Wszystko o:

krem z żółtek

Ciasto z żółtek z kremem lawendowym

Ciasto z żółtek z kremem lawendowym Ostatnio była beza i jak to zwykle bywa zostaje po niej strasznie dużo żółtek. Wpadłam więc na pomysł, aby je w jakiś sposób wykorzystać. Pomyślałam sobie: może zrobię kogel - mogel? Ale z tylu żółtek, nawet taki łasuch jak ja nie dałby rady zjeść wszystkiego

Krem z fasoli z żółtkiem i wędzonym pstrągiem

Czyli piekielny wstęp do rozgrzanego wieczoru.   Na walentynki podano mężowi, jako jedno z dań. Tak na początek, na rozgrzanie i wstępne zaspokojenie głodu. Tak sobie wykombinowałam z tym żółtkiem, ciekawa byłam efektu i muszę przyznać, że wyszło ekstra. Pikantny krem łagodzi delikatne

Wesprzyj mnie na dwa sposoby

wystygnięcia. Krem się łatwo warzy, gdyż są w nim żółtka bez mąki jeżeli się zwarzy, dodać wtedy kilka kropel zimnego mleka lub wody i wetrzeć krupki i przecedzić przez sitko z włosia. Do kremów używa się żelatyny, którą się przedtem klaruje białkiem. Do rozpuszczonej żelatyny, wlać białko, gdy się zetnie

Szarlotka z kremem waniliowym

°C przez 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Ja swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. włożyłam do lodówki. Drugiego dnia starłam na tarce o dużych oczkach, ugniotłam ciasto rękoma, wierzch wyrównałam szklanką i upiekłam.   65279 Krem budyniowy : 500 ml mleka 3,2 3 żółtka

Czas na baby

ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum

Szarlotka przekładana kremem waniliowym

minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Krem budyniowy: 500 ml mleka 3.2 3 żółtka 150 g cukru 50 g skrobi kukurydzianej ziarenka z 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać

Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione

ok. 30 minut w 160 stopniach. Zabaglione z owocami 6 żółtek 300 g cukru 200 ml wina Marsala mięta różne świeże owoce Żółtka utarliśmy razem z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kogla mogla, ciągle powoli ucierając dolewaliśmy wino. Krem powinien mieć konsystencję bitej śmietany

Czas na szparagi

, wlać dwie małe łyżeczki wody, szczyptę białego pieprzu i tyleż stołowej soli. Wstawić czarkę rondel bez rączki w rondel z gorącą wodą au bain marie , 8211 jednak woda nie powinna być za gorąca dodaje się do żółtek, ciągle mieszając, małe kawałki masła, które powoli zamieniają się w krem, jest to

Tort bakaliowy

- 6 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: - 1 litr mleka - 2 cukry waniliowe - 10 żółtek - 15 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 50 dkg margaryny - 1 galaretka cytrynowa - 1 łyżka kakao   Dodatkowo

Wigilie zamożne i ubogie

przepisów 8211 może coś świątecznego da się wybrać. MASŁO ŚLEDZIOWE NA PRZEKĄSKĘ . 3 dobre śledzie, 10 dkg. masła, 5 żółtek na twardo, koperek. Obrane śledzie zemleć dwa razy na maszynce razem z żółtkami, potem utrzeć z masłem i koperkiem. Doskonały dodatek do kanapek. SZTUCZNY KAWIOR . 1 4 kilo sago

Ciasto capuccino dieta Dukana, faza II i wyjazd

około 45-50 minut. nbsp Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na pół. Biszkopt po upieczeniu........................................................... Krem: żółtka, z mazeiną i słodzikiem dodajemy do mleka. Składniki na budyń

Tort- Tęczowe Bóstwo!

Białka ubić na sztywną pianę i dalej ubijając dodawać cukier. Wbijać kolejno żółtka i ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 30 min w 180 stopniach Krem Ja zrobiłam krem ze śmietany. Było mi szybciej i mniej maślanie galaretka wiśniowa galaretka brzoskwiniowa galaretka ananasowa

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

około 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę żółtą i zieloną rozpuszczamy razem według przepisu na opakowaniu i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i

Jak przyrządzić, a jak nie dobry krem maślany? I ciasto z kremem toffi, powidłami i bitą śmietaną.

