Wszystko o:

piana z białek

Ubijanie piany z białek na sztywno

Kolejna prosta czynność w kuchni, prawda? Ale i ona ma swoje sekrety: Ubijaczka do piany lub końcówki z miksera oraz naczynie powinny być idealnie czyste i suche. Aby szybko ubić pianę, należy dodać szczyptę soli lub drobnego cukru. Aby ubić białka na bardzo sztywną pianę, należy najpierw mocno

TEŚCIOWA BIJE PIANĘ

         D zisiaj mnie naszło na BICIE PIANY . Każdy wie zapewne co to znaczy. Każdy miał do czynienia z BICIEM PIANY . Wbrew pozorom ta sztuka jest trudna. Bo PIANA może być lekka i puszysta, a może być zbita i ciężka. I na pierwszy rzut trudno to rozpoznać. No bo jak? PIANA ja PIANA jest biała

Bicie piany

Bicie piany w kuchni to nie jest taka prosta sprawa. Właściwie nie wiem od czego zacząć, żeby było po kolei, jasno i na temat. To może najlepiej, jak zwykle, zacząć od początku. Po pierwsze, żeby piana dobrze się ubiła biorę jajka prosto z lodówki. Chociaż nie sprawdziłam tego empirycznie, to

Szarlotka królewska

Skoro już czuję jesień w powietrzu, to znaczy, że nadchodzi pora na pieczenie szarlotek. Pierwsza w tym roku to szarlotka królewska - wysoka, wielowarstwowa, kolorowa. Tylko piana z białek zrobiła mi psikusa i gdzieś się schowała w trakcie pieczenia Smaku to jednak nie popsuło, a szarlotka

Weekendowa cukiernia - CIASTO CZEKOLADOWE

biszkoptu, żeby piana nie siadła. Jeśli o to chodzi to zrobiłabym to odwrotnie: białka do jajek z czekoladą, żeby nie obciążać piany z białek tą cięższą masą. Ale zrobiłam wg przepisu i wyszło bardzo smaczne. Spód tortownicy o średnicy ok 23-25 cm - u mnie 25cm natłuściłam. Przelałam masę i włożyłam ją

Browarnictwo

minimalna obecność tlenu była jak najmniejsza.    KONSUMPCJA  Temperatura konsumpcji piwa wynosi 8 8211 12°C i stanowi ona punkt rosy. Piwo nalewa  się do szklanki w objętości 4 5, a 1 5 naczynia stanowić powinna piana. Pod szklanki,  w których serwowane jest piwo podaje się tekturowy krążek, który pełni

Ciastka listkowane śmietanowe z poziomkami

Ciasto: 35 dag mąki 30 dag masła 2 żółtka 1 2 jaja 15 dag śmietany sól 2 dag mąki do podsypywania Nadzienie: 50 dag cukru 1 2 szklanki wody 8 białek piana 30 dag poziomek kwasek cytrynowy do smaku czerwony barwnik Ciasto zarobić na noc i wynieść na zimno, jak podano wyżej

Ananasek siostry Anastazji

Składniki Upiec jasny biszkopt z 6 jaj. Masa budyniowa: 1puszka ananas oacute w 1 budyń śmietankowy lub waniliowy Piana: 1 2 p oacute ł szklanki białek 1 2 p oacute ł szklanki cukru 15 dkg kokosowych wi oacute rek Przygotowanie Masa budyniowa: Z puszki odlać sok i ugotować budyń. Owoce

Lekutki Torcik czekoladowo-bezowy

piany z białek do masy czekoladowej,lekko ale zdecydowanie wymieszac,następnie dodac resztę białek,wmieszac je,masę wlac do wysmarowanej formy i wstawic do gorącego piekarnika.Piec.ok. 25 min. w tmp. 175*C. 6-Nie ma co panikowac: ...mamy 25 minut aby przygotowac wszystko na bezę.Zaczynamy od posiekania

Lutowa Weekendowa Cukiernia. Zaproszenie

na drobny proszek.   3. Białka ubić na dość sztywną pianę, dodać drobny cukier i jeszcze chwilę ubijać. Piana ma być sztywna ale nie ma się rwać to właściwie ogólna zasada odnośnie ubijania piany z białek .   4. Teraz będzie najważniejszy krok dla makaroników. Do piany wsypujemy migdały zmielone

Ciasto jeżynowo - malinowe

i ciasto zyska na swojej efektowności.   Z białek ubić sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Piana musi być bardzo sztywna. Podpieczone ciasto wyjąc z piekarnika. Nałożyć ozdobnie pianę za pomocą rękawa cukierniczego lub wyłożyć ją na ciasto, lekko wyrównać i wycisnąć dowolny wzorek

