Wszystko o:

ubijanie białek

Jak ubijać białko na pianę

Pianę z białka najlepiej jest ubijać ręcznie. Trwa to dłużej niż przy pomocy miksera, ale ręczna robota jest skuteczniejsza - piana jest sztywniejsza. Potrafi nawet przez chwile zachować nadany jej kształt. Pianę szybciej ubijesz, gdy do białka dodasz szczypte soli.

Torcik piłka

Składniki na 2 biszkopty: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 3 szklanki kartoflanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia dwie skorupki wody półtorej łyżki kakao   Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i nadal ubijamybiałko zrobi się sztywne i błyszczące

Babeczki choineczki

cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 90 ml nbsp wody zielony barwnik w żelu paście, ilość wedle potrzeby użyłam barwnika Wilton nbsp w nbsp odcieniu nbsp kelly green Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę końcówkami do ubijania

Ombre rose cake tort w róże

 szklanki mąki pszennej 3 4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 189 szklanki cukru odrobina różowego barwnika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, nie przerywając miksowania dosypywać stopniowo cukier. Dodawać po kolei żółtka

Tort Pina Colada ombre petal cake

ananasowych 170 ml śmietany kremówki Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypać cukier i dalej miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo żółtka. Do białek przesiać oba rodzaje mąki i delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszać, by całość dobrze się ze sobą połączyła

MUFFINKI CHOINKI

wcześniej rodzynki i ostygniętą pomarańcz wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie zabieramy się za ubijanie białek, oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier nadal ubijając aż ubite białka staną się sztywne i błyszczące. Dodajemy żółtka i miksujemy przez

Muffinki choinki

ubijanie białek, oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier nadal ubijając aż ubite białka staną się sztywne i błyszczące. Dodajemy żółtka i miksujemy przez około 3 min. Do naszej wcześniej przygotowanej masy pomarańczowej przesiewamy resztę składników, mąkę, kakao

Stella malinowo-orzechowa

raczej na specjalne okazje, ale przy dobrej organizacji każdy da sobie radę : Składniki na formę o średnicy 26 cm Biszkopt piemoncki 120 g białek 4 sztuki 100 g cukru 100 g zmielonych orzechów laskowych 15 g skrobi kukurydzianej mazeiny Białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę

Ciasto z bezami i borówkami

wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Pozostałe składniki.......................................................................................................... Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni. Białka z solą ubijamy

Na słodki rok 8211 lutowym jubilatom

śmietaną łączyć po dwie bezy. Jeżeli pianę przyrządzamy w mikserze, dobrze się ubije, gdy białka najpierw rozkłócimy na małych obrotach, po chwili je zwiększymy i dodamy szczyptę soli, a dopiero na końcu, przy obrotach najwyższych, po trochu, porcję cukru. Podobnie ubijamy śmietanę, choć bez porcyjki soli

Cappuccino

1 kostka masła lub margaryny 1 2 szklanki kawy cappuccino waniliowej nbsp nbsp Biszkopt ciemny:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru cały czas miksując, aż do wyczerpania się składników. Piana z białek

Ciasto czekoladowe z białym musem

Warunkiem udanego musu jest ubicie śmietanki na bardzo sztywną pianę. Przed ubijaniem musi być ona bardzo zimna. Masa czekoladowa w momencie łączenia z pianą powinna być już przestudzona, ale nie całkiem zimna. Zamiast śmietanki można użyć białek, dokładnie tak jak w serniku z musem. Deser nie jest

Makaroniki część 1.

24 do 72 godzin. Nigdy tego nie robiłam, bo trochę przerażają mnie białka, które tak długo stoją. Przesiej migdały i cukier puder, po czym połącz je dokładnie. Im drobniej przesiane tym bardziej gładkie makaroniki otrzymasz. Przed Wami najtrudniejsza część ubijanie białek. W dużej misce ubij

Tort- Tęczowe Bóstwo!