: 8 jajek 260 g cukru 190 g mąki pszennej 70 g skrobi ziemniaczanej szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą, a następnie dodawać po łyżce cukier, ubijając, do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Wmieszać żółtka. Mąki przesiać i wmieszać delikatnie, lecz dokładnie

Torcik cytrynowo-makowy Lemon Poppy Seed Cake

polecam! składniki na blaty makowe: 8 białek 2 żółtka 200g cukru 170g mąki pszennej 1 i 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 2 łyżeczki sody duża szczypta soli 100g masła, roztopionego 100g maku skórka otarta z 1 cytryny składniki na krem cytrynowy: 200ml soku cytrynowego 200ml wody 150g

Ciasto Dyplomaty

Krem budyniowy Crema pasticcera : 300 ml mleka 3.2 5 żółtek 90 g cukru 25 g skrobi kukurydzianej, mazeina * 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z

Na śniadanie i letnią kolację 8211 z jaj

Najdelikatniejsza odmiana to  omelette souffl é 8217 do oddzielnie utartych z cukrem żółtek dodaje się sztywno ubitą pianę z białek . Omlety, to jedna z najlepiej tolerowanych, nawet przez wrażliwe żołądki, form przyrządzania jaj. 8230 Dodam, że omlet smakuje nawet w największy upał, jest bowiem lekki

Tort Pistacjowy

angielski Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę i nadal ubijać. Mleko zagrzać wraz z ziarenkami wanilii, zalać żółtka. Ponownie umieścić w rondlu i zagrzać nieustanie mieszając, aż krem zgęstnieje na wolnym ogniu . Odstawić do ostudzenia. Na drugi dzień. Wszystkie składniki łącznie i ponczem i

Rafaello

. :- Przepis zaczerpnęłam z blogu Majanowe pieczenie   trochę go zmieniając. :- Przede wszystkim biszkopt upiekłam z przepisu mojej mamy. Poza tym, w oryginalnym przepisie Majanki, w kremie są surowe żółtka, których aktualnie nie mogę jeść. Ja gotuję żółtka razem z budyniem i krem też  wychodzi super

Tort Tiramisu z malinami

równomiernie uciekły z ciasta**. 65279 Dalej ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować biszkopt dzień wcześniej. Przed przygotowaniem tortu wierzch biszkoptu przyciąć na równo, a następnie przekroić na 4 blaty. Przygotować krem. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty krem. Osobno ubić

Torcik malinowo-różany + 2 mini

łyżka wody różanej krem: 235 g tłustego mleka 1 łyżka pasty waniliowej 3 żółtka 75 g cukru 20 g mąki tortowej 50 g mąki kukurydzianej 135 g masła 1 łyżka syropu z lychee 1 łyżka likieru o smaku lychee 1 łyżka wody różanej owoce: 100 g świeżych malin przeciętych na pół 7 owoców lychee z

Tiramisu, klasyczne i idealne + poradnik

kremówki! Co więcej, nie ma w nim też ubitych białek. Ukręcone wraz z cukrem pudrem na bardzo gęsty, puszysty krem żółtka, zmiksowane później z mascarpone, dają tę idealną teksturę, którą w tiramisu podziwia się najbardziej. Żółtka należy ukręcić z cukrem pudrem na bardzo gęsty, puszysty krem 8211 trwa

Tarta z jagodami i creme patissiere

w przygotowaniu , a połączenie jagód z tym cudnym kremem jest nieziemskie .... Polecam z całego serca :       Składniki : Na kruche ciasto : 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka krupczatki 0,5 szklanki cukru pudru 150g zimnego masła 2 żółtka skórka otarta z połowy cytryny   Cr 232 me

Torcik piłka

. Dodajemy żółtka i z wcześniej rozbitej połówki skorupki od jajka odmierzamy 2 skorupki wody i również dodajemy je do masy z białek i ubijamy jeszcze przez 1 min. Przesiewamy mąkę, kartoflankę i proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie te składniki ze sobą, następnie dodajemy je do ubitych jajek i

Tort Sachera inaczej

10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej nbsp Przygotowujemy ciasto: żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch. nbsp Żółtka z cukrem pudrem......................................................................... nbsp Czekoladę rozpuszczamy na parze, aż będzie płynna. Czekolada

tort czekoladowy z nutellą

drobnych oczkach i wymieszać z mąką. Białka oddzielić od żółtek białka do dużej miski, żółtka do mniejszej . Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier nie wszystko na raz . Gdy piana będzie ubita to do miseczki z żółtkami wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki

Święta zawsze z makiem

esencja waniliowa 15 dag drobnego cukru 6 płatków żelatyny lub 6 łyżeczek 3 8211 4 mandarynki cukier do syropu z mandarynkami Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z cukrem, wanilią i solą. Białka ubić na sztywno. Wmieszać do utartych żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przetrzeć

Kula

łyżki rozpuszczonego masła ew. odrobina proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek galaretki z czarnych porzeczek lub dżemu wiśniowego Składniki kremu: 4 żółtka 1 2 szklanki cukru pudru 1i1 4 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny szklanka kremówki szklanka

Ciasto ananasowe - łatwe i pyszne

wiórków kokosowych 20 dkg cukru pudru 6 białek Krem ananasowy :   3 żółtka 25 dkg masła roślinnego radzę masło szklanka cukru pudru 2 szklanki soku z ananasa 2 puszki ananasów budyń waniliowy  Ubić białka na sztywną pianę ,stopniowo dodając cukier i żółtka .Do gotowej piany delikatnie

Pani Walewska

2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 1 2 szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła W misce umieścić żółtka i cukry, zmiksować na gładki krem. Następnie dodać połowę mleka i mąki, zmiksować tak, aby nie było żadnych grudek. W garnku zagrzać drugą połowę mleka, a następnie dodać masę z miski i

Czekoladowa wieża

Madzinku! Składniki: 6 białek dużych jaj 300 g złocistego, drobnego cukru 3 łyżki kakao w proszku 1 łyżeczka czerwonego octu winnego Krem: 6 dużych żółtek 100 g złocistego, drobnego cukru 2 łyżki kakao w proszku 2 łyżki mąki pszennej 300 ml pełnotłustego mleka 300 ml śmietany kremówki 100 g

Migdałowy Torcik z Truskawkami

ekstraktu z gorzkich migdałów Na krem 4 żółtka 50 g cukru pudru laska wanilii szklanka mleka szklanka śmietanki łyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach wody Dodatkowo truskawki i cukier puder do dekoracji Wykonanie Biszkopt Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Tortownicę o średnicy 23 cm

Babeczki z kremem cytrynowym, śmietankowym, makiem i czernicami

dużej szczypcie soli i proszku do pieczenia skórka otarta z 1 2 cytryny, drobno posiekana 2 łyżki maku Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. składniki na krem cytrynowy: 100ml soku cytrynowego 100ml wody 80g cukru skórka otarta z 1 i 1 2 cytryny 20g mąki ziemniaczanej 2 żółtka

TORT TĘCZOWY Z GALARETEK

krem bawarski, jego recepturę zaczerpnęłam z Kwestiismaku, reszta to już czysta improwizacja Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1 2 szklanki cukru 1 2 szklanki przesianej mąki pszennej 50 g roztopionego masła 8211 lekko przestudzonego Krem bawarski: 5 żółtek 100 g cukru 500 ml mleka

Lekkie Ciasto Ananasowo-Kokosowe

jaja - w celu zlikwidowania bakterii. Białka wbijamy do misy miksera, żółtka odkładamy na talerzyk, będą nam później potrzebne do przygotowania kremu. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dosypujemy porcjami cukier. Gdy piana z białek tworzy puszystą i lekką masę

Happy Birthday to me :

najpierw porządnie ubić, a potem delikatnie wymieszać z resztą składników. 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik na 160 stopni. 2. Białka starannie oddzielamy od żółtek. Te pierwsze umieszczamy w sporej misce.  3. Odmierzamy mąką, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i kawę, a

Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

końca choć robię to już teraz praktycznie przy każdym torcie , dlatego też taka jestem dumna : . Jest więc mięsiste, wilgotne ciasto kakaowe . Na nim warstwa kremu maślanego na szwajcarskiej bezie robiłam go po raz pierwszy 8211 bardzo ciekawy, choć chyba jednak wolę tradycyjny russel na żółtkach

TORT ANANASOWO KOKOSOWY

5 żółtek 189 szklanki cukru pudru 2 puszki ananasów w plastrach 65279 KREM: Ananasy odcedzić sok zachować, będzie potrzebny do ugotowania budyniu , pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej

3Bit po mojemu

cukru 2 cukry waniliowe 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 25 dkg margaryny   Masa krówkowa z puszki 15 dkg margaryny 30 dkg ciastek Petitki   Wykonanie: 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na

Millefoglie

z poniższego przepisu 1 jajko 10 g cukru w książce był to zwykły biały cukier, ja użyłam cukru pudru 15 g cukru pudru Krem budyniowy 180 g mleka tłustego 60 g śmietany 30 84 g cukru 60 g żółtek u mnie żółtka z 4 jaj 17 g mąki pszennej kilka kropel ekstraktu z wanilii Żółtka

Różowy tort na urodziny dla dziewczynki

tortownice o średnicy 24-26 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy krupczatką. Boki pozostawiamy suche. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem lub 170-180 grzanie góra- dół. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier, a następnie po jednym żółtku

Tort Jubilat

biszkopt wykładamy z foremki i odkładamy do ostudzenia. Biszkopt orzechowy po upieczeniu...................................................... Krem: Mleko przelewamy do garnka i dodajemy do niego: cukier, cukry waniliowe, mąkę, żółtka i budynie waniliowe. Składniki na budyń

Tort pełen czekolady

, stopniowo dodając żółtka oraz czekoladę. Ubij na sztywną pianę białka i dodaj do nich migdały, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość połącz mikserem z kremem z masła, cukru, żółtek i czekolady. Następnie włóż ciasto do tortownicy, piecz je przez 40 minut, potem wyjmij i odstaw na 8 godzin. Krem

Ciasto Pijak

            Ciasto pijak 8211 ostatnio pokazywałam wam bardzo proste i tanie ciasto z ananasem 8211 puszyste, wilgotne, bardziej codzienne 8211 dziś wypasiona wersja 8211 ciasto z kremem, przekładane, kolorowe, efektowne. Ciasto pijak to puszysty biszkopt jasny i biszkopt

Krem chrzanowy z pieczonymi ziemniakami z boczkiem oraz jajkiem sadzonym

postaci nieprzetworzonej, ale też format zdjęć, czyli wersja BEZ NICZEGO taka, której uzywał tylko tata, bo nikt inny nie był na tyle odważny... a część była mieszana z żółtkami, chyba śmietaną wstyd przyznać ,ale nie mam pojęcia, co tam dokąłdnie lądowało , było doprawiane i smakowane z tymi częściami

Sekret mniszki

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem ananasowy: 1 2 l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 3-4 łyżki cukru, 200 g masła, 1 galaretka czerwona, 1 puszka ananasów Ulubiona polewa Ciasto I: masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a na końcu mąkę

Ciasto z wkładką bakaliową - test cukru Diamant

. Krem: z pół litra odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem pudrem trzcinowym Diamant i cukrem waniliowym. W pół szklance mleka wymieszać mąkę, budyń i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z zimnym kremem. Przekładać: ciasto orzechowe + połowa

Tort czekoladowy z kawowo-migdałowym kremem

ugotować budyń. Mleko z wanilią zagotować w rondelku. Żółtka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać gorące mleko. Zmiksowaną masę przelać do rondla i ciągle mieszając zagotować na małym ogniu

Placek z kremem i kulkami kakaowymi

Ciasto trochę pracochłonne, wydaje się trudne do zrobienia, ale wcale tak nie jest. Końcowy efekt pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.   Placek z kremem i kulkami kakaowymi   Składniki:   Ciasto kruche: 50 dkg mąki 15 dkg cukru pudru 25 dkg margaryny 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej

Ciasto z bezami i borówkami

żółtek 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny nbsp Polewa białkowa: 5 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 4 łyżki płatków migdałów nbsp Krem: 2 pojemniki śmietany kremówki każdy po 250 dag 2 torebki cukru waniliowego 2 łyżeczki

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

karmel nad życie, i wszystko, co 8222 sweet and sticky 8221 . Wiedziałam, że wyjdzie wyborna 8211 i nie myliłam się. Oraz 8211 krem maślano-chałwowy z mleczkiem skondensowanym 8211 zaczerpnięty z cincina klik . Ale tak, poza tym 8211 wszystko, wszyściutko wymyśliłam SAMA. Makowe blaty

