Wszystko o:

jak upiec ciasto drożdżowe

Drożdżowe baranki, zajączki i kurczaczki

nbsp Małe cudeńka które robiłyśmy z Julcią prawię całą sobotę, ale warto było. Julcia miała z nich tyle radości, nie wiedziała które ma zjeść więc zajadała się każdym po kolei, ledwo zdążyły drożdżowe figurki ostygnąć. A jak ozdobiłam moje cudeńka to zaczęła zlizywać z nich masę cukrową, ledwo

Drożdżowy wianek i koszyczek wielkanocny

nbsp Dalsza cześć moich weekendowych wypieków drożdżowych, jak na pierwszy raz to musicie przyznać że poszło mi całkiem nieźle. A najfajniejsze jest w tym to że koszyczek można zjeść co bardzo ucieszyło moją córcie, która od razu złapała nbsp za rączkę koszyczka. Powtórkę z drożdżowych

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

-rumowym, która jest umieszczona w rozdziale Czekolada, równie dobrze mogłaby być w rozdziale Torty i ciasta z kremem, a Czekoladowe megamuffiny zamiast w rozdziale Ciastka i muffiny - w Czekoladzie itp. - brak informacji o tym, jak wypieki powinny wyglądać po upieczeniu, np. bdquo piec do złotego koloru rdquo

Ciasto drożdżowe

, pasztecikach czy kulebiakach. Dobrze przygotowane i upieczone ciasto  powinno być lekkie i puszyste. Tylko jak to osiągnąć ? Nie taki diabeł straszny jak go malują, wystarczy nieco wprawy i przestrzeganie kilku zasad, by nasze wypieki były bliskie ideału. ciasto drożdżowe należy przygotowywać w ciepłym

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonką

wybrałam tym razem drożdże instant, ale to nie ma wielkiego znaczenia. Instant to czysta wygoda. Ciasto wyrosło przepięknie. Jest puszyste, lekkie i wysokie pełne pęcherzyków powietrza i to sporej wielkości jak widać Upiekłam okrągły placek, ale można też oczywiście w prostokątnej formie. Ważna

Knajpiane przyśpiewki

barmana z równowagi.      Pan pyta:       - Jak wygląda to ciasto drożdżowe?      Barman wie, że drożdże nie mutują po upieczeniu - nie zamieniają się niespodziewanie w ciasto bananowe - dlatego nie podoba mu się to pytanie. Pan czeka, ale swym skupionym spojrzeniem sugeruje pośpiech.      Barman mówi

Sekrety udanego ciasta drożdżowego

piekarnika wyciągam zbity kawał zgliniałego ciasta.. Tak się jednak stało że moja mama jest specjalistką od drożdżowego Ciasto rośnie jej w oczach i zawsze jest pyszne i lekkie jak piórko. I za każdym razem kiedy zdradzała mi kolejną tajemnicę rosłam w sile Jeśli macie swoje sposoby, inne

Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką

można wyrabiać mikserem na średnio wysokich obrotach specjalną końcówką lub końcówkami do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręką. Przy wyrabianiu chodzi o wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce. W

Orkiszowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

                          Jeśli tak jak ja lubicie ciasta drożdżowe to z całą pewnością dzisiejszy wypiek Wam posmakuje. Miękkie, pachnące, z truskawkami i rabarbarem, wzbogacone twarożkiem, posypane pyszną kruszonką. Jest po prostu pyszne. Uwielbiam drożdżowe ciasta i nigdy nie mogę pojąć, co

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

rękami i nie rozciągamy go jak na ciasto drożdżowe bo w ten sposób rozciagamy nitki glutenu,ciepła temperatura rozpoczyna proces fermentacji a to nadaje ciastu gumowatości.Tego zabiegu potrzebuje właśnie produkcja ciasta na chleb czy bułki,ale nie kruche ciasto kruche. Wydaje sie to skomplikowane

Ciasto w cieście

Tytuł nie jest moją własnością. Wymyślił go jeden z Czytelników mojego bloga 8211 dziękuję. Znakomicie oddaje istotę tego aspektu kulinariów, po który już sięgałam. Czyli wykorzystania zeschniętych ciast poświątecznych. Przypominałam, jak radziła sobie z tym Maria Iwaszkiewicz. Sięgała ona do

Czekoladowa baba drożdżowa

składników, zamieszczonych na stronie. Dodatkowo zgłoszenie winno zawierać rodzinne wspomnienie, potwierdzające wyjątkowość Waszej propozycji. Jestem pewna, że Wasza kreatywność zostanie dostrzeżona przez jury, więc bierzcie się do dzieła ! A jaki jest wielkanocny przepis mojej Mamy ? Co prawda w moim

Zielona quiszka z tuńczykiem

powiedzenia o tartach: Tarta fr. tarte 8211 rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego albo francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie np. z owocami , jak i słone np. z warzywami, grzybami . Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej

