Wszystko o:

polewa marcepanowa

Jablecznik z marcepanowa polewa

pokroic w kostke, ubic ze smietana, dodac jajka i cukier, wymieszac. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do blaszki wyciagajac na brzegach do gory. Ulozyc jablka. Polac marcepanowa polewa i posypac migdalami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze  200°C z

Sobotnie spotkanie z Sylwią i dwa ciasta.

cukru pudru 160 g mąki tortowej 160 g suchego maku 1 2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki płatków migdałowych lub drobno pokrojonych migdałów 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 1 łyżka amaretto Polewa marcepanowa: 100 g masy marcepanowej 1 czubata

Sernik Marcepanowy z Migdałami w Karmelu

Pieczony sernik z marcepanem, oblany pyszną polewą czekoladową i ozdobiony stosem karmelizowanych migdałów. Boski. Masa marcepanowa nie tylko wpływa na jego smak ale również da się ją wyczuć w konsystencji sernika. Polewa czekoladowa natomiast, oraz dodatkowy migdałowy akcent sprawiają, że całość

Jest, jak jest ciasto marcepanowo-czekoladowe i książkowe co nieco

małą kostkę 100 g czekolady 70-90 170 g drobnego cukru trzcinowego 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 jajek rozbełtanych w miseczce 200 g mąki przesianej przez sitko z 1 łyżeczką proszku do pieczenia 100 g suszonych wiśni lub rodzynek można też upiec ciasto bez dodatku owoców Polewa: 100 g

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM I POLEWĄ MARCHEWKOWĄ

razem odważyłam się spróbować i nie zawiodłam się. Polewa jest bardzo oryginalna i pyszna, a wygląda z marcepanowymi marcheweczkami obłędnie.   PRZEPIS CIASTO 1 i 1 3 szklanki drobnego cukru trzcinowego można dać zwykły biały 3 jajka 190 szklanki oleju lub oliwy 1 i 188 szklanki mąki

Piernik staropolski dojrzewający część II

zbyt mało schłodzona, będzie ciekła z piernika nbsp Piernik polewamy czekoladą lub lukrem . Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub innymi orzechami. Piernik długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub w lnianą ściereczkę, by nie wysychał. Polewa czekoladowa

Sękacz z piekarnika.

.           Składniki: Ciasto: 200 g masła 6 jajek 150 g masy marcepanowej 100 g cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego  lub  2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią szczypta soli 100 g cukru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

1.5 abliczki 2 3 kostki masła 2 3 szklanki cukru pudru 3 żółka 10 dag mielonych migdałów 3 białka 10 płaskich łyżek mąki pszennej 10 dag masy marcepanowej kilka łyżek marmolady pomarańczowej trochę cukru pudru do podsypania marcepanu 3 tabliczki czekolady mlecznej na polewę nbsp

BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM

marcepanowej lub polewa czkoladowa* Mak dodać do mleka , wymieszać. Miękkie masło zmiksować na puszystą mase z cukrem, a następnie dodawać jajka po jednym . Skórkę pomarańczową oprószyć  1 łyżeczką mąki. Przesiać resztę mąki z proszkiem do pieczenia . Mieszając, dodawać sponiowo mąkę z proszkiem na zmianę z

Kajmakowo marcepanowe słodkości

Składniki Spód marcepanowy: 300g masy marcepanowej, 1 4 kostki margaryny, 3 jajka, 5 czubatych łyżek mąki pszennej. Spód kruchy: 300g mąki, 0,5 kostki margaryny, 3 czubate łyżki cukru pudru, 3 żółtka, Mleko skondensowane slodzone gotowane w puszce 3 godziny. polewa czekoladowa kwaśna konfitura lub

Piernik staropolski z marcepanem i powidłami

także w zeszłym roku. Tym razem piekłam z połowy porcji. Ciasto przełożyłam powidłami oraz masą marcepanową, którą również przygotowałam sama. Na wierzchu piernika polewa czekoladowa - całość smakowała genialnie! Polecam. : Przepis z blogu Moje Wypieki .  Składniki: *pół kg miodu *2 szklanki cukru

KRUCHE CIASTECZKA...świąteczny mix.

