Wszystko o:

gęsty lukier

Lukier królewski

wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder. Lukier

Kruche wielkanocne ciasteczka z nutą cytrynową ozdobione lukrem królewskim

zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty więcej białka lub odrobinę wody. Ja do zdobienia wszystkich ciasteczek użyłam lukru 10 sekundowego, tylko do wykonania naci w marchewkach użyłam lukru 20 sekundowego, stąd nie widać na moich ciasteczkach wyraźnie zaznaczonego konturu

Lukier do pierniczków jak lukrować pierniczki

, aby nie spływał z pierniczków. Ale nie może też być 65279 bardzo twardy, bo straci swoją plastyczność 65279 . Oczywiście podaję poniżej proporcje, ale wszystko zależy od wielkości białek. Jeśli lukier nie jest wystarczająco gęsty, dodajcie więcej cukru.  Jak chodzi o sposób nakładania lukru, to

Czas na baby

nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 50 min. Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Baba puchowa Składniki: - 50 dag mąki pszennej, - 1 2 szklanki mleka, - 7 dag drożdży

Tort żyrafa w kształcie cyferki dwa z kremem śmietanowo - truskawkowym

krem w torcie idealnie zastygł, rozpoczęłam lukrowanie. Należy tu wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce . Cały tort górę i boki pokryłam cienką warstwą lukru i

Piernikowanie i dekorowanie

więcej cukru pudru kilka łyżek - do pół szklanki co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do

MAZUREK MIGDAŁOWY

czas lekko podgrzewać, aż nabierze gęstej konsystencji. Na koniec dodać łyżkę wódki. Pyszna : Lukry: 3 - 4 łyżki cukru  pudru rozetrzeć w łyżce przegotowanej wody plus kropla barwnika spożywczego. Trzeba jednak wodę dozować powoli. Jeśli mamy lukier zbyt gęstu dodajemy parę kropli wody, a jeśli za

Tort tygrysek na 3 urodziny

. Kiedy krem w torcie idealnie zastygł, rozpoczęłam lukrowanie. Należy tu wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce . Cały tort górę i boki pokryłam cienką warstwą lukru

Czekoladowo miętowe brownies

Lukier miętowy 4 łyżki 56 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej 2-3 łyżki gęstej śmietany 230 g cukru puder 1 łyżeczka czystego ekstraktu miętowego lub kropli miętowych z apteki opcjonalnie 8211 zielony barwnik spożywczy Polewa czekoladowa: 170 g gorzkiej czekolady pokruszonej na

Lukier królewski bez surowego jajka , film + zdjęcia

gładsza. Lukier z początku będzie się wydawał za gęsty ale w miarę ubijania będzie coraz gładszy i nabierał odpowiedniej formy. -Tak przygotowaną masę miksować przez około 8-10 minut, aż stanie się lśniąca i sztywna. Tak przygotowany lukier nadaje się do bardzo precyzyjnych zdobień lub do dekoracji

CYTRYNOWA BABKA z lukrem

LUKIER: Do naczynia z cukrem pudrem dodać sok z cytryny i wodę. Szybkimi ruchami wymieszać wszystko razem aż do uzyskania jednolitego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać jeszcze szczyptę cukru, jeśli za gęsty to trochę wody - dozować ostrożnie. Lukier powinien mieć konsystencję gęstego syropu.    

Tort na rocznicę ślubu

wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce . Cały tort górę i boki pokryć cienką warstwą lukru i włożyć do lodówki. Pierwsza warstwa jest zabezpieczeniem przed kruszeniem się

Tort dla czterolatka w kształcie cyferki cztery ze świnką Peppą

. Kiedy krem w torcie idealnie zastygł, rozpoczęłam lukrowanie. Należy tu wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce . Cały tort górę i boki pokryłam cienką warstwą lukru

Eklery czekoladowe

Ciastka piekła ze mną Madzia , której serdecznie dziękuję za zaproszenie oraz odwagę w całym przedsięwzięciu eklerkowym *   składniki na 24 eklery 1. Przygotować czekoladowy creme patissiere. 2. Przygotować lukier pomadkowy. 3. Przygotować ciasto ptysiowe. 4. Creme patissere przełożyć do rękawa i

