Wszystko o:

krem budyniowy czekoladowy

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i musem truskawkowym

. Składniki: Biszkopt czekoladowy: nbsp nbsp 5 jajek nbsp nbsp 5 łyżek mąki pszennej nbsp nbsp nbsp łyżka mąki ziemniaczanej nbsp nbsp szklanka cukru nbsp nbsp łyżeczka proszku do pieczenia nbsp nbsp 2 łyżki kakao nbsp nbsp cukier waniliowy nbsp nbsp szczypta soli

Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i galaretką

łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody Krem budyniowy: - 0,5 litra mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - budyń waniliowy - 3 4 szklanki cukru - 200 g masła Dodatkowo: - owoce ja wzięłam maliny i jagody - 2 galaretki WYKONANIE nbsp Ciasto: Mleko podgrzać z czekoladą

Krem budyniowy - czekoladowy

Składniki 1 opakowanie budyniu czekoladowego 0,5 litra mleka zawsze używam 3,2 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej lub luksusowej 1 łyżka dobrego kakao 200g masła niesolonego Przygotowanie Ten krem zawsze mi wychodzi. jest szybki, łatwy, pyszny : Najpierw wyjmuję masło z lod oacute wki

Półkruche ciasto z czekoladowym kremem budyniowym

Niedziela bez kawałka ciasta, o nie : Półkruche ciasto z kremem czekoladowym na bazie budyniu. Dzięki zmiksowaniu z masłem krem nabrał puszystości. Następnym razem dodam trochę więcej czekolady :   Składniki: 2 żółtka 2 szklanki mąki 125 gram margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany pół szklanki

Czekoladowo - kokosowe ciasto na kaszy mannej z kremem budyniowym

mleko, mlekiem sojowym ciasto będzie idealne dla wegan bez kremu oczywiście . Samo ciasto wychodzi nieco bardziej zbite niż klasyczny biszkopt, jest też cięższe. Przełożyłam je kremem na bazie masła i budyniu, po czym polałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami. Niezbyt pracochłonne ciasto, dość

Czekoladowy przekładaniec z budyniowym kremem i polewą toffi

    Ciasto zachwyci na pewno wszystkich fanów ciast z kremami a ponieważ taka osobą jest moja mama 8211 takie ciasto na pewno dostanie ode mnie na Dzień Matki. Może jest odrobinę czasochłonne, ale smak wynagradza nam poświęcony czas : Może i dla was będzie inspiracją na ciasto dla mamy

Krem do tortu czekoladowo budyniowy

    Pokazywałam Wam już lekki krem jogurtowy, był również przepis na krem waniliowy, dziś czas na coś bardziej kalorycznego, bogatego w smaku i kalorie Krem wychodzi pyszny a ciasta i torty nim przełożone smakują wyśmienicie.   Składniki: 250g masła 4-5 łyżeczek kakao szklanka cukru

Czekoladoholiks

czekoladową. Następnie delikatny krem czekoladowy na bazie śmietankii ricotty. Potem warstwa budyniowa przełożona krakersami. Całoś ć dopełniona ubitą śmietanką kremówką posypaną batonikami Snickers i solonymi orzeszkami ziemnymi. Czy można chcieć czegoś więcej? : 8221 Składniki na formę 28*28 cm

Tort urodzinowy Ocean

ciemny w poziomie na dwa blaty. krem budyniowy Ż oacute łtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz budyniem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną na puszystą masę. Na koniec dodać kawę cappuccino i wymieszać. krem czekoladowy Czekolady rozpuścić w

Ciasto z sernikiem i truskawkami

ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć połową likieru czekoladowego. Rozsmarować 1 3 kremu budyniowego, delikatnie przełożyć na krem sernik, lekko docisnąć. Rozsmarować dokładnie kolejną 1 3 kremu budyniowego, wsypać truskawki. Wylać tężejącą już galaretkę , wstawić ciasto do lodówki. Gdy galaretka

Krem toffi do ciast i tortów

    Pokazywałam na blogu kilka kremów do ciast i tortów, m.in:. krem czekoladowy , krem jogurtowy , krem budyniowy , dziś krem toffi - jeden z najpyszniejszych i najprostszych do przygotowania. Krem toffi można wykorzystać do przełożenia tortów, biszkoptów, wafli, do zwieńczenia muffin

