Wszystko o:

polewy na ciasto

Polewa na ciasto

Składniki gorzka czekolada150dag margaryna 3 łyżki cukier 3 łyżki kakao 2 łyżki Sposób przyrządzenia Wszystkie składniki do rondelka Mieszając gotować przez 3 minutki Polewać ostudzonym

Polewa kakaowa na ciasto

Składniki 1 łyżka margaryny 4 łyżeczki wody z kranu 4 łyżeczki cukru 1 łyżka kakao Sposób przyrządzenia Gotować na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż się roztopi

Bajeczna wuzetka!

śmietan-fixy można zamienić na 3 łyżeczki żelatyny 3 4 szklanki cukru pudru kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Składniki na polewę: 6 łyżek masła 6 łyżek mleka 6 łyżek kakao 6 łyżek cukru Wykonanie ciasta: 1. Białka ubijaj na najwyższych obrotach. 2. Kiedy będą dość dobrze ubite, ale jeszcze nie

Dwa ciasta: białe i czarne

Oczywiście, ani ciasta całkiem białe, ani całkiem czarne. Jedno z polewą białą, drugie 8211 z czekoladową. Oba przepisy pochodzą z pisemka 8222 Ciasta domowe 8221 , które kupowałam na początku lat 90. ubiegłego wieku i teraz, podczas porządków, znalazłam. Dawniej takich wymyślnych dla mnie

Warstwowe ciasto z jabłkami, kokosową bezą i polewą chałwową

wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia, ale nie odklejamy od niego papieru, ponieważ pomoże on utrzymać 65279 polewę na wierzchu ciasta. W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i mlekiem. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego drobno pokruszoną

Jak zrobić polewę czekoladową do ciast 8211 5 sposobów

                      Polewa czekoladowa to pyszne, słodkie i eleganckie wykończenie ciast i deserów. Zatem jak zrobić polewę czekoladowa do ciast, polewę idealną? Znam kilka sposobów na to jak zrobić polewę czekoladową, począwszy od starego dobrego przepisu mojej mamy do której

Ciasto marchewkowe

kokosowe a zaraz za nimi ananas, morele no i marchew.  Podczas pieczenia w domu panuje wspaniały aromat cynamonu. Dodatkową atrakcją smakową jest wyjątkowa polewa. Z podanych skłądników wychodzi naprawdę duża porcja ciasta, ale sprwadziłam -  daje się mrozić , dzięki czemu miałam ekstra porcję na następny

Konkurs Święta z Kasia i babka piaskowa w kokosowej chmurce

................................................................ Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy polewę z ognia i cały czas mieszając studzimy aż zacznie lekko gęstnieć. Polewa w trakcie podgrzewania..................................................... Ostudzoną polewę wylewamy na babkę tak aby dokładnie przykryła całe ciasto. Ciasto oblane polewą

odwrócony seromak na sezamkowym spodzie

Tym razem prezentuję nieco odmienioną wersję znanego chyba wszystkim ciasta z serem i makiem jednocześnie. Różne są na tę słodkość przepisy. W większości to kruchy spód, warstwa maku i ser na wierzchu, ewentualnie jeszcze polewa, tudzież inne wykończenie wierzchu. Moje ciasto składa się z wielu

Ciasta z czasów PRL-u. Tak się piekło

pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy 8211 najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.   Ciasto upiekłam z jedną istotną modyfikacją: zamiast masła

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

, gotujemy chwilkę. Zdejmujemy z ognia i zalewamy ciasto. Na ostygnięty biszkopt wylewamy masę następnie na masę układamy herbatniki potrzebujemy 3 paczki na herbatniki wylewamy wcześniej przygotowaną gorącą polewę. Wszystko zostawiamy do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Życzę smacznego. lidia

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM I POLEWĄ MARCHEWKOWĄ

Uwielbiam ciasto marchewkowe. Tym razem na bazie mojego starego przepisu zrobiłam ciasto z kremem i polewą marchewkową. Przepis na polewę znalazłam na blogu malacukierenka.pl i przyznam że choć pdchodziłąm do niej wielokrotnie, zawsze kończyło się na mojej ulubionej polewie z  serków topionych, tym

Piernik staropolski

Ciasto na ten piernik dobrze jest zagnieść na 6 tygodni przed świętami, ale jeśli ktoś zapomni zrobić go tak wcześnie, to nic straconego, będzie równie pyszny zrobiony na 2 tygodnie przed świętami : Z ciasta wychodzą 3 duże blaty piernika, które można przełożyć ulubionymi masami lub powidłami

