Wszystko o:

drożdżowe w lodówce

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

. Warstwy ganaszu są cienkie dobrze widać to na zdjęciach . Aby polewa równomiernie pokryła ciasto również na bokach, proponuję po schłodzeniu ciasta w lodówce, obkroić je do wyrównania. Przechowujemy w lodówce. 36. Wielkanocne baby ponczowe 37. Makowiec drożdżowy 38. Sernik cytrynowy na zimno 39

Placek drożdżowy klasyczny z kruszonką

Upiekłam dziś ciasto drożdżowe z kruszonką. Takie czyste bez owoców, bez wymyślnych dodatków, bez ulepszania smakiem. Placek drożdżowy w czystej postaci. No ok, dodałam jedynie cukier waniliowy, ale reszta to pure nature. Do tego szklanka mleka do popicia : mmmmmmm Zamiast drożdży świeżych

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

. Dodatkowym atutem tego ciasta jest prostota jego wykonania. Dodatek oleju spowoduje, że ciasto nie wysycha tak szybko jak zwykłe ciasto drożdżowe.  Oto przepis: *Drożdżowe z lodówki* - to jego inna nazwa... drożdże - 5 dag cukier - 1 szklanka mąka pszenna - 4 szklanki cukier waniliowy - 2 opakowania

Zasady przechowywania żywności

do jedzenia przez 3 dni, a w temp. pokojowej kilka godzin.   Ciasta Nadmiar surowego kruchego, drożdżowego czy francuskiego można zamrozić maksymalnie na 2-3 miesiące. Upieczone ciasta najlepiej przechowywać w temp. pokojowej owinięte ściereczką lub w pojemniku. Te z kremem trzymamy w lodówce do 3

Knajpiane przyśpiewki

     Poniżej cztery przykłady prosto z życia na to, jak uczynić życie barmana dwa razy bardziej żałosnym niż jest ono w rzeczywistości.         Przykład nr 1.       W sprzedaży jest placek drożdżowy z jabłkiem. Przychodzi klient, człowiek dobrze znany, który wzorowo niejeden raz wyprowadził

Croissanty dla idiotów

. Niestety, 1-sze podejście do listkującego drożdżowego półfrancuskiego * było nieudane, drugie - w wydaniu M - także. Jak to się jednak mówi, do trzech razy sztuka. Wróciłam do przepisu dla opornych z Domestic goddess a Nigella go ściągnęła od Beatrice Ojakangas , który znacznie proces ułatwia i skraca

Rogale Świętomarcińskie - wg. oryginalnego przepisu

obróbki. Najlepiej jednak zostawić je w lodówce na 5 godzin, a najlepiej na całą noc można więc je przygotować dzień przed pieczeniem . Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości 189 cm, wycinać z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć, najlepiej rękawem

Amerykańskie pączki na soku jabłkowym

Pączki w moim życiu istniały dotąd dwojakie: tradycyjne drożdżowe , które smakują mi właściwie tylko a domowe, b na świeżo po usmażeniu, c bez lukru oraz hit dzieciństwa, tj. tzw. francuskie które kiedyś muszę wreszcie zrobić . Oczywiście, były jeszcze Bauerkrapfen , ale to to samo, co

Sekrety udanego ciasta drożdżowego

piekarnika wyciągam zbity kawał zgliniałego ciasta.. Tak się jednak stało że moja mama jest specjalistką od drożdżowego Ciasto rośnie jej w oczach i zawsze jest pyszne i lekkie jak piórko. I za każdym razem kiedy zdradzała mi kolejną tajemnicę rosłam w sile Jeśli macie swoje sposoby, inne

Ciasto drożdżowe z kruszonką

rozpracować swój piekarnik i dojść do tego co wolno, a czego nie wolno w przypadku ciasta drożdżowego. A to jest pięknie wyrośnięte, nie za słodkie, z idealną kruszonką i lukrem, a do tego dżem jagodowy. Tak więc było ciasto i się zmyło, udało mi się na dzisiaj przemycić jeden maleńki kawałek do pracy : Choć

Buchty drożdżowe z kruszonką II

Dziś chciałam Was zaprosić na kolejne buchty drożdżowe zrobione dla i z pomocą Synka: . Ostatnio mój Chłopiec pokochał się z ciastem drożdżowym, dlatego często je pieczemy: . Przepis na te buchty znalazłam u Gosi , w oryginale były one ciastem z morelami i kruszonką. Bułeczki wyszły naprawdę

Drożdżowa rozeta z jabłkami

.Zagnieść szybko elastycznec ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto drożdżowe: Zaczyn : Rozkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać lekko ciepłym mlekiem. Wsypać łyżkę mąki i wszystko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 10-15min Ciasto właściwe : Jajka utrzeć z cukrem. Do miski wsypać