Rodzynkowiec

nie zważył, to będę bardzo wdzięczna : Składniki: Biszkopt: 9 jajek 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem budyniowy: 600 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem 1 2 kostki masła 1 2 kostki margaryny Krem rodzynkowy: tabliczka

Kremy do ciast i tortów - przepisy

                                        Szybki krem do ciast i tortów     Krem grysikowy do ciast i tortów     Krem toffi do ciast i tortów     Krem budyniowy do tortów i ciast       Krem do tortu czekoladowo budyniowy        czekoladowy do tortów     Krem do tortu

Tort Wielkanocny

przełożone są kremem budyniowym zrobionym z soków przecierowych jak w cieście Shrek . Wierzchnia warstwa to biszkopty zalane śmietanowym kremem z kawałkami brzoskwiń. Całość została udekorowana czekoladowym wielkanocnym gniazdkiem :     Składniki : Biszkopt : 5 jajek 1 szklanka* cukru 1 łyżeczka

PRZEPISY KULINARNE NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE

z suszonymi śliwkami w rumie       Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową    Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami Meduza      Ciasto marchewkowe     Ciasto orzechowe z jabłkami i bitą śmietaną    Ciasto Zebra       Jabłecznik z kremem cappucino    Kora orzechowa

Tort czekoladowy

Niedawno imieniny obchodził mój mąż i młodszy synek. Taki mocno czekoladowy tort jest zawsze idealny na takie okazje. Krem czekoladowy jest przygotowany na bazie kremu budyniowego, taki lubimy najbardziej : Biszkopt kakaowy dodatkowo możecie skropić kawą, ja ze względu na dzieci, biszkopt

Ciasto budyniowe z kremem mascarpone i owocami

wspominać. Zresztą przekonajcie się sami. Jeśli lubicie ciasta z galaretką, spróbujcie również koniecznie śmietanowca Siostry Anastazji . nbsp nbsp Ciasto budyniowe z kremem mascarpone i owocami nbsp Składniki na biszkopt: 2 duże jajka 1 budyń czekoladowy z cukrem na 500 ml mleka 1 łyżka

Podsumowanie akcji Przysmaki dla taty 3

gryczany z rabarbarem i budyniem sojowym 203. Ryżowe buchty ze śmietanką, truskawkami i bananem. 200. Krem budyniowy z mascarpone i białą czekoladą. Na jubileusz. : Koperek w kuchni : Duusiak Deser z kiwi w szklance Mania Gotowania anekbu Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami

Ciasto czekoladowo-kokosowo-kawowe

Składniki na formę 28*28 cm: Ciasto czekoladowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 budynie czekoladowe z cukrem 1 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 5 białek 189 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g wiórków kokosowych Krem

Babeczki i muffinki

według przepisu: 8222 Ciasto czekoladowe na Guinnessie 8221 Krem czekoladowy:     300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36     120g gorzkiej czekolady Do dekoracji:     czekoladowe serduszka według przepisu: 8222 Czekoladowe figurki z foremek 8221 Sposób przygotowania:     Przygotować

Tort bananowy

     Wprawdzie tort bananowy jest dość słodki, ale mimo to lekki. Jedną warstwę stanowi krem bananowy, drugą banany przykryte śmietaną z kawałkami czekolady, całość uzupełnia akcent z masy kajmakowej. Klasyczna kompozycja, dobry pomysł na bezalkoholowy tort na przyjęcie z dziećmi. Wprawdzie banany

Ciasto Kilimandżaro

Ciasto z tych nieskomplikowanych, ale dosyć pracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni : Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam

Piernik przekładany

gorącego kremu budyniowego. Ułożyć warstwę herbatników, przykryć resztą kremu i drugim plackiem piernikowym. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do rondelka, dodać śmietankę oraz masło. Mieszać aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą. Wylać polewę czekoladową na

Tort Raffaello. Kokosowy z białą czekoladą i śmietanką. Niebo.

w stylu Bounty, tym razem przyszła kolej na biały i delikatny Tort Raffaello! Widziałam wiele przepisów na tort alla popularne pralinki, lecz żaden z nich absolutnie mi się nie podobał. Krem budyniowy? Totalna pomyłka. Krem z dodatkiem śnieżki do ubijania? Absolutnie nie. Mleko w proszku? A fuj

ŚWIĄTECZNE PROPOZYCJE KULINARNE

          CIASTA:        Ciasto czekoladowo-serowe Dzień i Noc        Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami w rumie         Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową      Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym i ananasami Meduza        Ciasto orzechowe z jabłkami i

Piernik. Krem budyniowy, powidła, ganache. I świąteczne życzenia.

