Wszystko o:

ciasto z m±ki razowej

Ciasto z dyni± i m±k± razow±.

      Składniki:   2 szkl. tartej dyni - ¶wieżej lub mrożonej 0,5 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki kakao 0.5 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 1 szkl. m±ki pszennej tortowej 2 3 szkl. m±ki pszennej razowej 4 jajka 3 4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody

Pieczenie chleba - jak i od czego zacz±ć?

bielsza, im wyższy 8211 tym ciemniejsza. Jak± m±kę wybrać? M±ka typu 500 lub 550 sprawdzi się przy pieczeniu bułek. M±ki wyższych typów 8211 650 lub 750 to m±ki najczę¶ciej używane do przygotowania ciast chlebowych. Do chleba często dodajemy m±ki ciemne 8211 m±kę graham typ 1850 lub m±kę razow±

M±ka, królowa wypieków

wymagaj±cych 8222 kleisto¶ci 8217  tj. do wyrobu klusek, pierogów, pizzy, ciast kruchych i francuskich oraz makaronów typ 550 - idealna do wypieku ciast drożdżowych typ 750, 1400, 1850, 2000 -to typy m±k ciemnych , które przeznaczone s± głównie do wypieku pieczywa. typ 2000 to m±ka razowa   typ 3000

Pieczemy domowy chleb

m±ki np. do m±ki razowej czy żytniej sprawia, że chleb jest mniej cięższy niż gdyby był wypieczony z użyciem samej m±ki razowej czy żytniej. Do tego przepisu wykorzystujemy 350 g maki pszennej i 350 g dowolnie wybranej przez nas m±ki chlebowej. Pewnie każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj chleba, np

Co nieco o m±kach

, że nie wiadomo, któr± wybrać... M±ka pszenna jest otrzymana z oczyszczonego ziarna, dlatego też zawiera mniej składników odżywczych. 65279 Najbardziej powszechna, jasna m±ka typu 500 i 550, jest polecana do wypieków cukierniczych obecno¶ć mocniejszego glutenu ułatwia wyrastanie ciasta, m±ka

Chleb litewski

braku melasy użyłam miodu i słodu - wyszło też wspaniale. Składniki porcja ciasta na 2 formy keksowe, ew. 1 foremkę kwadratow± ok. 20x20cm : 500g zaczynu* z maki żytniej chlebowej, 100g otr±b, 200g wrz±cej wody, 2 u mnie 1 łyżki kminku, 350g maki żytniej razowej z tego 25g do uprażenia , 150g

Piekę, ale nie na słodko. Chleb

gor±cy jednak, niżeli na chleb razowy. M±ka do wyrabiania i  podsypywania powinna być zmieszana jak na chleb. Przed wsadzeniem do pieca bochenki posmarować jajkiem rozbitem z wod±. Proporcya m±ki dowolna, ilo¶ć mleka i drożdży zastosować jak wyżej, tak, aby ciasto było gęsto¶ci razowego chleba, lepiej

Czas na baby

ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ¶ciereczk± i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostał± m±k± i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum

Makaron. I to domowy

nożem pokroić ciasto w poprzek w plastry grubo¶ci 6 mm. Każdy plasterek delikatnie rozłożyć i położyć na wysypanej m±ka powierzchni. Cienki makaron do zupy : Postępować tak samo jak w przypadku fettucine, z t± różnic±, że grubo¶ć krojonych plastrów nie powinna przekraczać 3 mm . A makaron do zupy im

Trzy żytnie chleby

, radzę nie dodawać 50g wody do ciasta wła¶ciwego. Zaparka 240g gor±cej wody 60g żytniej maki razowej Zaczyn zakwasowy 30g aktywnego zakwasu żytniego 100 hydracji 85g wody 85g m±ki żytniej razowej Ciasto wła¶ciwe 200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego 100 hydracji 50g wody temp. 20C

Razowe ciasteczka sezamowe z rodzynkami

Znów trochę zdrowia. Ciasteczka z m±ki razowej z sezamem, miodem i rodzynkami, czyli dużo dobrego zamknięte w małych kuleczkach. Nie należy ich piec zbyt długo, bo będ± twarde. Idealnie upieczone powinny mieć z zewn±trz chrupi±c± skorupkę, w ¶rodku pozostać miękkie.       Składniki : 125 g

Tradycyjny chleb wielkopolski

Rychwale kolo Konina. fot.: chleb własnego wyrobu Dobrej jako¶ci chleb na zakwasie jest nie tylko smaczny ale również zdrowy. Chleb dostarcza organizmowi węglowodany, białko ro¶linne oraz błonnik jeżeli do ciasta dodamy m±ki razowej , witaminy z grupy B i E, a także żelazo, magnez, miedĽ, cynk, fosfor

Chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Amber:

co¶ mi dzi¶ Córcia długo zasn±ć nie mogła: . Pełn± listę piek±cych wstawię w wolnej chwili, kiedy tylko znajdzie się u Amber: .           CHLEB RADZIECKIEGO ŻOŁNIERZA Składniki: 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z m±ki żytniej razowej * lub taka sama ilo¶ć zakwasu aktywnego 450g m±ki

Przepisy na ciacho urodzinowe

. rodzynek Przepis: Banany ew. z rodzynkami zmiksować blenderem. Jeżeli ciasto słodzimy czym¶ innym niż rodzynkami można równie dobrze mikserem. Dodać resztę składników, wymieszać łyżk±. Z mieszaniem m±ki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód