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SŁODKĄ KRUSZONKĄ WANILIOWĄ

Przed Wami sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje. Dla większości z nas ciasto drożdżowe wydaje się trudne do upieczenia i chociaż lubimy jego smak, to z obawy, że się nie uda rzadko go robimy. Zapraszam do przygotowania ciasta drożdżowego wg. tego przepisu. Korzystam z

drożdżowe w lodówce

pomarańczaowej 6 jajek 3- 5  kropli aromatu migdałowego 20 g mąki ziemniaczanej Kruszonka: 300 g mąki 65279 1 jajko 150 g cukru 150 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 188 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto drożdżowe: drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku nie

Czekoladowe croissant

masło i kakao miksujemy na gładką masę. Przełożyć na folię kuchenną i ułożyć z masy kwadrat o boku ok. 15-17 cm. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc. Etap II - połączenie z masą maślaną Schłodzone ciasto i masło wyjąć z lodówki. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i

Wspólne pichcenie Faszerowany Rak i Biała Nutella Bananowa 8230 Czyli po szlachecku..

prawdopodobieństwo, że 2  osoby w tym samym czasie pieką przepyszną drożdżową plecionkę w kształcie RAKA, z nadzieniem budyniowym a następnie przygotowuje białą nutellę bananową  - jest jak wygrana w totka 8230 Co prawda w kuchni byłam sama, ale  ze względu na ciągły kontakt podczas pieczenia  odczuwałam

drożdżowe w lodówce

drożdżowego . Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1

Piernik staropolski

        Przepis na Piernik staropolski pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej 8222 Polskie tradycje świąteczne 8221 . W tamtym roku, pierwszy raz, zrobiłam porcję piernika staropolskiego i włożyłam na miesiąc do lodówki, potem upiekłam i zachwyciłam się. W tym roku już z premedytacją

Brioszka, bardzo maślana

skrupulatnie - wiadomo, drożdżowe jest kapryśne. Może po prostu mam za duże wymagania - w końcu mój smak jest już na nieco zaawansowanym poziomie : gt . A może to po prostu moje złe oczekiwania względem tego ciasta - bo bardziej myślałam o mięciutkiej, maślanej bułeczce w stylu np. chałki - a przecież nie

Owoce sierpnia

soli, utrzeć z masłem, wanilią, jednym całym jajkiem i trzema żółtkami białka odstawić do lodówki . Do masy maślano-jajecznej przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, utrzeć. Ciasto wyłożyć do średniej tortownicy, piec 30 minut w 180 st. C.   Upieczony krążek wyjąć na kratkę, wystudzić. Trzy

Najlepsza pizza przepis i wskazówki + wiosenna pizza wegetariańska

drożdżowych jest mąką manitoba typu 0, która niejednokrotnie ma aż 15 glutenu. Jest to jednak dosyć droga rzecz - minimum 10-12zł za kilogram. W naszych, polskich warunkach spokojne sprawdzi się tradycyjna mąka pszenna typu 500 lub 550 poznańska, wrocławska , która również ma względnie wysoką zawartość

Muffiny drożdżowe zawijane z jabłkami i cynamonem

W ubiegłym tygodniu w ramach wypiekania na śniadanie wraz z innymi blogerami piekliśmy dyniowe scones , w tym przyszła pora na muffiny drożdżowe zawijane z jabłkami i cynamonem z blogu Smakołyki Bereniki . nbsp Miałam bardzo słodkie jabłka, więc zmniejszyłam nieco ilość cukru. nbsp Dałam nbsp

Drożdżówki z owocami

Patrząc na te bułeczki leniwie rozpychające się w tortownicy naszła mnie myśl, że ciasto drożdżowe ma taką samą naturę jak ja. Nie lubi być poganiane. Nie lubi gdy ktoś narzuca mu swoją wolę, niecierpliwie wywiera na nim presje i co chwilę dogląda wzrokiem pytającym: czy już? , ale gdy pozostawić

Drożdżowe muffiny z konfiturą śliwkową

minut. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę do pieczenia pokrojoną w kostkę i zagniatamy, aż powstaną granulki. Odstawiamy do lodówki. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe kulki, które następnie rozgniatamy w dłoniach na płaski okrąg. Na

Nocne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką! Najprostsze, robi się samo

I przyszła jesień... a z nią coraz większa ochota na domowe wypieki, których zapach unosi się w całym domu, wypieki zjadane jeszcze ciepłe z filiżanką rozgrzewającej kawy albo herbaty! Jesienią lubię ciasta drożdżowe, które w połączeniu z sezonowymi owocami smakują wyśmienicie i stanowią pyszny

Szwedzkie bułeczki z kardamonem i cynamonem

65279 Nie wiem, czemu nigdy wcześniej nie wpadłam na to, że bułeczki cynamonowe mogą już zwinięte wyrastać w lodówce, by wcześnie rano dojść do temp. pokojowej na blacie, a następnie powędrować do piekarnika, czyt. zostać zjedzone na śniadanie 8211 a przecież tak samo piekłam np

Rogale prawie marcińskie ...