. Miękki, aromatyczny. Przełożony aksamitnym kremem budyniowym , śliwkowymi powidłami i oblany czekoladową masą ganache oraz posypany bakaliami . Pyszny, prosty. Gorąco polecam!   Piernik z powidłami, kremem budyniowym i polewą ganache Przepis inspirowany tym , krem budyniowy i polewa 8211 pomysł

Tort sezamowy

chciwie goni, straciło urok, gdy je mamy w dłoni , nigdy się nie spełniło... Zaczynamy na słodko. Ciasto, które wstąpiło na salony u mamusi podczas świąt :- Czekoladowe, z wkładką sezamową i kremem budyniowym z chałwą. Szybko się przygotowuje i bardzo dobrze przechowuje... W kolejne dni lepsze niż

Ciasta z kremem - przepisy

    Napoleonka na krakersach       Miodowe ciasto z kremem budyniowym i malinami     Królewiec     Ciasto Karmelowa Krówka     Rolada czekoladowa      Czekoladowa Beza Pawłowej z pomarańczą i kiwi     Ptysie z kremem owocowym     Tort orzechowo 8211 czekoladowy        Tort na rocznicę ślubu

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

żaroodpornego i zostawić do stężenia. Krem budyniowy: Ugotować budyń , wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę mikserem , dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać sok z cytryny i spirytus, utrzeć. Polewa czekoladowa: Śmietankę zagotować w garnuszku, odstawić z ognia , dodać

Tort mandarynkowy

        Lekki, puszysty i wysoki biszkopt, nasączony wodą z cytryną i mandarynką,  przełożony kremem budyniowym oraz galaretką, zrobioną domową metodą na bazie świeżo wyciśniętego soku z mandarynek. Ciasto zwieńczone i wykończone orzeźwiającym kremem serowym. Świetny na rodzinne okazje

torcik na wieczór panieński

czekoladowy z nadzieniem z tortu egipskiego , czyli kremem budyniowym troszkę przeze mnie zmienionym oraz bitą śmietaną z dodatkiem chrupiących orzechów użyłam mieszanki orzechów włoskich i migdałów i kawałeczków karmelu. składniki: biszkopt: 8 jaj 2 szkl cukru 2 łyżki wody 1 szkl mąki pszennej 3

Ciasto Katarzynka

Lubimy takie ciasta, oj bardzo Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami. Niebo w buzi : W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków

Tort imieninowy

ponczem ciasto dajemy krem budyniowy,na to paski galaretki i zwijamy roladę, schładzamy. Biszkopt czekoladowy również ponczujemy, przekładamy do tortownicy, smarujemy kremem kokosowym. Na to kładziemy pokrojoną na 8-10 kawalków roladę, między nią kroimy resztę pozostalej galaretki. Na masę piankową

Tort imieninowy

ponczem ciasto dajemy krem budyniowy,na to paski galaretki i zwijamy roladę, schładzamy. Biszkopt czekoladowy również ponczujemy, przekładamy do tortownicy, smarujemy kremem kokosowym. Na to kładziemy pokrojoną na 8-10 kawalków roladę, między nią kroimy resztę pozostalej galaretki. Na masę piankową

Ciasto snickers

Bardzo dawno nic nie publikowałem. No cóż, przepisy są, ale brak mi czasu na ich zanotowanie. Dziś prezentuję wyśmienite ciasto na kruchym spodzie, z kremem budyniowym, biszkoptem i orzechami w karmelu uwieńczonymi polewą czekoladową. Niebo w gębie. Najlepiej smakuje schłodzone. Składniki na

Musy: czekoladowy i miętowy w formie z ciasta filo

Czas przygotowania: 45 minut + 8 minut pieczenia + schładzanie obu mas po kolei po kilka godzin w lodówce Składniki: mrożone ciasto filo - 7 płatów ok. 100g masła KREM CZEKOLADOWY 250g gorzkiej czekolady 300ml słodkiej śmietany kremówki 30 75g białej czekolady 100g gęstego jogurtu

biszkopt z kremem dyniowym

BUDYNIOWY 2 czekoladowe budynie pół tabliczki gorzkiej czekolady pól litra mleka 10 dag masła 2łyżki cukru  Zagotować szklankę mleka dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w mleku. W drugiej  szklance rozpuścić budynie z cukrem wlac do gotującego mleka. Ugotować budyń. Wystudzić Ubić masło mikserem

