Wszystko o:

polewy na ciasto

Polewa na ciasto

Składniki gorzka czekolada150dag margaryna 3 łyżki cukier 3 łyżki kakao 2 łyżki Sposób przyrządzenia Wszystkie składniki do rondelka Mieszając gotować przez 3 minutki Polewać ostudzonym

Polewa kakaowa na ciasto

Składniki 1 łyżka margaryny 4 łyżeczki wody z kranu 4 łyżeczki cukru 1 łyżka kakao Sposób przyrządzenia Gotować na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż się roztopi

Bajeczna wuzetka!

ubijaj, aż masa będzie gęsta. Wykonanie polewy: 1. Wszystkie składniki polewy przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru. Wykończenie ciasta: 1. Przetnij ciasto na pół. 2. Spód ciasta włóż do formy i namocz syropem. 3. Rozsmaruj cienką warstwę dżemu na biszkopcie. 4. Wyłóż

Dwa ciasta: białe i czarne

Oczywiście, ani ciasta całkiem białe, ani całkiem czarne. Jedno z polewą białą, drugie 8211 z czekoladową. Oba przepisy pochodzą z pisemka 8222 Ciasta domowe 8221 , które kupowałam na początku lat 90. ubiegłego wieku i teraz, podczas porządków, znalazłam. Dawniej takich wymyślnych dla mnie

Warstwowe ciasto z jabłkami, kokosową bezą i polewą chałwową

chałwę. Mieszamy trzepaczką do chwili aż chałwa się rozpuści a polewa będzie gładka i błyszcząca. Polewę wylewamy na wystudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.  Smacznego :   * Ciasta nie należy trzymać 65279 w lodówce, ponieważ stwardnieje.  ** Ze względu na dość 65279 lepką polewę ciasto

Jak zrobić polewę czekoladową do ciast 8211 5 sposobów

                      Polewa czekoladowa to pyszne, słodkie i eleganckie wykończenie ciast i deserów. Zatem jak zrobić polewę czekoladowa do ciast, polewę idealną? Znam kilka sposobów na to jak zrobić polewę czekoladową, począwszy od starego dobrego przepisu mojej mamy do której

Ciasto marchewkowe

kokosowe a zaraz za nimi ananas, morele no i marchew.  Podczas pieczenia w domu panuje wspaniały aromat cynamonu. Dodatkową atrakcją smakową jest wyjątkowa polewa. Z podanych skłądników wychodzi naprawdę duża porcja ciasta, ale sprwadziłam -  daje się mrozić , dzięki czemu miałam ekstra porcję na następny

Konkurs Święta z Kasia i babka piaskowa w kokosowej chmurce

................................................................ Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy polewę z ognia i cały czas mieszając studzimy aż zacznie lekko gęstnieć. Polewa w trakcie podgrzewania..................................................... Ostudzoną polewę wylewamy na babkę tak aby dokładnie przykryła całe ciasto. Ciasto oblane polewą

odwrócony seromak na sezamkowym spodzie

Tym razem prezentuję nieco odmienioną wersję znanego chyba wszystkim ciasta z serem i makiem jednocześnie. Różne są na tę słodkość przepisy. W większości to kruchy spód, warstwa maku i ser na wierzchu, ewentualnie jeszcze polewa, tudzież inne wykończenie wierzchu. Moje ciasto składa się z wielu

Ciasta z czasów PRL-u. Tak się piekło

pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy 8211 najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.   Ciasto upiekłam z jedną istotną modyfikacją: zamiast masła

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

-chałwowe...................................................... Przepis na masło najdziecie na blogu Niebieska pistacja     pinkcake Pieczone lody............................ Przepis na lody najdziecie na blogu Trochę inna cukiernia   Serniko-brownie z różą.............................................. Przepis na ciasto znajdziecie na blogu Trochę inna

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM I POLEWĄ MARCHEWKOWĄ

Uwielbiam ciasto marchewkowe. Tym razem na bazie mojego starego przepisu zrobiłam ciasto z kremem i polewą marchewkową. Przepis na polewę znalazłam na blogu malacukierenka.pl i przyznam że choć pdchodziłąm do niej wielokrotnie, zawsze kończyło się na mojej ulubionej polewie z  serków topionych, tym

Piernik staropolski

Ciasto na ten piernik dobrze jest zagnieść na 6 tygodni przed świętami, ale jeśli ktoś zapomni zrobić go tak wcześnie, to nic straconego, będzie równie pyszny zrobiony na 2 tygodnie przed świętami : Z ciasta wychodzą 3 duże blaty piernika, które można przełożyć ulubionymi masami lub powidłami

