Wszystko o:

z masa makowa ciasto

Ciasto z zatapianą masą makową. Pyszne ciasto z makiem.

W drugi dzień świąt jadę odwiedzić rodzinę. Chcąc im zrobić przyjemność w niedzielę upiekłam pyszne ciasto z zatapianą masą makową. Mam nadzieję, że makowe łasuchy będą szczęśliwe Wam również serdecznie polecam ten przepis. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w

Ciasto makowe z masą orzechową

Wykonanie: składniki z ciasta kruchego, oprócz dżemu i masy makowej zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część upiec, drugą część dać na blachę, posmarować dżemem, wyłożyć masą makową i upiec. Zrobić masę orzechową: orzechy, cukier, mleko i łyżkę Kasi zagotować i wystudzić. Utrzeć resztę Kasi i

Ciasteczka z ciasta francuskiego z masą makową

Gdy czasem zostaje nam masa makowa po zrobieniu makowca,możemy zrobić sobie te proste i pyszne ciasteczka. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szkl.masy makowej domowej lub kupnej Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.Smarujemy cienko masą makową całe ciasto

Ciasto kokosowo-makowe z masa budyniowo-smietankow

Składniki Ciasto nbsp 1 szklanka wiorkow kokosowych 1 szklanka zmielonego na sucho maku 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 lyzki maki nbsp Masa budyniowa 3szklanki mleka frac12 szklanki cukru 1 kostka masla 250g 1 nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp lyzki

Paluchy z ciasta francuskiego z masa makowa

2 arkusze ciasta francuskiego 100 g gotowej masy makowej 3 - 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 - 4 łyżki posiekanych orzechów 3 - 4 łyżki mleka Arkusze ciasta francuskiego cienko rozwałkować, następnie jeden posmarować mlekiem. Następnie równomiernie rozprowadzić masę makową i

Święta zawsze z makiem

makowa z mandarynkami ciasto: 6 jajek 3 łyżki letniej wody 15 dag cukru esencja waniliowa szczypta soli 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag zmielonego maku cukier do zwinięcia ciasta krem serowy: 25 dag sera mascarpone 20 dag jogurtu naturalnego 40 dag śmietany kremówki

Najlepszy seromakowiec seromak, sernik z makiem

nbsp Dziś mam dla Was przepis na seromakowiec idealny. Wiem, wiem, wielu tak mówi, ale nieskromnie przyznam, że upiekłam go kilka dni temu i wszyscy byli oczarowani. Cienkie, delikatne ciasto, aromatyczna i pełna smaku masa makowa, a do tego delikatna, bardzo naturalna, warstwa serowa. I

Tort orzechowo-makowo-kawowy

cały czas ubijając po jednym żółtku i po łyżce cukru, aż do wyczerpania składników, na końcu dodajemy mąkę i zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. Masa jajeczna z orzechami..................................................... Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do

Makowiec na biszkopcie

nbsp nbsp nbsp Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Makowiec można

tort makowy i różne wariacje na jego temat

Składniki CIASTO MAKOWE 25 dag maku spażyć i zmielić,8 jajek, 3 łyżki bułki tartej 1lyżka kaszy manny, 25dag cukru, 1lyżeczka proszku do piecenia. nbsp CIASTO KOKOSOWE 4 białka ubić z 15dag cukru dodać 10dag kokosu delikatnie wymieszać i upiec. MASA 8-10 jaj ubić na parze z 2 szklankami cukru

Mak 8211 do polskich deserów

sparzyć mlekiem lub wodą, nie trzeba mozolnie przekręcać przez maszynkę lub ucierać w makutrze. Sprzedawane są także rozmaite masy makowe w puszkach. Nie zawsze mają taki smak, jak lubię. Ale kto nie chce się bawić w parzenie maku 8211 co nie jest wcale uciążliwe 8211 niech kupi puszkę z makiem

Makowiec wykwintny tradycyjny

                           Makowiec to jedno z najpyszniejszych ciast jakie znam. Na świątecznym stole obowiązkowo być musi, ponieważ wszyscy za nim przepadamy. Nigdy nie wychodzi mi idealnie. Pęknie albo się rozrośnie, ale zawsze jest bardzo smaczny. Uwielbiamy taki z dużą ilością masy makowej, w