Ciasto dyniowe z kremem karpatka

    Krem karpatkowy budyniowy to chyba mój ulubiony krem jeśli o ciasta chodzi, no może z małym wyjątkiem kiedy w ciąży miałam ogromna ochotę na bitą śmietanę : Generalnie i tak jednak wolę puszyste, wilgotne ciasta typu murzynek czy piernik od tych kalorycznych przekładanych, ale ponieważ moja

Tort orzechowy z gruszkami

. Krem: Mleko krótko zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkiem, proszkiem budyniowym. Mieszaninę zagotować, ciągle mieszając. Przestudzić. Żelatynę zalać ok. 1 4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia na palniku lub w mikrofali . Nie zagotować! Zimną kremówkę

Tort piernikowo-miętowy z malinami

                            To już ostatni przedświąteczny przepis. Oczywiście tort, bo nie mogłoby być inaczej. Po sukcesie ostatniego ciasta miętowo-piernikowego, postanowiłam je powtórzyć tylko w nieco innej formie. Piernikowe blaty, krem miętowy, świeże maliny i najlepsza polewa czekoladowa

Pierniczkowe fale dunaju z gruszkami

mąki 250 g cukru 50 g mleka 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 189 łyżeczki kakao 3 łyżki przyprawy do piernika Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 25 g oleju Wykonanie: Krem budyniowy: Proszek budyniowy wymieszać razem z cukrem i 100 ml mleka. 700 ml

Ciasto czekoladowo-jeżynowe

gorące z wysokości ok. 60cm, po czym wkładamy do wyłączonego ale nie wystudzonego piekarnika i pozwalamy mu stygnąć przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy biszkopt trzeba oddzielić od formy nożykiem ale dopiero kiedy całkowicie wystygnie. Krem budyniowy: 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 500ml

Ciasto Królewiec na 5 rocznicę bloga

, smarujemy połową kremu budyniowego, na kremie układamy biszkopt, na biszkopt wykładamy resztę kremu i całość nakrywamy drugim miodowym blatem. Wierzch w oryginale był polany polewą czekoladową, ja użyłam lukru, przygotowanego z cukru pudru i gorącej wody.  Całość dobrze schładzamy. Blaty miękną po upływie

Ciasto Pijak

kokosowo-makowy przełożone rozpływającym się w ustach kremem budyniowym, na górze z warstwą biszkoptów i wieńczącą wszystko polewą czekoladową. Czemu ciasto pijak? Nazwa oczywiście dlatego taka, że biszkopty, które stanowią górną warstwę ciasta moczone  na sekundę w alkoholu wersji bez alko możemy użyć

Ciasto Mokka

Hiszpańskie ciasto dla leniwych, czyli z kategorii - bez pieczenia. Maślane herbatniki nasączone kawą i czekoladowa masa budyniowa. W oryginale dodatkiem do ciasta są orzechy, ja zastąpiłam je konfiturą malinową i świeżymi owocami. Choć nazwa wskazuje, że w cieście dominuje  kawy, to dla mnie

Nutelka z brzoskwiniami

galaretki, wymieszać, rozpuścić. Przestudzić, dodać brzoskwinie. Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkopta.   Składniki na warstwę z Nutellą: - 400 g Nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego - 1 andrut Nutellę podgrzać na parze, wkruszyć andruta

Kostka Rubika

paski, a powstałe puste miejsca wypełnić galaretkami. Ciasto włożyć do lodówki, aż galaretki całkowicie stężeją. Następnie posmarować na wierzchu warstwą kremu budyniowego i przykryć drugim blatem ciemnego biszkoptu. Wierzch można polać dowolną polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

miejscu, a wyniki konkursu opublikuje dziś wieczorem. A o to wasze przepisy z produktami E.Wedel :   wariatka327 Suflet czekoladowo-gryczany................................... Przepis na suflet znajdziecie na blogu Moja przygoda kulinarna   gruszkazfartuszka Zawijańce z bananellą

Podsumowanie akcji W czereśniowym raju II

.blogspot.com Sorbet czereśniowy  Chutney z białych czereśni Pierogi z czereśniami Mikimama z http: czerwieniblekit.blox.pl Mleczny sernik na zimno Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem, galaretką i czereśniami       Mirabelka z http: mirabelkowy.blogspot.com Sałatka chrupiąca wg. Jemiego Olivera Ryż

