Wszystko o:

ciasto czekoladowe z polewa

Przekładane ciasto czekoladowe z polewą

- Jakie chcesz ciasto na imieniny synku? - Czekoladowe z likierem. -  Z likierem?  Ale przecież tobie nie wolno. - Jak to nie wolno.  A pierniczki? Przecież były z lukierem. - A z lukrem. No i rozpoczęły się poszukiwania odpowiedniego ciastaZ pomocą przyszłedł mi segregator Successful

Ciasto kakaowe z malinami i polewą czekoladową

Zamarzyło mi się klasyczne ciasto kakaowe typu 8222 murzynek 8221 . Jednak ostateczny rezultat z klasyką się trochę rozminął. Najpierw bowiem doszłam do wniosku, że tradycyjna polewa odlewana podczas przygotowywania ciasta z mieszanki rozpuszczonego masła, cukru i kakao jest zbyt skromna 8211

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka osobno białka i żółtka - rozpuszczone masło 30 g - słodzik w płynie - olejek migdałowy do ciast - szczypta soli do ubicia piany z białek Składniki na polewę czekoladową : - czekolada gorzka firmy Wawel 90 - 35 g - masło 45 g - 1 jajko - słodzik w płynie

Ciasto z polewą czekoladową 2

Kolejne ciasto z polewą czekoladową ale tym razem trochę inne : Składniki na ciasto : - mielone wiórki kokosowe 50 g - mielone siemię lniane 50 g - sojavit 85 - odżywka białkowa sojowa 30 g - pół słoiczka dla dzieci jabłko - Bobovita 65 g - 5 jaj - rozpuszczone miękkie masło 50 g

Ciasto czekoladowe z polewą

    Zapraszam Was na pyszne, puszyste, wilgotne dzięki dodatku jogurtu , intensywnie czekoladowe, dzięki gorzkiej czekoladzie ciasto przyozdobione z wierzchu i boków mleczną czekoladą. Każdy kawałek to rozkosz dla podniebienia. Polecam - Przepis własny 65279 Składniki na ciasto: 2

Ciasto czekoladowe z wiśniami i polewą z białej czekolady

zupełnie bezproblemowe. Połączenia czekolady i wiśni chyba nie muszę specjalnie reklamować bo zapewne każdy wie że to wybitnie smaczne połączenie :  W oryginale ciasto miało polewę z mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady, ale ja zrobiłam nieco na przekór Wyszło przepysznie! Sami sprawdźcie Przepis

Ciasto orzechowo-pomarańczowe z polewą czekoladową

Niezwykle miękkie i wilgotne. Z niesamowitym aromatem gotowanych pomarańczy. Bez grama mąki... Przepyszne po prostu, przepyszne... Inspiracja z tej książki.   Ciasto orzechowo-pomarańczowe z polewą czekoladową       2 pomarańcze 150 g cukru 4 jaja 300 g tartych orzechów laskowych np

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową lub lukrem

tłusty, ze względu na składniki - niech Was to nie zmyli. POLEWA CZEKOLADOWA 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 1 łyżka masła najlepiej roślinnego Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku, na małym ogniu - gotowe! : LUKIER Baza na lukier składa się z: 2 łyżek soku z cytryny 6 łyżek

Ciasto z bitą śmietaną i polewą czekoladową

Z upieczonego poniżej biszkopta zrobiłam pyszne ciasto : Biszkopt należy przekroić na dwa blaty i przełożyć je dużą ilością bitej śmietany. Wierzch polać ulubioną polewą czekoladową i gotowe!    Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrobienia,  a rozkosz dla podniebienia jest bezcenna

Ciasto kokosowe z polewą czekoladową

łyżek oleju 1 łyżka octu np jabłkowego lub balsamicznego 2 łyżki mleka koziego w proszku sok z kokosa uzupełniony do objętości 1 szklanki mlekiem owsianym Wymieszałam i piekłam ok. 25 minut w 180 stopniach. Polałam polewą czekoladową: tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka wysokotłuszczowej margaryny

Świnki w błocie czyli ciasto czekoladowe w polewie z prosiaczkami

Pyszne ciasto czekoladowe w czekoladowej polewie z prosiaczkami. Pierwszy raz świnki zobaczyłam u Debbie Brown, potem na tortowni. Świnki są dość proste dla początkującego rzeźbiarza, jak ja: Ciasto czekoladowe to samo co zawsze. Pyszne choć bez jaj i mleka. Normal 0 21 1,5 szklanki

Ciasto dyniowo - orzechowe z polewą czekoladową

będzie względnie suchy i nie będzie na nim widać śladów surowego ciasta. Przez dynię będzie zawsze nieco wilgotny, ale ciasto zdecydowanie nie powinno na nim zostawać. Ciasto studzimy POLEWA: Wszystkie składniki po prostu podgrzewamy w kąpieli wodnej czyli układamy w metalowej miseczce na garnku z

