Wszystko o:

ciasto z biszkoptami

Ciasto fantazyjne z kolorowym biszkoptem

wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do 1 3 dodać kakao i wylać na jasne ciasto, łyżką lub widelcem wymieszać w jedną stronę robiąc k oacute łka. Piec w 180 stopniach przez 30 min. Blaszka 36 20 cm. nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp nbsp Galaretkę wymieszać z żelatyną, rozpuścić w

Ciasto cappuccino z wiśniami na makowym biszkopcie

Kawę z wiśniami odkryłam już jakiś czas temu. Jako, że jest to genialne połączenie postanowiłam do niego wrócić. Tym razem do biszkoptu dodałam trochę maku, wiśnie przesmażyłam i dodałam do nich galaretkę. Masa jest zrobiona na bazie serka mascarpone i jak dla mnie jest to właśnie najważniejsza

Makowo- kokosowe ciasto z biszkoptami

do 3 4 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta, a na niej układać biszkopty nasączone alkoholem ja użyłam rumu wymieszanego z herbatą . Wierzch ozdobić polewą czekoladową kupiłam gotową czarno- białą

Ciasto z serkiem mascarpone i biszkoptami

Biszkopt: 4 jaja 1 szklanki mąki 190 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki wody Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, ubite na sztywno białka oraz wodę i proszek do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok. 30 minut w

Dietetyczne ciasto warstwowe na biszkopcie z truskawkami :

BISZKOPT: 6 jajek 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka słodziku w płynie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 0,5 1 łyżka mleka granulowanego odtłuszczonego Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Wyjdzie dość gęste ciasto

Ciasto makowe z biszkoptami

nagrzanego piekarnika, piec około 35 minut w temp 170 stopni. Masło utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, śmietaną i nutellą na puszystą masę. Przyprawić do smaku aromatem i sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę, posmarować połową masy, ułożyć biszkopty skropione rumem, wyłożyć resztę

ciasto toffi z biszkoptami

rozsmarowaćna wierzchu ułożyć biszkopty nasączone resztą kawyśmietane ubić z cukrem pudrem usztywniaczem lub żelatynąwylać na biszkoptyna końcu zalać galaretkąsmak galaretki można oczywiśćie zmienić,ciasto jest dość słodkie wiec radziłabym nie słodzić kawy do pączowaniaprzepis pochodzi z miesiecznika CIASTA

Ciasto z biszkoptami, galaretką i kremem ajerkoniakowym

.Oetker - kostka miękkiego masła - 200 - 250 ml mleka - galaretka czerwona - okrągłe biszkopty     Jaja utrzeć z cukrem do białości, powoli dodawać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Dużą, prostokątną formę wysmarować masłem tylko dno! i wysypać bułką tartą. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika

Lekkie ciasto z kremem i czereśniami w galaretce biszkopt z galaretką i z owocami

przesianą mąkę i zmielone migdały lub łyżką . Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 35 25cm. Piec około 20 minut w temperaturze 170 o C. Wystudzić a następnie przekroić na pół. krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i z masłem. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałą szklankę mleka z jajkiem i obiema

Cappuccino

Ciasto to pochodzi z dużego zbioru przepisów siostry Anastazji, ale nie bardzo pamiętam z której książki, zresztą przepis jest genialny. Biszkopt jest mięciutki i taki puszysty, ciasto kokosowe chrupiące i bardzo słodkie, a masa to taką jaką pamiętam z dzieciństwa delikatna, aksamitna i teraz

Tort Jubilat

Przepis na tort pochodzi z gazety Smacznego ! ze stycznia 1998 no i oczywiście musiałam go lekko zmodyfikować, a mianowicie zmieniłam lekko krem i dołożyłam jeszcze do niego biszkopt orzechowy. A wracając do ciasta było przepyszne, delikatne, mało słodkie więc można było się skusić jeszcze na

Tort na 2 urodziny mojej córeczki Julki

dodajemy kokos i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Z mąką i kokosem..................................................................... Ciasto również wylewamy na wysmarowaną papierem do pieczenia nbsp średnią foremkę i pieczemy tak jak pozostałe biszkopty. Biszkopt kokosowy przed pieczeniem

Tort orzechowo-makowo-kawowy

Pyszny, delikatny, o zróżnicowanym smaku torcik z każdym kęsem coraz lepszy. Zrobiony specjalnie nbsp dla mojego ukochanego męża w dniu urodzin. Kochanie wszystkiego naj,naj,naj odemnie i od naszej córci !!! nbsp Składniki: biszkopt orzechowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 2