Brioszka, bardzo maślana

. Stopniowo dodawać masło, ciągle miksując. Dodawać kolejne porcje masła jak tylko poprzednia zmiesza się z ciastem. Dodać sól i powyrabiać jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość około 2 godzin . Następnie uderzyć

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

spróbować , upieczcie je w domu , według tego przepisu , nie zawiedziecie się :   Poniżej przedstawiam małe zdjęcia jak składałam ciasto , a następnie jak wycinałam i zawijałam rogale . Myślę , że będą pomocne :   Z podanych składników zrobiłam 23 szt. rogali , każdy z nich ważył ok. 200g

Monkey Bread

czasu, albo zwyczajnie nagle o nim zapominam. Ale muszę w końcu sama go spróbować. Wygląda pysznie! Niżej filmik ze Stewart, gdzie pokazuje, jak to ciasto wykonać. Pod filmikiem dokładny przepis. Skusicie się? 65279 Aby przygotować takie ciasto, potrzebujemy ciasto drożdżowe, więc najpierw przepis

Babka drożdżowa Ewy Wachowicz

na moje oko na szklankę mleka powinno się dać około 50 dag mąki. Nie myliłam się. Po dodaniu 35 dag mąki, jak proponuje Pani Ewa, ciasto wychodzi lejące i za Chiny nie da się go zagnieść tak, aby odchodziło od miski. Siłą rzeczy obawiałam się więc, co wyjdzie z mojej babki, gdyż musiałam też

Ślimaczki drożdżowe z jagodami

drożdżowe nie wyrasta tak znakomicie, jak latem, na balkonie... I chociaż niektórzy gustują w chłodnikach i lodach, ja muszę zjeść choć jedną jagodziankę wtedy, kiedy jest sezon na jagody.  Mięciutkie, drożdżowe ciasto, ze sporą zawartością masła, takie które damy radę wyrobić mikserem ręcznym to jest to

jak upiec ciasto drożdżowe

oprócz oleju . Dolej 2 szklanki letniej przegotowanej wody i zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz lejące się ciasto, takie jak na naleśniki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zmiksuj. Na teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju

Szybka drożdżówka z jabłkami i maślaną kruszonką

Ciasto drożdżowe jest tym, co wciąż jeszcze spędza mi sen z powiek i szarpie moje słabe nerwy... A to wyrobić jest je ciężko, a to wyrasta nie tak, jak bym chciała, a sam proces pieczenia... Nie pytajcie... Nigdy, przenigdy nie zdarzyło się jesz cze, abym była pewna, czy je wyjąć już z piekarnika

Testujemy świąteczne ciasto. Dla początkujących

ciasta mogłyby być jakieś... niepełne. Ciastem zimowym najczęściej są makowiec lub piernik. Ale pieczemy i babki drożdżowe lub piaskowe, i modne ciasta z marchwią, i serniki. A ja proponuję coś najprostszego. Należącego do rodziny biszkoptów . Czyli ciast suchych, ale puchatych, jak mówiłam w

Makowiec Czarna róża

Moja propozycja na świąteczny makowiec jest wzbogacona o masę budyniową,która nadaje mu kremowej delikatności i wilgotności.Do tego ten wyjątkowy wzór w przekroju.Makowiec inny niż dotychczas.Ciasto jest lekkie bo nie jest drożdżowe.Najdelikatniejsze jest podane tego samego dnia po upieczeniu

Placek z rabarbarem ciasto drożdżowe z rabarbarem

. Zrezygnowałam z dodatku cukru waniliowego, a zastąpiłam go aromatem śmietankowym, aby ciasto przypominało mi to, które piekła Babcia. Odmierzyłam również wszystkie składniki, aby podać Wam jak najdokładniejsze proporcje, bo te z książki mogą budzić zastrzeżenia. Placek z rabarbarem ciasto drożdżowe z

Cynamonowe drożdżowe bułki

- zabronione próbowanie tuz po upieczeniu, bo można sobie zrobić krzywdę. Jak w każdym przypadku gorącego drożdżowego wypieku. Po całkowitym wystygnięciu są najpyszniejsze.                    Nam smakowało bardzo. Nawet za drugim razem już na drugi dzień : źródło: joythebaker.com Babka na swojej stronie

Pieczeń drobiowa otulona złocistym ciastem

To mój debiut jeśli chodzi o pieczeń z ciastem drożdżowym. Jako dodatek do ryb czy mięsnych potraw zawsze sięgałam po gotowe ciasto francuskie. Zastanawiam się czy ciasto drożdżowe należy piec równocześnie z surowym mięsem czy po upieczeniu samej pieczeni. Ja upiekłam najpierw samą pieczeń i gdy

A to babka!