Sposoby na zakalec

wyrobić. 3.Nadzienie makowe Smak placków drożdżowych z kruszonką wzbogaca się często przez dodanie nadzienia, np. makowego. Aby masa makowa była delikatna i aromatyczna, należy do niej dodać odrobinę musu jabłkowego. 4.Pękający makowiec Makowiec z ciasta drożdżowego lubi podczas pieczenia pękać

Makowiec po japońsku

po japońsku- taki z biszkoptem, który po upieczeniu odwraca się do góry nogami . Zainspirowałam się i przygotowałam swoją wersję tego ciasta. Oczywiście nie planowałam używać gotowej masy makowej, gdyż wcześniej zawsze sama ją przygotowywałam, ale w tym roku zbieg nieprzyjemnych okoliczności

MAKOWIEC

mordercza dla makowca. 6. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do gorącej masy makowej, mieszamy dokładnie łyżką. Dzięki temu masa będzie bardziej puszysta. 7. Masę studzimy tak, aby była letnia, kiedy będziemy nią faszerować makowce. ciasto drożdżowe  1. Rozpuszczamy margarynę masło i odstawiamy, żeby

Babka z masą makową i mini babeczki do koszyczka

mini babeczki do koszyczka Składniki na babkę z masą makową i mini babeczki do koszyczka: 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka pepsi 1 2 puszki masy makowej 1 łyżeczka octu nbsp Do dekoracji: cukier puder lukier z żółtym

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

mogła bardziej uszczegółowić dział na słodko . Wracając do dzisiejszego ciasta. Kolejny świetny wypiek z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji . Ciasto kokosowo-makowe, delikatny budyniowy krem, warstwa jabłek i puszysty jak chmurka biszkopt jestem nim zachwycona! Wyszedł taki delikatny! . Do

Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie

3 4 szklanki mleka mała szczypta soli 3 jajka klasy M nadzienie - domowa masa makowa lub gotowa 800 g niezbędne do przygotowania drożdżówki - arkusz papieru do pieczenia, obręcz od tortownicy o średnicy 24 * najlepiej dedykowanej do drożdżowych ciast Przygotowanie: W garnuszku z grubszym

Strucla makowa krucho- drożdżowa rolada makowa

tego błędu nie popełnię. nbsp Strucla makowa krucho- drożdżowa rolada makowa nbsp Składniki- ciasto: 320 g mąki pszennej 85 g cukru pudru 85 g zimnego masła 70 g kwaśnej, gęstej śmietany 30 g świeżych drożdży 2 żółtka + 1 całe jajko ziarenka z 1 2 laski wanilii nbsp Masa makowa

Makowiec Czarna róża

Pozostałe 4-ry części rozwałkować i zrolować kolejno każdą z nich tak jak dalej opisuję: wziąć jedną z pozostałych części ciasta i rozrolować cienko na wielkość dna blaszki w której piekł się spód i góra. Po rozrolowanym cieście rozsmarować 1 4 części masy makowej. Ciasto zwinąć luźno w roladę tak jak

Czas na baby

czekoladą - 1 puszka masy makowej, skórka otarta z cytryny, - 1 2 szklanki mleka, - trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast, 25 dag masła, - 20 dag cukru, szczypta soli, - 1 cukier waniliowy, 6 jajek, 50 dag mąki - 1 proszek do pieczenia, 10 dag gorzkiej czekolady, - tłuszcz i tarta bułka do formy

Kruche babeczki z makiem

Pyszne, kruche, delikatne - tak w skrócie można powiedzieć o tych babeczkach. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a są niezwykle smaczne. Kruche ciasto i masa makowa z bakaliami stanowią świetne połączenie. Umieszczenie na górze gwiazdek i choinek, nadało babeczkom świątecznego charakteru