Czas na baby

ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum

Trzy ciasta. Nietradycyjne

Zimowe święta przed nami. Najbardziej charakterystyczne dla nich są dwa rodzaje ciast: strucla makowa i piernik. W niektórych domach może także porządny sernik. Że wspomnę jeszcze jeden jego wariant, ser połączony z masą jak na makowiec. Kto umie, ten wypieka sam. Większość z nas jednak ciasta

Pyszne łaciate ciasto

Ciasto łaciate zrobiłam na imprezę sylwestrową, ale świetnie będzie nadawać się na każdą okazję. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne, więc goście będą zadowoleni. Zrobienie tego ciasta wymaga nieco czasu, jednak wykonanie nie jest trudne, więc nie zniechęcajcie się długością opisu, bo czeka Was

Świąteczny miodownik

Dziś przedstawiam kolejny pyszny wypiek, jaki gościł na naszym świątecznym stole. Był to miodownik wykonany wg przepisu Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Miodownik wyszedł po prostu wspaniały! Przepyszne, pachnące miodem ciasto, wspaniały grysikowy krem i ta polewa orzechowo - miodowa

Czekoladowy sernik z podwójnie czekoladową polewą

Ten sernik upiekłam już dość dawno temu, ale w końcu znajduję chwilę aby wrzucić go również na bloga. Delikatny, czekoladowy smak w połączeniu z dwukolorowa polewą na wierzchu. Nie tylko cieszy podniebienie, ale też oczy. Idealny pomysł na ciasto również dla dzieci, wystarczy udekorować ciasto

Ciasto Bakaliowa Sonata

bakaliową i wygładzamy ją, a na wierzchu kładziemy ciasto kokosowe i delikatnie je dociskamy. Masa jest dość 65279 gęsta, wiec bardzo dobrze się ją nakłada i nie wypływa bokami.  Ostatni krok to przygotowanie polewy. Połamaną czekoladę i śmietankę umieszczamy w misce, która stawiamy nad garnkiem z

Przepis nr 34 - cakepops z truskawką

jako łącznika między patyczkiem a ciastem. Kiedy całość trzyma się bez zarzutów, maczamy w polewie ok 2 3 kulki, energicznie potrząsamy patyczkiem, oklepując go o o dłoń. Patyczek nieustannie obracamy wokół własnej osi, stukając o drugą rękę . Pozwoli to na pokrycie dolnej części lizaka i równomierne

ROLADA JABŁKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

zimnej wody 189 - 1 łyżeczka spirytusu opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego opcjonalnie       Wykonanie ciasta podstawowego :  Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżki gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką

Przepis na proste i szybkie ciasto

ciasta *  Robiąc to ciasto na święta zamiast samodzielnie wykonanej polewy użyłam kajmaku w puszce. Również wyszło dobre. Jeśli jednak jesteście skłonni poświęcić 10 minut polecam zrobić polewę karmelową według tego przepisu. Jej smak jest wprost bajeczny. Gotowy kajmak na pewno mu nie dorównuje

Biała Opéra

: 210 g białej czekolady, 1 szklanka + 3 łyżki śmietany 36 . POLEWA: 340 g białej czekolady, 100 ml śmietany 36 . Ciasto: ustawić dwie półki w piekarniku tak, żeby dzieliły piekarnik na trzy równe części. Rozgrzać piekarnik do 220 °C. Wyłożyć papierem do pieczenia dwie blachy z niskimi

Ciasto z ananasem

między czasie robimy polewę, czyli rozpuszczamy masło, a następnie odkładamy je aby przestygło. Do przestudzonego masła dodajemy jajka oraz cukier i ubijamy je na pianę. Polewa............................................................................................... Polewę wylewamy na ciasto

Orzechowiec

z polewą orzechową. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo ciasto okazało się hitem. Orzechowiec jest bardzo delikatny, a do tego mocno orzechowy, a całości dopełnia przepyszna karmelowo-orzechoowa polewa. nbsp Orzechowiec. Składniki na orzechowca: Ciasto: 8 jajek 1 2 szklanki

Milky Way z leśniczówki Bożeny

wymieszać. Przełożyć biszkopt kremem. POLEWA 10 dag czekolady mlecznej można dać więcej 4 łyżki mleka  Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając . Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc mam dla Was propozycję na ciasto, które zachwyciło sporą grupę znajomych. Jest to mazurek bakaliowy z polewą kakaową. Mazurek jest na cieście półkruchym, które jest lekko kruche i delikatne. Na ciasto wyłożyłam

