Wszystko o:

piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

innych rzeczy do zrobienia przed Wigilią. Ale ten piernik piekę jeszcze raz na ten weekend, więc mam zamiar pobawić się z polewą. Ilość ciasta jest duża, wychodzi trzy pierniki, nigdy nie obliczałam proporcji na jeden !!!, ponieważ zostawiam sobie jeden, a kolejne porcjuję, zawijam w folię aluminiową i

Piernik z bakaliami i polewą z czekolady

się wyśmienicie : gt . Tymczasem zapraszam na piernik 8211 wypiek, który umilał nam przedświąteczny tydzień. Mięciutki, bardzo aromatyczny, z dużą ilością bakalii: orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej 8230 A na wierzch prawdziwa, gorzka czekolada . Mmm Polecam

Piernik litewski z bakaliami.

bakalii :- . Polecam upiec go na święta! Skorzystałam z przepisu z Doroty z Moich Wypieków, z moimi małymi zmianami. nbsp PIERNIK LITEWSKI Z BAKALIAMI. nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Składniki: 250 g mąki pszennej typ 650 + 1 łyżka do obsypania bakalii 250 g mąki żytniej jasnej typ 750 150 g

Piernik na ciemnym piwie z bakaliami

Kolejny przepis na piernik, ale tym razem z bakaliami :- . Wspomniałam pod ostatnim wpisem, że piernik na bazie piwa Guinness , bardzo mi smakował, jednak nie było to do końca to, czego oczekiwałam. Postanowiłam na bazie wspomnianego piernika, zmodyfikować przepis, który odpowiada moim

Piernik z bakaliami

bakaliami, idealny do herbaty czy kawy. Niestety miałam utrudnioną możliwość robienia zdjęć, dlatego jest tylko jedno, nienajlepsze. Przepis z gazety 8222 Łakocie na wigilię i święta 8221 .   Piernik z bakaliami 189 szklanki miodu 3 szklanki mąki szklanka cukru 100 g masła 6 jajek 2 płaskie

Świąteczny piernik z bakaliami

Zainspirowana kolejnym przepisem z książki Ciastka i ciasteczka siostry Marii , postanowiłam przygotować swoją wersję piernika z bakaliami i kremem. Trochę namieszałam, zmodyfikowałam ilość niektórych składników, zrezygnowałam też z kawy.  Przyznaję, że piewrszego dnia po upieczeniu, piernik

** Piernik z bakaliami **

soli 1 4 szklanki zimnej wody bakalie rodzynki, orzechy wloskie, skorka pomaranczowa Polewa czekoladowa: 15 dag masła 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 5 łyże cukru Ponadto: papier do pieczenia  brytfanka keksówka moja ma wymiary w górnej części 11 x 30 cm polewa czekoladowa Wykonanie

Piernik na krupczatce, z bakaliami

Kolejny piernik.. Piernik którego byłam baaardzo ciekawa ze względu na to że przygotowuje się go w całości na krupczatce, ze sporą jak na piernik ilością masła. Ciekawość zaspokojona, a nawet można powiedzieć podwójnie, gdyż piernik przygotowałam wspólnie z Agą . A efekt? Jak to zwykle z Agnieszką

Piernik bezglutenowy z bakaliami

Eksperymentalny bezglutenowy piernik wzbogacony bakaliami, przełożony domowymi powidłami śliwkowymi oraz polany gorzką czekoladą. Niczym nie ustępuje zwykłemu piernikowi z mąki pszennej. Lekko kwaśne powidła przełamują słodycz ciasta i nadają mu wilgoci. Przyprawę do piernika zrobiłam

Wilgotny piernik z jabłkami i bakaliami

                 Na święta upiekę piernik staropolski, ale ponieważ mamy ostatnio chęć na korzenne wypieki taki czas to przygotowałam ten piernik. Jest bardzo mięciutki, wilgotny, dzięki jabłkom, a bakalie i przyprawa korzenna nadają mu cudownie świąteczny wyraz. Bardzo polecam. : Przepis

Piernik litewski z bakaliami

przyprawy do piernika *25 dag rozdrobnionych bakalii orzechy - laskowe, włoskie, migdały rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, figi, daktyle, suszone śliwki, morele itp Wykonanie: Jajka w całości ubić z cukrem. Miód rozpuścić z masłem i wystudzić. Dodać do miodu ubite jajka, bakalie wymieszane z 1