Niezwykły Tort Księżniczka ELSA

mikser i sprawdzam czy już wystarczająco gęsty. Krem jest odpowiedni jeśli powstaje sztywna górka z kremu po wyjęciu mieszadła miksera. Przygotowany krem przechowujemy w lodówce. Składniki krem maślany: 200g miękkiego masła 3 4 szklanki cukru pudru Masło ubijamy na biało, dosypując partiami cukier

Elmo i Ciasteczkowy Potwór

dodać cukier waniliowy. Lukier powinien mieć konsystencje gęstego, gładkiego kremu. Następnie rozdzielić uzyskany lukier do dwóch osobnych misek. Do każdej z osobna dodać barwnik spożywczy. Musicie sami wyczuć, ja dodawałam po ok. 1 5 łyżeczki, ale było mało. w sumie dodałam ok. 1 2 łyżeczki z każdego

Biały lukier

Biały lukier idealnie nadaje się do dekoracji świątecznych wypieków, jest gęsty i ładnie się barwi. Przyrządzam go na dwa sposoby w zależności od potrzeb. Do domku z piernik a na pewno lepszy będzie lukier z białek, natomiast przy strucli, pierniczkach i innych słodkościach nie ma większego

Lukier królewski

przepisu wychodzi gęsty lukier , taki do detali. Jeśli chcecie pokrywać nim większą powierzchnię należy doprowadzić go do konsystencji tzw. floody z ang. , czyli bardziej lejący. Aby to zrobić można dodać nieco więcej białka dodajemy dosłownie po łyżeczce cały czas kontrolując konsystencję , lub soku

Dwa ciasta: białe i czarne

skropiwszy go z wierzchu zimną wodą, żeby się skórka nie utworzyła, odstawić i użyć do oblewania ciasta jeżeli się okaże za gęsty 8211 rozprowadzić ciepłą wodą. Lukier ten najlepiej ubiera ciasto, gdyż ma połysk i ładny ciemny kolor. Proszę się nie dziwić tymi proporcjami funt to mniej niż pół kilo . W

Ciastka 3D - choinki

połączyć składniki w kubku. Lukier ma być dosyć gęsty, więc można dosypać cukru, jeśli wyjdzie rzadki . Po wystudzeniu form, łączyć je ze sobą za pomocą lukru: gwiazdka-lukier-kółko-lukier-gwiazdka-lukier... Odłożyć do wyschnięcia. Po wyschnięciu lukru, można choinki przystroić perełkami i M amp M s

Domek z ciasta miodowego

ciasto na domek przestygnie wówczas robimy lukier, czyli mieszamy łyżką białko z cukrem pudrem, aż powstanie jednolita bardzo gęsta masa. Gęstość masy regulujemy dosypując cukru pudru. A teraz najgorsza robota czyli sklejanie domku przy pomocy lukru. Lukier przekładamy do szprycy lub jak nie macie to

Idealnie biały lukier bez białka jaja

Święta, święta i po... Po pierniczkach też : Ale może komuś się przyda pomysł na biały lukier bez białka jajka. Kilka osób się żaliło, że lukier na wodzie nie jest idealnie biały, a mnie samej przeszkadzało, że na wodzie nie udawało mi się uzyskać odpowiednio gęstego lukru, by malować nim wyraźnie

Skandynawski chlebek adwentowy

za gęsty 8221 lukier 8211 ja uzyskałam coś a la gęsty klajster, który rozrzedziłam sokiem z pomarańczy do pożądanej konsystencji. Nadmiar lukru można ew. wykorzystać do udekorowania 8222 łysych 8221 pierniczków, ale uwaga 8211 bardzo szybko zastyga!

dekorowanie pierników na choinkę

wody i rozpuścić. Ma być dość gęsty - a reguluje się to dodając wody lub cukru. Zwłaszcza wodę trzeba dodawać bardzo małymi porcjami - malutką łyżeczką najlepiej, bo łatwo rozcieńczyć go za bardzo. Lukier z wodą zawsze jest dość rzadki, najlepiej nakładać go pędzelkiem. Jest biały, ale dość

