Wszystko o:

polewa czekoladowa kremówki

Tort Andaluzja

skórka z dwóch cytryn soku powinno być ok. 80-90 ml 70 g drobnego cukru do wypieków 40 g masła 2 żółtka 1 jajko 6 g żelatyny 75 g śmietany kremówki 30 Krem czekoladowy: 250 g gorzkiej czekolady zawartość kakao około 60 200 g śmietany kremówki 30 80 g miękkiego masła Polewa: 200

Tort malinowo-czekoladowy

czubata łyżeczka żelatyny  Mus malinowy:  ok. 400 g malin u mnie mrożone sok z połowy cytryny  pół szklanki cukru Polewa czekoladowa robiłam z 1,5 porcji : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 3 4 szklanki mocnej kawy kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie

Piernik staropolski dojrzewający część II

zgęstnienia, dekorujemy piernik. Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć. Polewa czekoladowa miękka : 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku. Zdejmujemy z palnika, dodajemy

Faubourg Pavé

powietrza i masa przestanie być ślniąca.Ganache można przygotować na dwa dni przed, ale przed użyciem ogrzać do temp. pokojowej. polewa: 80g kremówki 100g gorzkiej czekolady, posiekanej 20g masła, miękkiego czekoladowy sos* Zagotować kremówkę, zalać nią czekoladę i wymieszać. Domieszać masło i

Piernik staropolski

czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik. Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć. Polewa czekoladowa miękka : 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady

Tort Oreo

łyżeczka proszku do pieczenia. Krem oreo: - 154 g 1 paczka markiz Oreo, - 350 ml śmietany kremówki 30 , - 1 opakowanie śmietan-fix. Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki 30 , 65279  2 łyżki cukru pudru, 65279  1 opakowanie śmietan-fix. Polewa czekoladowa: 9827 60 g margaryny. 9827 65279

Czekoladowy tort z kremem malinowym

: frużelina malinowa całość 500 g serka mascarpone Polewa czekoladowa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! W jednym naczyniu połączyć roztrzepane lekko jajka, mleko, olej, brązowy cukier oraz ekstrakt z

Dwa ciasta: białe i czarne

10 dag mąki pszennej 2 torebki budyniu czekoladowego 50 g ciemnego kakao 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia : filiżanka mocnej kawy 2 łyżki likieru amaretto lub zapachu migdałowego na polewę : gotowa polewa czekoladowa lub polewa z gorzkiej czekolady   Masło roztopić na

Tort Milky Way z owocami lata

nie ona stanowiła tutaj główną atrakcję. Prawdziwy efekt wow zapewniła ściekająca polewa czekoladowa i mieszanka owoców ułożonych w cudowną koronę. Tort zachwycił gości, nie mogli się napatrzeć! Zapytacie więc czemu nie wypróbowałam innej masy? Mówiąc szczerze, rodzina by mi nie wybaczyła : Oni

Tort lodowy snickers

cukier. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy do połączenia składników. Polewa czekoladowa: Do mieseczki wlewamy kremówkę wraz z połamaną czekoladą. Podgrzewamy np. w mikrofalówce , aż śmietanka będzie gorąca. Następnie energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej

Torcik ANDALUZJA

Składniki na masę czekoladową: 125 g gorzkiej czekolady zawartość kakao około 60 50 g śmietany kremówki 30 40 g masła w temp. pokojowej 50 g śmietany kremówki 30 ubitej na sztywną masę* nbsp Składniki na polewę: 100 ml mleka 100 g czekolady zawartość kakao około 70 15 g cukru 15 g

Tort pomarańczowo-czekoladowy

kremówkę i tężejącą galaretkę.  Wymieszać, przestudzić. Cześć galaretek pomarańczowych w czekoladzie, pokroić w plasterki i przykleić w miejscu łączenia się kremów.  Schłodzony tort, delikatnie łyżką polewać polewą czekoladową, tak żeby spływała po bokach. Górę obsypać skórką pomarańczową. Na wierzchu