Czas na baby

. Przestudzić w formie, wyjąć. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu, polać ciasto. Można też zrobić polewę samodzielnie: tabliczkę gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej i rozcieramy ją z łyżką masła. Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut 1 porcja: 210 kcal Baba przekładana bakaliami

Trzy ciasta. Nietradycyjne

, przygotować polewę. Jeden rządek ciemnej czekolady zetrzeć na tarce, odstawić. Pozostałą czekoladę ciemną i mleczną roztopić w śmietanie na ogniu lub w mikrofalówce. Babkę wyjąć z foremki na kratkę. Po lekkim przestudzeniu polać czekoladą roztopioną , posypać startą. Trzecie ciasto jest banalnie proste. To

Pyszne łaciate ciasto

ciasta, jak już wspomniałam, także lekko namaczamy naparem z herbaty. Wierzch najlepiej polać polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki, tak by galaretka całkiem zastygła starczą pewnie ok.2-3 godziny, ale ciasto najlepsze jest na drugi dzień .

Świąteczny miodownik

Dziś przedstawiam kolejny pyszny wypiek, jaki gościł na naszym świątecznym stole. Był to miodownik wykonany wg przepisu Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Miodownik wyszedł po prostu wspaniały! Przepyszne, pachnące miodem ciasto, wspaniały grysikowy krem i ta polewa orzechowo - miodowa

Czekoladowy sernik z podwójnie czekoladową polewą

Ten sernik upiekłam już dość dawno temu, ale w końcu znajduję chwilę aby wrzucić go również na bloga. Delikatny, czekoladowy smak w połączeniu z dwukolorowa polewą na wierzchu. Nie tylko cieszy podniebienie, ale też oczy. Idealny pomysł na ciasto również dla dzieci, wystarczy udekorować ciasto

Ciasto Bakaliowa Sonata

bakaliową i wygładzamy ją, a na wierzchu kładziemy ciasto kokosowe i delikatnie je dociskamy. Masa jest dość 65279 gęsta, wiec bardzo dobrze się ją nakłada i nie wypływa bokami.  Ostatni krok to przygotowanie polewy. Połamaną czekoladę i śmietankę umieszczamy w misce, która stawiamy nad garnkiem z

Przepis nr 34 - cakepops z truskawką

doświadczenia sprecyzuję te proporcje, na chwilę obecną wszystko jest na oko . na polewę 3 4 tabliczki czekolady białej lub ciemnej łyżka masła lub mleka ewentualnie barwnik spożywczy do białej czekolady Przepis na całość: Do pokruszonego ciasta dodajemy łącznik i ręką lub widelcem ugniatamy na

ROLADA JABŁKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

rozprowadzamy na rozwiniętym ze ściereczki cieście, ponownie zwijamy dość ściśle, zawijamy w folię aluminiową, papier do pieczenia lub ściereczkę. Wygładzamy powierzchnię dłońmi i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem na stół lub pokrywamy polewą czekoladową z żelatyną przepis tutaj

Przepis na proste i szybkie ciasto

ciasta *  Robiąc to ciasto na święta zamiast samodzielnie wykonanej polewy użyłam kajmaku w puszce. Również wyszło dobre. Jeśli jednak jesteście skłonni poświęcić 10 minut polecam zrobić polewę karmelową według tego przepisu. Jej smak jest wprost bajeczny. Gotowy kajmak na pewno mu nie dorównuje

Biała Opéra

ciasta, a bezpośrednio na nim polewę. W innym miejscu przeczytałam jednak, że warto, żeby ostatnią warstwą przed polewą był maślany krem, bo on potrafi mocno zastygnąć w lodówce i polewę łatwo się rozsmarowuje - tak właśnie jest oryginalnym przepisie na Opérę. Dlatego też, chociaż na zdjęciu ganache jest

Ciasto z ananasem

między czasie robimy polewę, czyli rozpuszczamy masło, a następnie odkładamy je aby przestygło. Do przestudzonego masła dodajemy jajka oraz cukier i ubijamy je na pianę. Polewa............................................................................................... Polewę wylewamy na ciasto

Orzechowiec

z polewą orzechową. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo ciasto okazało się hitem. Orzechowiec jest bardzo delikatny, a do tego mocno orzechowy, a całości dopełnia przepyszna karmelowo-orzechoowa polewa. nbsp Orzechowiec. Składniki na orzechowca: Ciasto: 8 jajek 1 2 szklanki

