Wszystko o:

ciasto z masa marcepanowa

Ciasto jabłkowe z masą marcepanową

tym razem ciasto, na które przepis podesłała mi Atinka , ciasto z pastą marcepanową. Nie miałam jej dużo, więc dałam tylko tyle, ile znalazłam w szafce. Ciacho wyszło przepyszne, pachnące, wilgotne, może nawet ciut za mocno wilgotne, lekko zakalcowe, ale było tak pyszne, że wszyscy zjadaliśmy je z

Ciasto z masą marcepanową i mascarpone

odłożyć na pół godziny do lodówki. Do wyłożenia foremki  potrzebna jest połowa ciasta. Resztę można zamrozić i wykorzystać później. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy.  .  . Masa marcepanowa: 15 dag mielonych migdałów 6 łyżek cukru pudru 1 jajko zapach migdałowy 1 łyżka

Ciasto drożdżowe z masą marcepanową

. . 50 dag mąki 10 dag cukru 3 dag drożdży 6 dag masła aromat pomarańczowy ok 1 szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 10 dag suszonych moreli 10 dag suszonych żurawin 10 dag masy marcepanowej . Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe,  pod koniec zarabiania dodać

Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą marcepanową

  1 arkusz ciasta francuskiego 20 dag masy marcepanowej 1 jajko 5 dag rodzynek   .    Masę marcepanową wymieszać 65279 dokładnie z jajkiem, dodać 65279 rodzynki. Masę rozsmarować 65279 na  cieście francuskim, zwinąć 65279 w rulon i pokroić 65279 na plastry szerokości ok. 1,5 cm

Tarta makowo-marcepanowa z pomarańczą

cieście cienką warstwę konfitury pomarańczowej. Masę marcepanową zagnieść z masłem i cukrem pudrem. Rozwałkować i rozprowadzić na konfiturze nie będzie to jednolity płat marcepanu, masa powinna pomieszać się z konfiturą i stworzyć niezbyt równą warstwę na cieście . Piec w 180 stopniach przez kolejne 20

Dietetyczny sernik

zalaniem masą czekoladową marcepanem u mnie 120 g , wartości wyglądają tak:   na 100g: 120 kcal 9g B 12g W 3,8g T   spód serowy z masą marcepanową   Z podanych proporcji wyszły mi 2 tortownice ciasta 24cm średnicy i 4 formy do tarteletek, każde wypełnione do wysokości ok 15-20 cm. Wyszło

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

dodawane do ciasta stanowią skład kupnych przypraw do piernika, więc z powodzeniem można kupić gotową mieszankę i wsypać około 4,5 łyżeczki : Jeśli chodzi natomiast o pastę marcepanową, to nie to samo co masa marcepanowa. Możemy kupić gotową lub przygotować z podanego niżej przepisu. Krajanka piernikowa

Mazurek kajmakowy z marcepanem i dżemem porzeczkowym

marcepanowe: *200 g masy marcepanowej *50 g miękkiego masła  *2 jajka *4 łyżki mąki   Dodatkowo: *puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej *250 g dżemu z czarnej porzeczki    Wykonanie: Ciasto kruche - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Dodać cukier

Tort miś

na nos zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie. 65279 Nos posmarować masą budyniową. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

, to dwie góra trzy pomarańcze w zupełności wystarczą. Nie napisano, czy ciasto po podpieczeniu trzeba ostudzić, czy też rozetkę nakładamy na ciepłe ciasto? Rozetka ndash czyli ozdoba wykonana na podpieczonym cieście, przy brzegach. Masę marcepanową proponuję rozetrzeć z resztą składników widelcem

Tort tęczowo-galaretkowy

  Torcik przygotowany z okazji urodzin mojego Tatusia, który uwielbia galaretkę. Choć urodzinki miał w listopadzie to dziś zamieszczam ten pyszny i lekki torcik, bo cała rodzinka wyjechała na ferie i tęsknie za nimi. To było moje pierwsze pokrycie tortu masa marcepanową i choć pewnie przez brak

Sękacz z piekarnika.

pomarańczowa czy cytrynowa. Ja urozmaiciłam sękacz masą marcepanową. Przepis wzięłam  stąd . Sękacz jest prostym, ale pracochłonnym ciastem, gdyż trzeba pilnować czasu pieczenia kolejnych warstw. Bardzo mi zasmakował i chcę go upiec na święta, ale jeszcze z innymi dodatkami. Ciasto polałam tylko połową polewy

