Wszystko o:

polewa z kakao

Jak zrobić polewę czekoladową do ciast 8211 5 sposobów

czekoladowa nr 2 8211 ganache ganasz     Składniki: 100g czekolady min 60-70 kakao 100ml śmietanki 30 50g masła   Wykonanie: Czekoladę siekamy nożem na drobne wiórki i wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej , dodajemy śmietankę, mieszamy. Dekorujemy ciasto.             Polewa

Świateczne ciasteczka czekoladowe

łyżki kakao w proszku 175 g cukru pudru 60 ml wrzątku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego posypka Wszystkie składniki umieścić i podgrzać w rondelku, mieszając najlepiej trzepaczka do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 min. Polewać wierzch kilku ciasteczek polewa nie

Dwa ciasta: białe i czarne

10 dag mąki pszennej 2 torebki budyniu czekoladowego 50 g ciemnego kakao 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia : filiżanka mocnej kawy 2 łyżki likieru amaretto lub zapachu migdałowego na polewę : gotowa polewa czekoladowa lub polewa z gorzkiej czekolady   Masło roztopić na

Paluchy Krakowskie Kruche i Paluszki w Polewie Deserowe | Stema Polska

rozpływającej się w ustach w kilka sekund . Z pewnością nie był to smak tłuszczu czy też wyrób czekoladopodobny. 65279 Mimo moich wcześniejszych obaw, czuć tutaj obecność kakao z którą jednocześnie szła słodycz, tworząc razem smak ciemnej polewy w wafelkach czekoladowych np. Prince Polo. 65279 Całość

Polewa czekoladowa do ciast

        Polewa czekoladowa do ciast czyli jak zrobić polewę z kakao. Przedstawiam wam mój sposób na polewę czekoladową do ciast 8211 idą święta z pewnością się przyda. Przepis na nią mam od mamy, moja babcia też taką robi. Ta polewa czekoladowa do ciast jest smaczna i pięknie się

Tort Andaluzja

skórka z dwóch cytryn soku powinno być ok. 80-90 ml 70 g drobnego cukru do wypieków 40 g masła 2 żółtka 1 jajko 6 g żelatyny 75 g śmietany kremówki 30 Krem czekoladowy: 250 g gorzkiej czekolady zawartość kakao około 60 200 g śmietany kremówki 30 80 g miękkiego masła Polewa: 200

Milky Way z leśniczówki Bożeny

Milky Way z leśniczówki Bożeny CIASTO NA BISZKOPT  6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao dałam 2,5 łyżki Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę

Meksykańskie ciasto czekoladowe

termoobiegu w temp. 170 st. C przez około 45 do 50 min. U mnie 55 i to było trochę za długo, ciasto  wyszło nieco przesuszone.  Po wystudzeniu polewamy polewą. U mnie z braku czekolady na polewę wypróbowałam przepis na lśniącą polewę kakaową z Kotlet TV. I powiem wam warto było, polewa jest mocno lśniąca i

Tort piernikowy z kremem pomarańczowym i powidłami

docisnąć, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Wyjąć tort z tortownicy. Pozostałym kremem obsmarować boki i górę tortu. Włożyć do lodówki na 30 minut. Polewa czekoladowa: 125g margaryny lub masła 1 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 3 łyżki wrzątku 1 łyżeczka

Piernikowe ciasto dyniowe z powidłami śliwkowymi

Margarynę i cukier wrzucić do garnuszka i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wymieszać. Mieszać polewę do czasu aż stanie się gładka i lśniąca w miarę jak polewa będzie stygła, żelatyna zacznie wiązać i polewa zrobi się lśniące, na pewno zauważycie

Czekoladowy sen

polewa 200 ml śmietanki 30 100 g kakao 250 g cukru 225 ml wody 50 g miodu 25 g żelatyny + 40 ml wody Chrupiąca warstwa czekoladowa 250 g czekolady mlecznej z ryżem preparowanym 55 ml oliwy z oliwek 40 g miękkiego masła Mus czekoladowy 100 g czekolady deserowej 4 żółtka 50 g cukru 50

