Wszystko o:

gotowanie cieszy

JAK GOTOWAĆ NA PARZE.

Gotowanie na parze jest łatwe i niezwykle zdrowe, gdyż pozwala zachować przyrządzanym potrawom maksimum witamin i składników mineralnych. Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się, jak i w czym gotować na parze by cieszyć się zdrowiem, urodą i nienaganną sylwetką!   Sprzęt - podstawa gotowania na

Pstrąg

Kto chce się wprawić w dobry nastrój, niech poszuka pieśni Franciszka Szuberta 1797 8211 1828 8222 Pstrąg 8221 . Lub jej wersji rozbudowanej do kwintetu w wesołej tonacji A-dur. A można jeszcze się cieszyć transkrypcją na fortepian dokonaną przez innego Franciszka 8211 Liszta. To jedna z

Lin na naszym stole. A obok karp

zrównoważonych. Bardzo mnie to cieszy. A ostatnio ucieszyłam się z linów, i to w postaci filetów 8211 wygodnych, oczyszczonych z ości! Liny to ryby kulinarnie ciekawe. Mocne w charakterze i smaku. W kuchni polskiej od wieków przyrządzano je z kapustą oraz po nelsońsku czyli zwykle z kartoflami i grzybami

Więcej warzyw 9 , tym razem 8211 kapusty

bogate i ubogie 8211 ziemniaki, dołączyły do niej i zrosły się w całość, która utrafiła w polski smak. W post kapustę kraszono olejem, poza nim 8211 gotowano ją z wkładką mięsną, że użyję terminologii z czasów PRL-u. Ale kapusta pasowała naszym przodkom i do ryb. W kapuście przyrządzali na przykład

Premiery kulinarne Edipresse Książki :

aromatycznych ziół kulinarnej tradycji na język współczesnej kuchni w 54 przepisach. 8222 Słodki zielnik Lary 8221 w polsko-angielskiej wersji językowej ukazał się 28 września nakładem Edipresse Książki. Lara Gessler, córka słynnej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i

Fartuszek od Pani Child.

, z dumą odpowiadałam: 8222 jajko na twardo i herbatę z torebki 8221 . Niestety jajko też nie zawsze wychodziło, kiedyś zapomniałam, wyszłam z domu i 8230 wiedzieliście, że jajko odpowiednio długo gotowane ma moc zrobienia dziury na wylot w metalowym garnuszku ? Raz naprawdę uparłam się, by

Odżywianie według pięciu przemian

. Ale stało się coś jeszcze - zaczęłam palić papierosy, tak dla eksperymentu, bo doświadczać na własnej skórze lubię. Potem doszedł imprezowy styl życia. Chyba nie muszę pisać, że dyscyplina żywieniowa poszła w kąt, choć nadal stosowałam pięć smaków w przykładnej kolejności. Rzadko jednak gotowałam, bo

Po prostu sztuka mięsa

Mięsem, które cieszyło się w dawnej kuchni polskiej największą estymą, była wołowina . Wieprzowiny nie jadano poza szynką i kiełbasami, ale one nie były podawane przy obiadach. Obiady zaś nie mogły się obyć bez potrawy podawanej po zupie i pasztecikach, a niekiedy i po tzw. majonezach, nazywanej

Szybki bigos.

Każdy przepis na bigos mówi, aby gotować go możliwie jak najdłużej, im częściej się go odgrzewa, tym lepszy się staje. Ale jeśli już brak czasu, to proponuję na kilka dni przed świętami przygotować poniższy bigos świąteczny : czas przygotowania:  ok. 2 godziny proporcje dla 6-8 osób 1 i 1

Na zimno: galarety z drobiu i z owoców

8222 Gazeta Domowa , ciekawy tygodnik wydawany przez Feliksa Fryzego opisałam go na blogu , niestety ukazywał się tylko przez rok. Był to rok 1904 . Dział porad kulinarnych prowadziła w nim Jadwiga Izdebska . Dzisiaj ta autorka książek kucharskich jest zapomniana, ale w swoim czasie cieszyła

Trudne Wigilie z dawnych wspomnień

leciutko słodkawa, za sprawą dodanej do gotowania cebuli i marchewki. A kto chce i lubi, może ją podkręcić zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Ja lubię dodać do niej dużo posiekanej natki. A teraz 8211 kolej na ciekawe ciasto. Niby makowiec, niby briosza. Ciasto drożdżowe plus mak cieszy oczy i długo

Tajemnica amuletu i klątwa czarnego diamentu.

zawołała: -Dzień dobry! Cóż to ja widzę, przepiękne dziewczę. Melanio jak się cieszę, że przyszłaś do mnie. Ty przychodzisz najczęściej, nawet nie wiesz jaką radość mi sprawiasz, tymi wizytami. -Cześć babciu, też się strasznie cieszę. nbsp -Dlaczegóż to dzisiaj pieszo przyszłaś, dobrze że nbsp chociaż

wierszyki na Dzień Babci i Dziadka

, Ale jak im o tym powiedzieć? Może im zaśpiewać, wtedy będą wiedzie. nbsp 3. PIOSENKA wszyscy nbsp Kiedy babcia mała była To w kucharkę się bawiła, Gotowała, gotowała I przepisy swe zbierała nbsp Ref. Przepisy babuni Na pyszne obiadki, Przepisy na ciastka I zdrowe sałatki. nbsp

