Wszystko o:

ziemniaki z boczkiem i cebulą

Pieczonka, kociołek, duszonka, stryk...

Z SEREM 1,5 kg ziemniak oacute w 3 duże cebule 3 pomidory i kolorowe papryki wg. uznania 1 kg sera ż oacute łtego boczek wędzony wg. uznania papryka ostra, papryka słodka, s oacute l, przyprawa do ziemniak oacute w, zioła prowansalskie łyżka masła PIECZONKA Z JABŁKAMI 2 kg ziemniak oacute w 500 g

PRZEPYSZNE POLSKIE ZUPY.

przygotowywanej dla żołnierzy. Bo grochówka daje siłę! I dlatego można ją polecić każdemu ciężko pracującemu mężczyźnie i nie tylko! . Zupa grochowa SKŁADNIKI : 1 litr bulionu z wędzonki lub wołowego 250 g łuskanego grochu 100 g boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Groch

30 minut Jamiego na kanale Kuchnia.tv oraz Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach i sos pomidorowy

mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy Przepis z programu 30 minut Jamiego odc. 25 nbsp Ziemniaki: 4 duże ziemniaki do pieczenia 2 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżeczki śmietany Zapiekanka: 500 g dobrej jakości mielonej wołowiny 2 gałązki świeżego tymianku 1 czerwona cebula 2

Ziemniaki - przepisy na tanie dania oraz wykorzystanie resztek

cebuli drobno posiekanej 183           kawałek mięsa z obiadu z poprzedniego dnia pokrojony 183           2 jaja Boczek podsmażamy, wkładamy cebulę, mięsko i ziemniaki lekko podsmażamy. Dodajemy jaja doprawiamy solą i lekko smażymy.   Frittata z ziemniakami 6 dużych jajek 1 biała cebula

RAZ NA KRESOWO...

żołądek barani lub cielęcy Baba ziemniaczana Składniki: - 2 kg ziemniaków - 5 jajek - 1 2 kg chudego wędzonego boczku - 1 2 główki kapusty - 2 czerwone cebule - 2 pęczki szczypiorku - 1 ząbek czosnku - pieprz - sól - 3 łyżki śmietany 18-proc. - 1 pęczek koperku - olej z pestek winogron do smażenia

SMACZNEGO

drobną kostkę, wytopić na rozgrzanym oleju, dorzucić posiekaną cebulę, zeszklić, oprószyć pieprzem i tymiankiem, smażyć mieszając jeszcze chwilę. Do garnka wlać bulion, dodać boczek z cebulą oraz ziemniaczane puree i gotować jeszcze 10 minut od czasu do czasu mieszając, aby ziemniaki się nie

GOTUJ I OSZCZĘDZAJ.

możesz zetrzeć je na tarce do ścierania ogórków na mizerię . Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wymieszaj ziemniaki z cebulą. Na patelni rozgrzej oliwę zostaw 1 łyżkę . Włóż na patelnię ziemniaki z cebulą i, mieszając, smaż na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W misce roztrzep jajka z solą i

Ziemniak 8211 nasz król

same, ale można je wzbogacać dodatkiem szynki lub boczku z dodatkiem cebuli lub samą cebulą. Oczywiście, jak to w potrawie szwajcarskiej, można do nich także utrzeć ser. W podobny sposób babkę z ziemniaków o cudownie chrupkiej skórce smażyła moja Babcia. Ich smak pamiętam do dziś. Rösti z Berna

Zupa-krem na zimne dni!

To już trzeci i zarazem ostatni wpis konkursowy z użyciem Pomysł na... zupę Winiary. Tym razem wzięłam na warsztat francuską zupę cebulową i oczywiście zmodyfikowałam ją pod siebie - w ten sposób narodził się krem z cebuli z boczkiem. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni, sprawi przyjemność

Z miłości do ziemniaków. Tartiflette i tortilla hiszpańska z pesto.

  Dzisiaj - szybko, bo nie mam czasu na dłuższe wstępy. A i dania należą do szybkich, tanich i bezproblemowych. Tartiflette - czyli oryginalna, francuska zapiekanka , przysmak sabaudzkich górali. Ziemniaki, tłusta kwaśna śmietana w oryginale: creme fraiche , cebula, podsmażony boczek. I ser

Chłopski garnek

wrzucaliśmy surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska. nbsp Składniki: 1-1,5 kg ziemniaków 25 dag wędzonego boczku 50-75 dag kiełbasy zwyczajnej 1 czerwona cebula

podsumowanie akcji TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

ziemniaczane , stokrotka123 nbsp Młode ziemniaczki z koperkiem i cebulką , stokrotka123 nbsp Sałatka z młodych kartofelków z boczkiem , Dagmara U stóp Benbulbena nbsp Curry z bobem i pieczarkami , gotowaniena102 nbsp SAŁATKA Z MŁODYCH BURAKÓW I ZIEMNIAKÓW , olive thym nbsp CASSOLETTE Z ŁOSOSIEM I

