Wszystko o:

masa makowa z suchego maku

Święta zawsze z makiem

leksykon wydano, takie państwo istniało i na Węgrzech zaczęto uprawiać w XVIII w. Celem uprawy są nasiona, z których produkuje się wartościowy olej jadalny i makuchy, stanowiące cenna pasze 8230 . Nasiona maku mają zastosowanie w cukiernictwie strucle z makiem, torty makowe itp. oraz piekarnictwie

Tort orzechowo-makowo-kawowy

szklanki zmielonych orzechów włoskich nbsp biszkopt makowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 4 łyżki suchego maku nbsp biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 2 szklanki kawy cappuccino w proszku nbsp Masa: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 1 kostka masła 1

MAKOWIEC

- 30-35 dag cukru - 6 dag drożdży w wypadku drożdży suchych pamiętać, że jedna paczuszka odpowiada 2,5 dag drożdży - 6-7 żółtek - szczypta soli - około 0,5 l mleka - 1 jajko do nabłyszczenia Sposób przygotowania: masa makowa   1. Mak najpierw należy opłukać, odcedzić. Umieścić w garnku i

Domowa masa makowa

słodka i wypełniona niepotrzebnymi zagęszczaczami ? A co najważniejsze- będzie dokładnie taka, jak powinna. nbsp more nbsp nbsp Domowa masa makowa Składniki: 35 dag suchego maku może być mielony 10 dag cukru 2 czubate łyżki płynnego miodu wielokwiatowego 10 dag kandyzowanej skórki

Strucla makowa krucho- drożdżowa rolada makowa

Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez maku ? Ja nie ! Dlatego co roku obowiązkowo na stole pojawia się seromakowiec oraz strucla makowa krucho- drożdżowa. Często robię także inne makowe ciasta, jak choćby makowiec Siostry Anastazji czy tort makowy z białego maku , ale dwie pierwsze

Makowiec strucla drożdżowa z makiem

makowa z SUCHEGO MAKU a nie tego z puszki widzieliście skład? Przecież to koło maku nie stało oraz odrobina serca... Tym razem mamie nie chciało się przygotowywać makowców, więc postanowiłam, że ja to zrobię. Przyznam jednak, że trochę się bałam dlatego poprosiłam mamę o dokładne wskazówki. To było

Sernik wyśmienity z makiem

Mój ulubiony sernik z dodatkiem maku. Warto się wysilić i zmielić twaróg. Smakuje o niego lepiej niż sernik z serem z wiaderka. Przepis od mojej mamy. Oczywiście jeśli chcemy mieć mniej pracy można dodać gotową masę makową. Polecam. Sernik wyśmienity z makiem Składniki : Masa serowa : 1 kg

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

, bardzo GORĄCO POLECAM!   Przepis autorski .   Tort Bakaliowy Klejnot Orientu Biszkopt makowy tortownica 18 cm : 4 jajka rozmiar M 100 g suchego maku nie trzeba go mielić 40 g mąki pszennej szczypta soli 140 g cukru 1 4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić dokładnie od żółtek

TORT ZIMOWY

sztywną pianę pod koniec powoli wsypując cukier. Następnie jedno po drugim dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Ciasto Wiśnia z makiem

wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki. Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i

Rogale Marcińskie

pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masa powinna być

Strucla makowa

z wilgotnym nadzieniem. *Strucle makowe* mąka pszenna - 500g + na podsypanie mleko - 180ml masło - 150g żółtka - 6 sztuk drożdże suche - 21g cukier - 6 łyżek sól - pół łyżeczki spirytus - 1 i 1 2 łyżki wanilia - 2 laski mak - 500g cukier - 170g rodzynki - 100g orzechy włoskie - 100

Drożdżowa gwiazda z makiem

szklanki mleka 1 2 szklanki cukru MASA MAKOWA 200 g maku suchego, już zmielonego 750 g cukru brązowego 2 łyżki miodu 25 g rodzynek 25 g suszonej żurawiny 25 g orzechów włoskich 2 łyżki mielonych migdałów 1 4 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy 4 daktyle 4 suszone morele DODATKOWO

