Wszystko o:

krem z żółtek

Ciasto z żółtek z kremem lawendowym

Ciasto z żółtek z kremem lawendowym Ostatnio była beza i jak to zwykle bywa zostaje po niej strasznie dużo żółtek. Wpadłam więc na pomysł, aby je w jakiś sposób wykorzystać. Pomyślałam sobie: może zrobię kogel - mogel? Ale z tylu żółtek, nawet taki łasuch jak ja nie dałby rady zjeść wszystkiego

Krem z fasoli z żółtkiem i wędzonym pstrągiem

Czyli piekielny wstęp do rozgrzanego wieczoru.   Na walentynki podano mężowi, jako jedno z dań. Tak na początek, na rozgrzanie i wstępne zaspokojenie głodu. Tak sobie wykombinowałam z tym żółtkiem, ciekawa byłam efektu i muszę przyznać, że wyszło ekstra. Pikantny krem łagodzi delikatne

Wesprzyj mnie na dwa sposoby

odstawia na lód lub do zimnej piwnicy. Krem kawowy . Szklankę mleka wymieszać z 10 deka cukru i kawałkiem wanilji, wbić 6 żółtek, razem zmieszać i wstawić z garnuszkiem do gorącej wody bić trzepaczką, ażeby krem zgęstniał, i podniósł się, lecz się nie zagotował. W pół szklanki wody zaparzyć 3 i pół deka

Jak przyrządzić, a jak nie dobry krem maślany? I ciasto z kremem toffi, powidłami i bitą śmietaną.

polskich kulinarnych serwisów nie podam nazwy oczywiście . Jako, że stosunkowo często robię kremy maślane, bo bardzo je lubię, poprawię kilka porad , na które natknęłam się kiedyś w sieci. A więc wyczytałam gdzieś, że krem mógł się zwarzyć z takiego powodu, że... dodało się zbyt mało cukru pudru o

Szarlotka z kremem waniliowym

150 g cukru 50 g skrobi kukurydzianej ziarenka z 1 2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Żółtka ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy.  Mleko zagotowujemy, dodajemy ziarenka z 1 2 wanilii.Zdejmujemy z ognia. Do żółtek wlewamy odrobinę

Torcik cytrynowo-makowy Lemon Poppy Seed Cake

Roses Cake to ciasto dla Wszystkich lubiących słodkości nie tylko pyszne, ale i pięknie się prezentujące, oryginalnie lub po prostu urocze. Znane jest szczególnie na zagranicznych stronach kulinarnych ze względu na charakterystyczne zdobienie w kształcie róż, przygotowywanych najczęściej z kremu

Szarlotka przekładana kremem waniliowym

minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Krem budyniowy: 500 ml mleka 3.2 3 żółtka 150 g cukru 50 g skrobi kukurydzianej ziarenka z 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać

Tort bakaliowy

- 6 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: - 1 litr mleka - 2 cukry waniliowe - 10 żółtek - 15 łyżek cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 50 dkg margaryny - 1 galaretka cytrynowa - 1 łyżka kakao   Dodatkowo

Tort Waniliowo-Laskowa Pralina

tradycyjny biszkopt 8211 dodałam bowiem do niego olej z orzechów laskowych 8211 jeszcze bardziej podkręcając przy tym orzechowość wypieku : . Biszkopty przełożone są kremem maślanym na szwajcarskiej bezie 8211 tym razem w wersji waniliowej, z dodatkiem rumu 8211 krem ten też pokrywa tort z

Desery - tiramisu, flan, krem brulee, naleśniki Suzette, sernik z białą czekoladą, zabaglione

ok. 30 minut w 160 stopniach. Zabaglione z owocami 6 żółtek 300 g cukru 200 ml wina Marsala mięta różne świeże owoce Żółtka utarliśmy razem z cukrem w gorącej kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kogla mogla, ciągle powoli ucierając dolewaliśmy wino. Krem powinien mieć konsystencję bitej śmietany

Ciasto capuccino dieta Dukana, faza II i wyjazd

około 45-50 minut. nbsp Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na pół. Biszkopt po upieczeniu........................................................... Krem: żółtka, z mazeiną i słodzikiem dodajemy do mleka. Składniki na budyń

Różowy tort na urodziny dla dziewczynki

udało i goście byli zachwyceni.  Najwięcej trudności miałam z wyborem tortu. Wiedziałam, że obowiązkowo musi być biszkopt, krem ze śmietany i mascarpone oraz konfitura z róży. Bijąc się z myślami postanowiłam ciasto udekorować masą maślaną z przepisu Doroty z Moje Wypieki i choć tort prezentował się

Ciasto Dyplomaty

Krem budyniowy Crema pasticcera : 300 ml mleka 3.2 5 żółtek 90 g cukru 25 g skrobi kukurydzianej, mazeina * 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z