- cukier waniliowy - ok. 150 gr. masła w temp. pokojowej Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrobić mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać roztopione masło i

Drożdżowy placek maślany. Kruszonka. I rabarbar!

gotowy rozczyn drożdżowy, utarte żółtka i roztopione masło. Zagnieść ciasto i porządnie wyrobić 10 minut . Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość. Palone masło z cukrem: 25 g masła 25 g cukru Masło i cukier umieścić w garnuszku i

Drożdżówka z rabarbarem i olejem rzepakowym bez wyrabiania

Były czasy, kiedy ciasto drożdżowe było tym czymś, przez co płakałam, obserwując, jak w piekarniku ciasto nie rośnie rośnie, a potem opada nie dopieka się przepieka się itd, itp... Każdy kto mi dzisiaj powie, że zrobienie dobrej drożdżówki to pestka, odpowiem, żeby popukał się w czoło

Cynamonowa baba drożdżowa- brioszka

Fantastyczne maślane ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość. Cała praca nad ciastem wymaga jedynie miksera i cierpliwości. W zamian otrzymujemy przepyszną babkę, której nikt się nie oprze.     Cynamonowa baba drożdżowa- brioszka 65279     100 ml ciepłego mleka 7 g suszonych

Kujawski drożdżowy placek maślany

Drożdżowe ciasto jest chyba moim ulubionym, pewnie dlatego ten placek bardzo mi smakował. Jest bardzo puszysty i delikatny, z dużą ilością kruszonki. Najsmaczniejszy w dzień pieczenia, kiedy warstwa masła z cukrem jeszcze nie zastygnie i ciasto jest przyjemnie wilgotne. Ale nawet dwa dni po

Pomarańczowo - kardamonowe brioszki z dżemem

, zostawiając ciasto w lodówce na noc.   Składniki: 335 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 2 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka soli 1 4 szklanki ciepłej wody skórka otarta z 1 pomarańczy 3 jajka 115 g miękkiego masła 1 łyżeczka mielonego kardamonu dżem śliwkowy lub wiśniowy po łyżeczce na bułeczkę

Perfekcyjny kruchy spód do tarty,placka pie czy na quiche

rękami i nie rozciągamy go jak na ciasto drożdżowe bo w ten sposób rozciagamy nitki glutenu,ciepła temperatura rozpoczyna proces fermentacji a to nadaje ciastu gumowatości.Tego zabiegu potrzebuje właśnie produkcja ciasta na chleb czy bułki,ale nie kruche ciasto kruche. Wydaje sie to skomplikowane

Wieniec drożdżowy z serem waniliowym

Co tu dużo mówić, ciekawy przepis na ciasto drożdżowe, bez mleka, bez masła, bez jaj... idealne dla mam czy po prostu ludzi np ze skazą białkową, albo na diecie... Znalezione właśnie na blogu Mama na diecie bezmlecznej. U mnie w wersji z masą serową, tam z cynamonem, rodzynkami, suszonymi śliwkami

Rogale marcińskie

szczęścia. Moje marzenie się spełniło dzięki Gosi i przesyłce z białym makiem. Dziękuję Gosiu :*. Gdyby nie Ty, nie mogłabym nigdy spróbować prawdziwych, domowych marcińskich rogali. A jakie są? Po prostu niebo w gębie! Przepyszne, miękkie, pachnące i takie kuszące! Jak ja kocham drożdżowe wypieki

Rogale marcińskie

lodówce. Robimy je następująco: do ciepłego mleka wsypujemy drożdże, po chwili mieszamy, aby się rozpuściły. Dodajemy jajo oraz cukier waniliowy i mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło tylko 25 gram . Następnie dodajemy rozczyn drożdżowy i

Chałka drożdżowa z makiem

65279 65279   Czy można zakochać się w smaku pieczywa? Można! Pod warunkiem, że powstaje w zaciszu Twojej kuchni, jest wyrabiane Twoimi rękoma, rośnie na Twoich oczach i pieczę się w Twoim piekarniku, co Ty na to? Dzisiaj proponuję pyszną, drożdżową, pszenną chałkę, posypaną makiem

Rogale Świętomarcińskie

rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna . nbsp Ciasto drożdżowe : nbsp Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłego

10 g świeżych drożdży, a reszta?