Makowiec tradycyjny

na makowiec zrobiłam praktycznie dokładnie wg przepisu, więc tak też go podaję. Masy makowej nie robiłam sama, skorzystałam z gotowej masy i muszę powiedzieć, że wyszło naprawdę przepysznie. Gotową masę troszkę wzbogaciłam dodając ubite białka, miód, orzechy, rodzynki. Z tego przepisu zrobiłam dwa

Świąteczny tort drożdżowy z makiem, żurawiną i kremem advokaatowym

kilka łyżek Po pierwszym wyrastaniu ciasta dodać do masy makowej ubite z cukrem jajko. Krem. 65279 Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Serek ubić ze śmietanką na sztywno, następnie powoli dodawać białą czekoladę i likier. Miksować aż krem zgęstnieje, przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście to postać tego świątecznego wypieku, którą lubię najbardziej. Dziś w w wersji dla zapracowanych lub lubiących drogę na skróty, czyli z gotowej masy makowej. Ale nie musicie się obawiać, że ciasto ustępuje temu przygotowanemu z domowej masy i z pewnością z dumą

Jabłkomakowiec

, to część się zmarnuje, bo nie chcą jeść zbyt dużo. Tym razem, aby uciąć dyskusje postanowiłam te dwa ciasta zrobić w jednym. Taki łoszendgoł w ciastowym wydaniu - Jabłka są odrobinę cynamonowe, a część makowa pachnąca miodem oraz bogata w bakalie z dużą koncentracją wszelakich orzechów. Połączenie

Makowiec zawijany

Składniki: Ciasto: 450 g mąki szczypta soli 180 ml mleka 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 40 g masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa makowa: 500 g masy makowej 8211 z tego przepisu 1 porcja lub gotowej* 1 jajko 2 jabłka Lukier: 100 g cukru pudru sok

Ciasto Wiśnia z makiem

jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej. Składanie ciasta: Ciasto makowe odwrócić spodem do góry macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy . Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

czas , ostatecznie dwa razy dłużej, niż podano w przepisie. Na koniec w cieście zrobił się lekki zakalec, a rozlana masa przylepiła ciasto do foremki i nie mogłam go wyjąć, choć specjalnie piekłam z foremce z wyjmowanym dnem, żeby ładnie ją podać. Nie jestem pewna, czy masa przelała się górą, czy dołem

Trzy ciasta. Nietradycyjne

Zimowe święta przed nami. Najbardziej charakterystyczne dla nich są dwa rodzaje ciast: strucla makowa i piernik. W niektórych domach może także porządny sernik. Że wspomnę jeszcze jeden jego wariant, ser połączony z masą jak na makowiec. Kto umie, ten wypieka sam. Większość z nas jednak ciasta

Drożdżowa gwiazda z makiem

makowej. Jedno wiem na pewno - ta propozycja to must bake na kilka kolejnych Świąt Bożego Narodzenia :-   Źródło: ciasto i wykonanie Poezja Smaku , masa makowa - przepis własny       Składniki: CIASTO 3 i 1 2 szklanki mąki pszennej 120 g masła  2 jajka duże 14 g drożdży suchych* 2 3

Tort czekoladowo makowy

... Smakował M. i Julce, która tylko suszoną wiśnię z niego usunęła znanym sobie sposobem, plując do kosza i zapytała, dlaczego wszędzie muszę wsypywać jakieś rodzynki ... Bo na święta tak się robi... Najlepszy po nocy spędzonej w lodówce, kiedy ciasto czekoladowe zmięknie nieco pod wpływem masy makowej

Tarta makowo-marcepanowa z pomarańczą

dla przełamania słodyczy. Później - warstwa marcepanowa . Nie chciałam, aby dominowała, lecz jedynie nadała wypiekowi charakterystycznego aromatu. I wreszcie meritum: domowa masa makowa z dużą ilością moich ulubionych bakalii : wilgotna, słodka. Pyszna. Na koniec jeszcze tylko marcepanowe gwiazdki

Makowiec - najprostszy

Dostałam puszkę gotowej masy makowej - przyznam się, że nie przepadam za takimi gotowcami, ale była okazja, żeby masę wykorzystać do ciasta - do bardzo szybkiego ciasta   Makowiec wyszedł smaczny, nie za suchy, nie za wilgotny - kruche ciasto idealnie współgra z masą makową.  Polecam kruche