Makowiec klasyczny. Najlepszy.

masy takie właśnie lubię , dlatego mogą w trakcie pieczenia popękać 8211 wówczas upieczone strucle można przełożyć na blaszce 8222 do góry nogami 8221 i wtedy wystudzić w ściereczce. Wierzch: lukier: 1,5 szklanki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + 2-3 łyżki wody około suchy mak

Babeczki z makiem i likierem advokaat

! Jeśli nie macie czasu ochoty na kilkustopniowe przygotowania masę makową zastąpcie suchym makiem i też będzie pysznie - próbowałam :- składniki na masę makową: 100ml mleka 50g maku 50g marcepanu 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka mielonych migdałów 2 gorzkie migdały, starte składniki na

Makowiec japoński

razem przez chwilę dokładnie mieszając. Przestudzić. MAK SUCHY MIELONY: W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka razem z 50g masła i miodem. Dodać ekstrakt waniliowy i mak. Gotować do czasu, aż mak spęcznieje, a większość mleka wyparuje. Przestudzić. Gdy masa makowa jest już gotowa, możemy przejść do

Rogale marcińskie

żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej *pół łyżeczki ekstraktu z wanilii *3,5 szklanki mąki pszennej tortowej *3 łyżki drobnego cukru *szczypta soli *3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego masła do wałkowania   Nadzienie:   *350 g białego maku *100 g masy marcepanowej  *3 4

Makowiec zawijany

zbite i suche. Ja wyrabiam najpierw dużej szklanej misie, a następnie wykładam na stolnicę i jeszcze dobrze pracuję z ciastem, by było ładnie wyrobione. Z powrotem przekładam do mojej miski, lekko oprószę mąką i przykrywam ściereczką na 1godzinę. Nadzienie makowe: 300 g maku 3 żółtka szczypta soli

Torcik ORBITA

  Zapraszam na torcik z orzeźwiającą masą truskawkową i masą budyniową oraz piegowatym, makowym biszkoptem, dosyć pracochłonny, jak wszystkie przekładańce, ale pyszny. Miłej niedzieli.   Inspiracja: orbita   Składniki na biszkopt makowy: - 3 jaja - 3 łyżki mąki - 3 łyżki cukru - 1 płaska

masa makowa z suchego maku

Najlepsza rolada makowa     Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe: 500 g mąki przennej 40 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 5 żółtek 150 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Masa makowa: 500 g suchego zmielonego maku 100

Wiśnia z makiem

Po dłuższej nieobecności, wracam do Was jako szczęśliwa mężatka z kawałkiem bardzo dobrego ciasta makowego. Słodycz masy śmietankowo - czekoladowej przełamana jest soczystą wisienką. Ciasto idealnie smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce.  Przepis znalazłam na blogu Zjem to! , podaję z

Tort makowy

nasączenie blatów makowych likierem pomarańczowym.Jeśli robicie biszkopt makowy z suchego maku to odsyłam Was do oryginalnego przepisu  http: mojewypieki.blox.pl html 1310721,262146,169.html?2 65279 ale jeśli robicie z gotowej masy nasączenie moim zdaniem jest zbędne ponieważ cisto wychodzi naprawdę

Drożdżówki z makiem

No kochani dzisiaj zaszalałam i wzięłam udział nbsp Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową nbsp Razem z Pawłem i Madzią nbsp oraz z innymi uczestnikami pieczemy co jakiś czas nbsp coś pysznego . nbsp nbsp Masa makowa domowa: 180 nbsp g suchego maku 50 g miodu

Świąteczny tort

. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno . Do

Rogale marcińskie

30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego masła** do wałkowania nbsp Nadzienie: 350 g białego maku 100 g masy

rzeszowiak

margaryny 150 g cukru 4 jajka osobno białka i żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli masa makowa: puszka maku 2 łyżki miodu łyżka kwaśnego dżemu kilka kropli olejku migdałowego 4 jajka osobno białka i żółtka 100 g rozpuszczonego