Makaron a dieta - fakty i mity

, pewnie będziecie zaskoczeni, bo te drugie wbrew temu czego można spodziewać maj± niewiele mniej kalorii niż zwykłe makarony. Czy zatem opłaca się je kupować? Zdecydowanie tak. Makarony razowe s± bowiem wykonane z m±ki z tzw. pełnego przemiału dzięki czemu trawimy je dłużej i dłużej jeste¶my syci

Chleb i bagietki francuskie - Weekendowa po godzinach nr1

polecam metodę Bertineta . Powierzchni stołu nie należy posypywać m±k±, ani smarować olejem. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, w mikserze 3 1 -5 1 -2 2 . Gluten powinien być lekko rozwinięty. Temperatura ciasta powinna wynosić ok. 24C przyda się tutaj termometr kuchenny . 2. Fermentacja główna Miskę z

Żytnio - pszenny chleb z zaparzan± m±k±

wielka: .                       CHLEB ŻYTNIO - PSZENNY Z ZAPARZANˇ MˇKˇ Składniki ciasta zakwaszonego metoda trzystopniowa, godziny prowadzenia ciasta to: 8, 12 i 3 godziny : 55g zakwasu z m±ki żytniej razowej 55g wody 55g m±ki razowej W pozostałych 2 etapach dodać takie same ilo¶ci m±ki

Odkrywamy pełnię pełnego ziarna

pieczywa. Kontrolerzy stwierdzili, że chleby graham, razowe czy orkiszowe s± razowe tylko z nazwy. Nieuczciwi piekarze mieszaj± m±kę pełnoziarnist± z m±k± biał±, a żeby uzyskać ciemny kolor, dodaj± barwników - słodu lub karmelu. nbsp Chleb chrupki. Takie tekturki. Co w nich jest? Mleko w proszku. Jest

Alzacki chlebek ze słonecznkiem

Chyba zaraziłam się pieczeniem własnego pieczywa.  Tym razem pierwszy raz porwałam się na pieczywo razowe.  No i całkiem przez przypadek, a raczej przez moje roztrzepanie, zmodyfikowałam przepis kuchareczki .  Przeczytałam m±ka razowa, a nie doczytałam, że pszenna.  W zwi±zku z tym zrobiłam

Chlebek na zakwasie

dokarmiać 8221 , dodaj±c za każdym razem po pół szklanki strukturyzowanej wody oraz 4 łyżki z czubem m±ki żytniej razowej typ 2000 ok. 100 g 8211 odstępy czasowe mog± być od 1 do 3 godzin w cie¶cie widać małe dziurki lub wyraĽnie zwiększy się objęto¶ć Odłożyć do słoika 100 do 200 g zakwasu do

ciasto z m±ki razowej

się ze sfermentowanego ciasta ryżowego z dodatkiem fasolki urad. Tej fasolki nie można u nas kupić, dlatego podaję przepis na mniej popularn±, ale równie smaczn± wersję z pełnej m±ki. 1 i 3 4 szkl. m±ki pszennej razowej gar¶ć ¶wieżych li¶ci kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1

Razowe buły drożdżowe z farszem

Czas przygotowania: 1 godzina plus czas pieczenia Gor±ce drożdżowe bułki z razow± m±k±, nadziewane pachn±cym farszem 8211 czy może być lepszy pomysł na obiad? Przepis nie jest trudny, ale czasochłonny. Wysiłek na pewno się jednak opłaci, bo te buły s± absolutnie przepyszne. Nadzienie można

Słodki chleb cynamonowy i wspólne pieczenie

oryginale jest m±ka pszenna razowa, jednak nie radzę używać m±ki typu 2000, jest ona zbyt ciężka, by zrobić z niej taki chlebek jak poniżej...raczej wyjdzie nam gniot. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by czę¶ciowo użyć razowej. Na pewno u pozostałych dziewczyn znajdziecie różne poł±czenia m±k. ¬ródło

Dwa chleby razowe

kilka godzin, do podwojenia objęto¶ci, uważaj±c by ciasto nie przerosło . Piec z par± w 225 st. C termoobieg , przez ok. 45 minut lub aż bochenek postukany od dołu zabrzmi głucho pod koniec można dopiekać luzem, bez foremki . Je¶li chodzi o m±kę gryczan±, tak naprawdę smakuje mi tylko w blinach

Żytni chleb z miodem na cie¶cie zakwaszonym WP 108

temperaturze max 26 - 28 stopni, 8 godzin : 85 g m±ki żytniej razowej 110 g wody Do ciasta zakwaszonego z I etapu dodajemy powyższe składniki, mieszamy, odstawiamy przykrywaj±c niezbyt szczelnie - tak by ciasto zakwaszane oddychało. III etap w temperaturze max 24 - 26 stopni, 4 godziny : 85 g m±ki

Pszenny chleb razowy z ziarnami

Kulinarny aforyzm : Kochaj cierń, co dolega, i kamień, co nuży. Jakże ci słodki będzie kiedy¶ kres podróży . Leopold Staff ¦wietny chleb razowy z tego przepisu. Zmieniłam trochę proporcje m±ki w moim chlebie, ponieważ zabrakło mi m±ki razowej. Zwiększyłam po prostu ilo¶ć m±ki jasnej. Składniki

Żytni chleb radzieckiego żołnierza!