Codzienna układanka obiadowa

uwzględniłam porę roku oraz pogodę. Chłodne ranki dopuszczają podanie potraw solidniejszych niż te, którymi raczyliśmy się jeszcze niedawno, w dni upalne i pełne słońca. Menu wrześniowego obiadu na niepogodę : 8211 Boczek pieczony. 8211 Słodkie ziemniaki czyli bataty, szybko ugotowane w mikrofalówce

Grochóweczka

Składniki: 1 i 1 2 szklanki fasoli ,, jasiek 1 duże udko z kurczaka 3-4 litry wody 15 dag boczku 5-6 ziemniaków 1 cebula 1 duża marchewka 10 dag ugotowanego makaronu ,,kuleczki 1 duża łyżka smalcu 2 łyżki mąki 3-4 łyżki śmietany 1 duża kopiasta nbsp łyżka posiekanej natki

Kulinarny piątek: pory

duże pory 2 średniej wielkości ziemniaki średnia cebula 50 g masła 3 i 1 2 szklanki wywaru z kurczaka szklanka mleka 3 łyżki wytrawnego sherry gałka muszkatołowa szczypiorek   Pory obieramy i odcinamy zielone liście. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki

Kiełbasa i boczek inne niż zwykle

. Nie oparłam się pięknie wyglądającej kiełbasie z dodatkiem mięsa wołowego . Kupiłam pęto. Do tego poprosiłam o świeży boczek . Chudziutki, różowiutki, znakomity do zrolowania i upieczenia. Ale do tych mięs kupiłam, rzecz jasna, solidną porcję warzyw i owoców. Dzięki czemu mogłam połączyć z nimi owe

Przepisy na karnawał: Zupa grochowa z boczkiem wędzonym i majerankiem

      Jak zrobić grochówkę: Groch wsyp do miski, zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie, groch odsącz, przepłucz 3 razy pod bieżącą wodą, odcedź i wsyp do dużego garnka. Do grochu dodaj boczek w kawałku, obraną i przekrojoną na pół cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew w

Faszerowana nadziewana papryka

. 6. Z ryzem i pieczarkami- dla 4 osob na 4 papryki 1 szklanka ugotowanego ryzu 15 dkg boczku wedzonego lub szynki 10 dkg pieczarek 2 cebule 2 lyzki masla 1 jajko olej, sol, pieprz Boczek pokroic w kostke, smazyc na niewielkiej ilosci oleju ok. 5 minut. Cebule pokroic w kostke, pieczarki

BOCZEK - po prostu świetny

kilka łyżek oleju - nbsp kapusta nbsp kiszona nbsp ok. 70 dkg. - nbsp cebula nbsp z obłożenia boczku - nbsp łyżeczka kminku - nbsp liść laurowy - nbsp kilka ziarenek ziela angielskiego - nbsp ewent nbsp 2 - 3 suszone grzybki - nbsp ziemniaki - nbsp 2 - 3 łyżki śmietany nbsp najlepiej

Ruskie cannelloni eli

praskę. Cebule pokroić w grubszą kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni roztopić 1 łyżkę smalcu, dodać połowę pokrojonego boczku i smażyć chwilę. Do boczku dodać połowę pokrojonej cebuli, dalej smażyć, aż cebula i boczek się zrumienią i dodać do ziemniaków z serem. Masę doprawić solą, pieprzem i

Babka ziemniaczana z dynią

pokroiłam w malutką kosteczkę, ale można większą i wrzucić do ziemniaków. Pietruszkę posiekać i również dodać do ziemniaków. Gdy kiełbasa z boczkiem i cebulą będą już zimne, dodać do ziemniaków, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i wymieszać dokładnie. Wyłożyć ziemniaki z resztą składników na blaszkę do

Obiad prawdziwie śląski - rolady, kluski śląskie i modra kapusta

paski możemy być 1 ogórek na 4 części . Przygotowujemy plasterki boczku. Na plaster mięsa nakładamy piórko cebuli, pasek ogórka i plasterek boczku. Wszystko ciasto zawijamy. Obwiązujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy olej. Rolady przyrumieniamy z każdej strony. Następnie przekładamy z tłuszczem do

JURAJSKIE PRZYSMAKI - PRAŻONKI PIECZONKI

gwarancją doskonałego zapachu i smaku jest ciągły wzrost zainteresowania się prażonkami również przez mieszkańców innych regionów Polski a nawet za granicami naszego kraju. Wystarczy odpowiedni żeliwny kociołek, ziemniaki, buraczek, marchewka, cebula odrobina boczku oraz kilka chwil wolnego czasu i mamy

Ziemniaczki smażone z suszonymi śliwkami, boczkiem i cebulką. I pomidory w śmietanie.