, robi się z niej znakomite grzanki 8221 . To mnie przekonało: upiekę ciasto, zamrożę i na Wielkanoc będzie jak znalazł. Oto przepis Neli na babkę, a raczej baby. Jak sama pisze, 8222 upieczona w podłużnej formie zwana była przez nas bułką 8221 . Wedle tej terminologii z podanych w przepisie ilości

Orzechowe ciasto do odrywania z masłem orzechowym

już w głowie. Starałam się jednak dobrać składniki tak, by zmieściły się w mojej małej foremce keksowej no i udało się :  Ciasto już na surowo pachniało i smakowało wspaniale od małego uwielbiam smak surowego ciasta - zwłaszcza drożdżowego a po upieczeniu to już się nie mówi.  Aromatyczny, puszysty

Drożdżówki mleczne z budyniem, kruszonką i lukrem

drożdżówki . Postawiłam właśnie na mleczno-maślane ciasto drożdżowe - nie lubię bowiem tradycyjnych, suchych drożdżówek, a właśnie te miękkie i wilgotne. W środek drożdżówki włożyłam sporą porcję waniliowego budyniu , zaś całość obsypałam dużą ilością kruszonki i polałam lukrem . Jak wyszło? Naprawdę

Drożdżówki z pomarańczowym twarożkiem

Te bułeczki już kiedyś wpadły mi w oko. Ostatnio przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam go przetestować ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki . Ciekawiło mnie, jak będzie smakować ciasto drożdżowe robione na maślance. Ciasto przygotowałam w maszynie do pieczenia, więc zagniatanie

Pudding recyklingowy z drożdżówki jeżynowej pod skorupką

Kilka dni temu upiekłam babeczki i placek drożdżowy.Takie ciasto jest oczywiście najsmaczniejsze gdy jest świeże,upieczone tego samego dnia.A jeśli upiekło się dużo bywa,że zostaje jeszcze do dnia następnego.Nie ma mowy,nie wyrzucę choć brakuje już chętnych na twardawy zbity placek. Wtedy eureka

.. Panettone ..

. Osobiście odpowiadał mi także brak czucia drożdży w cieście. Często jak piekłam, również bezglutenowe ciasta, zdarzało się, że dodawałam łyżeczkę drożdży i po upieczeniu smak był nadal bardzo intensywny. Tutaj w ogóle drożdży nie czuć. Jedna z osób, która próbowała to ciasto, wiedząc o długości wyrastania

Wielkanoc za pasem: a może domowy mazurek?

i tę podaną wyżej do mazurka prababci rozsmarować na upieczonych spodach z wypieczonego ciasta kruchego lub francuskiego. I przybrać efektownie. Na pewno nie będą gorsze od tych z cukierni. Przy tym tańsze.  Porady Pani Elżbiety uzupełnię swoimi dwiema. Jak już dawno się przyznawałam, nie mam zbyt

Najlepsza pizza przepis i wskazówki + wiosenna pizza wegetariańska

zastukamy palcem w spód pizzy powinniśmy usłyszeć głuchy dźwięk, taki jak w przypadku bochenek chleba. Rozciapciany, mokry spód na pewno takiego odgłosu nie wyda.     Oto siedem zasad ułatwiających zrobienie idealnej, domowej pizzy:   1. Najlepsza do ciasta na pizzę jest mąka pszenna z dużą

Chleb w ciemno - akcja pełna smaku

W miniony weekend razem z innymi blogerkami i blogerami  wzięłam udział w akcji pieczenia chleba 8222 w ciemno 8221 zorganizowanej przez Annę 8211 Marię z bloga Kucharnia . Wieść o akcji rozeszła się jak błyskawica, a wszystko polegało na zadeklarowaniu się upieczenia chleba bez znajomości

Owoce sierpnia

białka ubić jak zwykle najpierw na małych obrotach, potem je zwiększyć , dodając po trochu pozostały cukier, a wreszcie mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Masę bezową wymieszać z porzeczkami, rozsmarować na krążku ciasta wstawionym ponownie do tortownicy.   Piec ponownie 35 minut w 180 st. C. Wyjąć

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

     Wspaniały przepis na ciasto drożdżowe znalazłam na blogu Liski i nie mogłam pozbyć się myśli o nim. Zrobiłam je. Wyszło przepyszne, miękkie, pachnące, jak tylko może pachnieć ciasto drożdżowe. Jadłam je jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika o nieprzyzwoicie późnej porze, ale nie mogłam się

Babka drożdżowa Neli

wilgotnych szczególnie.               Na drożdżową babkę Neli ochoty narobiły mi : Ala , Basia i Monia , bardzo zachwalając właśnie ten przepis. Miały rację kochane kobietki, bo ta babka jest wspaniała! Powiem tak: rośnie jak szalona, ciasta jest tyle, że upiekłam z niego jedną dużą babę oraz 6 małych . A

Różowa chałka

kiczowatym różowym kolorze :- Zapach drożdżowego ciasta wypełnił cały dom podczas pieczenia, nie miałam żadnych problemów ze zrobieniem kształtnych warkoczyków, nawet mój mikser dał radę ciężkiemu drożdżowemu ciastu... Smakowała pysznie, była mięciutka,  pulchniutka, wyrosła jak należy, upiekła się