Pamiętajmy o chrzanie

trzecim znalazła się ćwikła, a więc gotowane buraki pieczone jeszcze lepsze! z chrzanem, kminkiem, solą, octem z czerwonego wina. Bo bez chrzanu wielkanocne święta są nieważne. A i potem go nie odstawiajmy! Pomaga trawić podawane wtedy mięsa i wędliny, dodaje im smaku, ale także, co ważne, na wiosnę

Po prostu: pasztet

słoninkę oraz całe jajka. Wymieszaną masę nakładała w rondel i gotowała na parze. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w tej kwestii pisała: 8222 Dawniej piekłam w piecu, przez co twarda formowała się skorupa z wierzchu i objętość masy pasztetowej zamiast się powiększać, zmniejszała się 8221 . Także zalecała

Poczucie szczęścia i pyszna tarta z bobem, miętą i cytryną

lepiej. Choć wisi nade mną jeszcze kilka trudnych spraw zdrowotnych, to i tak zaczynam cieszyć się z tego co jest. Bo przecież zawsze mogło być gorzej, prawda? Teraz, znów najwięcej radości mam z najprostszych spraw , choćby z tego, że wrócił mi apetyt i zapał do gotowania. Nadrabiam zaległości, wertuję

ABC gotowania - Marieta Marecka

jak najdłużej zachowało świeżość, w jaki sposób, odgrzewać, z czym podawać i jak z wersji słodkiej zrobić wytrawną lub na odwrót. Polecę trochę banałem, ale cóż... muszę to napisać:  ABC gotowania  to jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza książka kucharska, jaka znalazła się w moim domu. I cieszę

Pożegnanie schizofrenii kulinarnej. Vegan.

niezakłamania. Bo jak mozna podać bliskim z miłością posiłek oparty o cierpienie? Znowu więc mam wenę do gotowania, i gadam do papryk, kolorowych i geba mi sie cieszy na te kolory! ::: , poza tym nakupiłam książek w UK, z resztą, jak już znajdę czas i sięprzeprowadzę, acha- bo sie przeprowadzam do Gdańska za

Warzywa na start

Czerwiec uczyńmy miesiącem warzyw. Bo są smaczne. Bo są zdrowe. Bo nas odchudzają. Bo są smaczne. Kto jeszcze nie ma, powinien kupić garnek do gotowania na parze. I warzywa gotować. Nic w tym trudnego. Można je lekko posolić, posłodzić, posypać ziołami czy innymi przyprawami. Albo to wszystko

święta Bożego Narodzenia str1

na Wigilię gości i spędź święta w radości. 12.Biało za oknami śnieg sypie dniami i nocami zbliżają się święta Bożego Narodzenia  czas by zabrać się do gotowania i pieczenia by wytrzeć z szafek kurz bo to święta już. 13.Święta Bożego Narodzenia  się zbliżają goście do nas przyjeżdżają

Marchew w roli głównej 2 - podsumowanie akcji część 1

W tym roku akcja cieszyła się tak dużym zainteresowaniem, że nie udało się zamieścić wszystkich zebranych przepisów w jednej notce ze względu na limit kB. Trochę czasu zabrało mi także ich zebranie . Bardzo mi miło, że aż tyle blogerek i blogerów postanowiło podzielić się przepisami z marchewką

Szparagi

jedne, i drugie. Cieszę się na szparagowy sezon. To już powiew lata! Białe szparagi czyszczę i gotuję na parze. Podaję tylko ze świeżym masłem. Ale można podawać z przyrumienioną tartą bułeczką po polsku i z różnymi delikatnymi sosami maślany 8211 holenderski, muślinowy, wszystkie z rodziny sosów

Pomarańczowo 1

popularności. Pamiętam słoiczki mojej babci z dynią marynowaną , którą nazywała zresztą banią , jak autor powyższej notki. Moja mama przypomniała sobie ze swojego dzieciństwa zupę dyniową . Nam nigdy jej nie gotowała, chyba nie bardzo ją lubiła. Była to zupa słodka, gotowana na mleku. Podawano do niej

GUMA - pamiętniki wspinacza 014

! Bardzo się cieszę, bo to nagroda za te ostatnie długie w oczekiwaniu godziny. W Pau robimy zapasowe zakupy w góry, uzupełniając nasze menu o wino i takie tam, żabie przysmaki ndash nie wiadomo kiedy i gdzie znów dorwiemy market. nbsp Oczywiście o palnikach epi ani śladu,wszędzie tylko wszechtubylskie

już nie boli

naszym i ludzi z naszego bliskiego otoczenia, a potrawy przez nas przygotowywane powinny cieszyć głównie podniebienia osób, dla których często mieli byśmy okazję gotować, czyli chociażby członków naszej rodziny, którzy z nami mieszkają. Nie powinno się także zapominać, iż mobile.de to nie tylko

Parowar AEG DG 5552

cieszyć się ciepłym obiadem. O ile bowiem z funkcji tej nie sposób będzie skorzystać no chyba, że opóźnimy czas rozpoczęcia gotowania tylko o kilkadziesiąt minut w przypadku mrożonych warzyw, ryb czy mięsa niezawiniętego w papier do pieczenia, gdyż mogą się  w ciągu kilku godzin popsuć. O tyle funkcja

