Wszystko o:

na krupczatce

P±czki na krupczatce

Nie wyobrażam sobie karnawału bez p±czków. W zeszłym roku korzystałam z tego przepisu, dzisiaj pokażę Wam zupełnie inny. Na samych żółtkach, z m±k± krupczatk±. Czy różni± się w smaku od tych poprzednich? Wydaje mi się że s± delikatniejsze, bardziej napuszone, choć ciężko byłoby odpowiedzieć na

Ciasto drożdżowe na krupczatce

Przepadam za ciastem drożdżowym i co jaki¶ czas po prostu muszę je upiec i już ! Zapachy wydobywaj±ce się z piekarnika podczas pieczenia zawsze wprawiaj± mnie w dobry nastrój. Ostatnio wypatrzyłam na forum cincin przepis na puszyste drożdżowe robione z m±ki krupczatki - to kolejny wypróbowany

Szarlotka na m±ce krupczatce

ciasto z m±ki krupczatki, wypełnione grub± warstw± jabłek z cynamonem. Szarlotka posypana cukrem pudrem przypomina smak najpiękniejszych dni z mojego dzieciństwa. Idealna do popołudniowej kawy w wolne popołudnie. Miłego leniuchowania - Składniki na ciasto: 500 g m±ki krupczatki 4 jajka 189

Szarlotka ma¶lana na krupczatce

zapraszam do udziału : 65279 Składniki: na ciasto 1,5 szklanki m±ki krupczatki 0,5 szklanki m±ki pszennej 3 żółtka 200g masła dobrej jako¶ci 0,5 szklani cukru 2 łyżki zimnej wody na jabłka: 1,5kg kwa¶nych jabłek cukier do smaku, około 0,5 szklanki 0,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do

Drożdżówka na krupczatce, z owocami i kruszonk±

Drożdżówka na krupczatce? Nigdy bym na to nie wpadła, dopóki nie trafiłam tutaj . Przepis od razu bardzo mnie zaciekawił ponieważ była to dla mnie całkowita nowo¶ć. Teraz już wiem że zdecydowanie nie doceniałam krupczatki. Dzisiaj nast±piła wielka zmiana mojego przekonania że ta m±ka nadaje się

Faworki na żółtkach z m±k± krupczatk±

.. to znaczy że jeszcze trochę Faworki wyszły dokładnie takie jak być powinny, zatem polecam! : Ľródło: pomysł na faworki z krupczatk± podpatrzyłam tutaj . Podaję z wszystkimi moimi zmianami Składniki: 150g m±ki pszennej 150g m±ki krupczatki 2 łyżki masła 6 żółtek 5 łyżek ¶mietanki 30 1

Piernik na krupczatce, z bakaliami

Kolejny piernik.. Piernik którego byłam baaardzo ciekawa ze względu na to że przygotowuje się go w cało¶ci na krupczatce, ze spor± jak na piernik ilo¶ci± masła. Ciekawo¶ć zaspokojona, a nawet można powiedzieć podwójnie, gdyż piernik przygotowałam wspólnie z Ag± . A efekt? Jak to zwykle z Agnieszk±

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

krupczatki do ciast kruchych, półkruchych i makaronów m±kę: poznańsk± - na pierogi, pizzę, do zasmażek i sosów oraz wrocławsk± - do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, nale¶ników, sosów, zup. Tak o zastosowaniu danego typu m±ki napisano w miesięczniku Kuchnia . Podobnie pisze Hanna

Kopytka.

ziemniaki bardzo wodniste i wtedy do krupczatki trzeba też odrobinkę ziemniaczanej sypn±ć. Czyli reasumuj±c: je¶li na kopytka zwykła m±ka pszenna, to zawsze z dodatkiem m±ki ziemniaczanej... je¶li krupczatka, to raczej bez ziemniaczanej. nbsp W sporym garnku nastawiam na gotowanie wodę. Dodaję do niej

PIZZA

miski. Rozwałkować pierwszy placek w razie potrzeby można podsypać m±k± krupczatk± . Placek odłożyć na deskę oprószon± m±k± krupczatk± lub na drewnian± łopatę do zsuwania pizzy. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Zsuwać ciasto na kamień lub blaszkę i układać składniki w ilo¶ciach

Mi¶ na urodziny

przepiękny i wyj±tkowy tort dla synka, taki, jakiego w moim domu się nie robiło. I padło na tort 3D. I chyba się udało, z reszt±, sami oceńcie : Tort wyszedł na ok. 30 porcji.     Biszkopt duży trzeba upiec 2 takie biszkopty blacha 30 x 40 cm : * 8 jaj, * 8 łyżek m±ki krupczatki, * 10 łyżek cukru

Tajemnicza pani Stasia, czyli jak Ľle uczyć języka 8230

wtajemniczała mieszkańców stepowego miasta w zawiło¶ci fleksji, składni itp. Dowiedziały¶my się, że były to konwersacje. Na dodatek, pani Stasia, jak tu zjechała, kupiła w sklepie serwisik do kawuni. Z uczniami zaparzała aromatyczny napój, były też ciasteczka 8211 wszyscy o tym mówi±. A jednocze¶nie, cholera