Torcik makowy z wiśniami i masą kawową

Jako, że mak jest jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole zrobiłam torcik, który od bardzo dawna planowałam. Myślałam, że będzie to dość ciężki wypiek bo makowe blaty do najlżejszych nie należą ale jako całość torcik nie jest jednak taki ciężki. Masa jest lekka, delikatna, wiśniowa

Seromakowiec

wyłożyłam dno wysmarowanej blaszki 24 x 37 cm. Podpiekłam w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałka góra dół na złoty kolor - ok 20 min Masa makowa 60 dag suchego maku zmielonego, 750 ml mleka, 5 łyżek miodu, 3 pełne łyżki masła, 5 dag orzechów, włoskich, 5 dag rodzynek, aromat migdałowy, skórka

Makowiec na biszkopcie

opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy : Składniki na masę makową: 225 g maku 2 jajka 60 g masła 60 g miodu 0,5 łyżki cukru 2 łyżki oleju 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g rodzynek 25 g posiekanych migdałów kilka kropel ekstraktu migdałowego   Składniki na biszkopt

makowiec zawijany

Nigdy nie przepadałam za makowcem. Może dlatego, że moje najwcześniejsze wspomnienie dotyczące tego ciasta wiąże się z gotowaniem maku gotowych mas makowych jeszcze wtedy człowiek nie zaznał , a dla mnie był to odór okropny! uchh.. Jednak trzy lata temu, mój brat poprosił mnie bardzo ładnie, abym

Tarta z konfiturą mandarynkową i białym makiem

pudru duża szczypta soli 150g masła, pokrojonego w kostkę 2 żółtka konfitura mandarynkowa: 5-6 mandarynek 50g cukru lub do smaku, można dodać mniej a potem dosłodzić 100ml wody sok z 1 2 cytryny biała masa makowa: 100g białego maku 150ml mleka 100g marcepanu 50ml śmietanki 30 2

Domowa masa makowa

zmielone nie wiadomo co....z domową masa makową to już inna bajka...pyszna bajka : Przepis z bloga My man s kitchen .   Składniki : na ok 1,5 kg masy 500 g suchego maku 4-5 łyżek miodu 50 g masła sól sok z cytryny 2-3 łyżki kakao opcjonalnie - polecam dodać 2 szklanki mleka lub mniej

Makowiec w cieście półfrancuskim

1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 białka Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody np. w lnianej ściereczce. Do maku dodać pozostałe składniki oprócz białek i wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej

Drożdżówki z makiem

Świąteczne makowce zwykle tak rozbudzają domowe apetyty, ze przygotowuję je z dużym 8222 zapasem 8221 : W praktyce wygląda to tak, ze zamrażam kilka strudelków na Nowy Rok oraz porcję masy makowej na jakieś 8222 później 8221 . Owo 8222 później 8221 właśnie nadeszło i masa makowa, która

Duże zmiany i Ciasto Filozofa

mieszając. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 30-40 minut. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, cukier, wymieszać, chwilę prażyć. Na końcu dodać suchą galaretkę

Szaleństwo makowcowe

posiekanych migdałów lub orzechów , 15 dkg rodzynek i frac12 filiżanki pokrojonej drobno smażonej skórki pomarańczowej. Dodać mak, wymieszać i przesmażyć przez 15 minut, często mieszając. Ochłodzić. 3-4 żółtka utrzeć ze szklanką cukru i dodać do masy. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą. Na

Makowiec na spodzie drożdżowym z posypką

szczypta soli ziarenka z laski wanilii ew. skórka pomarańczowa Masa makowa: Do garnka wlać wodę, potem mleko i zagotować. Do mleka wsypać zmielony, suchy mak. Co jakiś czas mieszając prażyć na małym ogniu 15min. Dodać cukier i miód, potem resztę składników i wymieszać. Odstawić do wystudzenia