Mamo, zrób mi gołąbki

, to czuję się nie tyle potrzebna, co mile podbechtana I czort, że pół dnia spędzę nad śmierdzącą kapustą uwielbiam gołąbki, ale nie zapach gotowanych liści kapuchy! . Cieszą mnie takie zamówienia. Są jedną z wielu niteczek wciąż bardzo mocno łączących mnie z dziećmi. Niedawno byłam mocno

Wigilijna zupa z karpia

mikstury żeby mi się nie zważyła. Na dnie misek układam ziemniaki i krojoną gotowaną marchewkę. Nalewam zupę i wszyscy cieszą się ze świątecznego albo po prostu pysznego nbsp obiadu. Smacznego! nbsp

MOJA PIERWSZA NOMINACJA...WIELKIE DZIĘKI!!!

, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób informujesz ich o tym oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.   Po raz pierwszy zostałam nominowana do takiej fajnej zabawy z czego się bardzo cieszę. Znaczy,że jednak ktoś mnie czyta..heheheheh. Zasady są

Doganiać marzenia

Święta Bożego Narodzenia to czas, który z roku na rok coraz bardziej lubię. Nie żebym nie lubiała wcześniej....ale chyba dopiero teraz doganiam własne marzenia związane ze Świętami. Kiedy byłam dzieckiem zazdrościłam koleżankom, które juz tydzień przed Świętami skakały i cieszyły się, że jadą na

Podsumowanie akcji Domowy Wyrób I

Bardzo serdecznie dziękuję Wszystkim za udział w akcji. Nazbieraliśmy 556 wspaniałych przepisów !!! :D Ogromnie się cieszę !!! :D Akcja oczywiście powtórzy się ale tym razem w innych miesiącach. Chciałabym aby objęła wiosnę i wczesne lato kiedy są przygotowywane domowe wspaniałości między innymi z

Gotowane na parze

Gotujecie na parze? My do niedawna gotowaliśmy bardzo często. Do czasu aż parowar nie odmówił Nam posłuszeństwa. Ale o tym później. Najpierw o gotowaniu na parze. Jest to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania potraw kulinarnych, produkty zachowują o wiele więcej składników odżywczych aniżeli

Co tu kryć: po prostu słonina

befsztyki czy niektóre części zwierzyny czy drobiu? Jak tu  płatem słoniny nie wyłożyć formy do pasztetów? A słonina wędzona nadająca węgierskiego szlifu niektórym gulaszom? A skwarki ze słoniny kraszące gotowaną lub duszoną kapustę? Poczytajmy, jak o słoninie pisał Tadeusz Żakiej , jako Maria Lemnis i

Pikantny pasztet sojowy

spostrzeżeń: może i chłonie przyprawy jak gąbka, ale całkiem łatwo zrobić pasztet pikantny - cieszyłam się, że nie sypnęłam więcej chilli, niż poniżej. Wodę zaś chłonie nie tylko podczas gotowania - ja podlałam też trochę podczas miksowania. Tak czy inaczej, to moja wersja, oryginał na stronie Trufli

Stosik książek kulinarnych

          8222 Gotowanie na parze 8221 Jacek Szczepański Wydawnictwo Multico Bardzo lubię dania gotowane na parze, dlatego chętnie szukam inspiracji co jeszcze ciekawego mogłabym przygotować tym sposobem. Ta książka przyciągnęła mnie jako wzrokowca sposobem wydania: twarda okładka, świetna szata graficzna

Prosta potrawa z kapusty

Gdy się dzisiaj czyta kulinarne czasopisma, zagląda do blogów, śledzi gotowanie w telewizji czy internecie, przeważnie się ogląda dania ciekawe, wymyślne, egzotyczne, odbiegające często od kuchni codziennej. Od kuchni tradycyjnej. A ta się u nas w ciągu ostatnich dwudziestu lat zmieniła bardzo

Belgijskie menu filmowe

żółtkami się nie zwarzyła. Do tej zupy podałam bagietkę i grzanki. Wszystko cieszyło się powodzeniem. Następnym razem, gdy będę gotowała tę zupę, wezmę kurze piersi. Będzie mniej zachodu z obieraniem i ładniej dadzą się pokroić. Zupa z pięknej Gandawy jest łagodnie smaczna. Nadaje się i na okazje domowe

gotowanie cieszy

potrawy, mówię, że smakuje jak na stołówce w Toruniu. Ania była do tego stopnia zachwycona, że spytała kelnerkę o sekret tutejszych kucharek. Dieter stwierdził, że podobnie gotowała jego babcia. Bardzo cenię sobie to, że można tu raczyć się potrawami, których próżno szukać w restauracjach: rybą gotowaną

Bigos - najlepszy przepis

  Bigos, w wersji jaką Wam dziś prezentuję, nauczyła mnie robić moja babcia. Przygotowywała go tylko jeden raz w roku, ale zawsze była to wersja bardzo luksusowa, z dużą ilością różnych rodzajów mięs, suszonymi grzybami i śliwkami. Gotowany przez 4 dni nabierał smaku, z jakim do dziś kojarzą mi