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie z orzechami

Składniki Zaczyn : 2-3 łyżki zakwasu 500ml letniej przegotowanej wody 2 szkl* m±ki pełnoziarnistej typ 2000 Ciasto chlebowe : 350g m±ki pszennej tortowej ok. 200g m±ki krupczatki 200ml letniej przegotowanej wody 1 czubata łyżeczka soli 80g orzech oacute w włoskich Do formy : 1 łyżka

Kotlety z włoskiej kapusty i marchewki

, ser, posiekan± natkę pietruszki i koperek. Doprawić sol± i ¶wieżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać. Dodać jajka i bułkę tart±. Dokładnie wymieszać.  Do miseczki wsypać m±kę krupczatkę. Na patelni rozgrzać niewielk± ilo¶ć oleju.  Z masy formować małe kotleciki. Obtoczyć w m±ce krupczatce i

Chleb wieloziarnisty bez wyrabiania

Pyszny chlebek z miękkim, wilgotnym, ciężkim mi±ższem i chrupi±c± skórk±, nafaszerowany rozmaitymi ziarnami. Długo zachowuje ¶wieżo¶ć i pasuje do wszystkiego. Polecam. Inspirowałam się na przepisie z Galerii Potraw , podaję zmodyfikowan± wersję. Składniki: 2 szklanki m±ki krupczatki 320 g 2

Kruche ciasto z jagodami i mascarpone

krupczatce rozpływało się w ustach i bez problemów się z nim współpracowało. Masa z serka przybliżała trochę włoskie klimaty i moje ulubione tiramisu, a jagodowe nadzienie było idealnym dopełnieniem cało¶ci. Polecam gor±co : Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30 cm : Ciasto: 550 g m±ki krupczatki dałam

Placek drożdżowy według przepisu babci Janki

krupczatki i pszennej  miałam kilka podej¶ć do tego placka i wszystkie kończyły się tak samo zakalcem , ale teraz kiedy już wiem ile ma być m±ki ciacho zawsze wychodzi.   Składniki na ciasto: 600g m±ki pszennej 400g m±ki krupczatki 1 kostka drożdży 1 2 litra mleka 1 kostka margaryny 3 jajka 3

Chleb

nagle trafiłam na super łatwy i czytaj±c komentarze super smaczny chleb. Przepis tu: http: mojewypieki.blox.pl 2008 01 Chleb-wieloziarnisty.html Więc do dzieła. Kupiłam drug± foremkę, zaopatrzyłam i się w ziarenka wszelkiej ma¶ci i przystopowało mnie. Na półkach brak m±ki krupczatki.... Po trzy razy

Rolada bananowo-orzechowa .. pojawiam się i znikam..

chrupi±ce orzechy w delikatnej masie... czego chcieć więcej???  65279 Składniki na ciasto: -  6 jajek - 3 łyżki cukru - 3 łyżki m±ki krupczatki - 1 pełna łyżka kakao - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem: - 20 dag masła - 1 szklanka mleka - 10 łyżek mleka do sparzenia orzechów - 3

Mazurek z m±ki krupczatki z borówkami

le¶ne niskosłodzone Nasza Chata nbsp 200 g migdały płatki gar¶ć Ciasteczka chokolade knapper jako ¶rodek kwiatków polewa biała jest jako male kółeczka płaskie idealne do dekoracji nbsp helio kolorowe ememki nbsp nbsp nbsp Wsypujemy na stolnice m±kę krupczatkę i m±kę pszenn± nbsp

Brioche na semolinie

Upiekłam wreszcie bułeczki, które Zapbook zaproponowała do pieczenia w ramach Weekendowej Piekarni w zeszłym tygodniu. Tak mnie kusiły u innych, że nie mogłam się im oprzeć. I bardzo się cieszę, ze się na nie zdecydowałam, bo wyszły pyszne. Takie słodkie i mięciutkie. Ja nie miałam semoliny, więc

Rolada bananowa

Składniki biszkopt 6jajek 3 łyżki cukru 4 łyżki m±ki krupczatki 1 łyżka kakao 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 400ml.mleka 20dag.masła 10dag.posiekanych orzechów włoskich 2i1 2łyżki cukru pudru 1op.cukru waniliowego 3 łyżki m±ki krupczatki 2-3 banany na wkładkę

Placki ziemniaczane z dodatkiem m±ki krupczatki

pieprz biały mielony do smaku nbsp oliwa z oliwek nbsp do smażenia nbsp Trzemy na tarce ziemniaki, odciskamy z wody. Wsypujemy m±kę krupczatkę. Dodajemy sól i pieprz. Wbijajmy jajko. Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na chwile 15 minut aby ciasto doszło do siebie. Oliwę wlewamy i

Tarta orzechowa

ciasta zagniatamy, wykładamy nim formę pokryt± papierem- zawijaj±c brzegi do góry i nakłuwamy widelcem. Ja piekłam pół godziny w prodiżu, ale 20 minut też wystarczy dla krucho¶ci ciasta. Ciasto twarde i ciężkie do pokrojeni kruche jednak podczas gryzienia, ja proponuję dodać tylko m±kę krupczatkę. Na