Metrowiec makowo-owocowy

szklanki zmielonego maku używam gotowego suchego zmielonego maku , 20 dag cukru, 8 dag mąki, 189 łyżeczki proszku do pieczenia, Biszkopt: 8 żółtek, 10 dag cukru, 17 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa*: 1 galaretka czerwona, 1 galaretka zielona, 500 ml kremówki 36

Ciasto cynamonowe

dodatkowo: słoik powideł śliwkowych Przygotowanie: Blaty cynamonowe: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Do masy dodać mleko i połączone ze sobą wszystkie suche składniki - dalej ucierać. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę

Makowiec z jabłkami

Może uda mi się kogoś skusić na ten makowiec? :  Jest pyszny, zwłaszcza po schłodzeniu. Wilgotna i aromatyczna masa makowa, w połączeniu z orzeźwiającą masą jabłkową, obie przykryte puszystym biszkoptem... Składniki ciasta możecie podwoić, jak w oryginalnym przepisie wydawnictwa Ciast domowych

Arbuzowiec

. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, delikatnie połączyć. Piec w analogicznej blaszce jak biszkopt kakaowy, około 30 minut w 170 st. C. Wystudzić.   Składniki na masę śmietankową: - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36 - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny

Makowiec na biszkopcie

Masa makowa 600 g suchego mielonego maku Ok. frac34 l mleka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 4 jaja 1szk. cukru Olejek migdałowy 50 g margaryny 300 g bakalii   Mleko zagotować, po czym zalać mak nie wlewajcie od razu całej ilości mleka, gdyż może masa być zbyt rzadka , masę

Trzy ciasta. Nietradycyjne

Zimowe święta przed nami. Najbardziej charakterystyczne dla nich są dwa rodzaje ciast: strucla makowa i piernik. W niektórych domach może także porządny sernik. Że wspomnę jeszcze jeden jego wariant, ser połączony z masą jak na makowiec. Kto umie, ten wypieka sam. Większość z nas jednak ciasta

łaciaty sernik z makiem

To w żadnym razie nie jest klasyczne ciasto serowo-makowe. To pyszny i niezwykle efektowny sernik, z dodatkiem suchego maku. Przepis oryginalny pochodzi z tej strony , ja zachwyciłam się nim przeglądając ten blog , zrezygnowałam jednak z warstwy kruszonki i cukru pudru. Wylepiłam ciastem tylko

Babeczki z gorzką czekoladą, makiem i wiśniami

czekolady. Bardzo polecam! wiśnie: 250g wiśni z soku 120ml soku wiśniowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masa makowa: 100g maku 150ml mleka 100g marcepanu 50ml śmietanki 30 2 łyżeczki cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 cytryny

Makowiec

: 65279 Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 180 ml letniego mleka 150 g roztopionego, przestudzonego masła 6 żółtek białka zostawić do masy makowej 21 g suchych drożdży 6 łyżek cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego Drożdże wymieszać z mąką, dodać cukier, żółtka, mleko oraz ekstrakt waniliowy

Makowiec zawijany

rumu lub likieru migdałowego ziarenka z 1 laski wanilii   Masa makowa : 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze

Polski tradycyjny makowiec zwijany

dodajcie domowej masy makowej. Smaczny, prosty a odpowiednio przechowywany długo zachowuje świeżość. Przepis Z bloga Moje wypieki .   Składniki na 3 drożdżowe strucle :  3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g

Makowiec drożdżowy zawijany

miejsce.   Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta . Ciasto podzielić według uznania ja dzielę na 2 części , rozwałkować prostokątne placki

ciasto niespełniony tygrysek

Dziś chciałam podzielić się przepisem na pyszne i bardzo efektowne ciasto z makiem i brzoskwiniami. Przygotowałam takie na ubiegłe święta, upiekę z pewnością jeszcze nie raz. Uwielbiam ciasto z dodatkiem amoniaku-jest niezwykle kruche i delikatne do tego  dobrze doprawiona masa makowa, krem