Kawowe makaroniki z czekoladą

zmieloną zbożową i cukrem pudrem. Białka ubić na dość sztywną pianę, dodać drobny cukier i jeszcze chwilę ubijać. Piana ma być sztywna ale nie ma się rwać to właściwie ogólna zasada odnośnie ubijania piany z białek . Teraz będzie najważniejszy krok dla makaroników. Do piany wsypujemy migdały zmielone z

Suflet czekoladowy Gordona Ramsaya

dużą miskę na białka i drewnianą łyżkę  7. Ubić  białka  na miękką pianę  mikserem robotem. Ciągle miksując, po łyżeczce dodawać cukier. Miksować ciągle, aż uzyskana piana będzie bardzo sztywna.  8. Dwie łyżki piany z białek wmieszać delikatnie do masy czekoladowej drewnianą łyżką. Ostrożnie

KUCHNIE ŚWIATA 8211 PORTUGALIA

ustaw na bardzo małym ogniu, wlej powoli żółtka i dokładnie mieszaj trzepaczką, aż powstanie gęsta piana. 10. Rozkrój ciasto na 2 blaty i przełóż połową piany. 11. Polej z wierzchu resztą piany, posyp płatkami migdałów. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, przyznam, że po całonocnym chłodzeniu

Jabłecznik z pianką Ziuty

Składniki kilogram obranych, kwaśnych jabłek, startych na tarce 2,5 szklanki mąki krupczatki p oacute ł kostki margaryny np. Kasi lub masła 3 4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 z oacute łtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia ubita piana z 5 białek z p oacute ł szklanki cukru

Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze

. Piekarnik włączamy na 180* najlepiej z wiatrakiem lub na termoobiegu. Białka ubić na prawie sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać 1 3 cukru i ubijać chwilę, aż piana zrobi się sztywna. Dodać kolejną 1 3 cukru i znów ubić, dodać resztę cukru i ubijać, aż piana zrobi się lśniąca, a cukier się

Sposoby na zakalec

cytryny ułatwi ubijanie. 5.Czerstwy biszkopt Długo przechowywany biszkopt staje się twardy i kruszy się. Aby przywrócić mu świeżość, ciasto wystarczy obficie skropić sokiem owocowym lub winiakiem. 6. Piana z białek Białka ubiją się na bardzo sztywną pianę, gdy pod koniec ubijania doda się niewielką

Szarlotka idealna z pianką

najmniej kilogram jabłek 8211 ok. 12 mniejszych, 7-8 średnich jabłek - albo więcej : piana: 5 białek frac34 szklanki cukru kisiel cytrynowy lub morelowy- grunt, żeby był jasnego koloru, mój przypis: albo 40 g - ok. 2 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej Przepis: Składniki wymieszaj ze sobą

MACARONS

więcej koloru. Wymieszamy cukier odstawiamy do wyschnięcia. Białka powinny być starsze 3-4 dniowe i w temperaturze pokojowej mój 1 błąd . do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Jak tylko powstanie piana dodajemy zabarwiony cukier, zwiększamy obroty i ubijamy piane na sztywno. Piana powinna

Ciasto z wisniami i delikatnym kremem

zawinąć w folię i wstawić do lod oacute wki na kilka godzin u mnie stało 5 godzin . Z białek i soli ubić pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Przesiać do piany kisiel i delikatnie wymieszać. Wyjąć z lod oacute wki 2 kawałki ciasta. Każdy z nich

Ciasto z wisniami i delikatnym kremem

zawinąć w folię i wstawić do lod oacute wki na kilka godzin u mnie stało 5 godzin . Z białek i soli ubić pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Przesiać do piany kisiel i delikatnie wymieszać. Wyjąć z lod oacute wki 2 kawałki ciasta. Każdy z nich

Kuchnia deszczowo - jesienna...

łyżek piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy a następnie czekoladę przelewamy do białek. Trzeba delikatnie mieszać bo i naczej piana siądzie. Przekładamy całość do tortownicy i pieczemy około 35-40 minut. W między czasie mozna przygotować śmietanę. Potrzebne będą: 50 ml śmietany kremówki, 1

Francuskie Ciasto Czekoladowe

miksować do momentu, aż powstanie błyszcząca, bardzo gęsta piana. Do masy czekoladowej dodać 1 3 białek - łyżką wymieszać. Powtórzyć dwukrotnie - do wyczerpania piany z białek. Przelać masę do tortownicy. Wyrównać, postukać by wypuścić bąbelki powietrza. Wstawić do piekarnika na 35 - 40 minut. Wyjąć