Tort motylek- przepis

taki jasny najbardziej się podoba : Tort motylek   Składniki- na biszkopt: 8 ¶rednich jajek 1 2 szklanki m±ki pszennej 1 szklanka m±ki ziemniaczanej 1 2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu winnego szczypta soli tłuszcz i m±ka krupczatka do formy   Do przełożenia

LUKSUSOWE PˇCZKI i sposób na jasne obr±czki

, b±dĽ drobno posiekane orzechy.       Składniki na 24 szt. dużych p±czków : 600 g m±ki krupczatki 8 żółtek 70 g cukru 50 g ¶wieżych drożdży + 2 łyżki cukru + 2 łyżki letniej wody + 3 łyżki m±ki 1 188 szklanki podgrzanego mleka 2 łyżki alkoholu np. rum 189 - 190 łyżeczki soli

Chleb czosnkowy Dana

suszonych drożdży 75 ml ¶wieżo wyci¶niętego soku pomarańczowego 100 g m±ki krupczatki 10g drobno zmielonej soli najlepiej Maldon 75 ml oliwy z oliwek + do posmarowania m±ka kukurydziana do wysypania blachy Składniki na nadzienie czosnkowe: 3 rozdzielone na z±bki główki czosnku 2 łyżki oliwy z

DOMOWEJ PRODUKCJI MAKARON

włoskiej KUCHNIA WŁOSKA KLASYCZNE I NOWOCZESNE DANIA. W przepisie była m±ka pszenna wymieszana z m±k± krupczatk±. Powiem Wam tak, makaron gotuje się naprawdę krótko, u mnie może 2-3 minutki i już był lekko rozgotowany miałam wrażenie. My¶lałam, że co¶ spaprałam czy jakie inne licho ale podobno makarony na

Wspólne gotowanie

drugiej strony 8211 chochlę zupy ciemnej. Na wierzchu układamy kilka paseczków łososia wędzonego, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i robimy kleksa ze ¶mietany.    Szwedzkie Mazarenki Na kruche ciasto: 30 m±ki krupczatki 20 masła  10 cukru pudru   3 żółtka Zagniatamy i wkładamy do lodówki

karnawałowe słodko¶ci

krupczatki, 2 łyżki m±ki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszaj±c gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić. Sporz±dzamy masę z bitej ¶mietany: 1 2 litra ¶mietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpu¶cić w 1 5

Ciasto straciatella z malinami i galaretk±

nbsp krupczatk± lub bułk± tart±. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywn± pianę. Pod koniec wsypujemy partiami cukier. Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do nbsp białek, ubijamy do dobrego poł±czenia składników. Wsypujemy przesian±

Muffiny drożdżowe zawijane z jabłkami i cynamonem

objęto¶ci na około godzinę . nbsp Przygotowanie nadzienia: Wgłębienia foremki na muffiny smarujemy masłem i oprószamy krupczatk±. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy, studzimy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. ¦cieramy na tarce o grubych

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonk±

uwaga: wszystkie składniki musz± mieć pokojow± , zbliżon± do siebie temperaturę nie prosto z lodówki . Warto więc zebrać wszystkie składniki poprzedniego dnia wieczorem zwłaszcza te przechowywane w lodówce lub kilka godzin wcze¶niej w jednym miejscu na szafce w kuchni. SKŁADNIKI : 500 g m±ki

Różowy tort na urodziny dla dziewczynki

prezentuje, ale i dobrze smakuje ?   Różowy tort na urodziny dla dziewczynki   Składniki- biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 1 i 1 3 szklanki m±ki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i krupczatka do formy   Krem:  1 kg sera mascarpone 800 ml ¶mietany 30 8-10 łyżek cukru

Tort tiramisu na biszkopcie

łyżka octu winnego szczyptę soli tłuszcz i m±ka krupczatka do formy   Na kremy: 1250 gram serka mascarpone 600 ml ¶mietany 30    5 łyżek miałkiego cukru 1 usztywniacz do ¶mietany   Dodatkowo: 120 ml kawy espresso 120 ml likieru amaretto ciemne kakao   Przygotowujemy biszkopt: Dno

Szarlotka na biszkopcie z ptasim mleczkiem

  Składniki na ptasie mleczko 200 ml ¶mietany 30 125 ml wrz±cej wody 1 czerwona galaretka 1-2 łyżki cukru   Dodatkowo: gorzka czekolada tłuszcz i krupczatka lub bułka tarta do formy   Przygotowanie biszkoptu: Spód formy o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i obsypujemy krupczatk± lub bułk± tart±

Ciasto kostka malinowa

łyżka kawy rozpuszczona 60 ml gor±cej wody nbsp nbsp Przygotowanie: Dno nbsp formy o wymiarach 23x34 cm nbsp smarujemy masłem i obsypujemy krupczatk± lub bułk± tart±. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypt± soli. Pod koniec wsypujemy nbsp cukier. Do żółtek dodajemy ocet