Tort czekoladowy z brzoskwiniami na drugie urodziny bloga

waniliowy 2 śmietan Fix Polewa czekoladowa: 200ml śmietany kremówki 200g czekolady Dodatkowo: Brzoskwinie z puszki galaretka porzeczkowa Sposób wykonania: Biszkopt : białka ubić na sztywno, utrwalić na koniec wsypując cukier. W drugiej miseczce wymieszać żółtka razem z proszkiem do pieczenia

Devil food cake

masła 8226 200 g cukru 8226 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek Polewa: 8226 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki 8226 110 ml kwaśnej śmietany 18 Bita śmietana: 250 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej

Czekoladowy tort pralinowy

trzcinowego * 2 szklanki mąki pszennej tortowej * 1 szklanka dobrej jakości kakao * 2 łyżeczki sody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 spora szczypta soli * 250 ml mocnej, gorącej kawy   Masa:   * 250 g mascarpone * 250 ml kremówki * 200 g gorzkiej czekolady   Polewa:   * 150 g gorzkiej

Tort czekoladowy reaktywacja :

ekstrakt z wanilii.  Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 150 g kremówki 1 łyżka cukru pudru Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszać do połączenia się składników, na koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru i dobrze zamieszać

Sernik miętowy z czekoladą

. Kroić ostrym, gorącym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha . Polewa czekoladowa: 50 ml śmietany kremówki 30 lub 36 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej , posiekanej 3 kostki białej czekolady + mniej niż kropla zielonego barwnika barwnik można pominąć Śmietanę kremówkę

Tort czekoladowy

kakao 1 łyżeczka cukru parę łyżek ekstraktu z wanilii lub wódki W szklance zalać kakao wrzątkiem i dodać łyżeczkę cukru oraz ekstrakt z wanilii.  Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 150 g kremówki 1 łyżka cukru pudru Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno

Rafaello bez pieczenia

100 g wiórków kokosowych nbsp Polewa: 50 g białej czekolady 20 g masła 2 łyżeczki mleka nbsp Dodatkowo: nbsp Wiórki kokosowe ok. 50 g Herbatniki u mnie ok. 16 szt, ale zależy od rozmiaru 1 4 szklanki mleka do namoczenia herbatników Technika wykonania: Spód: Herbatniki wraz z

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

. Wstawić do lodówki do stężenia. Polewa czekoladowo-karmelowa autorstwa P. Herme, zmieniłam jednak nieco sposób przygotowania : 60 g gorzkiej czekolady deserowej, ok. 60 kakao 43 g mlecznej czekolady 43 g cukru 8 g masła w oryginale: solonego, jednak nie pasowało do mojego tortu, więc ja

Torcik a la Ikea

lub w bardzo chłodnym miejscu J. Bita śmietana: 350 ml śmietany kremówki 30 1 łyżka cukru pudru 2łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzącej wody Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ubić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i dodać do całości. Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady 140 ml

Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

serka waniliowego homogenizowanego 5 łyżeczek żelatyny 2 jajka 0,5 szklanki mleka  0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 100g masła   Polewa czekoladowa : 100 ml śmietanki kremówki 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka żelatyny    Dodatkowo

Tort czekoladowy z porto

tego krem... Miałam do niego dodać jeszcze ubitą kremówkę, byłby lżejszy, ale śmietana akurat wyszła była ... Skoro dałam krem, to i polewa zaświatała mi w głowie... Koniec końców wyszło pyszne, delikatne, mięciutkie, pachnące kardamonem... Wina w nim nie czuć, a alkohol wyparował podczas pieczenia

MAZUREK PIASKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

. cukru pudru, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 tabliczki białej czekolady 50 ml. śmietanki kremówki, 5 dkg. siekanych orzechów włoskich lub laskowych, 5 dkg. płatków migdałowych, 1 2 polewy czekoladowej Dr.Oetkera, motylki czekoladowe Dr.Oetkera, 5 - 6 łyżek marmolady. 65279 CIASTO

Piernik świąteczny z bałwankami

garnuszka wrzucamy masło, gorzką czekoladę i miód rozpuszczamy co jakiś czas mieszając aż powstanie gładka polewa czekoladowa nie doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy przyprawę do piernika i cynamon, mieszamy. Jeszcze chwilę wszystko mocno podgrzewamy ale nie zagotowujem y. Zestawiamy naszą