Buchty z marcepanem

. Wykorzystałam przepis Liski na ciasto, i jest świetny. Planuję także wykorzystać do zrobienia zwykłego ciasta z bakaliami. Masa marcepanowa pochodzi zaś właśnie z Elle , i moim zdaniem można ją wykorzystać na inne sposoby, np. przekładając tort lub struclę. Być może - bo jeszcze żadnego mazurka nie popełniłam

Jest, jak jest ciasto marcepanowo-czekoladowe i książkowe co nieco

miękkie, lekko wilgotne i pachnie marcepanem. Najlepsze jest na drugi dzień, nabiera wtedy głębszego smaku i aromatu... Przepis na ciasto znalazłam tutaj , a na masę marcepanową tutaj . Składniki: 100 g masła 200 ml mleka 200 g masy marcepanowej * - połowa starta na tarce, druga połowa pokrojona w

Tort BMW

curd z tego przepisu . Nasączenie : 1 3 szklanki Malibu 1 3 szklanki wody Masa maślana : 2 łyżki mleka 100 g białej czekolady 70 g masła + 1 łyżeczka Dodatkowo : 600 g masy marcepanowej barwniki spożywcze : czerwony, żółty, czarny perełki cukrowe do napisu   Przygotowanie

Rogale marcińskie

waniliowym na jasną puszystą masę. Roztopić trzy łyżki masła. Mąkę należy przesiać, dodać szczyptę soli i razem wymieszać w dużej misce. Następnie dodać rozczyn, pozostałe mleko i żółtka z cukrem. Zarobić ciasto i dobrze wyrobić aż będzie sprężyste.Na koniec wlać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać

Sernik świąteczny

. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Warstwa marcepanowa: Marcepan pokroić w drobniutką kosteczkę, a następnie połączyć dokładnie z płatkami migdałowymi tak, aby powstała plastyczna masa. Warstwę marcepanową równomiernie ułożyć na spodzie ciasta. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Żółtka

Chałka cynamonowo-marcepanowa

wyrośnięcia musi podwoić swoją objętość . Masa cynamonowo - marcepanowa Marcepan utrzeć z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrobić, na koniec dodać cynamon. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na

Rogale Marcińskie

mniejsze albo 16 dużych rogali   Ciasto : 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego

Jak zrobić Marcepan

        Marcepan to bardzo słodka masa wytwarzana z migdałów i cukru pudru z dodatkiem olejku migdałowego. Masa marcepanowa jest niezwykle plastyczna, dzięki czemu jest wspaniałym materiałem do ozdób cukierniczych ciast, muffinków i tortów. Marcepan może służyć też do przygotowywania deserów

Strucla drożdzowa holenderska z rodzynkami i marcepanem

wyrosło podwajając swoją objętość Posypać stolnicę mąką,wyłożyć na nią ciasto i ugniatając wycisnąć z niego pęcherzyki powietrza.Ciasto po wygnieceniu powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x20 cm Masę marcepanową zrolować w wałek długości ok.20 cm. i umieścić

Domowa masa marcepanowa

raz pierwszy pokusiłam się o zrobienie domowej masy marcepanowej 8211 przy okazji tej oto krajanki klik . Jak pisałam, sprawiło mi to dość sporo problemów. Nie wiem zupełnie dlaczego choć pewnie z powodu, że jeszcze nie byłam tak obeznana w dziedzinie kulinarnej jak jestem dzisiaj robiłam ten

Muffinki marcepanowe z ziemniakami

mleko i olej. Połączyć. Dodać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać masę marcepanową z ziemniaków. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nie należy się obawiać, wyrośnie : Nakładamy ciasto do 3 4 wysokości formy i pieczemy w 180 186 C 20 minut. Masa marcepanowa z ziemniaków - wg tego przepisu

Orzechowy Tydzień - podsumowanie

Kuchnia domowa Ani : Orzechowa pianka Miodownik z masą grysikową 65279 Bartoldzik - blog Facet na talerzu : Sałatka z pieczonej brukselki Bea 8211 blog Bea w kuchni : Rustykalne ciasto orzechowo-jabłkowe Bożena - blog Moje domowe kucharzenie : Ciasto migdałowe z orzechami Sałatka z

Tarta marcepanowo-serowa z powidłami śliwkowymi

migdałowych   . . W garnuszku podgrzać mleko kokosowe. Rozpuścić  w nim rozdrobnioną masę marcepanową. Odstawić do ostygnięcia. Ser zmiksować z jajkiem, białkiem i  cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną , masę marcepanową i aromat migdałowy. Zmiksować aż składniki dobrze się ze sobą połączą

Rogale prawie marcińskie ...