Strucla z makiem

składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.  Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa makowa: Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z

masa makowa z suchego maku

Bułeczki drożdżowe z makiem nbsp nbsp nbsp 500 g mąki 100 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 4 jajka jedno białko odłożyć 180 g miękkiego masła 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Masa makowa: 150 g mielonego suchego maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 20

Świąteczny rarytas

koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać. Na masę z żółtek wyłożyć warstwami mak, bułkę lub kaszę manną, cukier waniliowy, olejek migdałowy, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do średniej tortownicy lub formy i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C

masa makowa z suchego maku

 Makowiec na cieście drożdżowym       Cisto drożdżowe: 375 g mąki 75 g cukru 75 g masła 1 jajko 125 mleka 42 g drożdży szczypta soli Masa makowa: 500 g mielonego suchego maku 500 ml mleka 100 g mielonych migdałów 170 g cukru 4 łyżki miodu 100 g kandyzowanej 65279 skórki

Seromak

. Podzielić na 2 części, 60 i 40 mniejszą zamrozić, większą wyłożyć do blaszki 15x 25 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w 180 st. C.   Składniki na masę makową: - 200 g zmielonego suchego maku - 200 ml mleka - 100 g zmielonych migdałów - 1 jajko - 100 g cukru - 60

Seromakowiec

, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Masa makowa: 2,5 szklanki suchego maku 1 3-1 2 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki płynnego miodu Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą ponad jego powierzchnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Kopciuszek

pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.   Składniki na biszkopt makowy: - 4 jaja - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 2 szklanki suchego maku Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, z tym ze na końcu dodać jeszcze mak. Upiec w takiej samej blaszce jak

Makowe muffinki ze świątecznych resztek

Czy po rozlicznych świątecznych ciastach i deserach nie zostało u Was trochę masy makowej? U mnie tak i to całkiem sporo. Jedzenia nie powinno się marnować, a więc przedstawiam Wam fajny sposób na zużycie masy, znalazłam go na stronie kotlet.tv muffinki-nadziane-makiem Jest to również dobry patent

Rogale marcińskie

litery K .  Ciągle miksując dodajemy po łyżce maku z bakaliami.  Dorzucamy drobno posiekaną skórkę pomarańczową, łączymy wszystkie składniki. Zimne białka jaj ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Jeśli rogale robimy przez 2-3 dni, białka jaj dodajemy przed

świąteczny makowiec...zawsze pękający:-

odchodzić od miski wlewam roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość ok. 1 godz. . masa makowa: 600 g suchego maku 200 g cukru 4-5 łyżek miodu olejek migdałowy 2 garście rozmaitych orzechów włoskie, laskowe, migdały 2

MAKOWIEC

migdałowy Do ozdoby: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody mak lub kandyzowana skórka pomarańczowa Zaczynamy od masy makowej: mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do napęcznienia na kilka godzin warto zrobić to wieczorem dzień wcześniej , następnie odcedzamy z dokładnie z wody i dwukrotnie

Sernik z makiem Siostry Anastazji

, ale delikatnie mieszamy.   Przygotowanie pianki makowej: Białka ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier, a następnie mak.  Do formy przekładamy masę serową, a na nią piankę makową. Na piankę ścieramy na grubych oczkach pozostałe wyciągnięte z zamrażarki ciasto.  Sernik z makiem pieczemy przez

Strucla makowa czyli pierwsze święta w moim wykonaniu

powinno podwoić objętość od 1 do 1,5 godziny . Masa makowa: * 500 g maku * 170 g jasnego brązowego cukru można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna * 100 g rodzynków * 50 g orzechów włoskich, posiekanych * 3 łyżki miodu * 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem

przekręcić przez maszynkę 2 razy. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem. Gdy będą puszyste dodawać po troszku zmielony mak, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dołożyć do masy makowej i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Masę przelać do