 To był naprawdę cudowny tort. Jest nieco pracochłonny ale się opłacało. Ciasto kokosowe 5 białek 2 3 szklanki cukru 200 g kokosu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać

Lekkie Ciasto Ananasowo-Kokosowe

. mąki ziemniaczanej szczypta soli Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160-170 stopni z termoobiegiem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki i mieszamy. Białka jaj wbijamy do misy miksera, żółtka zostawiamy na talerzyku. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, w trakcie

Muffinki Mikołajkowe

szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę końcówkami do ubijania białek . W garnuszku zagotować niewielką ilość wody nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze białka z

Torcik lodowy truskawkowy

, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę końcówkami do ubijania białek . W garnuszku zagotować niewielką ilość wody, nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym

Francuski szef kuchni Julia Child

ubijaczki albo elektrycznego miksera, przez moment z umiarkowaną prędkością ubijaj białka. Gdy tylko pojawi się piana, dodaj kamień winny oraz sól i ubijaj dalej z dużą szybkością, aż zobaczysz na pianie miękkie wypukłości. Posyp cukrem i ubijaj aż do pojawienia się sztywnych, stożkowatych wierzchołków z

Szlachetne danie z kuchni francuskiej

nie tak, aby efektownie wystawał. Ponadto: nie dodałam maggi do masy co za pomysł! , tylko wzięłam startą gałkę muszkatołową i cayenne . Warto zwrócić uwagę za ogólne zasady ubijania piany z białek , bo ona dla potrawy jest ważna. Pianę ubijamy w naczyniu bardzo czystym, bez śladu tłuszczu, białka

Beza z kremem chałwowym

zgęstnieje wtedy . Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę ważne by do białek nie dostała się ani kropla żółtka bo tłuszcz w nich zawarty nie pozwoli białkom idea l nie się ubić ważne też by trzepaczka była idealnie czysta, szczególnie by nie było na niej pozostałości po innym kremie tj

Ptasie mleczko

: Tortownicę o średnicy 18 cm dokładnie smarujemy masłem dno i boki .  Do garnka wsypujemy 150 g cukru i zalewamy wodą tak, aby przykryła cukier.  Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy z 50 g cukru i ziarnkami wyłuskanymi z laski wanilii.  Białka mają tylko zacząć się pienić. Żelatynę zalewamy w

Keks angielski

zalewamy rumem i skrapiamy olejkiem rumowym. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy i rum, miksujemy. Dodajemy po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopione masło,  mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy

Sernik z rosą

. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.   Przygotowanie- masa serowa:  Twaróg mielimy trzykrotnie maszynką o drobnych oczkach. Do twarogu dodajemy mleko i dokładnie miksujemy blenderem. Ciągle ubijając dodajemy partiami cukier, cukier

Lekkie ciasto bez pieczenia z galaretką

warstwy będziemy wylewać na folię aluminiową od strony błyszczącej inaczej ciasto się przyklei do folii, którą trudno będzie usunąć . Żelatynę rozpuszczamy w 2 szkl. bardzo ciepłej wody, a następnie rozdzielamy na 3 równe porcje.   Pierwsza warstwa - kakaowa:   Ubijamy pianę z 3 białek. Pod koniec

Ciasto czekoladowe z białym musem.

8226 kakao do posypania Przygotowanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno wysokiej tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Boki tortownicy posmarować masłem. Białka ubić na sztywną pianę : najpierw ubijamy białka na

Klasyczny tort orzechowo-kawowy

bardzo mocnej kawy Biszkopt: z podanych wyżej składników robimy, albo trzy osobne biszkopty, albo jeden i kroimy go na trzy części. Ja upiekłam trzy osobne biszkopty czyli białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku nie przerywając

Tort czekoladowo - malinowo - jeżynowy

4 białka 200 g cukru 150 g masła Do nasączenia: szklanka wody z sokiem z połówki cytryny Dodatkowo do dekoracji: 200 g bezików u mnie różowe 150 g jeżyn owoce physalis  Wykonanie: Zaczynamy od wykonania biszkoptu czekoladowego: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na

Majonez na białkach

      Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Białka, sól, sok z cytryny, musztardę i pieprz ubijamy na najniższych obrotach miksera ja robiłam to ręcznie, ponieważ dla KA było za mało składników .  Kiedy wszystkie składniki już się połączą dodajemy niewielkim strumieniem oliwę.  Cały

Tort lodowy Snikers

30g cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy, aż masa będzie biała i puszysta. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy jeszcze chwilę. Śmietankę także ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy

Bezy cytrynowe

,najlepiej przetrzeć wcześniej przed ubijaniem białek misę i pozostałe  przybory wacikiem nasączonym octem doskonale usuwa resztki tłuszczu 3 Do białek nie może dostać się nawet odrobina wody lub żółtka jaja,jeżeli tak się stanie białka nie ubiją się tak jak powinny. 4 Pieczenie a może powinnam napisać suszenie

Bezy z bitą śmietaną i owocami

aguayamanto   Dobrze schłodzone białka ubijamy mikserem niemal na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy partiamy cukier i cukier waniliowy , a następnie ocet i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy dokładnie jeszcze około 5 minut, tj. do chwili aż białka będą błyszczące i tak sztywne, że ciężko będzie nam je ubijać

BISZKOPTOWY TORT MALINOWY Z BEZAMI

żółtek. Białka wbijamy do dużej miski. Żółtka do filiżanki. W kolejnym naczyniu mieszamy obie mąki i przesiewamy przez sito. Białka ubijamy lekko, dodajemy szczyptę soli i ubijamy dalej, aż będą sztywne. Nie przebijmy! Biszkopt wtedy nie wyrośnie. Przebite białka utworzą poszarpane chmurki. Jeśli do tego

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

migdałowy do ciast i ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łączymy pianę z białek z masą. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę i równo rozsmarowujemy. Pieczemy około 35-40 minut - do suchego patyczka. Polewa: Chwilę przed końcem pieczenia ciasta, jedno jajko

Jak dobrze ubić białka i śmietanę?

Choć wydaje się to bardzo proste, wystarczy miska, mikser i gotowe, to jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Zasadach, dzięki którym piana będzie idealnie sztywna: oto one: Ubijanie białek: nie ubiją się, gdy wpadnie Ci do niego choć odrobina żółtka, więc zadbaj o to, by się tam nie

Sernik z rosą puszysty i lekki jak mgiełka

naczynia. Dodajemy cukier, mleko, olej budyń i 2 jajka. Oddzielamy żółtka od białek pozostałych 4 jajek i dodajemy żółtka do masy. Białka przelewamy do białek pozostałych po kruchym cieście i ponownie wkładamy do lodówki. Następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem około 5-10 min. Naczynie proponuję

Torcik bezowy :-

tylko mi nieziemsko :- .  Deser jest wart uwagi, oczaruje nie jednego smakosza , pozdrawiam serdecznie Justyna :- . Przepis na bezy zaczerpnęłam z tej strony klik klik , cytuję za autorką.   Składniki na bezy: 1 2 szklanki białek 1 szklanka cukru zwykłego Białka wlej do dużej metalowej

Tort bakaliowy

: - 1 puszka brzoskwiń - 1 puszka ananasów   Wykonanie:   Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i

Czekoladowy krem mascarpone z truskawkami

: 600g truskawek sok z 1 limonki 50 g cukru pudru świeża mięta do dekoracji Etapy przygotowania 1 Namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty żelatynę do ciemnego kremu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka

Mini makowce z bezą i prezentacja Robota kuchennego Sencor STM 3018RS

-    nakładka w kształcie litery A tzw. 8222 miotełka 8221 przydatna np. do ucierania kremów, mas, past -    trzepaczka balonowa do ubijania śmietany, białek jaj itp. Producent informuje, że specjalny kształt i konstrukcja tej trzepaczki jeszcze lepiej radzi sobie z ubijaniem białek czy śmietany w

Mini torcik z marcepanowymi kartofelkami

6- 8 porcji 8 blatów ciasta ucieranego: nbsp nbsp nbsp nbsp 168 g masła 3 łyżeczki cukru ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 3 jajka 134 g mąki pszennej 34 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki wody 1 białko Masło ubijam mikserem do

Mazurek czekoladowo - śliwkowy

ksylitolu szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczaną nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Białka ubijam z solą na sztywno i stopniowo dodaję cukier stale ubijając, dodaję na koniec mąkę i szybko ubijam aż masa się połączy, wypełniam masą

Czekoladowy tort

szkl mąki pszennej Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet, olej i proszek do pieczenia. Utworzy nam się taka pianka z żółtek. W osobnej misce ubijamy białka z cukrem. Gdy białka będą sztywne dodajemy piankę z żółtek, miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i