Milky Way z leśniczówki Bożeny

wymieszać. Przełożyć biszkopt kremem. POLEWA 10 dag czekolady mlecznej można dać więcej 4 łyżki mleka  Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając . Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc mam dla Was propozycję na ciasto, które zachwyciło sporą grupę znajomych. Jest to mazurek bakaliowy z polewą kakaową. Mazurek jest na cieście półkruchym, które jest lekko kruche i delikatne. Na ciasto wyłożyłam

Tort Ormiański

podgrzać w garnuszku, wyłączyć ogień, dodać czekoladę i wymieszać na gładko. Wykończenie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ozdobić krokantem orzechowym dociskając do ciasta. Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Po rozkrojeniu z każdym dniem lepszy. Buon Appetito! : przepis zmodyfikowany

Ciasto Bounty

stylu brownie? Nie wiem. Najwięcej zastrzeżeń jednak miałam do polewy. Ciężko było ją rozsmarować na zastygłej masie kokosowej. Poza tym wyszła ona bardzo twarda i niemożliwym było ukrojenie ładnie prezentującego się kawałka ciasta, bez pokruszenia jej. Ba, ciężko było nawet przebić się przez nią

Ciasto Wielkanocne - przepis

65279 alnej 65279 * 2 x 50 ml wody 65279 Polewa:   * 50 g masła * 10 łyżek mleka * 1 2 szklanki cukru pudru * 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao   Ciasto Z wymienionych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto i dzielimy je na dwie równe części najprostszym i najszybszym sposobem

Moje słodkie Święta

nieco przestygnie dosłownie odrobinkę dodajemy jajko i dokładnie je łączymy. Powstałą polewą ozdabiamy ciasto. 65279             2. Sernik czekoladowy Wytrawny, bo z gorzką czekoladą. Aksamitny, o idealnej konsystencji. W sam raz na większe święta. Lub na sprawienie sobie przyjemności

Polewa czekoladowa do ciast

        Polewa czekoladowa do ciast czyli jak zrobić polewę z kakao. Przedstawiam wam mój sposób na polewę czekoladową do ciast 8211 idą święta z pewnością się przyda. Przepis na nią mam od mamy, moja babcia też taką robi. Ta polewa czekoladowa do ciast jest smaczna i pięknie się

Czekoladowy Weekend - podsumowanie

Lekki ej blog : Truskawki na poduszkach z białej czekolady Loriel 8211 blog Jogger : Ciasto czekoladowo 8211 pomarańczowe Łowczynie smaku 8211 Lody z białej czekolady podane z musem truskawkowym i ciepłą polewą czekoladową Magda 8211 blog Cakes and the City : True chocolate Magda K

Delicja makowo-serowo-jabłkowa

Już dawno miałam ochotę na te ciasto ale zawsze coś lub ktoś stawało mi na drodze. A to siostra, która nie lubi połączenia sera i jabłek trzy razy kręciła nosem jak planowałam upiec to ciasto i w końcu piekłam zwykły sernik , tato który miał zły dzień i nie pozwalał nic piec, raz w sklepie nie

Lebkuchen

W tym roku po raz pierwszy nie było Pierniczki Party o którym pierwszy raz pisałam w 200 8 . Wierzę, że k iedyś jeszcze do 8222 towarzyskiego pierniczkowania 8221 wrócimy, jeśli okoliczności będą sprzyjające . Tymczasem zapas ciasta na piernik staropolski systematycznie maleje, bo piekę

Ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego i trochę o aktinidii

wszystkowiedzącej Wikipedii , jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ich temat, poczytajcie :- Ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego składniki na cisto: 2 pełne szklanki, startej na drobnych oczkach marchewki 175g rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 jajka 1 i 1 2 szklanki cukru jak dla mnie

Devil food cake

mąką, piec przez 25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy ja tak piekłam . Czekoladę na polewę włożyć do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się

Bombowa truskawkowa kula

stężej przełóż ciasto na talerz, paterę czy cokolwiek, na czym będziesz je podawać. Przygotuj czekoladową polewę. Śmietankę wlej do garnka, wrzuć do niej połamana czekoladę i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Nie zapomnij o mieszaniu cały czas Przestudź trochę polewę. Na zimne ciasto wylej polewę

Kulinarny piatek - obwarzanki, precle, bajgle i taralli pugliesi

żytniej , tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Wymieszane ciasto odstawia się do wyrośnięcia, a następnie dzieli na małe kawałki i formuje w wałeczki, tzw. po krakowsku sulki. Bierze się potem 2-3 takie sulki i skręca spiralnie ze sobą, a następnie formuje pierścień. Gotowe pierścionki zostawia się do