Colomba di Pasqua czyli włoska gołębica wielkanocna babka drożdżowa

. nbsp Jej przygotowanie jest bardzo czasochłonne. Niektórzy mówią, że też pracochłonne, ale to tylko pod warunkiem, że ciasto wyrabiamy ręcznie, a nie przy pomocy robota. Ja choć lubię ciasto drożdżowe wyrabiać ręcznie i czuć, jak ono pracuje, tym razem tylko bigę, a więc zwarty zaczyn na ciasto

Zapach świąt

z  makiem: To fantastyczne drożdżowe ciasto Renia przygotowuje w zasadzie nie z przepisu lecz jak to leśniczyna ma w zwyczaju 8222 na oko 8221 , lub raczej 8222 na garść 8221 . Jednak inspiracją do tego wypieku z leśniczówki stał się przepis, który pochodzi z przepisów czytelników 8222

Z jagodami

mamy jakieś przekazy. Jagody oczywiście zwalczają bakterie coli , choć nie przy każdej infekcji. A jagodzianek autor w ogóle nie wymienia. Jagodzianki jednak, jak i w ogóle drożdżowe ciasto, potrzebują czasu i wkładu pracy. Mam propozycję wypieków dla leniuchów. Z gotowego ciasta schłodzonego. Może to

Makowiec klasyczny. Najlepszy.

  Choć wszyscy zapewne świątecznych słodkości mają już po uszy, prezentuję jeszcze mój tegoroczny Makowiec. Drożdżową struclę makową robiłam po raz pierwszy - ale starałam się bardzo, by była jak najlepsza. I muszę przyznać nieskromnie, że wyszła przepyszna. Niewielka ilość drożdżowego, bogatego

bread pudding w szesnastu krokach i cztery po

. Zdecydować się na upieczenie placka drożdżowego z rabarbarem i kruszonką, kupić drożdże. 6. Żeby nie robić jak zwykle wszystkiego na ostatnią chwilę, zdecydować o upieczeniu placka drożdżowego dzień przed proszonym szczawiowym obiadem. 7. Upiec placek i nie wyjmować go z piekarnika, żeby się nie przeziębił

Drożdżówka z rabarbarem i olejem rzepakowym bez wyrabiania

pieczemy ok. 30 - 35 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem ,czy ciasto jest upieczone.   Z drożdżówką jest niestety tak, że dobrze trzeba znać sówj piekarnik, żeby wiedzieć, jak dobrze upiec w nim ciasto drożdżowe, przynajmniej takie

Motylki drożdżowo-twarogowe z rodzynkami

 Ostatnio postanowiłam, że przynajmniej raz w tygodniu upiekę jakieś bułeczki drożdżowe, dlatego też co raz częściej pojawiają się one na blogu. Te, które przygotowałam ostatnio powstały z mojej miłości do racuchów drożdżowych z twarogiem, które w wersji mamy pomimo iż nie zawierały w sobie twarogu

Placek drożdżowy z kruszonką

objętość.Nie zaglądamy pod ściereczkę niepotrzebnie aby nie oziębiać tmperatury nad ciastem. W międzyczasie przygotowac prostokątną sporą blaszkę do pieczenia.Nasmarować ją masłem lub olejem i wysypać tarta bułką. Gdy ciasto wyrosło jak powinno,wyciągamy je na podsypana mąką stolnicę i ponownie przez

Szaleństwo makowcowe

koniec można dodać kieliszek dobrego rumu lub koniaku. Ciasto gotowe, mak gotowy, zabieramy się do zwijania. To jest najprzyjemniejsza część całej operacji i lubię sobie wtedy puścić płytę z kolędami, jak również postawić pod ręką coś dobrego do popijania. Lepiej się wtedy pracuje.  Zaczynam od

Drożdżowy makowiec zawijany

. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy na nią porcję masy i rozsmarowujemy. Zwijamy ciasto jak roladę. Gotowe makowce owijamy papierem do pieczenia w rulon, zostawiając około 1 cm miejsca, aby ciasto mogło rosnąć. Układamy je na blasze i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, do

The best chleb ever! - przepis dla unikających stresu niepowodzenia

Pokochałam pieczenie pieczywa, zawsze marzyłam o tym, że będę piekła własne chlebki, bułeczki itp. Zabierałam się do tego  dość długo, bo miałam potwornego stresa czy wyjdzie. Wydawało mi się, że upieczenie własnego chleba to już poniekąd  spełnienie się jako prawdziwa gospocha i jak już się za

Gerbaud

     Nigdy nie potrafiłam oprzeć się przed próbowaniem regionalnych specjałów z różnych części tak Polski jak świata, to silniejsze ode mnie.  Gerbaud to węgierski drożdżowy przekładaniec z dżemem morelowym i orzechami włoskimi. I jednocześnie chyba jedyny drożdżowy przekładaniec jaki zdarzyło mi

Wielkanoc alergików ze skazą białkową

na świątecznym stole to zapraszam na ciasto szpinakowo-kokosowe - przecudnie zielone, wielu moich przyjaciół serdecznie je polubiło, bo oblane czekoladą smakuje jak pewien popularny batonik. Myślę też o serniku i był jaglany ! , jednak na pewno będzie pascha wegańska , bez jajek, bez mleka