Ogród Karoli

. Bywało, że Karola zapominała całkowicie o gotowaniu i jej synowie na darmo czekali na obiad czy kolację, a nie było mowy, żeby wpuściła ich do kuchni i pozwoliła coś ugotować samodzielnie. Całkiem często szli więc spać głodni. Po wyjeździe na studia, kiedy odwiedzali matkę, niezbyt liczyli na to, że ich

Romans czy kryminał? Książkowe e-zakupy Polaków

osoby te czytać nie lubią 30 . Cieszy jednak fakt, że aż 85 książki kupuje ndash 23 przynajmniej raz w miesiącu, a 35 - raz na kwartał. nbsp Jakie są powody kupowania książek ? 87 kupuje książki przede wszystkim dla przyjemności, a tylko jedna piąta ndash do nauki lub do pracy

rozdział VII

późnej jesieni i po zimie. Kopali ziemię pod warzywa i kwiaty, cieszyli się ciepłymi promieniami słońca , które łagodnie muskały po twarzach nieco przybladłych po długiej i ostrej zimie. Rodzina Paluchów też poczuła ten wiosenny powiew i w komplecie wyszła do ogródka. Zenek nbsp nbsp nbsp nbsp z

Podsumowanie akcji Czas na szpinak 4 , cz. I

Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w mojej akcji quot Czas na szpinak 4! quot . W tym roku w naszej zabawie udział wzięło 80 blogów. Razem przygotowaliśmy 124 pyszne potrawy ze szpinakiem w roli głównej : Cieszę się, że ta zielona roślinka zdobywa coraz większą popularność w naszym

Zupy.

- Co ugotować na obiad? To moje pierwsze słowa, wypowiedziane tego ranka. - Może pieczarkową - mówi Men. - Znowu na wodzie mam gotować, bo nie ma mięsa na zupę? - Są kostki rosołowe - wystarczy. Zresztą nie umiesz gotować zup. Zastanawiam się po co, ta aluzja, w dodatku uogólniona na wszystkie

.........

sałatką jarzynową i śledzie na specjalnym talerzyku a także patera z ciastem. Lalunia zobaczywszy to wszystko ze zdumienia nie wiedziała co powiedzieć,jej mina wyrażała totalne zaskoczenie. Proszę mi wybaczyć ale ja sam tego nie przejem,lubię gotować i zawsze ugotuję za dużo,pomoże mi pani? Kiwnęła

CHUDNĄ, TYJĄ, ZNOWU CHUDNĄ.

. Jej restrykcyjna dieta poszła na marne, ponieważ kilogramy wróciły.   Kapif Najlepsza w tej diecie jest prostota. To, że nie muszę gotować i to, że nie trzeba ćwiczyć - przyznaje Dorota Zawadzka. - Cieszyłam się, że często mogę jeść ulubionego tatara i steki z rusztu. Najtrudniejszy był dla mnie

Dlaczego nie mogę schudnąć? cz.2

pomidory z ogórkiem i białym serem + pieprz, sól, ocet. Gotowałam sobie kurczaka, albo robiłam jajecznicę na odrobinie oleju z cebulką . Oczywiście odstawiłam słodycze. W weekend jadłam to, na co miałam tylko ochotę!!! Przy dwójce maluchów, braku chleba z masłem , ziemniaków oraz słodyczy, ładnie schudłam

Jak wybrać dobrą patelnię?

Jaką patelnię wybrać? Zanim odpowiecie sobie na to pytanie warto się zastanowić nad tym jakie są Wasze potrzeby, jakie rzeczy najczęściej gotujecie i co bardzo ważne ile macie miejsca w swoich kuchennych szafkach. Oczywiście fantastycznie byłoby mieć osobną patelnię na każdą okazję. W końcu

Jest Dorotka!!!

poznałam w Zakopanem. Tak mi ładnie napisała w liście, że 8222 można się przez cierpienie, emocjonalnie związać z drugim człowiekiem i uważać go za przyjaciela, chociaż go dobrze nie znasz i nie widzisz 8221 . Teraz zapowiedziała, że spotkamy się w przychodni 10 maja. Jakże się cieszę. No i zobaczymy

Wielkanoc za pasem: a może domowy mazurek?

Jedni tradycyjnie zapraszają na święta rodzinę, inni spędzają je kameralnie, są i tacy, których wręcz cieszy przygotowywanie dań odświętnych to ja! , nawet jeżeli i 8230 męczy. Ich wszystkich na pewno dotykają świąteczne przygotowania. Choć nie sam wymiar kulinarny świąt jest ważny, ale przecież

Schab dla młodych par

życiowy 8211 urodzenie i wychowanie potomstwa. Takie były wtedy ambicje kobiet. Jak wiele od tego czasu się zmieniło... My, prawnuczki i wnuczki naszych babć, powinniśmy je podziwiać. I, mając zupełnie inne aspiracje życiowe, cieszyć się, że dzisiaj o dom dbamy po równo z mężami. Zwykle oboje

Czas korzennych pierników. I ponczu

całej Polsce, cieszą dziatwę, bawią i interesują estetów. Bo toruński piernik figuralny naprawdę jest asem wśród innych pokrewnych mu łakoci, pysznym wyglądem pobiją lwowskie, krakowskie, poznańskie i śląskie. A jak ubogo i skromnie wyglądają przy nim te zwykłe ludowe, kiermaszowe serca i mikołajki