, która generalnie woli chleby lżejsze, mieszanki pszenno - żytnie, rozsmakowała się w tym chlebie. A chleb oczywi¶cie w ramach styczniowej piekarni u Amber.     Składniki: 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z m±ki żytniej razowej ja dałam 375 g zakwasu żytniego 450g m±ki żytniej razowej 15

bułeczki razowe

przesiać obydwie m±ki odsiane otręby z m±ki razowej zgromadzone na sitku też dodać , wsypać sól, br±zowy cukier i zioła, wymieszać. Dodać spieniony rozczyn i resztę ciepłej wody. Wymieszać łyżk±, na koniec dodaj±c oliwę. Ciasto miksować hakiem miksera lub końcówkami do ciasta drożdżowego przez około 10

Skarbnica pomysłów czyli cała Magda w kuchni

: Składniki: 2 ¶rednie cukinie 30 g m±ki pszennej razowej 20g płatków owsianych 2 jajka pieprz ziołowy Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarce o ¶rednich oczkach, dodaj m±kę, płatki owsiane, dobrze wymieszaj i odstaw na 30min. aby cukinia pu¶ciła wodę. Po tym czasie ods±cz z masy wodę po cukinii

Chleb litewski

.   Chleb litewski dwa bochenki Zaczyn 1: 50 g zakwasu 130 g maki żytniej, razowej 120 g wody  Wymieszać i odstawić na 8 - 12 godzin Zaczyn 2: ciasto z pierwszego etapu 90 g m±ki żytniej razowej, drobno mielonej 110 g wody Wymieszać, odstawić na 3 - 4 godziny. Przed dodaniem do ciasta

węglowodanowo i z drożdżami

, dodajemy troche m±ki, ale nie za dużo!!!, je¶li za bardzo zwarte m±ka razowa chłonie płyn! dodajemy ciepłej wody. Najlepiej, kiedy wyrabiane ciasto zaczyna odstawać od ręki. Wtedy formujemy kule z ciasta, zostawiamy w misce przykrytej wilgotn± ¶ciereczk± do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce nap kaloryfer

Chleb pszenno żytni z prażon± m±k± - WP 57

czym dodajemy: 220 g m±ki pszennej typ 650 dałam 110 g pszennej razowej i 110 g typ 500 250 g wody z sol± Znów mieszamy aby składniki poł±czyły się dokładnie i pozostawiamy na 2 1 2-3 godzin. Miskę należy zawin±ć w folię, by ciasto nie obsychało. Po tym czasie ciasto powinno ładnie podrosn±ć

Alzacki chleb ze słonecznikiem

Bardzo polubiłam zapach ¶wieżego pieczywka w domu:- Tym razem skusiłam się na chleb ze słonecznikiem upieczony z mieszanki m±ki pszennej i pszennej razowej. Chleb jest pyszny, mięciutki i pachn±cy, a sam przepis bardzo prosty:- Przepis na ten chleb podała na forum Cincin Johasia, ale pochodzi od

Najwspanialszy lek na stres

i to nie każdym. Ale dzisiaj stoi w¶ród innych rodzajów m±ki: i w hipermarkecie, i w sklepach z tzw. zdrow± żywno¶ci±. Co dalej? Rada pani Lucyny Ć.: 8222 Kwas żytni robi się przez zalanie ciepł± wod± m±ki razowej to samo robi się z jęczmienia ¶rutowego, a będzie klarowniejszy 8221 . Co to

Nowozelandzki chleb z figami i migdałami

. Przepis z ksi±żki The bread Bible. Nowozelandzki chleb z migdałami i figami 1 bochenek Zaczyn -sponge: 115 g m±ki pszennej chlebowej 1 2 łyżeczki drożdży instant 3 4 łyżeczki cukru 175 g ml wody Składniki na ciasto wła¶ciwe: 115 g m±ki pszennej chlebowej 70 g m±ki pszennej razowej 1 2

Chleb codzienny... chyli wakacji ci±g dalszy...

wyro¶nięte i wypełnić formę. Na 30-60min przed wyjęciem chleba z lodówki rozgrzewamy piec do 230st.C, a na jego dno wstawiamy żaroodporne naczynie z 2-3 szklankami wody. Można także spryskać dokł±dnie piekarnik.   Chleb pieczemy 30-35min. 65279     Chleb pszenny razowy z czarnuszk±: Zaczyn: 100g m±ki

A to babka!

baba przeszła różne francuskie modyfikacje, ale jej podstaw± pozostało ciasto drożdżowe.   Zygmunt Gloger w 8222 Encyklopedii staropolskiej tak pisze: 8222 W kilku okolicach babk± nazywaj± pewn± postać garnka. 8211 Baba , inaczej babi kołacz 8211 znane ciasto z pszennej m±ki, wypiekane

Prosty chleb bez wyrabiania

pszennej chlebowej typ 650 lub 750 1,5 łyżeczki soli 2 gramy ¶wieżych drożdży 250 ml wody Do misy do wyrabiania ciasta przesiać m±kę chlebow± typ 650. Dodać m±kę razow± i sól. Wymieszać.  Drożdże rozpu¶cić w ciepłej wodzie temp. max 40 o C . Wodę z drożdżami wlać do misy z m±k± i dokładnie