Rabarbar na kruchym cieście pod waniliowa pianką

Nie to nie jest sernik To moja kolejna rabarbarowa propozycja i jednocześnie próba wykorzystania białek pozostałych z drożdżowego szaleństwa : Tym razem rabarbar wylądował na kruchym cieście pod ogromną kołderką z piany. Jak widziałam jaka ogromna wyrosła piana zastanawiałam się czy ciasto aby

Bezy

ubijam jeszcze przez ok. 2 minuty. Po 2 minutach zaczynam dodawać cukier - stopniowo, po łyżce, cały czas ubijając. Jeśli piana w trakcie robi się podejrzanie mało sztywna, to dodaję jeszcze kilka kropelek soku z cytryny. Po ubiciu przełożyć ubitą masę do rękawa cukierniczego* i wyciskać bezy na blachę

Cosie

alarmu, który oznajmiał koniec prawie godzinnej posiadówki ciasta w lodówce. Potem przyszedł czas na wałkowanie i wybór odpowieniej foremki. Pierwsze wątpliwości pojawiły się w momencie, kiedy doszłam do momentu: ... białka ubij na sztywno i posmaruj wierzch ciastek. Piana z białek kiepsko się

Na audiencji u królowej biszkoptów

co mi chodzi Tak powstałą masę żółtkową wlewamy do piany z białek i na najmniejszych obrotach miksujemy do całkowitego połączenia. Następnie przez sito przesiewamy mąkę i mieszamy tym razem łyżką, delikatnie by piana nie opadła. Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Bo mam czas - ciasta czekoladowe :

i skórkę z pomarańczy i mikujemy do połączenia się składników. W oddzielnej miseczce ubijamy białka z 4 jaj ze szczypta soli 8211 sól pomoże nam w ubijaniu. Jak piana stanie się sztywna stopniowo dodajemy pozostały cukier 8211 piana powinna być sztywna i lśniąca. TERAZ UWAGA!!!!!!!!!!!!! D

Biszkoptowiec z winogronami i bezą

delikatnie opruszamy cynamonem i cukrem. Beza: 3 białka pozostałe po żółtkach użytych do ciasta 189 szklanka cukru pudru Białka umieszczamy w wysokim naczyniu ubijamy na najwyższych obrotach stopniowo dodając cukier puder do uzyskania sztywnej piany... Piana będzie gotowa, gdy obrócimy

Jabłecznik halinki

Składniki ciasto 7 żółtek 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 białka 2 łyżki kakao masa 5 jabłek cynamon ewentualnie cukier kryształ do smaku piana 5 białek 1 szklanka cukru

Pani Walewska

powoli dodając w trakcie ubijania cukier. Pod koniec piana pownną być sztywna, idealnie biała i szklista. Na sam koniec dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną i miksujemy już dosłownie chwilkę. Orzechy dodajemy gdy piana jest już gotowa i mieszamy je już łyżką. Bezę dzielimy na dwie części i każdą smarujemy

Sernik w zakrapianym towarzystwie

: puszka masy makowej Bakalland 2 łyżki masła 4 żółtka + z białek piana 0,5 szkl. cukru opakowanie kisielu o smaku pomarańczowym kieliszek rumu Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 1 szkl. cukru paczka budyniu waniliowego cukier waniliowy 6 żółtek + piana z białek skórka pomarańczowa

Deser Tiramisu

, ja tego nie robię piana z 2-4 białek im więcej białek tym deser jest lżejszy, lecz również mniej spójny i mniej wyrazisty. Przygotowując tort tiramisu można całkowicie z nich zrezygnować: krem będzie cięższy lecz nie rozpłynie się przy krojeniu 6 zwykłych ani płaskich, ani czubatych łyżek

Harataniec

się ścierało 3. W oryginalnym przepisie piana była przygotowywana z 4 białek, 2 łyżek cukru i 1 2 kisielu - moja dobra rada - zróbcie z tych proporcji, które ja Wam podałam...nic się nie zmarnuje, a ciasto będzie wyższe 4. Aby ciasto było naprawdę pyszne i kruche, trzeba pamiętać, aby jak najdłużej

sernik z brzoskwiniami fineski

bull 1 BUDYŃ WANILIOWY bull 1 CAŁE JAJKO bull frac12 KOSTKI MARGARYNY bull PUSZKA BRZOSKWIŃ Przygotowanie CIASTO : Zagnieść ciasto z podanych składników nbsp ndash podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć do blachy, drugą zamrozić. PIANA: Z pozostałych 5 białek ubić pianę z 1 szkl cukru