Daring Bakers - 1 - Opera Cake cd.

rzadka, aby ją rozprowadzić na cieście, włożyć ją na trochę do lodówki. Polewa: 400 g białej czekolady, lekko posiekanej ja dałam 300 g ponieważ miałam mniejszą formę do ciasta 189 szklanki śmietanki kremówki 35 ja dodałam 1 3 szklanki Stopić czekoladę z kremówką w

Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą

nieco soku i należy dopilnować, aby murzynek był dopieczony w każdym miejscu... Ciasto studzimy w tortownicy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy oliwę truflową i mieszamy dokładnie. Polewą polewamy wystudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy na kawałki

ROLADA BISZKOPTOWA - przepis podstawowy

g cukru 100 g mąki pszennej  szczypta soli   Wykonanie ciasta :  Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżek gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z

Tort piernikowy z kremem pomarańczowym i powidłami

śliwkowych. Całość polana grubą warstwą najlepszej, lśniącej polewy czekoladowej. Wszystkie świąteczne smaki zamknięte w jednym torcie. Jest naprawdę obłędny w smaku. Bardzo polecam na święta! Do przygotowania ciasta wykorzystałam przepis na piernik Zuzi , reszta to pomysł mój i siostry.   Składniki na

torcik orzechowy na specjalną okazję

- ok. 1 godziny - osiągną wtedy podobną temperaturę i nie zważą się w czasie ubijania. W garnku o grubym dnie roztapiamy margarynę na polewę, dodajemy cukier, miód i orzechy. Przesmażamy ok 2 minut. Wyciągamy pierwsze ciasto z piekarnika, wyjmujemy go z formy, którą jeszcze raz delikatnie tłuścimy

Chleb tygrysi. Wypiekanie na śniadanie.

. Polewę odstawić na 15 minut zanim posmarujemy nią chleb.  Po 15 minutach wierzch chleba posmarować polewą. Większość przepisów mówi o tym żeby odstawić na 20 minut takie posmarowane ciasto ale równie dobre wychodzi umieszczając je bezpośrednio w piecu.  Piec w temperaturze 200-210 stopni przez 50

Czekoladowy tort pralinowy

zwieńczona czekoladową polewą oraz w ramach dekoracji czekoladowymi pralinkami. Wbrew temu co możecie sobie wyobrażać po opisie, czy temu co widzicie na zdjęciu, ciasto wcale nie jest bardzo słodkie. W masie nie ma dodatkowego cukru, a w cieście znajduje się nie tylko aż szklanka gorzkiego kakao, ale równie

Czekoladowy Napoleon

65 g wody 1 łyżka likieru użyłam Amaretto polewa 100 g nutelli ok.2 łyżek 50 ml śmietanki 30 1 łyżka masła     Sposób wykonania : Ciasto Masło utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać śmietanę a następnie kakao i jajko. Cały czas miksując dodać przesianą mąkę z

Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami lub innymi owocami

formy, obkrawając je nożem w miejscu, gdzie galaretka stykała się z brzegami formy i odwracając formę do góry nogami. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe. Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmując je na ok 15 min przed podaniem, żeby polewa czekoladowa się

Tort Andaluzja

sporo osób miało z nią problem. U mnie na szczęście obyło się bez nich. Polewa w temperaturze pokojowej spokojnie sobie gęstniała zajęło jej to dobre 2 h . Co jakiś czas sprawdzałam, czy już nadaje się do polania nią ciasta. Gdy miała odpowiednią konsystencję, udekorowałam nią tort i włożyłam go na noc

3 najlepsze kolorowe mazurki na Święta Wielkanocne

. Upieczone ciasto wyjąć z formy i przestudzić. Ciasto polać polewą, na przemian ciemną i białą tak aby powstały paski. Najlepiej jest polać jeden pasek i od razu go ozdobić kandyzowanymi i suszonymi owocami, migdałami oraz skórką pomarańczową.   Mazurek z karmelową polewą   Składniki: Ciasto mąka

Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem

szklanka jasnego rumu na polewę czekoladową: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18 złota posypka   Dzień przed pieczeniem ciasta należy włożyć do miski bakalie przeznaczone do kremu orzechy, rodzynki i płatki migdałowe i zalać je szklanką rumu. Przykryć i odstawić na