Kiedyś na blogach pojawiła się akcja kulinarna pt. Tylna ścianka , która miała na celu wymiatanie z lodówki niedobitków kulinarnich. W każdym domu i w każdej lodówce no chyba, że u kawalera stołującego się na mieście istnieje problem niezużytej łyżki śmietany, pozostałości majonezu, kawałka

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Na imieniny mojego męża Marcina upiekłam drożdżowe rogaliki z dżemem. Przepis znalazłam na stronie gotuj.skutecznie.tv . Rogale są chrupiące, szybko się je robi i szybko znikają ze stołu. Pierwszy raz spotkałam się z sytuacją, że ciasto drożdżowe rośnie w lodówce a nie w ciepłym miejscu. Wszyscy

Pains aux Raisins

rumu. Dodatkowo: 60 ml rumu 40 g rodzynek 1 jajko roztrzepane do posmarowania Rodzynki zalać w miseczce rumem, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Po nocy odsączyć rodzynki z rumu rum zachować . Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na prostokąt, na podsypanym mąką blacie, na grubość 1 cm

Co pływa w rosole?

następujący skład: 50 sól 25 tłuszcz 27-30 chemia 3 w porywach mięso i warzywa  Ta kostka drobiowa na pierwszym miejscu w składzie ma sól. Potem tłuszcz palmowy i cztery wzmacniacze smaku: glutaminian sodu, 10 razy mocniejszy inozynian disodowy i guanylan disodowy i ekstrakt drożdżowy. Do tego

Babka drożdżowa z lodówki

Trochę sceptycznie podchodziłam do wyrastania ciasta drożdżowego w lodówce, ale bardziej byłam ciekawa, więc ciasto musiało powstać. Moje zdziwienie było duże, gdy po godzinie w lodówce ciasto wypełniało całą miskę! Wyszła pyszna baba drożdżowa, pewnie nie raz do niej wrócę! Polecam i Wam

Pizza w nowej odsłonie

Są tacy, którzy na pizzę kręcą nosem. Ale to mniejszość. Lubią ją nawet uporczywe dzieci-niejadki, a to już coś znaczy. Domowa pizza ma charakter nieco inny niż ta z dobrych pizzerii. Wiadomo, w domu mamy zwykły piekarnik, a nie specjalny piec. Ale za to możemy sami na placku z drożdżowego ciasta

Ciasto w cieście

pozwolił mi zużyć leżące w lodówce okrawki od ciasta kruchego. Można je zamrozić, ale w końcu i tak trzeba będzie wreszcie coś upiec. Drugi służył wykorzystaniu zeschniętych kromek ciasta drożdżowego i piernika. Babeczki z budyniem ciasto kruche opakowanie budyniu o dowolnym smaku starta skórka

Słodka bułka czy drożdżówka?

, skórkę i aromat, rozpuszczone nie gorące masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wszystko razem solidnie wyrabiamy około 10 minut. ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w

już południe za nami...

, ale na bardzo miękko ugotowane. Potem do tego dodaje się wszystkie bakalie, miód i śmietankę, wszystko się miesza i daje się do lodówki, by to wszystko razem się przegryzło Potrawa jest bardzo smaczna i w sumie zdrowa, bo zawarte są w nim same naturalne składniki, a że ma trochę kalorii? A w czym

Rzecz o jagodziankach

blogerkę kulinarną . Fachowiec ze mnie żaden co prawda , a mojej Babci , to nawet do pięt nie dorastam w kwestii drożdżowych . Wiem , że dodawała szafran , który był niebotycznie drogi , ale potem ciasto było z takim kolorkiem , że nadal mam je przed oczyma . Ja nie dodaję , bo nie chce mi się latać za

Płatki drożdżowe domowe

Płatki drożdżowe są bardzo popularne w wege kuchni, dodają potrawom serowego posmaku. Niestety nie są dostępne we wszystkich sklepach a jak już je znajdziemy to cena też nie zachęca. Dawno temu znalazłam przepis martiny na puszce i nosiłam się z zamiarem zrobienia ich w domu, ale trochę się

Klasyka.... Drożdżowa strucla z jabłkami czuli zawijaniec Babci Papy....

