Wszystko o:

polewa czekoladowa do ciast

Polewa czekoladowa do ciast

        Polewa czekoladowa do ciast czyli jak zrobić polewę z kakao. Przedstawiam wam mój sposób na polewę czekoladową do ciast 8211 idą święta z pewnością się przyda. Przepis na nią mam od mamy, moja babcia też taką robi. Ta polewa czekoladowa do ciast jest smaczna i pięknie się

Jak zrobić polewę czekoladową do ciast 8211 5 sposobów

                      Polewa czekoladowa to pyszne, słodkie i eleganckie wykończenie ciast i deserów. Zatem jak zrobić polewę czekoladowa do ciast, polewę idealną? Znam kilka sposobów na to jak zrobić polewę czekoladową, począwszy od starego dobrego przepisu mojej mamy do której

Polewa czekoladowa do ciasta

nie wsiąknęła nam w ciasto. Polewa możemy również udekorować pączki. Wykonanie II sposobu na polewę czekoladowa jest identyczne. Jeśli mamy obawy, że polewa się może przypalić możemy ją rozpuścić w kąpieli wodnej - wstawiając garnek ze składnikami do garnka z gotująca się wodą

Polewa czekoladowa do ciast i deserów

. Zagotować kakao z mlekiem, ostudzić, wlać do masy, dodać winiak i orzechy, starannie wymieszać. Rozsmarowywać nożem maczanym w gorącej wodzie.

Czekoladowy ganache Idealna, niełamiąca się polewa do ciast

Dziś szybki i łatwy przepis na polewę czekoladową. Jakoś nie jestem przekonany do tych gotowych - mało w nich czekolady, a przy krojeniu są bardzo łamliwe. Mój przepis to uogólniony przepis na ganache, po wielu próbach ten spisuje się najlepiej. Próbowałem różnych i ten jest najlepszy. Zazwyczaj

polewa czekoladowa do ciast

1 2 kostki margaryny - roztopić i dodać: 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao - roztopione, ostudzić, dodać 1 całe jajko i zmiksować. Polewa gotowa.

Czekoladowy Weekend - podsumowanie

Lekki ej blog : Truskawki na poduszkach z białej czekolady Loriel 8211 blog Jogger : Ciasto czekoladowo 8211 pomarańczowe Łowczynie smaku 8211 Lody z białej czekolady podane z musem truskawkowym i ciepłą polewą czekoladową Magda 8211 blog Cakes and the City : True chocolate Magda K

Tort Andaluzja

sporo osób miało z nią problem. U mnie na szczęście obyło się bez nich. Polewa w temperaturze pokojowej spokojnie sobie gęstniała zajęło jej to dobre 2 h . Co jakiś czas sprawdzałam, czy już nadaje się do polania nią ciasta. Gdy miała odpowiednią konsystencję, udekorowałam nią tort i włożyłam go na noc

Dwa ciasta: białe i czarne

10 dag mąki pszennej 2 torebki budyniu czekoladowego 50 g ciemnego kakao 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia : filiżanka mocnej kawy 2 łyżki likieru amaretto lub zapachu migdałowego na polewę : gotowa polewa czekoladowa lub polewa z gorzkiej czekolady   Masło roztopić na

Piernik staropolski

świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał. Polewa czekoladowa twarda : 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej 40 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym

Czekoladowy sen

polewa 200 ml śmietanki 30 100 g kakao 250 g cukru 225 ml wody 50 g miodu 25 g żelatyny + 40 ml wody Chrupiąca warstwa czekoladowa 250 g czekolady mlecznej z ryżem preparowanym 55 ml oliwy z oliwek 40 g miękkiego masła Mus czekoladowy 100 g czekolady deserowej 4 żółtka 50 g cukru 50

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

. Warstwy ganaszu są cienkie dobrze widać to na zdjęciach . Aby polewa równomiernie pokryła ciasto również na bokach, proponuję po schłodzeniu ciasta w lodówce, obkroić je do wyrównania. Przechowujemy w lodówce. 36. Wielkanocne baby ponczowe 37. Makowiec drożdżowy 38. Sernik cytrynowy na zimno 39