Piernik marchewkowy z bakaliami

Zwykłe ucierane ciasto, szybkie i proste w wykonaniu, z dużą ilością marchewki, pachnące korzennymi przyprawami. Jest dużo bardziej miękkie od piernika, bardzo wilgotne i sycące. Najlepsze na następny dzień. Polecam : Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 220 g 2 szklanki mąki pszennej 280

Piernik z bakaliami I

Korzenny tydzień zorganizowany przez Ptasię postanowiłam uczcić  najbardziej korzennym ciastem  - piernikiem. Dziś proponuję piernik przygotowany wg przepisu Komarki z moimi małymi zmianami . Składniki: 35 dkg mąki 15 dkg cukru 15 dkg owoców kandyzowanych dałam połowę żurawiny i połowę

Świąteczny piernik z bakaliami

  wszystkie przepisy , które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj. Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami

Pierniczki i pierniki

również dodać orzechy i bakalie. Z tego ciasta możemy robić najrozmaitsze gatunki pierników np. całuski, paluszki, katarzynki, brukowce, piernik przekładany itd.   Piernik toruński prędki . 1 f. miodu, 1 f mąki żytniej, korzenie, łyżeczka natronu, 2 całe jajka, 1 4 f. cukru, 1 łyżka masła, 1 2 łyżki

Czas korzennych pierników. I ponczu

na tak prosty piernik znalazłam przepis w pogadance Elżbiety Kiewnarskiej z 8222 Kuriera Warszawskiego 8221 . W tym roku piernik upiekłam. A jest to właściwie piernikowy keks. Lub piernik keksowy. Bogaty w bakalie. Pani Elżbieta opisała go w roku 1932 . Cały jej felieton przytaczałam rok temu

Piernik Ewy Wachowicz

tym roku przygotowałam błyskawiczny i prosty piernik z książki Ewy Wachowicz Ulubione . Piernik miękki od razu, taki do przygotowania na ostatnią chwilę, aromatyczny, z bakaliami i polewą czekoladową. Składniki ciasta: 250 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy

Piernik staropolski

Piec w temperaturze 170 ordm C można z termoobiegiem przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, nbsp praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi można je wymieszać z bakaliami , przykryć arkuszem papieru i

Piernik bezglutenowy

aromatyczny. Można go nawet przekroić wzdłuż i przełożyć powidłami śliwkowymi. Można też do ciasta dodać ulubione bakalie.       PRZEPIS NA PIERNIK BEZGLUTENOWY Składniki na piernik bezglutenowy: 3 jajka 2,5 szkl mąki bezglutenowej - ja użyłam 1,5 szkl mąki kukurydzianej i 1 szkl mąki z tapioki

Podsumowanie II Festiwalu Pierniczków

pierniczki z witrażykami i pierniczki miodowe Oczko nbsp z blogu Historie kuchenne zrobiła Piernikowe miśki Agnieszka, autorka blogu Zapraszam do stołu nbsp zrobiła pieczone jabłko , nalesniki owsiano-kukurydziane o smaku piernika , żydowskie lekach nbsp oraz pierniczki Mysza zrobiła piernik z

Podsumowanie: Korzenny Tydzień 2010

, Pierniczki Arven Korzenne Ciasto Marchewkowe Atina Palmiery cynamonowe, Piernik na Guinessie, Milkshake z dulce de leche Bea Piernik z melasą i kandyzowanym imbirem Bryssska Piernik przekładany marmoladą i marcepanem Buruuberii Piernik Neli Cashmere85 Ciasto

Pęczek słów, pierniczki i mój osobisty Ciastek

sesję . Pierniczków.  Już kilka tygodni temu upiekłam pierniczki z przepisu na piernik staropolski Kuchnia Polska , który podała na swoim blogu Kredka . I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie fakt, że pierniki do dnia dzisiejszego nie zmiękły... .  Nie mam też zielonego pojęcia co zrobiłam źle, że

Podsumowanie V Festiwalu Pierniczków

bakaliami   pierniczek białoruski   Pepparkakor czyli cieniutkie pierniczki ze Szwecji Bjedrona - blog Wcinaj To! : pierniczki Blue Crayon - blog Blue Spoon : pierniczki na drożdżach Bożena - blog Moje Kucharzenie : miękkie pierniczki  piernik świąteczny   pierniczki   pierniczki jak z Kopernika

Pachnie świątecznym piernikiem

wrażeniach z pobytu w różnych zakątkach naszego kraju, no i o pysznych potrawach, które ostatnio wyszły spod jego ręki. Mówił, że właśnie wypiekał piernik na świąteczny stół, a przepis jest znany jego rodzinie od pokoleń. nbsp Tłumaczył cierpliwie zasłuchanej w jego opowieści nbsp mojej Regince: 8222