Drożdżowe zajączki

Wielkanocne, drożdżowe zajączki. Delikatne, puszyste, maślane bułeczki, które chętnie przykicają na świąteczny stół.  Ich ukształtowanie jest bardzo proste- z chęcią zajmą się tym młodsi domownicy.  Można upiec je w wersji śniadaniowej- wytrawnej jak również na słodko, polane lukrem i kolorową

jak upiec ciasto drożdżowe

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami   Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem kapusty i grzybów są pyszne, puszyste, lekkie. Doskonałe z czerwonym barszczem, jak również idealne  jako przystawka czy przkąska np, na sylwestrową imprezę. Można użyć dowolnego farszu. Farsz: 500 g

Jabłkowa babka drożdżowa

żółtek drożdżowe było delikatne i wilgotne. Natomiast jak ominąć dynię? Podpowiedź pierwsza, to skorzystać z marchewki i upiec drożdżową babkę marchewkową : Rozwiązanie drugie jest jeszcze prostsze - jabłko! A jak do tego doszłam? Na święta chciałam upiec makowiec i babę, więc rozmroziłam przecier z

Drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kokosową kruszonką

śmietaną i galaretką to chyba jedyne ciasto, które robię z galaretką... . Ale nie o nim dzisiaj mowa... Dzisiaj będzie o drożdżowym. Rzadko robię drożdżowe. Jeżeli już to bułeczki ale takie na całą blachę to naprawdę rzadko. Ostatnio jednak na takie właśnie mnie naszło : Na dużą blachę drożdżowego ciasta

Na upał 8211 placek

najbardziej charakterystyczny fougasse prowansalski w formie liścia. Ponadto są takie, które przypominają włoską pizzę calzone zamkniętą z wierzchu ciastem . Na placek, który upiekłam, wzięłam przepis z książeczki o potrawach lata, przywiezionej z tegorocznych francuskich wakacji czerwiec, jak dawno to

Powrót do Hamelmana: bagietki i chleb z orzechami włoskimi

pieczywem, jakie w życiu upiekłam, i jedynymi bagietkami, jaki zrobiłam... do czasu bagietek Hamelmana. Podstawą jest poolish, dość luźny zaczyn drożdżowy w przepisie nie ma masła czy mleka, obecnych w tych rustykalnych. Nie miałam żadnych problemów ani z wyrabianiem, ani z formowaniem ciasta, a mąki

Szwedzkie bułeczki z kardamonem i cynamonem

przez tzw. rannego ptaszka nie mnie , a o 8 znalazły się w piekarniku. Niezjedzoną połowę zamroziłam. Składniki: ciasto drożdżowe jak z tego przepisu 8211 bez szafranu i z kapką szczyptą wanilii zamiast skórki pomarańczowej Nadzienie: Masło cynamonowe na 189 ciasta : 37 g

Solidne ciasto z bakaliami

przetrenować. Trochę się obawiałam i zwlekałam z rozpoczęciem roboty, bo jest dość zawikłana. A ja do wypieków nie mam drygu i nie zawsze moje ciasta są takie, jak na obrazku. To szczególne ciasto z bakaliami znalazłam w starym pisemku, jednym z tych, które 8211 zwykle tłumaczone z niemieckiego 8211

Makowiec zawijany

!: . Co do przepisu, to gorąco polecam tym, którzy jeszcze nie trafili na swój ulubiony makowiec. Dla mnie jest boski, pod każdym względem, ciasto jest delikatne jak ,,puszek drożdżowy 8221 , tylko musimy uważać by nie dosypać za dużo mąki, bo ciasto wyjdzie nam za ciężkie. Masa makowa idealna, cóż

Drożdżowy placek maślany. Kruszonka. I rabarbar!

przyczyna jest zawsze. Otóż to nie jest żadna magia, a chemia, więc jak zrozumie się mechanizm działania i będzie go przestrzegać, wszystko powinno wyjść ok . A na deser, po długiej przerwie notabene, zapraszam na maślane ciasto drożdżowe z maślano-cukrową polewą, kruszonką i rabarbarowym sosem

Bułeczki do odrywania

        Bardzo lubię wypieki drożdżowe typu chlebki do odrywania, w których przy produkcji należy rozwałkować ciasto, posmarować je czymś pysznym, pokroić w kawałki, poskładać i wrzucić do blaszki keksówki 8211 upieczony chlebek bardzo łatwo i bez pomocy noża rwie się na kawałki za jedynym

Drożdżowo. Z różą, jabłkiem i malinami.

   Jadę jutro na parę dni do dziadków. Chciałam im zrobić przyjemność i upiec sezonowe owocowe drożdżówki - żeby dziadek miał coś słodkiego do swojego gorącego mleka na śniadanie, a babcia drobiazg na deser po gołąbkach, które wczoraj cały dzień gotowała moja mama. Mama upiekła też ciasto jagodowe

Leniwe ciasto drożdżowe.