Faubourg Pavé

powietrza i masa przestanie być ślniąca.Ganache można przygotować na dwa dni przed, ale przed użyciem ogrzać do temp. pokojowej. polewa: 80g kremówki 100g gorzkiej czekolady, posiekanej 20g masła, miękkiego czekoladowy sos* Zagotować kremówkę, zalać nią czekoladę i wymieszać. Domieszać masło i

Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami lub innymi owocami

kg truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 2 łyżki żelatyny 1 polewa czekoladowa ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1. Umyte i pozbawione listków truskawki pokroić w  kawałki. Przygotować galaretkę, dodając do niej dodatkowo 2 łyżki

Czekoladowy tort z kremem malinowym

wierzchniej polewy malinowej u mnie polewa czekoladowa. Przepis podaję z moimi zmianami. Po oryginał odsyłam do autorki . Składniki: Ciasto forma w kształcie serca o średnicy 26 cm : 7 jajek 340 ml mleka 250 ml oleju rzepakowego 2,5 szklanki brązowego cukru 340 g mąki pszennej 120 g kakao następnym razem

Rozwiązanie konkursu Delecta

: babeczki czekoladowe nadziane budyniem o smaku waniliowym - Delecta krem do ciast smak śmietankowy - Delecta polewa smak mlecznej czekolady instant - Delecta posypka smak owocowy - Delecta 100 mleka do budyniu 75 ml mleka do ciasta 75 ml oleju do ciasta   2 jajka do ciasta 250 ml mleka do kremu

Tort czekoladowy z porto

 Jedne z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam, a na pewno najlepsze z czekoladowych. Na początku miała to być babka, potem okazało się, że ciasta było za dużo do foremki, w której zamierzałam piec,  więc upiekłam w kwadratowej, a skoro już był taki, a nie inny kształt, to aż się prosiło dodać do

ciasto budapeszt

placek i ponowić smarowanie kremem i tak każdą warstwę. Kiedy wyczerpiemy placki i krem dobrze jest ciasto obciążyć deseczką i odstawić na noc. Rano polewamy całość przygotowaną wg przepisu polewą. Ja polecam tę do piernika http: zkotlababylucy.blox.pl 2012 12 polewa-czekoladowa-do

Tort piernikowy z kremem pomarańczowym i powidłami

śliwkowych. Całość polana grubą warstwą najlepszej, lśniącej polewy czekoladowej. Wszystkie świąteczne smaki zamknięte w jednym torcie. Jest naprawdę obłędny w smaku. Bardzo polecam na święta! Do przygotowania ciasta wykorzystałam przepis na piernik Zuzi , reszta to pomysł mój i siostry.   Składniki na

Devil food cake

. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą 175 ml . Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę. Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 22 cm wysmarowanych masłem i oprószonych

PRZEPISY KULINARNE NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE

     Tort wiosenny         DODATKI  DO CIAST :          Polewa czekoladowa z żelatyną     Skórka pomarańczowa kandyzowana        DESERY :        Deser exotic .....na dzień dobry !    Deser grejpfrutowy      Słoneczny deser z mango          POTRAWY Z RYB , ŚLEDZIE,   SAŁATKI ŚLEDZIOWE

Tort czekoladowo-malinowy

opakowania , schłodzonego frużelina malinowa całość Polewa malinowa: 120 g dżemu malinowego bezpestkowego  1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody + 200 g świeżych malin do dekoracji Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko

Czekoladowy tort pralinowy

gładką polewę, którą dekorujemy wierzch ciasta. Kiedy polewa odrobinę przestygnie, układamy na niej pralinki, a ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy w temperaturze pokojowej. Smacznego :  

Meksykańskie ciasto czekoladowe

termoobiegu w temp. 170 st. C przez około 45 do 50 min. U mnie 55 i to było trochę za długo, ciasto  wyszło nieco przesuszone.  Po wystudzeniu polewamy polewą. U mnie z braku czekolady na polewę wypróbowałam przepis na lśniącą polewę kakaową z Kotlet TV. I powiem wam warto było, polewa jest mocno lśniąca i

TORT NA 5!

ciasto czekoladowe 8 warstwa - genaż czyli polewa czekoladowa 9 warstwa - dekoracja z mini bezików i kolorowych draży   Biszkopt: - 4 jajka - 9 łyżek cukru - 9 łyżek maki pszennej tortowej - 9 łyżek oleju - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu pomarańczowego Ciasto