Tort Ormiański

Genialny tort na wyjątkowe okazje. Przepyszny w smaku, miodowy, karmelowy, z kawą, orzechami laskowymi i czekoladą. Wymaga by poświęcić mu więcej czasu i pracy, ponieważ samo przygotowanie należy rozłożyć na dwa trzy dni. Efekt jest jednak zachwycający! Zaczynamy od miodowego ciasta, które przez

Ciasto Bounty

stylu brownie? Nie wiem. Najwięcej zastrzeżeń jednak miałam do polewy. Ciężko było ją rozsmarować na zastygłej masie kokosowej. Poza tym wyszła ona bardzo twarda i niemożliwym było ukrojenie ładnie prezentującego się kawałka ciasta, bez pokruszenia jej. Ba, ciężko było nawet przebić się przez nią

Ciasto Wielkanocne - przepis

65279 alnej 65279 * 2 x 50 ml wody 65279 Polewa:   * 50 g masła * 10 łyżek mleka * 1 2 szklanki cukru pudru * 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao   Ciasto Z wymienionych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto i dzielimy je na dwie równe części najprostszym i najszybszym sposobem

Moje słodkie Święta

smakiem. Postanowiłam zaprezentować Wam tylko ciasta. Taką słodszą stronę świątecznego stołu : Pokażę Wam piernik, keks z chałwą i suszonymi śliwkami, sernik i piernikowe trójkąty w czekoladowej glazurze. Zaczynamy :   1. Piernik na powidłach Jak dla mnie totalne zaskoczenie POZYTYWNE i miłość

Polewa czekoladowa do ciast

        Polewa czekoladowa do ciast czyli jak zrobić polewę z kakao. Przedstawiam wam mój sposób na polewę czekoladową do ciast 8211 idą święta z pewnością się przyda. Przepis na nią mam od mamy, moja babcia też taką robi. Ta polewa czekoladowa do ciast jest smaczna i pięknie się

Czekoladowy Weekend - podsumowanie

: Żytnie bułeczki z wiśniami i czekoladą Hania - blog Na słodko i na słono : Potrójnie czekoladowe babeczki Ciasto czekoladowe z wiśniami Holga: Miętowe pudrowe cukierki z czekoladą Cudny czekoladowy sernik Pudding z mlecznej czekolady z bitą śmietaną Jagoda - blog Co Tygrysy lubią najbardziej

Delicja makowo-serowo-jabłkowa

Już dawno miałam ochotę na te ciasto ale zawsze coś lub ktoś stawało mi na drodze. A to siostra, która nie lubi połączenia sera i jabłek trzy razy kręciła nosem jak planowałam upiec to ciasto i w końcu piekłam zwykły sernik , tato który miał zły dzień i nie pozwalał nic piec, raz w sklepie nie

Lebkuchen

W tym roku po raz pierwszy nie było Pierniczki Party o którym pierwszy raz pisałam w 200 8 . Wierzę, że k iedyś jeszcze do 8222 towarzyskiego pierniczkowania 8221 wrócimy, jeśli okoliczności będą sprzyjające . Tymczasem zapas ciasta na piernik staropolski systematycznie maleje, bo piekę

Ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego i trochę o aktinidii

Wilgotne, marchewkowe ciasto, bardzo cynamonowe dzięki temu, smakuje troszeczkę jak piernik! ale może to dlatego, że ja się już po prostu doczekać zimy nie mogę? - , z chrupiącymi orzechami w środku. Na górze ciasta znajduje się bardzo oryginalna ale i zarazem przepyszna ! masa z serka

Devil food cake

polewę rozprowadziłam na wierzchu ciasta tworząc fale i posmarowałam nią też boki ciasta. Polewa w lodówce ładnie zastygła w takiej formie w jakiej ją rozprowadziłam, polecam więc schłodzenie ciasta przed podaniem . Oczywiście synek znowu musiał zdmuchnąć świeczki, od rana dopytywał czy świeczki na

Bombowa truskawkowa kula

ciasto wymaga sporo pracy i zajmuje czas, ale jego wygląd i smak wart jest każdej minuty spędzonej na jego przygotowaniu. Ciasta czekoladowe - 8 jajek - 200 g cukru - 200 g mąki - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek kakao - 100 g gorzkiej czekolady - szczypta soli Krem truskawkowy - 1 kg