Zacznę od tego co jeszcze ciepłe... Właśnie zrobiłam rogale prawie marcińskie. Prawie, bo nadzienie nie jest z białego maku tylko z masy orzechowej. Rogale są z ciasta drożdżowo-francuskiego, oblane pomadą i obsypane orzeszkami arachidowymi. Wszystko to sprawia, że są bardzo pracochłonne, ale

Placek morelowo-marcepanowy

Drożdżowy placek z masą marcepanową i morelami. Morele - kwintesencja lata -  świetnie komponują się z marcepanem, całość jest letnia i elegancka. A to przecież zwykłe ciasto, dodatki sprawiają że, spokojnie można nim poczęstować gości, ale także zjeść do niedzielnej kawy, czy zabrać na piknik

Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami

marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła nie zużyłam całego słoika . Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się na zewnątrz i spieką . Piec około 30 minut w

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

, gotujemy chwilkę. Zdejmujemy z ognia i zalewamy ciasto. Na ostygnięty biszkopt wylewamy masę następnie na masę układamy herbatniki potrzebujemy 3 paczki na herbatniki wylewamy wcześniej przygotowaną gorącą polewę. Wszystko zostawiamy do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Życzę smacznego. lidia

Rogale marcińskie

żółtka 2 białka zostawiamy do masy makowej *pół łyżeczki ekstraktu z wanilii *3,5 szklanki mąki pszennej tortowej *3 łyżki drobnego cukru *szczypta soli *3 łyżki masła ok 50 g + 200 g miękkiego masła do wałkowania   Nadzienie:   *350 g białego maku *100 g masy marcepanowej  *3 4

Babka z marcepanem i gruszkami

Kulinarny aforyzm :  Owoce zwycięstwa? Gruszki na wierzbie . Stanisław Jerzy Lec Miałam w lodówce resztę masy marcepanowej i przepis Liski na babkę z marcepanem bardzo mi się spodobał. Ponieważ miałam 100 g masy marcepanowej dodałam jej więcej niż w oryginalnym przepisie. Chyba dlatego ciasto

Kurze przepisy wielkanocne 2

. Zostawiamy do wystygninięcia. Odsączone śliwki układamy na cieście, z wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy na uprzednio podpieczonym spodzie przez 35 minut w temp. 150°C. Natychmiast po upieczeniu skrapiamy pozostałym syropem. Mazurek Marcepanowy 8222 Mazarin 8221 ciasto kruche patrz wyżej

ROGALE MARCIŃSKIE

drożdży i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na jasną puszystą masę. 3 łyżki masła roztopić w małym rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy szczyptę soli, następnie dodajemy rozczyn, pozostałe mleko i żółtka z cukrem. Wyrabiamy ciasto, aż

Sobotnie spotkanie z Sylwią i dwa ciasta.

codziennych, a faceci grali w ping ponga, hehe. Babka makowa wyszła pyszna i wilgotna za sprawa tartych jabłek. Polana jest polewą marcepanową i z gorzkiej czekolady. Ciasto na zdjęciu jest niskie, ponieważ piekłyśmy je z 1,5 porcji w dwóch keksówkach. Przepis na babkę znalazła Sylwia i wzięła z tego bloga

Rogaliki z ciasta francuskiego z marcepanem

Niedawno zachciało mi się czegoś słodkiego, a że pogoda nie zachęcała do wyjścia do sklepu, postanowiłam zrobić szybkie rogaliki z ciasta francuskiego z marcepanem. Akurat dzień wcześniej kupiłam dwa opakowania ciasta uformowanego w okrąg, które idealnie się do tego nadawały, a masę marcepanową mam

KRUCHE MIGDAŁOWE DO MAKOWCA LUB JABŁECZNIKA

papieru do pieczenia i rozwałkować. Podpieczone ciasto wyjąć  z piekarnika, położyć na nim warstwą marcepanową ,na niej masę makową i przykryć drugim  plackiem ciasta. Nakłuć kilka razy widelcem. Piec ok. 40 min. w temp. 180 st z termoobiegiem.