Tort makowy

drobnym sitku.  Żółtka jajek utrzeć z cukrem,  dodać mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać następnie dodać masę makową i połączyć. Na koniec dodać pianę z białek  ubitą na sztywno z solą.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków nie smarować ani nie wykładać papierem

Mazurek Makowy

patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest suche . Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Na zimnym spodzie makowym rozsmarowujemy kajmak. O wiele łatwiej jest go rozsmarować, jeśli wcześniej energicznie rozmieszacie go widelcem lub mikserem. Nakładając masę pozostawiamy ok 1 centymetra ciasta z każdej

BEZGLUTENOWY TORT MAKOWY

je z makową masą przy użyciu silikonowej szpatułki. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 45min lub do suchego patyczka. Studzimy tort przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do szklanki przegotowanej zimnej wody wciskamy pół cytryny. Wystudzony tort kroimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy kwaskową

TORT MAKOWY

białości żółtka z cukrem. Dodajemy przestudzony mak z bakaliami oraz zmielone siemię, płatki także używam młynka do kawy , proszek do pieczenia i aromat. Mieszamy mikserem do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, po czym delikatnie łączymy je z makową masą

Inezka makowo - jabłkowa

! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Biszkopt makowy: 6 białek szczypta soli 3 4 szk. mąki 1 2 szk. cukru 3 4 szk. suchego maku 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania, małymi porcjami dodając cukier i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z makiem i

Seromakowiec z masą jabłkową

olejek zapachowy   Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Przygotować spód: z podanych składników zagnieść ciasto, tak jak na makaron. Ciasto wyłożyć na blachę. Masa makowa: dzień wcześniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub

Makowiec Dawida

Chyba w ogóle nie powinnam przypisywać sobie udziału w przygotowaniu tego ciasta. Przepis mojej mamy, wykonanie Dawida, moja tylko masa makowa Wspaniale mieć takiego pomocnika - już zapowiedziałam Dawidowi, że od tej chwili makowca będzie robił tylko On Wracając do ciasta - jest fantastyczne

Mini makowce z bezą i prezentacja Robota kuchennego Sencor STM 3018RS

z jajkiem, aromatem, rodzynkami i kaszą przy pomocy nasadki w kształcie litery A. Mak wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę przy pomocy nasadki balonowej 8211 wyłozyć na masę makową. Piec ok 30 min w 180st. Zostawić do wystudzenia

Makowiec na kruchym spodzie

pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 4 łyżeczki soli dodatkowo: 1 rozmącone żółtko do smarowania Masa makowa: 30 dkg mielonego maku budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżka masła 4 łyżki miodu 5 dkg rodzynek 5 dkg posiekanych orzechów 5 dkg posiekanych migdałów olejek migdałowy 2 szklanki wrzątku

Makowiec drożdżowy z domową masą makową

Dawno już nie piekłam drożdżowego makowca,więc upiekłam a oto on: Składniki: ciasto:pół kostki drożdży 2 łyżki mleka 1 2 kg mąki 150 g masła 2 jajka 3 żółtka pół szkl cukru pół szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1

Arbuzowiec

. Biszkopt z makiem: 4 białka szczypta soli 3 4 szk. cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie strużką wlać ocet. Mąki i mak wymieszać ze sobą i

Rogale marcińskie

,5 szklanki maki pszennej 1 jajo łyżka suchych drożdży szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 25 gram masła bezpośrednio do ciasta + 200gram, które będziemy rozwałkowywać w cieście   masa makowa: 2 szklanki białego maku 100gram masła 150 ml śmietanki kremówki pół szklanki

Majowa dama

, wymieszać. Masa brzoskwiniowa klik : puszka brzoskwiń 850g 2 galaretki brzoskwiniowe Brzoskwinie wraz z sokiem z puszki zblenderować i zagotować. Dodać suche galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodatkowo: polewa czekoladowa Na pierwszy blat ciasta makowego rozsmarować krem