Biszkopt gruszkowy

na oacute semki, oczyścić z gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Dalej ubijać, stopniowo nbsp wsypując cukier, aż piana stanie się lśniąca. Trzepaczką r oacute zgową wymieszać z nią ż oacute łtka i migdały, a na końcu mąkę podczas mieszania

Biszkopt gruszkowy

na oacute semki, oczyścić z gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Dalej ubijać, stopniowo nbsp wsypując cukier, aż piana stanie się lśniąca. Trzepaczką r oacute zgową wymieszać z nią ż oacute łtka i migdały, a na końcu mąkę podczas mieszania

Sernik z brzoskwiniami

. Dokładnie utrzeć. Piana: Białka ubić na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Na nbsp przygotowaną blachę nbsp zetrzeć na tarce nbsp jedną część zmrożonego ciasta, delikatnie ugnieść. R oacute wnomiernie wyłożyć masę serową, a na nią pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Wyłożyć pianę z białek, a na

Klasyczne ciasto z rabarbarem

, aż piana się zazłoci. Ciasto jest naprawdę pyszne, kwaśność rabarbaru świetnie przełamuje słodycz kruchego spodu i puszystej piany na wierzchu. Kawałek na zdjęciu jest ostatni, jaki udało mi się uratować z wczorajszej blachy :

Staropolska zupa Nic

Mleko gotujemy z wanilia lub cukrem waniliowym.. Żółtka ucieramy z 2 łyzkami cukru na bardzo puszysty kogel-mogel,oddzielnie ubijamy piane z białek. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier i jeszcze przez chwile ubijamy,az piana bedzie lsniaca i bardzo gesta. Na gotujace sie mleko kładziemy

Ambrozja niebo w gębie

rzędy owoc oacute w,na przemian gruszki z jabłkami,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i tarkujemy na grubych oczkach tarki jarzynowej schłodzone ciasto.Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut,do zrumienienia tartego ciasta.Ubijamy piane z białek,gdy piana jest sztywna,dodajemy cukier i mielone

o pleśniaku i inne takie

nasza teraz warstwa dżemu porzeczkowego, na to znowu ciasto, tyle, że starte na tarce. na to piana z białek - mnie podkusiło dosypać do tej piany kisielu malinowego, nosz kurwa pełna awangarda, nie wiem co za durna klempa napisała takie pierdoły w komentarzach do przepisu, że ona dziękuje, bo to

Omlet z piekarnika

. Mieszając pianę z żółtkiem rób to delikatnie ale energicznie, ruchami okrężnymi, nie za długo, aby piana z białka nie opadła. Im dłużej mieszasz tym bardziej białko opada. Naczynie żaroodporne daje możliwość podglądania omleta bez potrzeby otwierania piekarnika i dopilnowania by się nie przypiekł z wierzchu

Łatwa krucha kokosanka

kokos: - 2 opakowania małe wiórek kokosowych  - piana sztywno ubita z 4 białek - 1 szkl cukru PRZYGOTOWANIE: Z wymienionych składników zagnieść ciasto, ewentualnie dodając 2 łyżki śmietany. Przy dłuższym ugniataniu, margaryna będzie na tyle miękka że z łatwością ciasto stanie się jednolite. Ciasto

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

.Białka ubić na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucać po jednym żółtku, ubić. 2.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. 3.Blaszkę wyłożyć papierem lub folią aluminiową

Pyszny mazurek orzechowy

dodać ciasto włożyć do brytfanki. Następnie zrobić piane z białek, dodać do niej cukier i nadal ubijać, gdy mamy ubite na sztywna piane wykładamy na ciasto możemy połozy na pianie rodzynki . I wkładamy do piekarnika

Sernik z wiśniami wg monsai

piany z białek, ale już delikatnie, zagarniając jedynie, ostrożnie mieszkamy całość. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Na koniec dodajemy odcedzone wiśnie i również ostrożnie je mieszamy z ciastem. Formy, w których będziemy piec należy wysmarować roztopionym masłem, za pomocą pędzelka silikonowego

Biszkopt Iglosika

przygotujemy i pozostawimy na godzinę w temperaturze pokojowej Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka na sztywną pianę przed ubijaniem dodajemy do białek szczyptę soli . Po uzyskaniu sztywnej, stojącej piany dodajemy do niej cały cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca jak na bezy . Do tak ubitej

Ciasto z musem czekoladowym

kakao zmiksować, dodać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować jeszcze raz roztopiona masa nie musi zupełnie wystygnąć, ale nie powinna być gorąca . Ubić białka piana musi być sztywna, jak to osiągnąć pisałam w przepisie na bezy , a pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając

Boska Pavlova

ciepłej wody. Tym sposobem, jak pisze Fiona, zmusimy je do posłuszeństwa 8220 I 8217 m cajoling my egg whites into submission 8221 . Wersja z lodówką ma sens o tyle, że ubijając pianę na Pavlovą zgodnie z instrukcją aż! 40 minut, tj. dopóki piana nie będzie gładka jak aksamit i cukier całkiem się

Kotlety schabowe z pieczarkami w pianie

ltkiem na wierzchu, obtoczyć w bułce tartej, a na końcu w ubitej pianie z białek mięso jest trudno maczać w pianie więc wpadłam na pomysł żeby mięso posmarować piana za pomocą łyżki z jednej strony i włożyć na rozgrzany tłuszcz, a na patelni posmarować drugą stronę mięsa . Białka w misce mogą nam

Nugat

  Mieszanina miodu, migdałów i piany z białek z dodatkiem cukru jest czymś, czego smak długo pozostaje w pamięci. Pierwsze wzmianki o nugacie pojawiły się już 1701 roku, natomiast 72 lata później powstała fabryka nugatu w Montelimar. Początkowo dodawano orzechy, które w późniejszym okresie

Śmietankowe wzgórze z bananami

miksujemy aż piana będzie lśniąca. Żółtka ucieramy na puszysty krem z cukrem waniliowym. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitej piany wlewamy żółtka i przesiewamy mieszankę z mąką. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do wysmarowanej i oprószonej tartą bułką formy. Pieczemy około 25 minut w

Czekoladowa Chmura

. Odstawić do wystygnięcia. 4 żółtka i 2 całe jajka ubić z z 75 g cukru na biały puszysty krem. Pod koniec dolać likier. Powoli wlać przestudzoną masę czekoladową do żółtek i delikatnie wymieszać. Pozostałe 4 białka ubić na białą pianę. Dosypać 100 g cukru i ubijać aż powstanie błyszcząca piana

12. Pleśniak z porzeczkami

połączenie. Nie wyszła mi taka piękna warstwa piany jak u Kasi, chyba porzeczki mi ją wciągnęły ale wcale nie przeszkadza to w delektowaniu się tym smakołykiem: Mama zasugerowała, aby następnym razem dodać trochę kisielu lub mąki ziemniaczanej to piana nie opadnie. Pleśniak z porzeczkami Składniki

DIETA DUKANA FAZA III -URODZINY MĘŻA

pieczemy okoo 5-6minut. Piana z białek utworzyła nam pewnego rodzaju izolację dla lodów, które podczas pieczenia się nie będą rozpuszczały. Wyjmujemy gdy beza zbrązowieje:                      lody upieczone:                    fantastyczne połączenie ..pieczone lody-nadaj zimne! Urodziny

Pyszotka Pani Walewska

skosztuje, trudno oprzeć się kolejnej porcji. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 1 i 1 2 szklanki 10 dag cukru 3 4 szklanki 20 dag margaryny 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszk do pieczenia * dodatkowo: konfitura z czarnej porzeczki śliwki rodzynki piana z 4 białek Z wszystkich składników zagniatamy ciasto

Naleśniki na trzy nuty

oddzielić żółtka od białek, by pod koniec dodać piane z białek . Wszystko dokładnie ubijamy. Dodajemy wiórki i mąkę, Dokładnie rozrabiam ciasto i ewentualnie teraz łączę z piana z białek Mąki dajemy tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietanki . Dodatki: dojrzałe banany sok z cytryny zielone figi

Fallen chocolate cake

zaczęło opadać 65279 . Dzieje się tak, ponieważ do ciasta dodana jest ubita piana z białek, a ta właśnie sprawia, że opadają też serniki.   Jak chodzi o samo ciasto to konsystencją przypomina brownie wszak nie ma w nim mąki , jest ciężkie, wilgotne i bardzo mocno czekoladowe. Dodatek skórki

Ciasto z kremem waniliowym i pianką

Składniki: ciasto: - pół kostki margaryny - 125 g cukru - 5 żółtek - cukier waniliowy - łyżka proszku do pieczenia - 125 g mąki pszennej - 6 łyżek mleka krem: - łyżka cukru - 2 żółtka - cukier waniliowy - łyżka mąki ziemniaczanej - łyżka masła - 2 szklanki mleka piana: - 7 białek nie