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie tudzież świętomarcińskie- wielkopolanom nie trzeba ich przedstawiać. Mieszkańcom innych rejonów Polski póki co często nie są one znane. A szkoda, bo to pyszne rogale z białym makiem i dużą ilością bakalii, przygotowane z ciasta półfrancuskiego. Nie ma co ukrywać, że kupne są

Przepis nr 24 - tort idealny

fety, gdy brzegi ciasta i ozdoby będą musiały być idealnie wykrojone i przemyślane, ale jak na potrzeby urodzin domowych takiej masie mówię nie. Z kolei masa marcepanowa jest bardzo kosztowna. Oczywiście marcepan można przyrządzić też samemu z mielonych migdałów i cukru, ale nie zmniejszy nam ona, a

Rogale świętomarcińskie

łyżki cukru pudru szczypta soli 3 łyżki masła 200g masła w temperaturze okojowej NADZIENIE: 250g białego maku 100g masy marcepanowej u mnie gotowa z Lidla 2 3 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich 150g suszonych moreli 100g płatków migdałowych 2 łyżki gęstej białej śmietany 2 białka

Krajanka piernikowa z marcepanem

potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała. Składniki: Ciasto: 3 1 3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1 2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1 2 kostki masła 1 jajko 1 2 szklanki drobno posiekanych

Kajmakowo marcepanowe słodkości

dżem Przygotowanie Spód marcepanowy: Wszystkie skladniki włożyć do miksera i połączyś na jednolitą masę. Ja używam końcówki z nożami, masa wychodzi dość płynna lecz aksamitna. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem, piec 10-15 min w 175 stopniach. Spód kruchy: Ciasto zagnieść rożlożyć na blaszce

Tort Marcepanowy Starowiedeński Tort Ponczowy

Wspaniały marcepanowy torcik. Bardzo delikatny, puszysty a do tego wilgotny z wyraźną cytrusowo- marcepanową nutą. Idealny na święta, szczególnie jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnymi tortami z ciężkimi maślanymi masami.  Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku, jednak biszkopt z tamtego przepisu

Wielkanoc za pasem: a może domowy mazurek?

2 jajka 1 2 8211 3 4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub i łyżeczka kaszy manny zapach waniliowy, cytrynowy lub rumowy migdały w płatkach lub słupkach Blat z kruchego ciasta podpiec 5 8211 10 minut, zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Rozsmarować na nim masę makową

Marcepanowiec

     Marcepanowiec to marcepanowe ciasto bez marcepanu, a właściwie z marcepanem, tyle że... oszukiwanym: To jego przygotowania używa się kaszy manny, cukru pudru, wódki, masła i migdałowego olejku. Gdyby zjeść samą masę, to oszustwo jest wyczuwalne, jednak jedząc ją z ciastem wszyscy są

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

dodać je razem z mąką do masy i wszystko delikatnie mieszamy. Z białkami i mąką................................................................... Ciastem napełnić wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę. We foremce

Babeczki i muffinki

wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Mnie wyszło 16 sztuk .     Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.     Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i

Kruche ciasteczka marcepanowe.

miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Schłodzić w lodówce przez około 40 minut. Ciasto formować rękoma w kulki wielkości orzecha

Gruszkowe wypieki

65279 Lubicie gruszkowe wypieki? Przyznaję, że podobnie jak i same gruszki, nie plasują się wśród moich najbardziej ulubionych przekąsek nie znaczy to, że pogardzę muffinem z gruszkowym nadzieniem, czy, tym bardziej, ciastem marcepanowym. Szczególnie, jeśli grusza w tym roku wyjątkowo

Mini torcik z marcepanowymi kartofelkami

pomarańczową rozmieszczając na torcie. Kartofelki migdałowe: nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp 50 g marcepanu reszta kremu Krem wyjmuję z zamrażalki, masę marcepanową dzielę na 8 części i formuję kule, wałkuję każdą między foliami i w każdą wkładam kulkę kremu, zawijam i formuję marcepanem kartofelek, jeśli są