Tort malinowo-czekoladowy

..niemniej warto było : Cały tort oblałam polewą, jaką wykorzystywałam już wcześniej przy cieście bananowo-czekoladowym . Można równie dobrze pominąć polewę, odłożyć trochę masy i nią udekorować tort. Od siebie dołożyłam też warstwę kwaśnego dżemu. Dekoracja jak zwykle pozostawia sporo do życzenia Aż prosiło

Ultimate chocolate cake - tort mocno czekoladowy

Po pierwsze przepraszam, za przerwe ale wlasnie sie przeprowadzam spowrotem do niemiec i dlatego nie ma mnie codziennie na blogu! Ale to juz sie niedlugo zmieni : Dzis chce Wam zaproponowac ciasto czekoladowe przelozone i polane polewa czekoladowa. Bardzo intensywne w smaku takie mocno

torcik orzechowy na specjalną okazję

jednej strony kawą, tą stroną przykładamy do kremu i nasączamy górę ciasta. Zostawiamy najlepiej na noc. Rano ciasto polewamy polewą czekoladową np z tego przepisu: http: zkotlababylucy.blox.pl 2012 12 polewa-czekoladowa-do-piernika-i-pierniczkow.html 65279   przepis na ciasto pochodzi ze zbiorku

ROLADA JABŁKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Rolady biszkoptowe robię z różnymi nadzieniami, najczęściej z jabłkowym. Wierzch powlekam   polewą czekoladową .  W wersji beztłuszczowej posypuję powierzchnię rolady jedynie cukrem pudrem. Jak już pisałam wcześniej jest to jedno z prostszych i szybkich do wykonania ciast, pod warunkiem, że

Ciasto cynamonowe z kremem karpatka

wyłożyć krem, lekko docisnąć drugim blatem ciasta, nasączyć. Do rondelka wlać gorącą wodę i cukier, podgrzewać chwilkę aż składniki połączą się. Dodać masło pokrojone w kostkę i mieszać. Zestawić z ognia. Dodać kakao i mieszać trzepaczką aż powstanie gładka polewa czekoladowa. Gdy polewa zacznie tężeć

Tort truskawkowo - czekoladowy z mascarpone

wystygnie, przekrawamy na dwa blaty. Masa mascarpone: 500g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 200 ml śmietany 12 1 śnieżka do ubijania Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy ze śnieżką według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z utartym serkiem. Polewa czekoladowa: 6 łyżek śmietany

Brownies karmelowe z kremem mascarpone

glukozę. Mieszamy i studzimy. Jeśli nie użyjemy glukozy, możemy nieco dłużej gotować masę i ewentualnie dosłodzić ją do smaku. 65279 W czasie, kiedy polewa lekko gęstnieje, składamy ciasto: ostudzony blat czekoladowy przekrajamy w poprzek, jak biszkopt. Dolną warstwę smarujemy połową kremu. Przykrywamy

Seromakowiec

wszystko razem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wylać na niego masę serową. Sernik piec w temperaturze 180 o C przez 50 minut. Po upieczeniu odstawić sernik do całkowitego ostygnięcia. Polewa czekoladowa: Składniki polewy oprócz skórki pomarańczowej wkładamy do garnka 8211 doprowadzamy do

Czekoladowy Napoleon

cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać do wystygniętej masy powinna wyglądać teraz jak czekoladowy mus i delikatnie wymieszać do otrzymania jednolitego, aksamitnego kremu. Na koniec dodać alkohol. Polewa: Składniki na polewę podgrzać i dobrze wymieszać. Na każdy placek nakładać 3-4 łyżki kremu

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

łyżeczka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: - 3 jaja - 189 szklanki cukru - 1 189 kostki masła - 1 czekolada mleczna Wedla - 3 łyżki gorącego mleka - 3 łyżki wódki Polewa: 2 czekolady gorzkie Wedla 6 łyżek gorącego mleka Dodatkowo 40 dag śliwek suszonych i słoik powideł śliwkowych Wykonanie

Czekoladowe CakePopsy

masła polewa czekoladowa biała polewa czekoladowa mleczna posypki, cukiereczki... według własnej inwencji patyczki do szaszłyków lub do lizaków styropian lub pianka florystyczna do wstawiania cakepopsów Wykonanie: Biszkopty zmielić w malakserze, lub rozkruszyć. Dodać czekoladę w proszku, serek i