Tort Pistacjowy

Uroczo zielony, biszkoptowy tort z pistacjami i nutą Cointreau. Zachwycił mnie już, gdy pierwszy raz przeglądałam książkę Magdy Gessler: Kocham Gotować . Muszę zaznaczyć, że mam ambiwalentny stosunek do jej przepisów z jednej strony - fascynują mnie ciekawe proporcje np tarta Kupidyna: 30 żółtek

Tort- Tęczowe Bóstwo!

przepisie góra totu jest z ciemnego biszkoptu, a krem z żółtek. Podaję te przepisy: Ciemny biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę i dalej ubijając dodawać cukier. Wbijać kolejno żółtka i ubijać

Torcik piłka

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i nadal ubijamy aż białko zrobi się sztywne i błyszczące. Dodajemy żółtka i z wcześniej rozbitej połówki skorupki od jajka odmierzamy 2 skorupki wody i również dodajemy je do masy z białek i ubijamy jeszcze przez 1 min

Ciasto kremowe z kiwi i ananasami

dkg cukru 5 dkg mąki 3 dkg kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Placek kokosowy: 6 białek 10 dkg cukru 20 dkg kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 6 żółtek 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Czas na baby

ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum

Tort makowy z kremem z białej czekolady

właściwie trudno go rozpoznać, chociaż jest wyczuwalny. Krem rozpływa się w ustach. Marzyła mi się śnieżnobiała dekoracja tego tortu: jakieś rozetki, gwiazdki z kremu, ozdobione kilkoma srebrnymi kuleczkami. Okazało się, że ten krem niezbyt się nadaje do robienia takich dekoracji. Chociaż ma gładką

Pani Walewska

temu, pewnie z tego samego powodu, co zawsze - nikt nie chciał ciasta, a z kremem to już po prostu grzech do potęgi n-tej. Cóż. Tym razem, z powodu przyjazdu gości, udało mi się wreszcie przekonać rodzinę do tego wypieku. Spodziewałam się, że będzie pyszne. Dwa blaty kruchego ciasta które przecież

Tiramisu, klasyczne i idealne + poradnik

małym poradnikiem, jak wykonać najlepsze tiramisu, jakie możliwe . Kremowy mascarpone, puszysta masa z żółtek i cukru pudru, biszkopty savoiardi, mocny poncz z kawy i amaretto. Gorzkie kakao . Poezja smaku. Gorąco polecam!   Przepis udoskonalany przeze mnie wielokrotnie, zlepek wielu znalezionych w

Tort Andaluzja

ilość czekoladowego kremu, za to krem cytrynowy zrobiłabym z podwójnej porcji. Składniki tortownica o śr. 24 cm : Migdałowe blaty ilość składników podana na 3 blaty : 10 białek 160 g zmielonych migdałów 160 g cukru pudru 125 g drobnego cukru do wypieków 37 g kakao Krem cytrynowy: sok oraz

Czekoladowa wieża

Madzinku! Składniki: 6 białek dużych jaj 300 g złocistego, drobnego cukru 3 łyżki kakao w proszku 1 łyżeczka czerwonego octu winnego Krem: 6 dużych żółtek 100 g złocistego, drobnego cukru 2 łyżki kakao w proszku 2 łyżki mąki pszennej 300 ml pełnotłustego mleka 300 ml śmietany kremówki 100 g

Tort bananowy

     Wprawdzie tort bananowy jest dość słodki, ale mimo to lekki. Jedną warstwę stanowi krem bananowy, drugą banany przykryte śmietaną z kawałkami czekolady, całość uzupełnia akcent z masy kajmakowej. Klasyczna kompozycja, dobry pomysł na bezalkoholowy tort na przyjęcie z dziećmi. Wprawdzie banany

Migdałowy Torcik z Truskawkami

wyłożyć papierem tylko dno . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puszysty krem. Białka ubić na pianę, dodać do żółtek - połączyć. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Na koniec wsypać zmielone migdały i ekstrakt migdałowy. Przelać masę do formy. Piec 40 minut do tzw

Babeczki z kremem cytrynowym, śmietankowym, makiem i czernicami

napełniłam je niemającym sobie równych kremem cytrynowym lemon curd , który gotowy najczęściej łączę z większą ilością mleka lub słodkiej śmietanki - niż jak oryginalnie masła - by pobyt w lodówce nie wpłynął znacznie na jego gęstość. Lemon curd dodałam również do prostego kremu śmietankowego na bazie serka

Tort Raffaello. Kokosowy z białą czekoladą i śmietanką. Niebo.