Seromak nie tylko na święta

ucieramy z cukrem, aż stanie się miękka i puszysta. Nadal ucierając dodajemy do masy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy w 3 turach do masy ciągle ubijając.* Ciasto układamy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki. Masa serowa: 700 g sera półtłustego

TORT MAKOWY

Tort makowy Ciotki A******. Mak: 500 g maku 500 g cukru 150 g rodzynek 100 g  suszonych daktyli 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g orzechów włoskich 250 g miodu 250 g masła 10 jajek aromat migdałowy Ciasto: 6 żółtek 12 łyżek cukru z cukrem waniliowym

Drożdżowy warkocz z makiem

pieczenie na Święta. Ciasto jest bardzo duże, odpowiednio przechowywane długo zachowuje świeżość. Przepis z bloga My man s kitchen 65279 .    Składniki : 450 g mąki pszennej 200 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 żółtka białka odkładamy, wykorzystamy je do masy makowej 50 g roztopionego masła

Rogale marcińskie

30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego masła** do wałkowania nbsp Nadzienie: 350 g białego maku 100 g masy

Strucla makowa

odnotować. Strucla makowa . ...a dokładnie trzy strucle makowe bo z poniższego przepisu wychodzą przynajmniej trzy pyszne ciasta. Przepis śp. babci Anety na najlepsze w świecie strucle jest niestety nie do odtworzenia bo zawsze ciasta były robione na tzw. oko. Kulinarne doświadczenie starszych osób nie

rzeszowiak

znalazłam różne proporcje i sposoby wykonania. Jak zwykle wybrałam sobie to, co mi najbardziej odpowiadało: Rzeszowiak to ciasto kruche lub ucierane pieczone z trzema rodzajami mas: makową, serową i orzechową, zwieńczone warstwą lukru, cukru pudru bądź czekoladowej polewy. Jego niewątpliwą zaletą jest

Seromakowiec

, które czytałam. Przy wykonaniu warstwy makowej poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowej masy z puszki. Jedyne zastrzeżenie, jakie mam do tego ciasta, dotyczy spodu - krucha część pomimo uprzedniego podpieczenia jednak siadła trochę pod ciężarem masy makowej. Myślę, że jeżeli chcecie oszczędzić

Rogale marcińskie

żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej *pół łyżeczki ekstraktu z wanilii *3,5 szklanki mąki pszennej tortowej *3 łyżki drobnego cukru *szczypta soli *3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego masła do wałkowania   Nadzienie:   *350 g białego maku *100 g masy marcepanowej  *3 4

Seromakowiec

wyłożyłam dno wysmarowanej blaszki 24 x 37 cm. Podpiekłam w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałka góra dół na złoty kolor - ok 20 min Masa makowa 60 dag suchego maku zmielonego, 750 ml mleka, 5 łyżek miodu, 3 pełne łyżki masła, 5 dag orzechów, włoskich, 5 dag rodzynek, aromat migdałowy, skórka

Ciasto serowo-makowe

pomarańczową. Połowę masy makowej wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po wstawieniu do piekarnika formy z ciastem zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec około 15-18 minut do czasu, kiedy masa przestanie być mokra . W tym czasie

Makowo na weekend

Kto ma przy sobocie więcej czasu i w dodatku lubi piec własne ciasta, może sięgnąć 8211 tak jak ja 8211 po przepis na ciekawy przekładaniec. Znalazłam go w starym piśmie niemieckim, z początków lat 90. W tych dawnych czasach zagraniczne pisma kulinarne kupowałam bardziej dla oglądania niż

Sernik z makiem seromak

ze słodkich pozycji u nas na święta :   Składniki: na ciasto: 1 szklanka mąki 100g masła 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko masa serowa: 500g sera z wiaderka 2 jajka łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego 80g rozpuszczonego masła 1 3 szklanki cukru masa makowa: ok