Na wstępie pozwolę sobie na króciutką dygresję . Nigdy nie polubię tego ciasta drożdżowego na rękach . Ale ponieważ ma najmniej kalorii z ciast , więc się przemogłam . Umiałam już wtedy upiec tort orzechowy i ambasadora . Ale bałam się ciasta drożdżowego . Teściowa poradziła mi : dodaj jak

Amerykańskie pączki na soku jabłkowym

, z ciekawości i, rymując, dla uroku nowości. Zastanawiam się jednak cały czas, jak by smakowały po prostu upieczone. Aha, wycięte dziurki się nie marnują. Podaję składniki jak u Deb zasadniczo nic nie zmieniałam w składzie, poza tym, że podzieliłam wszystko na 189 , a pączków wyszło

Podwójna strucla migdałowa

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Lubię na nie patrzeć jak rosną, lubię ich zapach i konsystencję. Taka jest i ta strucla. Może trochę inaczej upieczona, ale w rzeczywistości niewiele się różni od zwykłej zawijanej strucli. Na wierzchu udekorowałam ją lukrem królewskim z dodatkiem niedużej ilości polewy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Jak ciasto urośnie, uderzyć w nie  żeby opadło i ponownie zostawić do urośnięcia. 4. Przygotować  formę u mnie była to tortownica ok. 23cm . Ciasto szybko przełożyć do  tortownicy, wysypać na nie rabarbar, przykryć  ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca żeby jeszcze popracowało nad sobą. Ciasto

Strucla makowa krucho- drożdżowa rolada makowa

Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez maku ? Ja nie ! Dlatego co roku obowiązkowo na stole pojawia się seromakowiec oraz strucla makowa krucho- drożdżowa. Często robię także inne makowe ciasta, jak choćby makowiec Siostry Anastazji czy tort makowy z białego maku , ale dwie pierwsze

Czas na strucle makowe - idą Święta

Wiele razy próbowałam zrobić struclę makową w cieście drożdżowym jak robiła moja teściowa , ale nigdy nie wyszła mi tak dobrze, jak Jej. Szperałam każdego roku przed Świętami w różnych czasopismach i ciągle próbowałam. Zawsze przy tej okazji składałam sobie obietnicę, że w ciągu roku muszę

Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie.

, bardzo dawna piekę chleby tylko na zakwasie, nikt w domu nie chce już jeść drożdżowego pieczywa. Myśl druga: dawaj, nie poddawaj się, wspólnymi siłami zjemy, zaprosimy kogo trzeba i chleb zniknie. OK. Na próbę upiekłam wczoraj jeden chleb. Oczywiście z moimi modyfikacjami. Po godzinie chleba nie ma

Pączki pieczone. Orkiszowe z gorzką czekoladą. Wyśmienite, puchate, lekkie. W wesjii fit .

pieczeniem, podczas formowania. Można oprószyć je sowicie cukrem pudrem, jak lubią moje dzieci lub polać ulubionym lukrem, wtedy będą smakować jak tradycyjne pączki. Do upieczenia pączków będą potrzebne tylko papilotki, takie jak do pieczenia muffinek. nbsp Po kilkunastu minutach wyciągacie z piekarnika

ażurowy koszyczek wielkanocny

Sobotę, kiedy mięsa były już upieczone, a ciasta przystrojone. Tymczasem, w tym roku usiadłyśmy z córą w Palmową Niedzielę i spokojnie, bez pośpiechu pomalowałyśmy pisanki. Woskiem. Tak, jak uczyła mnie moja mama. Tak, jak zawsze, tyle, że bez nerwów: bo jeszcze trzeba było zdążyć do kościoła ze

Rogale prawie marcińskie ...

wyrabiać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i odgazować je np. uderzając kilka razy  pięścią  . Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt starając się podsypywać jak najmniej

Szybka drożdżówka z jabłkami Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

minut, nawet minutki, wydaje się nie mieć końca. Owe oczekiwanie jest torturą dla moich zmysłów i podniebienia. Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków jakie ludzkość wymyśliła. Popijane mlekiem z nadzieniem lub bez. Pod postacią bułeczek, baby lub foremkowe. Puszyste

Jagodzianki czyli jak dobrze mieć sąsiada

upiec nic innego. Z racji tego, że mój związek z drożdżowym jest dopiero w fazie początkowego zauroczenia, to nie miałam żadnego wypróbowanego przepisu jagodziankowego. Ciasto miało być proste, koniecznie z dodatkiem masła. Znalazłam przepis na blogu White Plate , od siebie dorzuciłam tylko kruszonkę i

Drożdzowe bułeczki z bakaliami brioszka

Zawsze mi się wydawało, że upieczenie prawdziwej bułki jest karkołomnym, pracochłonnym i niemal skazanym na porażkę zadaniem.... Bo drożdżowe ciasto, z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem nie może być łatwe... A jednak. Okazało się to tak banalnie proste, że w tym tygodniu upiekłam je już 3

Ciasto drożdżowe...