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

..................................................................... Pozostałą polewą czekoladową polać całą powierzchnię marcepanu i wygładzić łopatką. Nakładanie czekolady na marcepan................................ Gdy polewa jest jeszcze miękka udekorować ją migdałami nałożonymi na porcje czekolady ioraz kształtami powycinanymi z marcepanu, a następnie odkładamy tort

Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą

... Standardowy murzynek, tym razem robiony bez margaryny z murzynkiem , ale z oliwą, a polewa wzbogacona olejem truflowym, który moim zdaniem wspaniale pasuje do czekolady. Wspaniałe, aromatyczne i fajnie wyglądające ciasto, w sam raz do kawy... Aromat trufli jest wyczuwalny w polewie, ale skoro nie

Murzynek z sernikiem

szklanka cukru, 3 4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40g , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1-2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowo-rumowy: 250 g masła, 2 3 szklanki cukru, 2 jajka, 3 łyżki kakao, 50- 70 ml rumu, 100 g rodzynek niekoniecznie Polewa

Czekoladowy sernik z podwójnie czekoladową polewą

Ten sernik upiekłam już dość dawno temu, ale w końcu znajduję chwilę aby wrzucić go również na bloga. Delikatny, czekoladowy smak w połączeniu z dwukolorowa polewą na wierzchu. Nie tylko cieszy podniebienie, ale też oczy. Idealny pomysł na ciasto również dla dzieci, wystarczy udekorować ciasto

Tort Sachera

w tabliczkach 160 g mąki 1 mały cukier waniliowy 189 łyżeczki przyprawy do pierników szczypta soli 1 słoiczek 8211 250 g - dżemu morelowego 50 g gotowej polewy czekoladowej Schwartau pół opakowania sposób przygotowania   Masło pokroić na cienkie płatki ma być miękkie. Czekoladę

Lebkuchen

15g skórki pomarańczowej 1 małe jajo lub 189 dużego wcześniej roztrzepanego jajo lub białko do glazury opcjonalnie migdały lub orzechy do dekoracji Polewa czekoladowa opcjonalnie *: 75g dobrej ciemnej czekolady lub kuwertury ok. 70 kakao 75g śmietanki kremówki 189

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

miseczce razem ze śmietanką i wstawiamy je do naczynia z wrzątkiem. Polewę mieszamy do czasu aż będzie jednolita i gładka. Polewamy ciasto.  Smacznego! 

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym

używać alkoholu, ja do likieru dodałam jeszcze 2 łyżki spirytusu Polewa: 300g gorzkiej czekolady 250ml śmietanki 30 Wierzch: 4 łyżki śmietanki 30 100g białej czekolady czekoladowa posypka i groszki czekoladowe Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą

Tort Milky Way z owocami lata

nie ona stanowiła tutaj główną atrakcję. Prawdziwy efekt wow zapewniła ściekająca polewa czekoladowa i mieszanka owoców ułożonych w cudowną koronę. Tort zachwycił gości, nie mogli się napatrzeć! Zapytacie więc czemu nie wypróbowałam innej masy? Mówiąc szczerze, rodzina by mi nie wybaczyła : Oni

MAZUREK PIASKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

. cukru pudru, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 tabliczki białej czekolady 50 ml. śmietanki kremówki, 5 dkg. siekanych orzechów włoskich lub laskowych, 5 dkg. płatków migdałowych, 1 2 polewy czekoladowej Dr.Oetkera, motylki czekoladowe Dr.Oetkera, 5 - 6 łyżek marmolady. 65279 CIASTO

Biszkopt z masą serową

zmielić samemu , 1 szklanka cukru, 6 żółtek, 200 g masła, 1 op. budyniu śmietankowego, 1 2 szklanki mleka, opcjonalnie sok z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g masła, 8 łyżek cukru, 8 łyżek wody, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka żelatyny płaska 65279 Formę wyłożyć papierem do pieczenia

Tort Oreo

cienko boki i wierzch tortu tak, by nie było prześwitów ciasta. Wyrównać całość i wstawić do lodówki do stężenia. 5. Polewa czekoladowa: W garnuszku umieścić margarynę, cukier, kakao i śmietanę. Całość podgrzać do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji. Odstawić z ognia. W szklance rozpuścić