lubił mój Tato. Pomidory w śmietanie, z cebulką . Pyszności! Polecam gorąco!       Ziemniaki smażone z boczkiem, cebulką i suszonymi śliwkami Przepis autorski. Składniki 2-3 porcje : 600 g ziemniaków, waga po obraniu 1 czerwona + 1 biała cebula 90 g wędzonego boczku 8 suszonych śliwek 2

Zupa cygańska

Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 duże pomidory 2 kopiaste łyżki czystego smalcu 10 dag gotowanego lub wędzonego boczku 20-30 dag dobrej kiełbasy 2 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany kika ziaren ziela angielskiego 1-2 liście laurowe sól i

Podlaskie tradycje w moim domu rodzinnym.

oddzielnych talerzach, najczęściej okraszone przetopionym na tłuszcz boczkiem lub słoniną.   Wersja warszawsko-codzienna. Współczesne zupy są gotowane i podawane z ziemniakami. Jedyną zupą którą się jada zgodnie z podlaską tradycją, jest biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami.   Wersja z Mazowsza

BARSZCZ UKRAIŃSKI czyli... co nas łączy?

z cebulą i czosnkiem.  Barszcz ukraiński 8211 zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa wołowiny lub wieprzowiny . W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę, marchewkę, seler oraz

Zupy - kremy - buliony.

Zupa z dyni pikantna. 40dkg obranej i oczyszczonej dyni, 2 średnie ziemniaki, 1 średnia cebula, 1 łyżka oleju sojowego, sól, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 2 szklanki mleka lub 1 3 szklanki śmietany, natka pietruszki lub koperek. Dynię pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody

Kartoflaczek z cebulą i boczkiem

wylewać z patelni! Podsmażyć na nim posiekaną cebulkę, aby była szklista. Dodać do miseczki z boczkiem. Ziemniaki odcisnąć z reszty niepotrzebnej wody. Umieścić w misce. Dodać cebulę z boczkiem, zmiażdżony czosnek, sos sojowy, tartą bułkę, jajka i przyprawy prócz kolendry . Wszystko wymieszać na gładką

Pieczonki

nic na pierwszy rzut oka, ale jak ją poznać, można się zakochać!   65279 Składniki: 2 kg ziemniaków 2 marchewki 2 buraki duża cebula 0,5 kg kiełbasy 30 dag boczku tłustego 2 łyżki smalcu lub margaryny sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa trzeba obrać i umyć. Ziemniaki pokroić na 4

Pieczeń rzymska

Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki musztardy 2 jaja 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka plasterków surowego boczku do wyłożenia foremki majeranek pieprz i sól nbsp Na tłuszczu podsmażamy lekko cebulę pokrojoną

Zupa? Czemu nie! Tylko jaka?

angielskiego 1 łyżeczka majeranek, gałka muszkatołowa Sposób przyrządzenia: Groch przebrać, opłukać, namoczyć przez około 12h, a po tym czasie zagotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać

Ziemniaczana zupa-krem z serem Szafir i boczkiem

cudowny krem ziemniaczany na polską nutę. Jest boczek, jest ser Szafir, szczypior i czosnek. Bardzo domowo i sycąco. Ziemniaczana zupa-krem z serem Szafir i boczkiem Składniki: 500 g ziemniaków 200-250 g boczku wędzonego 2 małe cebule 1 litr wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 liść laurowy 2

Boczek o smaku Dalekiego Wschodu

pasa tłuszczu pozostawionego przy pachwinie. Świeży nadaje się do przyrządzenia na różne sposoby pieczony, przyprawiony czosnkiem i majerankiem, duszony z cebulą, gotowany itp. . Skorzystałam z tego 8222 itp. 8221 i boczek doprawiłam w sposób, którego autor w tych czasach nie mógł przewidzieć. O

Podsumowanie konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda! A-J

Aneta, blog Kurpinka gotuje:  baba ziemniaczana czyli kugiel podlaski ,  ciasteczka gryczane , Aneta, blog Sprawdzone przepisy Misiaczka:  pulpety ziemniaczane ,  pierogi z kaszą gryczaną i serem ,   Ania, blog Cook amp Look:  drożdżowe ślimaczki ziołowo-czosnkowe ,  zapiekana cebula faszerowana

Grochówka

, trzy marchewki, jeden korzeń pietruszki, kawałek selera Ziemniaki Majeranek Cebula 1 średnia Oliwa, liść laurowy, ziele angielskie.   Do garnka porcja na 3 litry wody więc garnek musi być....no sami znajdziecie właściwy wlewamy 3 litry wody do której wrzucamy skórkę odciętą z kawałka boczku

nagusy

się je z omastą w postaci skwarków i cebuli, można także polać śmietaną i lub na wierzch pokruszyć twarogu. Ponieważ ta druga opcja niekoniecznie trafia w mój gust, do kluseczek usmażyłam nieco boczku z cebulką. Danie treściwe, bardzo pożywne, sycące. Polecam podać z dodatkiem ulubionej sałatki