Orzechowy Tydzień - podsumowanie

-orzechowe muffiny 65279 Bea - blog Bea w Kuchni : Ciasto orzechowe z czekoladą Bożena 8211 blog Moje domowe kucharzenie.... : Klopsiki orzechowe Buruuberii - blog Makagigi i 55 pierników : Z gorzkimi migdałami, marcepanowe orzechy 65279   Carunia 8211 blog Ekscentryczny parowar : Mózgowce o

rogale marcińskie

g midałów 100 g orzechów włoskich 100 g daktyli 100 g masy marcepanowej 2 białka 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru kyształu jogurt grecki ok 2 łyżek lukier: białko 1 2 szkl cukru kilka kropli soku z cytryny   Dzień pierwszy: ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże

Domowa masa marcepanowa

. Gdyby masa była zbyt klejąca- dodać odrobinę cukru pudru. Dowolnie uformować, posmarować równomiernie odrobiną oleju i szczelnie owinąć folią spożywczą ja zawsze stosuję dwie warstwy folii Masa marcepanowa z czasem będzie robiła się coraz twardsza i mniej elastyczna, dlatego do np. pokrycia ciasta

Tarta Marcepanowa z Wiśniami

Kruche ciasto ze słodką masą marcepanową i kwaskowymi wiśniami. Pyszne. Z dodatkiem pomarańczowej konfitury smakuje bardzo świątecznie a wręcz wykwintnie. Przepis znalazłam tu . Składniki Spód 175 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 - 2 łyżki lodowatej wody

Brownies z marcepanem i migdałami

Niezwykłe ciasto dla fanów brownies oraz marcepanu. Efektowne a zarazem dość proste do przegotowania.  Warstwa brownies jest ciężka i zbita, wzbogacona dodatkowo o posiekane migdały,  kremowa masa marcepanowa rozpuszcza się w ustach a całość wieńczy ganache z ciemnej czekolady.  Ciasto zdecydowanie

Kruche ciasto korzenne nadziewane masą marcepanową.

imienia lub upieczonych liter z kruchego ciasta w środku obficie wypełnionych masą marcepanową.Innym typowo holenderskim bardzo popularnym w tym okresie ciastem jest Spekulaas. Na jego bazie piecze się kruche ciasteczka,ale czymś wyjątkowym jest nadziewane ciasto najprawdziwszą masą marcepanową z

Drożdżówki marcepanowe z pistacjami

i odstawić do wyrośnięcia.  Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.  Posmarować masłem.   Marcepan podzielić na kawałki i utrzeć z jajkiem i mlekiem.  Ma powstać płynna, kremowa masa. Masę marcepanową rozsmarować na rozwałkowanym

Tort migdałowy

Składniki Ciasto: 10 jajek, 12 dag margaryny, 20 dag cukru, 15 dag zmielonych migdałów, 15 dag maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag masy marcepanowej, 20 dag serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 2 łyżki cukru pudru, 200 ml kremówki, 1 zagęstnik do śmietany

Tort migdałowy

Składniki Ciasto: 10 jajek, 12 dag margaryny, 20 dag cukru, 15 dag zmielonych migdałów, 15 dag maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag masy marcepanowej, 20 dag serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 2 łyżki cukru pudru, 200 ml kremówki, 1 zagęstnik do śmietany

Rogale Marcińskie

minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Składniki na nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag masy marcepanowej 190 szklanki cukru pudru 10 dag orzechów włoskich 10 dag zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2

Wyborna szarlotka z marcepanem.

konfitury wiśniowej 600 g jabłek 2 łyżki soku z cytryny Wierzch: 200 g masy marcepanowej 100 g masła 30 g cukru pudru 2 jajka 30 g mąki pszennej 100 ml śmietany kremówki nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Sposób przyrządzania: nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Składniki ciasta kruchego

rogale świętomarcińskie

, wraz z migdałami zmielić. Masę marcepanową pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki.   Dzień drugi: Ciasto wyjąć z lodówki ok 20 minut przed przystąpieniem do dalszych czynności .   Białka ubić, pod koniec dodając cukier puder, połączyć z nadzieniem, dodać

Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową

keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał

Rogale marcińskie

świeżych 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru szczypta soli 225 g masła, w temperaturze pokojowej z tego 2 łyżki odjąć do ciasta nadzienie : 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g

TORT MALINOWY ŚLIMACZEK

i wyrównujemy szpatułką powierzchnię. Wkładamy do lodówki do zatężenia masy, najlepiej na noc. Przed podaniem tort dekorujemy. Z masy marcepanowej  formujemy tułowia 3 ślimaczków, czułki robimy z migdałowych paseczków zrobiłam z marcepanu . Plecy ślimaczków smarujemy dżemem i nakładamy na nie