PODZIĘKOWANIA ZA ODWIEDZINY

policzku...to dla Was będę się starać dalej gotować:- :- .Nie macie pojęcia ile dla mnie Wasze słowa znaczą.Wybaczcie jeśli nie zawsze odpisuję...Kocham Was i cieszę się ,że jesteście tu nadal że mną. nbsp Komentarze: Trochę za krótka ta nazwa bloga napisał: Gość: nauka przez skype, 212

Księstwo za siedmioma górami, za siedmioma morzami

mała tabliczka quot Raangyul home stay quot . Raangyul, 29-letni bezrobotny mieszkaniec wioski, tak jak dwaj inni mieszkańcy dorabia sobie w sezonie a jak widać na moim przykładzie także poza nim pozwalając podróżnym mieszkać u siebie w domu. Podobno są osobne izby, ja jednak cieszyłam się, mogąc

Smaczna francuska przekąska czyli zwierz i urocza drobnostka

przyjemnością, doceniając jak fantastyczną sprawą jest jedzenie.I Faceci od Kuchni z całą pewnością są takim filmem. Być może dlatego, że Francuzi jeszcze nie nabrali podejrzliwości w stosunku do jedzenia i gotowania i zamiast liczyć kalorie i bawić się azotem wolą po prostu cieszyć się jedną z największych

Galaretka z pigwy, czyli zapach dzieciństwa

, płótno, wówczas będzie idealnie przejrzysta. Porządnie wycisnąć z owoców ile się ta. Ciesz, która będzie wypływała będzie gęsta. Odmierzyć ilość uzyskanego w ten sposób soku. Na litr soku, dodać kilogram cukru. Można mniej, ale będziemy ją prawdopodobnie dłużej gotować. Całość gotowałam 2 godziny, ale

Kapsułk kawowe w eleganckiej restauracji

ironię, ludzie, których praca najbardziej sugeruje jest obecnie w czołówce rzemieślniczej gotowania: molekularne gastronomers. Zakładanie zarówno fartuch i czapkę szefa kuchni, ci pionierzy badają jak nauka gotowania i percepcji sensorycznej może nam najlepsze sposoby gotowania i przygotowania potraw. W

Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowo- paprykowym

spróbujcie zrobić je według przepisu autorki. Mi bardzo smakowało, a dodatkowa łyżka oliwy zupełnie mi nie przeszkadza   Autorką przepisu jest Kasia z bloga Gotowanie Cieszy . Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko  2 łyżki bułki tartej  ząbek czosnku 1 2 łyżeczki soli  2 szczypty

GĄSKI do BLOGA czyli...

zatrzymać, a nie mając środków na wczasowanie, będę mógł skorzystać  z bezpłatnej gościnności w zamian za np. gotowanie posiłków i jakieś roboty obozowe! A  tymczasem cieszyłem się przez prawie dwa tygodnie z samego faktu ulubionego zajęcia, karmienia wygłodniałych plażowiczów i oglądania najedzonych

Z ciepłego morza na nasz stół 8211 dorada

Ryby mogłabym jeść codziennie. Wybieram zawsze, gdy mogę. Oczywiście, muszą być świeże. Jest w nich dobre i to, że można je przyrządzać bardzo różnie: od smażenia, grillowania czy gotowania najprostszego, po wymyślne pieczenie, duszenie w różnych sosach, gotowanie w różnych wywarach. Gdyby jeszcze

piątek

Gołąbki już upieczone, torcik dla dziewczynek gotowy, jutro będą gotowane flaczki. Chcemy dać jutro przez Mariusza trochę domu . Przyjeżdża sam, to chociaż taki kulinarny poczęstunek zawiezie. Uczyłam się gotować z książki pod tytułem: Kuchnia polska. Nie umiałam nic! Zupełnie nic.Wyjechałam z

Wallgorzata gotuje rosół

cebula? Jak ja mam opalić cebulę na kuchence elektrycznej???Aaa dobra, koleżanka też ma elektryczną i kładzie na płycie bezpośrednio na niej. Hmm swoją drogą skłoniło mnie to do przemyśleń, czemu wszystkiego tak nie można gotować? np jajecznica prosto z płyty : . Potem pojawiają się słowa, których nie

Jak żyć i funkcjonować z chorobą wątroby?

grubych kasz, które lepiej zastąpić je drobnymi, np. kus-kus. Chora wątroba nie lubi potraw z zawartością wszystkich roślin strączkowych oraz kapusty, cebuli i czosnku, ponieważ warzywa te wzmagają wzdęcia. Gotować należy bez przykrycia, co pozwala uwalniać substancje wzdymające. Powinno się również

Największe mity o diecie wegańskiej w które wierzą miliony.

nbsp Coraz więcej osób interesuje się tematem weganizmu i nbsp wegetarianizmu, co niezmiernie mnie cieszy, ale nbsp cały czas wokół tego krąży wiele niejasności. Mitów dotyczących weganizmu jest naprawdę cała masa i nbsp przyznam szczerze, że nbsp sama w nbsp większość z nbsp nich wierzyłam

Jarsko i mięsnie, a prosty deser 8211 egzotyczny

trudno. Nie przejmujemy się i umawiamy na popołudniowe wyjście. Albo zapraszamy sobie gościa na obiad. A co gotujemy? Zaproponuję dwa dania i deser. A może ktoś, kto nas odwiedzi, nie jada mięsa? Przyda się więc coś jarskiego. Na przykład zdrowa sobotnia kasza. Jaglana. Ostatnio modna. Przygotujemy ją w

Kiełbasa, ot co!