-czekoladowy w stylu Bounty, tym razem przyszła kolej na biały i delikatny Tort Raffaello! Widziałam wiele przepisów na tort alla popularne pralinki, lecz żaden z nich absolutnie mi się nie podobał. Krem budyniowy? Totalna pomyłka. Krem z dodatkiem śnieżki do ubijania? Absolutnie nie. Mleko w proszku? A fuj

Rafaello

Przepyszny tort, który upieczony w prostokątnej formie może również pełnić rolę ciasta z kremem przygotowanego na wyjątkowe okazje świetnie sprawdza się też bez okazji, gdy mamy ochotę na coś pysznego :- . Tort jest elegancki i bardzo ładnie prezentuje się. Jego smak zaspokoi najbardziej

Tort Tiramisu z malinami

śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach miksera na gęsty krem. Schłodzić kilka chwil w lodówce by krem nieco stężał. Przygotować poncz. Ostudzone espresso wymieszać z likierem migdałowym. Dno tortownicy wyłożyć papierem do

Ciasto kukułka

zadowolona z siebie. Wiedziałam, że będzie pysznie. Niestety po chwili mina mi trochę zrzedła. Uświadomiłam sobie, że zapomniałam nasączyć biszkoptów. Oczywiście, gdy rozkroiłam ciasto po 4 godzinach były lekko twarde. Następnego dnia jednak świetnie złapały wilgoć od kremu czekoladowego i ciasto było

Tort Kokosowo-Czekoladowy z Malinami

. Długo szukałam idealnej receptury na zjawiskowy tort kokosowy . Przeglądałam strony, książki, gazety, ale ciągle coś mi nie pasowało. Znalazłam wiele przepisów na wypiek w stylu pina colada 8211 z dodatkiem alkoholu, lekkiego kremu oraz ananasa. Ale to nie było to 8211 nie chodziło mi o ten

Cupcakes kokosowe z marakują

mistrzowskich babeczek kokosowo-poziomkowych klik , wypełnione są kremem przygotowanym na bazie soku z marakui oraz ozdobione puszystym kremem śmietankowym i mielonymi wiórkami kokosowymi. Ładne i pyszne, do polecenia! 12 babeczek upieczonych wg. tego przepisu . składniki na krem z marakui passion fruit

tort czekoladowy z nutellą

drobnych oczkach i wymieszać z mąką. Białka oddzielić od żółtek białka do dużej miski, żółtka do mniejszej . Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier nie wszystko na raz . Gdy piana będzie ubita to do miseczki z żółtkami wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki

Święta zawsze z makiem

makowa z mandarynkami ciasto: 6 jajek 3 łyżki letniej wody 15 dag cukru esencja waniliowa szczypta soli 10 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag zmielonego maku cukier do zwinięcia ciasta krem serowy: 25 dag sera mascarpone 20 dag jogurtu naturalnego 40 dag śmietany kremówki

Torcik malinowo-różany + 2 mini

i jeden większy okrąg o średnicy 15 cm.Wycięte ciasto pozostawić w okręgach. Gotowym i wystudzonym syropem nasączyć wszystkie trzy krążki biszkoptowe. Krem: w rondelku zagotować mleko z pastą waniliową.Po zagotowaniu zestawić z ognia. Z 3 żółtek i 75 g cukru ukręcić kogel-mogel.Do żółtek dodać

Tarte Infiniment Café Pierra Hermé - moja wersja

pysznym czekoladowym musem z mocno wyczuwalnym akcentem likieru Irish Cream. Górna warstwa deseru to krem o delikatnym smaku kawy, którego bazą jest jeden z lepszych wynalazków cukierniczych - angielski krem, wzbogacony o ser mascarpone, lekki i wspaniale rozpływający się w ustach. Zawsze największy

Ciasto ananasowe - łatwe i pyszne

pieczenia Na soku z odsączonych ananasów ugotować budyń nie dodawać mleka !!!! .Z żółtek ,masła ri cukru pudru utrzeć gładki krem i partiami dodawać przestudzony budyń .Utrzeć na gładką masę .Na koniec ucierania włożyć pokrojone w kostkę ananasy .Na cieście ułożyć bezę wiórkową ,krem anasowy i oblać

Czas na szparagi

, wlać dwie małe łyżeczki wody, szczyptę białego pieprzu i tyleż stołowej soli. Wstawić czarkę rondel bez rączki w rondel z gorącą wodą au bain marie , 8211 jednak woda nie powinna być za gorąca dodaje się do żółtek, ciągle mieszając, małe kawałki masła, które powoli zamieniają się w krem, jest to

Bezy Pavlovej z kremem winno-różanym i truskawkami

Znacie już je bardzo dobrze - jednak truskawkowa czerwień tak pięknie komponuje się ze śnieżnobiałymi bezami, że i w tym sezonie nie mogłabym ich nie upiec. Dla odmiany łączę je z różowym winem oraz odrobiną różanej wody w kremie, który dzięki ubitej śmietance jest nadal lekki i delikatny , jak w