Szybkie świąteczne pierniczki

temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Wystudzić.   Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie barwniki spożywcze   Białko bardzo dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, najlepiej drewnianą łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty

Domek z piernika

o spoiwie. Do tego potrzebny będzie lukier. Wszystkie składniki lukru mieszamy dokładnie ze sobą, aby nie pozostawić żadnych grudek. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję, inaczej ciężko będzie nam większe elementy posklejać. Gotowy lukier wkładamy do strzykawki największej dostępnej w

Babeczki choineczki

Tym razem coś nowego! Przygotuje fantastyczny przepis na Święta Bożego Narodzenia! Będą to babeczki z lukrem i zimowymi choinkami, a do dekoracji posłużą mi cukrowe kuleczki i cukier puder. Zapraszam! Składniki na 12 babeczek: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 200 g miałkiego

Sernik

otarta skórka z cytryny 6 jajek ok. 200 ml gęstej śmietany rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa lukier sok z cytryny cukier puder Sposób przyrządzenia CiastoMargarynę stopić, przestudzić i dodać cukier i całe jajka całość ucieramy aż cukier się rozpuści. Dodajemy przesianą

Miętowe glazurowane pierniczki

podwójnej porcji i uzyskałam ok. 50 pierniczków : Ciasto: 130g kwaśnej gęstej śmietany 18 pół łyżeczki sody oczyszczonej 200g cukru 1 jajko 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta pieprzu 1 łyżka suszonej mięty liściastej, zmielonej na proszek 330g mąki pszennej Lukier: 4

Coffee cake

 aby wystygło. Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty lukier. Jeśli wydaje się Wam, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel

Domek z piernika

kratkę, do wystudzenia. Lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Ja tym lukrem skleiłam cały domek a także wykonałam dekorację. *ściany

Pączusie na tłusty czwartek

papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody stopniowo aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową. Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej smażymy

Szplytry Francuskie

w cukier raczkę łżeczki. Jeśli i uciekają bombelki powietrza to znaczy, że cukier cały przesiąkł wodą. Wylewamy nadmiar wody, dodajemy olej i energicznie mieszamy. W zalezności od konsystencji lukru, możemy dodać jeszcze wody jeśli wydaje nam się za gęsty. Lukier musi mieć taką konsystencję, żeby

Coffee cake

kawą, następnie dodać mleko i energicznie wymieszać do uzyskania gęstego lukru. Jeżeli lukier jest za gęsty można dodać trochę mleka, a jeśli za rzadki, to dosypać trochę cukru. Polukrowane ciasto wstawić na ok 30 minut do lodówki, by lukier stężał. Następnie wyjąć, pokroić i podawać. Smacznego:

Winter French Fancies

z budyniem. Każde ciasteczko ozdobione jest lukrem oraz w zależności od wyobraźni, pomysłu i lub pory roku dowolnymi dodatkami. Moja Siostra stworzyła przepiękne zimowe wzory i śnieżynki, wiosną równie słodko wyglądałyby świeże kwiaty np. stokrotki i fiołki. składniki na biszkopt: 6 jajek, dużych

Babeczki z żurawiną

gorącej wody na oko - wymieszać. Lukier powinien być bardzo gęsty - wtedy jest lepszy : Zabarwić sokiem malinowym. Upieczone babeczki wyciągamy z piekarnika i gdy ostygną polewamy je lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. nbsp Babeczki po upieczeniu, fot. Dziurawa Miska. nbsp Smacznego

Lamingtony

Lukier: 750 g cukru pudru 90 g ciemnego kakao 70 g masła, pokrojonego 1 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 220 ml wrzącej wody Dodatkowo: ok. 250 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Biszkopt: Jajka wbić do metalowej miski, dodać cukier i ustawić na garnku z gotującą się wodą. Ubijać, aż masa się

Ozdoby z lukru królewskiego

przez 4-5 minut 6-7 minut, jeśli używacie drewnianej łyżki . Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy kroplę soku cytrynowego i mieszamy przez 1-2 minuty. Lukier jest gotowy, jeśli tworzy sztywny stożek. Jeśli nie chcemy użyć lukru od razu można przechowywać