Ciasto na deszczową niedzielę

-tłuszczowe z dodatkiem bakalii skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, orzechy lub migdały, cykata itd. . A jak opisuje bakalie ? To 8222 suszone owoce południowe: daktyle, figi, rodzynki, migdały razem z łuszczonymi orzechami, piernikami, marmoladkami podawane były w czasie wieczorów gwiazdkowych jako

Piernik staropolski dojrzewający część II

do blaszek i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni można z termoobiegiem przez 15-20 min. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Po upieczeniu studzimy. Wystudzone blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi można je wymieszać z bakaliami

Piernik staropolski dojrzewający

tego piernika, polecam Wam także przepisy na: świąteczny piernik z bakaliami , piernik miodowy Ewy Wachowicz oraz piernik marchewkowy .      Piernik staropolski dojrzewający   Składniki: 50 dag mąki pszennej typ 450-500 30 dag miodu wielokwiatowego 12 dag masła 82 11 dag cukru 6 dag

Sredniowieczna Kuchnia polska

Piernik 8211 twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, skarmelizowanego cukru, miodu, silnie przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego

Przepisy na Boże Narodzenie

65279   Ciasto makowe z kokosową bezą na ciemnym spodzie 65279   Ciasto makowo-kokosowe   Ciasto orzechowe 65279   Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem   Ciasto toffi 65279   Ciasto Wąsy dziadka 65279   Kantyczka 65279  Keks czekoladowy  Korzenne ciasto dyniowe z czekoladą

Piernik aromatyczny

chciałabym teraz napisać zobaczyłam na blogu Niebo w gębie . Zauroczył mnie bardzo dużym dodatkiem bakalii i tym, że zawiera w sobie powidła śliwkowe. Piernik ten jest wilgotny  bardzo aromatyczny, a przy tym robi się go w 10 minut. Piekłam go już 3-krotnie i za każdym razem smakował wyśmienicie...a więc

Piernik dla spóźnialskich

także dla tych, którzy natychmiast muszą piernik zjeść, bo taką właśnie mają ochotę. W rodzinnym zbiorze przepisów receptura ta jest nazwana piernikiem Heleny. Kim była Helena, nie wiemy. Jedyna, którą znamy, od kuchni trzymała się z daleka. Macie na pewno w swoich książkach kucharskich przepisy

piernik staropolski

Moja Mama piecze go od wielu lat. Przepisy na ten piernik są w wielu książkach kucharskich i w Internecie podane z drobnymi różnicami . Jego wieloetapowe przygotowanie wspaniale wprowadza w świąteczny nastrój.  Składniki na ciasto: 500 g prawdziwego miodu  350 g cukru 2 niepełne szklanki

piernik z bakaliami

, wtedy wymieszać je z pokrojonymi bakaliami. Przed dodaniem bakalii do ciasta, można je wymieszać z mąką ziemniaczaną, wtedy nie opadną na dno. Można upiec piernik bez bakalii, będzie równie smaczny. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 180-200 st. C 40 - 50 minut. Po ostygnięciu można piernik przełożyć

Piernik na śmietanie

szczypta soli opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao dowolne bakalie Miód stopić z cukrem w dużym garnku cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać aż do ostudzenia. Do letniej masy wbijać po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając.. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Sodę, sól, kakao

Piernik żydowski

Kulinarny aforyzm : Nie kocham cię tak, jakbyś była różą soli, topazem albo strzałą z goździków rozsiewających ogień: kocham cię, jak się kocha jakieś rzeczy mroczne, w tajemnicy, pomiędzy cieniem a duszą . Pablo Neruda W zeszłym roku przygotowałam mój ulubiony piernik sułtański , w tym roku z

Tarta Bakaliowa

  Jeśli lubicie bakalie, to Święta Bożego Narodzenia z pewnością są nie lada ucztą dla Waszego podniebienia. Na wigilijnym stole gości wówczas odświętny sernik z rodzynkami, piernik z masą orzechową, pełne bakalii makowce, keks, miodownik z orzechami, kompot z suszu i prawdziwa królowa bakalii

Piernik z orzechami czyli pierniczenia dalszy ciąg

W miniony weekend, w ramach poszukiwań piernika idealnego, podjęłam kolejną próbę. Przepis znalazłam na opakowaniu przyprawy korzennej do piernika firmy Prymat. W oryginale piernik jest z orzechami i już wiem, że będzie to świetne połączenie. Moja wersja była bez bakalii, za to przełożona dżemem z