Powrót do Hamelmana: bagietki i chleb z orzechami włoskimi

pieczywem, jakie w życiu upiekłam, i jedynymi bagietkami, jaki zrobiłam... do czasu bagietek Hamelmana. Podstaw± jest poolish, do¶ć luĽny zaczyn drożdżowy w przepisie nie ma masła czy mleka, obecnych w tych rustykalnych. Nie miałam żadnych problemów ani z wyrabianiem, ani z formowaniem ciasta, a m±ki

Graham na zakwasie

Postanowiłam upiec chleb na zakwasie dokładnie Graham  Wiadomo młody zakwas ma tylko 4 dni im starszy tym mocniejszy ja swój dokarmiałam 2 tygodnie i dzisiaj piekę z niego chleb 1. Zakwas z lodówki: Wyjęłam zakwas dodałam 125 mili letniej wody i m±ki żytniej razowej typ 2000 tyle samo co wody

Typy m±ki

krupczatka - szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów 550 m±ka luksusowa - do wypieku ciast drożdżowych, nale¶nikowych oraz kopytek, knedli, klusek 650 M±ka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych

M±ka 8211 jak to z ni± jest?

zup i sosów Ale nie każdy tak my¶li jeden z producentów pisze na swojej stronie internetowej: M±ka Wrocławska typ-500 - m±ka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, nale¶ników, omletów M±ka Poznańska typ-500 - m±ka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek M±ka Krupczatka

Czekoladowy Weekend - podsumowanie

Chocolate Cake Anna 8211 blog Waniliowo : Cannoli siciliani Aniado 8211 blog Lepszy smak : Razowe ciasto czekoladowe Anulka - blog Słoneczna Kuchnia : Rumiankowa panna cotta z musem czekoladowym Aratka - blog Dwielewe : Czekoladowa moc chilli Asieja - blog Ugotujmy : Herbatnikowe kule

chleb na dobry pocz±tek :

nie mam odpowiednich blaszek, form, dysponuję tylko mał± keksówk± i garnkiem kamionkowym, choć popełniam błędy - ten chleb w swej prostocie zachęca do dalszych eksperymentów. Wiem, że upiekę go jeszcze nie raz. Jest to chleb pszenny. Z odrobin± domieszki m±ki razowej, więc odpowiedni dla tych, którzy

Razowe ciasto orkiszowe z owocami

Miałam ochotę na takie razowe, cięższe, konkretne ciast z owocami. Latem naprawdę rzadko się zdarza, żebym upiekła co¶ co nie zawiera owoców. Skorzystałam z przepisu podanego przez Dorotus , zamieniaj±c m±kę pszenn± razow± naprawdę byłam przekonana, że j± mam na orkiszow± razow± i pszenn± jasn±

Klejah - irackie ciasteczka kardamonowe

Ciasteczka to u mnie w domku schodz± bardzo szybko. Wszyscy je lubimy. Lubi je także moja kompanka od wspólnego pieczenia Margot i nietrudno było j± namówić do ich upieczenia - Ja moje ciasteczka piekłam kilka razy, z wykorzystaniem różnych m±k. Piekłam z m±ki pszennej razowej, pszennej

Weekendowy chlebek Dany

chlebka. Nie chciałam zostać bez chlebka, dlatego niewiele my¶l±c dynię zast±piłam słonecznikiem. Na zdjeciu widać jedne z trudno¶ci jakie napotkałam - Składniki na 2 chlebki, foremki 30 x 11 cm. Dzień poprzedzaj±cy pieczenie. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu z m±ki razowej typ 2000 150 g m±ki

Bułki na zakwasie czyli Lipcowa Piekarnia

przesian± m±kę. Ponownie dokładnie wymieszaj. Miskę z zaczynem włóż do foliowej torby i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Składniki ciasta wła¶ciwego: 140 g zaczynu 315 g m±ki pszennej chlebowej 45 g m±ki orkiszowej razowej 240 g wody o temperaturze 24-25 stopni C 25 g oliwy 8 g ¶wieżych drożdży

Chleb żytni razowy

wilgotny w ¶rodku i chrupi±cy z zewn±trz, ale o wiele lżejszy niż Chleb codzienny. Polecam :   Składniki: Zakwas: 120g startera zakwasu 500g m±ki żytniej razowej typ 2000 400ml wody dałam 600ml, ponieważ mój starter zakwasu był bardzo gęsty i nie chciał wyrosn±ć   Ciasto wła¶ciwe: 900g

Najzdrowsze ciasto ¶wiata

Nazwa ciasta jest oczywi¶cie moj± subiektywn± opini± o nim, ale naprawdę tak uważam: 65279 Jest to razowe ciasto z jabłkami. Ciasto przygotowuję na m±ce żytniej razowej, do tego zamiast oliwy czy masła daję jabłka lub ¶liwki czy gruszki - one nadaj± mu t± bosk± wilgotno¶ć : Przyprawiam

Chleb żytni z melas±

żytni z melas± Składniki: 340 g m±ki żytniej razowej 170 g m±ki pszennej razowej typ. 1850 lub 2000 70 g zakwasu żytniego 1,5 łyżeczki soli 170 g mleka, mleka sojowego, ma¶lanki 170 g wody 2 i 1 4 łyżeczki drożdży instant 30 g melasy 30 g rozpuszczonego masła Wieczorem: Miska nr 1: 60 g