Mini chatki z piernika

. Odstaw do zupełnego wystygnięcia.      Sodę oczyszoną rozpuść w dwóch łyżkach zimnej wody i wmieszaj do wystudzonej masy miodowej. Kolejno dodawaj żółtka i dobrze wymieszaj.       Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do masy miodowej. Zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodaj kilka

Pierniczki 2013

wolnych obrotach, aż lukier zbieleje. Jeśli chcecie uzyskać gęstą konsystencję, która ułatwi zrobienie bardziej precyzyjnych wzorków należy podwoić ilość cukru. Do robienia linii i konturów użyłam rękawa cukierniczego i tylki z wąski otworem widać ją na tym zdjęciu z lotu ptaka . Niektóre z nich np

Tort Zamek jak z Krainy Lodu

najlepiej pod przykryciem. W między czasie możemy również zrobić lukier królewski z którego zrobimy wieże do zamku Białka mieszamy z cukrem pudrem do chwili aż powstanie nam gęsty, ale lejący się lukier. Gdy lukier będzie już gotowy odkładamy 1 3 do miseczki, a do reszty dodajemy niebieski barwnik, w

Tort żelkowy śmietanowo-truskawkowy

- sok z połowy cytryny   Lukier maślany: - 250 g prawdziwego masła 82 tłuszczu miękkiego, w temperaturze pokojowej - 2 szklanki cukru pudru - barwnik spożywczy   - żelki do dekoracji   Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania

Kruche ciasteczka waniliowe - Serduszka

cukrem pudrem, aż powstanie gęsta, biała masa. Nie ubijamy białek. Połowę tak przygotowanego lukru przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy odrobinę barwnika. Ilość zależy od tego, jaki kolor chcemy otrzymać. Dokładnie mieszamy. Mamy teraz gotowe dwa kolory lukrów i możemy przystąpić do dekorowania

Ciasto z burakami bez cukru i mąki pszennej zdrowa słodycz

łyżki ciemnego kakao 2 czubate łyżki zmielonych nasion chia 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju i 2 łyżki mąki ryżowej do formy nbsp Lukier z nerkowców: 100 g nerkowców 100 g gęstego mleka kokosowego sok z cytryny nbsp Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy

Ciasto malinowe

soku z malin i dokładnie ucierać, aż powstanie gęsty lukier MASA    śmietankę ubić dodając śmietanfixu i dolewając tyle soku malinowego, by krem był nadal gęsty i nabrał malinowego smaku i różowego koloru. WYKONANIE Ciasto przeciąść 2 razy, by powstały 3 krążki. Każdy krążek ciasta przed

Pączki - moje pierwsze!

i szerokim garnku do temperatury 180 stopni . Przygotować 3 talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody stopniowo aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać

Kawa, kakao i wanilia. Pyszna, trójwarstwowa babka.

. Przestudzić, wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia. Lukier kawowy: 1 szklanka cukru pudru 3-3,5 łyżki zaparzonej, mocnej kawy Składniki rozetrzeć do uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Gotowym lukrem polać równomiernie ciasto.   Smacznego!!! : 65279   Ten wpis bierze udział w akcji:

Motylem byłem...

ubijać mikserem od najniższych obrotów wcześniej dobrze jest dodać szczyptę soli ubijamy tak jak bezę, stopniową dodając cukier puder ubijamy na bardzo sztywną masę można oczywiście użyć barwników najlepsze są proszkowe ponieważ nic nie rozcieńczą. Obramówki obrysowujemy takim gęstym lukrem, a do

Wielkanocne babeczki króliczki

stanowią też doskonałą dekoracje wielkanocnego stołu. Wesołego Alleluja! : 65279 Babeczki: Przepis dowolny. Do wyboru: tutaj . 65279 Ciasteczka: 180g mąki pszennej 60g cukru pudru szczypta soli 100g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany Lukier: 1 białko 1-1,5 szklanki cukru pudru

Sernik krakowski

na gładką, gęstą masę. Gotowym lukrem smarujemy delikatnie ciasto.       Smacznego! :-

Tort Marcepanowy Starowiedeński Tort Ponczowy

 do marmolady . 6. Lukier do dekoracji: biały: 80g cukru pudru 2-3 łyżki rumu Wymieszać do powstania gładkiego, gęstego, ale cały czas płynnego lukru. czekoladowy: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 2-3 łyżeczki rumu Wymieszać do powstania gładkiego, gęstego, ale cały czas płynnego lukru. Przełożyć do