Kulinarny piatek - obwarzanki, precle, bajgle i taralli pugliesi

żytniej , tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Wymieszane ciasto odstawia się do wyrośnięcia, a następnie dzieli na małe kawałki i formuje w wałeczki, tzw. po krakowsku sulki. Bierze się potem 2-3 takie sulki i skręca spiralnie ze sobą, a następnie formuje pierścień. Gotowe pierścionki zostawia się do

kajmakowo kawowy mazurek na bezglutenowym spodzie

Składniki: ciasto*: 100 g mąki ryżowej 100 g mielonych migdałów 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 140 g masła 1 niepełna łyżka ekstraktu z wanilii 189 małego jajka jajko roztrzepałam i połowę dodałam do tego ciasta, a połowę do ciasta na mazurek jogurtowy polewa kajmakowo

Daring Bakers - 1 - Opera Cake cd.

rzadka, aby ją rozprowadzić na cieście, włożyć ją na trochę do lodówki. Polewa: 400 g białej czekolady, lekko posiekanej ja dałam 300 g ponieważ miałam mniejszą formę do ciasta 189 szklanki śmietanki kremówki 35 ja dodałam 1 3 szklanki Stopić czekoladę z kremówką w

Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą

nieco soku i należy dopilnować, aby murzynek był dopieczony w każdym miejscu... Ciasto studzimy w tortownicy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy oliwę truflową i mieszamy dokładnie. Polewą polewamy wystudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy na kawałki

ROLADA BISZKOPTOWA - przepis podstawowy

g cukru 100 g mąki pszennej  szczypta soli   Wykonanie ciasta :  Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z

Tort piernikowy z kremem pomarańczowym i powidłami

śliwkowych. Całość polana grubą warstwą najlepszej, lśniącej polewy czekoladowej. Wszystkie świąteczne smaki zamknięte w jednym torcie. Jest naprawdę obłędny w smaku. Bardzo polecam na święta! Do przygotowania ciasta wykorzystałam przepis na piernik Zuzi , reszta to pomysł mój i siostry.   Składniki na

torcik orzechowy na specjalną okazję

jednej strony kawą, tą stroną przykładamy do kremu i nasączamy górę ciasta. Zostawiamy najlepiej na noc. Rano ciasto polewamy polewą czekoladową np z tego przepisu: http: zkotlababylucy.blox.pl 2012 12 polewa-czekoladowa-do-piernika-i-pierniczkow.html 65279   przepis na ciasto pochodzi ze zbiorku

Chleb tygrysi. Wypiekanie na śniadanie.

ryżowej b iałej lub brązowej, jeśli domowa ze zmielonego  ryżu  to  dodać  jeszcze 1 2 szklanki W misce drożdże zalać wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut aż na powierzchni mieszanki pojawią się bańki lub piana. Dodać pozostałe składniki na zaczyn, wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do

Czekoladowy tort pralinowy

gładką polewę, którą dekorujemy wierzch ciasta. Kiedy polewa odrobinę przestygnie, układamy na niej pralinki, a ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy w temperaturze pokojowej. Smacznego :  

Czekoladowy Napoleon

65 g wody 1 łyżka likieru użyłam Amaretto polewa 100 g nutelli ok.2 łyżek 50 ml śmietanki 30 1 łyżka masła     Sposób wykonania : Ciasto Masło utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać śmietanę a następnie kakao i jajko. Cały czas miksując dodać przesianą mąkę z

Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami lub innymi owocami

formy, obkrawając je nożem w miejscu, gdzie galaretka stykała się z brzegami formy i odwracając formę do góry nogami. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe. Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmując je na ok 15 min przed podaniem, żeby polewa czekoladowa się

Tort Andaluzja

sporo osób miało z nią problem. U mnie na szczęście obyło się bez nich. Polewa w temperaturze pokojowej spokojnie sobie gęstniała zajęło jej to dobre 2 h . Co jakiś czas sprawdzałam, czy już nadaje się do polania nią ciasta. Gdy miała odpowiednią konsystencję, udekorowałam nią tort i włożyłam go na noc

3 najlepsze kolorowe mazurki na Święta Wielkanocne

. Piec 30 min w 150 stopniach Celsjusza. Nałożyc polewę i przybrać bakaliami. Polewa Puszkę z mlekiem włożyc do garnka z wodą przykryć i gotować 2,5-3h. Po 2,5-3h wyjąć puszkę i odstawić, aby przestygła. Ciepły karmel rozprowadzić na powierzchni mazurka. Ciasto ozdabiać bakaliami przed

Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem

Ciasto wpisujące się w klimat świąteczny dzięki zawartości całego mnóstwa bakalii, ale i na sylwestrową noc będzie pasowało, bo bakalie, które są w kremie zostały nasączone szklanką rumu. Jest to więc ciasto tylko dla dorosłych, bo alkohol jest dobrze wyczuwalny. Należy pamiętać, że przygotowanie

Piegusek z musem rabarbarowym

, jednak byłam na to przygotowana, bo niemal całkowicie odmieniłam biszkopta na oleju, dodając mak, i odrobinę mleka. Wszystko inne-kombinowane, krem uniwersalny- budyniowy, mus, truskawki polewa-moja fantazja..: Ciasto jak dla mnie jest idealne, biszkopcik lekko wilgotny, mus lekko kwaskowy, tak samo

Ciasto Pijak - przepis

biszkopty, wstawiamy je na godzinę do lodówki.  Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy ale nie zagotowujemy do chwili połączenia się. Polewę odstawiamy do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając a następnie polewamy nią schłodzone ciasto. Polewa nie musi byc

Miodowiec z serem smażonym

orzechy w miodoej polewie,cóż więcej mówić,trzeba go skosztować :   Na ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru pudru 25 dkg masła 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu   Na ser: 50 dkg sera białego zmielonego 3 jajka 15 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 10 dkg masła 1

Ciastka w błyszczącej polewie czekoladowej

prostokątnej formy 30*40 cm. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 15-20 minut. Wyjąć biszkopt  piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Mus czekoladowy z truskawkami: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Czekoladę rozpuścić w

Fale dunaju

wstygnie. Gdy będzie chłodnawa, ale jeszcze nie zacznie krzepnąć, rozsmaruj ją na mocno wyziębionym to ważne! kremie. Gdy polewa całkiem zastygnie, możesz podać ciasto na stół.

ciasto NESQUIK

masła 4 łyżki cukru pudru Polewa: 200g białej czekolady 50g masła   Wykonanie: Blaty ciasta kruchego: Utrzeć masło z cukrem stopniowo dodając całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość wyrobić lub zmiksować. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na 4

TOSCAKAKA - SKANDYNAWSKIE CIASTO Z MIGDAŁAMI

. Wyjąć ciasto z piekarnika  i podwyższyć temperaturę do 200 st. górna grzałka . Pod koniec czasu  pieczenia ciasta  przygotować polewę karmelowo-migdałową. Polewa: Na patelni stopić masło, dodać cukier, mleko, ekstrakt waniliowy i płatki migdałowe.  Mieszając delikatnie , podgrzać polewę aż

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

.................................................................................... Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do nbsp temp. 180 C przez około 40-50 minut. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia, a następnie kroimy je na pół. Po upieczeniu................................................................................ Na połowę ciasta nakładamy marmoladę i

makowa rolada ze śmietaną i malinami

-30 min.  Z upieczonej rolady zdjąć papier a ciasto zwinąć w rulon ze ściereczką. Gdy ciasto wystygnie przygotować śmietanę.   Śmietankę wyjąć z lodówki  będzie ścięta przez żelatynę! Zmiksować do uzyskania puszystego kremu.   Polewa: Śmietanę zagotować, wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę

Ciasto serowo - czereśniowe z polewą jogurtową

zrobić w większej formie wtedy dolna warstwa jest niższa i ciasto w połączeniu z resztą będzie lepiej smakowało. Drugim błędem jaki zrobiłam to dałam niecałe 500 g owoców. Tutaj trzeba dać całe 700 bo dzięki owocom to ciasto zyskuje na smaku i wilgotności. Świetna polewa bardzo dobrze pasuje do reszty

Rodzynkowiec, Biszkopt z budyniem czekoladowym i rodzynkami

mieszając. Dzięki temu polewa zachowa połysk. można oczywiście użyć gotowej polewy do ciast . Płynną, gorącą polewę wylewamy cienkim strumieniem na rodzynki, tak, aby były dokładnie pokryte. Następnie ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zebra z jabłkami

Dawno dawno temu, jeszcze w liceum próbowałam tego ciasta u swojej starszej koleżanki. Kiedyś w słoneczny miły dzień poczęstowała mnie tym ciastem do kawy. Do dziś, tyyyyle lat, mam przepis przepisany na małej karteczce, mocno zniszczonej, z rozmazanym na wszystkie strony długopisem, ledwo go