Pani Walewska z orzechami

śmietany kremówki w zależności od tego ile zabierze mąka Składniki na bezę: 1 słoik 430 g powideł śliwkowych 8 białek 6 z kruchego ciasta i 2 z kremu budyniowego 1 szklanka cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich Składniki na budyniowy krem: 0,5 l mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej

Czekoladowy krem mascarpone z truskawkami

: 600g truskawek sok z 1 limonki 50 g cukru pudru świeża mięta do dekoracji Etapy przygotowania 1 Namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty żelatynę do ciemnego kremu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka

Tort Kokosowo-Czekoladowy z Malinami

. Długo szukałam idealnej receptury na zjawiskowy tort kokosowy . Przeglądałam strony, książki, gazety, ale ciągle coś mi nie pasowało. Znalazłam wiele przepisów na wypiek w stylu pina colada 8211 z dodatkiem alkoholu, lekkiego kremu oraz ananasa. Ale to nie było to 8211 nie chodziło mi o ten

Tort Tiramisu

łyżki oleju Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo 10 dag cukru. Żółtka zmiksować z 10 dag cukru, powinna powstać jasna i puszysta masa. Do białek dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąki przesiać, a w miseczce szklance połączyć wodę i olej

Pascha wielkanocna i pascha ekspresowa

łamię tą zasadę. Kupuje ser wiejski trzykrotnie mielony z jednego sprawdzonego miejsca i działam. Poniżej podaję klasyczny przepis z nbsp gotowanymi żółtkami, oraz drugi szybszy w przygotowaniu. W tym roku pascha zeszła tak szybko, że zrobiłam drugą z innego przepisu. nbsp Pascha klasyczna: około 12

Dwa pyszne mazurki. Pate sablee. Lemon curd + migdały + beza, raspberry curd + małe beziki.

przecierałam ich przez sito, chciałam mieć w kremie wyczuwalne pesteczki malin i to też polecam. W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier przy pomocy trzepaczki , do połączenia. Dodać masło, mus malinowy i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania krem powinien zabulgotać i zgęstnienia kremu

Kruche babeczki orzechowe

patissiere i mieszamy. Chłodzimy. krem kawowy: 200ml mleka 6g mielonej kawy dałam 3g, bo kawosz ze mnie marny 10g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 55g cukru pudru 20g masła 55g bitej śmietany Mleko zagotowujemy z kawą, po czym przecedzamy. Żółtka łączymy z cukrem i mąką, dodajemy po odrobinie

Pączki czwartkowe z kremem jajecznym portugalskim

Za kilka dni tłusty czwartek, więc wiadomo... pączki. Polecam tym razem pączki z jajecznym kremem portugalskim, kremem którym napełnia się słynne portugalskie muffiny- Pastel de nata. Palce lizać. A do tego, że żółtka są zdrowe, zdrowsze od dżemu równie słodkiego, nie trzeba zbytnio

Bezy Pavlovej z kremem winno-różanym i truskawkami

drobnego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka soku cytrynowego kilka kropli wody różanej składniki na krem: 4 żółtka 4 łyżki cukru 125ml wina różanego lub różowego 250ml śmietanki kremówki 30 125g serka mascarpone kilka kropli wody różanej do smaku odrobina różowego barwnika

Ciasto cytrynowo-truskawkowe WC 6 2013

, tłuszczem, sokiem i skórką z cytryny. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy rozprowadzoną mąkę energicznie mieszając trzepaczką. Powstanie kisielowy glut, ale się nie przejmujemy. Zagotowujemy chwilę. 4 łyżki kremu kisielu odkładamy do miseczki i ucieramy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy

Lody truskawkowe Nigelli .