. Skubiemy więc jabłecznik drożdżowy. Jeszcze dawniej, w innym świecie, innym miejscu, sama siadywałam w kuchni, po powrocie ze szkoły, z kubkiem gorącego mleka. Skubiąc zawijaniec drożdżowy mojej ukochanej Babci Papy. : C iasto drożdżowe: 3 dkg drożdży, 8 łyżek drobnego cukru ja dałam brązowy

Wegańskie ciasto dyniowe

w praktyce okazało się, że muszę zmienić całą recepturę. Ciasto piekłam trzy razy, za każdym razem poprawiając skład, ale w końcu wyszło dobre i wyrośnięte. Przedstawiam Wam efekt moich eksperymentów. W porównaniu do tradycyjnego ciasta drożdżowego jest ono zdecydowanie cięższe i bardziej wilgotne

Strucla makowa krucho- drożdżowa rolada makowa

bakaliami. Co chwilę mieszając smażymy jeszcze około 5 nbsp minut. Odstawiamy do wystudzenia. nbsp Ciasto krucho- drożdżowe: Masło kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do mąki i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta kruchego. Dodajemy pokruszone drożdże, ziarenka z laski wanilii, cukier, jajka oraz

Motylki drożdżowo-twarogowe z rodzynkami

 Ostatnio postanowiłam, że przynajmniej raz w tygodniu upiekę jakieś bułeczki drożdżowe, dlatego też co raz częściej pojawiają się one na blogu. Te, które przygotowałam ostatnio powstały z mojej miłości do racuchów drożdżowych z twarogiem, które w wersji mamy pomimo iż nie zawierały w sobie twarogu

Grzanki z jajkiem w koszulce i sosem cytrynowym

Ciasto drożdżowe takie, jak w przepisie na bułeczki ponczowe, więc za jednym wyrabianiem możemy mieć dwie smaczne pozycje, słodką i wytrawną...   Grzanki z jajkiem w koszulce i sosem cytrynowym 65279       Bułka drożdżowa na grzanki: przepis na 10 osób: 125 ml ciepłego mleka 5 g

Drożdżowe bułeczki

: 189 opakowania budyniu waniliowego 500 ml mleka Wykonanie: Drożdżowe bułeczki: Do miski wlać mleko, dodać drożdże i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. W misce miksera umieścić mąkę, sól i jajka, dolać mieszankę mleka i drożdży. Mieszać na niskich obrotach 5 minut, aby składniki dokładnie

Coś lekkiego na upał

nagrzanej kuchni. W lodówce warto mieć na taką okoliczność schłodzone wino białe lub różowe. Kto lubi, może też ochłodzić lekkie wino czerwone. Latem tak robimy. Oczywiście, nie warto, aby były to ciężkie wina, jakie podajemy do ciemnych mięs. Któreś z lekkich i młodych win będzie w sam raz. Co z kuchni

Trdlo , czeskie ciastka drożdżowe

Dawno mnie tu nie było w związku z wyjazdem, ale za to przywiozłam Wam coś pysznego.. zwykłe, choć w smaku nadzwyczajne, drożdżowe ciasto, nawijane na specjalne rurki, kojarzone z Czechami... już wiecie co mam na myśli? Tak, odkryłam przepis na TRDLO, które wyszło mi znakomicie, a także opanowałam

Rogaliki z nadzieniem z granulatu sojowego i cebuli

Przyszedł ten czas, kiedy powoli trzeba przygotować lodówkę do rozmrażania. Z związku z tym staram się wykorzystywać jej zawartość jak tylko mogę. Znalazłam w niej między innymi świeże drożdże i resztkę mleka. Uznałam, że przyszedł moment wykorzystania tych składników. W momencie robienia zaczynu

Drożdżowe rogaliki

A za mną nadal chodzi ciągle coś drożdżowego. Niedawno znalazłam w lodówce zaczęty słoik powideł i przypomniało mi się, że za czasów liceum regularnie piekłam rogaliki drożdżowe z powidłami. Tym razem inspirowałam się tym przepisem KLIK . SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki + odrobina do podsypania

Placek drożdżowy z kruszonką

składniki w jednym miejscu nie w lodówce . Nie kupuj też niczego na ostatnią chwilę. Teraz zaczyn:drożdże to żywe kultury bakterii,które trzeba pobudzić do rozwoju,nakarmić,napoić i dotlenić.Ważny jest czas w którym muszą wyrosnąć i podwoić swoją objętość.Nie może to być za krótko,ale nie może też być

Sos serowy z batata ser z batata wegański

na nim cebulę z czosnkiem. Również studzimy. Do pojemnika blendera wrzucamy batata i cebulę z czosnkiem. Dodajemy ostrą i wędzoną paprykę, płatki drożdżowe, wodę i pozostały olej. Miksujemy dokładnie na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą.  Ser z batata przechowujemy w lodówce. Używamy jako

Ciasto drożdżowe

Wszystkie składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Ciasto drożdżowe przygotowuje się najczęściej metodą dwufazową tzn. najpierw przygotowuje się zaczyn, a później wyrabia ciasto. Zaczyn przygotowuje się przez