TORT CZEKOLADOWY Z GRUSZKAMI

Pyszny, delikatny i nie za słodki jest ten tort. Połówki gruszek zatopione są w czekoladowym kremie serowo - budyniowym z nutą pomarańczy. Spód ciasta stanowi placek biszkoptowy delikatnie nasączony sokiem pomarańczowym. Ciasto jak w sam raz na długie, szare jesienne wieczory.  Porcja tej słodkości

Z okazji Naszego Świeta................:

budyniowy krem, mięciutkie śliwki,oraz sporo polewy czekoladowej. Mimo sporej dawki czekolady ciasto wcale nie jest przesłodzone. Łatwo się kroi, nie rozłazi się, a jego jedyną wadą jest to, iż za szybko znika. Pijana śliwka Składniki ndash blaszka duża 21 na 42 cm Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 8

Ożyrok vel Pijak

rozsmarować krem budyniowy, na kremie ułożyć herbatniki. Stopniowo polewać je wódką. Udekorować czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce. Smacznego :  

PRZEPISY NA CIASTA Z KREMEM MASĄ

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE zbiór linków ze zdjęciami do przepisów na ciasta z kremem masą . Jest to kontynuacja cyklu Przepisy na imprezy i przyjęcia domowe .          Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową Biszkopt z ryżem  Ciasto architekta    Ciasto czekoladowo-serowe Dzień i

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

Raffaello     Krem Snickers     Krem z orzechów laskowych i czekolady, ciągnący i mocno czekoladowy 65279     Krem z orzechów laskowych i czekolady, kremowy i mocno orzechowy 65279     Pralinki z kokosem zatopionym w alkoholu 65279     Marcepanowe kartofelki     Trufle śliwkowe     Trufle

Ciasto szachownica

- budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie smakuje wszystkim. Takie ciasta najlepiej sprawdzają się na świątecznym stole - pięknie się prezentują i dobrze smakują a ich przygotowywanie to sama radość

STEFANKA - MIODOWNIK

Stefanka - miodownik Ciasto: 50 g masła 2 łyżki prawdziwego miodu 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 3 szkl. mąki  1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: budyń z 1 2 l mleka 1 szkl cukru pudru z cukrem waniliowym 250 g masła sok z 1 2 cytryny 2 łyżki

Ciasto Kubanka

nasączyć go kawą. Krem czekoladowy: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Budyń  wystudzić. Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze

Zielona Kula

rozpuszczoną czekoladę-zmiksować. Krem budyniowy: Ugotować 2 budynie waniliowe na 750 ml. mleka.Wystudzić. Utrzeć z masłem.Wsypać dodatki bakalie,galaretki itp -wymieszać. Przekroić każdy biszkopt poziomo na trzy krążki. Ciemnym krążkiem wyłożyć półokragłą formę lub miskę -Docinając kawałki biszkoptu z

Ciasto z galaretką i jabłkami

: 1 kg jabłek 1 2 szklanki cukru kryształu 2 galaretki: wiśniowa i agrestowa Masa budyniowa: 1 2 litra mleka 1 2 szklanki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny Dodatkowo: gotowa polewa czekoladowa lub własnej

Orzechowy Tydzień - podsumowanie

orzechowym Pesto alla genovese Tarta z figami i migdałami nbsp nbsp Alfabetycznie na słodko: Ciastka z masła orzechowymi z czekoladowymi drobinkami Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym Ciasteczka fistaszkowe nbsp Ciasteczka orzechowe Ciasto bezowe z orzechami, czekolada

Cycki murzynki

Znane i lubiane ciasto o zabawnej i nieco kontrowersyjnej nazwie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, bez dodatku mąki. Świetny spód makowo - kokosowy, krem budyniowy, biszkopty z alkoholem! i czekoladowa polewa. Bardzo smaczny kwartet. Kto się skusi? Polecam :     Jeżeli przygotowałaś eś danie z

OCZY CARYCY

urodziny. Delikatne, puszyste ciasto białkowo - kakaowe, krem budyniowy, biszkopty namaczane w kawie i galaretki. Troszkę czasu trzeba poświęcić ale ciasto jest tego warte. Ciasto jasne: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2