Piegusek z musem rabarbarowym

, jednak byłam na to przygotowana, bo niemal całkowicie odmieniłam biszkopta na oleju, dodając mak, i odrobinę mleka. Wszystko inne-kombinowane, krem uniwersalny- budyniowy, mus, truskawki polewa-moja fantazja..: Ciasto jak dla mnie jest idealne, biszkopcik lekko wilgotny, mus lekko kwaskowy, tak samo

Ciasto Pijak - przepis

biszkopty, wstawiamy je na godzinę do lodówki.  Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy ale nie zagotowujemy do chwili połączenia się. Polewę odstawiamy do przestygnięcia od czasu do czasu mieszając a następnie polewamy nią schłodzone ciasto. Polewa nie musi byc

Miodowiec z serem smażonym

orzechy w miodoej polewie,cóż więcej mówić,trzeba go skosztować :   Na ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru pudru 25 dkg masła 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu   Na ser: 50 dkg sera białego zmielonego 3 jajka 15 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 10 dkg masła 1

Fale dunaju

cieście: ok. 35 dag wiśni bez pestek świeżych, mrożonych lub z kompotu . Na krem: 20 dag masłal 1 2 szklanki cukru 1 i 1 2 szklanki mleka opakowanie budyniu waniliowego sok i 1 2 łyżeczki skórki otartej z wcześniej wyszorowanej cytryny. Na polewę: po tabliczce 100 g gorzkiej i mlecznej

ciasto NESQUIK

masła 4 łyżki cukru pudru Polewa: 200g białej czekolady 50g masła   Wykonanie: Blaty ciasta kruchego: Utrzeć masło z cukrem stopniowo dodając całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość wyrobić lub zmiksować. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na 4

TOSCAKAKA - SKANDYNAWSKIE CIASTO Z MIGDAŁAMI

. Wyjąć ciasto z piekarnika  i podwyższyć temperaturę do 200 st. górna grzałka . Pod koniec czasu  pieczenia ciasta  przygotować polewę karmelowo-migdałową. Polewa: Na patelni stopić masło, dodać cukier, mleko, ekstrakt waniliowy i płatki migdałowe.  Mieszając delikatnie , podgrzać polewę

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

1.5 abliczki 2 3 kostki masła 2 3 szklanki cukru pudru 3 żółka 10 dag mielonych migdałów 3 białka 10 płaskich łyżek mąki pszennej 10 dag masy marcepanowej kilka łyżek marmolady pomarańczowej trochę cukru pudru do podsypania marcepanu 3 tabliczki czekolady mlecznej na polewę nbsp

makowa rolada ze śmietaną i malinami

-30 min.  Z upieczonej rolady zdjąć papier a ciasto zwinąć w rulon ze ściereczką. Gdy ciasto wystygnie przygotować śmietanę.   Śmietankę wyjąć z lodówki  będzie ścięta przez żelatynę! Zmiksować do uzyskania puszystego kremu.   Polewa: Śmietanę zagotować, wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę

Ciasto serowo - czereśniowe z polewą jogurtową

zrobić w większej formie wtedy dolna warstwa jest niższa i ciasto w połączeniu z resztą będzie lepiej smakowało. Drugim błędem jaki zrobiłam to dałam niecałe 500 g owoców. Tutaj trzeba dać całe 700 bo dzięki owocom to ciasto zyskuje na smaku i wilgotności. Świetna polewa bardzo dobrze pasuje do reszty

Rodzynkowiec, Biszkopt z budyniem czekoladowym i rodzynkami

mieszając. Dzięki temu polewa zachowa połysk. można oczywiście użyć gotowej polewy do ciast . Płynną, gorącą polewę wylewamy cienkim strumieniem na rodzynki, tak, aby były dokładnie pokryte. Następnie ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Czekoladowy tort z kremem malinowym

lżejszy i moim zdaniem smaczniejszy. Przepis Dorotki zmodyfikowałam dość mocno pod siebie. Ciasto upiekłam w blaszce w kształcie serca. Zrobiłam tylko jedną warstwę kremu, jednak ciasto sporo na tym straciło, zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Nie polecam takiego eksperymentu Zamiast

Piernikowe ciasto dyniowe z powidłami śliwkowymi

                        To już naprawdę ostatnie ciasto z dynią. Tym razem już bardziej świąteczne. Czekoladowe ciasto dyniowe z przyprawą do piernika, przełożone powidłami śliwkowymi i oblane najlepszą polewą czekoladową. Może to nie prawdziwy piernik, ale w okresie przedświątecznym będzie