Tarta z jagodami i creme patissiere

rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i ziarenkami z wanilii . Gdy mleko zacznie się gotować , przelewamy je do ubitych żółtek , jednocześnie mieszając . Gdy składniki się połączą przelewamy całość ponownie do rondla . Cały czas mieszając gotujemy krem na małym ogniu ok. 2 minut , aż krem wyraznie

Millefoglie

z poniższego przepisu 1 jajko 10 g cukru w książce był to zwykły biały cukier, ja użyłam cukru pudru 15 g cukru pudru Krem budyniowy 180 g mleka tłustego 60 g śmietany 30 84 g cukru 60 g żółtek u mnie żółtka z 4 jaj 17 g mąki pszennej kilka kropel ekstraktu z wanilii Żółtka

Wigilie zamożne i ubogie

przepisów 8211 może coś świątecznego da się wybrać. MASŁO ŚLEDZIOWE NA PRZEKĄSKĘ . 3 dobre śledzie, 10 dkg. masła, 5 żółtek na twardo, koperek. Obrane śledzie zemleć dwa razy na maszynce razem z żółtkami, potem utrzeć z masłem i koperkiem. Doskonały dodatek do kanapek. SZTUCZNY KAWIOR . 1 4 kilo sago

Tort Sachera inaczej

........................................................ Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając , nbsp po jednej łyżce utartych żółtek nbsp i po jednej łyżce czekolady i tak do wyczerpania składników. Utarte masło, żółtka i czekolada................................................. nbsp Nstępnie dodajemy przesianą przez sito

Lekkie Ciasto Ananasowo-Kokosowe

, aż dziwne, że dopiero teraz zdecydowałam się umieścić przepis na blogu. Ciasto ananasowe składa się z trzech warstw: pysznego lekkiego biszkopta, warstwy budyniowego kremu z ananasem oraz chrupiącej bezy kokosowej. Składniki na biszkopt: 5 jaj, 3 4 szkl. cukru 3 4 szkl. mąki pszennej 1 4 szkl

Tort Pina Colada ombre petal cake

200 g cukru szczypta soli 189 łyżeczki cream of tartar winian potasu -opcjonalnie odrobina żółtego i czerwonego barwnika lub pomarańczowego  barwnika używam w żelu Do pokrycia płatkami całego tortu wystarczył mi krem z podanej ilości. Zostało mi go niewiele do ewentualnych poprawek. Gdyby

Happy Birthday to me :

najpierw porządnie ubić, a potem delikatnie wymieszać z resztą składników. 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik na 160 stopni. 2. Białka starannie oddzielamy od żółtek. Te pierwsze umieszczamy w sporej misce.  3. Odmierzamy mąką, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i kawę, a

Ciasto Pijak

            Ciasto pijak 8211 ostatnio pokazywałam wam bardzo proste i tanie ciasto z ananasem 8211 puszyste, wilgotne, bardziej codzienne 8211 dziś wypasiona wersja 8211 ciasto z kremem, przekładane, kolorowe, efektowne. Ciasto pijak to puszysty biszkopt jasny i biszkopt

Tort truskawkowo-czekoladowy z czekoladą

Składniki na biszkopty tortownice 20 i 15 cm : 14 jajek 420 g cukru 350 g mąki pszennej    Składniki na krem: 500 g mascarpone mocno schłodzone 1000 ml kremówki 36 mocno schłodzone 40 g cukru pudru 40 g kakao 2 słoiczki dżemu z truskawek 150 g czekolady deserowej roztopionej i

Ombre rose cake tort w róże

 maślanego kremu szwajcarskiego. Słów kilka o kremie na bezie szwajcarskiej swiss meringue buttercream , bo to on przeciśnięty przez odpowiednią tylkę gwarantuje w torcie taki efekt. W mojej ocenie genialny! Ma cudowną, jedwabistą konsystencję, z jego pomocą możemy wyczarować róże czy falbanki, jest trwały i

Krem bawarski z Oreo - po francusku po raz kolejny.