dkg. wiórków kokosowych 5 dkg. zmielonych orzechów 10 dkg. masy marcepanowej polewa czekoladowa gotowa lub zrobiona w domu: do1 4 szklanki śmietanki 30 łamiemy 1 gorzką czekoladę i podgrzewając na wolnym ogniu rozpuszczamy aż do momentu powstaniu jednolitej polewy konfitura wiśniowa 65279 Mąkę

PIERNIK FIGOWYZ MARCEPANEM

nbsp 125 g.margaryny 2 jajka 1 szkl.mleka 3 łyżki kakao 40dag.mąki 250gr.cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej posiekane figi wg.przepisu bakalie 10dag.marcepanu 5 łyżek konfitury śliwkowej polewa czekoladowa u mnie polewa własnej roboty 4-5 łyżeczek przyprawy do pierników firmy

Sernik marcepanowy

C przez około 55 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Dodatkowo: 1 3 szklanki dżemu brzoskwiniowego 200 g białej masy marcepanowej cukier puder do podsypania polewa czekoladowa do dekoracji Dżem rozprowadzić na wierzchu sernika. Masę marcepanową rozwałkować na pokrycie sernika

piernik staropolski z marcepanowym nadzieniem

migdałowy dałam 1 4 szkl amaretto ponadto: 3 łyżki dżemu pomarańczowego  cukrowe perełki polewa: 3 łyżki kakao 65279 3 łyżeczki cukru 65279 100 g masła 65279 1 jajko     W 1 2 szklanki mleka rozpuści obie mąki i żółtka.  Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać mieszankę mąk

Czekoladowy tort Nikolas

podsmażyć przez kilka minut na patelni. Na pierwszym krążku biszkoptu rozsmarować część gorących powideł, przykryć drugim biszkoptem i obsmarować wierzch i boki biszkoptu. Marcepan rozwałkować na ok.2-3 mm, położyć na górę tortu. Całość polać przestudzoną polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 150 ml

Marcepanowiec

dokładnie z cukrem. Masło rozpuścić i zagotować. Gorącym zalać kaszę z cukrem, wymieszać. Następnie dolać wódkę z olejkami i ponownie wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowanym cieście. POLEWA: 200g czekolady deserowej 1 3 szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru      Wszystkie składniki

Tort Alhambra

na nim niezbyt grubą warstwę zgęstniałego ganache, pozostawiając około 1 4 masy. Nadzienie przykryć drugim płatem ciasta. Odłożoną część ganach rozsmarować cieniutko na bokach i górze tortu. Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa chocolate glacage *: 100g śmietany

Zwyczajne waniliowe babeczki w niezwyczajnej oprawie..

. Jesienna aura przeplata się z wiosenną.. a zimy? Wciąż brak! Przestałam więc już o niej myśleć.. Pracy przy nich nie wiele. Lukier zrobiłam z wody z dodatkiem galaretki truskawkowej, dzięki czemu polewa ładnie się błyszczy nawet po zastygnięciu. Do tego paluszkowa łodyżka i marcepanowy listek : Efekt

Sernik marcepanowy

Sernik marcepanowy wyszedł jak marzenie , wilgotny, rozpływa się dosłownie w ustach do tego słodka czekolada i chrupiące płatki migdałów ... hm polecam przepis własny forma okrągła średnica 26cm na spód 200 g pełnoziarnistych ciastek 50 g roztopionego masła na masę twarogową 500 g

Świński tort

cytryny Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, na koniec dodając ocet. Wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Przelać do tortownicy 18-20 cm wyłożonej na dnie papierem. Piec w 180°C przez ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Polewa 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju orzechowego lub

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą

Uwielbiam marcepan, dlatego w tym roku na Święta upiekłam mazurek marcepanowy. Przygotowałam go na waflu, bo było szybciej, ale swobodnie można go również upiec na kruchym spodzie. Z polewą z białej czekolady jest mega słodki, dlatego, jeśli ktoś nie lubi takiego nadmiaru słodkości powinien

Półmisek trufli

zastygłej masy szybko formować kulki i obtaczać je w pokruszonych pistacjach i kakao. Trufle marcepanowe Składniki: marcepan polewa czekoladowa do dekoracji orzechy i płatki migdałowe Wykonanie: Z marcepanu formować kulki, oblewać polewą czekoladową i dekorować orzechem lub migdałem. Trufle

Najlepszy piernik

śliwkowych 200 g masy marcepanowej polewa czekoladowa W szerokim garnku, na małym ogniu, roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Odstawić, po minucie dodawać kolejno sodę, kawę