Strucla makowa

Przepis na struclę powinien pojawić się przed świętami, jakoś nie było czasu a przepis wolę tu mieć żeby za rok nie szukać. Przepis na ciasto pochodzi ze starej książeczki mamy, a masa makowa z głowy mamy dlatego wolę mieć to spisane Strucle są bardzo smaczne, bo ciasto nie wysycha tak szybko

ROGALE MARCIŃSKIE

. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i

Wyszywanka z twarogiem i makiem

włoskimi. Z białek ubijamy pianę z cukrem dałam ok. 2 łyżek i wykładamy na orzechy.  Pieczemy ok. 30 minut piekłam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 65279 Masa makowa: utrzeć mak z cukrem i masłem, dodając jajko i aromat. 65279 Masa twarogowa: twaróg utrzeć z cukrem, masłem i

TORT ZIMOWY

. Tort wystarcza na duże rodzinne spotkanie. Tort pracochłonny, więc rozłożyłam pracę nad nim na 3 dni. Ostatniego dnia wykonałam dekorację. 65279 Na tort składały się warstwy: - biszkopt makowy - konfitura z czarnej porzeczki - krem z białej czekolady - biszkopt pomarańczowy - masa

Mazurek makowy

łyżki cukru pudru 16g cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: puszka masy makowej 100g czekolady 30g masła bakalie do dekoracji u mnie skórka cytrynowa i migdały kilka łyżek bułki tartej* niekoniecznie Wykonanie: Ze składników na spód wyrobić szybko ciasto, włożyć

z masa makowa ciasto

Najlepsza rolada makowa     Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe: 500 g mąki przennej 40 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 5 żółtek 150 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Masa makowa: 500 g suchego zmielonego maku 100

Rogale Marcińskie

mniejsze albo 16 dużych rogali   Ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego

Tarta serowo-makowa

Połączenie niezwykle udane , masa makowa , sernik i kruche ciasto . Po listopadowych Rogalach Świętomarcińskich zostało mi trochę masy makowej , zamroziłam ją z myślą o babeczkach lub ciasteczkach , ostatecznie masa świetnie się nadała do tarty . Jeśli nie macie białego maku , możecie użyć zwykłego

Sernik z makiem

Lubię serniki. Ciasta z makiem i makowce już mniej. A co będzie, gdy połączy się te dwa tradycyjne polskie desery w jeden? Czy to może być smaczne? Owszem, może :- I jest. Mamy tutaj tradycyjny polski sernik, z tych cięższych, a na nim masa makowa z bakaliami u mnie obowiązkowo bez rodzynek

Makowiec strucla drożdżowa z makiem

. 3mm. Na ciasto wykładamy po połowie masy makowej, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zawijamy jak rolady dokładnie zlepiając końce i podwijając je pod spód. Gotową rolady delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 20 minut do ponownego

makowiec zawijany

Nigdy nie przepadałam za makowcem. Może dlatego, że moje najwcześniejsze wspomnienie dotyczące tego ciasta wiąże się z gotowaniem maku gotowych mas makowych jeszcze wtedy człowiek nie zaznał , a dla mnie był to odór okropny! uchh.. Jednak trzy lata temu, mój brat poprosił mnie bardzo ładnie, abym

Makowiec zawijany II

rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa makowa: Mak zaparzyć w 500ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Następnie dodać pozostałe składniki na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które pozostało z ciasta . Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować

Wiśnia z makiem

Po dłuższej nieobecności, wracam do Was jako szczęśliwa mężatka z kawałkiem bardzo dobrego ciasta makowego. Słodycz masy śmietankowo - czekoladowej przełamana jest soczystą wisienką. Ciasto idealnie smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.  Przepis znalazłam na blogu Zjem to! , podaję z

Torcik makowy z wiśniami i masą kawową

konfitura przełamuje ewentualną słodycz no i jest jeszcze aromat kawy, który możemy sobie  regulować według własnych preferencji. Polecam to ciasto np. na Nowy Rok. Źródło Składniki na blaty z masy makowej: 8226 850 g masy makowej z bakaliami 8226 4 łyżki kaszy manny suchej 8226 6 dużych