Kociołek dubliński. Dublin Coddle.

kawałki , boczek kroimy w większą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plastry, obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, cebulę w grube pióra. Kiełbasę wraz z boczkiem i jedną cebulą rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie złota i rumiana, przekładamy wraz z wytopionym z boczku tłuszczem do

Prażucha ziemniaczana Lemieszka lubelska

To danie to typowo wiejskie danie staropolskie. Jest zrobione na bazie mąki u mnie żytnia razowa i w tym przypadku z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Całości dopełnia zasmażka, u mnie na bazie wędzonego boczku i cebuli, ale można boczek zastąpić zwykłą słoniną i ew. dodać do całości kilka łyżek

zapiekanka ziemniaczana

, następnie je podgotowałam trochę, ostudziłam i pokroiłam na wąskie paski to to brązowe w prawym górnym rogu na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuciłam pokrojoną w półtalarki cebulę i czosnek w plastrach. zdjęłam, odłożyłam do miseczki. na tą samą patelnię wrzuciłam boczek i ok 170-180 gram chorizo

ruskie naleśniki zapiekane w sosie jogurtowym

więcej wody Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni wytopić boczek w razie potrzeby dolać odrobinę oliwy , dodać cebulę, zeszklić, zdjąć z ognia. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wkruszyć twaróg, wymieszać, dodać połowę cebuli z boczkiem, lubczyk, sól i pieprz.   Przed

Ziemniaki - wino - boczek...nie wiem co to jest :-

solą i pieprzem. Po kilku minutach dorzuć bok. Doprowadź do takiego stanu. Zajmie Ci to z 10 minut. W czasie jak boczek będzie bajerował z cebulą na patelni pokrój pieczarki na kawałki. Duże na ćwiartki, a małe na połówki. Teraz wrzuć ziemniaki... ...i zalej winem. Doprowadź całość do

Ciaper kapusta gotowana kapusta kiszona

się z niego niemal cały tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy do chwili aż ładnie się zarumieni. Do gorącej kapusty dodajemy ziemniaki oraz boczek z cebulą. Ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.   Czas przygotowania: około 45 minut. Koszt: około 7

Tort ziemniaczany

muszkatołowej * sól i pieprz do smaku * 1 łyżka masła * odrobina miękkiego masła i bułki tartej   Ugotowane do miękkości ziemniaki a nawet lekko rozgotowane ubijamy na gładkie puree i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie w garnku z grubym dnem podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę z pokrojonym

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 30 dag kiszonej kapusty z marchewką 30 dag wiejskiej, wieprzowej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielski 2-3 łyżki oleju 2 kostki rosołowe nbsp Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju

Babka ziemniaczana z ugotowanych ziemniaków

jajka 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 1 szkl mąki pszennej 100g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżeczka majeranku pieprz olej lub smalec     Jak zrobić babkę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków: Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę. Boczek i cebulę kroimy w

ZAPIEKANY OMLET Z WARZYWAMI W DWÓCH WERSJACH

warzywa : cebulę w piórka, paprykę w małą kostkę. Usuwamy łodygę z jarmużu i drobno siekamy. Na głębokiej patelni smażymy boczek i odkładamy go na bok, następnie cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Jeśli nie chcemy używać boczku, zaczynamy od cebuli. Po kilku minutach dodajemy paprykę, na końcu jarmuż

Ziemniaczki firmowe! :-

Co nam będzie potrzebne? - Ziemniaki teraz są młode, ale ten przepis można robić z każdego typu ziemniaków przez cały rok , ja użyłem 6 średnich. Zmieściły się w małym rondelku. - Dwa grube plasterki boczku parzonego wędzonego, - Cebula sztuk raz, - Tymianek koniecznie , majeranek, sól

BABCINA KARTOFLANKA Z ZACIERKAMI

Smak dzieciństwa - kartoflanka, choć tradycyjnie składała się z ziemniaków, wody i zacierek, ja postanowiłam wzbogacić ją o wywar warzywny, prażony boczek oraz koper. Zupa jest bardzo smaczna. Delikatna, o przyjemnej strukturze. Polecam. SKŁADNIKI DLA 4 osób zupa 10 dużych młodych ziemniaków

MOJE WIELKANOCNE OZDOBY CD.

patelni, a kiedy zacznie się rumienić dodaj pokrojone w kostkę 3 cebule. Smaż całość aż cebula się zeszkli. Przypraw obficie majerankiem, białym pieprzem i dodaj wszystko do gotującego się boczku z kiełbasą. Kolejną cebulę opal nad palnikiem i dodaj do gotującego się wywaru. Dorzuć też marchewkę pokrojoną

GRILOWANIE ...