Sposoby na zakalec

cytryny ułatwi ubijanie. 5.Czerstwy biszkopt Długo przechowywany biszkopt staje się twardy i kruszy się. Aby przywrócić mu świeżość, ciasto wystarczy obficie skropić sokiem owocowym lub winiakiem. 6. Piana z białek Białka ubiją się na bardzo sztywną pianę, gdy pod koniec ubijania doda się niewielką

Testujemy świąteczne ciasto. Dla początkujących

. W naszych cukierniach biszkopt i cwibak to na ogół dwa różne wypieki z ciasta biszkoptowego. A przy tym biszkopty stały się wyrafinowane. Dodawano do nich masło. Jaja z cukrem ubijano na parze. Oddzielnie dodawano żółtka, oddzielnie pianę z białek. Jak widać, ludzkość kocha komplikacje. Pamiętam z

Zamek Księżniczek

ostatnią warstwę czekolady i kremu a na wierzch nakładamy ostatni biszkopt różowy. Boki i wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kemu. Na ciasto nakładamy rozwałkowaną na cienki placek masę cukrową i formujemy kwadrat. Jak na zdjęciu. Kolejną rzeczą jaką robiłam były dwa kolejne piętra tortu. Czyli z

Ciasto capuccino dieta Dukana, faza II i wyjazd

nbsp nbsp Wyjeżdżamy na trzy tygodnie do Polski, ale zostawiam was nbsp z pysznym ciachem do kawy. Do zobaczenia wkrótce !!! nbsp Składniki: biszkopt: 4 jajka 2 białka 2 łyżki słodzika w proszku 4 łyżki mazeiny skrobi kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata

Ciasto Pijak

            Ciasto pijak 8211 ostatnio pokazywałam wam bardzo proste i tanie ciasto z ananasem 8211 puszyste, wilgotne, bardziej codzienne 8211 dziś wypasiona wersja 8211 ciasto z kremem, przekładane, kolorowe, efektowne. Ciasto pijak to puszysty biszkopt jasny i biszkopt

Ciasto capuccino

Przepis z http: magicznakuchnia.blox.pl html Ciasto capuccino dieta Dukana, faza II i wyjazd Wyjeżdżamy na trzy tygodnie do Polski, ale zostawiam was  z pysznym ciachem do kawy. Do zobaczenia wkrótce !!! Składniki: biszkopt: 4 jajka 2 białka 2 łyżki słodzika w proszku 4 łyżki

Ciasto Kawowe

łyżki kawy sypanej nbsp Masę kremowo-kawową: 1 litr śmietany kremówki 2 torebki cukru waniliowego 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki kawy sypanej nbsp Przygotowanie ciasta kawowego. Z podanych składników na biszkopt jasny, pieczemy dwa oddzielne biszkopty. Jajka ubijamy z cukrem

Biszkopt - najlepszy przepis

  Kluczem do każdego idealnego tortu jest idealny biszkopt.  Nawet jeśli przełożycie go najbardziej wyszukanymi kremami i pięknie udekorujecie, ale Wasz biszkopt nie będzie puszysty i delikatny, nie będziecie w pełni zadowoleni z efektu końcowego. Za to przygotowany w odpowiedni sposób, a

Dwa biszkopty: jasny i ciemny

książeczce: w wydanej w roku 1990 pozycji, zatytułowanej 8222 Ciasta słodkie i wytrawne 8221 , autorstwa Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego . Pierwszy biszkopt, jasny, piekłam latem, gdy były porzeczki. Po upieczeniu przekroiłam go i przełożyłam bitą śmietaną z porzeczkami. Myślę, że teraz

Ciasto kukułka

pozostanie w kremie. Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. nbsp nbsp nbsp Ciasto kukułka Składniki- biszkopt: 6 jaj 4 5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia nbsp Krem kakaowy: 300 ml śmietany 30 1 czubata łyżka

Aby poprawić nastrój podczas podłej pogody...

wierzch będzie się lekko uginać pod naciskiem palców, a krawędź bardzo lekko dostawać od brzegu formy. Nie trzymaj biszkoptu zbyt długo w piekarniku, bo pokruszy się podczas zwijania. Powinien być miękki i gąbczasty. Blaszkę z ciastem wyjąć z piekarnika, posypać warstwą cukru pudru grubości niecałych 2