Pierniczki z Bazylei 8211 Basler Läckerli

mogą być zbyt wypieczone, gdyż dodatkowo twardnieją stygnąc. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy dość gęsty lukier. Ja zrobiłam lukier cytrynowy, jednak tradycyjnie najczęściej robi się lukier z dodatkiem kirschu. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić pierniczki na kilka minut do

Pączki

szklanki wody Sok z frac12 cytryny Z wody i cukru gotujemy gęsty syrop, który po przestudzeniu ucieramy do zbielenia dodając sok z cytryny. Lukier powinien posiadać konsystencję gęstej śmietany. Gdyby był zbyt gęsty to możemy dodać do niego trochę ciepłej wody.

Przepisy

ubijać, dopóki masa nie stanie się bardzo gęsta. Podzielić na kilka części i zabarwić wg uznania. LUKIER PRZEŹROCZYSTY Składniki: Woda Cukier cukier puder Sposób wykonania: Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości gorącej wody, aby powstał gęsty syrop. Gotować do momentu zgęstnienia masy i

Magnolki, czyli nowojorskie babeczki waniliowe

: Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Stopniowo dodawać pozostaly cukier - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty lukier. Smacznego !

Lebkuchen

wody Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. 65279   ŹRÓDŁO Można je jeszcze zobaczyć między

Przepis na najbardziej popularne babeczki w Nowym Jorku

formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Lukier: Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Cukier należy dodawać - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty krem. Schłodzić krem przez godzinę w lodówce. Ostudzone babeczki udekorować kremem

Kruche ciasteczka pisanki

białka ubij mikserem lukier. Powinien być dość gęsty. Lukier podziel na tyle porcji, ilu użyjesz kolorów. Używając barwników spożywczych zabarwiaj lukier na dowolne kolory. Ciasteczka maczaj w kolorze, który ma stanowić tło. Teraz pozostaw je do zastygnięcia lukru. Może to potrwać godzinę, dwie lub

Waniliowe ciasteczka

cukrem pudrem, aż znikną wszystkie grudki najlepiej skorzystać z łyżki lub tłuczka . Jeśli jajko będzie większe lub dodajemy barwnik do lukru należy dodać więcej cukru pudru nawet pół szklanki więcej . Powinniśmy otrzymać bardzo gęsty lukier po zrobieniu wzorków nie powinien się rozlewać , który

Rozgrzewająca babka na piwie imbirowym

drugiej 2 3 szklanki. Do miseczki z większą ilością cukru dodajemy cynamon. Mieszamy i dodajemy początkowo 1 łyżkę zimnej wody, a w razie potrzeby dodajemy po odrobince, aby lukier nie był za rzadki, w przeciwnym razie ścieknie z babki. W zasadzie powinien by ć 65279 bardzo gęsty i powoli sam ścieka ć

LUKSUSOWE PĄCZKI i sposób na jasne obrączki

naturalna wanilia lub 1 łyżka cukru wanilinowego  50 - 60 g masła ok. 190 szklanki gęstej konfitury lub marmolady   na lukier : 1szklanka cukru 189  szklanki wody   1 łyżka soku z cytryny    dodatkowo : kandyzowana skórka pomarańczowa lub rozdrobnione orzechy 1600g smalcu wieprzowego

Pierniczki na choinkę jak zdjęcia

Składniki do wykonania zdjęć: wydrukowane na papierze opłatkowym, w specjalnej drukarni, fotografie członków rodziny odsyłam do tortowni.pl ciasto do pierniczków lub kruchych ciastek imbirowych nóź blacha do pieczenia papier do pieczenia dość gęsty lukier duża igła tasiemki najlepiej cieniutkie

Romantyczne cupcakes

lukier, po drugie zneutralizuje jego obłędną słodycz. Jeszcze chwilę ubijamy, a gdy jest odpowiednio gęsty, błyszczący i lśniący nakładamy na babeczki ja nakładałam i rozsmarowywałam łyżką . Na białym lukrze układamy ozdoby - cukrowe perełki, kwiatuszki, czekoladowe listki - co nam fantazja podpowie :