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

makiem i bakaliami   Kutia     ZUPY     Zupa grzybowa z mascarpone i tymiankiem   Zupa rybno pomidorowa z szałwią   PIERNIKI     Piernik na piwie karmelowym   Piernik drożdżowy   Piernik marchewkowy   Piernik Śliwka w rumie   Piernik z masą i powidłami   Piernik staropolski   Lepki

Ciasta na Boże Narodzenie

Anastazji Sernik czekoladowo- migdałowy Sernik z rosą Sernik Izaura Siostry Anastazji nbsp Ciasto Filadelfia Makowiec Strucla makowa krucho- drożdżowa nbsp Makowiec po japońsku Piernik miodowy Ewy Wachowicz Piernik staropolski Świąteczny piernik z bakaliami Szybki i łatwy piernik

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

  Świąteczna zupa grzybowa   Korzenne śledzie z orzechami   Śledzie w sosie musztardowym Śledzie z pieczarkami Wigilijne śledzie   Pieczone pierogi z łososiem   Pierogi z makiem i bakaliami   Kutia     ZUPY     Zupa grzybowa z mascarpone i tymiankiem   Zupa rybno pomidorowa z szałwią

PIERNICZKI NA CHOINKĘ i DO ŚWIĄTECZNEJ KAWY

zmodyfikowałam w oryginale był imbir zamiast przyprawy do pierników 8211   i nie było kawy . W tym roku umówiłam się z przyjaciółmi i urządziliśmy w mojej kuchni małą fabrykę pierników. Było cudownie 8230 . Przyjemność z całej produkcji pomnożona przez 8 8230  :   SKŁADNIKI PIERNICZKÓW: 2 jajka 35 dkg

Najlepszy PIERNIK na ziemi !

Zawsze w święta robiłyśmy z mamą piernik z paczki... Nie był za dobry.. Lecz jak dostałyśmy ten przepis Paczki poszły w kąt! Ten piernik jest naprawdę reeewelacyjny. Mogę obiecać to każdemu. Mówią, że im dłużej piernik poleży tym lepszy i z tym mogę się zgodzić. Nawet po tygodniu jest mokry i

Piernik z jabłkami

masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 rozgotowane i ostudzone jabłka 4 jajka przyprawa do piernika szczypta soli dodatki: polewa czekoladowa lub lukier + bakalie Wykonanie: Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę

Piernik świąteczny na miodzie

Kiedy nie ma za dużo czasów na przygotowanie ciasta, zwykłem korzystać z przepisu według którego na przygotowanie piernika potrzeba około dwóch godzin. Potrzebne nam do tego jest: 0,5 kg mąki kostka masła 1,5 szklanki cukru 0,5 kg miodu pszczelego 3 jajka torebka przyprawy do pierników

Piernik. Krem budyniowy, powidła, ganache. I świąteczne życzenia.

. Miękki, aromatyczny. Przełożony aksamitnym kremem budyniowym , śliwkowymi powidłami i oblany czekoladową masą ganache oraz posypany bakaliami . Pyszny, prosty. Gorąco polecam!   Piernik z powidłami, kremem budyniowym i polewą ganache Przepis inspirowany tym , krem budyniowy i polewa 8211 pomysł

Świąteczne ciasto bakaliowe z jabłkami

Jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję ostatnio jeść. Delikatnie pachnące piernikiem, wypełnione po brzegi bakaliami. Lekkie, choć jednocześnie wilgotne dzięki dodatkowi startych jabłek. I ta gruba lukrowa polewa.. : Jestem pewna że pokochacie je od pierwszego kęsa. I pamiętajcie aby nie

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

piernikowa z marcepanem i powidłami     Piernik z bakaliami i polewą z czekolady 65279     Ciasto korzenno-czekoladowe z miodem i bakaliami     Muffinki piernikowe z jabłkami i lukrem cytrynowym

Pierniczki 2015

                            Co roku przygotowuję wraz z synem pierniczki na święta. Bardzo lubimy je robić i lukrować. Zawsze są kolorowe, w tym roku także. Część jak zawsze syn zabrał do szkoły, na klasową Wigilię. Pierniki robię z przepisu Aganiok . Ciasto zagniatałam na początku listopada. Musi

Staropolski Piernik

opakowania przypraw do piernika, bakalie:orzechy,rodzynki,suszone żurawiny. Dodałam też 2 płaskie łyż. ciemnego kakao,oraz rozpuszczoną w odrobinie wody-kawę. ok.3 łyżeczki Miód z margaryną i cukrem-ogrzewamy w garnku aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy aż przestygnie. Dodajemy mąkę z przyprawami