Abc udanego biszkoptu

się identycznie jak powyżej z całych jaj ubijanych na parze . Różnica polega jedynie na tym, że ubija się same białka z cukrem. Idealne ciasto dietetyczne. Wasze sposoby na ciasta biszkoptowe: Biszkopt, który zawsze się udaje Biszkopt niezawodny Biszkopt z 6 jajek Rewelacyjny biszkopt do tortów

Tort motylek- przepis

szypułek i pokrojonych w kostkę truskawek. Najgrubszy krążek ciasta układamy na spodzie tortownicy. Nasączamy go równomiernie 2 5 herbaty z limonką. Gdy galaretka z truskawkami zacznie mocno zastygać, wykładamy ją na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, lekko

Rogale Marcińskie - najlepszy przepis

  Rogal marciński to tradycyjny dla obszaru województwa wielkopolskiego wypiek z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku i bakali, przygotowywany 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. W ostatnich latach, dzięki promocji w mediach, rogale marcińskie stały się popularne praktycznie w

Tort czekoladowo - kajmakowo z musem truskawkowym i 6 urodziny bloga

sensie dekoracji .... jakoś pomysłu totalnie zabrakło... toteż na wierzchu pojawiły się po prostu M amp M-sy.                               Tort wyszedł naprawdę pyszny, puszyste biszkopty, a pomiędzy delikatny krem ... no i te truskawki: . Serdecznie polecam ... nawet jako wypasione ciasto na

Różowy tort na urodziny dla dziewczynki

udało i goście byli zachwyceni.  Najwięcej trudności miałam z wyborem tortu. Wiedziałam, że obowiązkowo musi być biszkopt, krem ze śmietany i mascarpone oraz konfitura z róży. Bijąc się z myślami postanowiłam ciasto udekorować masą maślaną z przepisu Doroty z Moje Wypieki i choć tort prezentował się

Tort Tiramisu z malinami

równomiernie uciekły z ciasta**. 65279 Dalej ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować biszkopt dzień wcześniej. Przed przygotowaniem tortu wierzch biszkoptu przyciąć na równo, a następnie przekroić na 4 blaty. Przygotować krem. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty krem. Osobno ubić

Tort ananasowy

przełożyć do nich po 1 3 ciasta*. Piec przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni piekłam trzy biszkopty jednocześnie, z termoobiegiem 65279 . Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je w formie na podłogę. Przestudzić w temperaturze

Tort piętrowy

dobrze wszystko docisnęłam. Samą górę biszkoptu z wierzchu lekko obkroiłam nożem tą przypieczoną skórkę, tak by na wierzchu był miąższ ciasta po to by śmietana lepiej się przykleiła. Przełożony masami biszkopt posmarowałam na górze i po bokach cienką warstwą bitej śmietany i wstawiłam do lodówki na

CIASTO ARCHITEKTA

nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.   Przekładanie ciasta :  Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny.   Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową. W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami

. Dlatego polecałaby wypróbować ciasto na sylwestra idealnie nadaję cie na taką okazję kiedy już nasze pociechy pójdą spać. Jeżeli zaś nie macie owoców z nalewek to ciasto również wyśmienicie smakuje z owocami z kompotu lub w sezonie letnim ze surowymi owocami. nbsp Składniki: Biszkopt: 1 2 kostki

Najlepsze ciasto na świecie- truskawkowe love:

polonistycznymi o ile jakieś mam:D , ale chyba nie po to wchodzicie na bloga o pieczeniu, aby czytać opowiadania, prawda?  No więc, truskawkowe love to taka moja nazwa tego ciasta. Pierwsze i najważniejsze to, to,że: - To nie jest sernik, ani żaden biszkopt z galaretką. To najwspanialsze ciasto na świecie

Urodzinowy tort Lili

. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 186 C około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka . Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je w formie na podłogę, najlepiej z 2-3 razy. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić, dopiero wówczas wyjąć

Tort - księżniczka- lalka Elza

- brak w nim nbsp sody i proszku do pieczenia. nbsp Biszkopt pięknie wyrasta, nie opada i jest cudownie równy i delikatny. nbsp Rzucany biszkopt jest w moich kulinarnych rankingach jednym z najfajniejszych nbsp wynalazków . nbsp Składniki na biszkopt: 10 jaj z wolnego wybiegu 2 szklanka