Grillowanie - najczęściej mamy na myśli karkówkę, kiełbaski i kaszankę ale tym razem zaproponuję wersję bogatszą. marynata do karkówki żeberka 3 x szaszłyki- różne śliwka w boczku oscypek w boczku filet rybny z owocami roladki wega tarta z owocami ślimaczki z ciasta francuskigo kejk

Farsz do pierogów

pozostałe z wczorajszego obiadu. Dzisiaj przepis na pyszny farsz do ziemniaków z cebulką i wędzonym boczkiem. Jaki jest wasz ulubiony farsz do pierogów?         PRZEPIS NA FARSZ DO ZIEMNIAKÓW Składniki na farsz do pierogów: 0,5 kg ziemniaków surowych lub ugotowanych 250g wędzonego boczku 2 cebule

Tartiflette

pyszna i bardzo sycąca. Jej dużą zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania, a odgrzewana na drugi dzień jest chyba jeszcze lepsza - Składniki na 3-4 porcje: około 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 250g wędzonego boczku 125ml białego wina 200ml śmietanki kremówki 30-36 3

Przyczynek do pierogologii stosowanej

kremówka gęsta i kwaskowa cebula podduszona w maśle wysmażony boczek pieprz w młynku serowo-truskawkowe : 25 dag białego sera tłustego lub półtłustego kilka truskawek łyżka śmietany cukier do smaku cynamon ciasto : z mąki i letniej wody, ew. z jednym jajkiem Zagnieść ciasto. Dać mu odpocząć

Młode ziemniaczki z boczkiem, szalotkami i ogórkiem małosolnym

Dzisiaj nie będzie lekko, nie będzie fit...dzisiaj będzie po męsku - ale za to wiosennie. Są nbsp ziemniaki, jest duża ilość boczku, jest cebula czyli to wszystko czego dbający o zdrowe odżywianie unikają. Ale nie dajmy się zwariować i pozwólmy sobie czasami na taką bombę.....wszak boczuś jest

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem, cebulą i czosnkiem. Czyli wszystko to co najlepsze w jednym.. Jest to kolejny przepis, który sprawdza się u nas od lat. Może Wam również przypadnie do gustu. Polecam.. Składniki: ok 1 kg ziemniaków 200 g kiełbasy ja użyłam wiejskiej 1 duża cebula

Ślonski łobiod - kluski śląskie białe lub czarne, rolada i modro kapusta

musztarda lub chrzan suszony czosnek płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej pieprz, s oacute l MODRO KAPUSTA czerwona kapusta cebula boczek lub olej słonecznikowy ocet lub sok z cytryny cukier, s oacute l pieprz Przygotowanie KLUSKI ŚLĄSKIE: Gotujemy ziemniaki - ugotowane przeciskamy przez praskę

PYZY Z PIECZARKAMI I BOCZKIEM

.wędzonego boczku. 2 cebule, sól i pieprz, natka pietruszki. 65279 Ziemniaki obrać, 1 3 z nich ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmielić. Pozostałe surowe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na sito, odstawić z sitem nad garnek aby obciekły i aby na dnie garnka zgromadził się

Fish and puree z kiszoną kapustą ...

boczku kroimy w kostkę. Podsmażamy połowę boczku w garnku, drugą połowę na patelni z odrobiną oleju. Do garnka z podsmażonym boczkiem wrzucamy posiekaną drobno cebulę i szklimy.  Na desce rozcieramy: pokrojony drobno czosnek z kminkiem kminek można wczesniej przesiekać lub rozetrzeć w moździerzu do

Kapuśniak z piwem

ilości bulionu, na wypadek, gdyby kapusta okazała się mało kwaśna. 2. Do bulionu dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy wraz z marchewką, selerem, pietruszką i przyprawami, aż ziemniaki będą miękkie. 3. W międzyczasie przygotowujemy kiełbasą, boczek i kapustę. Kiełbasę kroimy w ok

BIGOSU DZIEJE, czyli... nie spotkałem bliżniąt bigosowych!

wagowo po uduszeniu mięsa, usmażeniu kiełbasy i boczku z 75 dekami cebuli ile kapusty kwaszonej po ugotowaniu. Bigos esencja, gotowany przez tydzień. W grubym garnku, na mini ogniu,z udziałem 2 liści laurowych, 5-6 kulek ziela angielskiego, 15 ziarenek pieprzu, 15 śliwek wędzonych, garstki kapeluszy

Śląski obiad :

ziemniaków dodać 1 4 mąki ziemniaczanej. Wymieszać i uformować kluski z dziurką na sos. Wrzucić do gotującej się wody i gotować jeszcze 3 min. od momentu kiedy wypłyną.   Modra kapusta 1 mała główka czerwonej kapusty, 10 dag wędzonego boczku, 1 szt. cebuli, 1 liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela

Zupa ziemniaczana.

kupować quot u chłopa quot ? . Ile? Powiedzmy na cztery porcje zupy niech będzie 4-6 w zależności od tego, jak duże , cebula - 2 główki średniej wielkości, czosnek - 2-3 ząbki, boczek wędzony - ok. 200 g raczej chudy , masło i oliwa - po łyżce stołowej marchew - 2-3 sztuki, seler - normalnie, jak