Szybki i łatwy piernik

Na blogu jest już kilka przepisów na pierniki, w tym świąteczny piernik z bakaliami i kremem . ale pora też przyjść z pomocą wszystkim, którzy nie będą mieli zbyt wiele czasu i obudzą się za pięć dwunasta ze świadomością, że nie zdążyli nic przygotować. To szybki i łatwy piernik z bakaliami

Ciasto Gargamel

1 szklanka cukru pudru 25 dag płynnego miodu opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny 1,5 szklanki maki pszennej 1 szklanka maki żytniej razowej 25 dag bakalii Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, przyprawę do piernika, mąkę żytnią oraz

Piernik z czekoladową nutą. Cudownie wilgotny.

Ostatni wpis w akcji Gotujemy po polsku której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl . Dziś piernik...Obowiązkowa pozycja świąteczna. Przyznam że nigdy nie byłam fanką pierników. Jakoś nie przepadam za suchymi ciastami, ani za tymi przełożonymi dżemem. Zdanie o piernikach zmieniła po TEJ

piernik staropolski czterotygodniowy

Moja przygoda z piernikiem staropolskim zaczęła się w listopadzie 2004r., kiedy spodziewałam się swojego pierwszego dziecka i wtedy oczekiwanie 4 tygodnie na ciasto kojarzyło mi się z moim błogosławionym stanem. Piernik został uczyniony 11 listopada - w święto narodowe. Wszyscy, którym mówiłam, że

Piernik w czekoladzie

  Piernik w czekoladzie   250 g sztucznego miodu, 120 g cukru, 1 2 kostki margaryny, 1 opakowanie przyprawy do piernika, bakalie orzechy, migdały, skórka pomarńczowa , 2 jajka, 250 g mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, powidła śliwkowe, czekolady lub polewy czekoladowe 4-5   Miód i cukier

Piernik litewski

do piernika 150g bakalii np. po 50g orzechów laskowych, migdałów* i rodzynek 65279 Sposób przygotowania: Przygotować bakalie. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5min., następnie odlać wodę i rodzynki dokładnie osuszyć. Orzechy laskowe ułożyć na blasze wyłożonej

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest numer 2 na mojej liście ulubionych pierników. Numerem 1 jest piernik litewski z bakaliami . Szczerze i gorąco polecam!   PIERNIK DYNIOWY Z

Świąteczny piernik bakaliowy

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez piernika. Najlepiej z dużą ilością bakalii. Taki właśnie jest ten piernik. Polecam!     Składniki : 400 g mąki pszennej 120 g masła 250 g cukru pudru 2 jajka 4 łyżki powideł u mnie dżem z cukinii - akurat miałam otwarty słoik 3 łyżeczki

PIERNIK NA MIODZIE I PIWIE

Kolejny wypiek swiąteczny tym razem też piernikowo : Przepis pochodzi z dawnych zapisków mojej babci Hani. Piernik jest przepełniony bakaliami, co niezwykle wzbogaca jego smak i aromat. Piwa prawie nie czuć, co niektórych pewnie zasmuci     Składniki:   75 dag mąki pszennej 15 g sody

Piernik litewski

ilością bakalii i jak dla mnie jest to spory atut. Źródło Składniki: 15 dag mąki pszennej 15 dag mąki żytniej 15 dag masła 3 4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 25 dag miodu 3 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 25 dag bakalii Jajka ubić z cukrem. Miód

Piernik staropolski

podgrzanymi powidłami śliwkowymi można je wymieszać z bakaliami , przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do skruszenia na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem. Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał. Skorzystałam z tego przepisu

PIERNIK KRAKOWSKI

Już strasznie długo chodził za mną piernik.. Taki pachnący, z powidłami i bakaliami, więc gdy nadarzyła się okazja do upieczenia ciasta, wiedziałam że to musi być to.     SKŁADNIKI: 400g mąki pół paczki margaryny szklanka cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao op. przyprawy do

Piernik marchewkowy

z mikołajową podobizną w Dzień Świętego Mikołaja : . Piernik można oczywiście upiec w keksówce lub w kwadratowej formie. Serdecznie polecam, jest pyszny ! Przepis pochodzi z książki Mai Bartczak Polska kuchnia regionalna.   Życzę wszystkim: dzieciom i dorosłym miłych Mikołajek

Piernik staropolski

przez około 15 - 20 minut zależy od grubości placka . Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi można je wymieszać z bakaliami , przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do skruszenia na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem z lukrem