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na zwyczajną kiełbasę 8211 gotowaną, smażoną lub upieczoną. Oczywiście, nie jest to 8222 kiełbasa zwyczajna 8221 , którą znałam przez prawie całe swoje życie, najbardziej dostępna tym, którzy nie mieli znajomości w żadnym sklepie mięsnym. Czyli paskudna

wpis1

diabeł kucharzy 8221 James Joyce Restauracja Salina to miejsce zrodzone z pasji do gotowania i wyrafinowanego smaku. Wysokiej klasy menu serwowane przez zespół kucharzy oraz Szefa Kuchni łączy w sobie klasę, poetycką estetykę podania i fantazyjnie kojarzone smaki. Menu nawiązuje do tradycji

Dżender a gotowanie - przemyślenia ogólne

półkach. Da się.    Dlatego właśnie tak bardzo się cieszę, że sobie znalazłam takiego Genderystę Anty-Genederystę? : , co to gotuje i nie ma z tego powodu focha.  Bo gdyby mi tu jakiś przyłaził, pytał CO NA OBIAD i gazetę rozkładał, to bym zadźgała. Widelcem, bo trzeba mieć fantazję

deski spróchniałe

oraz naszych najbliższych, a dania które przygotowujemy powinny cieszyć głównie podniebienia osób, dla których często mieli byśmy okazję gotować, czyli chociażby członków naszej rodziny, którzy z nami mieszkają. Stąd też prawdziwi mistrzowie, dla których auto komisy samochodowe stało się po jakimś

DIETA DIAMONDÓW

została opracowana przez Marylin i Harveya Diamondów - dwójkę wybitnych amerykańskich dietetyków z Instytutu Zdrowia w Santa Monica. Zainspirowani działalnością Herberta Sheltona 8211 propagatora żywienia surową żywnością, opracowali własną dietę, która z roku na rok cieszy się coraz większą

Ranking schronisk górskich - edycja druga

schroniska Sowa - ma kilka mankamentów, które zaszkodziły mu poważnie w punktacji, ale miejsce to jest naszym zdaniem naprawdę wyjątkowe i warte odwiedzenia. Nie zdziwiły nas też ponowne, wysokie miejsca bacówek PTTK - cieszymy się, że te niewielkie schroniska zazwyczaj są takie, jakie być powinny

Rozstrzygnięcie konkursu Kujawski ze smakiem

szczęśliwa, że wszystko się tak fajnie udało : . Dziękuję przede wszystkim Wam kochani Blogerzy, że tak miło przyjęliście ten konkurs i chętnie wzięliście w nim udział. Bardzo mnie cieszył każdy mail przysłany na skrzynkę, zaglądałam do każdego wpisu, oglądałam, podziwiałam Waszą niezwykłą kreatywność

Restauracja

Faktycznie niedawno jeszcze było tak, iż pasjonat gotowania wydawał się rzadkością 8211 dobrze było mieć go w gronie znajomych, bo zawsze można było liczyć na to, że coś pysznego nam upichci. Dziś gotować chce każdy i prawie każdy mówi, że to uwielbia podczas gdy 10 lat mężczyźni byliby gotowi

Kilka myśli we mnie sałatka z zielonej fasolki i komosy ryżowej

Czy cieszył mnie pourlopowy powrót do pracy? Chciałabym napisać, że tak. Że brakowało mi moich obowiązków i realizowania zadań, w których jestem dobra. Tak jednak nie było. Podczas dni wolnych od pracy , poczułam nieskrępowaną wolność i wiarę w to, że sama kształtuję swój czas. Zatem, trudno było

Jeden kurczak na cztery obiady

Przed laty, a może nawet przed wiekami, w czasach tzw. niedoborów rynkowych, które były nieodłączną cechą życia codziennego w PRL, cieszyło nas, gdy udało się kupić cokolwiek. A gdy był kurczak , dopiero był bal! Dotyczy to lat osiemdziesiątych, bo jeszcze w siedemdziesiątych kurczaków z

gotowanie cieszy

razy zastosujesz miła formę zwrotu do mnie, cieszę się, a potem okazuje się to tylko zabiegiem manipulacyjnym. Tyle razy mnie skrzywdzono, tylko dlatego, że jestem do bólu naiwna. Myślałam, że zostaniesz moim przyjacielem, jednak znowu się chyba pomyliłam. Niby sie cieszysz, z drugiej strony wtedy

Nić Ariadny część 28

. Agata, co się dzieje? Mam nadzieję, że nic ci się nie stało. Daj znać, że wszystko jest ok . nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Nie wiem, czy powinna mnie cieszyć ta hellip troska Pawła o mnie. A może raczej powinna martwić natarczywość, z jaką próbuje się ze mną

Pomarańczowo 3 . W tym o nieśmiertelności

Królewskimi owocami o pomarańczowej barwie miąższu są brzoskwinie . Od moreli większe, subtelniejsze w smaku, soczyste, cieszą się zasłużonym powodzeniem. Jak wszystkie owoce pomarańczowej barwy, zawierają wartościową prowitaminę A. Ale także żelazo, magnez, wapń. Jemy je dla zdrowia i smaku. Mają