- czyli francuski bavarois . Oczywiście, skorzystałam z najlepszego możliwego źródła, bowiem z receptury samego mistrza Herme - i jak zwykle się nie zawiodłam. Wykonałam go w najprostszej wersji, śmietankowej . A tradycyjny bavarian składa się z: kremu angielskiego, bazującego na mleku i żółtkach

Pierre Herme, brownies, amaretto i złote perełki oraz... podwójne święto :

frac14 mleka i nadal ubijać. Gdy wszystko dokładnie się połączy i będzie miało taką samą temperaturę, dodać resztę mleka. Wyjąć laskę wanilii. Podgrzewać delikatnie krem bez przerwy ubijając, aż do momentu, gdy się zagotuje. Gotować 1-2 minuty cały czas ubijając. Zdjąć krem z ognia i przełożyć do

Tort czekoladowy z kawowo-migdałowym kremem

W niedzielę mąż obchodził kolejne urodziny. Zgodnie z naszą tradycją, na taką okazję upiekłam tort. Tym razem postawiłam na taki prawdziwy tort, z kremem maślanym, chociaż właściwie za takimi kremami nie przepadam. Jednak z własnoręcznie zrobionym budyniem taki krem nie był wcale za tłusty, a

Tort Śmietankowy Koktajl Truskawkowy

ponczem z malinówki i soku z cytryny , przekładane pysznym kremem z bitej śmietanki i truskawkowego puree . A do ozdoby 8211 całe owoce oraz prażone migdałowe płatki . Tort smakował naprawdę przepysznie! Mam nadzieję Mamo, że Tobie smakowało! :*   Przepis autorski.   Biszkopt tortownica 20 cm

Czekoladowy krem mascarpone z truskawkami

: 600g truskawek sok z 1 limonki 50 g cukru pudru świeża mięta do dekoracji Etapy przygotowania 1 Namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty żelatynę do ciemnego kremu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka

TORT ANANASOWO KOKOSOWY

5 żółtek 189 szklanki cukru pudru 2 puszki ananasów w plastrach 65279 KREM: Ananasy odcedzić sok zachować, będzie potrzebny do ugotowania budyniu , pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej

Ciasto z bezami i borówkami

żółtek 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny nbsp Polewa białkowa: 5 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 4 łyżki płatków migdałów nbsp Krem: 2 pojemniki śmietany kremówki każdy po 250 dag 2 torebki cukru waniliowego 2 łyżeczki

Pączki czwartkowe z kremem jajecznym portugalskim

Za kilka dni tłusty czwartek, więc wiadomo... pączki. Polecam tym razem pączki z jajecznym kremem portugalskim, kremem którym napełnia się słynne portugalskie muffiny- Pastel de nata. Palce lizać. A do tego, że żółtka są zdrowe, zdrowsze od dżemu równie słodkiego, nie trzeba zbytnio

Tort Fraisier- francuska klasyka

Fraisier cake- francuska klasyka i  jedna z pozycji na mojej liście do zrobienia- chociaż raz w życiu : Elegancki biszkoptowy torcik wypełniony w oryginale krem patissiere oraz  charakterystycznie ułożonymi truskawkami.  Widziałam wiele wariacji Fraisier-a, z dodatkiem różnych kremów, bitej

TORT TĘCZOWY Z GALARETEK

krem bawarski, jego recepturę zaczerpnęłam z Kwestiismaku, reszta to już czysta improwizacja Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 1 2 szklanki cukru 1 2 szklanki przesianej mąki pszennej 50 g roztopionego masła 8211 lekko przestudzonego Krem bawarski: 5 żółtek 100 g cukru 500 ml mleka

Tort Kiwi Limonka

: U mnie tort polubili wszyscy, ale zdaję sobie sprawę że nie każdemu może posmakować, ponieważ przeważającym smakiem jest kwaskowaty krem limonkowy lime curd . Jednak w połączeniu z serkami mascarpone oraz philly staje się mniej dominujący i bardziej delikatny. Sekretem udanego tortu jest również

Tort Neapolitański Piegusek. Na 21 urodziny.

. Jako, że tort zrobiłam sama sobie, kremy oczywiście musiały być prawdziwe - maślane . I powiem Wam, że maślany krem truskawkowy to moje nowe odkrycie. Kremowy, gęsty, esencjonalny, słodko-kwaskowaty, tak inny od mdłych kremów na kremówce. Do tego postanowiłam upiec biszkopt stracciatella z kawałkami

tort węgierski

jest z nim sporo pracy: wiśnie, krokant, krem do przełożenia i krem do dekoracji, polewa. Tort piekłam juz kilka razy i czasami rezygnuję z krokantu, polewy i kremu do dekoracji. Gorąco polecam na nadchodzące Święta!!! składniki tortownica 22  cm : wiśnie: słoik wiśni z kompotu mogą być mrożone 100

Ciasto cytrynowo-truskawkowe WC 6 2013

strach w oczach, bo i tak dałam mniej mąki ziemniaczanej, a glut zaczynał co raz niebezpieczniej gęstnieć...na szczęście po dodaniu żółtek wszystko wróciło do normy. Kremu powstało za dużo, truskawek dałam mniej...podsumowując proporcje było nieco zachwiane, ale ciasto wyszło pyszne, więc mogę śmiało