, aż powstanie gęsty, jasnożółty krem. Wyjmij z mleka laskę wanilii i zalej żółtka gorącym płynem, stale mieszając. Podgrzej mleczno 8722 jejeczną mieszaninę w umytym rondlu mieszając , aż zmieni się w gęsty krem . Następnie zdejmij z ognia i przelej do miski, żeby ostygł. Zrób w malakserze puree z

TORT AMBASADOR

gotowy spód tortowy . Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z 190 ilości składników podanych w przepisie.      Składniki kremu : 6 żółtek 1 189 szkl. cukru 2 kostki masła 400 g 189 l mleka + 189 szkl. do wykonania zaprawy budyniowej 2 kopiaste łyżki mąki

BABKA WŁOSKA

,następnie dosypuję szklankę cukru i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam, aż powstanie ładny jednolity krem. Przygotowuję 2 naczynia. Do jednego wsypuję 6 budyni Do 2 naczynia wsypuję 3 łyżki przesianej przez sitko mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączę. Następnie łączę z

Tort podobny do ambasadora :

delikatnie naparem kawowym. Krem: 190 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy razem około 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i wmiksowujemy ostrożnie po jednym żółtku. Zostawiamy masę do wystygnięcia

Tort z bezami, chałwą i czekoladą

błyszcząca i sztywna. Dodać żółtka. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać i stopniowo dosypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec w temp. 180 o C przez ok. 30 minut. Ostudzić. Biszkopt przekroic na 3 blaty. Nasączyć wg uznania u mnie to np. cytrynówka

Tort Kokosek ananasowo 8211 kokosowy

budyniu , pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wystudzić, żółtka ubić na parze z cukrem, wystudzić. Utrzeć budyń i żółtka z miękkim masłem. Odłożyć 188 część kremu na posmarowanie boków i wierzchu

Tort truskawkowo-czekoladowy z czekoladą

Składniki na biszkopty tortownice 20 i 15 cm : 14 jajek 420 g cukru 350 g mąki pszennej    Składniki na krem: 500 g mascarpone mocno schłodzone 1000 ml kremówki 36 mocno schłodzone 40 g cukru pudru 40 g kakao 2 słoiczki dżemu z truskawek 150 g czekolady deserowej roztopionej i

Adwokat - torcik bez pieczenia

Ciemne biszkopty przełożone kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku - to mój torcik bez pieczenia. Może być ozdobą świątecznego, imieninowego czy noworocznego stołu. Zaskoczy i gości, i domowników. Ze starego zeszytu. Składniki: 0,5 l mleka 3,2 1 szklanka cukru 6 żółtek 2 czubate łyżki

116 Ciasto Prince Polo II

około15 -20 min. do zarumienienia Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Do utartego tłuszczu dodawać po łyżce ubitych żółtek, cały czas ucierając. Następie dodawać porcjami masę krówkową. Na końcu dodać rum i spirytus trzeba uważać żeby krem się

Babeczki makowe bezglutenowe z kremem kawowym

soli nbsp 1 2 łyżeczki ksylitolu * 6 foremek papierowych lub silikonowych do pieczenia Zastępniki: * każdy inny cukier , ilość wedle gustu Krem: 140 g masła 2 żółtka 3 łyżeczki ksylitolu nbsp nbsp 3 łyżeczki kawy mielonej 2 łyżki wódki lub spirytusu Mak zalewam wodą i gotuję 40 ndash

Tort Andaluzja

skórka z dwóch cytryn soku powinno być ok. 80-90 ml 70 g drobnego cukru do wypieków 40 g masła 2 żółtka 1 jajko 6 g żelatyny 75 g śmietany kremówki 30 Krem czekoladowy: 250 g gorzkiej czekolady zawartość kakao około 60 200 g śmietany kremówki 30 80 g miękkiego masła Polewa: 200

Lemon Curd - Cytrynowy Krem

Obiecałam kuzynce, że zrobię dla niej makaroniki. Białka się suszą, ale co zrobić z żółtkami?? Nie miałam dużo czasu, żeby bawić się z kruchymi ciasteczkami, a i też nie chciałam żółtek wyrzucić. I tak powstał lemon curd na samych żółtkach : Przyznaję, zawsze robiłam z całymi jajkami i nie

Krem bawarski z Oreo - po francusku po raz kolejny.

- czyli francuski bavarois . Oczywiście, skorzystałam z najlepszego możliwego źródła, bowiem z receptury samego mistrza Herme - i jak zwykle się nie zawiodłam. Wykonałam go w najprostszej wersji, śmietankowej . A tradycyjny bavarian składa się z: kremu angielskiego, bazującego na mleku i żółtkach

Tort bananowy

pozostałe grudki znikną - na koniec całość ponownie ucieramy mikserem i krem uratowany: TORT BANANOWY SKŁADNIKI: NA BISZKOPT: 4 jajka 2 3 szklanki cukru 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 3 szklanki maki pszennej      Białka oddzielić od żółtek i ubić

Tort Raffaello. Kokosowy z białą czekoladą i śmietanką. Niebo.