Dukanowski budyniowiec dieta Dukana, faza II

ciasto do lodówki na 30 minut. Babka na masie budyniowej....................................................................... W między czasie robimy polewę czyli dokładnie ze sobą mieszamy jogurt, mleko w proszku i kawę inkę. Składniki na polewę

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

tego wypróbowałam nową polewę z dodatkiem żelatyny, która świetnie się kroi, nie rozpływa się, dobrze trzyma się ciasta. Ciasto polecam, szczególnie na duże imprezy bo ciasto wychodzi bardzo duże, wysokości sporego tortu robione w dużej blaszce 36x24 cm . Smacznego! Ciasto makowe: 1 kostka

MAZUREK MIGDAŁOWY

. Rozwałkować i przenieść na wałku na natłuszczoną blachę -  wyłożyć nim dno i boki blachy. Można też wyłożyć dno, a boki zrobić z wałeczków ciasta. Nakłuć ciasto w kliku miejscach widelcem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20 min. Polewę przygotować wg.przepisy na opakowaniu.Rozprowadzić na

Karmelowa wuzetka

wodzie i odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać masę kajmakową i zmiksować. Powoli wlewać przestudzoną żelatynę i miksować do połączenia. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem. Polewa: 170g masy kajmakowej 3 łyżki mleka 2 łyżeczki masła

Kantyczka

dżem z drugiego słoiczka jasne ciasto Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut.  Polewa: Margarynę stopić na małym ogniu. Dodać cukier puder, kakao i gorącą wodę. Mieszać, do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia i przestudzić. Lekko

Ciasto Wiśniowa panienka

masą cytrynową. Niestety, poza mną takiej panienki nikt z moich domowników by nie ruszył, dlatego postanowiłam zamienić masę na budyniową z wiśniówką, a chcąc zachować słodko-kwaśny charakter ciasta dołożyłam do niego wiśniową frużelinę i polewę z dodatkiem soku z cytryny - tak powstała panienka

FALE DUNAJU Z MORELAMI BRZOSKWINIAMI

Fale Dunaju  to jedno z bardzo popularnych od dawna ciast. Jest to dwukolorowe ciasto z zatopionymi owocami wiśniami, jabłkami, śliwkami, czy tak jak tutaj morelami lub brzoskwiniami . Górną warstwę ciasta stanowi masa budyniowa zwieńczona polewą czekoladową.  Przepis na ciasto Fale Dunaju jest

Sękacz z piekarnika.

pomarańczowa czy cytrynowa. Ja urozmaiciłam sękacz masą marcepanową. Przepis wzięłam  stąd . Sękacz jest prostym, ale pracochłonnym ciastem, gdyż trzeba pilnować czasu pieczenia kolejnych warstw. Bardzo mi zasmakował i chcę go upiec na święta, ale jeszcze z innymi dodatkami. Ciasto polałam tylko połową polewy

JOGURTOWIEC Z CZEKOLADĄ

tutki lub szprycy ozdobic ciasto .Ciasto ponownie odstawic do stężenia ,po czym pokroic na porcję .Ciemną polewę  można też przygotowac samodzielnie na bazie margaryny ,wody ,cukru i kakao, a jaśniejszą polewę można zastąpic lukrem . Ja zrobiłam takie smarowidełko z czubatej łyżki rozpuszczonego masła

Ciasto snikers szybkie i wykwintne

kupnego biszkoptu, bądź biszkopt oacute w lub herbatnik oacute w ułożonych na kremie i nasączonych alkoholowym pączem -masa kr oacute wkowa z mleka zagęszczonego kakaowego utarta z kostką masła -ciasto -polewa orzechowa przepis poniżej lub polewa z gorzkiej czekolady posypana tłuczonymi migdałami, gdy

Pełnoziarniste ciasto z żurawiną i serkową polewą

! : Pełnoziarniste ciasto z żurawiną i serkową polewą Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm : -1 1 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej -1 2 szklanki mąki orkiszowej razowej -1 szklanka szuszonej żurawiny -3 4 szklanki maślanki -1 3 szklanki mleka -60 ml oleju -1 duże jajko -2 3 szklanki nierafinowanego

ciasto budapeszt

placek i ponowić smarowanie kremem i tak każdą warstwę. Kiedy wyczerpiemy placki i krem dobrze jest ciasto obciążyć deseczką i odstawić na noc. Rano polewamy całość przygotowaną wg przepisu polewą. Ja polecam tę do piernika http: zkotlababylucy.blox.pl 2012 12 polewa