Sałatka ziemniaczana - Kartoffelsalat

winogron 2 wiązki szczypiorku 5 - 6 cienkich plasterków chudego boczku wędzonego sól, pieprz Ziemniaki gotować w łupinach z kminkiem przez około 25 - 30 minut. Cebule pokroić w małą kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, a potem posypać cebulą. Rosół zagotować z połową octu

Zupa krem z ziemniaków z kurkami i bekonem

Delikatny, śmietanowy krem ziemniaczany z dodatkiem aromatycznego boczku i kurek. Jeśli chcecie zupy o intensywniejszym grzybowym smaku, można użyć np. podgrzybków. Uda się również z pieczarkami. 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 1 kg ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka

Żurek

mięknąć. 2. Gdy zupa zacznie się gotować, kroimy w kostkę cebulę i boczek oraz siekamy czosnek - wszystko podsmażamy na patelni boczek powinien być lekko przysmażony na złoto, trzeba jednak pilnować, aby cebula ani czosnek się nie przypaliły. 3. Wyjmujemy włoszczyznę oraz wędzone żeberka z zupy

Roladki z boczku pieczone na warzywach kasiuli

Składniki Przepis na ok 18 szt. roladek z boczku: ok 800 g surowego boczku ok 4 łyżki powideł śliwkowych 2 cebule garść suszonych grzyb oacute w pieprz vegeta Pieczone warzywa: 5 ziemniak oacute w 3 marchewki pieprz vegeta ewentualnie zioła Roladki z boczku można samodzielnie piec i

sprawdzam Okrasę - barszcz chrzanowy

zwęglić z zewnątrz . opaloną przełożyć do gotującego się wywaru zboczkiem i gotować ok. 5 minut. następnie wyjąć ugotowany boczek, a na jego miejsce wrzucić ziemniaki. ugotowany boczek pokroić w drobną kostkę. na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać majeranek i boczek, przesmażyć, przełożyć do

szare kluseczki i kapustka na ciepło - czyli obiad po poznańsku

do miski włożyć pieluchę i w tą pieluchę ścierać, bo potem trzeba wszystką wodę odsączyć. Czyli bierzemy pieluchę z tymi utartymi ziemniakami nad zlew i wyciskamy z nich sok, ale nie wszystki, musi być trochę wody w tych ziemniakach. Teraz do tego dodajemy jajka, soli, trochę mleka, aby kluski były

Grochówka z zielonego groszku

, wystudzić. Wyjąć boczek i warzywa z wyjątkiem marchewki, włożyć ziemniaki pokrojone w niezbyt grubą kostkę, zagotować, wsypać groszek, gotować do miękkości ziemniaków. Boczek pokroić w drobną kostkę. Drugą cebulę drobno pokroić, zrumienić na maśle, dodać mąkę, zasmażyć krótko, rozprowadzić wystudzonym

Tortilla ziemniaczano-cukiniowa

wykopany w stanie Kolorado w 1985r i ważył 49 kg ! Miał długość 70cm, a średnicę 37 cm. Ciekawe co z nim zrobiono? Składniki na 4 porcje: *600g ziemniaków sałatkowych *1 czerwona cebula *1 cukinia *50g chudego boczku *2 łyżki oliwy estra vergine *6 jajek *sól i pieprz *2 łyżki drobno posiekanej

Zapiekanka kapuściana w dwóch odsłonach wg M Ł

Składniki Zapiekanka w sosie śmietanowo - koperkowym: 3 duże ziemniaki młode ćwiartka młodej kapusty 200g mięsa mielonego 200ml śmietany 18 1 cebula 2 ząbeki czosnku p oacute ł pęczka świerzego koperku szklanka bulionu może być z kostki przyprawy: warzywko, pieprz, słodka i ostra

Przepisy na święta wielkanocne: Pasztet jajeczny z boczkiem

KAMINIARZ 2x75 g Ziemniak ugotowany 1 szt. Marchewka ugotowana 1 szt. Cebula 1 szt. Czosnek 2 ząbki Posiekany szczypiorek 2 łyżki Zioła prowansalskie 1 łyżeczka Sól Pieprz         Jak zrobić pasztet jajeczny w boczku:   Jajka na twardo obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach razem z

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

lub myjemy dokładnie wydrążamy środek nie przebijając boków ziemniaka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzycamy cebule i czosnek. Jeśli cebula sie zeszkli wrzycamy mieso mielony i pieczemy około 10 minut. Gdy mieso będzie podpieczone dodajemy boczek pokrojony w kostke i usmarzony na innej patelni na

smak jesieni już tuż tuż :

przyprawiamy , cebulę, kiełbaskę - i tak robimy kolejne warstwy, aż do wyczerpania m sca w naczyniu.  Przykryte naczynie wstawiamy do pieca na godzinę z hakiem - należy kontrolować miękkość ziemniaków. Gdy sa już dobre, to roztrzepujemy jajka polewany górę zapiekanki i posypujemy całość startym serem żółtym