Sernik trójkolorowy - trójczekoladowy

warstwa ma inny smak. Jasna jest najsłodsza, a najciemniejsza ma mocny smak czekolady. Razem stanowią idealny tercet. Do tego jeszcze tylko polewa czekoladowa, filiżanka kawy i można odpłynąć gdzieś myślami... Poziom trudności: dla ambitnnych Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny Składniki: SPÓD

Sernik z adwokatem i kawałkami czekolady

szklanki drobnego cukru 1 szklanka 250 ml likieru jajecznego dałam 200 ml 3 łyżki mąki pszennej dałam 5 łyżek 150 g chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady u mnie gorzka czekolada Polewa opcjonalnie : 1 tabliczka czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Wykonanie: Spód: Ciastka pokruszyć

tort węgierski

czekolada się rozpuści. Chłodzić w lodówce przez 24 godziny. polewa czekoladowa: 70 g gorzkiej czekolady 30 g masła Oba składniki roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. krokant: 156 g cukru 156 g mieszanych orzechów 30 ml wody Cukier gotować z wodą aż otrzyma kolor jasnego karmelu - nie mieszać. Dodać

Mazurek rodzynkowy bez ciasta

tortownicy ułożyć andrut, a na niego wylać przygotowana masę. Piec w temperaturze 180, przez około 20 minut. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, a boki obsypać wiórkami kokosowymi. Czekoladowa polewa ganache : 100 ml śmietany kremówki 30 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej Śmietanę kremówkę

Kostka Rocher

czekolady pół szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 36 dałam 70 ml 1,5 łyżeczki golden syrupu Dodatkowo: pralinki ferrero rocher do

Sernik z Marsami

:   * 180 g herbatników kakaowych * 90 g masła * 1 łyżka cukru pudru   Masa serowa:   * 600 g twarogu sernikowego z wiaderka w temperaturze pokojowej * 400 ml śmietany kremówki * 150 g cukru pudru * 1 2 szklanki mleka * 5 łyżeczek żelatyny * 6 batonów Mars ok. 300 g   Polewa czekoladowa

Brownies karmelowe z kremem mascarpone

glukozę. Mieszamy i studzimy. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę i ewentualnie dosłodzić ją do smaku. 65279 W czasie, kiedy polewa lekko gęstnieje, składamy ciasto: ostudzony blat czekoladowy przekrajamy w poprzek, jak biszkopt. Dolną warstwę smarujemy połową kremu. Przykrywamy

Tort Czekoladowo-Karmelowa Chrupka

. Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, polewą pokryć wierzch tortu. Dekoracja karmelowa: 3 4 szklanki cukru Na patelni skarmelizować cukier, a następnie za pomocą łyżki i widelca tworzyć na papierze do pieczenia dekoracje. Zostawić do

Tort czekoladowo-kawowy z powidłami

Ponadto: 1 słoiczek powideł śliwkowych, 50 - 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu Polewa kakaowa z żelatyną: 4 łyżki cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki kakao, 60 g masła, 1 łyżeczka żelatyny Ciasto czekoladowe: składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Piersi murzynki

śmietany kremówki 36 250 g serka mascarpone ok. 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych ok. 28 szt. okrągłych biszkoptów 2 łyżki rodzynek do dekoracji Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady 6 łyżek mleka Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Białka

Sernik migdały w czekoladzie z cynamonem

natłuścić. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Przestudzić. Masa serowa: 400 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 ml kremówki 3 jajka 100 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżki mąki pszennej Polewa

Sernik Chatka Puchatka Chatka Baby Jagi

. Czekoladowa polewa ganache : 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 100 g nbsp gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać nbsp czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady

Tort czekoladowy z bitą śmietaną

łasuchów. Składniki na formę w kształcie serca ok. 23 cm średnicy biszkopt 170 g mąki tortowej 3 pełne łyżki kakao płaska łyżeczka sody 150 ml mleka 1 łyżka masła 200 g drobnego cukru 3 duże jajka masa 150 g śmietany kremówki 36 150 g truskawek można zastąpić innym dodatkiem polewa