Świateczne ciasteczka czekoladowe

łyżki kakao w proszku 175 g cukru pudru 60 ml wrzątku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego posypka Wszystkie składniki umieścić i podgrzać w rondelku, mieszając najlepiej trzepaczka do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 min. Polewać wierzch kilku ciasteczek polewa nie

Ciasto korzenne z dynią

Mój drugi raz z dynią. Pierwszy był bardzo udany, drugi nie może być gorszy . Ciasto jeszcze paruje, polewa schnie, za 10 min. będzie można próbować. Co z tego, że lato w pełni, za oknem słońce w zenicie, w kuchni temperatura ok. 28 stopni, a ja piekę ciasto korzenne, w całym domu pachnie

Czekoladowo-mleczna kostka jak Kinder Pingui Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

      ciasto: 2 jaja 1 4 szklanki cukru trzcinowego 1 3 szklanki mąki pszennej 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao gorzkiego 1,5 łyżki oleju 1 łyżka mleka masa: 200 ml mleka 2 300 g mleka w proszku pełnego 100 g masła 50 g cukru trzcinowego polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej

Ciasto batonik bounty

, do połączenia się składników nie zagotować !, najlepiej wyłączyć już palnik przy mieszaniu . Na biszkopt wykładamy masę kokosową, jak całkiem ostygnie, polewamy polewą czekoladową i gotowe . Ciasto musi swoje odczekać przed krojeniem, moim zdanie te trzy godziny. Trzymać w chłodnym miejscu

Tort z polewą czekoladową

Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 4 szkl. cukru 3 4 szkl. mąki przennej 1 4 szkl. mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżku cukru pudru 120 gr. masła Krem : 330 ml. śmietanki 0,5 szkl. cukru 2 garście drażetek

Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

całkowitego rozpuszczenia się czekolady . Zdejmujemy z ognia . Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody by napęczniała . Dodajemy żelatynę do polewy czekoladowej i dokładnie mieszamy , aż do rozpuszczenia . Polewa stanie się gęsta i lśniąca . Torcik wyciągamy z lodówki i polewamy wystudzoną polewą czekoladową

Tort lodowy snickers

cukier. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy do połączenia składników. Polewa czekoladowa: Do mieseczki wlewamy kremówkę wraz z połamaną czekoladą. Podgrzewamy np. w mikrofalówce , aż śmietanka będzie gorąca. Następnie energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej

Czekoladowe ciasto z Coca Colą

Pzepis na to genialne ciasto pochodzi z blogu Przy kuchennym Stole , i zgadzam się z 100 z Edysią, to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Jest mocno czekoladowe, wilgotne.. a polewa stanowi wspaniałe dopełnienie. Cola jest w nim tak naprawę zupełnie niewyczuwalna, ale spełnia tutaj ważną rolę

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

.   2 Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.   3 Masa serowa: Składniki na masę powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

pszenną, ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej formy 30x35 cm. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min. Po wyjęciu i ostudzeniu podzielić biszkopt na dwa blaty przekrajając w połowie wysokości. 2 Polewa

Czekoladowo miętowe brownies

dając mniej cukru, a więcej jogurtu lub masła Czekoladowa polewa 8211 Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak na ciasto. Rozłożyć na ostudzonej miętowej masie i włożyć do lodówki na 30 minut lub do czasu stwardnienia czekolady. Podawanie 8211 Schłodzone ciasto wyciągnąć z

Ciasto Ambasador

masę z brzoskwiniami. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Wierzch ciasta cienko posmarować odłożoną na początku masą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Polewa Składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać. Ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki, by polewa nieco

Ciasto Katarzynka

Lubimy takie ciasta, oj bardzo Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami. Niebo w buzi : W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków

Najprostsze ciasto czekoladowe

się gotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 4 minuty, cały czas mieszając aby polewa się nie przypaliła. Garnek z polewą zestawić z ognia i nakryć talerzykiem, aby nie powstał kożuch. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut. Po czym wylać na wierzch polewę czekoladową

Ciasta z czasów PRL-u. Tak się piekło

pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy 8211 najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.   Ciasto upiekłam z jedną istotną modyfikacją: zamiast masła