Piernik adwentowy

piernika u nas Kotanyi szczypta soli orzechy skórka pomarańczowa do przełożenia - powidła, masa marcepanowa, orzechowa, kajmakowa polewa : 3 czekolady, śmietana, masło - rozpuszczone w kąpieli wodnej    Wykonanie: Miód, cukier, masło powoli podgrzać, miesza jąc, niemal do wrzenia. Ostudzić

Mazurek marcepanowy ze śliwkami w winie

kawałki śliwek, to w niczym nie przeszkadza . Przełożyć na ostudzony spód. Marcepan rozwałkować, podsypując cukrem pudrem na placek wielkości mazurka bez brzegów . Przełożyć na masę śliwkową wystające kawałki można obciąć lub po prostu zagiąć do środka . POLEWA: 30g lekko uprażonych na suchej patelni

Świąteczne życzenia i piernik dojrzewający

makowca obowiązkowa słodka pozycja na świątecznym stole. Mój tegoroczny to piernik dojrzewający, przełożony powidłami śliwkowymi oraz masą marcepanową, z wierzchu oblany błyszczącą polewą kakaową. Bardzo smaczny, mięciutki i aromatyczny. Przepis znalazłam u Moniki w Kuchni Naszej Polskiej , a pochodzi on

Praliny z marcepanem, rumem i orzechami

Składniki Na okolo 25 pralinek: 200 g masy marcepanowej nbsp 40 g nbsp posiekanych orzechow wloskich nbsp 10 ml rumu 200 g polewy czekoladowej gorzkiej orzechy do przybrania Przygotowanie nbsp Z masy marcepanowej, orzechow i rumu zagniesc mase,a nastepnie formowac z niej male

Podsumowanie akcji domowy wyrób IV

, gotowanie 65279   65279 Domowy proszek pomwrańczowy - Kuchenne fascynacje 65279 Marcepan - Domi w kuchni masa marcepanowa  -  Trochę pieprzu, ciut mięty 65279 65279 Polewa czekoladowa  - Moja zakręcona kuchnia  65279 65279   65279 Praktyczne porady 8211 domowy wyrób 8211 tłuszcze

Piernik Staropolski dojrzewający

krojone wg mojego sposobu . Przełożyć ciasto w kolejności: piernik, marcepan, piernik, konfitura, piernik Przełożone pierniki owinąć folią i zostawić w chłodnym miejscu lepiej nie w lodówce . 24 GRUDNIA POLEWA ilość na wszystkie pierniki : 200ml śmietanki kremowej 30 500g czekolady deserowej

Babka kajmakowa

kajmakowej 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Polewa: 130 g masy krówkowej pozostała część masy z puszki 4 łyżki kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatki: jajka marcepanowe

Ciasto czekoladowe - ze świnkami taplającymi się w czekoladowym błotku

4 małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 188 łyżeczki sody 188 szklanki mleka 189 słoiczka powideł śliwkowych 188 szklanki oleju 190 szklanki cukru 189 opakowania cukru waniliowego 3 łyżki dobrej jakości kakao Dekoracja: Masa marcepanowa łyżeczka soku z buraków Polewa

Sernik marcpanowy

C przez ok 60 minut. Wyjąć z piekarnika i przygotować polewę i migdały. Do rondelka wlewam mleko i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam sernik. Płatki migdałów

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

. Warstwy ganaszu są cienkie dobrze widać to na zdjęciach . Aby polewa równomiernie pokryła ciasto również na bokach, proponuję po schłodzeniu ciasta w lodówce, obkroić je do wyrównania. Przechowujemy w lodówce. 36. Wielkanocne baby ponczowe 37. Makowiec drożdżowy 38. Sernik cytrynowy na zimno 39

Marcepanowe ciasto z migdałami i suszonymi morelami

To moja pierwsza propozycja na świąteczne wypieki : Lista zakupów na keksówkę o długości 30 cm: 125 g migdałów bez skórki 125 g suszonych moreli 100 g masy marcepanowej 100 g masła 1 2 szklanki oleju 1 2 szklanki miodu 4 jajka 200 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 150