Biszkopt z masą budyniową, delicjami i galaretką

  wszystkie przepisy , które były na tym blogu oraz olbrzymią ilość nowych, niepublikowanych tutaj. Na Uwielbiam gotować chętnie odpowiem na Wasze pytania i wątpliwości. W komentarzach pod wpisami na nowym blogu możecie dzielić się swoimi uwagami, a także wymieniać opinie z innymi czytelnikami

Rozdział 97, w którym święta skurczyły się do wigilii.

solidarnie asystują faceci. Dzięki temu możemy wspólnie powściekać się na siebie, poprzepalane potrawy, rodzinę lub wręcz przeciwnie 8211 cieszyć radosnym gotowaniem i popijaniem świątecznej coli. Nawet nie marnujemy już czasu i energii na żmudne wypisywanie kartek świątecznych. Rozsyłamy masowo maile i

Makaron soba z tofu, pieczarkami, fasolką i chilli

ktoś zajada ze smakiem, to co ugotowałam. Nie wiem - może to ja jestem dziwna? : Tak czy inaczej cieszę, że moda na gotowanie zatacza coraz szersze kręgi i że coraz częściej trafiacie na mój blog poszukując nowych przepisów. Oby Wam służyły jak najlepiej. Nie zapomnijcie zostawić komentarza jak Wam

Rillettes de porc - wieprzowe smarowidło do chleba

powietrza warstwą smalcu, przechowywało się idealnie w ówczesnych bez lodówkowych czasach, świetne było także na podróż. W domach dumnie stawiano je przed honorowymi gośćmi jako symbol zamożności. Obecnie również warto je przygotować, by móc cieszyć się wyjątkowym smakiem rillettes. Rillettes to coś

Dzisiaj o zupie

razem z porcją rosołową najpierw należy gotować aż do momentu uzyskania wyrazistego bulionu, doprawiając do smaku przyprawami, czyli solą oraz pieprzem. Kiedy wywar będzie już gotowy, należy wrzucić starty na tarce żółty ser albo odpowiednio dobrany wagowo kawałek sera topionego. By ser ładnie się

Dzisiaj o zupie

razem z porcją rosołową najpierw należy gotować aż do chwili uzyskania wyrazistego bulionu, doprawiając do smaku przyprawami, a więc solą oraz pieprzem. Gdy wywar będzie już gotowy, należy wrzucić starty na tarce żółty ser lub odpowiednio dobrany wagowo kawałek sera topionego. By ser ładnie się

rozdział 2

Otworzyłem drewniane drzwiczki pod zlewem i wsypałem żarcie Tomka do kubła na śmieci. nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp ndash Marnie gotowała. nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp ndash Ona? ndash zaczęła przypatrywać się mi uważniej. ndash Była tu kobieta

Zrobiłam pierogi!

pozwolić zniknąć bez śladu. To po pierwsze. Po drugie, czy to nie głupie, absurdalne i bez sensu, że ja się uczyłam i nadal się uczę gotować na zasadzie Zosi-Samosi, czerpiąc przepisy z książek i telewizji albo blogów, podpatrując pomysły w restauracjach, domach znajomych i czasopismach kulinarnych

Weekend z dzieciakiem

Zaskakujące, że w sobotę robiłyśmy z Wiertka rzeczy nie forsujące, by odpocząć po poprzedniej Nocy Pragi, a zmęczona byłam bardziej niż w niedzielę. Zakupy, długi spacer, plac zabaw, gotowanie kilku rzeczy, by było co zjeść w tygodniu, obiad. Dygresja - ostatnio nie chciało mi się gotować, więc

Slow Food Youth robi przetwory

przetwory. Zaraz podzielę się kilkoma przepisami. Świetnie było robić je razem. Wystarczyły nam 3 godziny, by przygotować mnóstwo smacznych słoików, w atmosferze zabawy, relaksu, czym nigdy nie gardzę - , bo lubię, jak życie smakuje, a towarzystwo innych ludzi cieszy. :- Niedługo, bo już w najbliższą

Zwierzenia blogera - czyli nominacje do Liebster Blog Award

mi pytania:   Pytania od Doroty 1. Co sprawiło, że zaczęłaś gotować? Przejście na studencki garnuszek. 2. Jakie jest twoje popisowe danie? Rodzinka twierdzi, że nikt nie robi takiej karpatki jak ja : 3. Jakim daniem mogą chwalić się Polacy wg ciebie? Myślę, że Polacy mogą być dumni ze swojej

Liebster Blog

Niewiele u mnie komentarzy jeszcze komentarzy, ale widać, że czasem zdarza mi się być zauważoną. Świadczą o tym statystyki, a cieszę się z  każdego wejścia jak również nominacja do Liebster Blog, którą otrzymałam od Zjedz mnie właścicielki bloga o tej samej nazwie.   65279 Otrzymałam

Blog bloga blogiem blogu

wiadomości, wypróbowując kolejne stołówki, bistra, restauracje, cateringi dietetyczne z dostawą do domu i inne pyszności na telefon. I coś mi, kurczę, nie grało. Bo co? Że nikt w tym kraju nie potrafi gotować? Dopiero parę dni temu, kiedy już w całkowitej rozpaczy podniosłam słuchawkę i zamówiłam przystawkę