Ciasto drożdżowe z jagodami

* szczypta soli Na kruszonkę: * 1 2 kostki margaryny * 0,5 szklanki cukru * szklanka mąki Margarynę, cukier i makę łączymy.Zagniatamy tak długo, aż zrobi sie jednolite ciasto.Kruszonke wstawiamy do lodówki. Ciasto: 1 wyciągamy jagody z zamrażarki, posypujemy cukrem waniliowym 2 W ciepłym mleku , z

pasztecik lub bułeczka z nadzieniem mięsnym

wywołany w poprzednim wpisie temat drożdży oczywiście nie był przypadkowy. w zamrażalniku miałam odłożone mięso z rosołu i chodziły za mną drożdżowe paszteciki, ale jakoś tak brakowało motywacji. brakowało jej do momentu, gdy znajomy powiedział, że bardzo lubi barszcz. w wielu przepisach z ciastem

Rogale marcińskie

miksujemy dokładnie z resztą cukru. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, żółtka oraz resztę mleka.   Zagniatamy dokładnie i dodajemy ostudzone masło. Wyrabiamy do chwili aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.  Przekładamy do czystej miseczki, przykrywamy ścierką i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym

DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Soczysta śliwka prosto z mojego sadu na puszystym drożdżowym cieście pod słodką, chrupiącą kruszonką,... czyli klasyka polskich wypieków. Tradycyjne  ciasto, ale przygotowane wg. nie tradycyjnego przepisu - przypominam swój sprawdzony przepis na udane ciasto drożdżowe,... ciasto drożdżowe inaczej

Chleb biały z grubą i chrupiącą skórka. I domowa Nutella, po raz trzeci.

zmiksować do uzyskania jednolitego kremu. Schłodzić w lodówce.   Smacznego!!! :  

Calzone z grillowanymi warzywami i mozzarellą

bardzo smaczną i ciekawą propozycję na wiosenny obiad czy też majówkową przekąskę. Calzone ­ 8211 czyli 8222 pizza-pieróg 8221 . Sos i nadzienie zawinięte w drożdżowe ciasto do pizzy, sklejone, upieczone 8230 I zajadane, najlepiej z jakimś sosem 8211 np. czosnkowym . Sposób podania

Racuchy dyniowe z sosem chilli

pokrojonym w plastry. Drożdżowe racuchy dyniowe na podstawie tego przepisu - na ok. 3 porcji obiadowych Składniki: 250 g mąki pszennej można ew. użyć 1:1 pszennej zwykłej i orkiszowej, lub dać 200g jasnej i 50g razowej 4 g drożdży świeżych lub szczypta drożdży instant - w opcji przyspieszonej

Pieczone pączki

często poprawiają nastrój mój i pozostałej reszty Jedyne pączki, za którymi nie przepadam, to tzw. kładzione. Robiła je moja Babcia Zosia i jej siostra. Za nic w świecie nie mogłam się do nich przekonać na szczęście Babcia robiła przepyszne racuchy drożdżowe, a ciocia chrupiące podpłomyki

rogale kruchodrożdżowe...

, dodać jajko, drożdże, aromat migdałowy i cukier waniliowy, zagnieść szybko ciasto. Można ciasto pozostawić na noc w misce w lodówce. W tym celu należy miskę zawinąć szczelnie w plastikową torbę. Jeśli natomiast zależy nam na czasie i chcemy piec rogale zaraz tego samego dnia ja wybieram ten drugi

Perfekcyjna leniwa drożdżówka z dżemem w 4 godziny!

kolejności. Może nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby kolejność była zawsze taka sama, a właśnie była wszędzie inna... Zrobiłam więc drożdżówkę po swojemu, na swój rozum. Drożdże musiały być cukrem bo co byłoby dla nich pożywką? i w akompaniamencie mleka. Nie zostawiłam też miski na całą noc w lodówce, bo

Norweskie szkolne bułeczki z budyniem - Skoleboller

, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości około 1,5 godziny . ciasto drożdżowe można też na wyrastanie schować do lodówki, na całą noc, uprzednio przykrywszy je szczelnie folią spożywczą, by nie wyschło rano uformować bułeczki Teraz robimy budyń : 4 żółtka 40 g mąki

Zawijańce nadziewane masą kajmakową i orzechami

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w związku z tym mama dla Was kilka ciekawych pomysłów, na coś słodkiego w te święta. Pierwszą moją propozycją są zawijańce drożdżowe z masą kajmakową i orzechami. Zaletą tego przepisu jest to, że ciasto drożdżowe nie wymaga tutaj zbyt wiele uwagi. Wystarczy