Fale Dunaju z wiśniami

.html 65279 Polewa : 1 2 kostki margaryny ja dałam całą kostkę jak w kremie karpatkowym szklanka cukru pudru  2 łyżki kakao  2 łyżki wody  albo gotowa polewa ,badż starta czekolada  Masło dobrze utrzec z cukrem ,dodac żółtka ,olejek rumowy i resztę składników i na koniec pianę z białek.Jedną częśc

Ciasto kakaowe z kremem chałwowym

rodzynek namoczonych w gorącej wodzie z dodatkiem kilku kropel aromatu rumowego 2 łyżki dowolnego alkoholu ja użyłam Malibu, ale może być w oacute dka, rum itp. Polewa: 50 g masła 1 4 kostki 4 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru + 1 2 szklanki nbsp ciepłej wody z dwoma łyżkami dowolnego alkoholu

Bajeczna wuzetka!

śmietan-fixy można zamienić na 3 łyżeczki żelatyny 3 4 szklanki cukru pudru kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Składniki na polewę: 6 łyżek masła 6 łyżek mleka 6 łyżek kakao 6 łyżek cukru Wykonanie ciasta: 1. Białka ubijaj na najwyższych obrotach. 2. Kiedy będą dość dobrze ubite, ale jeszcze nie

Ciasto szachownica

cytryny 1,5 łyżki spirytusu 2-3 łyżki kakao 250 g masła   Polewa: 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 12 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao + 1 opakowanie czekoladowych kamyczków    Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę przez około 10 minut. Dodać olej i wodę, miksować

Czekoladowy sernik z podwójnie czekoladową polewą

ziemniaczanej 200g ciemnej czekolady u mnie gorzka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki ekstraktu z prawdziwej wanili 2 łyżki kakao 5 jajek POLEWA CIEMNA: 150g gorzkiej czekolady 50g masła 2 3 szklanki mleka POLEWA JASNA: 100g białej czekolady 1 4 szklanki mleka 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 100g

Warstwowe ciasto z jabłkami, kokosową bezą i polewą chałwową

waga przed obraniem   Polewa:   * 50 g masła * 1 4 szklanki cukru * 5 pełnych łyżek mleka * 150 g chałwy użyłam kakaowej   Masło miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i jednolita dodajemy do niej mąkę przesianą z

Konkurs Święta z Kasia i babka piaskowa w kokosowej chmurce

................................................................ Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy polewę z ognia i cały czas mieszając studzimy aż zacznie lekko gęstnieć. Polewa w trakcie podgrzewania..................................................... Ostudzoną polewę wylewamy na babkę tak aby dokładnie przykryła całe ciasto. Ciasto oblane polewą

Piegusek z musem rabarbarowym

truskawki, jednak polewa, i krem nie pozwalają na robienie cierpkiej minki: Piegusek z musem rabarbarowym Biszkopt makowy: * 6 jaj * szklanka maki wrocławskiej * 3 4 szklanki maki ziemniaczanej * szklanka cukru * 1 2 szklanki oleju * 4 łyżki mleka * 1 3 szklanki suchego maku * 2 łyżeczki proszku

Rodzynkowiec, Biszkopt z budyniem czekoladowym i rodzynkami

zimnego masła Polewa: lub gotowa polewa czekoladowa 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki wody 1 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 200 g rodzynek 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1. Rodzynki. Rodzynki namaczamy w 50 ml gorącej wodzy z 2 łyżkami rumu i 2 łyżkami cukru

Ciasto Ambasador

mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki spirytusu   dodatkowo do masy jasnej puszka brzoskwiń w syropie syrop odlać i zachować do nasączenia dodatkowo do masy ciemnej 3 łyżki nutelli 100 g czekolady z orzechami 50 g rodzynek skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy polewa 100 ml śmietanki

Sobotni wypiek :D Co się znalazło w kuchni :D !