Pijak

? na blogu, ale jako¶ tak nie mogło się złożyć, choć w gruncie rzeczy okazji nie brakowało. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 4 szklanki skrobi ziemniaczanej 3 4 szklanki m±ki krupczatki 1 łyżka oleju     Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywn±

Kostka miętuskowo - czekoladowa

     To już które¶ z kolei ciasto wykorzystuj±ce jedno z moich ulubionych smakowych poł±czeń mięty z czekolad±. Mała wariacja na temat Miętusa - dwa kolory biszkoptu i zamiast ¶mietany z galaretk± czekoladowy krem na górę. Zdecydowanie bardziej po mojemu . Dla tych, którzy nie znaj± Miętusa

Sernik krakowski

Czy jest jaki¶ sernik, który kojarzy się Wam stricte ze ¦więtami Bożego Narodzenia ? U mnie od zawsze jest to sernik krakowski, a więc charakterystyczne ciasto z kratk± i u nas obowi±zkowo z kandyzowan± skórk± cytrynow± lub pomarańczow±. Mocno serowy, na cienkim kruchym cie¶cie. Rozpływaj±cy się w

Czekoladowa baba drożdżowa

krupczatka do formy płatki migdałów nbsp Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny mieć temperaturę pokojow±. Drożdże kruszymy, dodajemy czubat± łyżkę m±ki i cukru. Zalewamy połow± mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy na

Panettone

. Jest idealna - słodka od bakalii, puchata i lekka. Jedzenie jej to sama przyjemno¶ć. I warto czekać na ni± wskazana przez autorkę ilo¶ć czasu. Poniżej podaję składniki na 24 mini panettonek lub duż± babę. Składniki na zaczyn 1 2 szklanki m±ki u mnie krupczatka 1 2 szklanki mleka 1 2 łyżeczki

Sernik jagodowo truskawkowy

budynie waniliowe po 40 g 1 łyżka m±ki krupczatki 189 margaryny roztopionej parę kropli aromatu waniliowego Ponadto: 350 g owoców cukier puder do posypania Wykonanie: Na pocz±tek wykonać spód ciasta: wszystkie podane składnika zagnie¶ć na stolnicy, w jednolite ciasto. Włożyć do woreczka i

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

kandyzowane skórki owoców   Dodatkowo: tłuszcz i m±ka krupczatka do formy   Przygotowanie: Wszystkie składniki ustawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aby ich temperatura się wyrównała. Po tym czasie mieszamy w misce czubat± łyżkę m±ki i cukru, szczyptę soli oraz pokruszone drożdże. Zalewamy

Tort z musem czekoladowym i gruszkami

i m±ka krupczatka do przygotowania formy nbsp Składniki na mus czekoladowy: 600 ml ¶mietanki 30 - 36 300 g gorzkiej czekolady 6 żółtek 3 czubate łyżki cukru pudru nbsp Dodatkowo: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 połówki gruszek z syropu 2 galaretki gruszkowe nbsp Opcjonalnie: 120 ml wrz±cej wody

Ciasto Ambasador ze ¶liwk± w czekoladzie

1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz i krupczatka do formy nbsp Dodatkowo: 1 l mleka 2 400 g masła 82 150 g drobnego cukru 2 budynie waniliowe na 500 ml mleka każdy 2 żółtka 1 jajko 1 czubata łyżka m±ki ziemniaczanej 1 puszka ananasa 200 g ¶liwek w czekoladzie 100 g żurawiny

Sernik z ros±

rzepakowego 2 jajka 5 żółtek jaj 3 5 szklanki cukru     Składniki na rosę: białka z 5 jaj 15 dag cukru pudru   Dodatkowo: tłuszcz i m±ka krupczatka do formy   Przygotowanie- ciasto: M±kę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Blachę o wymiarach 23x33 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatk±

Kruche ciasto z budyniem i ¶liwkami

ciasta kruchego NIE DODAJEMY PROSZKU DO PIECZENIA. Użycie m±ki krupczatki, zamiast zwykłej m±ki pszennej spowoduje, że ciasto będzie bardziej kruche. Kruche ciasto z budyniem i ¶liwkami Składniki na duż± blachę 25x40cm : 800 g ¶liwek 2 budynie ¶mietankowe z cukrem 700 ml mleka cynamon Ciasto

Sernik z brzoskwiniami wg przepisu Siostry Leonilii

    Składniki na ciasto: 3 szklanki m±ki krupczatki 5 zółtek 3 łyżki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia     Wyrobić ciastoz podanych składników, podzielić na większ± czę¶ć - 3 4, któr± należy rozwałkować na blaszce, a 1 4 ciasto dobrze schłodzić w zamrażalce.   Składniki na masę

Krokiety ze szpinakiem

: m±ka krupczatka bułka tarta jajka olej do smażenia krokietów 65279 65279 Mleko wlać do garnka, dodać sól, przesian± m±kę, jajka, wszystko razem zmiksować, odstawić na 20 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę mineraln± i jeszcze raz zmiksować. Ciasto musi mieć odpowiedni±