Tort pełen czekolady

, stopniowo dodając żółtka oraz czekoladę. Ubij na sztywną pianę białka i dodaj do nich migdały, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość połącz mikserem z kremem z masła, cukru, żółtek i czekolady. Następnie włóż ciasto do tortownicy, piecz je przez 40 minut, potem wyjmij i odstaw na 8 godzin. Krem

Lody truskawkowe Nigelli .

przyzwyczaisz, szybko wejdzie Ci w nawyk. Napełnij tylko zlew do połowy zimną wodą, żebyście mogli zanurzyć w niej krem, gdyby się zaczął rozwarstwiać. Podgrzej podaną w przepisie ilość śmietany albo mleka prawie do temperatury wrzenia. Utrzyj z cukrem potrzebną ilość żółtek i stale mieszając, zalej gorącą

Smerfetka

Kiedy przeglądałam moje zdjęcia tego ciasta od razu skojarzyła mi się nazwa Smerfetka .. Bo przecież biskopt z kremem karpatka brzmi zbyt banalnie, prawda? Pewnie gdyby nie kolor galaretki nie przyszło by mi to do głowy, ale z drugiej strony nazwa sympatyczna, niech więc tak zostanie

TORT AMBASADOR

gotowy spód tortowy . Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z 190 ilości składników podanych w przepisie.      Składniki kremu : 6 żółtek 1 189 szkl. cukru 2 kostki masła 400 g 189 l mleka + 189 szkl. do wykonania zaprawy budyniowej 2 kopiaste łyżki mąki

BABKA WŁOSKA

,następnie dosypuję szklankę cukru i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam, aż powstanie ładny jednolity krem. Przygotowuję 2 naczynia. Do jednego wsypuję 6 budyni Do 2 naczynia wsypuję 3 łyżki przesianej przez sitko mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączę. Następnie łączę z

Tort czekoladowo - malinowo - jeżynowy

na krem waniliowy do przełożenia blatów tortu : 250 ml śmietany kremówki 36 250 g serka mascrpone 3 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii Składniki na malinowy curd: 90 g cukru 65279 250 g malin 4 żółtka Składniki na krem maślany, do dekoracji wierzchu tortu: 250 g malin 65279

Mille-feuille z waniliowym creme patissiere i truskawkami balsamico - francuska poezja.

jednak zmieniłam nieco sposób przygotowania, posługując się klasycznym sposobem przygotowywania kremu, tj. ucierania żółtek z cukrem i skrobią , całkowita koncepcja deseru 8211 pomysł własny. Creme patissiere waniliowy, wg P. Herme: 350 ml mleka, pełnego 4 żółtka 80 g drobnego cukru ziarenka

Tort z bezami, chałwą i czekoladą

Tort w starym stylu: biszkopt i dwa rodzaje kremów. Jeden z nich to masa czekoladowa na bazie gorzkiej czekolady, a drugi - krem budyniowy z dodatkiem chałwy. Aby było jeszcze bardziej urozmaicenie - dodałam pokruszone bezy. Bomba kaloryczna? Tak, ale czasem można poszaleć. Tort z pewnością

Adwokat - torcik bez pieczenia

Ciemne biszkopty przełożone kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku - to mój torcik bez pieczenia. Może być ozdobą świątecznego, imieninowego czy noworocznego stołu. Zaskoczy i gości, i domowników. Ze starego zeszytu. Składniki: 0,5 l mleka 3,2 1 szklanka cukru 6 żółtek 2 czubate łyżki

Kula

Eleganckie letnie ciasto z delikatnym kremem i borówkami. Słodko-kremowy smak nadzienia przełamuje galaretka z porzeczek. Idealne na przyjęcie pod chmurką. Przepis z książki Torty, torciki, rolady Małgorzaty Jóźwiak. Składniki rolady: 4 jajka 6 łyżek cukru 1 2 szklanki mąki tortowej 2

Ciasto z wkładką bakaliową - test cukru Diamant

.   Właściwości wypieków: Wypieki z cukrem pudrem trzcinowym Diamant są bardzo pyszne, puszyste i wcale nie zmieniają koloru, chociaż cukier jest lekko brązowawy. Testowany produkt moim zdaniem najlepiej sprawdza się w: Testowałam cukier puder trzcinowy Diamant w wypiekach, w kremie i w polewie i chyba ciężko

Pasiasty tort śmietankowo-czekoladowy

  Tak się wzbraniałam, ale w końcu i na mnie padło - zaczęłam robić torty : Muszę przyznać, że nie pasjonuje mnie to aż tak bardzo, jak robienie babeczek, ale tutaj też mogę wyżyć kulinarnie : Jako pierwszy prezentuję przepis na tort śmietankowo-czekoladowy z kremami na bazie śmietany 36 i