Biszkopt z krówką, herbatnikami w wódce oraz w polewie kakaowej :D Przepis na biszkopt : - 6 jajek  - 1 szkl. cukru :D - 1,5 szkl. mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  - 1 łyżka octu  - 3 łyżki oleju - 70 g kakao Polewa :  - 1,5 szkl. cukru pudru - 40 g kakao - trochę wody

Tort czekoladowo-malinowy

kilka godzin. Krem malinowy: Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.  Polewa malinowa: Dżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko

ciasto budapeszt

łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 80 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki rumu lub jakiegoś aromatycznego alkoholu ja dałam śliwowicę   polewa czekoladowa: najlepiej z tego przepisu: http: zkotlababylucy.blox.pl 2012 12 polewa

Ciasta z czasów PRL-u. Tak się piekło

czekoladową polewą. Czekolada niepotrzebna, wystarczy kakao. Niestety, zawieruszył mi się notes z tym przepisem, choć jeszcze niedawno go widziałam. Odtworzyłam więc recepturę z pamięci.   Murzynek pani Stefanii Gł. 1 kostka masła 1,5 szklanki cukru 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki wody 4 jajka 2

Najprostsze ciasto czekoladowe

octu 12 łyżek oleju słonecznikowego 440 ml dobrej kawy polewa czekoladowa 60 g masła 60 ml mleka 90 g cukru 4 łyżki kakao holenderskiego ew. 2 łyżki amaretto Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, kakao, sól mieszać widelcem bardzo dokładnie przez 3

Tort truskawkowy

, dodać cukier puder i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Wystudzić. Gotową polewą polać górę tortu tak, aby lekko spływała po bokach. Jeśli tort jest dobrze schłodzony, polewa bardzo szybko zastyga więc

Czekoladowy tort z kremem malinowym

wierzchniej polewy malinowej u mnie polewa czekoladowa. Przepis podaję z moimi zmianami. Po oryginał odsyłam do autorki . Składniki: Ciasto forma w kształcie serca o średnicy 26 cm : 7 jajek 340 ml mleka 250 ml oleju rzepakowego 2,5 szklanki brązowego cukru 340 g mąki pszennej 120 g kakao następnym razem

Biszkopt z masą serową

zmielić samemu , 1 szklanka cukru, 6 żółtek, 200 g masła, 1 op. budyniu śmietankowego, 1 2 szklanki mleka, opcjonalnie sok z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g masła, 8 łyżek cukru, 8 łyżek wody, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka żelatyny płaska 65279 Formę wyłożyć papierem do pieczenia

Faubourg Pavé

koniec: polewa. Można ją pominąć i gotowe ciasto posypać gorzkim kakao. Ozdobiłam je podobnie jak Pierre bardzo minimalistycznie - tak wygląda najpiękniej. Z ręką na sercu: napisanie dzisiejszej notki i zrobienie zdjęć zajęło mi nie wiele więcej czasu niż samo ciasta wykonanie. Faubourg Pavé to

Babka czekoladowo kawowa z polewą

.    Składniki:   * 7 jajek * 2 szklanki mąki tortowej * 1,5 szklanki cukru * 1 2 szklanki kakao * 250 g stopionego masła * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej * 4 łyżki wrzątku  * 1 łyżka ekstraktu waniliowego   Poncz:   * 150 ml słodkiej kawy   Polewa:   * 6

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

.   2 Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.   3 Masa serowa: Składniki na masę powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

proszku budyniowego o smaku waniliowym Polewa: 150 g masła 1 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku Etapy przygotowania 1 Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy żółtka, dalej ubijamy. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Mąkę

Cuszima

ubijając dodajemy cienką strużką galaretkę, krótko ubijamy. Polewa: Masło z wodą i cukrem gotujemy w rondelku, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, do gorącego dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto. Przełożenie: Biszkopt ciemny - krem budyniowy - 1 2 musu

Ciasto Czekoladowe z Budyniem Malibu

własnej roboty malibu gotowego z mlekiem- przepis w kategorii drinki polewa 100g masła 2 łyżki kakao 6 łyżek cukru 1 łyżka mleka dodatkowo 100ml mocnej kawy 2 łyżki syropu Cymes - Czekolada z Rumem lub 1 łyżeczka wódki   Przygotowanie: Ciasto: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze

PIERNIK FIGOWYZ MARCEPANEM

spożywczą,zostawiamy na noc.Na drugi dzień odwijamy ciasto z folii i smarujemy polewą czekoladową lub gotową.Posypujemy skórką pomarańczową.Smacznego. nbsp Polewa: ~~~~~~~~~~~~ 4 łyżki masła 4 łyżki mleka 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru ___________________ Rozpuszczamy masło z mlekiem,kakao, i cukrem