Czekoladowy tort z kremem malinowym

lżejszy i moim zdaniem smaczniejszy. Przepis Dorotki zmodyfikowałam dość mocno pod siebie. Ciasto upiekłam w blaszce w kształcie serca. Zrobiłam tylko jedną warstwę kremu, jednak ciasto sporo na tym straciło, zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Nie polecam takiego eksperymentu Zamiast

Piernikowe ciasto dyniowe z powidłami śliwkowymi

obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając 6 łyżek cukru stopniowo jedna po drugiej . Dodać ubite białka do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 o przez

Dukanowski budyniowiec dieta Dukana, faza II

................................................................. Kiedy ciasto nam stężeje wylewamy na nie polewę kawową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Z polewą.................................................................................. Polewa nie powinna do końca być zastygnięta, u mnie była taka w sam raz niby zastygnięta, a mięciutka i delikatna

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

mogła bardziej uszczegółowić dział na słodko . Wracając do dzisiejszego ciasta. Kolejny świetny wypiek z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji . Ciasto kokosowo-makowe, delikatny budyniowy krem, warstwa jabłek i puszysty jak chmurka biszkopt jestem nim zachwycona! Wyszedł taki delikatny! . Do

MAZUREK MIGDAŁOWY

Mazurek to jedno z nielicznych ciast, które raz do roku ma swoje święto. To już tradycja, że na świątecznym stole nie może zabraknąć mazurka, a tradycja rzecz święta... więc bez mazurka nie ma Świąt! Czekamy na to ciasto cały rok. ...a wiecie, że dawniej na mazurka mówiono dziad ? Dlaczego

Karmelowa wuzetka

wodzie i odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać masę kajmakową i zmiksować. Powoli wlewać przestudzoną żelatynę i miksować do połączenia. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem. Polewa: 170g masy kajmakowej 3 łyżki mleka 2 łyżeczki masła

Kantyczka

dżem z drugiego słoiczka jasne ciasto Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut.  Polewa: Margarynę stopić na małym ogniu. Dodać cukier puder, kakao i gorącą wodę. Mieszać, do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia i przestudzić. Lekko

Ciasto Wiśniowa panienka

masą cytrynową. Niestety, poza mną takiej panienki nikt z moich domowników by nie ruszył, dlatego postanowiłam zamienić masę na budyniową z wiśniówką, a chcąc zachować słodko-kwaśny charakter ciasta dołożyłam do niego wiśniową frużelinę i polewę z dodatkiem soku z cytryny - tak powstała panienka

FALE DUNAJU Z MORELAMI BRZOSKWINIAMI

300 g masła   Składniki polewy czekoladowej : 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej 5 łyżek cukru pudru 1 -2 łyżki kakao 15 g masła 6 łyżek mleka     Wykonanie ciasta :  Morele lub brzoskwinie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Brzoskwinie kroimy na ósemki. Białka ubijamy ze

Sękacz z piekarnika.

pomarańczowa czy cytrynowa. Ja urozmaiciłam sękacz masą marcepanową. Przepis wzięłam  stąd . Sękacz jest prostym, ale pracochłonnym ciastem, gdyż trzeba pilnować czasu pieczenia kolejnych warstw. Bardzo mi zasmakował i chcę go upiec na święta, ale jeszcze z innymi dodatkami. Ciasto polałam tylko połową polewy

JOGURTOWIEC Z CZEKOLADĄ

papieru do pieczenia niczym nie posypujemy .Mleczną czekoladę połamac na mniejsze kawałki .Następnie przygotowane ciasto stopniowo wykładac warstwami do formy ,przekładając je kawałkami czekolady .  3.Formę wstawic do rozgrzanego piekarnika .Piec około 50 minut w temperaturze 160 C.Po upieczeniu ciasto

Ciasto cappuccino z porzeczkową pianką

Już 21 maja Światowy Dzień Pieczenia z Kasią - z tej okazji przygotowałam dla mojej mamy pyszne ciasto. Kiedy zadzwoniłam do niej pytając na jakie ciasto miałaby ochotę, od razu padło stwierdzenie, że na kwaśne : Tej odpowiedzi mogłam się spodziewać, bo mama zawsze mi powtarzała, że ciasto nie