Sernik bez sera

dokładnie zagniatamy ciasto. Białka jaj ubijamy na pianę. Gdy piana już będzie prawie gotowa, dodajemy szklankę cukru. Ubijamy razem z cukrem aż piana będzie sztywna. Śmietany ubijamy razem z budyniami śmietankowymi. Ubite śmietany z budyniem łączymy z pianą z białek i mieszamy lekko. Blachę smarujemy

Choineczki bezowe

ciągu 1 do 2 min. 6-Ubijamy dalej do czasu aż piana jest na tyle ubita,że tworzy smugi a tworząc górkę czubek nie załamuje się w dół ani w bok. 7-Pianę z białek umieścic w rekawie cukierniczym lub ostatecznie w plastikowej torbie z odciętym lekko rogiem. 8-Wyciskac pianę na papier do pieczenia na 3

Ciasto Zebra

żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli szybciej ubijemy . Do ubitych białek dodajemy cukier i cukier waniliowy i znów ubijamy aż piana stanie się gęsta. Cały czas ubijając dodajemy żółtka. Kiedy powstanie puszysty kogel-mogel przerywamy ubijanie. Do miski z jajkami

Brzoskwinka

Składniki Biszkopt: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu,1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Piana: frac12 szklanki białek, frac12 szklanki cukru kryształu, 15 dag wiórek kokosowych Przygotowanie

Bicie piany

przerażony małżonek - quot piana z białek nie chciała mi się ubić quot . A dziś podczas lanczu moja dyrekcja postanawia podzielić się z pracownikami dobrą radą. quot Najlepiej, żeby nauczane przez was przedmioty były odporne na ściąganie i inne oszustwa studentów quot - mówi. - quot A nie daj Boże, żeby

Kołaczyki cukrowe

Składniki 60 dag mąki, 30 dag masła, 4 żółtka, 10 dag cukru, zapach waniliowy, dżem morelowy lub z mirabelek. Piana: 4 białka, 20 dag cukru pudru Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę, olejek zapachowy, szybko zagnieść. Rozwałkować ciasto na placek grubości 0,5 cm

Prince polo

polo xxl beza: 5 białek 1 szkl. cukru 15 dag. posiekanych orzechów 1 5 prince polo xxl Sposób przyrządzenia Biszkopt: Ubić białka na sztywno dodając cukier. Gdy już piana będzie sztywna dodac żółtka i ubijać jeszcze. Następnie wsypać proszek do pieczenia, mąki i delikatnie

Ciasto czekoladowe lżejsze niż chmurka

to później, przy powtórnym mieszaniu czekolady razem z białkami . Odstawić na 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie można ubić pianę z 6 białek - ubijać je i stopniowo dosypywać 1 3 szklanki cukru. Piana powinna być mocno sztywna. Do masy czekoladowej, dokładnie mieszając, wbić kolejno 3 żółtka, a

piana z białek

, zwłaszcza że spektakularnych efektów to nie przynosiło - grudki  zniknęły za to później, przy powtórnym mieszaniu czekolady razem z białkami . Odstawić na 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie można ubić pianę z 6 białek - ubijać je i stopniowo dosypywać 1 3 szklanki cukru. Piana powinna być mocno sztywna

sernik kremowy

Składniki CIASTO: 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 2 szkl. mleka 3 łyżki kakao 4 ż oacute łtka 1 1 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana ubita z 4 białek MASA SEROWA: 1 - 1,30 kg sera ja używam sernikowo-kanapkowy M oacute j ulubiony 1 szkl. cukru 8 ż oacute łtek 2 budynie

Felixiany naleśnikowe rozmaitości i kieszonki kurczakowe

dodając stopniowo  ciasto do ubitej piany i leciutko mieszam, żeby piana nie opadła. I tyle. Smażę na złoto puchate naleśniki na dwóch patelniach, bo zawsze jakoś wypada mi ich zrobić więce, więc tak jest o wiele szybciej. Kiedy mąka chłonęła mokrość ciepłego mleka i wody, przygotowałam farsz z

Sernik

dodać ŻÓŁTKA jajek, otręby, słodzik rozpuszczony w mleku i łyżeczkę proszku do pieczenia . Miksowac. Z białek ubic piane w oddzielnym naczyniu oczywiscie i potem ta cala mase polaczyc delikatnie lyzka z piana z białek. Piec w 170 stopniach 50min-60min w blaszce wylozonej papierem do pieczenia . Ja

Pleśniak i odrobina prywaty:

zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i porządnie zagnieść. Wszystkie 3 części spłaszczyć, zapakować w folię spożywczą i schładzać przez 1-2 godziny w lodówce. Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie sztywna. Na blachę wyłożoną pergaminem

Tort czekoladowy z truskawkami

resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana. Masę żółtkową połączyć z pianą z białek za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1 3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany

Puszysty keks na samych białkach

ziemniaczanej Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno powoli dodając cukier. Ubijamy długo, aż piana stanie się idealnie biała i szklista. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia warto przesiać, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste . Delikatnie łączymy po trochu pozostałe

Tort czekoladowo - cytrynowy

piątnicy 3 łyżeczki żelatyny spożywczej PONADTO: 400ml kakao na mleku może być rozpuszczalne lub naturalne, ważne, aby było dość mocne Sposób przygotowania: BIAŁKOWIEC CZEKOLADOWY: Białka bezpośrednio z lodówki ubić mikserem powoli i stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubijamy, aż piana

Ciasto genueńskie z musem czekoladowym

temperatury pokojowej lub ubij je w kąpieli wodnej nad garnkiem z gotującą się wodą . Staraj się bardzo delikatnie mieszać składniki, aby piana nie opadła.  

Felixiany różności pod puchową pierzynką

wszystko schowało? To omlet  leciutki jak puszek, z jajek czterech i 3 łyżek mąki tortowej: najpierw piana z białek ubita na sztywno ze szczyptą soli, potem po jednym dodawane żółtka, a na koniec łyżką ostrożnie, żeby piany trwałości nie pozbawić, mąka wmieszana została i zielona pietruszka drobniutko

Makaroniki. Marka sama w sobie.

. Piana ma być sztywna ale nie ma się rwać. Najważniejszy moment : do piany wsypać migdały zmielone z kawą i cukrem pudrem i mieszać wszystko razem łyżką łopatką. Mieszana substancja będzie robiła się coraz rzadsza, trzeba uchwycić właściwy moment. Musi być na tyle rzadka, żeby makaroniki się nieco

Tort czekoladowy

: utrzyj mikserem żółtka z cukrem i brandy. Gdy masa będzie kremowa, gęsta i puszysta, dodaj pianę z białek piana musi być bardzo sztywna, bo inaczej ciasto opadnie . Delikatnie połą cz z orzechami i mąka. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną pergaminem, piecz ok 40 minut w temp 180st. Cisto ostudź w

Tort Stracciatella z truskawkami:

z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat

Palce lizać

! Życzę Wam udanego relaksu i do zobaczenia po weekendzie! :*     1. Biszkopt: 3 jajka 1 3 szklanki cukru 1 2 szklanki mąki + łyżka 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól   Piekarnik nagrzewamy do 180st. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i mocno ubijamy. Gdy piana

Cynamonowiec

:   * 8 białek * 8 łyżek cukru * 1 3 szklanki pokruszonych biszkoptów * 3 4 szklanki maku * 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki mąki * kilka kropli aromatu migdałowego   Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Ubijamy aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Wszystkie suche

Beza z kokosem i bitą śmietaną

wypieków 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodać stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej i octu, delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i

NUGAT

50 dag cukru 6 białek 1 szklanka wody 25-50 dag orzechów 1 łyżka octu 6 4 opłatki lub wafle 27 X 20 cm 1 2 szklanki miodu Nastawić wodę na parę w naczyniu odpowiadającym wielkością misce do ubijania piany. Przebrać, pokrajać orzechy. Orzechy laskowe zrumienić, otrzeć w ściereczce z łuski

Mus czekoladowy

posiekać i stopić w kąpieli wodnej. Białka ubić, dodając sok z cytryny i cukier.  Ubijać do momentu, aż piana stanie się elastyczna i miękka. Nie ubijać na sztywno! 1 3 ilości piany dodać do ciepłej czekolady i szybko ją wmieszać. Czekolada stanie się lżejsza, napowietrzona i otrzyma jaśniejszy kolor

Beza Pawłowej - z gorzką czekoladą i granatami

500 ml smietany 30 kwaśne owoce - u mnie to 1 mango, pół granata i poł dużej limonki     Zaczynam od nagrzania piekarnika do 180oC Potem biorę się do porządnego ubicia białek w dużej misce. Piana powinna być dość sztywna ale nawet nie próbowałam doprowadzić jej do stanu, w którym można

86 Bezy

około 210ml białek 300g cukru WYKONANIE: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę ubijać mikserem na najwyższych obrotach . Piana powinna być bardzo sztywna! Dwie duże blachy wyłożyć papierem. Ubitą pianę wykładać na blaszki łyżeczką, lub przełożyć do szprycy i wyciskać małe beziki. Wstawić do

Kruche ciasto z brzoskwinią

ciasto z dodatkiem twarogu. Do tego dowolne owoce i piana z białek.   Ciasto: 0,5 kg mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 1 cukier waniliowy 250 g twarogu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 1 jajko Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wcześniej