CIASTO ARCHITEKTA

nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta. nbsp Przekładanie ciasta : nbsp Banany obieramy kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny. nbsp Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową. W ciemnym biszkopcie

Ciasto z bananami

8222 Pyszne ciasto z bananami składające się z biszkoptu kakaowego przełożonego kremem czekoladowym z nutellą : oraz bananami.. Całość wykończona ubitą śmietanką z dodatkiem nasączonych w kawie biszkoptów. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczne ciasto to warto pomyśleć nad poniższym

Tiramisu

dla Was wystarczająco słodki ! Z całości kremu odejmujemy 4 łyżki i smarujemy nimi nasączony spód biszkoptu. UWAGA: Musimy robić to bardzo delikatnie, aby drobinki wierzchniej warstwy biszkoptu nie odrywały nam się od ciasta, jednym ruchem rozprowadzamy krem. Przygotowujemy sobie 16 sztuk biszkoptów

Tiramisu z malinami

stopniowo cukier puder. Mascarpone zmiksować, dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Maliny rozmrozić. Kawę wymieszać z amaretto. Biszkopt nasączyć kawą, wyłożyć na niego połowę kremu, rozsmarować. Ułożyć jedną warstwę biszkoptów 8211 biszkopty maczać w kawie, a

Tort tiramisu na biszkopcie

z mąką ziemniaczaną i delikatnie ale dokładnie mieszamy w jedną stronę, zagarniając także mąkę, która opadnie na dno miski . Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony

Ombre rose cake tort w róże

warstw Jeśli nie macie dwóch foremek i piec będziecie biszkopty po kolei lub obawiacie się, że misa miksera nie pomieści takiej ilości ciasta, przygotujcie każdy biszkopt osobno, z połowy ilości składników, które podałam, czyli wg.ilości podanych np.   tutaj szklanka ma 250 ml 10 jajek 1 i  189

Smerfetka

przez około 30 min. najlepiej sprawdzić patyczkiem . Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasto z formy i odwrócić do góry dnem. Krem: Kiedy biszkopt stygnie, przygotować krem. Zagotować dwie szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać

Urodzinowy Zuger Kirschtorte- tylko dla dorosłych

Zapraszam na kawałek niezwykłego Zuger Kirschtort-u. Ciasto wywodzi się ze szwajcarskiego miasteczka Zug, gdzie lokalny cukiernik, Heinrich Höhn, upiekł je po raz pierwszy w 1921 roku. Tort stanowi ciekawe połączenie orzechowych płatów bezowych, kremu maślanego z biszkoptem, bardzo mocno nasączonym

Cesarz Fryderyk Wilhelm i jego tort.

zaopatrzyłem się w potrzebne ingrediencje i w pewien ciepły, czerwcowy wieczór zamknąłem się w kuchni i zacząłem z właściwą sobie werwą uprawiać kulinarną magię.             Spód. Spód musiał być czekoladowy i kruchy. Ugniotłem dzielnie ciasto, wsadziłem do lodówki, jak kazali i zabrałem się za część wiśniową

Łabędzi puch

Staram się gotować sezonowo. Jednak czasem nachodzi mnie ochota na coś, co z obecną porą roku nic wspólnego nie ma. Na przykład na ciasto z kremem w środku lata, kiedy powinno się wykorzystywać jak najwięcej świeżych owoców i warzyw. Tak też było i z tym ciastem. Po raz pierwszy zjadłam je niedawno

Ciasto architekta

  Choć ciasto jest dość pracochłonne, warto się potrudzić dla efektu wizualnego i smakowego: Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 1szkl cukru 1szkl mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 4 jajka 3 4szkl cukru 1 2szkl mąki 2łyżki kakao 1łyżeczka proszku do

Klasyczny tort orzechowo-kawowy

Klasyk w śród tortów, orzechowo-kawowy, jeden z ulubionych mojej Julci jak się okazało. Orzechowe ciasto z pyszną kawową masą, chodź niezbyt słodki za to bardzo kaloryczny, a to za sprawą dużej ilości masła. Tort idealny na święta lub nadchodzący karnawał, ja piekłam go na imieniny. nbsp