Tort malinowy z kremem z białej czekolady

łyżki soku z cytryny dodatkowo 189 szklanki musu z malin 65279 65279 Przygotowanie: biszkopt Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypywać partiami cukier nadal ubijając. Do piany kolejno dodawać żółtka i barwnik dalej miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i

Makaroniki czekoladowe

przekładać kremem i podawać.   Krem maślany: 100gr cukru 2 duże białka jajek 180gr masła w temperaturze pokojowej 1 4 do1 2 łyżeczki cynamonu 1 8 łyżeczki gałki muszkatołowej Białka i cukier włóż do miski i ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą.  Ubijaj cały czas nad parą, aż masa będzie ciepła w dotyku, przez

Tort Jubilat

dekoracji: 1 opakowanie żelków-malinek posypka cukierkowa mała puszka brzoskwiń nbsp Biszkopt jasny: żółtka ucieramy mikserem z cukrem i wodą na jednolitą, gęstą masę. Żółtka z cukrem...................................................................... Białka ubijamy na sztywna pianę i

Ciasto pastelowe

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,20 kg jabłek 2 galaretki w kolorze pomarańczowym 1 łyżka masła na bitą śmietanę: 500 ml śmietany 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka w kolorze zielonym   Przygotowanie biszkoptu: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania

Ciasto orzechowe na waflu

pieczenia   Masa: 25 dkg masła 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 szkl mleka 1 szkl cukru pudru 1 cukier waniliowy   Dodatkowo: 4 suche wafle 1 szkl powidła śliwkowego 2 czekolady roztopione   Wykonanie: Ciato orzechowe: Białka ubijamy na sztywno,dodajemy po

Elegancki deser czekoladowy z gorącymi malinami

: Biszkopt: Białka wrzucamy do czystej i suchej ! miski i ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Paweł mówił, że ubijając jajka na biszkopt, jeśli mamy mocny mikser, możemy pozwolić sobie na ubijanie całych jaj z cukrem od razu 8211 jeśli mamy słabszy biszkopt lub ubijamy ręcznie 8211 warto oddzielić

Torcik truskawkowy anyżowo - kardamonowy z ajerkoniakiem

cukru pudru Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier i cukier waniliowy ciągle ubijając. Gdy piana będzie idealnie biała i szklista kończymy ubijać. Mąkę przesiewamy z proszkiem przez sito. Dodajemy na zmianę z majonezem po trochu do piany

Ciasto Biedronka z bitą śmietaną, owocami i galaretką

białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy po trochu cukier. Kiedy białka utworzą puszystą, zwartą pianę, dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji. Na końcu ostrożnie i delikatnie wsypujemy przesiane mąki i mieszamy dokładnie. Ja

Tort czekoladowo malinowy

:   Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków

Tarta z rabarbarem i bezą włoską

8211 Tomek Deker. W tym przepisie ważna jest synchronizacja. Musicie jednocześnie gotować syrop i ubijać pianę z białek. W garnku gotujecie wodę z cukrem. Syrop musi osiągnąć temperaturę 121 stopni. Jak to sprawdzić? Syrop będzie bulgotał, lekko zmieni kolor na karmelowy, wyciągnijcie łyżką kroplę

Ladyfingers

dodawać cukier jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz i ubijać ja ubijam dalej przystawką do ubijania białek . Dodać żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsypywać powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą

Szampański tort czekoladowo-pomarańczowy

Torciki to moja specjalność : Uwielbiam swoją osiemnastkę* dzięki której gotowe torty są wysokie, ale i słodko malutkie. Tym razem mam dla Was propozycję z procentami, do tego owoce cytrusowe oraz gorzka czekolada. Ciasto nie jest typowo biszkoptowe, a na dużej ilości białek i z masłem. Taka

Pavlova

nie wychodzą. Moim zdaniem kluczem do udanej bezy jest sposób ubicia białek. Trzeba je cierpliwie ubijać 65279 do chwili, aż będą bardzo sztywne i mocno błyszczące. Moje białka pod koniec ubijania były tak sztywne, że ciężko mi było wyjąć 65279 z nich rózgę robota. 65279   Pamiętajcie też o soku

co zrobić z białek

. metalowe naczynie wyparzyć wrzątkiem, osuszyć. białka ubijać powoli, gdy się spienią dodać sól. zwiększyć tempo ubijania do momentu, gdy piana jest na tyle sztywna, że można naczynie z nimi obrócić do góry nogami. zacząć dodawać cukier po 1 łyżce. każdą następną dodawać dopiero, gdy cukier dokładnie jest