P±czki przepis III

dałam 1 4 1 2 kostki roztopionej margaryny 4 szklanki m±ki pszennej 2 szklanki m±ki krupczatki kieliszek spirytusu można dać mniej szczypta soli Ponadto: olej do smażenia konfitura cukier puder do posypania lub lukier do polania Wykonanie: Na pocz±tek radzę zrobić rozczyn, tradycyjnie

Szarlotka królewska

biszkopcie przygotowuje z m±ki krupczatki, pyszny mus jabłkowy z korzenn± nut± i puszysta kołderka bitej ¶mietany oprószona cynamonem i czekoladowymi wiórkami. Czego chcieć więcej... Kawy? Herbaty? Przy okazji chciałam Wam wszystkim życzyć dobrego roku 2013. Mam nadzieję, że nadal będziemy się spotykać na

Kostka mascarpone

180 stopni. Dno formy o wymiarach 23x33 cm smarujemy tłuszczem, obsypujemy krupczatk±. Do m±ki wsypujemy nbsp kakao, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywn± pianę, dodaj±c pod koniec cukier, a następnie

Szarlotka Ewy Wachowicz

najlepsza będzie szara reneta 4 łyżki rodzynek 4 łyżki płatków migdałów 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej masło i m±ka krupczatka do formy   Przygotowanie: Przesian± m±kę mieszamy z cukrem, sol± oraz cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz jajko.  Wszystkie

Brzoskwiniowa szarlotka

Przepis pochodzi z gazetki Ciasta Na Stół - przepisy czytelników 3 2011 PYSZNE ,MIĘCIUTKIE .PACHNˇCE .PYCHA Składniki na blaszkę o wymiarach 23*25 cm Ciasto : 75 dag m±ki krupczatki 6 żółtek 2 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru

Sernik Migdałowy

, wyrównać powierzchnię. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Składniki na masę serow±:  1 kg sera dwa razy zmielonego 5 jajka 1 pełna szklanka i 3 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe po 40 g 1 pełna łyżka m±ki krupczatki frac12 margaryny roztopionej parę kropli aromatu waniliowego Ser

Moje pierwsze zamówienie

upieczenie sernika. Raz spróbowała moich wypieków na Wielkanoc i... no i jak widać, posmakowało. Ze względu na to, iż miał wyjechać w cało¶ci, s± tylko fotki cało¶ci:- Sernik z biał± czekolad± na piernikowym spodzie Spód : 300 g m±ki wymieszałam 3 rodzaje: 70 g kukurydzianej, 100g krupczatki, 130

Ciasto drożdżowe z budyniem, owocami i kruszonk±

Fantastyczny efekt, a mimo, że na pierwszy rzut oka skomplikowane, to w rzeczywisto¶ci bardzo proste ciasto. Jest delikatne dzięki budyniowi i ¶wietnie przechowuje się nawet w czasie upałów. W sam raz na chwilę obecn± - z malinami i borówkami. Kruszonka dzięki m±ce krupczatce i cukrowi kryształowi

Kruche babeczki z jabłkami i migdałow± kruszonk±

dodawać.        składniki na 6-8 babeczek lub jedn± tartę o ¶rednicy około 28 cm: spody: 300g m±ki krupczatki 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę 75g cukru najlepiej pudru 1 jajko szczypta soli jabłkowy farsz: 5 kwaskowych jabłek 4 łyżki cukru najlepiej light demerara 65279 50g

Szarlotka z budyniem

jest to większo¶ć wie że to idealne poł±czenie. I po raz kolejny upewniam się w przekonaniu że ciasto kruche z m±k± krupczatk± jest najlepsze na ¶wiecie. Uwielbiam je :D Inspiracj± do powstania tego ciasta był ostatni wpis na blogu Kuchnia Zmysłów . Ciasto kruche zrobiłam wg. własnego przepisu

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonk±

blacha ok.35x25 cm *3 szklanki + 6 łyżek m±ki krupczatki *1 szklanka ciepłego mleka *ok. 1 2 szklanki cukru *cukier waniliowy *2 jajka *1 żółtko białko zostawić do posmarowania *150g masła roztopić *42g drożdży ¶wieżych   Składniki na kruszonkę: *1 2 szklanki m±ki krupczatki *1 2

Sernik łaciaty Siostry Anastazji

12   Składniki na masę serow±: 1,1 kg sera półtłustego 20 dag cukru pudru 250 ml ¶mietany homogenizowanej 12 8 białek 1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Dodatkowo: masło i bułka tarta lub krupczatka

Ciasto z musem czekoladowym i czerwon± porzeczk±

Przygotowujemy biszkopt: Dno nbsp formy o wymiarach 23x34 cm nbsp smarujemy masłem i obsypujemy m±k± krupczatk± lub bułk± tart±. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypt± soli. Pod koniec wsypujemy nbsp cukier. Do żółtek dodajemy ocet winny oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy

Ciasto szkolne

Przygotowanie- biszkopt: Dno blachy o wymiarach 23x34 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatk±. Boki pozostawiamy suche. nbsp Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec dodaj±c partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. M±kę mieszamy z

Szybkie ciasto ze ¶liwkami

Składniki 250 g margaryny 200 g cukru 100 g m±ki krupczatki 200 g m±ki pszennej 3 ż oacute łtka 4 białka 3 łyżki ¶mietany 18 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g ¶liwek węgierek lub podobnej do węgierek dużej odmiany Przygotowanie Margarynę ja używam Kasi utrzeć z cukrem na sztywny

Ciasteczka rozyczki

Składniki skladniki na 60 rozyczek : 400g zimnego masla 5 szklanek maki najlepiej pol na pol pszennej i krupczatki ja nie mialam krupczatki 6 zoltek 1.5 szklanki cukru pudru szczypta soli 3 lyzki wody jesli ciasto sie nie chce sklejac Sposób przyrz±dzenia Maslo posiekac z

Ciasto z wisniami i delikatnym kremem

wi¶niowa: * 3 łyżki z czubkiem kisielu wi¶niowego * 6 białek * 9 łyżek cukru * Szczypta soli * Wi¶nie z soku słoik ważył 950g Krem: * 500 ml mleka dwie szklanki * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżki z mał± g oacute rk± m±ki krupczatki * 4 łyżki cukru można dać więcej * 500

Ciasto migdałowe ze ¶liwkami i migdałow± kruszonk±

  Macie ochotę na co¶ pysznego?  Polecam migdałowe ciasto ze ¶liwkami i migdałow± kruszonk±. Ciasto zrobione z m±ki migdałowej i m±ki krupczatki sprawia, że jest bardzo delikatne, nie za suche, idealnie słodkie, a do tego puszyste i bardzo smaczne.  Proste w wykonaniu, wystarczy chwila, aby

Jesień witamy po królewsku przepyszn± szarlotk±

cynamonem i idealnie pasuj±c± na jesienne dni. Przepis na ni± znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni . Zaciekawił mnie biszkopt z m±ki krupczatki: wyszedł smaczny, delikatny i fajnie się komponował z musem jabłkowym. Do kremówki nie dodawałam żelatyny, tylko ¶mietan-fixy. Jako¶ łatwiej mi się z nimi

Mazurek kajmakowy

¶liwkowy . Mazurek kajmakowy 2013. Na zdjęciu z pasch± z jajkami z kolorowych galaretek . Ciasto: 35 dag m±ki krupczatki 10 dag cukru pudru 20 dag masła 2 żółtka 1 łyżka ¶mietany szczypta soli M±kę poł±czyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka i szybko ! zagnie¶ć, zawin±ć w

Gruszkowo karmelowe brioszki z kruszonk±

Ostatni weekend lata zapowiada się nam raczej chłodno i deszczowo. Za kilka dni przywitamy kalendarzow± jesień, więc chyba już na poważnie należy pomy¶leć o zast±pieniu króluj±cych wci±ż w garderobie sukienek na rami±czkach swetrami, zakupie nowego koca i kubka w rozmiarze jumbo, by pomie¶cił spor±

Lato, rozdział 3.

-3 jaja.  3-4 łyżki m±ki krupczatki.  1 łyżka wody sodowej.  Olej. Sól.    Przepis nr. 2. Li¶cie babki smażone na słodko .  20 do 30 młodych li¶ci babki.  M±ka.  Tłuszcz do smażenia.  Cukier puder, cynamon.  Ciasto.  2-3 jaja.  2 łyżki mleka.  3 łyżki m±ki krupczatki.  Proszek do

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie z orzechami

Składniki Zaczyn : 2-3 łyżki zakwasu 500ml letniej przegotowanej wody 2 szkl* m±ki pełnoziarnistej typ 2000 Ciasto chlebowe : 350g m±ki pszennej tortowej ok. 200g m±ki krupczatki 200ml letniej przegotowanej wody 1 czubata łyżeczka soli 80g orzech oacute w włoskich Do formy : 1 łyżka

Dewolaje z szpinakiem i pieczarkami

kurczaka 20 dkg żółtego sera pokrojonego w plastry 1 kg pieczarek 3 cebule 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 z±bki czosnku kostka rosołowa sól, pieprz m±ka krupczatka bułka tata 3 jajka Filety przekroić na pół, rozbić tuczkiem ja nakładam woreczek na fileta i rozbijam, wtedy w filecie nie będzie dziur

Szarlotka wg. rodzinnego przepisu

. Zaczynamy od ciasta: kostka masła, 1 5 kostki smalcu z lodówki , 2 szklanki m±ki krupczatki, 2 szklanki m±ki zwykłej, 1 5 szklanki cukru, cukier waniliowy, czubata łyżeczka proszku od pieczenia, 4 żółtka, 2 jajka. 1. Na stolnice wysypać m±kę krupczatka i zwykła i proszek do pieczenia. 2. Pokroić