PIERNICZKI NA CHOINKĘ i DO ŚWIĄTECZNEJ KAWY

: Ponieważ cukier bardzo szybko się za bardzo rozwadnia - dobrze jest barwniki soki dodawać po kropli - i mieszać sprawdzając konsystencję. Lukier może być gęsty - zeby nim malować na pierniczkach np. guziczki - wykałaczką. Lub dość wodniste żeby malować całe pierniczki pędzelkiem...   CZEKOLADA I

Muffinki z borówkami i lukrem

wody jeśli lukier będzie zbyt gęsty lub cukru pudru jeśli będzie zbyt rzadki . 65279

Piernikowe, bożonarodzeniowe babeczki

proszku, które rozcieńczam kilkoma kroplami wody, żeby lepiej rozpuściły się w gęstym lukrze. Ważna uwaga: masa mascarpone i wszystkie masy na bazie śmietany rozpuszczają dekoracje z lukru królewskiego! Dlatego dekoracje nakładamy bezpośrednio przed podaniem babeczek. Smacznego!

Balwanki

pomocą odrobiny lukru . Lukier królewski: 1 białko jaja około 1 2 szkl.cukru pudru Białko ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę,lukier musi być dosyć gęsty aby nie spływał z ciastek,jeżeli jest zbyt rzadki to  dodajemy jeszcze cukru i dobrze ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Pomysł zaczerpnięty

Piernikowe choinki

gęsty i błyszczący, to znaczy, że już jest gotowy.   Dekoracja: Największe gwiazdki kładziemy na stabilnej powierzchnii. Na środek wlewamy łyżkę lukru i układamy kolejną gwiazkę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Dla bezpieczeństwa przed nałożeniem kolejnej gwiazdki można chwilę poczekać

Kolorowy Lukier wita wszystkich!

Kolorowy Lukier - słodki, radosny, uwielbiany, mega prosty do zrobienia : Jedyne, czego potrzebujecie, to: - cukier puder - dodatek :   Aby uzyskać biały lukier, do cukru pudru dodawajcie po trochu sok z cytryny. Lukier powinien być dosyć gęsty. Najważniejsze, dokładnie go wymieszajcie

Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe

piekę w 180 stopniach w termoobiegu przez ok. 10 minut. Studzę na kratce. Ostudzone dekoruję lukrem. Miksuję cukier puder z odrobiną soku z cytryny, kapką gorącej wody i dodatkiem farb. Jak lukier jest za gęsty, to dolewam sok l. wodę, jak za rzadki to dosypuję cukier. * Początkowo wynosiłam w chłodne

Kruche ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe wycinane

stopniowo cukier puder, ucierając grzbietem łyżki. Cukier dosypywać do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości lukru. Powinien być gładki, płynny i bardzo gęsty. Gotowy lukier przełożyć do woreczka foliowego. Róg woreczka odciąć - minimalnie ! . Dowolnie dekorować ciasteczka, wyciskając lukier z woreczka

Choinki z piernika z lukrem mlecznym

jako imitacja śniegu Do śmietanki dodać mleko w proszku i utrzeć. Dodać tyle cukru pudru, by powstała lekko gęsta masa. W razie konieczności dodać śmietanki lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru. Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru

Ciasto marchewkowe z orzechami i kandyzowanym imbirem

. Powtarzam je więc na blogu na specjalne życzenie: Ciasto marchewkowe z grubo siekanymi włoskimi orzechami, kawałkami kandyzowanego imbiru i gęstym serowym lukrem. SKŁADNIKI: 2 ok. 450g duże marchewki,starte na tarce o drobnych oczkach 3 4 ok. 80-100g 65279 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich

Tort Spiderman bez lukru plastycznego z galaretką

Urodziny Synusia to wielkie wydarzenie : W tym roku nie miał innych życzeń co do smaku tortu poza tym, że ma być biały. O Spidermanie na torcie myślałam od dawna, bo to prosty wzór, a zabawka - jedna z ulubionych : Problemem było ominięcie lukru plastycznego, który zazwyczaj używany jest na tego