Rogaliki z ciasta francuskiego z marcepanem

Niedawno zachciało mi się czegoś słodkiego, a że pogoda nie zachęcała do wyjścia do sklepu, postanowiłam zrobić szybkie rogaliki z ciasta francuskiego z marcepanem. Akurat dzień wcześniej kupiłam dwa opakowania ciasta uformowanego w okrąg, które idealnie się do tego nadawały, a masę marcepanową mam

Pralinki z marcepanem, rumem i orzeszkami

potem do nich dołączył się Synek i już prawie nic nie zostało ... : Przepis zaczerpnęłam od Dorotuś. 160 Składniki na około 20 pralinek: *20 dag masy marcepanowej gotowej *40g posiekanych orzechów + orzeszki do przybrania *10 ml rumu 2 łyżeczki *mniej niż 150g czekolady na polewę ja dałam

Pralinki z marcepanem, rumem i orzeszkami

posiekanych orzechów + orzeszki do przybrania 10 ml rumu 2 łyżeczki mniej niż 150 g czekolady, na polewę dałam pół na pół gorzka z mleczną Masę marcepanową ugnieść z orzeszkami i rumem. Formować małe kuleczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w niej kulki marcepanowe, umieścić na papierze

TORT MALINOWY ŚLIMACZEK

żelatyny 5 łyżek cukru pudru    dodatkowo : ok. 100g masy marcepanowej   użyłam batonik marcepanowy w polewie czekoladowej, oczywiście dokładnie usuwając polewę   2-4 łyżki drobno mielonych pistacji  6 słupków migdałowych    Wykonanie roladek : Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

maśle i cukrze 65279   65279 * * * SŁODKIE PREZENTY * * *       Domowy kajmak dulce de leche     Domowa masa marcepanowa marcepan     Syrop piernikowy korzenny 65279     Krem pralinowy z orzechów laskowych niemiecki nugat 65279     Krem Kinder Bueno     Krem kokosowy

Ciasteczka z powidłami

lekko na siebie zachodzić, by nie było miedzy nimi szczeliny Piec 12 minut do lekkiego złotego koloru w 180 stopniach 1 słoiczek podgrzanych powideł polewa czekoladowa Połowę upieczonych i przestudzonych ciasteczek smarować powidłami i przykrywać drugim ciasteczkiem. Na końcu zrobić zygzaki z

Przepisy na Boże Narodzenie

Sernik z pierniczkami   Sernik z polewą czekoladową 65279   Złocisty kremarz 65279  Żytnie ciasto z makiem i miodem CIASTKA I CIASTECZKA:   Bombki 65279   Ciasteczka imbirowe z miodem i przyprawami 65279   Ciasteczka marcepanowe 65279   Ciasteczka orzeszki 65279 Ciasteczka z

Tort cassata

spodem mniejszej formy okrągłej i obciążam 3 puszkami po 400g lub czymś innym ciężkim. Całą konstrukcję, ciasto z obciążeniem, wstawiam do lodówki na noc. Marcepan: nbsp wg. przepisu marcepan nbsp Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka 15 g masła nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Czekoladę

Piernik staropolski

szklanki cukru, 250 g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka L, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 189 szklanki zimnego mleka u mnie 2 , 189 łyżeczki soli, 2 8211 3 torebki korzennych przypraw do przełożenia: powidła śliwkowe polewa np. taka czekolada albo lukier wg uznania

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce. Masa Budyniowa: Ugotować dwa budynie waniliowe z mniejszą ilością mleka. Polewa: -1 szkl. cukru -2 3 kostki masła -4 łyżki kakao E.Wedel -4 łyżki wody. Sposób przyrządzania: Składniki polewy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MARCEPANEM, MIGDAŁAMI I RUMEM

mielonych migdałów 400g masy marcepanowej 5 łyżek mleka 5 łyżek rumu płatki migdałowe i polewa czekoladowa do ozdoby 65279 PRZYGOTOWANIE: 1.Mąkę, cynamon, szczyptę soli, pół szklanki cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i

Marcepanowe prezenty

  Kuleczki zwane marcepanowymi prezentami ze sposobu I pierwszy raz zrobiłam kilka lat temu. I prawdę mówiąc - u mnie w domu  marcepan nie cieszy się popularnością - każdy go lubi, ale w bardzo umiarkowanych ilościach. Za to ja go po prostu uwielbiam, szczególnie, kiedy spożywam go w postaci