Sernik czekoladowy na makowym spodzie

, suchego maku, przygotowanego wg instrukcji lub 400g gotowej masy makowej - 2 duże jajka - 3 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów - 40 g miękkiego masła - 1 łyżka bułki tartej Masa serowa: - 600 g twarogu mielonego nbsp - 250 g mascarpone - 120 ml kremówki - 4 jaja - 100 g gorzkiej czekolady - 1

Makowiec w kruchym cieście

Polecam pyszny makowiec z własnoręcznie robioną masą makową.To nic trudnego z smak nieziemski i co ważne bez chemii.Zapraszam Składniki: ciasto: 2 szkl mąki 200 g masła 4 żółtka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 200g suchego maku mielonego 2 łyżki miodu 3 łyżki

Szybki, świąteczny makowiec - przepis

masę mnie zajęło to około 10 minut . Do jajek dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko

Cynamonowiec

ml mleka 200 g mąki     Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemy w tej samej

Świąteczny torcik makowy i życzenia

bułki tartej - 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu migdałowego Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą makową. Dno tortownicy o średnicy

Makowiec zawijany

, rumu   1 duże opakowanie cukru waniliowego 16 g Masa makowa: 500 g maku 250 g cukru zazwyczaj dodaję mniej 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru olejek migdałowy do smaku cynamon do smaku 1 łyżka miękkiej

Pijak

. PIECZENIE: 170st, ok. 25minut do suchego patyczka BLAT KOKOSOWO-MAKOWY: 7 białek 1 szklanka cukru 150g kokosu 70g suchego maku      Białka ubić na bardzo sztywna pianę. Ciągle ubijając wsypywać po łyżce cukier. Po dosypaniu każdej kolejnej łyżki miksować przez chwile - na koniec masa ma być sztywna

Jest słoneczko. Świeci.

kropli olejku migdałowego. Na dno salaterki wlać trochę masy makowej. Pokroić bułki w cienkie kromki. Ułożyć ciasno bułkę, zalać masą. Przekładać warstwami 8211 bułkę masą makową. Na wierzchu i na spodzie ma być masa makowa. Ostudzić. Przykryć np. folią aluminiową i wynieść na balkon dobrze

Czas na mak !

Zawsze unikałam ciast z makiem... Parę razy robiłam makowiec i nie za bardzo byłam zadowolona ze swoich poczynań... A dziś, zaszalałam i kupiłam mak suchy i w puszcze. I zrobiłam aż 3 ciasta z makiem ! Jak się odważyć, to się odważyć !   Oto ciasto nr 1 - Makowy placek z jabłkami i wiśniami

Tort makowo cytrynowy z lemon curd

.  Tort makowo cytrynowy to zupełnie inny rodzaj wypieku. Lekki, bardzo orzeźwiający, o niesamowitym, lekko landrynkowym aromacie soczystych cytryn. Pomimo maku, wypiek zdecydowanie bardziej wiosenny, niż zimowy.  Jednym ze składników masy jest lemon curd, czyli krem cytrynowy przygotowany z masła, jajek

Torcik makowo - truskawkowy

pozostawiłam bez zmian. Polecam! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Składniki ciasta makowego: 6 białek szczypta soli 3 4 szk. mąki 1 2 szk. cukru 3 4 szk. suchego maku 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wielkanoc za pasem: a może domowy mazurek?

, aby się nie przypaliło. Dodać pianę z białek, mięszać dalej, aż piana opadnie. Odstawić od ognia, nawpół ostudzić. Smarować tym wafle, kładąc na każdy posmarowany następny suchy, aż masa wyjdzie. Ostatni, oczywiście, powinien być wafel. Przycisnąć deseczką i ciężarkiem. Krajać dopiero nazajutrz. Na

Gwiazda z makiem

ekstraktu waniliowego 1 4 łyżeczki soli 1 jajko do smarowania ciasta Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!   Masa makowa: 40 dkg mielonego maku budyń waniliowy 5 łyżek cukru 1 łyżka masła 4 łyżki miodu 5 dkg rodzynek 5 dkg posiekanych orzechów 5 dkg posiekanych