Pierniczki

w temperaturze 180stopni około 10 minut. Ostudzone dekorować lukrem Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem pałką lub łyżką. Lukier powinien być bardzo gęsty, nie powinien się rozlewać. Gdy lukier jest zbyt lejący to dodać jeszcze cukru pudru. Przepis na pierniczki pochodzi z gazetki: Ciasta i

Pierniczki z witrażykiem

wolnych obrotach, by nie wtłaczać zbyt dużo powietrza. Lukier powinien być bardzo gęsty, nie powinien się rozlewać. Gdy lukier jest zbyt lejący to dodać jeszcze cukru pudru. Przepis na pierniczki pochodzi z gazetki: Ciasta i torty . 65279

Przepis na mazurek po świętach to chyba nietakt:

tartej bułki na lukier: 2 białka ok. 1 szklanki cukru pudru lub trochę więcej tak aby lukier był dość gęsty do ozdoby: dowolnie, moja propozycja jest taka: morele, migdały, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa kandyzowana, listeczki bukszpanu Całe jajka utrzeć z cukrem i konfiturą z róży. Dodać

Szopka z piernika

,ucieramy łyżką,lukier ma być gęsty. Przy sklejaniu szopki należy użyć jakiś przedmiotów jako podpórki. Ja użyłam moich książek. Zostawię do wyschnięcia. Jak już szopka jest sklejona przygotowujemy lukier. Wykonanie lukru królewskiego: Białka ubijamy i jak tylko się spienią dodajemy powoli porcjami  i przesiany

Domek z piernika

. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru kilka łyżek - do pół szklanki co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć

Placek truskawkowy raj

ułożyć ciastka i posmarować je lukrem przygotowanym ze śmietany kwaśnej i przesianego cukru pudru. Lukier ma być dość gęsty, ale jednocześnie ma sie dobrze rozprowadzać po ciastkach. nbsp Lukier wsiąka w ciastka, tak, że ciasto po krótkiej obecności w lodówce, jest gotowe do spożycia. Ciasto jest

Pierniki glazurowane

. Pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając je w całości do lukru. Lukier: sok z 1 cytryny cukier puder Wymieszać do uzyskania niezbyt gęstego lukru.  

Ciasto orzechowo marchewkowe

stopniach. Lukier: około 65279 250 g cukru pudru sok z 1 2 cytryny Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny, aż powstanie dość gęsty lejócy lukier. Nie patrzyć na gramy cukru, sypać albo cukru do zagęszczenia, albo dolewać soku z cytryny lub mleka gdyby lukier był gęsty. Po jakimś czasie lukier i

pierniczki staropolskie

.  Czasem zmieściło mi się całe imię Jak na prezenty przystało, w zrobione wcześniej dziurki wsunęłam złote wstążeczki, związałam kokardki. LUKIER KRÓLEWSKI gęsty, trwały, szybko zastygający - idealny do wykonywania tego typu zdobień. składniki  1 białko 1, 5 szkl cukru pudru kilka kropli soku z

Sernik krakowski

Sernik którego nie potrzeba w żaden sposób reklamować , zna go praktycznie każdy polak , sławny jest także poza granicami naszego kraju . Pyszny kremowy ser , naładowany słodkimi bakaliami , spód i wierzchnia krateczka wykonana z kruchego ciasta , całość oblana gęstym lukrem . Polska klasyka

Drożdżówki mleczne z budyniem, kruszonką i lukrem

śmietanki Cukier puder i mleko utrzeć na gładki, dość gęsty lukier. Smarować nim jeszcze ciepłe drożdżówki. 65279 Smacznego! *_*     Ten wpis bierze udział w akcji:

Zwyczajne waniliowe babeczki w niezwyczajnej oprawie..

wystudzenia. Kiedy babeczki będą już wystudzone przygotować lukier. Wymieszać galaretkę z wrzącą wodą, dodać do cukru pudru. Wymieszać, dodać barwnik, ponownie wymieszać. Powinien być gęsty więc jeśli wydaje się za rzadki dodać cukier puder, jeśli za gęsty, kilka kropel wody. Polukrować wierzch babeczek. W

Bułeczki orzechowe

gęsty dodać rumu, jeśli zbyt rzadki, dodać cukru. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki. Smacznego :  