Wyniki konkursu z kawą Tchibo Eclusive 100 Arabica 65279

lodówce. 65279   65279 Deser kawowo-czekoladowy 65279 - Ewelosa Składniki: 10 dkg dobrej jakości gorzkiej czekolady - ja dałam 90 125 g serka marscapone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki schłodzonej mocnej kawy Tchibo 150 ml śmietanki kremówki - ja dałam 200 ml i odłożyłam sobie z tego do

Lamingtony czyli kokosowe kostki

i upieczenie co najmniej jednej blachy. Poziom trudności: średni Czas przygotowania 50 minut Składniki: BISZKOPT: 8 jajek 1,25 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 4 szklanki cukru szczypta soli POLEWA: 200g masła 3 łyżki kakao 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 0

Lebkuchen

15g skórki pomarańczowej 1 małe jajo lub 189 dużego wcześniej roztrzepanego jajo lub białko do glazury opcjonalnie migdały lub orzechy do dekoracji Polewa czekoladowa opcjonalnie *: 75g dobrej ciemnej czekolady lub kuwertury ok. 70 kakao 75g śmietanki kremówki 189

Torcik śliwkowy

kremu. Dodać cukier puder przesiany i powidła, wymieszać. Krótko zmiksować aż do połączenia się składników. Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. 12 połówek śliwek rozdzielić na dwa blaty wysmarowane powidłami.  Kremem posmarować blaty i cały tort.   65279 Polewa czekoladowa i

Brownie karmelowe z orzeszkami ziemnymi

  cukru   lub cukru pudru  120 g   mąki Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi: 1 3 kostki masła 1 2 szklanki   cukru 2 szklanki   mleka w proszku 1 00 g   solonych orzeszków ziemnych 250 g sera   mascarpone Polewa karmelowa: 1 3 kostki   masła 1 3 szklanki   cukru 1 2 szklanki

Słonecznikowiec

.   Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 150 ml kremówki   Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, poczekać, aż lekko zgęstnieje.  + herbatniki

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

-owocowy 31. Kremówki 32. Torcik bezowy z owocami 33. Sernik 34. Baba wielkanocna 35. Mazurek czekoladowy Bardzo dobry, czekoladowy przełamany dżemem porzeczkowym. Dla mnie to jednak nie bdquo mazurek rdquo a torcik czekoladowy kwestia nazewnictwa . W przygotowaniu prosty, nie sprawiał problemów

Biszkopt z jabłkami i czekoladową polewą

dosyć niski , a później, gdy chciałam ubijać kremówkę, okazało się, że przez przypadek kupiłam złą śmietanę... I zastanawiając się czym by ją zastąpić, mój wybór padł na czekoladową polewę. I zrobiłam ją z tego przepisu, zastępując budyń waniliowy i kakao, budyniem czekoladowym, przesadziłam też trochę

Tort czekoladowy

150 g orzechów włoskich mocna herbata lub kawa do nasączenia biszkoptu   Polewa czekoladowa : 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki  1 łyżeczka masła   Sposób przygotowania : Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze miskę z jajkami umieszczamy w garnku z

Czekoladowa pokusa z truskawkami

homogenizowanego waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru lub cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: 200 ml śmietany kremówki 30 180 g dobrej, gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 50 g czekolady białej Dodatkowo: świeże truskawki duże, jędrne i twarde Wykonanie

Tort czekoladowy z malinami

szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Krem malinowy : 300g serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 400g malin  3 4 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny    Polewa czekoladowa : 100g czekolady  2 łyżki masła 6-7 łyżek

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

dopełnieniem wszystkiego jest mocno czekoladowa polewa. Musicie spróbować! Kasi bardzo dziekuję za zaproszenie i przepis, a wszystkim biorącym udział w akcji dziekuje za wspólne pieczenie! A piekli wraz ze mną : oczywiscie autorka przepisu Kasia, oraz autorki i autorzy blogów : Pyza , Wypieki

Sernik kawowy z Irish Cream

zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy kolejne 50 minut.  Wierzch sernika :  1 i 1 2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 75 ml Irish Cream Wszystkie składniki wierzchu mieszamy na jednolitą masę. Polewa czekoladowa :  60 g gorzkiej czekolady 1 i 1 2 łyżki masła Czekoladę z masłem