Mazurek z budyniem i powidłem

nbsp Okres Wielkanocy to idealny czas nbsp na wypróbowanie przepisu na mazurka, no bo dlaczego niby nie, ale nbsp ja mazurka piekłam tydzień temu na Niedzielę Palmową. Ciasto w smaku nbsp kruche, mało słodkie, lekko kwaskowate. Słodyczy jedynie dodaje polewa czekoladowa. nbsp Składniki

Ciasto Bounty

stylu brownie? Nie wiem. Najwięcej zastrzeżeń jednak miałam do polewy. Ciężko było ją rozsmarować na zastygłej masie kokosowej. Poza tym wyszła ona bardzo twarda i niemożliwym było ukrojenie ładnie prezentującego się kawałka ciasta, bez pokruszenia jej. Ba, ciężko było nawet przebić się przez nią

Stefanka

polewa składała się z 4 łyżek cukru, 4 łyżek wody, 1 czubatej łyżki kakao i 1 4 kostki margaryny masła, to wszystko rozpuścić, lekko przestudzić Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1 3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1 2 masy

Mazurek z orzechami i polewą czekoladową

120 g masła skórka starta z jednej pomarańczy  polewa czekoladowa:   2 łyżki mleka 2-3 łyżki gorzkiego kakao olejek rumowy pare kropel 1 jajko 2 łyżki masła    Ciasto: Miód, sodę, mleko, szczyptę soli i aromat waniliowy rozpuścić razem w rondelku. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać

Ciasto śliwka w czekoladzie

kremem, przykryć drugim blatem. W małym rondelku zagotować krótko powidła, mieszając. Gorącymi powidłami posmarować wierzch ciasta. Następnie przygotować polewę czekoladową zgodnie z opisem na opakowaniu i polać nią ciasto. Zanim polewa zastygnie, wierzch ciasta posypać pozostawionymi do dekoracji

Mazurek czekoladowo-kawowy z truskawkami

wiśnie . Mało to mazurkowe może, ale ciekawe i bardzo smaczne połączenie.  Zostawiam tu po kawałku ciasta na spróbowanie i lecę do Dziewczyn podziwiać ich mazurki. Dziękuję Kochane za wspólne mazurkowanie : .  Źródła przepisu: Kwestia Smaku spód i polewa   podaję z moimi zmianami .   Składniki na

Ciasto Pijak

2 szklanki cukru 1 2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia     krem: 0,5 l mleka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru 200 g masła     dodatkowo: 1 szklanka wódki lub nalewki typu malinówka 1 opakowanie biszkoptów     polewa czekoladowa 8211 tutaj przepis

Kinder Pingui

połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1 2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1 2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła

Czekoladowo - kokosowe ciasto na kaszy mannej z kremem budyniowym

waniliowe Winiary z cukrem 1 litr mleka 1 kostka masła 6 łyżek mąki pszennej PONADTO: polewa czekoladowa z tego przepisu: klik, klik wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: CIASTO: Suche składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie razem zmiksować. Ciasto

Deser ciasteczkowo 8211 owocowy

mrożenia lody 8211 mrozimy. Ciastko ambasadorka : Ciasto : 3 białka, 2 jajka, osobno białka i żółtka, 300 g mąki jasnej orkiszowej można użyć pszennej , 200 g cukru, 3 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 200 g masła ,250 g cukru ,2-3 łyżki wody ,4

Seromakowiec

, lekko oprószane mąką i wmieszać je delikatnie w całość masy makowej.  Polewa czekoladowa: 100 g cukru dałam cukier puder 2 łyżki mleka 80 g margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej  Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu, tylko przez

Tort Czekoladowo-Karmelowa Chrupka

. Do tego chrupiące płatki i karmelowa dekoracja ... Nie trzeba nic więcej dodawać, tort broni się sam. Gorąco polecam!   Tort Czekoladowo-Karmelowa Chrupka Przepis autorski. Ciasto czekoladowe tortownica 23 cm , przepis z MW klik : 6 jajek 300 ml mleka 250 ml oleju o neutralnym smaku 2