Kremowa zupa z małży z Przylądka Dorsza creamy Cape Cod clam chowder

. Dodatek ziemniaków i kremówki dodaje mu treści i zagęszcza, często występują też seler naciowy i boczek lub bekon. Do tego obowiązkowo małe okrągłe chrupki zwane oyster crackers ostrygowe krakersy i niewiele więcej potrzeba do szczęścia. : Ważnym składnikiem nadającym smaku zupie z małży jest sok z

Tortilla z serem i boczkiem

ktoś lubi ziemniaki i potrawy z nich przygotowane, jest to danie dla niego : Tym przepisem kończę Ziemniaczany Tydzień na moim blogu. Składniki : - 1,2 kg ziemniaków - 10 dag chudego wędzonego boczku - 2 czerwone cebule - 1-2 łyżki oleju - 10 dag żółtego sera - 3 jajka - 200 ml mleka - sól i pieprz

Rakott burgonya - Węgierska zapiekanka ziemniaczana

produktów, zalewamy śmietana, posypujemy serem i gotowe. Przepis pochodzi z książki Nobel dla papryki Tadeusza Olszańskiego.   1 kg ziemniaków 4 jajka 300 g kiełbasy 100 g wędzonego boczku 200 g śmietany 100 g tartego żółtego sera 1 cebula masło tarta bułka słodka papryka w proszku pieprz

Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami

zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli niepełna szklanka bardzo ciepłej wody Nadzienie

Wiśniowa zupa mleczna z ziemniakami i okrasą

łyżek cukru można więcej, ale zupa jest lekko słodka i tak powinna pozostać 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ziemniaki z okrasą: 400-500 g ziemniaków odrobina masła 1 cebula 100 g wędzonego boczku Wykonanie: Zupa. Zagotować wodę z cukrem, dodać wiśnie i skórka z sok z cytryny, ponownie

PASZTETOWA - SZYNKOWAR

łyżeczki pieprzu ziarnistego. W bulionie ugotować łopatkę ok. 20 min. . Cebulę bardzo drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć  na patelni. Wyjąć skwarki i na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę . Łopatkę wyjąć z garnka, przestudzić i pokroić w kostkę. Bułkę tartą wsypać do małej

Żółta żaba żarła żur....

ziele angielskie, vegetę pieprz w ziarnkach i całą białą kiełbasę i gotuję na średnim ogniu około 10 minut. W tym czasie obieram cebule i kroję na dowolnej wielkości kawałki. To samo czynię z czosnkiem. Boczek kroję na niezbyt drobną kostkę. Na łyżce oleju podsmażam przez chwilę cebule, dodaję boczek i

Zupa krem z kapusty pekińskiej

czosnek. Pekińską posiekać. Bulion zagotować. Dodać pekińską, cebulę i czosnek. Gotować razem ok. 25- 30 min. Dodać część ugotowanych ziemniaków. Wszystko zmiksować, doprawić do smaku.  Krem z pekińskiej podawać z pozostałymi ziemniakami, posypać boczkiem i nacią.   Smacznego życzy oliwek :

Szparagowy hash krajanka

Smak białych, delikatnych szparagów znam od kilku lat, ale jak dla mnie są ...właśnie zbyt delikatne, mdłe. Zielone spróbowałam wczoraj po raz pierwszy i te zachwyciły mnie swoim smakiem. A jeszcze dodać do nich moje ulubione ziemniaki smażone z cebulą i boczkiem...ach! Pyszne, pożywne, proste

Gnocchi z parmezanem i sos amatriciana

polecenia.. Składniki na gnocchi: 0,5 kg ziemniaków  50 g parmezanu lub grana padano  120 g mąki pszennej typ 500 1 jajko  gałka muszkatołowa, sól   Składniki na sos: 2 duże pomidory  150 g wędzonego boczku  1 średnia cebula 4 łyżki oliwy z oliwek  ząbek czosnku 2 g świeżej papryczki chilli

Gulasz irlandzki z piwem. Drunken Irish Stew.

korzeniowych, jak pietruszka czy marchew. Często dodawano ziemniaki, cebulę i kaszę - choć trzeba zaznaczyć, że w przypadku tej potrawy, jak przy większości dań ludowych,  nie ma jednego oficjalnego przepisu. Ponieważ gulasz ten był potrawą ludzi ubogich, każdy przygotowywał go na swój sposób, z tego, co było

Bogracz Gulasz

boczek. Następnie, nie nerwowo, mieszając od czasu do czasu, dorzucamy swieżą, grubo pociętą paprykę, a pod koniec pomidory. Po dorzuceniu pomidorów wszystko doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie a całość smakować nam będzie. Gdy gotowe, podajemy z chlebem i