Domowa masa makowa

Od dawna załamuje mnie popularność gotowej masy makowej, którą wiążę z przeogromną niewiadomością konsumentów oraz ich niechęcią do czytania składów kupowanych produktów. Przede wszystkim masa w puszkach zawiera zbyt dużo wody, cukru oraz tanich bakalii, a często także przeróżne środki

Mini makowce z bezą i prezentacja Robota kuchennego Sencor STM 3018RS

              Składniki na 12szt: ciasto: 0,25 kg mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 120g masła 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany masa makowa: 300g masy makowej - przepis 1 3 szkl rodzynek 1 jajko aromat migdałowy 1 łyżka suchej kaszy manny

Seromakowiec

makowa: 1 mała puszka masy makowej 8211 400 g 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru 3 jajka Masa serowa: 1,2 kg kremowego sera np. Philadelphia 40 g mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 4 jajka 2 żółtka 200 g cukru sok z 189 pomarańczy 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g

Kruche babeczki z masą makową

Filip: quot Mamo zróbmy coś takiego jak makowiec, ale nie makowiec, takie z makiem i z ciastem ale nie makowiec! quot   No to powstały:                      quot Kruche babeczki z masą makową quot Składniki na masę:  8226 2 szklanki domowej lub gotowej masy makowej z bakaliami 8226 1

Drożdżowy makowiec zawijany

części. Porcję ciasta rozwałkowujemy dosyć cienko, rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej i zwijamy ciasto, przekładając do blaszki na natłuszczony papier do pieczenia. Polecam używać blaszek keksówek, wtedy ciasto rośnie do góry a nie w bok. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Blaszki z

Polski tradycyjny makowiec zwijany

dodajcie domowej masy makowej. Smaczny, prosty a odpowiednio przechowywany długo zachowuje świeżość. Przepis Z bloga Moje wypieki .   Składniki na 3 drożdżowe strucle :  3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g

Seromakowiec z wiśniami

cm  Ciasto kruche:   * 140 g mąki * 80 g miękkiego masła * 65 g cukru pudru * 1 3 łyżeczki proszku do pieczenia   * 1 łyżeczka śmietany 18 * 1 małe jajko     Masa makowa:   * 650 g gotowej masy makowej * 3 jajka * 3 łyżki mąki pszennej   Masa serowa:   * 650 g mascarpone  * 3

Sernik z masą makową i kawałkami czekolady

*2 łyżeczki ekstraktu z wanilii *1 3 szklanki śmietanki kremowej 36   Składniki na masę makową: *250 g gotowej masy makowej *około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g *1 łyżka maizeny lub

Rzeszowiak

Składniki Ciasto: 25 dag mąki pszennej tortowej 15 dag margaryny 10 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku pół szklanki cukru 2 jajka kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła 1 łyżka miodu Masa orzechowa

Ciasto cynamonowe

dosypywać je stopniowo do piany i delikatnie mieszać. Ciasto makowe piec ok. 20 minut w 180 o C, w takiej samej formie jak blaty cynamonowe. Masa: Jedną szklankę mleka wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami, a drugą zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać do niego masę budyniową i

Makowo-serowe ciasto wielkanocne....

zjadłam całe....  Składniki: Spód - kruche ciasto: - 4 żółtka - kostka masła - szczypta cukru - mąka - tyle zeby się zagniotło 2-3 szklanki   Masa makowa - 500 gram namoczonego przez noc maku - 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej - 100 gr migdałów - 100 gr orzechów laskowych - 100 gr

NIEBIAŃSKA STRUCLA MAKOWA

czubata łyżka cukru pudru 1 starta skórka z całej pomarańczy dużej 60 ml.ciepłej wody 2 jajka nbsp 1 łyżka czubata nieroztopionego masła 3 łyżki gęstej śmietany 18 1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Masa makowa: ******************************* 20 dag.maku niebieskiego 10 dag

Makóweczki czyli kruche ciasteczka z masą makową

masy makowej nbsp nbsp Przygotowanie Makóweczek - kruchych ciasteczek z masa makową. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jaka i masło wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na placku wycinamy foremką