O pisarzach i jedzeniu

ciasto na biszkopt, które rzuciła teraz na stół wysypany mąką... 8221 Oj, niedobrze to wygląda, marna perspektywa dla biszkopta, który przecież rośnie w piecu wyłącznie dzięki pęcherzykom powietrza, dlatego należy się z nim obchodzić troskliwie, ostrożnie i nadzwyczaj delikatnie. A tu ktoś nim rzuca o

tort czekoladowy z nutellą

przeciągnąć przez biszkopt 8211 nitka zadziała jak najlepszy nóż. Z drugim nacięciem postąpić dokładnie tak samo. Biszkopt najlepiej przecina się na drugi dzień po upieczeniu. Gdy biszkopt będzie przecięty przygotować poncz do nasączenia ciasta. Cukier rozpuścić w 189 szklanki ciepłej wody, dodać sok z

Tort świnkowy

tylko dno . Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 186 C około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka . Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3

Ciasto szachownica - przepis

, przygotowałam krem i zaopatrzona w ostry nóż oraz długą linijkę przystąpiłam do składania ciasta. Jakież było moje zaskoczenie kiedy okazało się, że samo złożenie ciasta zajęło mi raptem 15 minut. I że chociaż wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Natomiast jest przepyszne i od razu stało się jednym z

Kantyczka

marmoladą jabłkową. 4. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z makiem. 5. Na ciasto z makiem dajemy pozostałe biszkopty posmarowane również z obu stron marmoladą jabłkową. 6. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem. 7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut. 8. Po upieczeniu

Makowiec na biszkopcie

mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 25min. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić

Malinowo-jeżynowo-czekoladowe tartaletki

foremki z biszkoptu powycinać krążki wielkości tartaletek wewnątrz . Korpusy z ciasta przy pomocy pędzelka wysmarować wewnątrz dno i boki ganachem czekoladowym. Krążki biszkoptu zanurzyć w syropie, włożyć do wnętrza korpusów z ciasta. Wierzch posmarować ganachem. Przy pomocy tej samej okrągłej foremki

Sernik gotowany na biszkopcie

serowej na biszkopt upieczony z 4 jaj, następnie równomiernie rozłożyć wiśnie. Przykryć kolejnym biszkoptem, wylać pozostała masę serową, przykryć biszkoptem, lekko docisnąć. Odstawić ciasto do ostygnięcia.   Wierzch: Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem. Wylać polewę na ciasto. Wstawić ciasto do

Tort bananowo-truskawkowy na Dzień Taty

przylegał do biszkoptów. Nakładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczami. Wykładamy ją na ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.

Bananowiec na biszkopcie

Jabłuszko . Ten oto bananowiec na biszkopcie jest przepysznym ciastem. Jego spód to delikatny, bezglutenowy biszkopt, upieczony na mące kukurydzianej a wierzch to spora ilość galaretki z mnóstwem startych na tarce bananów. Bananowiec na biszkopcie jest bardzo prosty do przygotowania a pracę można

Słodka Galeria ciast, ciasteczek i innych pysznych słodkości:

foteczki: Zapraszam w podróż słodkości: Biszkopt przełożony bitą śmietaną z dżemem z czarnej porzeczki, całość wieńczy malinowa galaretka z winogronem... ulubione i najczęściej pieczone ciasto u mnie w domu to właśnie biszkopt z bitą śmietaną, galaretką i owocami: Biszkopt z bitą śmietaną z

Ciasto z musem czekoladowym i Nutellą

  Ktoś chętny na bardzo słodkie, niesamowicie czekoladowe, odrobinę alkoholowe i niewyobrażalnie pyszne ciasto? Z podanych proporcji wychodzi duża blacha wysokiego ciasta, ale jest to jedno z tych ciast, które pomimo swojej słodyczy znikają w tempie ekspresowym. Proponuję Wam upiec biszkopt dzień

Ciasto Latte Macchiato

Z tym ciastem od początku było mi nie po drodze. Pierwszy biszkopt, który upiekłam wg przepisu autorki całkowicie mi nie wyszedł. Był smaczny, ale płaski jak podeszwa i absolutnie nie nadawał się do przekrajania nie zmarnował się on jednak..wykorzystałam go do przygotowania małych, pysznych

Ciasto Dyplomaty

jest takie oczywiste, gdy mamy do czynienia z ciastem francuskim, cały sekret w karmelu, którym pokryty jest każdy blat..., ale o tym później. Jest przy nim troszkę pracy, dlatego też warto podzielić przygotowania na dwa dni, w pierwszy dzień wieczorem upiec biszkopt i przygotować krem budyniowy, a w