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

. Wstawić do lodówki do stężenia. Polewa czekoladowo-karmelowa autorstwa P. Herme, zmieniłam jednak nieco sposób przygotowania : 60 g gorzkiej czekolady deserowej, ok. 60 kakao 43 g mlecznej czekolady 43 g cukru 8 g masła w oryginale: solonego, jednak nie pasowało do mojego tortu, więc ja

odwrócony seromak na sezamkowym spodzie

greckiego 100 g masła 4 jaja 200 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego warstwa sezamowa: szklanka sezamu 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 100 g masła polewa: łyżeczka żelatyny 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru ponadto: słoik kwaśnego dżemu mój z

Tort truflowy

Polewa: 100 g gorzkiej czekolady   50 g mlecznej czekolady 1 łyż 65279 ka masła 4 łyż 65279 ki kremówki 30 65279 65279   Wsz 65279 ystkie składniki polewy umiesz 65279 cz 65279 amy w misce nad garnkiem z 65279 gotującą się wodą i miesz 65279 amy od cz 65279 asu do cz 65279 asu

Tort truskawkowo - czekoladowy z mascarpone

wystygnie, przekrawamy na dwa blaty. Masa mascarpone: 500g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 200 ml śmietany 12 1 śnieżka do ubijania Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy ze śnieżką według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z utartym serkiem. Polewa czekoladowa: 6 łyżek śmietany

Czekoladowy tort pralinowy

trzcinowego * 2 szklanki mąki pszennej tortowej * 1 szklanka dobrej jakości kakao * 2 łyżeczki sody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 spora szczypta soli * 250 ml mocnej, gorącej kawy   Masa:   * 250 g mascarpone * 250 ml kremówki * 200 g gorzkiej czekolady   Polewa:   * 150 g gorzkiej

Kokosanki

, którego trzeba było pilnować, by nie przepiec bo będzie zbyt suche i twardawe. To ciacho kroiła mama w małe kwadraciki, takie na jeden kęs i zanurzała w polewie czekoladowej robionej domowym sposobem z tłuszczu, kakao, odrobiny mleka. Kapiące od polewy kąski obtaczała w wiórkach kokosowych białych lub

Ciasto a

Nie wiem jak Wy, ale ja staram się ograniczać  mojemu synkowi chemię w spożywanych posiłkach, dlatego wolę sama przygotować dla niego słodkości, tak jak np. w tym przypadku .. ciasto z biszkoptem na jajkach od kurek które biegają za ogrodzeniem, dobroczynnym dla zdrowia ciemnym kakaem i delikatną

krokodyle oczy

łyżki mąki ziemniaczanej 2 3 szkl cukru 3 żółtka 200 g masła polewa: 3 łyżki wrzącej wody 3 łyżki kakao DecoMorreno 3 łyżki cukru pudru 100 g masła   Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną margaryną. Usypać kopczyk, w środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, dodać

Kostka kawowa

ale ważne aby jej konsystencja była płynna. Jogurt mieszamy z cukrem, żelatyną i naparem kawowym. Odstawiamy.  Śmietanę ubijamy na sztywno i za pomocą łyżki delikatnie dodajemy do masy jogurtowej mieszając dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt. Polewa czekoladowa : polewę

Piernikowe babeczki

Cieszą oko i podniebienie, jedyny błąd jaki zrobiłam to polewa z roztopionej czekolady, niestety zabrakło mi kakao. PRODUKTY: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki brązowego cukru można dodać nieco więcej 3 duże łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 jajka 125g masła 0,5 łyżeczki proszku do

Moje małe święto.

smarujemy odłożoną wcześniej masą i wstawiamy go do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie tort ustawiamy na kratce i polewamy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Natychmiast wstawiamy z powrotem do lodówki by polewa zastygła. Jeśli chcecie by polewa była jeszcze gładsza, po zastygnięciu czekolady

Sernik czekoladowo pomarańczowym na cieście makowym

wszystkiego czekoladowa polewa zwieńczona bitą śmietaną i pomarańczowo czekoladowymi chipsami.   Czy może być lepiej?   Nie sądzę : Dlatego serdecznie polecam Wam ten sernik i mam nadzieję, że zagości na stołach wielu z Was. Z pewnością będziecie zachwyceni :   Spód:   * 400 g gotowej masy makowej