Ciasto kruche z nadzieniem

Składniki 1 szklanka krupczatki 0 5 szklanki m±ki ziemniaczanej o 5 szklanki cukru najlepiej pudru ale niekoniecznie 0 5 kostki margaryny 1 jako 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia cukier waniliowy Sposób przyrz±dzenia Polecam!!! Na ciepło i na zimno!!! Łatwe, smaczne

Sernik ¶mietankowy z posypk± truflow±

tych ciężkich, po prostu je Kocham piec i je¶ć . Gor±co polecam !:      Składniki na ciasto: 90 g cukru pudru 250 g m±ki krupczatki 150 g margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ew. 1 łyżkę ¶mietany Z podanych składników zagnie¶ć ciasto, je¶li składniki nie będ± chciały się

Idealna szarlotka Tomka

pudru   Spsób przygotowania cytuję za Tomkiem: Sporz±dzić kruche ciasto: 5 żółtek włożyć razem z cedzakiem do rondla z wrz±c± wod±, aby żółtka były przykryte wod± na 15 min., wyj±ć, schłodzić. Do 50 dkg m±ki krupczatki włożyć 20 dkg masła, 10 dkg margaryny, żółtka, 15 dkg cukru-pudru, szybko

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie z orzechami

Składniki Zaczyn : 2-3 łyżki zakwasu 500ml letniej przegotowanej wody 2 szkl* m±ki pełnoziarnistej typ 2000 Ciasto chlebowe : 350g m±ki pszennej tortowej ok. 200g m±ki krupczatki 200ml letniej przegotowanej wody 1 czubata łyżeczka soli 80g orzech oacute w włoskich Do formy : 1 łyżka

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie z orzechami

Składniki Zaczyn : 2-3 łyżki zakwasu 500ml letniej przegotowanej wody 2 szkl* m±ki pełnoziarnistej typ 2000 Ciasto chlebowe : 350g m±ki pszennej tortowej ok. 200g m±ki krupczatki 200ml letniej przegotowanej wody 1 czubata łyżeczka soli 80g orzech oacute w włoskich Do formy : 1 łyżka

Pyszne ciasto Ple¶niak

PRZYGOTOWANIE: 1-Do dużej miski wsypujemy m±kę krupczatkę 2- Kasię kroimy w kostkę wrzucamy do m±ki 3- żółtka 6 sztuk dodajemy do maki oraz szklankę cukru pudru 4- Wsypujemy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5- Wyrabiamy ciasto dzielimy na połowę jedna polowe wkładamy do blaszki a drug± połowę dzielimy

Mazurek krówkowy

ocenię je na celuj±cy Ale od pocz±tku. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam mazurek z krówkami. Spód - niezbyt słodki, kruchy, z dodatkiem m±ki krupczatki której t± krucho¶ć zawddzięcza. Masa - słodka, ci±gn±ca się choć to zależy z pewno¶ci± od rodzaju użytych krówek , po prostu bajeczna : A do tego

Tort urodzinowy dla dziecka

. Wiedziałam, że nie będę mieć czasu na przygotowanie domowej masy cukrowej do figurek ulubionych bohaterów Julci, a poza tym robi±c j± w domu musiałabym kupić całe barwniki, które póĽniej by się na pewno zmarnowały, gdyż nie mam w zwyczaju ich używać bez baaaardzo specjalnej okazji. Kupiłam więc gotow± masę

Rogač pita

krupczatki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1 2 cytryny szczypta soli      Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać ¶mietanę, ponownie utrzeć. Następnie wsypać pozostałe składniki, zagnie¶ć gładkie ciasto. Odstawić na 30minut w temperaturze pokojowej. CIASTO II: 500g

Sernik z makiem Siostry Anastazji

W ubiegłym tygodniu naszła mnie nieodparta ochota na sernik na kruchym spodzie, a gdy przegl±dałam ksi±żkę Siostry Anastazji, wpadł mi w oko przepis na sernik z makiem. Prosty, zawieraj±cy standardowe składniki, choć na pierwszy rzut oka nieco zbyt słodki.  I choć zmniejszyłam ilo¶ć cukru oraz

Szarlotka spod samiu¶kich Tater

Mamy jesień, więc musi być szarlotka. Dla mnie to obowi±zkowa pozycja o tej porze roku. Tym razem skusiłam się na dobrze znan± w kulinarnej blogosferze szarlotkę tatrzańsk±. Przepis na ni± znalazłam u Dorotus , ale jako pierwsza podała go Szelka na gazetowym forum. W szarlotce tej znajdziecie to

Ciasto o smaku truskawkowym z jabłkami

pieczenia, wstępnie mieszamy, po czym dodajemy krupczatkę i zagniatamy ciasto. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić nam od r±k ewentualnie podsypujemy odrobin± m±ki i będziemy mogli z niego utworzyć kulę. Uwaga - ciasto będzie lepkie, ale powinno odchodzić od r±k. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci w

Łatwy tort dla dziecka z lentilkami

limonki   Przygotowanie: Dno tortownicy o ¶rednicy 16-18 cm smarujemy masłem i obsypujemy m±k± krupczatk±. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczypt± soli. Pod koniec dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Masę wlewamy do  białek, chwilę razem