Piernik marcepanowy

polewa czekoladowa Przygotowanie Mi oacute d, cukier i miękkie masło utrzeć w głębokim naczyniu na jednolitą masę. Dodać jajo, przyprawy korzenne, kakao, napar z kawy. Przełożyć do miski z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, wyrobić na jednolitą masę. Surowe ciasto zawinąć w folię i

Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał

Staropolski piernik z marcepanem

- 500 g mąki pszennej - 2 jajka - 1 3 szklanki mleka - 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej - 1 torebka przyprawy do piernika - szczypta soli przełożenie i dekoracja: - słoik powideł śliwkowych - 250 g masy marcepanowej - kieliszek rumu - 3 łyżki cukru pudru - polewa czekoladowa - kilka

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Piernik przekładany

miękkiego masła pół słoika powideł śliwkowych Ponadto: 1-2 torebki gotowej polewy czekoladowej marcepanowe gwiazdki kandyzowane wiśnie Etapy przygotowania 1 W garnku stopić masło razem z miodem. Dolać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z cynamonem oraz przyprawą do piernika, wystudzić

Piernik przeładany

pół słoika powideł śliwkowych Ponadto: 1-2 torebki gotowej polewy czekoladowej marcepanowe gwiazdki kandyzowane wiśnie Etapy przygotowania 1 W garnku stopić masło razem z miodem. Dolać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wymieszać z cynamonem oraz przyprawą do piernika, wystudzić. 2 Jajka

Czekoladowo-Marcepanowe

conajmniej z 3-4 minuty. Do utartej masy dodawać pojedyńczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Na końcu dodać roztopioną czekoladę, orzechy i dokładnie wymieszać. Piec w 175 stopniach przez około 30-40 minut. Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 150 g słodkiej śmietanki Czekoladę

Poświąteczny remanent

szczęście zimno było. Niestety zostały, trzeba zamrozić i pewnie po jednym do kawy wyjmować. Na szczęście, porcje  pojedyncze 65279 . Tort orzechowy z masą orzechowo-kawową, kończy się, smaczny wyszedł. Polewa z gorzkiej czekolady, masa nie psująca się zbytnio i mało jej.   Jeszcze i paszteciki mi

Jak zrobić kruszonkę do ciasta

              To może Ci się przydać:     Kandyzowana skórka pomarańczowa   Domowa masa makowa   Biały lukier   Polewa czekoladowa     Syrop imbirowy 8211 przepis     Przyprawa do pierników     Domowy ekstrakt waniliowy 8211 przepis     Suszone owoce warzywa                

Na urodziny i imieniny. Tort domowy

i domy prywatne używają latem do lodów pistacjowych, aromat zaś pochodzi od likieru 8222 Marasquino 8221 , którym się tort taki polewa. Marasquino łączy w sobie trzy aromaty: białych czereśni, malin i kwiatu pomarańczowego. Przy wyrobie tortów domowych nie należy się ubiegać o dokładną imitację

Tort Fedora

to za dużo, następnym razem dam 2 łyżki Polewa czekoladowa: - 1 3 kostki margaryny - frac12 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 1 kopiasta łyżka kakao -ja dodatkowo do polewy dałam 100g orzechów nerkowca w całości - miały być orzechy laskowe, ale zapomniałam kupić : Wykonanie: 1 Na blasze

Ciasto marcepanowe z powidłami Marleny :

lub ulubiony dżem Polewa 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady aromat pomarańczowy lub migdałowy mleko - ilość aby uzyskać konsystencję polewy Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i mąki. Na koniec dodajemy marcepan. Wyrabiamy ręcznie kilka minut. Kulkę ciasta wkładamy na

Ciasto marcepanowe z powidłami Marleny :

lub ulubiony dżem Polewa 2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady aromat pomarańczowy lub migdałowy mleko - ilość aby uzyskać konsystencję polewy Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i mąki. Na koniec dodajemy marcepan. Wyrabiamy ręcznie kilka minut. Kulkę ciasta wkładamy na

Ciasto Czekoladowe z Wiśniami i Marcepanem

czekolady 150 g zmielonych orzechów laskowych 100 g masy marcepanowej łyżeczka ekstraktu z gorzkich migdałów 350 g wiśni mogą być mrożone, ale wtedy należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć Na polewę 100 g ciemnej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki gęstej śmietany 36 łyżka wiśniówki lub Amaretto