Białe ciasto

2 szklanki mąki pszennej,x2 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia,x2 szczypta soli, x2 1 2 łyżeczki soku z cytryny x2 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą oraz dodawanym porcjami cukrem. Gdy piana już jest ubita, dodajemy

Piernik świąteczny z bałwankami

być starsze 24-36 godzinne przetrzymywane w temp. pokojowej bez przykrycia. nbsp Zaczynamy od wykonania makaroników. Wcześniej zmielone migdały mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy. Nasze odstałe białka ubijamy na sztywno, gdy będą już dobrze ubite stopniowo dodajemy nasz drobny cukier, do

Tiramisu z białą czekoladą i truskawkami

okrągłe 2 żółtka 2 białka szczypta soli 70g cukru 250g mascarpone 125g białej czekolady 350g truskawek, pokrojonych na plasterki Wykonanie: Białka ubijać ze szczyptą soli w dużej misce. W trakcie dodać połowę cukru 35g i dalej ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Ubite białka przełożyć do

ubijanie białek

wyżywałam się w niedzielę kulinarnie i popełniłam bezy. for the first time P potrzebujemy 4 białka i 230 g ! cukru pudru. potem ubijamy  białka dodając po jednej łyżce cukru. ubijamy i ubijamy i ubijamy i ubijamy i ubijamy i ubijamy i....kiedy piana będzie już sztywna formujemy bezy na blasze

Tort orzechowo-makowo-kawowy

kostka margaryny 1 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 2 szklanki kawy cappuccino w proszku nbsp Ponadto: 2-3 łyżki maku kilka orzechów piniowych kilka rodzynek 1 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich nbsp Biszkopt orzechowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo

Maślany tort kawowy

przesiać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać, na przemian przesianą mąkę i mleko, w trzech turach, mieszając tylko do połączenia się składników. Dodać ekstrakt z wanilii. Do białek wsypać sól i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier puder i dalej ubijać do momentu

Rajski Puszek

lub na serku homogenizowanym - jeszcze gorzej. Są takie na mleku skondensowanym. Już lepiej, jednak nadal totalnie nie to - brak tu całkowicie tej delikatnej, piankowej struktury. A ją zapewnić mogą jedynie ubite białka . Wiedziałam więc, że na nich oprę swój przepis. Jednak popularny przepis z

Ciasteczka mocno orzechowe

wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 170°C ok. 20-25 min. Studzić na kratce. Lukier: Białka oddzielić od żółtek z jedniodniowym wyprzedzeniem. Przykryć białka folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem białko

Happy Birthday to me :

następnie dokładnie mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sobie również pod ręką odmierzony cukier. 4. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na  średnich obrotach na sztywną pianę, która trzyma się dna miski. Następnie dodajemy po trochu cukier i nadal miksujemy. Gdy cały cukier połączymy z białkami

Makaroniki. Truskawka i biała czekolada.

zmielone. Używam płatków migdałowych 65279 nie mają skórki i łatwiej rozdrabnia je młynek - zawsze mielonych w połączeniu z cukrem pudrem 135g by nie powstało masło orzechowe. Dodatkowo przesiewam mieszankę na sicie o gęstych oczkach. Początkowo białka ubijam na szybkich obrotach miksera na sztywną

Walentynkowe Ptasie Mleczko

żaroodpornej formy do zapiekania .  Cukier waniliowy wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby przykryła cukier . Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy  tak by tylko zaczęły się pienić. Żelatynę zalewamy w drugim rondelku odrobiną wody i delikatnie podgrzewamy nie gotujemy ! , można

Sernik z musem czekoladowym

. Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę: najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była

Kostka ,,malinowy poemat

białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i cukier z ziarenkami wanilii.  Masę jajeczną delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.  Ciasto przelewamy do formy 25 35cm   wyłożonej papierem do pieczenia spód i pieczemy w