Chleb żytni na zakwasie z otrębami i siemieniem lnianym. Domowy. Najlepszy, najzdrowszy.

na usuwanie złogów tłuszczowych w naczyniach krwiono¶nych i osadów wapiennych w mniejszych tętnicach. nbsp nbsp nbsp Cech± m±ki żytniej jest wysoka warto¶ć odżywcza, na któr± wpływa stopień rozdrobnienia i oczyszczenia ziarna z okrywy owocowo-nasiennej. M±ki żytnie wyższego typu, np. razowa

Weekendowa piekarnia - chleb pszenno-żytni

. Musiałam co prawda pozamieniać m±ki, nie z powodu twórczego podej¶cia do przepisu, tylko z braku innych. Zamiast żytniej razowej dałam żytni± chlebow±, a zamiast pszennej orkiszow± i nie żałuję. Maj± wspaniały smak. Tuż po wyjęciu z pieca ¶rodek chleba był wilgotny i my¶lałam, że to ja co¶ zepsułam, Ľle

Ulubiony chleb Lindy Collister

Collister 230 g białej, nie bielonej, mocnej m±ki 230 g mocnej m±ki razowej z młyna żarnowego 230 g grubo mielonej m±ki razowej pszennej z młyna żarnowego 15 g soli morskiej 2-3 łyżki sezamu i siemienia, pestek dyni, słonecznika 15 g ¶wieżych drożdży 430 ml zimnej wody 2 łyżeczki oliwy m±ka do posypania

Miche z m±ki mieszanej Jeffreya Hamelmana

pracy. Chlebek bardzo mi smakuje, tylko chyba przez to zbyt długie wyrastanie ma mi±ższ zupełnie inny niż u Margot i Tatter. I z jednej strony zrobił mu sie szeroki u¶miech, jakby sie ze mnie smiał - Dzień pierwszy Składniki na zaczyn: 100 g m±ki pszennej T85* 100 g m±ki żytniej razowej 140 g

ABC, czyli to co chciałbyć wiedzieć

organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Najwięcej warto¶ci pod względem żywieniowym ma pieczywo wypiekane z m±ki żytniej, razowej powstaj±cej z przemiału pełnego ziarna najlepiej z dodatkiem pestek np. dyni lub nasion słonecznika. Dodatkowo takie pieczywo z m±ki pełnoziarnistej jest bogate w

Żytni razowy chleb na ciemnym piwie

podarowanej mi ksi±żki. Na podsumowanie obietnicy powiem tylko, że poniżej przedstawiam drugi czyli tuż po pierwszym i jedynym przepis, tym razem na ciemny chleb dla koneserów pumpernikla, piwa lub razowych, słodowych kromek. składniki na chleb: 350 g razowej żytniej m±ki 150g m±ki pszennej, najlepiej

Chleb litewski

zaczynu z m±ki żytniej chlebowej * 100g otr±b 200g wrz±cej wody 2 łyżki kminku 350g m±ki żytniej razowej z tego 25g do uprażenia 150g m±ki żytniej chlebowej 300g wody letniej ok. 1,5 szklanki 1-2 łyżki melasy 1 łyżka soli * Zaczyn ciasto zakwaszone żytnie - 500g Ja zrobiłam go wieczorem

Chleb

!       Składniki: 100 g drożdży 1 kg m±ki pszennej 1 l ciepłej wody 1 i 1 2 łyżki soli 1 i 1 2 łyżki cukru ziarna: słonecznika, dyni, siemienia lnianego otręby pszenne m±ka razowa pszenna m±ka razowa żytnia.   W misce rozkruszyć drożdże, posypać cukrem i rozrobić. Następnie dodać sól i wodę

Chleb wiejski wg Zorry

wody 0,2 g ¶wieżych drożdży lub połowę mniej suszonych 0,2 g soli 65279 Składniki mieszaniny z zakwasem: 170 g m±ki pszennej typ 550 u mnie typ 650 40 g m±ki pszennej razowej 115 g wody 105 g aktywnego zakwasu Składniki ciasta wła¶ciwego: 540 g m±ki pszennej chlebowej 40 g m±ki

Słodki chlebek z cynamonem

. bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni . Składniki ciasta z rodzynkami: 170 g m±ki pszennej razowej u mnie pszenna typ 650 1 2 łyżeczki soli 3 4 szklanki mleka filiżanka rodzynek Wymieszać m±kę,sól i mleko do poł±czenia składników.Krótko zagnie¶ć

Chleb pszenno-żytni z prażon± m±k±

soli Ponownie wyrobić wszystkie składniki.  Przykryć workiem i zostawić na 2,5 - 3 godziny.  Kiedy ciasto wyro¶nie dodać: 600 g m±ki pszennej typ 650   M±kę dosypywać stopniowo cały czas wyrabiaj±c ciasto robiłam to robotem moje ciasto było do¶ć kleiste i nie dało się z niego uformować kuli

Słodki chleb cynamonowy

dobrze się poł±cz±. Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę. Bigę umie¶cić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni . Składniki na ciasto: 170 g m±ki pszennej razowej 1

Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem

, że bardzo nam smakuje: Wieczorem, w przeddzień pieczenia: 100g zakwasu żytniego najlepiej z m±ki żytniej razowej 100g m±ki pszennej razowej 200g m±ki żytniej razowej 130g letniej woda Wszystko wymieszać łyżk±, dodaj±c tyle wody aby utworzyła się miękka masa. Przykryć i pozostawić na noc w

Mój Breton Bread na zakwasie

odrobinkę dalej i nieco zmodyfikowałam ilo¶ć i proporcje m±ki.  Moje założenie było takie, żeby zrobić z połowy porcji.  Okazało się jednak, że przy zakwasie i tej ilo¶ci m±ki ciasto było jednak bardzo wodniste.  Dlatego też zdecydowałam się na zwiększenie ilo¶ci m±ki a do tego dodałam pszenn± razow±

Chleb codzienny

l kwa¶nego mleka 150g drożdży 2 niecki m±ki ok 12 kg miska m±ki razowej ok 2 kg   i mój troszeczkę 6 razy zmniejszony skład : niecały litr kwa¶nego mleka 3 dag drożdży 1 łyżka zakwaszonego ciasta ponieważ nie mam wg oryginalnego przepisu dębowej dzieży, której nigdy się nie myje, a

Chleb pszenno żytni z prażon± m±k±

Dzisiaj upiekłam drug± z propozycji Tili - chlebek pszenno - żytni ze zbiorów Dany. Pyszny, pachn±cy chlebek. Niestety musiałam go przekroić, kiedy był jeszcze ciepły - co widać na zdjęciach mi±ższu. Wieczór przed pieczeniem chleba Składniki na zaczyn: 55 g zakwasu z m±ki żytniej razowej 110

Chleb razowy 80

soli 1 lyzke cukru trzcinowego ok 2 szklanki m±ki żytniej razowej 1 szklanka m±ki pszennej razowej 1 szklanka m±ki pszennej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki mieszam za pomoc± miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego z podro¶niętym zaczynem. 2. Miskę z gotowym ciastem ponownie

100 żytni razowiec z zapark±

m±ki żytniej razowej Wymieszać składniki zaczynu, przykryć i zostawić w temp 21°C na 14 godzin. Ciasto wła¶ciwe: 200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego 100 hydracji 100 g wody o temperaturze 20°C 300 g zaparki 300 g białej m±ki żytniej 720 lub sitkowej 8 g soli Mieszanie

Orkiszowy pie z jabłkami

zrobiłam je z dodatkiem br±zowego cukru, miodu i korzennej przyprawy. Z orkiszowym ciastem smakowało genialnie, najlepiej na ciepło.. z sosem czekoladowym : Uprzedzam jednak że cało¶ć dzięki udziału orkiszowej m±ki razowej smakuje.. do¶ć charakterystycznie, jak to zreszt± na razowy wypiek przystało

Chleb graham na drożdżach

, miodem i stopionym masłem. Dodać wyro¶nięte drożdże oraz letni± wodę. Wyrobić gęste i gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę m±ki, ale nie za dużo 8211 tylko tyle aby można było z ciasta uformować kulę. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć

Bułki razowe ze słonecznikiem

Pyszne i zdrowe - razowe bułeczki z dodatkiem dużej ilo¶ci słonecznika. Idealne na ¶niadanie, do wędliny, ale również na słodko do dżemu owocowego Nie ma to jak domowe pieczywo!   Kto¶ ma ochotę? Zapraszam na bułeczkę!     ¬ródło: Filozofia smaku Składniki: 300 g m±ki żytniej razowej

Razowe ciasto czekoladowe

ciasto posiada taki dodatek : Standardowo zrezygnowałam z polewy czekoladowej. Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony Moje wypieki .    Składniki blaszka o ¶r. 23 cm : 80 g gorzkiej czekolady 1,5 szkl. m±ki pszennej razowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 4 łyżeczki soli 60 g masła o temp

Razowe placuszki serowe na ¶niadanie

wszechstronnie czytaj: także na słodko . St±d zaciekawiły mnie placuszki Hugh Fearnleya z nie¶miertelnego River Cottage Everyday , w wariancie serowym jest też opcja słodka , bazuj±cym na m±ce pszennej razowej któr± ostatnio chętnie dodaję tam, gdzie jej nie przewidziano, tj. np. do ciasta kruchego . Nie

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie

550 ja dałam typ 650 nbsp Ciasto chlebowe: wyro¶nięty zaczyn 600 g m±ki pszennej typ 550 dałam typ 650 50 g m±ki żytniej typ 720 50 g m±ki pszennej razowej 455 g letniej wody 1 do 1 1 2 łyżki soli 120 g ziaren słonecznika lekko uprażonych ja dałam około 60 g nbsp Zaczyn: zakwas

Rustykalny chleb z gruszkami

: 225 g m±ki pszennej chlebowej 25 g m±ki żytniej razowej 6 g soli 8 g  ¶wieżych drożdży 150 g wody zmieszanej z mlekiem pół na pół 20 g miodu 20 g masła 188 ły żeczki ziaren wanilii lub ekstrakt z wanilii 100 g gruszek pokrojonych w kostkę Uwaga : ciasto jest dosyć lepkie! Można je