Wuzetka

z cytryny Składniki na krem: 1 litr śmietany 36 , zimnej 4 śmietan-fixy można zamienić na 3 łyżeczki żelatyny 3 4 szklanki cukru pudru kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Składniki na polewę: 6 łyżek masła 6 łyżek mleka 6 łyżek kakao 6 łyżek cukru nbsp Wykonanie ciasta: 1

Czekoladowe ciasto z Coca Colą

Pzepis na to genialne ciasto pochodzi z blogu Przy kuchennym Stole , i zgadzam się z 100 z Edysią, to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Jest mocno czekoladowe, wilgotne.. a polewa stanowi wspaniałe dopełnienie. Cola jest w nim tak naprawę zupełnie niewyczuwalna, ale spełnia tutaj ważną rolę

Meksykańskie ciasto czekoladowe

termoobiegu w temp. 170 st. C przez około 45 do 50 min. U mnie 55 i to było trochę za długo, ciasto  wyszło nieco przesuszone.  Po wystudzeniu polewamy polewą. U mnie z braku czekolady na polewę wypróbowałam przepis na lśniącą polewę kakaową z Kotlet TV. I powiem wam warto było, polewa jest mocno lśniąca i

3.Ciasto W-Z

Składniki na krem: 1 litr śmietany 36 , zimnej 3 łyżeczki żelatyny 3 4 szklanki cukru pudru kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Składniki na polewę: 6 łyżek masła 6 łyżek mleka 6 łyżek kakao 6 łyżek cukru nbsp Wykonanie ciasta: nbsp 1. Białka ubijaj na najwyższych obrotach. nbsp 2

O sukienkach 4 i sękach

        polewa 100 g utartej gorzkiej czekolady 150 g cukru pudru 4 łyżki mleka 15 g tłuszczu kokosowego tłuszcz do smarowania formy Ciasto Ubić masło na pianę, dodać, cały czas ucierając, cukier, żółtka, skórkę cytrynową, rum i migdały. Wymieszać mąkę i mąkę ziemniaczaną, dodawać po łyżce do ubitej masy

Wspaniała babka trzysmakowa

cukrowych perełek      Lekko przestudzoną babkę oblać polewą, obsypać perełkami. Słodka magia od kuchni 65279 65279 Źródło: Pyszne ciasta na Wielkanoc , nr1 2012 zmodyfikowany

mazurek jogurtowy

. bakaliami. Swoje mazurki dekorowałam wieczorem, następnego dnia rano masa jogurtowa była zupełnie zastygnięta.      Przepis na ciasto pochodzi ze strony Kwestia Smaku, podałam go z moimi zmianami. Natomiast inspiracją do polewy był przepis ze strony Moje Wypieki. Smacznego, Marta

Torcik truflowy - trochę inna wersja

Chciałam się podzielić przepisem na przepyszny torcik truflowy, który piekę regularnie już od kilku lat. Torcik jest mocno czekoladowy, aromatyczny, jednocześnie ciasto jest puszysty i delikatne. Po prostu pyszne!Torcik pokrywa się również bardzo czekoladową polewą. Jej konsystencja jest dość gęsta

Ciasto Ambasador

Być może znacie już Ambasadora. Ja zapraszam Was na swoją wersję, w której dodałam warstwy herbatników, biszkopt zamieniłam na czekoladowy, a kakao w masie na nutellę. Orzechowy krem znajdziecie też w mojej ulubionej polewie. Patrząc na listę składników wydawać by się mogło, że ciasto jest

Czekoladowe CakePopsy

masło, dobrze wymieszać. Uformować kule wielkości orzecha włoskiego i wstawic na 15 minut do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej polewy. Ja wstawiłam je w szklankach do miski z gorącą wodą. Ciasto wyjmujemy z lodówki. W polewie maczamy koniec patyczka i wsówamy w kulkę, następnie obtaczamy

Ciasto szachownica - przepis

na wierzchu pasy zachowując naprzemienność kolorów. Kiedy całe ciasto będzie już złożone, smarujemy je ze wszystkich stron pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby masa zastygła.  Wszystkie składniki polewy umieszczamy w miseczce i podgrzewamy w kąpieli wodnej dość często mieszając

Bezgultenowe brownie z bananem

, ale to nie szkodzi. Polewę robimy dopiero jak ciasto ostygnie i nakładamy na zimne ciasto próba nałożenia na ciepłe skończyła się tym, że ciasto zaczęło się do łyżki przyklejać . Wystarczy w misce połączyć składniki polewy, na początku wydaje się, że nic z tego nie będzie bo kakao nie chce się