Biszkopt z masą sernikową z polewą kakaową

cukru 65279 2-3 łyzki kakao 65279 MASA: 0,5kg sera twarogowego na sernik najlepiej już taki zmielony 250 ml śmietanki 36 6 łyżek cukru drobnego cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny POLEWA: 1 3 kostki margaryny u mnie Kasia 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżeczki kakao

Ciasto batonik bounty

kokosu 1 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła Polewa czekoladowa : 125 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Wykonanie: Ciasto: Biała oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, następnie dodać kakao, utrzeć. Mąkę

Ciasto Ambasador - przepis

mlecznej czekolady * skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy   Polewa:   * 100 g gorzkiej czekolady * 10 łyżek mleka * 2 łyżki masła   Jajka ubijamy z cukrem przez około 10 minut na jasną, puszystą masę. Kiedy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy wodę oraz olej, a następnie do masy

Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

serka waniliowego homogenizowanego 5 łyżeczek żelatyny 2 jajka 0,5 szklanki mleka  0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 100g masła   Polewa czekoladowa : 100 ml śmietanki kremówki 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka żelatyny    Dodatkowo

Ciasto cynamonowe z kremem karpatka

  dodatkowo: 1 2 szkl ciepłej wody z  3 łyżkami soku z cytryny do nasączenia słoik powideł śliwkowych - przepis   polewa czekoladowa: 100g masła Kerrygold 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao   do dekoracji: płatki kokosowe pestki dyni suszona żurawina       Wykonanie

Ciasto szachownica - przepis

:   * składniki jak do jasnego + 2 łyżki kakao   Masa:   * 1 litr mleka * 10 łyżek cukru * 2 opakowania cukru wanilinowego po 16g * 5 łyżek mąki pszennej z lekką górką * 3 łyżki mąki ziemniaczanej z lekką górką * 250 g miękkiego masła   Polewa:   * 3 łyżki masła * 3 łyżki kwaśnej śmietany * 5

Ultimate chocolate cake - tort mocno czekoladowy

Po pierwsze przepraszam, za przerwe ale wlasnie sie przeprowadzam spowrotem do niemiec i dlatego nie ma mnie codziennie na blogu! Ale to juz sie niedlugo zmieni : Dzis chce Wam zaproponowac ciasto czekoladowe przelozone i polane polewa czekoladowa. Bardzo intensywne w smaku takie mocno

Torcik marchewkowy

, 200g stopionego i wystudzonego masła, skórka otarta z jednej cytryny Polewa: 4 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 50 g masła, 1 duża łyżka kakao pół łyżeczki żelatyny Ciasto: Mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dodajemy olej, ucieramy mikserem dodając

Tort z polewą czekoladową

Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 4 szkl. cukru 3 4 szkl. mąki przennej 1 4 szkl. mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżku cukru pudru 120 gr. masła Krem : 330 ml. śmietanki 0,5 szkl. cukru 2 garście drażetek

Czekoladowy tort z kremem truskawkowym

Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 4 szkl. cukru 3 4 szkl. mąki przennej 1 4 szkl. mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżku cukru pudru 120 gr. masła Krem : 30 dkg. truskawek 220 ml. serka maskarpone 4 łyżki cukru

Obłędne ciasto Snickers - bez pieczenia

Ciasto to przygotowałam na minione święta. Oczekiwałam wielkiego wow , bo uwielbiam masło orzechowe. Do tego masa z dodatkiem mleka w proszku, czekoladowa polewa, sporo orzechów..brzmi intrygująco, prawda? Początkowo chciałam pominąć karmel w środku, a zamiast polewy udekorować całość kajmakiem. W

Piernik kanadyjski :

    SKŁADNIKI   1 szklanka oleju 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 1 szklanka esencji z herbaty 1,5 łyżeczki sody cała przyprawa do piernika 4 jajka 3,5 szklanki mąki 1 łyżka kakao MASA 65279 1 litr mleka 12 łyżek kaszki mannej 1,5 szklanki cukru 2 kostki masła POLEWA

Ciasto szachownica

łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao Masa: * 1 litr mleka * 10 łyżek cukru * 2 opakowania cukru wanilinowego po 16g * 5 łyżek mąki pszennej z lekką górką * 3 łyżki mąki ziemniaczanej z lekką górką * 250 g miękkiego masła Polewa: * 3 łyżki masła * 3 łyżki kwaśnej śmietany * 5