Mazurek czekoladowo-kawowy z truskawkami

Babeczki. Ja długo nie wiedziałam, jaki mazurek powstanie w mojej kuchni. Tak naprawdę ten to taka mieszanina dwóch przepisów, spód z jednego, polewa z drugiego. Wyszło smacznie, spód bardzo kruchy, ale taki delikatny i naprawdę pyszny. Polewa czekoladowo-kawowa, truskawki z frużeliny choć miały być

Panna cotta z nutą lawendową

wariacji. Zaczekam aż zakwitnie w pełni i poeksperymentuję z ciastem. A dziaisiaj zapraszam  na mój deser : Panna cotta: 250 ml mleka   250 ml śmietany kremówki 8 kwiatów lawendy 125 ml cukru 3 łyżki żelatyny namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody drobno starta skórka z cytryny   Polewa

rabarbarowa panienka

suchego maku mus: 8 łodyg rabarbaru 0,5 szkl cukru galaretka truskawkowa krem: 400 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny polewa: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki łyżeczka żelartyny 40 ml wody 2 łyżki soku z cytryny ew. cukrowe

Chałwowiec z wiśniami

Pyszne ciasto, na które przepis znalazłam u Evenki . Puszysty, wilgotny, kakaowy biszkopt, przełożony rewelacyjnym kremem z budyniu i chałwy. Słodycz masy przełamują kwaśne wiśnie, a całość wieńczy czekoladowa polewa. Robiłam to ciasto jakiś czas temu, ale dopiero teraz nadarzyła się okazja by je

TORT DELICJA

Masa: 500 g sera mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36 lub 30 , zimnej 2 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu pomarańczowego Polewa czekoladowa: 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 200 g ciemnej czekolady deserowej Dekoracja: wiórki z białej czekolady cząstki

Torcik Truskawkowo Nutellowy

kopiata łyżeczka żelatyny * ok. 80 ml wrzątku   Warstwa truskawkowa:   * 500 g truskawek * 2 galaretki truskawkowe * 500 ml wrzątku   Polewa:   * 100 g gorzkiej czekolady * 1 pełna łyżka masła * 6-7 łyżek mleka   Poncz:   * 50 ml wody * 100 ml likieru czekoladowego       Dodatkowo

Tort truflowy

Polewa: 100 g gorzkiej czekolady   50 g mlecznej czekolady 1 łyż 65279 ka masła 4 łyż 65279 ki kremówki 30 65279 65279   Wsz 65279 ystkie składniki polewy umiesz 65279 cz 65279 amy w misce nad garnkiem z 65279 gotującą się wodą i miesz 65279 amy od cz 65279 asu do cz 65279 asu

Tort Gruszkowo-Czekoladowe Muśnięcie - dla gości

delikatnie wyłożyć ubitą śmietankę. Przykryć drugim blatem równą częścią do góry . Nasączyć resztą ponczu i wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki kremówki Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem i śmietanką, lekko przestudzić. Tort

Tort czekoladowo - kawowy

, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.   Polewa czekoladowa :  100g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady około 7 łyżek śmietany kremówki łyżeczka kawy rozpuszczalnej   Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka i mieszkamy na małym ogniu aż do

Pascha klasyczna, waniliowa z bakaliami

. Następnie ukręciłam go ze sporą ilością masła, cukru pudru, wanilią i sowitą porcją bakalii - jasnych, delikatnych migdałów, zamoczonych w rumie rodzynek , pomarańczowej skórki kandyzowanej oraz przepysznych kandyzowanych wiśni . Do tego - słodka, rumowa polewa . Deser wyszedł po prostu wyborny

Tort czekoladowy banoffi

łatwiej rozprowadzać i nie będzie grudek , zostawiając margines około 1,5 cm od brzegów. Na krówce układamy banany pokrojone na mniejsze kawałki. Na bananach rozsmarować kremówkę. Całość przykryć drugim blatem. Wyrównać boki i wstawić do lodówki do ściągnięcia na kilka godzin. Polewa: 6 łyżek wrzącej

Bombowa truskawkowa kula

truskawek 700 g może być mrożonych * - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki cukru - 5 łyżeczek żelatyny w proszku 20 g - 400 ml. Śmietany kremówki 30 Polewa - 100 ml śmietany kremówki - 200 g czekolady ja użyłam pół na pół, gorzkiej i mlecznej - kilka całych truskawek do dekoracji Zaczynamy od upieczenia