Lamingtony czyli kokosowe kostki

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut lub do suchego patyczka . Upieczone ciasto studzimy. Ostudzone kroimy w równą kostkę. POLEWA: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao i cukier, mieszamy razem, aż całość się dokładnie połączy. Zestawiamy z gazu. CAŁOŚĆ

Biszkopt z jabłkami i czekoladową polewą

jabłkami i czekoladową polewą Biszkopt: 4 jajka osobno białka i żółtka 10 dag cukru pudru 2 małe cukry waniliowe 12,5 dag mąki Budyń: 1 budyń śmietankowy w proszku 400 ml soku jabłkowego z kartonu 4 - 5 jabłek Polewa: 20 dag cukru pudru 1 budyń czekoladowy 12 dag masła

Bombowa truskawkowa kula

stężej przełóż ciasto na talerz, paterę czy cokolwiek, na czym będziesz je podawać. Przygotuj czekoladową polewę. Śmietankę wlej do garnka, wrzuć do niej połamana czekoladę i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Nie zapomnij o mieszaniu cały czas Przestudź trochę polewę. Na zimne ciasto wylej polewę

Kokosanki

mamy.           Składniki: ciasto: 3 łyżki miodu 5 dag 1 5 kostki margaryny Palma z Murzynkiem 30 dag 1,5szkl cukru 2 jajka 1 2 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 dag 2,5szkl mąki polewa: pozostałe 200g margaryny Palma z Murzynkiem 25dag 1szkl cukru 8 łyżek mleka 3

NAJWSPANIALSZE PĄCZKI POD SŁOŃCEM od Margarytki !

do pączków mąkę luksusową bo taką miałam pod ręką. Dodatkowo dla części pączków zrobiłam polewę czekoladową a dla części lukier i posypałam kokosem i posypką kolorową. Ciasto na pączki idealnie wyrasta, jest puszyste i delikatne. To jak na razie najlepsze pączki jakie do tej pory jadłam i pierwszy

Makowiec sypany

. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 200 C. Gdyby wierzch bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można też przygotować polewę czekoladową. Polewa: Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do napęcznienia

Czekoladowa babka z pieczonym burakiem

posiekanej mlecznej czekolady   polewa: 50 g mlecznej czekolady 5 łyżek śmietanki 30   Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól, wiórki kokosowe i posiekaną czekoladę, a w drugim składniki mokre: olej, mleczko kokosowe, jajko, cukier

Tort czekoladowy reaktywacja :

ekstrakt z wanilii.  Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 150 g kremówki 1 łyżka cukru pudru Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszać do połączenia się składników, na koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru i dobrze zamieszać

Sernik brownie

mąki 80 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 jajka 2 czubate łyżki kakao 1 4 szklanki cukru   Polewa Tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mleka   Wykonanie Masa serowa: 1. Do sera dodać mleko skondensowane oraz roztopioną i ostudzoną czekoladę 2. Białka oddzielić od żółtek 3. Żółtka dobrze

Mazurek czekoladowo-kawowy z liczi

, można wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód dziurkuję widelcem i wstawiam ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 160 stopni bez termoobiegu. Wstawiam ciasto i piekę ok 30-35 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika spód jest kruchy, więc trzeba uważać . Polewa kawowa : do rondelka

Czekoladowo-orzechowo i tortowo :-

zamieszczam dziś przepis na czekoladowo-orzechowy tort. Tort orzechowo-czekoladowy Ciasto orzechowe: 8 białek 400 g cukru pudru 8 żółtek 60 g gorzkiej czekolady, zmielonej 5 łyżek tartej bułki 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia: 3 4 l bardzo słodkiej czarnej

Kantyczka

w tym przypadku. Kantyczka wygląda świetnie: wielowarstwowe, kolorowe ciasto, przełożone biszkoptami i dżemem, wykończone polewą czekoladową. Podejrzewam, że ma ona wielu zwolenników, ja jednak do nich zaliczać się nie będę. Wg mnie ciasto było zdecydowanie za suche. Warstwy dżemu mało wyczuwalne

Nowy Rok. I pyszny tort Orzechowo-Migdałowa Malaga.

do pieczenia blachę. Gdy wystygną, zdjąć z blaszki i jeśli trzeba, porozdzielać. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki masła Czekolady połamać, umieścić wraz z masłem w kąpieli wodnej i roztopić. Wymieszać. Uwaga: polewę należy robić na końcu, aby