10. Bluberry fields forever z truskawkami

Bardzo lubię piec ciasta. I je konsumować, co niestety odbija się w sposób widoczny, dlatego staram się nie piec częściej niż raz na dwa tygodnie, a czasem są nawet miesiące, kiedy nic nie upiekę. Moja historia z biszkoptem jest... burzliwa. Z jednej strony jest to ciasto, które piekłam jako 12

Tort Ambasador

............................................................... Do ubitych białek dodajemy kokos i proszek do pieczenia , a następnie dokładnie wszystko mieszamy. Piana z białek z kokosem i proszkiem do pieczenia..................................... Cisto na biszkopt wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt przed pieczeniem

Ciasto Jamajka - przepis

, przekrawamy je na pół i nacieramy sokiem z cytryny. Przygotowane w ten sposób układamy ciasno na biszkopcie. Jeśli banany nie są wystarczająco długie, kolejnego banana układamy w poprzek aby cały biszkopt był nimi pokryty. Na banany przelewamy tężejącą galaretkę i od razu wstawiamy ciasto do lodówki na około

Tort kajmakowy czyli o czytaniu ze zrozumieniem :

temperaturze 160 - 170 stopni około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka . Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od

Biszkopt Wenus

przesiać, dodać budyń lub kisiel i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce mąkę z proszkiem i budyniem.Cały czas delikatnie ale bardzo dokładnie mieszać całość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyr oacute wnać powierzchnię biszkoptu. Piec w

Biszkopt Wenus

przesiać, dodać budyń lub kisiel i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce mąkę z proszkiem i budyniem.Cały czas delikatnie ale bardzo dokładnie mieszać całość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyr oacute wnać powierzchnię biszkoptu. Piec w

Biszkopt Wenus

przesiać, dodać budyń lub kisiel i proszek do pieczenia wszystko dokładnie wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce mąkę z proszkiem i budyniem.Cały czas delikatnie ale bardzo dokładnie mieszać całość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyr oacute wnać powierzchnię biszkoptu. Piec w

Tort BMW

, dla kokosa i Malibu też znalazłam miejsce i oczywiście marcepanu, który tez bardzo lubi. Nic dodać nic ująć zarówno wizualnie jak i smakowo tort BMW to był strzał w dziesiątkę! Dodam jeszcze tylko, że przepis na biszkopt pochodzi z tego pr zepisu .       Składniki : Biszkopt : 6 jajek 140 g

Ciasto czekoladowe z wiśniami

8222 Istna rozpusta czekoladowa... Idealne propozycja dla czekoladocholików : . Połączenie dużej ilości czekolady, wiśni, kremu czekoladowego oraz trufli czekoladowych 8230 Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptu czekoladowego przełożonego delikatnym kremem czekoladowym na bazie śmietanki

Tort czekoladowo-truskawkowy

inspirowałam się tym zdjęciem.   Biszkopt kakaowy: 6 jajek w temperaturze pokojowej 200g cukru 210g mąki 30g kakao Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. 1 3 ciasta przelać do tortownicy o

TORT ZIMOWY

ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem. Drugiego dnia Na nasączonym makowym krążku rozsmarować konfiturę, na niej umieścić krem z białej czekolady, wyrównać powierzchnię

Ciasto Dyplomaty

przesiać i delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Ciasto rozprowadzić na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić biszkopt i piec 15-20 minut, wystudzić. Poncz: 70 g wody 30 g cukru 25 g jasnego rumu Wodę wymieszać z cukrem, dodać rum.  Krem

Tort Zamek jak z Krainy Lodu

jak tylko zobaczyłam minę Julki jak patrzy na tort,,,,,,,,, bezcenne. nbsp Tort Zamek jak z Krainy Lodu. Składniki na tort zamek jak z Krainy Lodu. Biszkopt na dużą tortownicę: 4 jajka x 3 4 łyżki cukru x3 4 łyżki mąki tortowej x3 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia x 3 szczypta soli x 3

Przepis nr 24 - tort idealny

wykładamy na wierzch trzeciego płata. Pokrywamy boki ciasta kremem i wykładzamy. Na tę warstwę nie wykładamy już owoców, jeśli chcemy nałożyć wycinane z biszkoptu kształty. Jeśli ozdabiamy tort owocami, posypkami lub samymi barwnikami możemy wyłozyć owoce.** Schładzamy przed podaniem min godzinę w lodówce