P7T - węglowodany

okrywy nasiennej, w której poza błonnikiem znajduj± się zwi±zki mineralne. Zatem m±ki o wysokiej stopniu przemiału, będ± to m±ki białe. Natomiast m±ki razowe i produkty z nich wytworzone posiadaj± mały stopień przemiału.  Węglowodany to także słodycze, pieczywo cukiernicze , ale należy pamiętać, że

Chleb pszenno - żytni z prażon± m±k±

Mistrzyni±.                         CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z PRAŻONˇ MˇKˇ  Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z m±ki żytniej razowej dokarmionego 10-12 godzin wcze¶niej 165 g m±ki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki

Po czasie walki o powrót do dawnej wagi

g aktywnego zakwasu żytniego razowego 250 g wody 130 g m±ki żytniej razowej typ 2000   65279 Składniki na ciasto wła¶ciwe: 500 g m±ki pszennej np. luksusowej typ 550 20 g otrębów pszennych 2 łyżeczki soli 100 g słonecznika ok. 2-3 łyżki pozostawić do posypania chleba cały zaczyn

Bułki bagietki z siemieniem lnianym na zaczynie poolish

150g m±ki pszennej pełnoziarnistej, ale nie razowej 25g m±ki żytniej razowej 175g wody Drożdże rozpuszczamy w wodzie, następnie dodajemy obie m±ki i mieszamy na gładkie, gęste ciasto. Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do przefermentowania na 12-16 godzin w temp. pokojowej Ciasto: zaczyn poolish 335g

Lato koniecznie z owocami

. Do tego owocowego 8222 gulaszu 8221 daję cudzysłów, bo gulasz to dla mnie wył±cznie danie węgierskie zrobiłam kluski łyżk± kładzione. Specjalne, z dodatkiem m±ki pszennej razowej. Radzę j± ł±czyć z m±k± pszenn± pełnego przemiału, chyba że się lubi kluski o mocnej konsystencji i bardzo wyraziste

Najlepsze naturalne

. Ostatnio zrobiłam bardzo dobry zakwas kilka łyżek m±ki razowej + ciepła woda, wymieszane razem do konsystencji gęstej ¶mietany i odstawione w ciepłe miejsce, od czasu do czasu dosypywałam łyżkę m±ki, po pięciu dniach zakwas jest już gotowy . No i wtedy zaczęłam eksperymentować z proporcjami m±ki, najpierw

Żytnie korony z słonecznikiem

wła¶ciwego ciasta. Składniki na namoczka: 80g 2 3 szklanki m±ki żytniej razowej lub żytniej ¶ruty 60 g wody 3 - 4 łyżki w temperaturze pokojowej Składniki wymieszać, przykryć foli± i odłożyć do lodówki. 2 dzień Składniki na ciasto wła¶ciwe: 78 g kwa¶nego ciasta cała namoczka 128g m±ki

Chleb żytni razowy ze słonecznikiem WP 76

Składniki na zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego wcze¶niej dokarmionego 120g m±ki żytniej typ 2000 razowej 50g m±ki żytniej typ 720 3 4 szkl wody Wymieszać dokładnie i odstawić w przykrytej foli± misce, w temp pokojowej na 12godz. Składniki ciasta wła¶ciwego: 180g m±ki żytniej typ 2000 100g

Zaj±czki i koguciki wielkanocne, również wersja bezglutenowa

do posmarowania Drożdże rozpu¶cić w odrobinie wody z cukrem 1 . Wymieszać m±ki z sol±. Wlać rozczyn drożdżowy użyłam 3 4 - resztę do bezglutenowego , dodać czę¶ć wody, miód, masło i wymieszać. Stopniowo dolewać wody, je¶li ciasto jest za suche użyłam chyba 120ml . Zostawić w misce do wyro¶nięcia

Co zrobić z m±ki pełnoziarnistej - 10 pomysłów

ciastka pełnoziarniste     Pełnoziarniste ciastka z czekolad±     Pierniczki na choinkę   2. CIASTA      Pełnoziarniste ciasto bananowe      Pełnoziarniste ciasto ze ¶liwkami     Mazurek kajmakowy na razowym spodzie     Piernik z automatu do chleba     Makowiec w kształcie choinki     3

Pan Rustico czyli styczniowa piekarnia u Amber

zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. Składniki ciasta wła¶ciwego: 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g ¶wieżych drożdży ok. 4 g suchych 225 g m±ki pszennej chlebowej + do podsypywania ja do swojego ciasta dodałam 2 spore łyżki m±ki 100 g m±ki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka

Chleb na zakwasie z pestkami dyni

Składniki na ciasto wła¶ciwe: 320 g zaczynu zakwasowego 240 g wody 400 g m±ki pszennej chlebowej typ 650 80 g m±ki żytniej razowej typ 2000 3 łyżki otrębów pszennych 10 g soli 1 łyżka płynnego miodu 0,5 szklanki pestek dyni    Sposób przygotowania : Keksówkę  smarujemy masłem i wysypujemy

Chleb z m±ki z żołędzi

żołędziowy na pewno nie będzie lekki i puszysty. Jako przepis wyj¶ciowy wzięłam  chleb pszenno-żytni na zakwasie , a zakwas z razowej m±ki żytniej hodowałam od zera przez 6 dni. Chleb z żołędzi 150 g m±ki pszennej 100 g m±ki żołędziowej 150 g zakwasu żytniego 1 łyżeczka soli ok 100 ml ciepłej wody M±ki

murzin wielkanocny

m±ki pszennej razowej z otrębami, nieczyszczonej, tradycyjnie była ręcznie mielona na żarnach i przesiewanej na sicie, dzi¶ po prostu razowej. nazwa też może pochodzić od sposobu wypiekania - blachę z ciastem kładziono bezpo¶rednio na rozżarzone drewno, przy dokładaniu drewna unosił się popiół, który