Mazurek czekoladowy.

wypróbowania. Polecam! nbsp MAZUREK CZEKOLADOWY. nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 2 żółtka 2 łyżki czubate gęstej, kwaśnej śmietany 18 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 125 ml mleka 110 g cukru 180 g mleka w proszku

Szachownica XXL

zdecydujecie na moją propozycję, to potrzebne będą dwie polewy czekoladowe, bo pierwszą wchłonie ciasto, a druga dopiero je pokryje. Jeśli nie, to wystarczy tylko jedna polewa. Ciasto musi dobrze ostygnąć, potem trzeba włożyć je do lod oacute wki i najlepsze jest zjesć je na drugi dzień. I jeszcze jedna rada

Popapraniec

masłem i cukrem pudrem. Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody. Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3 4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć

MAZUREK MIGDAŁOWY

polewa czekoladowa lukier biały lukier różowy lukier żółty pisaki żelowe połówki migdałów lub innych bakalii do dekoracji wg.uznania, 1 2 wafla 65279 Z mąki margaryny, cukru, żółtek, proszku do pieczenia,aromatu do ciast i mielonych migdałów zagnieść ciasto. Schłodzić przynajmnie 1 godzinę w lodówce

Sernik - orzechowiec

ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, małymi porcjami dodając przestudzony budyń. Na koniec wlać rum, wymieszać. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 70 g śmietany 30 Śmietanę wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Dodać połamaną czekoladę, odczekać dwie minuty, po czym

SZYBKI PIERNIK PRZEKŁADANY masą krówkową i powidłami śliwkowymi

: 260g krówek mlecznych u mnie Wawel 189 szklanki mleka 100 g masła  dodatkowo : 300 - 350 g powideł śliwkowych  gotowa polewa czekoladowa u mnie własnej roboty klik   Wykonanie ciasta : Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno

Proste i pyszne ciasto czekoladowe bez cukru

zdarza przy wegańskich wypiekach. Niedoskonałości trochę jednak zamaskowałam polewą czkoladową i owocami. I już wiem, że niebawem podejmę kolejne wegańskie wyzwanie :   Proste i pyszne ciasto czekoladowe bez cukru   Składniki: 2 szklanki mąki tortowej po 250 ml, ja użyłam z Lubelli 3 czubate

CIASTO KAWOWO-RUMOWE

  Kawowy biszkopt nasączany rumem, przełożony czekoladowym kremem a do tego polewa czekoladowa i  soczyste kawałki ananasa. Wspaniała kompozycja smaku i aromatu. Polecam wszystkim łasuchom.  Biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki tortowej - 2 łyżki płaskie mąki

Piernik świąteczny z bałwankami

garnuszka wrzucamy masło, gorzką czekoladę i miód rozpuszczamy co jakiś czas mieszając aż powstanie gładka polewa czekoladowa nie doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy przyprawę do piernika i cynamon, mieszamy. Jeszcze chwilę wszystko mocno podgrzewamy ale nie zagotowujem y. Zestawiamy naszą

Sernik kajmakowy

podpieczony spód. Ciasto piec przez 70-90 minut w temp. 175°C. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się zrumieni, można przykryć folią aluminiową. Polewa kajmakowa: 1 4 puszki masy kajmakowej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła Polewa czekoladowa: 12 kostek gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka

Bajaderki kartofelki

inny Polewa i obłożenie 100 g wiórków czekoladowych 100 g czekolady deserowej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietanki 30 Wykonanie: Ciasto i biszkopty starłam na tarce o dużych oczkach, a herbatniki pokruszyłam na kawałki. Mleko, cukier, masło i kakao zagotowałam razem w garnku i odstawiłam do

Piernik przekładany powidłami z polewą czekoladową

godziny do lodówki, by powidła zastygły. Będzie to jedyny czas, kiedy piernik trzymamy w lodówce.  Wierzch ciasta dekorujemy polewą. Połamaną czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i albo rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta, albo tak jak ja, umieszczamy w szprycy, zakładamy końcówkę z

Miejsca:

Wiśniowa (128)
Warta (40)
Maków (31)
Pasto (28)
Warszawa (19)
Góra (16)
Tłuszcz (13)
Wiedeń (10)