Rogale Św. Marcina

Aby upiec prawdziwego świętomarcińskiego rogala trzeba się naprawdę postarać. Po pierwsze należy zdobyć najważniejszy składnik jakim jest biały mak, po drugie żadne inne ciasto nie wchodzi w grę jak nie półfrancuskie-drożdżowe przygotowane w odpowiedni sposób. Gotowy rogal musi mieć odpowiednie

Czekoladowy sernik w kropki z gałką muszkatołową i kardamonem

pojechać na Mazury zostaliśmy w Warszawie. Postanowiłam nie udziwniać zbytnio, tylko trzymać się tradycyjnych smaków, więc nawet po świętach nie będę miała dla was zbyt wielu przepisów. Nie będzie mazurków, bo oprócz mnie nikt by ich pewnie nie jadł, będzie babka drożdżowa,  domowa biała kiełbasa, żur na

Kujawskie drożdżowe ciasto maślane

zrobić palcem wgłębienia tego nie było w oryginalnym przepisie, ale tak ciasto wygląda w kujawskich cukierniach . Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 15 minut. Wykonanie - masło z cukrem: W rondelku roztopić masło, dodać cukier. Całość gotować przez 10-12 minut na małym ogniu. Przestudzić do

Drożdżowe z kruszonką

wieczorem wstawić do lodówki i upiec następnego dnia tak ciasto drożdżowe w lodówce też rośnie .   Drożdżowe z kruszonką: 1,5 szkl wody 34g drożdży 1 łyżeczka soli                            50 g masła 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka zapachu waniliowego 50 g cukru ksylitolu 2 jajka 140 g mąki

Rogaliki z makiem i makowe strucle

dziesiątkę!!! Są takie jak lubię, z dużą ilością maku, cieniutkie ciasto, niezbyt wyrośnięte fajnie się z nim pracuje. Zaskoczeniem dla mnie było odstawianie ciasta drożdżowego do lodówki, bo zawsze drożdże kojarzyły mi się z koniecznością wylegiwania w cieple a tu niespodzianka a co śmieszniejsze

Kruche ciasto z czarną porzeczką i jabłkami

  Przyszła pora na upieczenie ciasta z porzeczkami. Zdecydowałam się na krucho- drożdżowe, wyglądem przypomina szarlotkę czy tez jabłecznik... nadal gubię się w tych nazwach.    Kombinuję z drożdżami. Piekłam kiedyś już pleśniak na cieście krucho-drożdżowym, TU przepis . Czasami z takich małych

Słodko i ponownie brytyjsko

i skórkę cytrusową, umieścić w lodówce. Rabarbar zasypać cukrem, lekko podlać wodą, upiec pod folią i wystudzić także odpowiednio wcześniej. Schłodzoną śmietankę ubić z mieszanką cytrusowo-winną: nie spuszczać wzroku z miksera, ubijać tylko do momentu powstania kremu i nie dopuścić do zwarzenia

Paluchu drożdżowe i bułki ala precle

pod kątem zasobów w kuchni. Duży plus tego typu  drożdżowego wypieku to fakt, że się człowiek nie narobi a  efekt zawsze będzie jadalny. No i sprawdza się zarówno w  opcji na słodko jak np. drożdżówki, rogaliki, ślimaki itd.  jak i wersji słonej z serem żółtym i ziołami. Kolejna zaleta  jest taka, że

Drodżówka z lodówki :

Ciasto drożdżowe wcale nie musi być trudne a jego wykonanie zajmować dużo czasu . Wystarczy zamieszać wszystkie  składniki w misce a potem włożyć na godziną do lodówki i możemy się cieszyć pysznym drożdżowym ciastem  :   Składniki - 0,5 kg mąki - 1 szklanka ciepłego mleka - 5 dag drożdży

Włoski sernik z marmoladą cytrynową crostata di ricotta e marmellata di limoni

, miękkie ciasto**. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 60 minut. Dno tortownicy 24-26cm posmarować masłem i wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremkę, drugą na duży prostokąt który pociąć na

Drożdżówki z czereśniami i serkiem mascarpone

kilogramami czereśni i jelitowymi rewelacjami - hehehe tak musiało być, bo ja się nie mogę opanować jak już mam pod ręką śliczne, soczyste kulki czereśni. W lodówce czekał na swój moment serek mascarpone, kupiony na wszelki wypadek, a nóż się przyda. W zanadrzu przepis na drożdżowe wg mojej koleżanki Ewy. I

Rogale świętomarcińskie

dodajemy rozpuszczone i schłodzone 3 łyżki masła cały czas wyrabiając. Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski i rąk. Owijamy je dokładnie folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy na około godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na dość długi prostokąt. Na niego wykładamy miękkie masło w

Wielkimi krokami idą święta

ziemniaczanej 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 900g Helio Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie wyłożyć dno formy o wymiarach 45 x 40 cm ja robię w tortownicy . Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 180 ordm C przez 15