    8230 na temat ciasta drożdżowego krążą mity i legendy różnej maści 8230 8230 w czasach Polski socjalistycznej mówiono, że trzeba mieć dobry piec ,aby rzekome ciasto się udało, że takie blokowe kuchenki nie podołają 8230 tak jak biszkoptom pieczonym 8230 też ich nie upieką 8230 8230

Piernik staropolski

, imbiru, kardamonu lub 2 paczki gotowej mieszanki przypraw do piernika     Jak zrobić piernik staropolski: W rondlu rozgrzewamy miód z cukrem, masłem, smalcem, mlekiem i stale mieszając, podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy

Najlepsze rogaliki drożdżowe - przepis

  Rogaliki drożdżowe z marmoladą chodziły za mną od wielu miesięcy. Puszyste, delikatne i cudownie pachnące różą, o smaku jaki pamięta się z dzieciństwa. W spiżarni miałam wciąż niewykorzystane do tłustoczwartkowych pączków pudełko marmolady, więc zaopatrzyłam się w kostkę drożdży, zakasałam

Buchty

na plastry. Spłaszczyć każdy kawałek ciasta i nałożyć porcję powideł śliwkowych ja dawałam 1 pełną łyżeczkę . Sklejać jak pączki. Układać na blasze wysmarowanej masłem stroną sklejenia do dołu. Posmarować wierzch masłem. Piec 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :

TESTOWANIE URZĄDZENIA DO PIECZENIA CHLEBA MAJOR 850W FIRST AUSTRIA I CHLEB BIAŁY

. Na ok. 50 minut przed zakończeniem całego procesu włącza się grzałka i następuje ostatni etap: wypiekanie ciasta. Zakończenie pieczenia  tak jak i początek procesu sygnalizowany jest dźwiękiem.  Po upieczeniu wierzch chleba nawilżyłam leciutko wodą za pomocą pedzelka i jeszcze przez moment

Monkey bread 8211 babka cynamonowa do odrywania

      To moja pierwsza propozycja wielkanocnej baby w tym roku 8211 może trochę nietypowa bo korzenna, ale jaka pyszna! Małpi chlebek to popularne ciasto drożdżowe, podzielone na wiele kawałeczków, zrolowane w kulkę, obtoczone w oleju lub syropie klonowym do wyboru a następnie w mieszance

Słodkie bułeczki - przepis

lub bułeczki zakręcone 8211 instrukcja ich przygotowania poniżej i na zdjęciu pomocniczym. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt. Dżemem smarujemy połowę wierzchu ciasta i przykrywamy je drugą połową składając jak książkę . Ciasto kroimy wszerz na prostokąty, każdy prostokąt skręcamy a

Makowiec zawijany

smarujemy ubitym na sztywno białkiem i na to wykładamy przygotowaną masę makową. Pozostawiamy na cieście z każdej strony 1 cm margines. Delikatnie zwijamy jak roladę, końce zawijamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawijamy w niego dwukrotnie, pozostawiając

Krucho-drożdżowe rogaliki

nbsp Drożdże, cukier i śmietanę mieszamy, a następnie odstawiamy na parę minut aż urosną. Drożdże ze śmietaną i cukrem......................................... Z mąki, margaryny, jaj, dodając soli i wyrośniętych drożdży przygotowujemy ciasto jak na kopytka. Składniki na rogaliki

Wielkanocna babka drożdżowa

wielkanocną znalazłam w pisemku Palce Lizać - dodatku do gazety . Z podanych składników zrobiłam jedną dużą babę oraz 6 małych babeczek. Ciasto  było bardzo pyszne, pachnące, choć jak przystało na drożdżową babkę, ciut za suche. Jednak nie przeszkadzało to nam szczególnie mnie w zjadaniu tego wypieku

Zielone ciasto drożdżowe

Śliczne zieloniutkie ciasto drożdżowe upiekłam na akcję charytatywną. O mały włos nie trafiłoby na tą aukcję, ponieważ okazało się być tak pyszne, że z trudem je obroniłam przed dalszymi zakusami rodziny Zielone ciasto drożdżowe ze szpinakiem 3 szklanki mąki + ewentualnie pół 1 puszka pełnego

Słodka bułka czy drożdżówka?

czemu skórka będzie miała apetyczniejszy kolor po upieczeniu. Można wstawić je lodówki i piec następnego dnia rano, ponieważ ciasto drożdżowe najlepiej smakuje na świeżo. Można również włożyć drożdżówki do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę najpierw na 40-50 stopni, a gdy drożdżówki podrosną

Drożdżowe bułeczki ziemniaczane

Drożdżowe bułeczki ziemniaczane, to kolejny wypiek, który przygotowałam w ramach blogerskiego wirtualnego wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy duży wybór, bo oprócz bułeczek, można było przygotować dowolny omlet. Ja omlety jem często i kilka przepisów znajduje się na blogu, jak choćby

jak upiec ciasto drożdżowe

większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie. Mak połączyć z składnikami jak powyżej rodzynki odsączone . Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą

jak upiec ciasto drożdżowe

ciasto. Podzielić na 8-9 części, rozwałkować. Na każdym placuszku położyć łyżkę jagód i łyżeczkę cukru zostawiając centymetr brzegu. Zwinąć w ruloniki podwijając krótsze brzegi jak w krokietach z naleśników. Kłaść podwiniętą stroną do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek posmarować