Kakaowy biszkopt z bananami i bitą śmietaną

               Mieliśmy ochotę na jakieś lekkie ciasto z bitą śmietaną. Postanowiłam więc przygotować kakaowy biszkopt z bananami i bitą śmietaną z kropelkami czekoladowymi. Połączenie bananów i czekolady to jedna z naszych ulubionych kompozycji. Ciasto za pewne jest już wam dobrze znane tylko

Tutti Frutti

, wcześniej nasączając je roztworem z wody i cukru waniliowego bądź kawy, alkoholu. Opłukać owoce, wysuszyć je i przełożyć na wierzchni biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki. Zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu, lecz dodając odrobinę mniej wody. Poczekać, aż ostygnie, włożyć do lodówki i odczekać

Murzyńskie cycki

Ilekroć słyszę nazwę tego ciasta, zawsze czuję się odrobinę zażenowana. Okrągłe biszkopty ozdobione rodzynkami wywołują bowiem najprostsze skojarzenie z kobiecym biustem. Mimo dosyć prymitywnej nazwy, porównanie kobiecych piersi do biszkoptów i rodzynek* można uznać za apetyczne pochlebstwo

Truskawkowe torciki w tartaletkach

przepis. Ciastka wyszły naprawdę bardzo efektowne i smaczne. Wszyscy byli zachwyceni. Kruche spody, mus z mango, obficie nasączony delikatny biszkopt, lekki krem śmietankowo-jogurtowy i sos z truskawek. Brzmi wspaniale, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Przygotowanie tartaletek rozłożyłam sobie na dwa

Tort czekoladowy z wiśniami

Na urodziny mojego męża upiekłam tort czekoladowy z wiśniami według własnego pomysłu. Najbardziej smakowała mi chrupiąca bezowa część połączona z kremem czekoladowym, pychotka! 65279 Składniki na biszkopt zwykły: 6 jaj 1 1 2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru

Cycki murzynki

wody z cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu Sposób przygotowania: CIASTO BISZKOPTOWE: Białka prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier i cukier aniliowy. Gdy piana jest sztywna dodajemy jeszcze żółtka i miksujemy przez chwilkę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do

Tort Marcepanowy Starowiedeński Tort Ponczowy

zupełnie mi nie wyszedł i zastąpiłam go biszkoptem z Ciasta Kubusiowego , który idealnie wyrósł i nie opadł.   65279 Składniki na tortownicę 18cm: 1. Biszkopt: 3 jajka 3 4 szklanki cukru 1 i 1 2 łyżeczki octu 1 i 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 3 szklanki mąki pszennej 1 3 szklanki mąki

Tort od serca dla serca

- pozostała masa jabłkowa - cienka warstwa masy budyniowej - biszkopt - na to krem czekoladowy. Udekorować wedle uznania. Rada: biszkopt po upieczeni gdy lekko ostygnie wyjąc z tortownicy i odwrócić do góry nogami w ten sposób uzyskamy plaski biszkopt wyłożyć na papier zapobiegnie przyklejeniu się ciasta

Tęczowy tort aka Rainbow Cake

kilkanaście sekund miksujemy na gładką masę   Przystępujemy do zbudowania ciasta  Na paterze układamy biszkopt FIOLETOWY, skrapiamy go delikatnie ponczem, wykładamy na niego konfiturę z czarnej porzeczki i przykrywamy całość cienką warstwą kremu następnie kładziemy biszkopt NIEBIESKI, skrapiamy go

Ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami

Biszkopt idealny, lekko kwaśny krem brzoskwiniowy i kruche bezy. Ciasto wprost wymarzone na karnawałowe przyjęcie. Baza ciasta - biszkopt, to moje nowe odkrycie z TEJ strony . Puszysty ale nie suchy , delikatny, idealnie płaski, po prostu wspaniała baza do ciast z kremem, tortów, placków z

Ciasto Lion

alternatywa dla herbatników których i tak mamy dwie kolejne warstwy oraz dlatego, żeby ciasto było ciut wyższe. Ale oczywiście jeśli nie chcemy piec biszkoptu, zamiast niego na spodzie możemy ułożyć po prostu warstwę herbatników. Kolejną modyfikacją była masa z serkiem mascarpone 8211 ten standardowy

PIJANY PRZEKŁADANIEC

Zwany także pijakiem. Ostatnio bardzo popularny i często przeze mnie robiony. Ciasto składa się z kilku warstw na spodzie mamy biszkopt z dżemem morelowym, następnie ciasto makowo - kokosowe, pyszny krem, biszkopty namoczone w ponczu oblane pyszną polewą czekoladową. Aż ślinka cieknie... Ciasto