Sernik kapłański

Sernik, z biał± i kakaow± kruszonk±, kruchusieńk±, rozpływaj±c± sie w ustach, bo zrobion± na bazie krupczatki. Gor±co namawiam, aby¶cie użyli do niej masła, margaryne spokojnie można zużyć do masy serowej. Wła¶nie...masa serowa. Tym razem użyłam do niej koziego twarogu oczywi¶cie domowej roboty i

Ciasto jabłkowo-orzechowe

na najwyższych obrotach przez minutę. Dodać cukier waniliowy oraz cynamon i ubijać jeszcze przez 2 minuty. W osobnej miseczce wymieszać kaszę mannę lub krupczatkę , proszek do pieczenia, kakao i orzechy. Dodawać po trochu do ucieranej masy jajecznej - miksować na zmniejszonych obrotach. Do gładkiego

Rolada w kropeczki z kiwi i mas± cytrynow±

kropki Składniki: - 1 szkl. m±ki 65279 - 4 jajka - 1 łyżka oleju - 1,5 łyżki octu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 4 szkl. cukru 65279 65279 Dodatkowo do kropek: - 1 łyżka kakao Dekomoreno Żółtka oddzielić od białek. Do misy dać białka i ubijać je na pianę. W 0,5 l garnuszku lub salaterce

Pyszne nadziewane papryczki

mnie w puszce 4 łyżki keczupu 1 1 2 - 2 łyżki m±ki krupczatki 1 2 kostki rosołowej przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta,  można dodać troszkę słodkiej papryczki w proszku Na patelni u mnie ceramicznej lub rondelku wedle uznania, wlać szklankę ¶mietanki lub tego mleczka które podałam, dodać

Szarlotka z kokosem i nowa współpraca

. Pierwsze efekty zobaczcie sami. Zapraszam na szarlotkę z budyniem i kokosem.    Porcja na blachę o wymiarach 21x25cm:  225g m±ki krupczatki lub tortowej 170g cukru 125g masła 2 jajka - oddzielnie białka od żółtek 1 łyżka ¶mietany 3 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kokosu 1 łyżka soku z

Babka z majonezem

krupczatk±. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywn± pianę ze szczypt± soli. Ci±gle miksuj±c na wysokich nbsp obrotach dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce cukru. Zmniejszamy nieco obroty robota i dodajemy po łyżce majonezu. nbsp M±kę ziemniaczan±

Wyjatkowo pyszne babeczki:

Na pierwszy rzut oka wygl±daj± mało wyj¶ciowo. Normalnie. Zdanie zmienia się po pierwszym kęsie:   Ciasto:   M±ka krupczatka - 30dag Masło - 20dag Cukier puder - 5dag Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka Cukier waniliowy - opakowanie Jaja - 1 sztuka   Posiekać

Snikers siostry Meri

Składniki Ciasto Kakaowe: 7 jajek 3 4 szklanki cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maki krupczatki sok z połowy cytryny Ciasto orzechowe: 5 białek 1 szklanka cukru 25 dkg orzechów siekanych 1 łyżka miodu 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka maki krupczatki Masa

Tarta z rabarbarem

tym czasie odlewamy.   Ciasto: * 30 dag m±ki krupczatki * 3 jaja białka i żółtka osobno * 1 2 opakowania cukru waniliowego *  20 dag margaryny * 15 dag cukru pudru Wszystkie składniki razem ł±czymy i zagniatamy tak długo aż ciasto będzie  gładkie.Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do

Kruche ciasto ze ¶liwkami, piank± i kruszonk±

Sezon na ¶liwki trwa. Tym razem zamiast tradycyjnego drożdżowca, który króluje u nas w domu - kruche ciasto. Składniki: ciasto - 2 szklanki m±ki pszennej - 1 szklanka m±ki krupczatki lub po prostu 3 szklanki m±ki pszennej - 1 2 szklanki cukru purdu - 2 3 kostki zimnego masła - 2 żółtka

Krucha szarlotka z waniliow± piank±

     My, Polacy, kochamy jabłka i szarlotki. W sumie zastanawiam się sk±d ta miło¶ć, bo gruszki też rodzime, a już tak± popularno¶ci± się nie ciesz±. A na blogu szarlotek mało, więc pomału trzeba to będzie zmieniać: Tym razem kruche ciasto z m±ki krupczatki i kawałki twardych, lekko kwaskowych

Ciasto drożdżowe ze ¶liwkami

cukier puder cynamon tłuszcz i krupczatka do formy   Przygotowanie: M±kę przesiewamy przez sito. Dodajemy drożdże, cukier oraz cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Wlewamy zimne mleko i gdy składniki ostygn± do temperatury 37 stopni, wlewamy do m±ki

Miejsca:

Wi¶niowa (41)
Tłuszcz (13)
Maków (13)
Warta (10)
Poro (8)
Pasto (6)
Janów (5)
Warszawa (3)
Luba (3)
Divo (3)