Sernik 8211 ciasto arcypolskie

gdy używa się gotowej przyprawy do piernika . Domieszać ser. Ubić pianę z białek, porcjami wymieszać z masą żółtek. Przesiać na to mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, ostrożnie przemieszać, dodając kilka kropli olejku anyżkowego. Następnie dodać też bakalie, obtoczone z mące. W formie

Pierniczki 2012 i piernik staropolski

temu nastawiłam także piernikowe ciasto dojrzewające , na tzw. piernik staropolski. Wieść blogowa niosła, że W staropolskiej kuchni Lemnis i Vitry to najlepsze źródło. Książkę mam w domu, jednak prawie nigdy z niej nie korzystałam - m.in. dlatego, że przepisy są często mało dokładne... Oto zatem

Świąteczne propozycje

kaczki ze smażonymi jabłkami  Kaczka faszerowana   Ciasta i desery: Ciasto ucierane z makiem Pierniczki Mus piernikowy Ciasto bawarskie Kisiel żurawinowy Ciasto drożdżowe z bakaliami Piernik na Guinnessie Rolada espresso Cranberry noel Piernik toruński Piernik przekładany Piernik litewski

Czas popierniczyć:

babcia: 8222 niebo w gębie 8221 . W tym roku obie z mamą upiekłyśmy dwa ciasta 8211 sernik i piernik. Oba przepisy są łatwe, szybkie i pyszne, czyli takie jak lubimy! W tym roku kupiłam sobie barwnik do lukru, więc mój sernik jest krwisty: Przepis na sernik już zamieszczałam na blogu. Jakby ktoś

PIERNIK FIGOWYZ MARCEPANEM

nbsp 125 g.margaryny 2 jajka 1 szkl.mleka 3 łyżki kakao 40dag.mąki 250gr.cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej posiekane figi wg.przepisu bakalie 10dag.marcepanu 5 łyżek konfitury śliwkowej polewa czekoladowa u mnie polewa własnej roboty 4-5 łyżeczek przyprawy do pierników firmy

Wspolny wpis - Wieczerza pod Pierwszą Gwiazdą

bakaliami bez pszenicy 9. Francuskie łamańce z bakaliami 10. Pierniki z orzechami, z polewą czekoladową 11. Angielski Christmas pudding z masłem koniakowym 12. Szwedzkie pierniczki 8222 Pepperkakor 8221   Z przepisów podam może tylko, jak zrobić zakwas z buraków , bo to smak niepowtarzalny. 1

Piernik staropolski

dodajemy przesianą mąkę, jaja, mleko z rozpuszczoną sodą, solą. Na koniec dodajemy przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do ceramicznego naczynia kamienny garnek w oryginale . Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 4 tygodnie w chłodne miejsce - lodówka . Na cztery dni  przed

Przepisy na Boże Narodzenie, cz.I

Katarzynki Pierniczki z witrażykiem Pierniczki migdałowe z rumem i cytryną Pierniki Norymberskie Basler L 1235 65279 ckreli 65279 Pierniki na drożdżach Pierniczki czekoladowe   INNE PIERNIKOWE: Kostka piernikowa Panforte Piernikobrownie Krem Speculoos PRALINKI I TRUFLE

Naprawdę dobry piernik

piernika. Przygotowanie Margaryne rozpuscić i pozostawic do ostygnięcia. Jaja z cukrem ubic za pomocą miksera,dodać kakao,mąkę wymieszana z sodą.Wsypać przyprawy do piernika,dodać miódi powidła, roztopiony tłuszcz i wlać mlekoi wsypać mak.Wszystko dokladnie wymieszać ina samym końcu dodać bakalie

Ciasteczka, które upieczemy w sobotę

, co już było w Kurze. Ciasteczka adwentowe różnią się od innych tym, że właściwie zawsze są jakoś ozdobione. Albo zdobienie wynika z samej materii ciastka np. kruche ciastka brązowo-białe, ciastka z których wystają bakalie lub kawałki czekolady albo ciasteczko pokrywa się lukrem bądź polewą np

Co ma piernik do wiatraka...