Kinder Pingui

połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1 2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1 2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła

Meskouta 8211 marokańskie ciasto migdałowo 8211 pomarańczowe

aby wierzch nie spiekł się za bardzo. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw tak ciasto na 15 minut. 65279 Gdy ciasto się piecze przygotuj polewę. Do garnuszka wlej sok z pomarańczy i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do zagotowania. Cały czas mieszając gotuj około

MAZUREK PIASKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

odczekać kilka minut na zgęstnienie polewy. Najpierw cienką warstwą polewy posmarować brzegi ciasta i posypać posiekanymi orzechami i migdałami zabezpieczą nam one spływanie polewy , a następnie sam środek wypełnić pozostałą, tężejącą już polewą. Po zastygnięciu udekorować wg. uznania ciemną polewą

Tort Sachera

Najbardziej chyba znany, sztandarowy smakołyk kuchni wiedeńskiej. Tort Sachera to czekoladowe ciasto przełożone marmoladą morelową, w kawiarni podawany jest zwykle z bitą śmietaną na wierzchu. Zrobił karierę dzięki dobrej reklamie - m.in. Franz Josef go lubił, i to zupełnie wystarczyło żeby

Chlebek tygrysi

minut zanim posmarujemy nią chleb.  Po 15 minutach wierzch chleba posmarować polewą. Większość przepisów mówi o tym żeby odstawić na 20 minut takie posmarowane ciasto ale równie dobre wychodzi umieszczając je bezpośrednio w piecu.  Piec w temperaturze 200-210 stopni przez 50-60 minut jeśli ma się

Bajaderki kartofelki

inny Polewa i obłożenie 100 g wiórków czekoladowych 100 g czekolady deserowej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietanki 30 Wykonanie: Ciasto i biszkopty starłam na tarce o dużych oczkach, a herbatniki pokruszyłam na kawałki. Mleko, cukier, masło i kakao zagotowałam razem w garnku i odstawiłam do

Tort czekoladowy z wiśniami

wiśniowego, 1 kieliszek wódki Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Ciasto: polewę pokroić, rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą na gładką masę. Nie przerywając ucierania wbijać żółtka. Powoli dodawać polewę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Jedną

Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki

Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki w wykonaniu piernik z konfiturą z czarnej porzeczki, która nadaje mu miękkości i smaku. Takie ciasto idealnie nadaje się do codziennej kawy, jak i dla gości. Duża blacha aromatycznego piernika w pysznej polewie smakuje każdemu. U mnie kawałek po kawałku znikał

Kulinarny piątek - Jabłka

   Kanadyjka U nas w Kanadzie w tym roku fantastyczny urodzaj jablek. Nawet zdziczale przydrożne jabłonki owocują pięknymi zdrowymi jabłkami. Zaczynam więc ten wpis przepisem na karmelowe ciasto z jabłkami. Ciasto jabłkowe z polewą karmelową szklanka brązowego cukru 1 2 szklanki oleju 2

Tort marchewkowy z orzechami laskowymi

Wiosna i jesień to pory roku, w których piekę marchewkowe ciasta. Wiosną skuszona pęczkami młodej marchwi na straganach dodaje do nich orzechy laskowe, oblewam słodka polewą z serka i ozdabiam marchewkami z marcepanu. Jesienią wybieram orzechy włoskie, czasami dosypuję też gorzką czekoladę albo

Ciasto kakaowe z kremem chałwowym

pokruszyć nbsp palcami do miseczki. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę ok. 5 minut . Do nbsp utartego masła dodawać porcjami chałwę i dokładnie zmiksować na gładki krem, następnie dodać alkohol i rodzynki i całość wymieszać łyżką. Spos oacute b przygotowania nbsp polewy: W małym garnku roztopić masło

Ciasto chałwowo 8211 orzechowe

. Składniki polewy kakao musi być przesiane zagotować, mieszając. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

CIASTO FALE DUNAJU Z WIŚNIAMI

krem, nierozwarstwiony . Ewentualnie odkładamy  2 łyżki masy do wykonania polewy, pozostałą dajemy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto schładzamy w lodówce.   Wykonanie polewy :  Połamaną na kawałki czekoladę zalewamy mlekiem i na bardzo małym ogniu podgrzewamy do jej rozpuszczenia

Miejsca:

Wiśniowa (214)
Warta (75)
Maków (74)
Pasto (59)
Warszawa (33)
Tłuszcz (25)
Góra (25)
Lisków (22)