Domowa kiszka ziemniaczana

mleko i dodajemy do ziemniaków. Ścieramy dwa ząbki czosnku, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy podsmażony boczek z cebulą, jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Tulejkę smarujemy odrobineczką smalcu i nawlekamy delikatnie jelito, sprawdzając czy nie ma dziur. Koniec

kartacze ze szpinakiem

wędzonego boczku ew. łyżka masła cebula   Ziemniaki obieramy, połowę gotujemy, przeciskamy przez praskę, studzimy. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku. Sok odstawiamy na kilka minut, zlewamy płyn, osiadłą na dnie skrobie dodajemy z powrotem do

Kiszka ziemniaczana V 279 darai

wschodnich, Rosji, Litwy, Ukrainy, Białorusi oraz Polski   Składniki: - 2 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi - 200g boczek lub podgardle ja użyłem z dzika - 2 duże cebule - 2-3 ząbki czosnku - 1 jajko - łyżka czubata majeranku - pieprz - sól - smalec - kwaśna śmietana - jelita wieprzowe

PYZY KLUSKI Przepis: Kluski z mięsem

gotowanych lub tartych surowych opcjonalnie z obu rodzajów ziemniaków, z dodatkiem mąki, jaj i soli, czasem innych przypraw, gotowane we wrzątku. Jak już wspominałem są jadane jako dodatek np. do mięsa lub solo - nadziewane farszem mięsnym, twarogowym, grzybowym, okraszone smażonym boczkiem, słoniną, cebulką

AleDobre testowanie :-

pieczenia u mnie to taka duża piekarnikowa blacha , na każdej połówce układamy boczek, obficie posypujemy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy blachę z piekarnika i posypujemy ziemniaki serem, wkładamy ponownie do piekarnika.. Podajemy z

Kartacze

najsmaczniejszy. Wszystkie wersje są doskonałe. Kartacze 3 kg ziemniaków ok. 1 2 kg mięsa wołowo-wieprzowego włoszczyzna cebula kilka ząbków czosnku majeranek, bazylia, pieprz, sól jajko kawałek boczku wędzonego + cebula ciasto: Połowę ziemniaków gotuję w skórce. Połowę obieram i ścieram na drobnej tarce. Starte

Konkursy kulinarne

wykonania: Z wina, miodu, pomarańczy i oleju sporządzić zalewę włożyć posoloną polędwiczkę i odstawić na 24 godz. Mięso mielone doprawić solą, ziołami i przyprawą, dodać  zmieloną bułkę i wcześniej wyparzone jajko, dokładnie połączyć składniki. Tak przygotowanym mięsem obłożyć polędwiczkę, opasać  boczkiem

ZRAZY ROLADKI WOŁOWE ZAWIJANE

. Ogórek pokroić wzdłuż na 4 części Plastry wołowiny rozbić, z obu stron posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Każdy kawałek  mięsa posmarować z jednej strony musztardą, położyć pasek boczku, kawałek ogórka,   odrobinę drobno posiekanej cebuli i zwinąć roladki, Spiąć roladki metalowymi szpadkami lub

Tołkanica

  Skład: 1 kg ziemniaków 200g boczku wędzonego 1 duża cebula sól, pieprz 1 łyżka masła do smażenia   Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy, stawiamy na kilka sekund ponownie na palnik w celu

Kiszka ziemniaczana

  POTRZEBUJESZ: kiszkę jelita ziemniaki  boczek surowy cebulę  1 2 smalcu sól pieprz jajko   I Tak musisz przygotować jelita: Jelita są zasolone aby je odsolić  musimy je wyjąć i włożyć do wody. Przy czym musimy pamiętać aby często zmieniać wodę aby móc łatwiej sie pozbyć

Ziemniaczki z patelni

mundurkach albo w osolonej wodzie, obrane. Na oleju lub tłuszczu wytopionym z boczku, pokrojonego w kostkę, zeszklić cebule, pokrojoną w drobną kostkę ale nie za drobną! . Następnie dodać ziemniaki pokrojone w sporą kostkę. Całość doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Smażyć, aż cebula i

Modro kapusta, rolada i kluski śląskie czyli obiad po śląsku

kostkę i usmażyć, a pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić razem z boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać boczek z cebulą. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać. Rolada Składniki: - kawałki mięsa wowłowego na rolady - boczek - cebula - ogórki konserwowe - musztarda - sól, pieprz - mąka i

Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem

ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub oleju. Ziemniaki odcedzić i dobrze rozgnieść tłuczkiem, nieco ostudzić. Do ciepłych ziemniaków dodać pokruszony twaróg, usmażoną cebulę i boczek wraz z tłuszczem i jeszcze raz rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem

Miejsca:

Warta (34)
Pasto (31)
Adamów (14)
Poro (11)
Warszawa (10)
Tłuszcz (10)
Węgrów (8)
Janów (7)
Pawłów (6)
Paryż (6)