Piernik z marcepanem

białko i stopniowo dodając cukier puder, ucierać na gładką i dość gęstą pastę-masę. W międzyczasie dodać amaretto lub ekstrakt migdałowy. Nasączony piernik przełożyć pastą marcepanową - przygotować polewę czekoladową. Składniki na polewę: 200 g czekolady 35 g margaryny Palma z ,,Kruszwicy

Ciasto marcepanowe z sosem toffi

. Polewam czekoladą, posypuje cukrem z migdałami. Sami spróbujcie jak Wam smakuje najlepiej. Do dzieła Składniki: 150 g masy marcepanowej 150 g zmielonych migdałów 2 jajka 60 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g śmietany kremówki możecie użyć jogurtu 2 łyżeczki proszku do

Marcepanowe Ciasto z Wiśniami i Migdałami

Ucierane ciasto z dodatkiem masy marcepanowej, wiśni i migdałów. Puszyste i wilgotne zarazem - znakomite. Przepis stosowałam już wielokrotnie z różnymi owocami często mrożonymi i zawsze się sprawdzał zatem gorąco polecam. Składniki: 100 g gotowej masy marcepanowej 125 g miękkiego masła 100

Strucla cynamonowo-migdałowa

Kilka miesięcy temu kupiłam puszkę masy migdałowej i zdążyłam już kompletnie zapomnieć jakie miałam wobec niej plany. 8222 Senior moment 8221 8211 jak mawia mój kolega z pracy. Zainspirował mnie jednak przepis na drożdżówkę cynamonowo-marcepanową mistrza cukierników Pawła Małeckego

Rogale marcińskie

.   Rogale marcińskie świętomarcińskie   Składniki- masa: 35 dag białego maku suchy produkt 15 dag orzechów włoskich 10 dag migdałów 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej   używam domowej 7 suszonych fig około 9 dag 10 dag masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru pudru 3 łyżki gęstej śmietany

Sernik z jabłkami i marcepanem.

Dodatki : nbsp 6 jabłek 200 g masy marcepanowej cukier puder nbsp Na podpieczony spód wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową, następnie starte na tarce i posłodzone cukrem pudrem jabłka, całość zalewamy masą serową. Na wierzch układamy porwaną na kawałki pozostałą część ciasta. Pieczemy w 180

Mini torcik z marcepanowymi kartofelkami

nbsp nbsp Ten mini torcik jest pracochłonny ale wart zachodu. Przygotowania warto rozłożyć w czasie. nbsp Kruche blaty i marcepan warto przygotować wcześniej a reszta przygotowań powinna nie zając więcej niż godzinę a efekt i smak nbsp są tego warte. Torcik z marcepanowymi kartofelkami: około

Od Wielkanocy do dziś

i to tyle mniej więcej. Jeśli natomiast chodzi o stronę kulinarną to w cukierni na Złotej ja i tatko kupiliśmy przecudnego marcepanowego mazurka, narodziła nam się tym samym nowa świecka tradycja, mazurki będziemy już zawsze kupować na Złotej. Polewa marcepanowa była biała, narzekałam, że trochę za

180. Tort waniliowy

1 4 cytryny 50 cukru 125 g mąki polewa 200 g ciemnej kuwetury 1 łyźka cukru pudru 100 g żółtego marcepana Przygotowanie: Kuweturę, migdały i kandyzowaną skórkę grubo posiekać. skórkę pomarańczową i cytrynową pokroić w cieńkie paski. Całość marynować ok. 1 godziny w likierze lub nalewce

polewa marcepanowa

pieczenia Polewa 2 gorzkie czekolady 20dag 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Przygotować ciasto: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę. Masło utrzeć na krem dodając po jednej łyżce masy jajecznej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na końcu wsypac wiórki czekoladowe i

Imieninowa bombonierka dla Mamy

Zamiast kwiatków coś słodkiego na imieniny Mamy. Bombonierka z czekoladkami : Kto może oprzeć się tym malutkim, pysznym czekoladkom??? Mniam mniam mniam :   Składniki: - 2 opakowania polewy czekoladowej biała i mleczna - ok 200g masy marcepanowej - ok 250g suszonych, wydrylowanych

Autko krzysia

Składniki ciasto: 1 4 kg mączastych ziemniaków 3 jajka 20 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 7 dag mielonych orzechów laskowych 10 dag kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: 8 dag surowej masy marcepanowej 25 dag cukru pudru