Tort makowy z kremem mascarpone

i bitą śmietaną wprost zachwycił moją mamę - wielbicielkę ciast z bitą śmietaną oczywiście : Teraz w spiżarni leży ostatni kawałeczek i robimy wyliczanki kto go zje.. Dlatego gorąco go polecam! Nie tylko na święta oczywiście.       Blaty makowe: 300 g maku 270 g drobnego cukru 8 dużych jajek

Ciasto Pijak - przepis

. Ciasto kokosowo makowe Spód formy w której wcześniej piekło się jasne ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę ok. 7-8 minut , a następnie dodajemy do niej mak oraz kokos. Mieszamy do chwili połączenia się składników, a następnie masę przelewamy do formy

CIASTO KAKAOWO-MAKOWE Z WIŚNIAMI I KREMEM KAKAOWYM

!         Składniki ciasta kakaowo-makowego : 4 jajka duże, L 1 189 szklanki cukru 2 189 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 190 szklanki oleju 190 szklanki  kwaśnej śmietany 12   2-3 łyżki kakao 5 łyżek suchego maku 189 szklanki rumu ok.600g wydrylowanych wiśni

Makowiec tradycyjny

miejsce na pół godziny.    Masa makowa  70 dkg maku  1 szklanka brązowego cukru  10 dkg masła  1 łyżeczka cynamonu można dodać skórkę pomarańczową  1 szklanka rodzynek lub wiśni z nalewki  5 białe z dużych jajek  0,5 l mleka lub wody  Mak zalewamy gorącym mlekiem i kilka min. gotujemy. Uważamy

Cynamonowiec - zimowe ciasto warstwowe.

przesiane i wymieszane . Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w 180 stopniach około godziny. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Ciasto makowe: 8 białek 10 łyżek cukru 1 3 szklanki bułki tartej 3 4 szklanki suchego maku 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki mąki

Kruche ślimaczki z makiem

     Jeszcze nie było nic z makiem no, Białkowiec , ale to z suchym, więc się liczy tylko w połowie: , a przecież mak jest znakiem rozpoznawczym Bożego Narodzenia. Na koniec tej świątecznej parady przepisów kruche ciasteczka z dużą ilością masy makowej. Ślicznie pachną i są fajną alternatywą dla

Makowiec 8211 przepis

do pieczenia 250g masła by ciasto było jeszcze bardziej kruche polecam 100g smalcu i 150g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany   masa makowa: 600g masy makowej -  domowej przepis lub kupnej 2 białka 1 jajko aromat migdałowy 2 łyżka suchej kaszy

Makowiec na sypanej drożdżówce

i zagnieść palcami, schłodzić.   Składniki na masę makową - 200 g mielonego maku - 200 ml mleka - 100 g cukru - 1 jajo - 100 g mielonych orzechów włoskich - aromat migdałowy - 60 g rodzynek Mleko z cukrem zagotować w rondelku, wsypać suchy, mielony mak, pogotować trochę, aż mak spęcznieje

Drożdżowy makowiec zawijany

się jednak o zrobienie masy makowej sama : Z podanych proporcji wychodzą 3 sztuki.       Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 180 ml letniego mleka 150 g margaryny 6 żółtek 14 g suchych lub 30 g świeżych 6 łyżek cukru 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli 1,5 łyżki wódki

Makowiec zawijany

Składniki pół kg mąki 3 jajka 3 dag drożdży 20 dag cukru szklanka mleka 150 g masła Masa makowa: pół kg maku 20 dag cukru 2 jajka 10 dag masła cukier waniliowy 50 g rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przyrządzenia Rozpływający się w ustach strucla makowa, pełna masy, to

Miejsca:

Maków (90)
Pasto (12)
Wiśniowa (8)
Poznań (6)
Warta (5)
Brzeg (5)
Warszawa (4)
Poro (4)
Kraków (2)
Florencja (2)