Domowe rogaliki

masła średnio schłodzonego 1 roztrzepane jajko Wykonanie: W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto

Rogaliki francuskie

jajko  1 . W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną

Brioszka + czekoladowy mus z awokado

Brioszka - słynne francuskie pieczywo. Jaka jest ta sławna bułeczka? Drożdżowa, maślana, długo zachowuje świeżość, nie przypomina naszej chałki. Warto ją zrobić, mimo iż przygotowanie zajmuje dużo czasu. Surowe ciasto dojrzewa 12 godzin w lodówce, oprócz tego dwukrotnie wyrasta, przed włożeniem do

Rogale marcińskie

za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą każde

Po świętach, wiadomo, resztki

Pozostają nam po świętach lodówki pełne wędlin, pieczonego drobiu, kupionych na zapas warzyw i sałat. Jesteśmy przy tym przejedzeni domowymi potrawami typowymi dla świątecznej kuchni polskiej: grzybami, kapustą, nierzadko z grochem, burakami barszcz! , śledziami i rybami 8211 smażonymi lub w

Kasztany! Kasztany!

w zasadzie nie ma znaczenia, choć smakosze odradzają niekiedy odmiany chińskie. Kilka razy zdarzyło się nam trafić na kasztany z Chin i nam smakowały. Ale innym razem 8211 nacięliśmy się. Kasztany muszą być bardzo świeże. Nie można ich trzymać w lodówce w nieskończoność. Kupione 8211 od razu

DOBRA KUCHNIA POLSKA... ?! cz.2

groszkiem! Jako dodatki podano: młode ziemniaki, pyzy drożdżowe, frytki, zestaw surówek z marchewki starej , kapusty białej i kapusty modrej. Za ciepłą jarzynkę robiła na półmiseczkach mieszanka mini marchewek, różyczek kalafiora i brokuła. W sosjerkach podano sos pieczeniowy Amino. Szczęśliwie siedziałem

Torbreck. The Factor 2009

świeży i przyjemny, wybijają się w nim przede wszystkim jagody ze słodką śmietanką, jak w tych maleńkich drożdżowych bułeczkach, które od kilku lat próbują robić konkurencję klasycznym jagodziankom. Ciemnofioletowy, niemal czarny, delikatnie chłodny aromat jeszcze delikatniej gryzie gdzieś w samej głębi

Torbreck. The Factor 2009

świeży i przyjemny, wybijają się w nim przede wszystkim jagody ze słodką śmietanką, jak w tych maleńkich drożdżowych bułeczkach, które od kilku lat próbują robić konkurencję klasycznym jagodziankom. Ciemnofioletowy, niemal czarny, delikatnie chłodny aromat jeszcze delikatniej gryzie gdzieś w samej głębi

Ciasto drożdżowe tradycyjne. Babka drożdżowa.

Jest w cieście drożdżowym coś, co się kojarzy z domem dziecinnym, z ciepłem i bezpieczeństwem. Kawałek ciasta i kakao lub mleko mają w sobie coś prawdziwie kojącego. Oczywiście, z kawą jest równie dobre. Ciasto drożdżowe można upiec w dowolnej formie - a podłużnych keksówkach, w prostokątnej

Rozwiązanie konkursu 8222 wygraj zestaw kosmetyków Eucerin 8221

naskórek złuszcza. Gdy na jej cerze pojawią się krostki i niedoskonałości, pije drożdżowa miksturę, mimo że przyprawia ja ona o mdłości. czasem tez maseczkę drożdżową na twarzy rozmasowuje, pijąc zielona herbatę i czytaj ac książki, niesamowicie się przy tym relaksuje. W jej diecie owoce i

MAKOWIEC

. Dopiero wtedy, gdy ciasto wchłonie cały tłuszcz, dodajemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub łapkami- w wypadku ciasta drożdżowego ważne jest odrywanie go od dna, żeby wpuścić do niego dużo powietrza. Z założenia nie powinno się kleić.W praktyce może się okazać, że trzeba będzie w sumie

Krantz czekoladowy Yotama Ottolenghi

przepis musiał poczekać na realizację blisko rok! W końcu jednak doczekał się premiery w moim wykonaniu. Jeśli obawiacie się, że ciasto jest trudne możecie od razu odrzucić wszelkie wątpliwości. Nie przysparza więcej problemów niż jakiekolwiek inne ciasto drożdżowe. Moim zdaniem jest o wiele prostsze, niż

Miejsca:

Pasto (30)
Maków (17)
Warta (12)
Wiśniowa (9)
Poznań (9)
Warszawa (5)
Poro (4)
Józefów (4)