Tort lodowy snickers

cukier. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy do połączenia składników. Polewa czekoladowa: Do mieseczki wlewamy kremówkę wraz z połamaną czekoladą. Podgrzewamy np. w mikrofalówce , aż śmietanka będzie gorąca. Następnie energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej

Tort czekoladowy z porto

100 ml porto *  lub innego czerwonego wina 50 g gorzkiej czekolady startej na wiórki 6 ziaren kardamonu roztartych w moździerzu lub 1 2 łyżeczki mielonego 2 łyżki kakao   Krem 250 g mascarpone 4 łyżki nutelli   Polewa 100 g mlecznej czekolady 3-4 łyżki śmietanki 30

Tort bezowy i inne przepisy

kremem kakaowym, na to położyć drugą warstwę herbatników, a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek masy kakaowej, całość złożyć w trójkąt i wstawić do lodówki. Polewa: margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i wymieszać. Przestudzoną polewą oblać

Sernik brownie

mąki 80 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 jajka 2 czubate łyżki kakao 1 4 szklanki cukru   Polewa Tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mleka   Wykonanie Masa serowa: 1. Do sera dodać mleko skondensowane oraz roztopioną i ostudzoną czekoladę 2. Białka oddzielić od żółtek 3. Żółtka dobrze

Brownie

                                             Brownie SKŁADNIKI: Kasia 250g ram czekolada gorzka 3 szt 300 gram kakao 4 łyżki cukier puder 2 szklanki 400 gram 6 jaj 1i1 5 szklanki mąki 2 szczypty soli bułka tarta do formy Polewa 2 3 gorzkiej czekolady 1 4 śmietanki kremówki 30

Ciasto Kinder Pingui

pieczenia, 3 płaskie łyżki kakao, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mleka Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36 , 4 łyżki cukru pudru, 50 g cukru waniliowego, 250 g serka mascarpone, 2 łyżeczki żelatyny Polewa: 200 g czekolady 100 g gorzkiej, 100 g mlecznej , 50 g masła, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka

Sernik Śliwka w czekoladzie

, tylko do połączenia składników. A to dlatego, by niepotrzebnie nie wtłoczyć do masy powietrza. Dodać śliwki i wymieszać szpatułką. Przelać na schłodzony spód i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 °C. Po upieczeniu wyjąć z pieca, wystudzić i wstawić do lodówki na noc. Polewa i ozdoby. Na

Tort piernikowo-miętowy z malinami

. Czynność powtórzyć. Wygładzić boki tortu. Boki polać polewą. Udekorować pozostałym kremem, malinami, czekoladą i pralinkami. Polewa czekoladowa: 60g masła 1 3 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątki 1 2 łyżeczki żelatyny Masło i cukier puder wrzucić do garnuszka i roztopić. Zdjąć z

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl mąki pół szkl mleka 150g masła 3 łyżki kakao plus 3 łyżki mleka 2 jabłka   krem: 500ml mleka pół szkl cukru cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej i 5 łyżek mąki ziemniaczanej lub 2 budynie śmietankowe pół kostki masła   polewa: 100g masła

Tort czekoladowy

kakao 1 łyżeczka cukru parę łyżek ekstraktu z wanilii lub wódki W szklance zalać kakao wrzątkiem i dodać łyżeczkę cukru oraz ekstrakt z wanilii.  Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 150 g kremówki 1 łyżka cukru pudru Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno

Tort czekoladowy reaktywacja :

ekstrakt z wanilii.  Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 150 g kremówki 1 łyżka cukru pudru Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszać do połączenia się składników, na koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru i dobrze zamieszać

BABECZKI Z COCA COLĄ

100 ml półtłustego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ekstraktu, a nie aromatu! 125 g masła 2 łyżki kakao w proszku 175 ml Coca-coli Polewa: 1 łyżka kakao w proszku 1 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 225 g cukru pudru 2 łyżki 30 g masła 3 łyżki 45 ml Coca-coli W misce

Deser ciasteczkowo 8211 owocowy

owocami Ciastko ambasadorka z czekoladą kokosem Truskawki Nektarynki Kiwi Sorbet truskawkowy Jogurt naturalny Skondensowany ocet balsamiczny 8211 pomarańczowy Mięta do dekoracji Przygotowanie : Owoce kroimy dowolnie , wypełniamy nimi nasze babeczki, polewamy jogurtem i octem balsamicznym