Boże Narodzenie 2015

malinowa 55 zł Puszysta pianka pieczona z białek na kruchym cieście z dużą ilością malin Makowiec 40 zł Tradycyjny, drożdżowy, zawijany, z ogromną ilością maku z dodatkiem masy marcepanowej. Autorski przepis, którego w innej cukierni nie znajdziecie Piernik z marcepanem 60 zł Dwie cienkie warstwy ciasta

Sernik marcepanowy

  Niebanalne połączenie sernika i marcepana ucieszy podniebienia wielbicieli tych smaków. Sernik o cięższej, niezbyt słodkiej konsystencji, zostaje idealnie zrównoważony słodziutką masą marcepanową. Całość dopełnia dodatek dżemu brzoskwiniowego i gorzkiej czekolady. Sernik prosty i szybki w

Rogaliki z Marcepanem i Czekoladą

Rogaliki z ciasta francuskiego, nadziewane kawałkami gorzkiej czekolady i masą marcepanową. Zdecydowanie dla zwolenników wytrawnych wypieków, dla mnie... zupełnie niesłodkie. Mój rogalik regularnie lądował w cukiernicy przed każdym kęsem... i to pomimo lukru. Przepis znalazłam tu . Składniki

Wspólne gotowanie

, jajkiem, dodać rozgniecione widelcem ziemniaki i masę marcepanową pokrojoną na kawałki, mąkę i proszek, zmiksować na gładką masę. Na stolnicy rozwałkować ciasto, wykrawać kółka szklanką, wyłożyć nimi foremki, napełnić masą do 190 , piec 20-25 min.  Po upieczeniu pomalować lukrem cukier puder utrzeć z

BABKA MAKOWA Z MARCEPANEM

, wyjąć z tortownicy. Masę marcepanową rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na koło o takiej średnicy, żeby marcepan przykrył całe ciasto wraz z bokami. Położyć krążek marcepanu na ciepłym ale nie gorącym cieście, lekko docisnąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Jeśli zostanie

Ciasto owocowe-keks

g pokruszonego nugatu ewentualnie można zastąpić nugatową białą czekoladą lub najprościej pominąć 40-50 g mąki do oprószenia owoców Ciasto: 80 g marcepana lub masy marcepanowej 200 g masła 120 g cukru 3 łyżki złotego syropu 5 jaj w sumie 250 g Nasiona z jednej laski wanilii

Piernik staropolski z marcepanem i powidłami

także w zeszłym roku. Tym razem piekłam z połowy porcji. Ciasto przełożyłam powidłami oraz masą marcepanową, którą również przygotowałam sama. Na wierzchu piernika polewa czekoladowa - całość smakowała genialnie! Polecam. : Przepis z blogu Moje Wypieki .  Składniki: *pół kg miodu *2 szklanki cukru

Mazurek z marcepanem i pomarańczami

, mega słodkich i ciężkich ciast. Ciasto: - 350 g mąki - 50 g cukru - 200 g masła - czubata łyżka kwaśnej śmietany - 2 żółtka Wypełnienie: - 6 średnich pomarańczy - 1 cytryna - 30 g cukru - 100 g masy marcepanowej Do przystrojenia: - 2 małe pomarańcze - 1,5 szklanki wody - 1 szklanka cukru - migdały w

Chałka z marcepanem

pistacji 200 g suszonych moreli 200 g masy marcepanowej 1 łyżka cukru waniliowego najlepiej domowego 100 g zmielonych migdałów 100 ml soku pomarańczowego Dodatki: 1 żółtko 2 łyżki mleka płatki migdałowe do posypania wierzchu cukier puder do oprószenia chałki Wykonanie: Mąkę wymieszać z

Kanelbullar z migdałowym twistem

za to dużo : Rozwałkowane ciasto posmarować masłem z cukrem i cynamonem, na to zetrzeć na grubej tarce masę marcepanową. Zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 2-3 cm ślimaczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawić do napuszenia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik

Rogale marcińskie

5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3 4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej

Rożki pistacjowo-marcepanowe

. .   Masa pistacjowo-marcepanowa 10 dag orzeszków pistacjowych 17 dag masy marcepanowej 1 białko  aromat migdałowy Orzechy obrać 65279 z łupinek, zmielić 65279  drobno w blenderze.  Masę marcepanową rozdrobnić 65279 , dobrze wymiesza ć 65279 z pistacjami, doda ć 65279 białko