Delicja świąteczna

 Ciasto o smaku popularnego ciasteczka z galaretką, wzbogaconego o delikatny, budyniowy krem. Dosyć pracochłonne, bo choć poszczególne warstwy ciasta nie są trudne do przygotowania i nie wymagają specjalnych umiejętności, to trzeba właściwie rozłożyć je w czasie, żeby przygotowywanie wypieku nie

Słodko i ponownie brytyjsko

sokiem. W temacie drobnych ciasteczek i przemieszczając się nieco bliżej XXI wieku... zatrzymując się 100 lat temu, bo wtedy 1910 r. zaczęto komercyjnie sprzedawać - początkowo pod nazwą Creola - ciasteczka kakaowe przekładane kremem czekoladowym, tzw. bourbon creams ja je nazwę burbonki . To

Tort z bezami, chałwą i czekoladą

Tort w starym stylu: biszkopt i dwa rodzaje kremów. Jeden z nich to masa czekoladowa na bazie gorzkiej czekolady, a drugi - krem budyniowy z dodatkiem chałwy. Aby było jeszcze bardziej urozmaicenie - dodałam pokruszone bezy. Bomba kaloryczna? Tak, ale czasem można poszaleć. Tort z pewnością

Ciasto JAMAJKA

masy śmietanowej, mieszamy, po czym jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu i natychmiast miksujemy na najwyższych obrotach. Potem wsypujemy posypkę lub starkowaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką ja wymieszałam posypkę czekoladową i waniliową, bo akurat miałam na stanie . Krem straciatella

Ciasto JAMAJKA

masy śmietanowej, mieszamy, po czym jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu i natychmiast miksujemy na najwyższych obrotach. Potem wsypujemy posypkę lub starkowaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką ja wymieszałam posypkę czekoladową i waniliową, bo akurat miałam na stanie . Krem straciatella

Rodzynkowiec

piec przez 25-30 minut. krem budyniowy: - 600 ml mleka - 2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem - 1 2 kostki masła - 1 2 kostki margaryny Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, w 600 ml mleka. Garnek przykryć folią spożywczą i zostawić do wystygnięcia. Miękkie masło i margarynę

Pijak, czyli ciasto makowo-kokosowe

Ciasto pijak w nowej wersji. Na spodzie makowo-kokosowym - krem budyniowy, herbatniki nasączone alkoholem i polewa czekoladowa. Niby podobne do listopadowego pijaka , a jednak... mak i wiórki zmieniają wszystko. No i krem! Też budyniowy, ale na żółtkach, domowy. To inne ciasto, zdecydowanie inne

Rodzynkowiec, Biszkopt z budyniem czekoladowym i rodzynkami

piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st. Użyłam formy 26 x 19 cm. Upieczony biszkopt przestudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół. 3. Krem. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy, kakao i 4 łyżki mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się

Sernik z czarnymi porzeczkami i białą czekoladą

sitko by pozbyć się nadmiaru skórek i pesteczek. Zmiksować ser twarogowy, ser mascarpone, śmietanę i przetarte porzeczki. Następnie dodawać po jednym jajku, a na koniec proszek budyniowy. Zmiksować na gładki krem. 65279 Odstawić. Przygotować warstwę czekoladową. Zmiksować ser twarogowy, ser

babka frankfurcka

To chyba najbardziej elegancka i najbardziej wypasiona babka, jaką upiekłam, jaką jadłam! Przypomina nieco tort: aromatyczne, wilgotne ciasto o lekko cytrynowym aromacie przełożone delikatnym kremem budyniowym, zwieńczone posypką z karmelizowanych migdałów i czekoladowych kamyczków Delecty

Kilimandżaro

przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą. Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa

Oczy CARYCY

ciasto ciemne: - 6 żółtek - 2 jajka - 6 łyżek cukru - 4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 3 szklanki oleju   Składniki na krem budyniowy: - 1 i 3 4 szklanki mleka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru - 2 łyżki cukru - 1

ciasto oczy carycy

na 2 części. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance mleka mieszamy budyń, potem dodajemy go do masy żółtkowej. Pozostałe mleko zagotowujemy. I przygotowujemy klasyczny budyń wlewając masę zółtkowo-budyniową na gotujące mleko.Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się

Majowa dama

sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 szk. mleka 125 g margaryny Kasi 1 łyżka cukru 1 łyżka rumu Budyń ugotować na mleku z cukrem, ostudzić. Margarynę utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na końcu dodać rum