Financiers

. Mieszając stopniowo dodawać białka białek nie ubijać lub ubić lekko za pomocą widelca . Gdy powstanie jednolita masa, wlać przestudzone masło. Najlepiej zrobić to przez sitko, tak aby nie dostały się do niego powstałe okruszki . Dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do foremek. Na wierzchu, lekko dociskając

Szarlotka z bezą

zaczyna się powoli gotować, miseczkę z białkami, szczyptą soli, przekładam na ganek i zaczynam ubijanie mikserem, nad powstającą parą. W między czasie stopniowo dosypuję cukier. Ubite białka maja cudowną konsystencję, przypominającą lody na ciepło. Lekko podpieczone ciasto mowa o górnej warstwie

Mój urodzinowy tort

tabliczka czekolady nbsp Ciasto bezowe: białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie ubita stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Piana z białek i cukier puder.......................................................... Do piany z cukrem dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek

Tort Marzeny - nie dla kierowców

, 1 mleczna czekolada, 2-3 łyżki kakao, spirytus. nasączenie - dość mocna herbata dosłodzona do smaku, z cytryną i spirytusem Przygotowanie 1.białka ubijam mikserem na dość sztywną pianę, dodaję cukier - ubijam mikserem dalej, dodaję zółtka i dalej mikserem. 2.do piany z białek, żółtek i

Tort truskawkowo - czekoladowy z mascarpone

kartoflanej 3 łyżki wody 189 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem kryształem, pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Podczas ubijania dodajemy po łyżce wody. Dodajemy

BEZA PAVLOVA

1. Białka ubijamy na średnich obrotach.   2.  Kiedy osiągną mniej więcej taki stan: 65279 65279 65279 dodajemy stopniowo cukier, wciąż ubijając. 3. Gdy piana będzie gładka i błyszcząca:   oraz po przechyleniu naczynia nie będzie z niego wypadać:   oznacza to, że osiągnęła odpowiedni

Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

piekarniku. 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 Masa serowa : Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej .  65279 65279 Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała

Tort serowo - truskawkowy

w piekarniku nagrzanym do 160 186 C przez 25 minut . Studzimy w piekarniku. 65279 65279 65279 65279 65279 65279 65279 Masa serowa : Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej .  65279

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

30 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym Polewa: 150 g masła 1 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku Etapy przygotowania 1 Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na koniec ubijania dodajemy

Malinowa chmurka

składniki umieścić w misie miksera. Ubić końcówka miksera do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu.  Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia. Krem przygotować bezpośrednio

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

proszku budyniowego o smaku waniliowym Polewa: 150 g masła 1 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku Etapy przygotowania 1 Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Mąkę

Tort z Myszką Miki

jako trzeci użyłam blatu bezowego. Przepis: Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki mąki tortowej  - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 6 łyżek cukru - 1 łyżka wody Białka z cukrem ubijam na sztywną pianę. Następnie dodaję po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Do masy jajecznej dodaję łyżkę wody i jeszcze

Chmurka z mango i granatem

wanilii Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić końcówka miksera do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. nbsp Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia

Truskawkowa chmurka

pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić końcówka miksera do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie

Tort śmietanowo-owocowy z mascarpone

65279 Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Oddzielić żółtka od białekBiałka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier w krótkich odstępach czasu . Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach

Pieczenie biszkoptu- czyli coś mi nie wyszło...

Witajcie człowieki! Dzisiaj bedzie drugi w historii wpis kulinarny- mianowicie o pieczeniu biszkoptu. Wpis to dwuczesciowy- jak powinno sie zrobić, i jak zrobiłem. Oraz niefortunne rezultaty tegoż. Jak robić sie powinno. Weź piec jajek, oddziel białko od żółtka. Ubij białka na twarda pianę

WuZetka

mieszamy i przesiewamy do czystej miski. Formę 25x37 do pieczenia smarujemy kawałkiem masła i wykładamy papierem do pieczenia. Papier od wewnątrz można też posmarować miękkim masłem. Piekarnik nagrzewamy do   170 stopni.  Białka ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się

Tęczowy torcik

ubijamy na sztywno, dodając pod koniec resztę galaretki oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę lekko ostudzoną . Dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru do smaku. Krem wykładamy na ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy krem maślany: Białka będziemy ubijać w