Ciasto snikers szybkie i wykwintne

kupnego biszkoptu, bądź biszkopt oacute w lub herbatnik oacute w ułożonych na kremie i nasączonych alkoholowym pączem -masa kr oacute wkowa z mleka zagęszczonego kakaowego utarta z kostką masła -ciasto -polewa orzechowa przepis poniżej lub polewa z gorzkiej czekolady posypana tłuczonymi migdałami, gdy

Pełnoziarniste ciasto z żurawiną i serkową polewą

jego gorący ! wierzch pokrywamy równomiernie serkową masą za pomocą widelca. Masa będzie się bardzo topićc na gorącym cieście, zamieni się polewę przypominajacą białą czekoladę. Czekamy aż polewa zastygnie i dopiero wtedy kroimy ciasto na kawałki. Smacznego! Przepis zgłaszam do akcji Akcja

ciasto budapeszt

placek i ponowić smarowanie kremem i tak każdą warstwę. Kiedy wyczerpiemy placki i krem dobrze jest ciasto obciążyć deseczką i odstawić na noc. Rano polewamy całość przygotowaną wg przepisu polewą. Ja polecam tę do piernika http: zkotlababylucy.blox.pl 2012 12 polewa

Wuzetka

. Na masie połóż drugi blat ciasta i nasącz go resztą syropu. nbsp 6. Wylej na wierzch ciepłą polewę, a następnie wstaw blachę do lodówki. nbsp 7. Kiedy polewa zastygnie, natnij ją tak, aby utworzyła kwadraty. Na środku każdego zrób różyczkę z bitej śmietany. Ciasto można udekorować wisienką. nbsp

Czekoladowe ciasto z Coca Colą

Pzepis na to genialne ciasto pochodzi z blogu Przy kuchennym Stole , i zgadzam się z 100 z Edysią, to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Jest mocno czekoladowe, wilgotne.. a polewa stanowi wspaniałe dopełnienie. Cola jest w nim tak naprawę zupełnie niewyczuwalna, ale spełnia tutaj ważną rolę

Meksykańskie ciasto czekoladowe

termoobiegu w temp. 170 st. C przez około 45 do 50 min. U mnie 55 i to było trochę za długo, ciasto  wyszło nieco przesuszone.  Po wystudzeniu polewamy polewą. U mnie z braku czekolady na polewę wypróbowałam przepis na lśniącą polewę kakaową z Kotlet TV. I powiem wam warto było, polewa jest mocno lśniąca i

3.Ciasto W-Z

masie połóż drugi blat ciasta i nasącz go resztą syropu. nbsp 6. Wylej na wierzch ciepłą polewę, a następnie wstaw blachę do lodówki. nbsp 7. Kiedy polewa zastygnie, natnij ją tak, aby utworzyła kwadraty. Na środku każdego zrób różyczkę z bitej śmietany. Ciasto można udekorować wisienką. nbsp

O sukienkach 4 i sękach

        polewa 100 g utartej gorzkiej czekolady 150 g cukru pudru 4 łyżki mleka 15 g tłuszczu kokosowego tłuszcz do smarowania formy Ciasto Ubić masło na pianę, dodać, cały czas ucierając, cukier, żółtka, skórkę cytrynową, rum i migdały. Wymieszać mąkę i mąkę ziemniaczaną, dodawać po łyżce do ubitej masy

Wspaniała babka trzysmakowa

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli      Tłuszcz utrzeć z cukrami i solą. Ciągle ucierając wbijać kolejno jajka. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać mikserem. Otrzymane ciasto podzielić na 3 równe części. CIASTO I: 1 3 przygotowanego ciasta 70g migdałów 70g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka

mazurek jogurtowy

. bakaliami. Swoje mazurki dekorowałam wieczorem, następnego dnia rano masa jogurtowa była zupełnie zastygnięta.      Przepis na ciasto pochodzi ze strony Kwestia Smaku, podałam go z moimi zmianami. Natomiast inspiracją do polewy był przepis ze strony Moje Wypieki. Smacznego, Marta

Torcik truflowy - trochę inna wersja

, więc czasami robię jej więcej, przekrawam torcik na pół i przekładam częścią polewy, wymieszaną np. z wiśniami. Mniam... - Tym razem, na specjalne życzenie mojej mamy, zrezygnowałam z polewy i zrobiłam ozdoby z karmelu, które umocowałam roztopioną czekoladą na bokach ciasta. Wierzch posypałam cukrem

Ciasto Ambasador

Być może znacie już Ambasadora. Ja zapraszam Was na swoją wersję, w której dodałam warstwy herbatników, biszkopt zamieniłam na czekoladowy, a kakao w masie na nutellę. Orzechowy krem znajdziecie też w mojej ulubionej polewie. Patrząc na listę składników wydawać by się mogło, że ciasto jest