Ciasto z masą kawową :

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY 6 jaj 3 4 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ 15 dag białe czekolady 300 ml śmietany 36 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru POLEWA 1 2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3

Tort z truskawkami

500 g truskawek Polewa czekoladowa: 125 g masła 130 g cukru pudru 35 g kakao 60 ml mleka Ponadto: 10 sztuk dużych, ładnych truskawek do dekoracji Wykonanie: Biszkopt czekoladowy: Rozgrzać piekarnik do 160 o C. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do makutry. Dodać resztę

Fale dunaju

połamane czekolady wrzuć do rondelka. Dodaj masło i ustaw rondelek na trochę większym naczyniu z gotującą się wodą dno rondelka nie powinno dotykać do wody! . Mieszając, podgrzewaj, aż składniki polewy się stopią i dokładnie połączą, tworząc aksamitną gęstą masę. Przestaw rondelek na stół, niech polewa

murzynek

Składniki: forma o wymiarach 9*27 mierzona po dnie : ciasto: kostka masła 200 g czubata szklanka  cukru 3 łyżki kakao 4 łyżki wody np. 30 g czekolady deserowej lub gorzkiej opcjonalnie 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jajka M polewa

Brownies z nutellą i snickersem

Składniki: Brownies: 300 g mąki 150 g nu telli 120 g snickersów 150 ml wody 50 g kakao 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 200 g cukru 3 jajka szczypta soli 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 25 g masła 100 g cukru pudru 30 g kakao 3 łyżki skondensowanego

Piernik z konfiturą na urodziny

: konfitura z płatków róży Premium Rosa polewa czekoladowa 75 g margaryny 2 łyżki kakao 3 łyżki wody 6 łyżek cukru    Masło, miód i przyprawę do piernika zagotowujemy i studzimy. Kolejno dodajemy cukier, mleko, kakao, rozmieszane żółtka i mąkę wymieszaną z sodą. Po dodaniu każdego składnika

Murzynek bezglutenowy nie tylko dla alergików

szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1,5 szklanki cukru pudru kostka 200 g masła roztopionego i ostudzonego na polewę: tabliczka 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła lub polewa z tego przepisu dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania   Oddzielić

Oczy carycy

tężejącą galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem.  Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa

pyszne ciasto z orzechami i powidłami

Składniki Ciasto: - 5 z oacute łtek - 5 białek - 60dag mąki - kostka margaryny Kasia - 1,5 łyżki kakao - 1,5 łyżki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki obranych orzech oacute w włoskich można trochę pokroić jak są za duże - powidła lub dżem Polewa: - 3 łyżki masła - 3 łyżki wody - 3 łyżki

Devil food cake

masła 8226 200 g cukru 8226 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek Polewa: 8226 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki 8226 110 ml kwaśnej śmietany 18 Bita śmietana: 250 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej

Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą

... Standardowy murzynek, tym razem robiony bez margaryny z murzynkiem , ale z oliwą, a polewa wzbogacona olejem truflowym, który moim zdaniem wspaniale pasuje do czekolady. Wspaniałe, aromatyczne i fajnie wyglądające ciasto, w sam raz do kawy... Aromat trufli jest wyczuwalny w polewie, ale skoro nie

Murzynek z malinami

Polewa: 0,5 kostki margaryny 2 łyżki mleka 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru   WYKONANIE: Margarynę topimy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i mleko - zagotowujemy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Ostudzoną masę miksujemy z mąką, proszkiem, żółtkami i pianą

Test produktów Sonko cz. II

, który pobudza nasze zmysły. Niestety pomimo iż wafle pachną jagodami w smaku już ich tak nie przypominają. Polewa bardzo przypominała mi w smaku tą jogurtową z tą różnicą, że była od niej słodsza i bardziej wyczuwalna, ale nadal smaczna. Skład : 52 ryż brązowy, 48 polewa jagodowa cukier, tłuszcz

Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki

ciasto i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto ostygnie polewamy je polewą i dowolnie dekorujemy np. zbożowymi kuleczkami w czekoladzie. Przygotowanie polewy: Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy 125 g masła, 1 2 szklanki cukru pudru i 2 czubate łyżki ciemnego kakao. Całość rozpuszczamy na małym