Makowiec w cieście półfrancuskim

, dobrze owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin, ale najlepiej na całą noc. Masa makowa: 400g maku mielonego 80g miodu 80g brązowego cukru 80g suszonej żurawiny 40g posiekanych orzechów włoskich 70g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej

Najprostszy makowiec

KLIK . Makowiec z ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego u mnie o wymiarach ok. 55x25 cm 1 puszka gotowej masy makowej o masie 400 g 1 jajko 2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej można pominąć jeśli nie mamy Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem, aż białko i

Makowiec zwijany

.   Wykonanie masy makowej: 1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić. 2. Dodać pozostałe składniki . 3. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, pozostałym z ciasta.   Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową

Makowiec

Miłosz Pierwszy raz kiedy robiłam makowiec nie byłam w stanie w ogóle go zawinąć i skończyło się na placku makowym. Potem znalazłam przepis na ciasto w jednym z dodatków magazynu Kuchnia i od tej pory bardzo lubię robić makowiec na Święta. Natomiast nadzienie przygotowuję według przepisu z książki

Warstwowy Seromakowiec

jest już zapieczona delikatnie wykładamy na nią drugą częś ć masy makowej i pieczemy 20 minut.  Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie polewamy go czekoladą rozpuszczoną razem z masłem w kąpieli wodnej.  Ciasto trzymamy w lodówce ale wyjmujemy je około pół

Makowiec na kruchym cieście

Powiedział, że się nie zwinie... Uparł się A niech mu będzie: Składniki: 65279 500 g mąki pszennej 250 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiej margaryny lub masła 6 żółtek 850 g masy makowej z bakaliami polewa czekoladowa   Przygotowanie: 65279 Do

Rogaliki z masą makowo-czekoladową

. pokojowej musi mieć bardzo kremową konsystencję aby łatwo było nim smarować ciasto 1 roztrzepane jajko nbsp Składniki na masę makową: 200 g kremu czekoladowego typu Nutella 850 g gotowej masy makowej dobrej jakości 1 2 szklanki kakao nbsp Drożdże wrzucamy do misy miksera dodajemy ciepłą

odwrócony seromak na sezamkowym spodzie

.   składniki: ciasto: 160 g margaryny 40 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3-4 łyżki jogurtu greckiego warstwa makowa: 3 białka 3 4 puszki masy makowej 2 łyżki miodu szczypta soli warstwa serowa: 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu 400 ml jogurtu

Ciasto serowo-makowe

uwierzyć, że to naprawdę jest mak. Bardzo polecam: Źródło Składniki tortownica o śr. 26 cm : 800 g gotowej masy makowej z bakaliami 1 kg twarogu mielonego trzykrotnie 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 4 jajka osobno białka i żółtka 100-150 g cukru albo do smaku 5 czubatych łyżek mąki

Kokietka

Wyśmienity przekładaniec kokietujący paletą barw i ciekawą kompozycją smaków. Miłym zaskoczeniem dla mnie była masa makowa w połączeniu z galaretką, do której na pewno będę wracać. Jak każdy piętrowiec , ciasto jest odrobinę czasochłonne, ale warto znaleźć chwilkę na skomponowanie tej barwnej

Ciasto makowo- kokosowe

Przepis pochodzi z gazety 8222 Ciasta domowe 8221 nr 211. Wydaje mi się dobrą alternatywą dla klasycznego makowca. Ciekawiło mnie to połączenie maku i kokosów Ciasto jest całkiem smaczne, choć czegoś mi w nim brakuje. Może bakalii w masie makowej? Ciasto kruche: 3 190 szklanki

Sero-makowiec z wiśniami na drożdżowym spodzie

Składniki: Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Masa serowo-makowa z wiśniami: 1 kg kremowego twarogu typu. Philadelphia 80 g masła lub margaryny 150 g cukru 3

Makowiec biszkoptowy

bakalie pokruszone bezy lub inne dodatki do ozdoby rolady bita śmietana, bakalie, inne Składniki masy II zamiennie z masą I : 3 4 puszki maku 4-5 łyżek śmietany kremówki kieliszek rumu rodzynki inne bakalie Wykonanie ciasta: Włączyć piekarnik na 180 °C. Dużą, prostokątną foremkę 25 x 40