Tort bezowy z owocami

Składniki: 6 schłodzonych białek 1 i 1 4 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Krem: 500 ml. śmietanki 30 0,5 szkl. cukru 60 dkg. owoców do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy szczyptę soli i po trochu dodajemy cukier i dalej ubijamy

Beza Pavlova

Składniki: 4 schłodzone białka 1 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Krem: 40 ml. śmietanki 30 0,5 szkl. cukru 0,5 kg. owoców do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy szczyptę soli i po trochu dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec

Bezowy torcik orzechowy holenderski -Hazelino

cukru kryształ drobnego 2 łyżki mąki kukurydzianej szczypta soli na bitą śmietanę: 750 ml słodkiej tłustej śmietanki zimnej z lodówki 6 łyżek cukru pudru lub według uznania Wykonanie: blaty bezowe: w czystej misce ubić zimne białka ze szczyptą soli sól pomaga w ubijaniu . Natomiast

Malinowa chmurka

cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów do posypania Białka ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo, po łyżce dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.  Formę, w której będzie

Tort bezowo-biszkoptowy z truskawkami

roztrzepać widelcem. Białka ubić, mikserem na najwyższych obrotach, ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Stopniowo dodać cukier. Ubijać tak długo aż masa będzie lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i dodać delikatnie mąki

Ciasto delicje kawowe

szklanki cukru, 3 łyżki kakao Dodatkowo: 2 opakowania ciastek typu delicje, 2 galaretki opcjonalnie nasączenie do delicji np. mocna kawa, herbata lub alkohol wymieszany z wodą *. Ciasto I: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Do białek dodajemy żółtka, mieszamy

LODY ŚMIETANKOWO-MALINOWE

ŚMIETANKOWE : 50ml wody łączymy z 90 g cukru i zagotowujemy w garnku do uzyskania syropu cukrowego. Jednocześnie ubijamy białka na sztywną piane. Zagotowujemy 100 ml śmietanki z resztą cukru , a następnie studzimy . Po ubiciu białek wolnym strumieniem zalewamy białka syropem cukrowym . Chwilę ubijamy i

TORCIK TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

termoobiegiem. Mąki mieszamy i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno, dosypujemy porcjami cukier, ubijamy na bardzo puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka i dalej miksujemy. Do otrzymanej masy wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy, aby masa nie

Ciasto Raffaello

zimnej śmietany tortowej - 2 tabliczki białej czekolady - 2 opakowania śmietany śnieżki - 150 g wiórków kokosowych   Przygotowanie: 1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Staramy się nie przerywać ubijania stopniowo dodając żółtka

Macarons - delikatne bezowe ciasteczka

koniec ubijania dodać dwie łyżki drobnego cukru - dzięki temu piana powinna wyjść sztywna i błyszcząca. Należy uważać, żeby tej piany nie ubijać za długo, bo białka można łatwo przebić i na dnie naczynia zacznie pojawiać się płyn.  4. Do białek ostrożnie wsypać migdały z cukrem i silikonową szpatułką

Babeczki z malinowym kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i GP Chin

pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru . Jeśli misa z białkami jak i białka z cukrem mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut , aż masa będzie bardzo gęsta, a

Muffinki z agrestem i bezową pierzynką

starczyło na 12 sztuk. Do każdej foremki wkładamy po 4 owoce agrestu. Teraz bierzemy się za bezę. Ubijamy białka dodając cukier. Gdy będzie już fajna biała piana, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilkę ubijamy, tak aby piana była puszysta. Nakładamy łyżką pianę do każdej foremki

Kawowy tort orzechowy z malinami czyli najtrudniejszy pierwszy krok

białek , uważając by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwarzyła . Gotowy krem przechowywać cały czas w lodówce. Składniki na 3 blaty biszkoptowo - orzechowe: * 1 szklanka orzechów laskowych, podprażonych, obranych * 1 szklanka mąki pszennej, przesianej * 1 i 1 4 szklanki drobnego cukru do

Miejsca:

Wiśniowa (156)
Warta (65)
Pasto (59)
Góra (45)
Maków (42)
Poro (20)
Pawłów (16)
Janów (14)
Warszawa (13)
Kraków (10)