POTRÓJNIE CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO

sernik: 1 kg sera do sernika 200g białej czekolady 200g mlecznej czekolady 200g gorzkiej czekolady min. 70 kakao 400ml śmietany kremówki 30 lu 36 4 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru pudru Składniki na polewę: 100g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki 1 łyżka oleju Sernik: w trzech

Tort Alhambra

na nim niezbyt grubą warstwę zgęstniałego ganache, pozostawiając około 1 4 masy. Nadzienie przykryć drugim płatem ciasta. Odłożoną część ganach rozsmarować cieniutko na bokach i górze tortu. Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa chocolate glacage *: 100g śmietany

Kostka Rocher

mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 36 1,5 łyżeczki golden syrupu można pominąć, ale dzieki niemu polewa się pięknie błyszczy :- W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać

CIASTO KAWOWO-RUMOWE

  Kawowy biszkopt nasączany rumem, przełożony czekoladowym kremem a do tego polewa czekoladowa i  soczyste kawałki ananasa. Wspaniała kompozycja smaku i aromatu. Polecam wszystkim łasuchom.  Biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki tortowej - 2 łyżki płaskie mąki

Babka bakaliowa

polewę: 80 g mlecznej czekolady 80 g kremówki   Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia. Rodzynki umyć, osuszyć, pozostałe bakalie posiekać.  Włożyć do osobnej miski i wymieszać je z dwiema łyżkami mąki.  Kasię roztopić i ostudzić.  Jajka i cukier utrzeć mikserem na biało

Brownie

                                             Brownie SKŁADNIKI: Kasia 250g ram czekolada gorzka 3 szt 300 gram kakao 4 łyżki cukier puder 2 szklanki 400 gram 6 jaj 1i1 5 szklanki mąki 2 szczypty soli bułka tarta do formy Polewa 2 3 gorzkiej czekolady 1 4 śmietanki kremówki 30

Deser czekoladowo-wiśniowy z mascarpone

najwyższych obrotach do czasu uzyskania gęstego i sztywnego kremu .   Polewa : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki mleka .    Na stężały mus czekoladowy wykładamy schłodzoną frużelinę wiśniową . Masę z serka i śmietanki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy

Tort mocno czekoladowy z truskawkami

. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Składniki na polewę***: tabliczka czekolady ok 100 ml mleczka

Karmelowe brownie z orzeszkami i solonym karmelem czyli niebo w gębie

* 120 g mąki   Składniki  na masę karmelową : * 1 3 szklanki cukru * 1 2 szklanki śmietanki kremówki 30 * szczypta soli morskiej * 250 g sera mascarpone   Polewa karmelowa : * 1 3 szklanki cukru * 1 2 szklanki śmietanki kremówki 30 * szczypta soli morskiej   Dodatkowo: * 200 g solonych i

Tort czekoladowo piernikowy z masą śliwkową

* 1 pełna łyżka powideł śliwkowych   Polewa:   * 200 g gorzkiej czekolady * 150 ml kremówki    Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru i miksując ok. 5 minut. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku oraz olej i miksujemy około 2-3 minuty. Wszystkie suche

Adwokatowe ciasto na zimno

kakao łyżeczka proszku do pieczenia Masa adwokatowo-śmietanowa: 100g masła 100g cukru pudru 350ml adwokatu 9 płatków lub 4 i 1 2 łyżeczki żelatyny 500ml śmietany kremówki 30 Polewa: 150ml adwokatu 3 płatki lub 1 i 1 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 op rurek do połowy oblanych

Serowy torcik kawowo malinowy

  Masa serowa:   * 650 g twarogu sernikowego * 250 ml kremówki * 3 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej * 4 kopiate łyżki cukru pudru * 3 płaskie łyżeczki żelatyny * 100 ml wrzątku   Polewa:   * 100 g czekolady * 8 łyżek mleka * 1 pełna łyżka masła   Spód tortownicy o średnicy 26 cm