Festiwal czekolady w Gdańsku

plastycznych, a także podziwiać kolekcję opakowań po czekoladach. Och, te opakowania nas wzruszyły - czekolady quot Olivia quot , quot Finezja quot , quot Mela quot , quot Alibaba quot już nie zobaczymy w sklepach. : Można także wziąć udział w konkursowej degustacji deserów marcepanowych w polewie

Piernik staropolski II

powidła i masa marcepanowa . Warstwa powideł: ok. 900 g powideł 3-4 sloiki 200 - 300 g masy marcepanowej P owidła prz 65279 ełożyć do rondelka z 65279 grubym dnem i gotować do cz 65279 asu aż 65279 65279  z 65279 gęstnieją pocz 65279 ątkowo będą bardz 65279 o rz 65279 adkie cały cz

Domino

miodu 1 3 szklanki 150 gram mąki pszennej niepełna szklanka 1 łyżka cukru 1 jajko 60 g masła 1 łyżeczka sody po 1,5 łyżeczki kakao i przyprawy do piernika Dodatki: słoiczek dżemu masa marcepanowa polewa czekoladowa   Przygotowanie: W garnuszku na małym ogniu, co po chwilkę mieszając

Drożdżowe pisanki z bakaliami

, migdały itp.      w oryginalnym przepisie - 100g masy marcepanowej i 50g bakalii Wszystkie bakalie umieszczamy w rozdrabniaczu malakserze i rozdrabniamy na klejącą masę. Z tej masy formujemy 12 kuleczek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji. W każdej z nich umieszczamy kulkę nadzienia i nadajemy

Babeczki z gorzką czekoladą, makiem i wiśniami

Pyszne trio: masa makowa z marcepanem i odrobiną skórki cytrynowej, wiśnie w syropie oraz brownie. Do czekoladowego ciasta dodaję minimalną ilość mąki dzięki czemu ciasto jest jeszcze bardziej czekoladowe, gęste ale i delikatne. Babeczki podajemy z dodatkową porcją owoców i ewentualnie polewą z

Piernik kawowy

, wilgotny, długo świeży. Jeśli brak Wam czasu namawiam na ten piernik, jego wykonanie to dosłownie 10 minut + pieczenie... a porcja jest spora: . Można go przełożyć powidłami, masą marcepanową lub tylko oblać polewą. Przepis pochodzi z gazetki Babeczka , którą namiętnie zbierałam w czasach kiedy byłam

Rogale marcińskie

świeżych drożdży 3 żółtka 3,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru szczypta soli 50 g masła + 200 g masła do wałkowania NADZIENIE 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli

SERNIK RETRO PIERNIKOWY

śmietankowego 1 cukier marcepanowe 1 cukier z prawdziwą wanilią Czekolada do polania Spód: *********************** 25 dag.pierniczków zmielonych 10 dag.miękkiego masła ******************************** Zmielone pierniczki zagnieść z masłem i wyłożyć nim dno tortownicy średniej . Ser wymieszać

Lucjan, daj spokój!

Przy jednym z ruchliwych deptaków małego miasteczka świeciła się wilka witryna sklepu ze słodyczami. Wewnątrz, w ciepłym świetle, skrzyły się na pierniczkowych licach lukry i polewy, czekolada wyłaziła ze skóry żeby podkreślić kształty pralinek, kokosowe i marcepanowe nadzienia błyskały białymi

Sprawdzone przepisy na świąteczne łakocie

- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 20 dkg bakalii   Polewa: - 1 2 kostki margaryny - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka wody - 1 łyżka kakao   Dodatkowe składniki: - 16 sztuk herbatników - 2 kieliszki rumu - 1 kieliszek wody   Wykonanie: Puszkę z mlekię gotować 3 godziny, ostudzić

Jabłka z gruszkami na marcepanie.

marcepan. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć owoce. Piec ok. 50 minut w 175 0 C. To nie jest zakalec to marcepan :- Polewa: 125 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Cukier utrzeć z sokiem i polać gorące ciasto. Smacznego!!! Zapraszam rónież na http: cardmakinghobby.blox.pl    