Mazurek marcepanowy

.     Składniki: Kruche ciasto M. Roux : 250 g mąki tortowej 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru przesianego szczypta soli 2 żółtka   200 g masy marcepanowej krem malinowy powidła dżem ok 300 g płatki migdałów uprażone na suchej patelni 3 - 4 łyżki   Wykonanie

Ciasto marcepanowe z truskawkami

Podczas ostatniej edycji Lubelskiego Kociołka, Marta pokazała ciasto marcepanowe z rabarbarem.  Od razu wiedziałam, że muszę je przygotować.  Nie pomyliłam się. Ciasto jest wilgotne, niezwykle aromatyczne.  Idealne. Dodatek marcepana to jest to.   Talerzyk i czajniczek ze sklepu Westwing

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

obróbka. Niewykorzystane resztki świetnie przechowują sie w zamrażalniku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część

Sprawdzone przepisy na świąteczne łakocie

, utrzeć z margaryną, dodać pokrojone bakalie, wyłożyć na ostudzony biszkopt. Rum z dodatkiem wody wylać na talerz i maczać herbatniki, układać na masę, polać polewą, udekorować.   Snikers Ciasto: - 4 szklanki mąki - 1 2 szklanki cukru - 1 margaryna - 2 jajka - 2 łyżeczki miodu - 2 płaskie

Szwajcarskie ciasto marchewkowe

Szwajcarii, z kantonu Argowii. I nawet jeśli proporcje nie zawsze są podobne, to podstawowe składniki są niezmiennie te same: utarta marchewka oraz mielone orzechy laskowe lub migdały. A na wierzch co kto lubi: można tylko posypać ciasto cukrem pudrem, można ozdobić lukrem i marcepanowymi marchewkami

Marcepanowe Stollen

! nie dodajemy bakalii na sygnał dźwiękowy maszyny, ponieważ nie poradzi sobie ona z wmieszaniem takiej ich ilości w ciasto i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na tyle równych części ile Stollen chcemy przygotować. NADZIENIE: 300-400g masy marcepanowej      Ciasto rozwałkować podsypując mąką na

Marchewkowe ciasto Cudawianki

kokosowo - jogurtowego : Pyszne ciasto wymaga odpowiedniej oprawy czyż nie? Więc zaraz po teście suchego patyczka chociaż był on zbędny, od razu wiedziałam ze zakalca nie ma :D wpadłam na pomysł marcepanowych marchewek z kakaowymi paseczkami i natkami z naci pietruszki, podobają mi się nawet bardziej

Tort Alhambra

jednolitej masy. Surowe ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na pół. Syrop kawowo- rumowy : 65g cukru 65g wody 5g kawy rozpuszczalnej użyłam 3 czubate łyżeczki 90g rumu Wodę zagotować z cukrem do momentu

Autko krzysia

Składniki ciasto: 1 4 kg mączastych ziemniaków 3 jajka 20 dag cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 7 dag mielonych orzechów laskowych 10 dag kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji: 8 dag surowej masy marcepanowej 25 dag cukru pudru

Świąteczny tort drożdżowy z makiem, żurawiną i kremem advokaatowym

go nasączać. Masę makową najlepiej od podstaw zrobić samodzielnie, jest nieporównywalnie smaczniejsza i przepysznie smakuje marcepanem oraz żurawiną. Ciasto przełożyłam kremem z dodatkiem likieru Advokaat, a całość polałam lukrem królewskim. Tort prezentuje się pięknie w przekroju, łatwo się kroi i

Krucha tarta z wiśniami i marcepanem

masy marcepanowej. Na koniec wmieszać do niej wydrylowane wiśnie. Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Wyrównać. Skrawki ciasta z lodówki rozwałkować, pociąć na kawałki i ułożyć w kratkę na wierzchu tarty. Posmarować ją roztrzepanym żółtkiem i posypać cukrem. Gotową tartę piec w piekarniku

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MARCEPANEM, MIGDAŁAMI I RUMEM

wstawić do lodówki na 2 godziny. 2.Mielone migdały i 2 łyżki rumu dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30 cm. 3.Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 X 30cm. Ciasto posmarować