Lekki torcik jogurtowy

sztywno. Żelatynę zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, podgrzać aż się rozpuści. Lekko przestudzić. Letnią żelatynę dodawać powoli do jogurtu cały czas miksując. Następnie dodać ubitą kremówkę 65279 , wymieszać. Krem wyłożyć na krem jogurtowy. Wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Polewa

Kruche ciasto z owocami i bitą śmietaną

, robienie 10 minut, schładzanie nawet kilka godzin, bita śmietana - około 15 minut, polewa czekoladowa kolejne 15 minut Składniki: KRUCHE CIASTO: 200g masła 160 g mąki 2-3 łyżki cukru pudru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia GALARETKA OWOCOWA: w sumie około litra kompotów owocowych

Ciasto Bounty

łyżeczką podczas jedzenia. Trochę łatwiej było po dłuższym pobycie ciasta poza lodówką, ale mimo to,  następnym razem na pewno przygotuję tu inną polewę. Może zamiast masła użyję kremówki? To powinno dać lepszy efekt. Podsumowując mój zbyt długi wstęp: sięgnę na pewno po to ciasto ,drugi raz, bo kokosowa

Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi.

186 C przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie wyjmujmy i studzimy na kratce. Wystudzone ciasto kroimy na 3 równe blaty czekoladowe. Do przygotowania krem śmietankowego z mleczną czekoladą potrzebujemy: 400 ml śmietany kremówki 36 2 łyżki serka

Piernik staropolski

3 jajka 100 m mleka 80 g przyprawy korzennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej  szczypta soli 65279   Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych   Polewa czekoladowa: 1 1 2 szklanki śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady wiórki białej czekolady do dekoracji

Serniczek potrójnie czekoladowy na spodzie z ciasteczek oreo

. Naszą polewą czekoladową oblewamy wierzch naszego serniczka tak aby polewa delikatnie wylewała się po bokach.  Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bita śmietana powinna być sztywna. Wykładamy naszą śmietanę do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch naszego

MISSISSIPPI MUD CAKE

rozpuszczalnej 180ml wody 300g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku  do pieczenia 70g kakao 200g cukru 4 jajka 120ml maślanki kefir, jogurt naturalny 2 łyżki oleju Polewa: 200g gorzkiej czekolady 100g śmietany kremówki 30 lub 36 Do rondla o grubym dnie wkładamy masło, czekoladę, kawę i wlewamy

Muffinki bananowo-czekoladowe

czekoladowych lub kropelek czekoladowych do zapiekania 120 g pokrojonych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 80 g czekolady mlecznej 80 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła Wykonanie: Muffinki: Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC, przygotować 20 foremek do muffinek. W

Cynamonowy tort bezowy z czekoladą i orzechami

mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać orzechy i wymieszać. 65279 Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 3-4 łyżki śmietanki kremówki, płynnej dodatkowo: kilka posiekanych orzechów Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski razem ze śmietanką i podgrzewać na parze, cały czas

Szwedzkie ciasto migdałowe z batonikami Daim

łyżka po łyżce ostudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny bądź likier i utrzeć.   Składniki polewy czekoladowej: 100 g mlecznej czekolady posiekanej 50-70 ml śmietany kremówki   Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzewać z posiekaną czekoladą mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Ściągnąć z

W-Zka na kwaśnej śmietanie

płat ciasta i lekko go docisnąć, aby masa doszła do brzegów placków. Polać polewą czekoladową lub dowolnie udekorować. Polewa czekoladowa 200g czekolady deserowej 1 4 szklanki kremówki lub mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru opcjonalnie Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i rozpuszczać na małym

Tort Andaluzja

czekoladowy posmak. Tort Andaluzja wydaje się skomplikowany do wykonania, ale przy odrobinie zorganizowania można go przygotować w ciągu jednego dnia lub półtorej. Jedynie z polewą z oryginalnego przepisu miałam problem i z tego co czytałam nie tylko ja dlatego zamieniłam ją na tradycyjny ganache, tort nic

Tort truskawkowo-czekoladowy z czekoladą

. blat 10. dżem truskawkowy 11. krem czekoladowy 12. truskawki 13. blat   Gdy nasze blaty są już przełożone warstwami czekoladowo truskawkowymi dekorujemy ich boki oraz wierzch wcześniej odłożoną bitą śmietaną.   Na samym końcu wykonujemy polewę czekoladową. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej

Sernik Rocher sernik z Nutellą

: *6 lub więcej pralinek Rocher Polewa czekoladowa: *100 g mlecznej czekolady, posiekanej *80 ml śmietany kremówki 30 lub 36 Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać mleczną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia

Truskawkowa delicja

, wyłożyć na biszkopt. Owoce zalac tężejącą galaretką, wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml kremówki 1,5 łyżeczki żelatyny   Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 25 ml kremówki. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do

Pijak, czyli ciasto makowo-kokosowe

Ciasto pijak w nowej wersji. Na spodzie makowo-kokosowym - krem budyniowy, herbatniki nasączone alkoholem i polewa czekoladowa. Niby podobne do listopadowego pijaka , a jednak... mak i wiórki zmieniają wszystko. No i krem! Też budyniowy, ale na żółtkach, domowy. To inne ciasto, zdecydowanie inne

Sernik wykwintny

. pokojowej : 1,25 kg twarogu półtłustego, podwójnie zmielonego 450 g drobnego cukru 10 dużych jajek 250 g masła 6 łyżek kaszy manny 1 op. budyniu śmietankowego 1 szk. śmietany 30 1 op. cukru waniliowego 3 4 szk. ulubionych bakalii rodzynki, skórka pomarańczowa Dodatkowo: polewa czekoladowa

Piernik przekładany masą z suszonych śliwek i migdałów

dag suszonych śliwek najlepiej kalifornijskich pół szklanki rumu winiaku do namoczenia śliwek 10 dag migdałów 5 dag niesolonych pistacji 1 4 łyżeczki mielonych goździków pół łyżki przyprawy do piernika Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo

Borównik

jajka - 2 3 szklanki cukru - 1 3 szklanki kremówki - 2 pełne łyżki gęstej śmietany 18 - 1 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 1 2 litra borówek dałam mniej, za dużo zjadłam na surowo   Polewa: - 100 g czekolady gorzka - 3

Czekoladowy styropian

czekoladowy bez cukru 2 szklanki malin polewa: 50 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła 100 g nutelli     Sposób wykonania: Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić nożem w kostkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i umieścić na 30 minut w zamrażalniku

Czekolada Baileys

Gdy ma się ochotę na coś wybitnie czekoladowego... z nutą ulubionego likieru kawowo-karmelowego... Jest to ciasto idealne! I w smaku i w konsystencji lekko wilgotnej bardzo nam podpasowało. W polewie alkohol jest dość wyczuwalny: A żeby nie było za słodko, za czekoladowo zjedliśmy je z musem

Babka marmurkowa

Składniki: Babka marmurkowa: 500 g mąki w tym 3 łyżki pozostawić na koniec 350 g cukru 4 jajka 200 ml mleka 250 g margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao cukier waniliowy 1 opakowanie 8211 16 g Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 7 łyżek śmietanki

Ciasto śliwka w czekoladzie

tabliczka, ja najbardziej lubię gorzką 100 g suszonych śliwek kalifornijskich +100 ml wódki lub rumu cukier puder do smaku 1 śmietan-fix - dodatek utrwalający bitą śmietanę plus: 2 łyżki powideł śliwkowych 1 polewa czekoladowa 1. Śliwki zalać na na noc wódką lub rumem na głębokim talerzu

Tort czekoladowy z burakami

surowych buraków, startych na tarce o małych oczkach 100 ml mocnej czarnej kawy lub wody 30 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki 36 1 łyżka płynnego miodu Do przybrania: 300 g truskawek Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 160

Tort makowy

Prosty w wykonaniu i smaczny. Upieczony biszkopt jest wilgotny, więc nie ma konieczności go nasączać. Przepis na biszkopt makowy wyszperałam kiedyś na Kwestii Smaku . Do tego przełożenie śmietanowe i polewa czekoladowa. Składniki: Biszkopt: - 6 jaj w temperaturze pokojowej - 200 g cukru

Miejsca:

Wiśniowa (23)
Pasto (11)
Warta (8)
Góra (6)
Warszawa (4)
Myszków (2)
Maków (2)
Kraków (2)
Gostyń (2)