Jedz zdrowo i smacznie:

. Białka ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli. 2. Do innego naczynie przekładamy twaróg, i mieszamy 3. Dodajemy białka jaj, lecz powoli mieszając aby piana nie straciła na 8222 puszystości 8221 4. Dodajemy: - rodzynki - słodzik - otręby żytnie - aromat do ciasta - skórkę

Beza Pawłowej

ubić pianę na sztywno. Czasem zdarza się, że piana wcale nie ma ochoty zesztywnieć, wtedy radzę dodać szczyptę soli. Do piany dodać mąkę i chwilę jeszcze ubijać. Na koniec dodać ocet i wodę i starannie, ale delikatnie wymieszać. Gotową masę ułożyć na tortownicy o średnicy 22-24cm. Piec w piekarniku o

Tort bezowo - cytrynowy z borówką amerykańską

kremówki 30 żelatyna według opakowania na 1l płynu 100 g borówek amerykańskich Sposób przygotowania: PŁATY BEZOWE: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować jakieś 5-10 minut na najszybszych obrotach do czasu aż piana będzie idealnie biała i szklista. Wafle ułożyć na papierze do pieczenia i

Torcik czekoladowy z brandy

się wodą - na parze . Zdjąć z ognia. Dodać ser, żłótka, brandy i starannie wymieszać. 3. Ubić śmietankę i wymieszać z masą. 4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gładka, sztywna piana. Połowę piany przełożyć do masy czekoladowej i

Babeczki kruche z pianką

przepisu babeczki kruche . Przyrządzić piankę: ubić sztywną pianę z białek, dodając stopniowo po kilka łyżek cukier, wlać sok z 1 4 cytryny i ubijać, aż piana stanie się sztywna. Łyżeczkę żelatyny wymieszać z 2 -3 łyżkami gorącej wody, ostudzić, dodać do piany, ubić i odstawić do lodówki. Upieczone i

MAKARONIKI Z ŻURAWINAMI

  Wykonanie:   1. Żurawinę drobno posiekać, migdały - zmielić.                 2. Białko ubić na sztywną pianę piana musi być bardzo sztywna . Następnie dodać stopniowo cukier, aromat i cynamon, przez chwilę ubijając dalej.   3. Do piany ostrożnie domieszać mielone i posiekane migdały oraz posiekaną

Tarta z jagodami, wiśniami i migdałami pod pierzynką piany

białek na sztywno, dodając cukier puder i ubijając dalej by piana mocno zgęstniała. Na gorące ciasto wysypać owoce i płatki migdałowe. Na wierzch wyłożyć pianę. Zapiekać około 15-20 minut w 180 stopniach aż wierzch piany stanie się złoty.  

MINI SZARLOTKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Humor jakoś mi dziś nie dopisuje , więc jako remedium  na wszystkie smutki: ciasto francuskie, jabłuszko, cynamon i słodka piana z białek:-   Z tego połączenia powstało coś ala mini szarlotki:- W całym domu pięknie pachnie i od razu robi się  milej na sercu:-   Przepis na 12 sztuk: -2 płaty

PORADY KUCHENNE - WYPIEKI

chcemy, by ciasto było żółte - do żółtek ucieranych z cukrem dodajemy szczyptę soli. Dodatek soli lub odrobinę octu ułatwi ubicie sztywnej piany z białek. Ciasto drożdżowe nie będzie sie kleiło do rąk , jeśli przedtem ręce natłuścimy. Jajko do smarowania ciasta dobrze jest rozmieszać z niewielką

Tutti Frutti z jabłkami

Sezon jabłkowy w pełni! Z tej okazji przygotowałam pyszne ciacho z jabłkami o wdzięcznej nazwie tutti frutti :- Przypomina tradycyjnego pleśniaka, ale nim nie jest. Do piany dodałam kisiel i budyń, nadało to ciastu nutę cytrynowo-śmietankową, dla mnie rewelacja, polecam! Składniki: 1

TORT PAVLOWEJ

temperaturze pokojowej ubijać, stopniowo dodając szklankę cukru, aż piana stanie się sztywna. Do ubitej piany dodać mąkę kukurydzianą, ocet winny i delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować ale nie flamastrem, żeby nie wybrudzić bezy! okrąg  średnicy  23 cm , umieścić na blaszce i wypełnić go

Miejsca:

Wiśniowa (35)
Tłuszcz (9)
Maków (8)
Warta (7)
Pasto (6)
Janów (4)
Kraków (3)
Góra (3)
Wiedeń (2)
Pawłów (2)