KRUPNIK, WĄTRÓBKA, pastor GAMBLE, czyli 8230

złotobrązowego koloru. Podawaj z puree ziemniaczanym ze śmietaną lub gotowanymi warzywami. Obydwa dodatki są łatwe do przygotowania. Jeśli skorzystasz z naszych szybkich porad kulinarnych, wkrótce będziesz cieszyć się sukcesami. Nie chcę myśleć o sukcesach wg takich recipes! Strona EverydayMe, z  widocznym

Kuchnia Haute Couture Marty Grycan

, tłuszczów itd. a według M.Grycan życie jest zbyt krótkie na liczenie kalorii. Gotowanie nie powinno polegać na ciągłym odmawianiu sobie przyjemności z jedzenia tego co lubimy. Wspólnie spożywane  i przygotowywane z rodzina czy przyjaciółmi posiłki powinny cieszyć a nie stresować. Nigdy nie wiadomo, co

Sobotnia inspiracja: rag 249 alla napoletana

wszystko , staram się cieszyć tym, co dobre w moim życiu. Z szarości dnia wyłapuję te dobre chwile, które wnoszą trochę koloru i radości. Zupełnie, jak motyle... kolaż zrobiony ze zdjęć z weheartit.com Tymczasem, dziś kulinarnie : inspiracja włoskim daniem, jakim jest gulasz po neapolitańsku . To, jak

Po węgiersku

Dzisiaj Węgry fascynują nas 8211 niektórych 8211 co najmniej tak, jak przed wojną. Zwłaszcza od roku 1938 , gdy dzięki zatrutym podarunkom Hitlera, zaczęliśmy mieć z Węgrami wspólną granicę. Przeważnie cieszono się z tego niepomiernie. Zapłata za tę radość miała być, już za rok z kawałkiem

Dorsz z kuchni francuskiej

korzystać z ich rad. Albo tylko je z ciekawością czytać, aby się dowiedzieć, jak żyły nasze prababcie. No i jak gotowały, co podawały swoim rodzinom, jakie produkty znały. W tych dawnych czasach rok kulinarny wyznaczały, albo tylko urozmaicały, liczne posty, obchodzone solenniej niż dzisiaj. Dlatego ważne

Wakacyjne smaki w mroźny dzień

zimowych klimatach. Przypomnieć sobie wakacje. Spojrzeć z optymizmem w przyszłość, a wspomnieć, gdzie latem cieszyliśmy się słońcem, pięknymi pejzażami i dobrą kuchnią. Tym, którzy pragną odjechać od rzeczywistości dedykuję mój pomysł na obiad w ostatnim dniu stycznia. Choć na koniec dodam na deser sycącą

Mocny akcent w jesiennej kuchni: fasola

. Ale chyba nie cieszyła się wielkim wzięciem. W najstarszej drukowanej polskiej książce kucharskiej z 1683, u Stanisława Czernieckiego , potraw z fasoli nie ma. Wojciech Wielądko , o wiek późniejszy, fasolę wymienia wśród innych warzyw strączkowych 8222 Groch ordynaryjny i cukrowy, Groch Turecki

Dzisiaj o zupie

ostatnimi czasy danie. Polacy posiadają wiele przepisów na tę wyjątkowo smakowitą potrawę. Aby ją przygotować wystarczy ugotować rosół, do którego następnie dodany będzie ser dobrany według naszego gustu. Przed rozpoczęciem gotowania zupy należy przygotować włoszczyznę, a także udko z kurczaka lub kawałek

40. Każde dziecko dostanie nóż

: - Mama dziemy baby**. Dziemy nana***. I wiem już, że dłużej nie da się tego odkładać, musimy z Helą pójść w miasto! Zacząć bywać w miejscach, gdzie Hela będzie mogła się wybiegać i spotkać inne dzieci. Następnego dnia zapinając Helę w foteliku samochodowym opowiadam jej, że jedziemy gotować z panią

Super Chief Cook-Gotowanie

zarówno postacie klientów, jak i wszelakie elementy związane z potrawami – czyli chociażby parówki do hot-dogów bądź bułki. Całość cieszy oko, zaś dźwięki nie męczą.

Super Chief Cook-Gotowanie gry to zabawa na dłuższych czas, ale też możemy odpalić ją jedynie na kilka chwil. Jak

Fallout New Vegas spolszczenie

Fallout New Vegas spolszczenie to plik, który pozwala cieszyć się zabawą w wersji z napisami w stylu tych kinowych, co ułatwia zrozumienie fabuły tego erpegowego tytułu.

Fallout: New Vegas to gra fabularna, będąca kontynuacją cyklu zapoczątkowanego w 1997 roku. Gracz

Znalezione blogi:

Kulinarne fantazje ... (monikakowalska7724)
Gotowanie ,pieczenie ,cieszenie sie chwila . Wszystko co wywoluje usmiech na twarzy najblizszych.

Miejsca:

Warszawa (154)
Warta (137)
Pasto (73)
Janów (63)
Kraków (61)
Marki (58)
Paryż (56)
Londyn (53)
Pawłów (52)

Osoby:

Lilu (15)
Duda (8)
Doni (8)
Urszula (7)
Madonna (6)
REM (4)