Kantyczka

dżem z drugiego słoiczka jasne ciasto Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut.  Polewa: Margarynę stopić na małym ogniu. Dodać cukier puder, kakao i gorącą wodę. Mieszać, do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia i przestudzić. Lekko

Lamingtony czyli kokosowe kostki

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut lub do suchego patyczka . Upieczone ciasto studzimy. Ostudzone kroimy w równą kostkę. POLEWA: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao i cukier, mieszamy razem, aż całość się dokładnie połączy. Zestawiamy z gazu. CAŁOŚĆ

Kokosanki Lamingtony, Kudłacze

łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: kostka masła 25 dag cukru 8 łyżek mleka 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: wiórki kokosowe Wykonanie: Ciasto: Miód, masło i cukier podgrzać do rozpuszczenia. Jajka rozmieszczać z mlekiem, dodać przestudzoną mieszaninę miodu z masłem. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto

Tort Oreo

cienko boki i wierzch tortu tak, by nie było prześwitów ciasta. Wyrównać całość i wstawić do lodówki do stężenia. 5. Polewa czekoladowa: W garnuszku umieścić margarynę, cukier, kakao i śmietanę. Całość podgrzać do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji. Odstawić z ognia. W szklance rozpuścić

CZEKOLADOWA BABKA W CZEKOLADOWEJ POLEWIE

Kolejny przepis który ucieszy czekoladoholików : ale nie tylko, pyszna babka czekoladowa, na bazie jogurtu więc lżejsza i polana polewą z gorzkiej czekolady. Palce lizać! Kakao nadaje wyjątkowo bogaty, czekoladowy smak. Gorąco polecam bo przepis prosty i szybki : Składniki na ciasto: 125g

Babka Milky Way

Babka powstała na życzenie mojej córki, która jest wielką fanką batonów Milky Way. Babka jest prosta w wykonaniu, śmietankowa, z lekko wyczuwalnym smakiem batonów. Istotnym jej elementem jest wykończenie - polewa i kawałki batoników - dzięki nim całość nabiera odpowiedniego charakteru

Śmietankowa kostka

pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 500 ml śmietanki 30 2,5 czubatej łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 75 g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki wody 6 łyżek cukru        Białka oddzielamy od żółtek i

Świąteczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi

łyżeczce 38 dag miodu sztucznego  taki słoiczek od dżemu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pokrojone orzechy, rodzynki powidła śliwkowe Polewa: 1 2 kostki masła 2 łyżki kakao 1 2 szklanki cukru 3 łyżki wody 3-4 łyżki amaretto Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem pudrem mikserem , po kolei dodawać

Ciasto ze szpinakiem

płatków owsianych 1 2 szkl. oleju 1 łyżka octu 1 szkl. szpinaku użyłam mrożonego w kostkach - jak na zdjęciu niżej 2 garście żurawiny suszonej Polewa czekoladowa: 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka 1 łyżka masła 1 2 szkl. cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady Posypka można pominąć lub

Wuzetka - przepis II

. Wystudzić, nie może być gorąca, ale powinna być płynna, lekko ciepła. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać żelatynę, krótko zmiksować. Blaty ciasta przełożyć kremem. Polewa: 125 masła 1 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 3 łyżki wrzątku 1 łyżeczka żelatyny Masło u cukier puder

Budyniowa rozkosz

oraz kakao. Kremem czekoladowym posmarować kolejne krążki ciasta. Margarynę na polewę rozpuścić, zdjąć z ognia, wsypać cukier, kakao, wlać gorącą wodę i mieszać, aż polewa zacznie gęstnieć. Polewą posmarować wierzch i boki tortu. Z jasnej zrobić dekorację.

Babka czekoladowa

Polewa: 1 4 kostki margaryny 1-2 łyżki mleka 1 3 szklanki cukru czubata łyżka ciemnego kakao   Sposób wykonania: 1 Piekarnik nagrzać do 170-180 st. C. Foremkę od babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. 2 Utrzeć margarynę z cukrem dłuższą chwilę , dodawać po jednym jajku, jednocześnie

Miejsca:

Wiśniowa (144)
Warta (38)
Maków (29)
Pasto (26)
Góra (19)
Warszawa (12)
Tłuszcz (9)
Poro (7)