Pizza drożdżowa z serem i agrestem

Ogólnie to ciasto drożdżowe, ale uważam, że wygląda jak pizza, szczególnie jak się je pokroji na takie trójkąty. Jest delikatne i bardzo dobre. Nie dawać zbyt dużo galaretki na wierzch, tylko delikatnie popędzlować nią ciasto. I nie zrobić jej zbyt gęstej!!! Ciasto drożdżowe  200 g mąki 100

Bułeczki odrywane z serem i śliwkami

Zachciało mi się jakiś niecodziennych drożdżowych bułeczek. Myślałam, myślałam i wymyśliłam odrywane bułeczki z serem i śliwkami, do środka których dodałam trochę karobu. nbsp Ciasto rosło jak szalone, więc jego nadmiaru użyłam do przygotowania kilku małych bułek, dzięki którym całość świetnie

Menu urodzinowe

wyobrazić sobie, jaki smak wyjdzie z danego przepisu i co by najchętniej zjedli moi goście. Z tych przemyśleń wyszło takie oto menu: Ciasta: 1. Tort z rajskich jabłuszek 2. Murzynek Obiad: 1. Domowa pizza 2. Lekka sałatka z sałaty lodowej Przekąska: 1. Domowe nachos 2. Sos salsa 65279 Drinki: 1. Ewa

Święta zawsze z makiem

, ale z sukcesem obsługujący cały kraj. W roku 1935 pisemko podało przepis na makowiec  łatwy do sporządzenia. W zasadzie był to opis sporządzania ciasta drożdżowego , na końcu jednak zawierał także sposób na doprawianie maku przeznaczonego do zawinięcia w to ciasto. Jak zwykle, podaję zachowując

Pieczone pączki

prawa ręka, po 20 minutach ugniatania ciasta, wyglądała jak ręka Popeye a, tuż po zjedzeniu puszki szpinaku... Zapewniam jednak, że warto było, bo ciasto po wyrośnięciu było mięciutkie i puszyste . Etap nadziewania pączków i tworzenia kulek był już bardzo relaksujący... Przyznam, że jak na moje pierwsze

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

wyrabianiem ciasta,posłużyłam się mikserem : Ale i tak wyszło smaczne. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi masła. Nawet następnego dnia jest świeże, chociaż jak wiadomo ciasto drożdżowe jest najpyszniejsze zaraz po upieczeniu.  Polecam! Składniki: 50 dkg mąki pszennej 5 dkg świeżych drożdży 15 dkg

Rogale marcińskie

szczęścia. Moje marzenie się spełniło dzięki Gosi i przesyłce z białym makiem. Dziękuję Gosiu :*. Gdyby nie Ty, nie mogłabym nigdy spróbować prawdziwych, domowych marcińskich rogali. A jakie są? Po prostu niebo w gębie! Przepyszne, miękkie, pachnące i takie kuszące! Jak ja kocham drożdżowe wypieki

Chlebek z kminkiem

wystygł to nareszcie mogłam go spróbować, był pyszny.           Chlebek był naprawdę pyszny, przyprawa Kamis do chleba litewskiego z czarnuszką i kminkiem nadała mu bardzo fajny smak.     Jak widzicie z miską do ciasta Tupperware przy wyrabianiu ciasta drożdżowego nawet rąk nie musicie sobie

Chałka drożdżowa

maślana i puszysta. Drugiego, jak to z ciastem drożdżowym bywa traci na miękkości ale nadal jest świeża i smaczna . Dobrym pomysłem jest w dniu przygotowania ciasta upieczenie chałek z połowy ilości ciasta, a jego resztę przykrycie folią spożywczą i odstawienie do lodówki, by następnego dnia upiec je

The Sims FreePlay iOS

dla swoich Simów; - opiekuj się zwierzakami, utrzymuj ogrody, a nawet upiecz ciasto; - daj swoim Simom kariery i zarabiaj simoleony, by poprawić ich finanse; - wypełniaj cele za Punkty Stylu Życia i wydawaj je na fajne obiekty; - żyj ze swoimi Simami w czasie rzeczywistym (gdy jest dzień lub noc

The Sims FreePlay

wybieraj wyposażone mieszkania dla swoich Simów;
- opiekuj się zwierzakami, utrzymuj ogrody, a nawet upiecz ciasto;
- daj swoim Simom kariery i zarabiaj simoleony, by poprawić ich finanse;
- wypełniaj cele za Punkty Stylu Życia i wydawaj je na fajne obiekty;
- żyj ze swoimi Simami w

Miejsca:

Pasto (25)
Maków (22)
Warta (15)
Lisków (12)
Warszawa (8)
Poznań (8)
Wiśniowa (7)
Pawłów (4)