Koszyczki z morelami blagro1

Składniki składniki ciasta: 25 dag mąki 10 dag masła sól 5 dag cukru cukier waniliowy jajko. składniki polewy: 10 dag masy marcepanowej 2 jajka 2 dag cukru. składniki nadzienia: 50 dag moreli 2 łyżki płatków migdałowych. Sposób przyrządzenia Ciasto należy

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Sernik wiedeński

Mozartkugeln i sernik wiedeński   Mozartkugeln to jedna z wizytówek Austrii. Są to tradycyjne praliny marcepanowe w polewie czekoladowej. Produkt utożsamiany z najwyższą  jakością. Przywieźliśmy je z naszej wyprawy z Wiednia. Idealne do oglądania zdjęć i wspominania tego wspaniałego miejsca i

dzień pierwszy Złota Niedziela

Do świąt już kilka dni. Cały świat pędzi gdzieś szaleńczo. Stoję przed półką z przyprawami. Konkretnie z takimi do ciast. Polewy czarno- białe jak moje życie, doskonałe srebrne perełki, śliczne malutkie marcepanowe choinki, kolorowe cukierki co to smaku nie mają ale wyglądają. Po lewej stronie

Ciasto z rabarbarem na maślance

, ulubione ciasta, polewy czekoladowe, olbrzymie torty, ciasteczka, cukierkowe mosty, marcepanowe drzewa, piekrnikowe domy i mleczne rzeki. A jakie są Wasze sny dotyczące ciast i wypieków? Pozdrawiam i zapraszam na kawałek ciasta, bo każdy w swoim sercu ma coś z dziecka czy to w wieku 20 czy 100 lat, a

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Olbrzymia pralina

marcepanowej 150 g cukru pudru 200 g dżemu pomarańczowego Glazura: 200 g polewy czekoladowej Dekoracje: cukier puder, ewentualnie barwnik tutaj dodałam pomarańczowy Przygotowanie Żółtka wraz z wodą i cukrem ubić mikserem. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, przesiać i wraz

Miś z kremem bananowo śmietanowym

pudru barwniki spożywcze pisak cukrowe kolorowe pastylki czekoladowe ciemna polewa czekoladowa Sposób przyrządzenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić z 4 łyżkami wody, dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, utrzeć. Dzięki ucieraniu masa nabiera objętości i wyraźnie jaśnieje

Chyba grypa...

cieszyliśmy się miło spędzonym popołudniem z przyjaciółmi. Asia jak zwykle przygotowała obłędnie dobre jedzonko, nie mówiąc już o czekoladowym torcie z marcepanową polewą.           Kiedy przyszedł poniedziałek, trzeba się było znowu wziąć do pracy i nauki. I zastanawiam się, gdzie popełniłam błąd, że dałam

Pszczółka

 zdecydowałam się na losowanie :P Padło na przepis numer 3. Pszczółka zasmakowała nam baaardzo, mocno wciąga 8230 jest mięciutka, wilgotna, o delikatnym zapachu miodu, masła i czekolady 8230 z polewą i marcepanowymi pszczółkami 8230 mniam! Jestem pewna, że Kubuś Puchatek byłby zadowolony, dlatego bardzo

Piernik staropolski

-6 tygodni. Po tym czasie 4 dni przed konsumpcją , podzielić ciasto na 3 części* i podsypując mąką rozwałkować na trzy blaty wielkości blachy w piekarniku. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C**. Po wystudzeniu przełożyć masą marcepanową lub podgrzanymi powidłami śliwkowymi, po czym

Orzechowe kulki

Bardzo lubię wszelkie małe słodkości: pralinki, trufle, czekoladki. Te domowe, mają tą przewagę nad kupnymi, że wiemy dokładnie, co znajduje się w ich składzie. Możemy też dowolnie eksperymentować z ulubionymi dodatkami, polewą itd. Dziś zapraszam na pyszne, orzechowe kulki z dużą ilością mleka w

Makowiec z marcepanem Magdy Gessler

waniliowym, startą skórką cytrynową na puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo, cały czas miksując, jajka po jednym , mąkę, mak, koniak, sól. Na koniec dodać kostki marcepanowe i delikatnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Do foremki włożyć 1 3 masy, plastry

Miejsca:

Wiśniowa (6)
Maków (4)
Pawłów (3)
Pasto (3)
Brzeg (2)
Żytno (1)
Łyse (1)
Wiedeń (1)
Warszawa (1)
Valencia (1)