: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Mąkę, cukier, mleko, sodę, kakao, jajka i masło dokładnie utrzeć. Pod koniec dodać dżem, przyprawę do piernika i bakalie. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem blachę. Piec 35 minut. Gdy ciasto ostygnie zalać je polewą czekoladową czekoladę rozpuścić na parze z

Piernik toruński

Piernik to ciasto, bez którego Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść. Z czekoladą, marcepanem, powidłami,  bakaliami, z glazurą lub bez - każdy ma swój ulubiony piernikowy przepis. W tym roku postanowiłam upiec coś nowego - wybrałam piernik toruński - przepis na niego znalazłam u Komarki

Piernik staropolski

. Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi można je wymieszać z bakaliami , przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do skruszenia na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem z lukrem dłużej się przechowuje . Długo zachowuje świeżość

Piernik adwentowy

Trochę wspominek. W grudniu ogarnia nas szał pieczenia ciasteczek. Obowiązkowe są: z cukrem, kruche, pierniczki, miodowe. W tym roku dodatkowo upiekliśmy kręcone i szyszki. Niestety, nie mamy zdjęć. Dlatego zamieścimy, z grudniowych wypieków, piernik adwentowy i makowce. Piernik adwentowy jest

Gargamel

Chyba tak samo jak postać z bajki - ciasto miało wśród moich bliskich swoich zwolenników jak i przeciwników. Mój mąż określał je jako świetne , mój tato również jadł je z chęcią, mi jednak w nim coś nie pasowało. Nawet wiem co - masa! Samo ciasto było dobre, miękki piernik nafaszerowany bakaliami

Pierniczki Aganiok

Najwyższy już czas zagnieść ciasto na pierniczki Aganiok klik - pierniczki, które rok temu skradły nasze serca i podniebienia ... mięciutkie, pełne bakalii, aromatyczne, pyszne: ... a przy tym jakże miłe do zrobienia, zwłaszcza gdy robi się je z dziećmi.  Zagniećcie ciasto, nie pożałujecie

Staropolskie pierniczki z bakaliami

Tradycyjny piernik z ciasta dojrzewającego gości u nas co roku na świątecznym stole, a w tym roku zagoszczą również pierniczki w wersji z bakaliami, żeby nudno nie było. Pierniczki z tego przepisu są bardzo aromatyczne, z wyczuwalną cytrusową nutą dzięki skórce pomarańczowej. Przy pieczeniu mogą

Piernik na piwie

przyprawę do piernika, wymieszać i ostudzić. Masło rozpuści i ostudzić. Masę miodowa zmiksować z żółtkami, masłem i połowa mąki przesianej z sodą. Białka ubić na sztywno z odrobina soli. dodawać do masy na przemian z pozostała mąka lekko mieszając łyżką. Dodać bakalie i wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej

MOCZKA

suszone, kompoty jakie macie pod ręką , 1 czekolada mleczna , owoce mrożone. Przygotowania: Piernik namaczam w ciepłej wodzie krojąc go w plastry nie grube , i zalewam całego wodą przegotowaną ,odstawaim. Odlewam wodę z kompotów i zaczynma ją lekko gotować pomału ,wcześniej kroję bakalie i zalewam je

Przepisy na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia

zobaczyć 65279 na blogu? Nie mogę obiecać 65279 , że spełnię wszystkie prośby, ale kilka wybranych propozycji na pewno :                     WIGILIA     Pierogi z kapustą i grzybami     Karp w galarecie   Świąteczna zupa grzybowa   Korzenne śledzie z orzechami   Pierogi z makiem i bakaliami

18. Piernik z powidłami

400 g mąki 120 g margaryny 250 g cukru 2 jaja 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody bakalie polewa czekoladowa Margarynę roztopić, ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem. Dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika

Piernik doskonały

    Moja druga propozycja na Festiwal Pierniczków . Bardzo smaczny piernik o pięknym kolorze - dzięki dodatkowi karmelu i żytniej mąki jest dużo ciemniejszy od tradycyjnych pierników . Przepis pochodzi z Poradnika Domowego .     Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 200 g

Pierniczki Aganiok

garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać. Do malaksera lub do dużej miski jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao

Pierniki Norymberskie miękkie

znane również u nas Pierniki Norymberskie, zwane Opłatkowymi. Pierniki są miękkie, puszyste, a do ciasta dodaje się bakalie. Tradycyjnie wypieka się je na opłatkowych krążkach. Zgłaszam do: 65279 65279 65279 65279 65279 65279 SKŁADNIKI ok. 30sztuk : 250g mąki 2 łyżeczki przyprawy

Piernik dyniowy z daktylami i rodzynkami

Mój mąż nigdy nie ma dość pierników, więc po tym jak dwa razy z rzędu piekłam ostatnio bananowy , postanowiłam wypróbować inny przepis. Zmodyfikowałam trochę recepturę Marthy Stewart, dodając bakalie i trochę więcej przypraw.    Składniki: 115 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej, 475 g