Makowiec na kruchym cieście

zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z masą, dodając kaszę mannę. Masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu ciasto można udekorować lukrem lub

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzoną masę. 4. Przekładamy: ciasto makowe smarujemy połowa masy kawowej, przekładamy wkładką orzechową, smarujemy pozostałą masa kawową i przekładamy drugim ciastem makowym. Po wierzchu polewamy polewą i

Seromakowiec i świąteczne życzenia :

ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepić nim dno formy o wymiarach 37x23 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Masa makowa: Masę z puszki wyłożyć do miski i wymieszać z bułką tartą

Makowy placek

65279 Makowiec, placek makowy, ciastka makowe - wszystko to jest na szczycie mojego apetytu. Moja Mama piekła najlepszy placek makowy na świecie: minimalna ilość ciasta, kosmicznie wiele masy makowej i kratka z ciasta na górze. Niestety, nie nauczyłam się przepisu, kiedy był na to czas. Trzeba

Ciasto Pijak - przepis

:   * 250 ml wódki * 1 duża paczka okrągłych biszkoptów   Ciasto jasne Jajka ubijamy z cukrem do chwili powstania jasnej, puszystej masy, do której dodajemy olej i miksujemy minutkę, do czasu aż składniki się połączą. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i

Ciasto ucierane z makiem

Masło rozpuścić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem na puch, wlać delikatnym strumieniem ciepłe masło, cały czas ucierając. Na koniec dodawać mąkę małymi porcjami i miksować na małych obrotach. Masa makowa: 3 00 g maku 2 jajka 2 -3 łyżki roztopionego masła 189

Drożdżowy warkocz z makiem i orzechami

waniliowym, jajkiem, solą i resztą podgrzanego mleka dodać do ciasta. Masa orzechowo 8211 makowa: Orzechy nerkowca i orzechy włoskie uprażyć na patelni bez tłuszczu. Morele i orzechy posiekać. Masę makową wymieszać z miodem, jajkiem, orzechami i morelami. Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanym

ciasto niespełniony tygrysek

Dziś chciałam podzielić się przepisem na pyszne i bardzo efektowne ciasto z makiem i brzoskwiniami. Przygotowałam takie na ubiegłe święta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz. Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne do tego  dobrze doprawiona masa makowa, krem

Sernik wyśmienity z makiem

pod sernik : Wszystkie składniki wyrobić razem. Ciastem wylepić spód i boki wysmarowanej tłuszczem blachy . Przygotowanie masy makowej : 3 dag tłuszczu stopić i ostudzić. Dodać do maku razem z cukrami, olejkiem. Wymieszać. Następnie dodać ubite białko i delikatnie połączyć z makiem. Przygotowanie

Cynamonowiec

    Ciasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady -  czekoladę topimy w

Makowiec

miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie . Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku o najmniejszych

Makowiec zawijany

!: . Co do przepisu, to gorąco polecam tym, którzy jeszcze nie trafili na swój ulubiony makowiec. Dla mnie jest boski, pod każdym względem, ciasto jest delikatne jak ,,puszek drożdżowy 8221 , tylko musimy uważać by nie dosypać za dużo mąki, bo ciasto wyjdzie nam za ciężkie. Masa makowa idealna, cóż

ALFABETYCZNY SPIS TREŚCI - SŁODKIE

ALFABETYCZNY SPIS TREŚCI - SŁODKIE ALFABETYCZNY SPIS TREŚCI - SŁONE ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM BABKA PIASKOWA  MARMUREK KEKS   BISZKOPT DO TORTU   BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁAKAMI BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BLINY   B ŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE BUCHTY Z POWIDŁAMI

Makowiec - drożdżowa strucla z makiem

cukru aż będą płynne i dodać do mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia podwojenia objętości . Masa makowa podaję wykonanie, choć ja korzystałam z gotowej masy makowej wzbogacając ją orzechami

Miejsca:

Maków (284)
Wiśniowa (37)
Warta (17)
Pasto (15)
Tłuszcz (10)
Poznań (9)
Brzeg (9)
Warszawa (7)
Poro (5)