Tort czekoladowy z kawowo-migdałowym kremem

po łyżce dodawać masę budyniową. Pod koniec ucierania wlać kawę i wsypać mielone karmelizowane migdały.   Przygotowanie tortu: każdy kolejny blat ciasta nasączyć kawą wymieszaną z wódką i smarować kremem. Trzeci z blatów po nasączeniu a przed nałożeniem kremu posmarować dżemem z czarnej porzeczki

cygańska droga

, dodać proszek budyniowy i 1 2 szkl mleka, wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować, na wrzące wlać krem żółtkowy, ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimny budyń.   Pierwszy blat ciasta ułożyć na podstawce, wyłożyć połowę kremu budyniowego

Tort

temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy do łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Do tortownicy w której piekł się biszkopt wkładamy 1 blat ciasta, wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy i układamy na kremie 2 blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki. Masa 2: Zimną śmietankę

Kubanka

Biszkopt forma 25x30cm : 4 jajka osobno białka i żółtka 8532 szklanki cukru frac12 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem budyniowy: 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 szklanki mleka 200g

Czekoladowy TORT z brzoskwiniami

, dziewczęcy, młodzieńczy krem budyniowy i zdecydowałam się na powtórkę z kremem, który już kilkakrotnie robiłam do babeczek np. na Walentynki 8211 Vegan Fluffy Buttercream Frosting , przepis z książki Vegan Cupcakes Take Over The World . Polewa, to zmodyfikowany przepis na Rich Chocolate Ganache Topping

Wieniec z Frankfurtu

Tort w kształcie wieńca na białym cieście z budyniowym kremem i orzechami. Podobno znany klasyk... W przygotowaniu: kłopotliwy, kapryśny i wymagający sporego wyczucia. W smaku - smaczny, lecz nie nadzwyczajny. Spodziewałam się czegoś bardziej olśniewającego... Osobiście stwierdzam, że lepiej

Tort orzechowy

Dzisiaj mam dla Was przepis na tort : Tort orzechowy, bardzo klasyczny, na kakaowych blatach biszkoptowych i z orzechowym kremem budyniowym. Blaty biszkoptowe mocno skropione likierem orzechowym. Całość zwieńczona krokantem orzechowym i polewą czekoladową. Tort przygotowany specjalnie na rocznicę

Ciasto Prince Polo

    Ciasto Prince Polo to jedno z najpyszniejszych ciast z kremem, więc jeśli lubicie tego typu desery - koniecznie polecam Wam wypróbować ten przepis! Czekoladowy biszkopt, delikatny krem budyniowy, orzechowo - kokosowa beza zwieńczona polewą czekoladową. Poezja smaku! Jeśli lubicie ciasta

ALFABETYCZNY SPIS TREŚCI - SŁODKIE

JABŁKAMI I STEWIĄ GANACHE KREM CZEKOLADOWY   GOFRY X 3 JABŁECZNIK ARMEŃSKI JABŁECZNIK BISZKOPTOWY J ABŁECZNIK SEROWY JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI K EKS KOKOSANKI   KOKOSANKI KARMELOWE KREM CHAŁWOWY   K RUCHE CIASTECZKA - RURKI Z DŻEMEM KRUCHE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ KRUCHE CIASTO BARDZO

Smaczne przepisy4

Ciasta i słodkości: Napoleonka pod śmietanką: 1 opakowanie krakersów 27 dag herbatniki w czekoladowej polewie ok. 25 dag Masa budyniowa: 189 litra mleka 4 jajka 190 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 1 189 łyżki mąki pszennej 1 189 łyżki mąki ziemniaczanej Masa

Ciasto ambasador

Składniki na formę 28*28 cm: Biszkopt jasny: 4 jajka 190 szklanki mąki 189 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 4 jajka 190 szklanki mąki 189 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem budyniowy: 3 szklanki

ciasto rodzynki w czekoladzie

nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Składniki ciasta trochę mnie przeraziły ale efekt wyszedł niesamowity. W czekoladowym cieście zatopione są opite śliwowicą rodzynki, do tego delikatny krem z prażonymi orzeszkami włoskimi. Spróbujcie koniecznie bo my już szczerze pokochaliśmy to ciasto