-czekoladowy w stylu Bounty, tym razem przyszła kolej na biały i delikatny Tort Raffaello! Widziałam wiele przepisów na tort alla popularne pralinki, lecz żaden z nich absolutnie mi się nie podobał. Krem budyniowy? Totalna pomyłka. Krem z dodatkiem śnieżki do ubijania? Absolutnie nie. Mleko w proszku? A fuj

TORCIK JABŁKOWO - ANANASOWY

tartych jabłek u mnie szara reneta   sok z 1 cytryny 4 -6 łyżek cukru 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe     Składniki kremu ananasowego : 2 puszki ananasów w plastrach  w lekkim syropie 2x565g 190 - 1 szkl. cukru drobnego kryształu 4 żółtka 189 szklanki mleka 2 kostki masła 4

Ciasto kukułka

żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier, a następnie- ciągle miksując- po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito, bezpośrednio do jajek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy powierzchnię i od

Tort Cytrynowo-Zielone Orzeźwienie

warstwy i detale, a później spędzać w kuchni długie godziny, skrupulatnie i sumiennie wykonując wszystkie kroki. Osobiście jestem fanką tradycyjnych, luksusowych, idealnych tortów z kremem maślanym, bakaliami, masami. Ale torty przecież robi się głównie dla innych, nie dla siebie - dlatego też niedawno, z

Tort- Pałac Królowej Śniegu

i połowę z powyższych składników. O ile nie mamy mniejszej tortownicy upiec 2 biszkopty tej samej dużej wielkości i po upieczeniu okroić do pożądanej średnicy.Z resztek ciasta po okrojeniu można zrobić Bajaderki   SKŁADNIKI na krem kokosowo-ananasowy: 0,9 ml mleka 6 żółtek 4 czubate łyżki

Rolada makowa z kremem pierniczkowym. I po Świętach.

oleju Ciasteczka pokruszyć blenderem. Dodać pozostałe składniki i rozgnieść dokładnie na gładką masę. Krem maślany pierniczkowy: 4 żółtka 1 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 2 łyżki rumu cały krem ciasteczkowy z przepisu powyżej Żółtka ubijać z cukrem w kąpieli wodnej tak długo, aż masa

Legumina królewska z truskawkami

i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe

Cupcakes kokosowe z marakują

curd : 9-10 marakui 50ml wody lub świeżego soku z pomarańczy 35g cukru lub do smaku 15g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2 łyżki masła 100ml śmietanki kremówki 30 składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 150ml śmietanki kremówki 30 1-2 łyżki soku cytrynowego krem z marakui do

Na wschód marsz..

.. Czekoladowe, wytrawne, mało słodkie. Zdecydowanie wolę kremy mniej maślane, ale spróbować trzeba! Bierzcie i pieczcie!   Blat czekoladowy: 6 jajek osobno białka i żółtka 150 g cukru 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Utrzeć żółtka z połową cukru na puszystą

Ciasto Pani Walewska v. pyszotka

,5 szklanki cukru ok. 30 dag słoik dżemu z czarnych porzeczek u mnie konfitura z czarnych porzeczek Mamy 150 g płatków migdałowych Składniki kremu: 500 ml mleka 3 pełne łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru lub więcej, do smaku 16 g cukru waniliowego w

Ciasto Kilimandżaro Siostry Anastazji

. Po kilku minutach smażenia wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ok. 2 minuty . Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.  Krem budyniowy : Ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy obie mąki oraz mleko. Całość wstawiamy na gaz i cały czas mieszając

Łabędzi puch

. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym.  Kiedy będzie dobrze wymieszany, dodawać po jednym żółtku każde kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się z masą połączy . Wyłączyć mikser, do masy wlać wodę oraz olej i od razu wymieszać łopatką. Mąkę pszenną

Tort Kiwi Limonka

. Piekarnik nagrzać do 180st.C, od razu na jego dno lub półkę niżej położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą . 65279 Obie mąki przesiać. Do garnuszka wlać wodę i olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze

Warsztaty Kuchnia Dantego z koncentratem Pudliszki

się bardziej kremowy. Żółtka połączyć dokładnie z mascarpone. Można już taki krem zostawić, ale można też dodać białka. My dodaliśmy 2 albo 3, już nie pamiętam. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na dno słoiczków wyłożyć po 1 łyżce kremu.  Biszkopty nasączyć

Tarte Infiniment Café Pierra Hermé - moja wersja

! 65279 przepis na kruche ciasto, angielski krem z mascarpone i syrop jest modyfikacją tych przy waniliowych tartaletkach , biszkopt i mus czekoladowy z likierem Baileys po przeróbkach z magazynu Kuchnia , glazura moja kruche ciasto: 150g miękkiego masła 75g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli

Elegancki tort brzoskwiniowy Peach creme mousseline cake

żółtku i wanilię. 65279 A następnie dodawać mąkę naprzemian z mlekiem. 65279 Białka ubić jeśli mamy to z kamieniem winnym na sztywno! Dodać około 1 3 do masy maśalnej i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać. Dodać resztę białek i ponownie wymieszać. 65279   Ciasto rozłożyć na dwie blachy

Smerfetka

żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Białka ubić na sztywno, poczym zmiejszyć obroty miksera do minimum i wlewać powoli żółtka ubite z cukrem. Dalej delikatnie miksująć dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 24cm 24cm i piec w temperaturze 200 o C

Tort Kinder Bueno

wystygnięcia.   Krem Mleko, cukier wanilinowy, cukier, żółtka i mąkę ziemniaczaną wrzucamy do garnka, mieszamy aż składniki się połączą i gotujemy na średnim ogniu do powstania gęstego budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy nutellę, mieszamy do połączenia, następnie dodajemy wcześniej rozpuszczoną białą

Sernik z kremem

margaryny 4 żółtka 1 cukier waniliowy 16 gram 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1 łyżka kakao   Ser: 1,5 kg sera 0,5 kg cukru pudru 25 dkg margaryny 8 jajek 1 kisiel cytrynowy   Krem: 1,5 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 budyń śmietankowy 25 dkg margaryny

Sernik z warstwą jabłek

pszennej 28 g skrobi ziemniaczanej 2 żółtka + pozostałe żółtko z wcześniejszego przepisu lub 50 g 2 białka jaj 58 g 1 łyżeczka cukru pudru 1 4 łyżeczki pasty waniliowej Skórka i sok z 1 4 cytryny 38 g cukru pudru Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem

Tort czekoladowo - malinowo - jeżynowy

na krem waniliowy do przełożenia blatów tortu : 250 ml śmietany kremówki 36 250 g serka mascrpone 3 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii Składniki na malinowy curd: 90 g cukru 65279 250 g malin 4 żółtka Składniki na krem maślany, do dekoracji wierzchu tortu: 250 g malin 65279

Mille-feuille z waniliowym creme patissiere i truskawkami balsamico - francuska poezja.

jednak zmieniłam nieco sposób przygotowania, posługując się klasycznym sposobem przygotowywania kremu, tj. ucierania żółtek z cukrem i skrobią , całkowita koncepcja deseru 8211 pomysł własny. Creme patissiere waniliowy, wg P. Herme: 350 ml mleka, pełnego 4 żółtka 80 g drobnego cukru ziarenka

Skandaliczny Tort Chrisa

wymieszać mąkę, kakao, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawać żółtka i dokładnie zmiksować. Do masy wlać przestudzoną czekoladę a następnie dodawać mieszankę mąki na przemian z maślanką, na koniec wlać wodę. W niedużym naczyniu ubić na

Tort ananasowy

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę uważając, by ich nie przebić . Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu

Torcik czekoladowy

Gioffre Czekolada. Nowa harmonia smaku ze zmianami zaproponowanymi przez Asię z KS. Składniki na tortownicę o średnicy 18cm krem waniliowy 189 szklanki mleka 189 laski wanilii 189 szklanki śmietanki 30 3 żółtka 40 g cukru spód brownie 70 g masła 50 g gorzkiej czekolady dobrej

Miejsca:

Wiśniowa (165)
Pasto (91)
Warta (80)
Góra (43)
Maków (34)
Warszawa (26)
Poro (19)
Józefów (17)
Tłuszcz (12)
Tychy (12)