Robimy ciasto na pierniczki

bakalie można oczywiście zmienić wg uznania *1 czubata łyżka ciemnego kakao *2 płaskie łyżeczki cynamonu* *2 płaskie łyżeczki imbiru* *1 2 łyżeczki pieprzu użyliśmy białego * *1 2 łyżeczki mielonych goździków * *1 2 łyżeczki kardamonu* do smarowania pierników: *1 jajko *2-3 łyżki mleka *zamiast tych

Staropolski piernik na piwie

. W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek. Dodaję do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Na koniec łączę z ciastem goździki, cynamon, imbir, kolendrę oraz bakalie. Masę przekładam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i natłuszczonych. Pierniki piekę przez godzinę i 40 minut. Po

Pierniczki Aganiok

piernika Kotanyi ** do smarowania pierniczków można też użyć samego mleka skondensowanego takiego jak do kawy Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy, wymieszać. Do

Piernik na maślance

Ten piernik piekłam już jakiś czas temu. Przepis pochodzi z książeczki Pyszne ciasta z Biblioteczki Poradnika Domowego, a wyróżnia się tym, że nie ma w tym pierniku miodu. Jest całkiem pyszny, choć na drugi raz zmniejszyłabym temperaturę w piekarniku - przy temperaturze podanej w przepisie

Piernik staropolski długoleżakujący

łyżeczki cynamonu i imbiru, po 1 2 łyżeczki pieprzu i goździków 1 czubata łyżka ciemnego kakao. albo 2-3 torebki przyprawy do piernika   Bakalie: szklanka posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych, 1 2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej, 3 4 szklanki rodzynek.   Najpierw trzeba miód

Przepisu na święta szukajcie w lesie

. Najlepsze miody pochodzą z lasu, z pasiek zlokalizowanych z dala od ludzi, miast i dróg. Nie znam lepszego miodu jak miód z leśnej, beskidzkiej  pasieki leśnika Jerzego Miliszewskiego. Z tego miodu powstają fantastyczne świąteczne  pierniki. Bo przecież na dwa tygodnie przez Wigilią tradycyjnie piecze się

Piernik staropolski z marcepanem i powidłami

                       Mam jeszcze do pokazania kilka świątecznych przepisów, więc na blogu ta atmosfera na chwilę się zatrzyma. Pewne chwile chciałoby się zatrzymać, ale się niestety nie da... Dziś aromatycznie, piernikowo, w połączeniu z powidłami i marcepanem. Idealnie. Ten piernik robiłam

Piernik Świąteczny

galaretkę wiśniową, całość masy nie wnika w ciasto i ma świetną konsystencję. Galaretka nie psuje smaku śliwkowych powideł, napisałbym, że raczej je wzbogaca 8230 Polecam ! : .   Składniki: 4 szklanki mąki 3 łyżki kakao 2 189 łyżeczki sody z czubkiem 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1

Piernik - przepyszny!

Nie jestem fanką piernika. To ciasto nigdy w naszej rodzinie nie należało do ulubionych, więc wstyd przyznać nie przygotowywaliśmy go na Święta Bożonarodzeniowe. W zeszłym roku przepis z Kwestii Smaku wykorzystała moja teściowa. Piernik wyszedł bardzo dobry i zrobiłam go na Wigilię u moich

Piernik staropolski

Smak z dzieciństwa..... Nie wiedzieć czemu, nie piekło się pierników w moim domu rodzinnym i jedyne skojarzenie jakie mam to piernik kupny, przełożony powidłami i oblany czekoladą. Znacie ten smak? To wiecie, o czym mówię : Tylko, że piernik domowej roboty jest duuużo, duuużo lepszy! Tyle o nim

przekładany piernik

, przekroić na trzy części. Masa: Śnieżkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu lub ubić krem oacute wkę, nbsp wymieszać z wcześniej przyrządzoną i ostudzoną galaretką. Jedną warstwę piernika przełożyć powidłami, a drugą otrzymaną masą. Piernik polać polewą i udekorować bakaliami.

Piernik

wiśnie w żelu 160 Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao, przyprawę do piernika i sodę i stopniowo dodawać mąkę i mleko. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz i bakalie. Ja dodaję rodzynki, które wcześniej namaczam w mleku. Piec około 50 minut. Po wystudzeniu najlepiej polać

Miejsca:

Wiśniowa (11)
Warszawa (11)
Warta (10)
Pasto (10)
Maków (7)
Kraków (6)
Toruń (5)
Poznań (5)