Chleb pszenny z ziarnami

pokojowej. Przed dodaniem do wła¶ciwego ciasta powinien podwoić objęto¶ć, a potem lekko opa¶ć. W dniu wypieku m±kę wymieszać delikatnie z wod± i odsta- wić na 20 - 30 minut.Po tym czasie dodać zaczyn oraz namoczone siemię lniane,a po krótkim wyrobieniu 4-5 min. sól i pozostałe składniki - ziarna

Pomidorowy chleb orkiszowy

się tylko dla ptaków.     Składniki: zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu z m±ki żytniej razowej, 200 g m±ki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, użyłam razowej 2000 200 g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.   Ciasto wła¶ciwe: Cały zaczyn 400 g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z

Chleb pszenno - żytni z prażon± m±k±, czyli Marcowa Piekarnia u Amber

jest: . Musicie go upiec: .                            CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z PRAŻONˇ MˇKˇ Składniki zaczynu: 83 g zakwasu z m±ki żytniej razowej dokarmionego 10-12 godzin wcze¶niej 165 g m±ki żytniej razowej 225 g wody Składniki wymieszać i pozostawić przykryte ja wkładam do foliowej

chleb lawendowy

: 5 szklanek m±ki pszennej razowej 1 szkl m±ki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl zakwasu  2 szkl ciepłej wody 2 łyżki br±zowego cukru 25 g ¶wieżych drożdży 5 łyżek oleju 1 łyżka soli 2 ugotowane ziemniaki ponadto: m±k± do podsypania tłuszcz i płatki owsiane do formy   W dużej misce wymieszać

Chleb na dwóch zakwasach - WP 65

wyj±tkiem soli. Gdy poł±cz± się w niedbał± masę, szczelnie zakrywamy ja po prostu wkładam miskę z ciastem do foliowej torebki i zostawiamy na 45-60 min. autoliza . PóĽniej dodajemy sól i zagniatamy ciasto przez 6 minut w tym miejscu dodam, że musiałam dodać trochę m±ki bo ciasto płynęło . Główna

¦niadanie na szóstkę: bułki razowe z kminkiem i słonecznikiem + dwie pasty jajeczne

i kminkiem Przepis bazowy Liski klik , ja jednak od siebie dodałam kminek i orzechy, podaję zmianach.   Składniki 6 bułeczek : 1 szklanka m±ki pszennej 500 + do podsypania 1 szklanka m±ki razowej 2000 3 4 szklanki wody 10 g ¶wieżych drożdży nie z lodówki! 3 4 łyżeczki soli 1 2

Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z sezamem, czyli Kwietniowa Piekarnia:

wiadomo m±ka m±ce nierówna i różnie chłonie wodę czy pomidorowy płyn . Ja musiałam dosypać troszkę m±ki 3-4 łyżki z lekkim czubem . Ciasto mimo wszystko było do¶ć luĽne. Zamiast składać je więc po razie robiłam to po kilka razy co godzinę ... troszkę poprawiło to konsystencje ciasta, ale nie na tyle

Tabela Kaloryczna 100ml, 100g

chleb razowy na miodzie, 1 kromka 50 g 95 chleb razowy, 1 kromka 50 g 98 chleb sitkowy, 1 kromka 50 g 98 chleb słodowy, 1 kromka 50 g 102 chleb z otrębami, 1 kromka 50 g 103 chleb zwykły, 1 kromka 50 g 102 chleb żytni, 1 kromka 50 g 110 chrzan 68 ciastka delicje szampańskie 400

Polski chleb wiejski na WBD 2011

drożdży opcjonalnie, je¶li zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pomin±ć 300-350 g wody je¶li używamy m±ki żytniej razowej, zwykle trzeba dodać ok. 350 g wody, je¶li jasnej, wystarczy 300 g Je¶li używamy drożdży, należy rozetrzeć je w miseczce z 2-3 łyżkami ciepłej nie gor±cej , wody. Poł±czyć

Polski Chleb na zakwasie - World Bread Day

żytniej daję typ 720 2 łyżeczki soli 10 g ¶wieżych drożdży opcjonalnie, je¶li zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pomin±ć 300-350 g wody je¶li używamy m±ki żytniej razowej, zwykle trzeba dodać ok. 350 g wody, je¶li jasnej, wystarczy 300 g Je¶li używamy drożdży, należy rozetrzeć je w miseczce z

Cupcake Maker

Cupcake Maker to nietypowa aplikacja, w której naszym celem jest przygotowanie wypieków.

Cupcake Maker przedstawia cały proces przygotowywania rozmaitych pyszno¶ci. Zaczyna się od rozbicia jajek, dodania m±ki i tak dalej. Kolejno wybieramy kształt, a póĽniej ustalamy

Miejsca:

Pasto (38)
Warta (37)
Lisków (33)
Warszawa (8)
Kruszwica (8)
Poro (7)
Salt (6)
Maków (6)
Marki (5)
Janów (5)