Czekoladowe CakePopsy

masło, dobrze wymieszać. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego i wstawic na 15 minut do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej polewy. Ja wstawiłam je w szklankach do miski z gorącą wodą. Ciasto wyjmujemy z lodówki. W polewie maczamy koniec patyczka i wsówamy w kulkę, następnie obtaczamy

Ciasto szachownica - przepis

na wierzchu pasy zachowując naprzemienność kolorów. Kiedy całe ciasto będzie już złożone, smarujemy je ze wszystkich stron pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby masa zastygła.  Wszystkie składniki polewy umieszczamy w miseczce i podgrzewamy w kąpieli wodnej dość często mieszając

Bezgultenowe brownie z bananem

, ale to nie szkodzi. Polewę robimy dopiero jak ciasto ostygnie i nakładamy na zimne ciasto próba nałożenia na ciepłe skończyła się tym, że ciasto zaczęło się do łyżki przyklejać . Wystarczy w misce połączyć składniki polewy, na początku wydaje się, że nic z tego nie będzie bo kakao nie chce się

Kinder Pingui

połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1 2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1 2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła

Meskouta 8211 marokańskie ciasto migdałowo 8211 pomarańczowe

migdałów i pomarańczy w puszystym, wilgotnym cieście. Ciasto będzie też idealne dla alergików, nie zawiera glutenu o ile oczywiście użyjecie polenty, a nie mąki pszennej i odpowiedniego proszku do pieczenia Składniki na ciasto: - 2 pomarańcze - 270 g mielonych migdałów - 6 jajek - 150 g cukru pudru - 3

MAZUREK PIASKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

odczekać kilka minut na zgęstnienie polewy. Najpierw cienką warstwą polewy posmarować brzegi ciasta i posypać posiekanymi orzechami i migdałami zabezpieczą nam one spływanie polewy , a następnie sam środek wypełnić pozostałą, tężejącą już polewą. Po zastygnięciu udekorować wg. uznania ciemną polewą

Tort Sachera

Najbardziej chyba znany, sztandarowy smakołyk kuchni wiedeńskiej. Tort Sachera to czekoladowe ciasto przełożone marmoladą morelową, w kawiarni podawany jest zwykle z bitą śmietaną na wierzchu. Zrobił karierę dzięki dobrej reklamie - m.in. Franz Josef go lubił, i to zupełnie wystarczyło żeby

Chlebek tygrysi

ze zmielonego  ryżu  to  dodać  jeszcze 1 2 szklanki W misce drożdże zalać wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut  aż   na powierzchni mieszanki pojawią się  bańki lub piana.  Dodać pozostałe składniki na zaczyn, wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Autorka

Bajaderki kartofelki

inny Polewa i obłożenie 100 g wiórków czekoladowych 100 g czekolady deserowej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietanki 30 Wykonanie: Ciasto i biszkopty starłam na tarce o dużych oczkach, a herbatniki pokruszyłam na kawałki. Mleko, cukier, masło i kakao zagotowałam razem w garnku i odstawiłam do

Mazurek czekoladowy

pudru migdały i kandyzowana skórka pomarańczy Ze składników na ciasto zagnieć kulę i schładzaj przez 15 minut w lodówce. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 4-5 mm. Brzegi zostaw nieco grubsze, tak by polewa nie wypłynęła poza mazurek. Spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz na blasze pokrytej

Tort czekoladowy z wiśniami

sokiem wiśniowym z wódką.  *ciasto najlepiej upiec dzień przed przełożeniem Tortownica o śr. 24 cm: Ciasto: 125 g polewy z gorzkiej czekolady gotowej , 125 g masła, 40 g cukru pudru, szczypta soli, 6 jaj, 175 g cukru, 125 g mąki pszennej Masa czekoladowa: 125 g polewy z gorzkiej

Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki

Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki w wykonaniu piernik z konfiturą z czarnej porzeczki, która nadaje mu miękkości i smaku. Takie ciasto idealnie nadaje się do codziennej kawy, jak i dla gości. Duża blacha aromatycznego piernika w pysznej polewie smakuje każdemu. U mnie kawałek po kawałku znikał

Miejsca:

Wiśniowa (214)
Warta (76)
Maków (74)
Pasto (59)
Warszawa (33)
Góra (26)
Tłuszcz (25)
Lisków (22)