Adwokat - torcik bez pieczenia

Ciemne biszkopty przełożone kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku - to mój torcik bez pieczenia. Może być ozdobą świątecznego, imieninowego czy noworocznego stołu. Zaskoczy i gości, i domowników. Ze starego zeszytu. Składniki: 0,5 l mleka 3,2 1 szklanka cukru 6 żółtek 2 czubate łyżki

Włoskie ciasto rumowe z truskawkami na pożegnanie lata

składa się z biszkoptu nasączonego rumowym ponczem i przełożonego dwukrotnie włoskim kremem budyniowym crema pasticcera , waniliowym i czekoladowym. Z zewnątrz obłożone jest lukrem albo stabilizowaną bitą śmietaną i ozdobione orzechami. W mojej dzisiejszej wersji zrezygnowałam z warstwy z kremem

Tort bezowy Adwokat

Tort Adwokat jest już na blogu. To tort bez pieczenia, na biszkoptach kakaowych, z masą budyniową z ajerkoniakiem przepis TU . A dziś inny tort. 2 blaty bezowe + ciemny biszkopt. Placki przełożyłam kremem z mascarpone, kremówki i ajerkoniaku. Tort jest duży, ciekawie wygląda i świetnie smakuje

karnawałowe słodkości

dodałam by lepiej się kroiło 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady   Sporządzamy krem budyniowy typu karpatka: 3 szklanki mleka, 1 2 szklanki cukru i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki

Ciasto czekoladowe z wiśniami na sernikowym spodzie

cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 żółtka 3 4 szklanki cukru pudru 250g masła w temperaturze pokojowej PONADTO: polewa czekoladowa według jednego z przepisów: przepis 1 , przepis 2 Sposób

Pijak exclusive

. Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe 2 szk. mleka 4 łyżki cukru 250 gram margaryny Z podanych składników ugotować budyń. Gdy ostygnie, utrzeć z margaryną. Dodatkowo: biszkopty polewa czekoladowa dżem z czarnej porzeczki 1 3 szk. spirytusu + 1 3 szk. wody Biszkopt posmarować dżemem położyć

Mille-feuille z waniliowym creme patissiere i truskawkami balsamico - francuska poezja.

francuskiego ciasta i delikatnego kremu - w oryginale jest to klasyczny creme patissiere , czasem jednak zastępowany bywa lekkim musem czekoladowym, kremem mascarpone czy też bitą śmietaną. Ja postanowiłam przyrządzić go w wersji klasycznej. Dziwna sprawa była z tym wypiekiem - bowiem, jak już pewnie

Ciasto Kilimandżaro

, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej -wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą. Kolejność przekładania: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa  czekoladowa

Metrowiec inaczej - dwie wersje pyszny!!!

polewamy ciasto polewą kakaową. W zależności jeżeli jest to krem standardowy polewę posypujemy kokosem, jeżeli jest to krem brzoskwiniowy używam posypki czekoladowej, czasami posypuję płatkami migdałowymi. Ciasto kroimy jak na zdjęciu... POWODZENIA!! SMACZNEGO!!!

Cuszima

Oryginalna nazwa ciasta kryje w sobie dwa biszkopty, krem budyniowy, krem śmietankowy i przepyszną masę truskawkową, przywołującą wspomnienia słonecznego lata. Dość czasochłonne, jednakże warte efektu końcowego. Polecam gorąco. Źródło: 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji ze zmianami

Tort czekoladowy z wiśniami amaretto

, z których jestem bardzo zadowolona i których smak pozostał w mojej i częstowanych osób pamięci. Nagle poczułam wielką chęć stworzenia ciasta, które łączyłoby trzy smaki: wiśniowy, amaretto i czekoladowy. Zdecydowałam się na biszkopt z kakao, masę budyniową z kawałkami czekolady i wiśniami

Chrupiący tort czekoladowy

ostudzenia. Śmietankę kremówkę zmiksować na puszystą ze śmietan fixem. Masę budyniową utrzeć ze śmietaną lub z serkiem homogenizowanym, wzbogacić orzechami z rozdrobnionego batonika, na koniec wymieszać z ubitą śmietanką. Tak powstały krem czekoladowy wyłożyć na spód ciasta, wierzch wygładzić i wstawić do

Miejsca:

Wiśniowa (19)
Pasto (4)
Maków (3)
Żytno (1)
Wiedeń (1)
Szczecin (1)
Susz (1)
Rybińsk (1)
Przemków (1)