Miś na urodziny

przecięłam tak, abym mogła je przełożyć kremem. 3 placki użyłam do tułowia, z jednego wycięłam nogi też prostokąty tylko wąskie .   Średni biszkopt przeciełam w poprzek na 3 części i zdłuż do przełożenia. Powstanie z tego głowa. Mały placek przecięłam do przełożenia kremu i wycięłam z niego owalne łapki

Trifle bananowo-orzechowo-karmelowe z wanilią, rumem i kremem bezowym

przepyszne trifle 8211 wielowarstwowy, kremowy, słodki deser. Jedna warstwa to pokrojone w kostkę, aromatyczne ciasto z orzechów włoskich z rumem prezentowane wczoraj klik . Nasączyłam je lekkim rumowo-cukrowym syropem . Druga część 8211 waniliowy krem custard lub jak kto woli aksamitny

Tort Marzenie: bakaliowo-chałwowo-rumowo-makowy. Niebo! I moje 19 urodziny.

karmel nad życie, i wszystko, co 8222 sweet and sticky 8221 . Wiedziałam, że wyjdzie wyborna 8211 i nie myliłam się. Oraz 8211 krem maślano-chałwowy z mleczkiem skondensowanym 8211 zaczerpnięty z cincina klik . Ale tak, poza tym 8211 wszystko, wszyściutko wymyśliłam SAMA. Makowe blaty

Pani Walewska z orzechami

śmietany kremówki w zależności od tego ile zabierze mąka Składniki na bezę: 1 słoik 430 g powideł śliwkowych 8 białek 6 z kruchego ciasta i 2 z kremu budyniowego 1 szklanka cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich Składniki na budyniowy krem: 0,5 l mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej

Ciasto Dyplomaty

budyniowy Crema pasticcera : 300 ml mleka 3.2 5 żółtek 90 g cukru 25 g skrobi kukurydzianej 189 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z połowy wanilii, zdjąć

Ciasto Kinder Pingui

maliny zalane galaretką : mniaaam : . Krem to ubita śmietanka z dodatkiem serków Danio oraz ricotty : : : która stała się ostatnio odkryciem roku! : : Składniki na formę 28*28 cm: Biszkopt: 6 jajek 190 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki

Kawowy tort orzechowy z malinami czyli najtrudniejszy pierwszy krok

pokryłam nim całego tortu... Za to zrobiłam użytek z gotowego lukru i w ramach treningu pobawiłam się w wycinanie literek. Wiem, kolor może niezbyt kontrastujący z kolorem kremu, ale tylko taki miałam na stanie. I muszę przyznać, że spodobała mi się ta zabawa... w październiku moje urodziny... może wtedy

TORCIK JABŁKOWO - ANANASOWY

Delikatne, nie za słodkie, lekko winne ciasto biszkoptowe przełożone cienkimi warstwami kremu ananasowego i  nadzienia jabłkowego z galaretką cytrynową. Wierzch posypany jest wiórkami białej czekolady. Lekkie, smaczne i efektownie prezentuje się na stole. Jest to jeden z moich kulinarnych

3Bit po mojemu

cukru 2 cukry waniliowe 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 25 dkg margaryny   Masa krówkowa z puszki 15 dkg margaryny 30 dkg ciastek Petitki   Wykonanie: 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na

Tort Tiramisu

łyżki oleju Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo 10 dag cukru. Żółtka zmiksować z 10 dag cukru, powinna powstać jasna i puszysta masa. Do białek dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąki przesiać, a w miseczce szklance połączyć wodę i olej

Torcik truskawkowy z bezą

foremki, piec 1-1,5h aż będzie chrupiąca z wierzchu. Piekarnik wyłączyć, bezy nie wyciągać z piekarnika. Zostawić na całą noc by stała się jeszcze bardziej chrupiąca. Przygotować kremy. Truskawki umyć i odszypułkować. 150g truskawek zmiksować na puree. Serek mascarpone ubić z kremówką i cukrem na

Tort plaża z wydmami

dodalam 200ml mleka i 100ml słodkiej śmietany kremówki krem z czerwonego wina do którego dodalam 125ml ubitej śmietany i 75ml wody krem waniliowy do tortow do którego dodalam 200g miękkiego masła oraz 300ml mleka parę gruszek z puszki żelatyna na 250ml wody 2 łyżki likieru quracao blue 1

Tort Cytrynowo-Zielone Orzeźwienie

warstwy i detale, a później spędzać w kuchni długie godziny, skrupulatnie i sumiennie wykonując wszystkie kroki. Osobiście jestem fanką tradycyjnych, luksusowych, idealnych tortów z kremem maślanym, bakaliami, masami. Ale torty przecież robi się głównie dla innych, nie dla siebie - dlatego też niedawno, z