TORT JABŁKOWY

Przepyszny, aromatyczny tort składający się z kilku warstw smaków, które idealnie do siebie pasują. Polecam. Warstwy tortu to biszkopt cynamonowy, aromatyczne prażone jabłka ,biszkopt kakaowy skąpany w masie śmietankowej z dodatkiem serka homogenizowanego, biszkopt cynamonowy z polewą czekoladową

Sernik Stefana

Zrobiłam wiele serników na zimno, ale ten sernik jest niczym tort. Pracochłonny i wyjątkowo smaczny. Taki na bardzo specjalne okazje. Jego lekki cytrynowo-brzoskwiniowy smak idealnie współgra zarówno z biszkoptem jak i kruchym ciastem. Wykonanie najlepiej rozdzielić na dwie części, przygotowując

Sezamkowiec

Dziś zapraszam na kremowe ciasto z chrupiącymi sezamkami. Pyszne warstwy ciasta tworzą czekoladowy biszkopt, słodki, karmelowy krem z dodatkiem orzechów i sezamek, biszkopciki nasączone kawą z alkoholem i delikatna masa śmietankowa. Słodycz kremów idealnie równoważy konfitura z czarnej

CIASTO TIRAMISU Z BRZOSKWINIAMI

Chcąc nieco odmienić tradycyjny włoski deser tiramisu postanowiłam dodać do niego spód z pieczonego biszkoptu kakaowego, a krem z mascarpone wykonać w dwóch wariantach: jedna część z brzoskwiniami, a druga z czekoladą i kakao. Uzyskałam lekkie, puszyste, nie za słodkie ciasto i co najważniejsze

Ciasto JAMAJKA

Ciasto JAMAJKA biszkopt: 6 jaj M szczypta soli do białek 3 4 szklanki mąki pszennej tortowej 3 4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 40 gramowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej

Ciasto JAMAJKA

Ciasto JAMAJKA biszkopt: 6 jaj M szczypta soli do białek 3 4 szklanki mąki pszennej tortowej 3 4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 40 gramowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 7 - 8 łyżek zimnej przegotowanej

Ciasto Latte Macchiato

  Jakiś czas temu, dla spóźnionych gości urodzinowych, przygotowałam fantastyczne, kawowe ciasto z dodatkiem likiereu Baileys i masą na bazie waniliowych serków homogenizowanych oraz mleka w proszku. Dodatkowo ciasto przekładane jest biszkoptami, które dość 65279 obficie nasączone kawowym

Kremówka Kardynalska Siostry Marii biszkopt z truskawkami

otrzymałam biszkopt z truskawkami w nieco innej formie. Zrezygnowałam z cukru waniliowego w biszkopcie i dałam nieco mniej dżemu porzeczkowego. Upiekłam ciasto w formie 23x33 cm i małej tortownicy o średnicy 16 cm. Nie układałam na przemian biszkoptu i bezy, a wylałam najpierw ciasto biszkoptowe i na nie

Obiad z trzech dań po włosku

czas, i taka jakaś 8230 domowa. Wałkując ciasto na makron myślę o pokoleniach kobiet, które to robiły przede mną. Przypominam też sobie zwykle moją Babcię 8211 uciekła z rodzinnego domu, aby wziąć ślub z moim Dziadkiem, a że uciekała po jakiejś awanturze przez okno, w pośpiechu chwyciła tylko to

Czekoladoholiks

  8222 Długo myślałam nad nazwą dla tego niezwykle pysznego ciasta : . Finalnie padło na najprostszą formę 8211 po prostu Czekoladoholiks : . Bo takie jest właśnie to ciasto 8211 idealne dla osób uzależnionych od czekolady : . Biszkopt kakaowy z orzeszkami ziemnymi pokryty masą

Makowo na weekend

przepis i śmietanę  wymieszałam z morelami. Ciasto posmarowane oddzielnymi warstwami śmietany i galaretki z moreli będzie ładniej wyglądało i ciekawiej smakowało. Oczywiście, zamiast żelatyny, a więc produktu odzwierzęcego, można wziąć roślinny agar. Przyznam się też i do tego, że do biszkoptu dałam

Miejsca:

Wiśniowa (346)
Maków (103)
Pasto (71)
Góra (70)
Warta (68)
Warszawa (21)
Poro (21)
Poznań (19)
Tłuszcz (16)