Mozart Cupcakes - babeczki z likierem czekoladowym

Jest taki likier - Mozart - w trzech smakach: białej, mlecznej oraz gorzkiej czekolady , za którym absolutnie szaleję : ! Gęsty, kremowy i uzależniająco przepyszny. Sprawdza się idealnie, gdy dodacie go do caff 232 latte, polejecie nim lody, albo obdarujecie caaałą butelką miłośnika domowych

Rogaliki drożdżowe z dżemem

, najlepiej na trzeciej półce od dołu. Powinny być ładnie zrumienione. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Kiedy rogaliki są już gotowe, przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, lukier powinien być gęsty. Rogaliki posmarować lukrem, poczekać aż wyschną. Wyłożyć na talerz i podawać

Pierniczki z Bazylei 8211 8216 Basler Läckerli 8217

stygnąc. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować dość gęsty lukier. Po wyjęciu z piekarnika zostawić Lackerli na kilka minut do przestygnięcia, po czym pokroić na kwadraty ok. 3cmx3cm, ja pokroiłam na większe i polukrować. Pozostawić je do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia lukru, ułożyć w

Makowiec klasyczny. Najlepszy.

w żółtka i masło ciasta otula przepyszną, słodką, pełną bakalii masę makową. Na wierzch - gęsty lukier, mak i pomarańczowa skórka . Naprawdę - warto spróbować. Zachęcam, by zrobić to jeszcze przed następnymi Świętami, bo naprawdę warto! A ja na razie zmykam do obowiązków, więcej napiszę zapewne w

Babka migdałowa z nutą cytryny. I jak uniknąć zakalca? Naprawdę skuteczna metoda!

utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody ok. 0,5-1 łyżka do uzyskania mocno gęstego lukru. Pokryć nim babkę. Ozdobić płatkami migdałowymi i innymi wybranymi ozdobami. 65279    

Rustykalne orzechowe serca

otrzymania bezgrudkowego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - likieru. Lukrować pierniczki, dodatkowo na tężejącym lukrze można przykleić orzechy pekan. Smacznego :- nbsp

Ciasto drożdżowe z truskawkami

, następnie wymieszać, jak będzie za gęste to jeszcze dolać wody. Pamiętajmy, aby wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć gęstą ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polewamy placek. Smacznego:-

Cukrowe dekoracje

Jakiś czas temu, kiedy pokazywałam Wam ten pyszny serniczek, obiecałam, że podam również przepis na wykorzystanie lukru, którego pozostaje dość dużo. Sama robiąc go, nie wiedziałam jeszcze, że jeśli dodam do niego dużo więcej cukru pudru, zrobi się tak gęsty, że będę mogła stworzyć samodzielnie

Tort Esterhazy. Tradycyjny tort węgierski.

, pokryć cienką warstwą kremu. Postępować tak do wyczerpania blatów, ostatniego jednak nie smarować kremem 8211 pokryć tylko boki i obsypać migdałami. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kakao Cukier puder rozrobić z sokiem na bardzo gęsty lukier. 2 łyżki wymieszać z

Keks angielski

przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową. Stopniowo po kilka łyżek dodawać do masy jajecznej, stale mieszając do wyczerpania mąki pod koniec masa jest bardzo gęsta . Dodać roztopione masło, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Gdy piana jest już całkiem sztywna

Orzechowiec z lukrem i czekoladą

termoobiegiem do 160 st.C . Piec 60 minut. Wyjąć i odstawić na kilka minut, następnie wyjąć ciasto z formy i odstawić na kratkę do wystudzenia. Przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki. dodając sok z cytryny ucierać aż powstanie gęsty lukier w razie potrzeby można dodać troszkę więcej soku z

Sernik krakowski z kratką i brzoskwiniami

przepis jeśli komuś mało słodyczy Lukier: sok z 1 cytryny 150 g cukru pudru 1 białko Wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody . Lukier używamy dopiero

Miejsca:

Maków (38)
Pasto (27)
Warta (17)
Wiśniowa (16)
Poznań (12)
Tłuszcz (10)
Warszawa (8)
Brzeg (5)
Bazylea (5)