Zimowa tarta z marcepanem

jeszcze ok 10 minut aż lekko się 65279  zarumieni.  Podpieczony spód posmarować konfiturą. Masa marcepanowa:  170g masy marcepanowej 85g masła 50g cukru pudru 2 jajka 25g mąki pszennej Masło utrzeć z marcepanem, dodać p zostale składniki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ponadto

Pierniczki marcepanowe

        Bardzo dobre pierniczki z mojego eksperymentalnego przepisu. Ciasto z dodatkiem masy marcepanowej. Po upieczeniu od razu miękkie, pachnące, aromatyczne. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje i można wycinać ładne kształty.     Składniki: 400 g mąki   1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

resztą składników. Całość wyrobić na gładką, twardawa masę. Schłodzić dobrze w lodowce. Masa marcepanowa: Przygotowaną wcześniej, schłodzoną pastę migdałową rozetrzeć dokładnie z żółtkami, mąką, mlekiem oraz sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Ciasto piernikowe: Mąkę przesiać z proszkiem do

Strucla cynamonowo-migdałowa

Kilka miesięcy temu kupiłam puszkę masy migdałowej i zdążyłam już kompletnie zapomnieć jakie miałam wobec niej plany. 8222 Senior moment 8221 8211 jak mawia mój kolega z pracy. Zainspirował mnie jednak przepis na drożdżówkę cynamonowo-marcepanową mistrza cukierników Pawła Małeckego

Marcepanowe prezenty

ucierając, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia. Następnie przełożyć masę marcepanową na wilgotną lnianą ściereczkę i pozostawić w chłodnym miejscu na dobę. Po tym czasie z masy formować kulki, do każdej wkładają po migdale raczej ich zostanie . Czekoladę rozpuścić z masłem i obtaczać w niej gotowe

Marcepan

marcepanowe wypieki, ale zwykle mam problem ze znalezieniem w jakimkolwiek sklepie poza internetowymi oczywiście czystego marcepanu. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy znalazłam na tym blogu przepis na masę marcepanową. Teraz mogę do woli szaleć z ciastami, bo w każdej chwili da się uzupełnić zapasy

Ciasteczkowy weekend...

jajko i dobrze ubić. Nad miską z utartą masą maślaną przesiać mąkę i kakao. Wymieszać, najpierw drewnianą łyżką, potem czystą ręką tworząc gładkie ciasto. Rozwałkować połowę ciasta na lekko omączonym blacie na prostokąt o grubości około 5 mm. Wykroić 36 ciasteczek. Marcepan podzielić na 36 części. Z

Mazurek marcepanowo-śliwkowy bez jajek

przykrywamy rozwałkowaną masą marcepanową z odciśniętym wzorem kratki. Wierzch ozdabiamy cukrowymi groszkami. Uwagi: Ciasto można wyrobić w misie robota z nałożonymi łopatkami do ciasta lub ostrzami. Aby marcepan nie zmienił barwy podczas oczekiwania  na ciemniejszą, można włożyć pomiędzy warstwę konfitury

Zgubiona podkowa

powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między włakowaniem za każdym razem po 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag masy

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

maśle i cukrze 65279   65279 * * * SŁODKIE PREZENTY * * *       Domowy kajmak dulce de leche     Domowa masa marcepanowa marcepan     Syrop piernikowy korzenny 65279     Krem pralinowy z orzechów laskowych niemiecki nugat 65279     Krem Kinder Bueno     Krem kokosowy

Życzenia świąteczne, pierniczki z Norymbergi i ...

- pieczone na opłatkach dziękuję Aluś:* , mięciutkie, migdałowo-orzechowe z dodatkiem masy marcepanowej. Bardzo, bardzo pyszne! Przepis z Moich Wypieków . Mam jeszcze niespodziankę - już niedługo, w Nowym Roku pojawi się u mnie konkurs! :     Składniki na 20 dużych pierniczków 9 cm średnicy : *150 g

Słoneczny deser z poziomkami

poziomkowa 2 3 szklanki poziomek może być odrobinę mniej 150 g słodkiej śmietanki kremówki 30 0,5 szklanki mleka jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta cukier do oprószenia ciasta ewentualnie masa marcepanowa + barwniki do dekoracji Sposób przygotowania: Odpowiednio rozwałkowane

Miejsca:

Pasto (31)
Maków (28)
Wiśniowa (12)
Poznań (10)
Warta (8)
Brzeg (6)
Lisków (4)
Warszawa (3)
Pawłów (3)