Tort korzenny miodowo-orzechowy z kremem waniliowym i wiśnią

, resztę zaś - KREMEM. Oj, ten krem... Po prostu poezja! Zrobiłam go naprawdę dużo. Krem był maślany, ze sporą dawką wanilii, ale także z akcentem śmietany - dzięki czemu nabrał naprawdę niezwykłego aromatu. Do tego trochę podprażonych, mielonych orzechów włoskich . Tym kremem więc przełożyłam blaty tortu

Tort Jubilat

Przepis na tort pochodzi z gazety Smacznego ! ze stycznia 1998 no i oczywiście musiałam go lekko zmodyfikować, a mianowicie zmieniłam lekko krem i dołożyłam jeszcze do niego biszkopt orzechowy. A wracając do ciasta było przepyszne, delikatne, mało słodkie więc można było się skusić jeszcze na

Na śniadanie i letnią kolację 8211 z jaj

Najdelikatniejsza odmiana to  omelette souffl é 8217 do oddzielnie utartych z cukrem żółtek dodaje się sztywno ubitą pianę z białek . Omlety, to jedna z najlepiej tolerowanych, nawet przez wrażliwe żołądki, form przyrządzania jaj. 8230 Dodam, że omlet smakuje nawet w największy upał, jest bowiem lekki

Mak 8211 do polskich deserów

podaje także bardzo bogaty maślany krem: z 2 kostek masła, 6 jaj, 3 8211 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Krem przyrządziłam też inny: korzystając z przepisu w klasycznej 8222 Kuchni polskiej 8221 . Nieco 8222 uboższy 8221 . Tort makowy ze starej gazety po mojemu na biszkopt makowy : 20 dag

Tort- Pałac Królowej Śniegu

i połowę z powyższych składników. O ile nie mamy mniejszej tortownicy upiec 2 biszkopty tej samej dużej wielkości i po upieczeniu okroić do pożądanej średnicy.Z resztek ciasta po okrojeniu można zrobić Bajaderki   SKŁADNIKI na krem kokosowo-ananasowy: 0,9 ml mleka 6 żółtek 4 czubate łyżki

Wieniec z Frankfurtu

Tort w kształcie wieńca na białym cieście z budyniowym kremem i orzechami. Podobno znany klasyk... W przygotowaniu: kłopotliwy, kapryśny i wymagający sporego wyczucia. W smaku - smaczny, lecz nie nadzwyczajny. Spodziewałam się czegoś bardziej olśniewającego... Osobiście stwierdzam, że lepiej

Rolada makowa z kremem pierniczkowym. I po Świętach.

! : Biszkoptowa rolada makowa z przepysznym, maślanym kremem - z korzennych ciasteczek! Aromatyczna, słodka, świąteczna... Naprawdę cudowna! I jak ślicznie prezentowała się na świątecznym stole . Polecam gorąco!   Rolada makowa z kremem pierniczkowym Przepis autorski . Ciasto na roladę: 4 jajka 4 łyżki

Tarta Melonowa z Kremem Kokosowym

Kruchy spód z budyniowo- maślanym kremem i kuleczkami z różnych odmian melonów. Pyszna: ciasto jest maślane i kruchutkie, krem subtelnie kokosowy a melon doskonale dopełnia całości. Jednak nie ukrywam, że z powodu ogromnej wilgotności melonów szczególnie arbuza koszmarna w przechowywaniu

TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM

Znowu moje ulubione ciasto z tych niebo w gębie dzisiaj trochę zmodyfikowane, tym razem dodaję krem cytrynowy, w końcu znalazłm sposób na wykorzystanie żółtek które zostają zazwyczaj po robieiu ciasta bezowego.   Na płaty bezowe: 8 białek, 400 gram cukru kryształ, łyżeczka mąki

Legumina królewska z truskawkami

i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Krem: odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim żółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe

Tort bezowy z kremem mascarpone i owocami lata

  A dzisiaj, wreszcie, po tak długim czasie oczekiwania publikuję ten oto tort. Tort bezowy , który przygotowałam na przyjęcie dla Mamy i jej przyjaciół. Wyszedł idealnie: trzy pyszne, kruche na zewnątrz, a delikatne w środku blaty bezowe , przekładane delikatnym kremem z mascarpone, żółtek i

Torcik pszczelarza

paście lub kurkuma dla koloru niekoniecznie skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny lub mniej, jeżeli nie chcemy, aby krem był mocno cytrynowy 7 łyżek miodu akacjowego lub innego płynnego lub więcej do smaku   Sposób przygotowania: Serek i śietana kremówka powinny być schłodzone

Miejsca:

Wiśniowa (155)
Pasto (73)
Warta (71)
Góra (43)
Maków (31)
Warszawa (24)
Poro (17)
Józefów (16)
Tychy (11)
Tłuszcz (10)