Ciasto szpinakowe z polewą czekoladową

delikatnie. Konsystencją ciasto przypominało brownie, bo było ciężkie i mokre, ale też nie zbite. Cieszę się, że poszłam w ślady Natalii i dodałam polewę, bo dzięki niej ciasto było jeszcze lepsze. Nie mogę też nie wspomnieć o kolorze - piękna, głęboka zieleń.       Przepis z blogu Trochę inna

Ciasto miodowe z masą budyniową, marmoladą i polewą czekoladową

Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1 kopiata łyżeczka żelatyny oraz marmolada lub powidła śliwkowe do przełożenia placków 65279 65279 Przesianą mąkę wysypać do dużej miski, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę

Ciasto czekoladowe z orzechami i polewą koniakową

szpatułką. Masę przekładamy do formy z kominem wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułka tartą. Ciasto pieczemy w temp. 175° przez 45-50 minut. Polewa :  5 łyżek koniaku 200 g cukru pudru dodałam trochę więcej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wszystkie

NAJPROSTSZE CIASTO MARCHEWKOWE W CZEKOLADOWEJ POLEWIE Z MIGDAŁAMI

nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec około 50 minut ja na ostatanie 10 minut przykryłam wierzch folią aluminiową, żeby sie nie spiekł . Ciasto najlepiej pozostawić na jakieś 15 minut po upieczeniu w pierkaniku. Gdy wystygnie polać polewą roztopić czekoladę deserową i mleczną z masłem i mlekiem w

Czekoladowy Weekend - podsumowanie

Lekki ej blog : Truskawki na poduszkach z białej czekolady Loriel 8211 blog Jogger : Ciasto czekoladowo 8211 pomarańczowe Łowczynie smaku 8211 Lody z białej czekolady podane z musem truskawkowym i ciepłą polewą czekoladową Magda 8211 blog Cakes and the City : True chocolate Magda K

Jak zrobić polewę czekoladową do ciast 8211 5 sposobów

zbędnych dodatków i podajecie ciasto w naturalnej formie, bez ozdobników? A takie np. pączki w końcu mamy karnawał! to z cukrem pudrem, lukrem czy czekoladą? 65279                   Polewa czekoladowa nr 1 8211 z zeszytu mamy     Polewa czekoladowa do ciast           Polewa

Tort Andaluzja

sporo osób miało z nią problem. U mnie na szczęście obyło się bez nich. Polewa w temperaturze pokojowej spokojnie sobie gęstniała zajęło jej to dobre 2 h . Co jakiś czas sprawdzałam, czy już nadaje się do polania nią ciasta. Gdy miała odpowiednią konsystencję, udekorowałam nią tort i włożyłam go na noc

Dwa ciasta: białe i czarne

Oczywiście, ani ciasta całkiem białe, ani całkiem czarne. Jedno z polewą białą, drugie 8211 z czekoladową. Oba przepisy pochodzą z pisemka 8222 Ciasta domowe 8221 , które kupowałam na początku lat 90. ubiegłego wieku i teraz, podczas porządków, znalazłam. Dawniej takich wymyślnych dla mnie

Polewa czekoladowa do ciast

        Polewa czekoladowa do ciast czyli jak zrobić polewę z kakao. Przedstawiam wam mój sposób na polewę czekoladową do ciast 8211 idą święta z pewnością się przyda. Przepis na nią mam od mamy, moja babcia też taką robi. Ta polewa czekoladowa do ciast jest smaczna i pięknie się

Piernik staropolski

świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał. Polewa czekoladowa twarda : 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej 40 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym

Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego

-rumowym, która jest umieszczona w rozdziale Czekolada, równie dobrze mogłaby być w rozdziale Torty i ciasta z kremem, a Czekoladowe megamuffiny zamiast w rozdziale Ciastka i muffiny - w Czekoladzie itp. - brak informacji o tym, jak wypieki powinny wyglądać po upieczeniu, np. bdquo piec do złotego koloru rdquo

Czekoladowy sen

polewa 200 ml śmietanki 30 100 g kakao 250 g cukru 225 ml wody 50 g miodu 25 g żelatyny + 40 ml wody Chrupiąca warstwa czekoladowa 250 g czekolady mlecznej z ryżem preparowanym 55 ml oliwy z oliwek 40 g miękkiego masła Mus czekoladowy 100 g czekolady deserowej 4 żółtka 50 g cukru 50

Kalejdoskop - ciasto biszkoptowe z truskawkami lub innymi owocami

ciasto z formy, obkrawając je nożem w miejscu, gdzie galaretka stykała się z brzegami formy i odwracając formę do góry nogami. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe. Ciasto przechowujemy w lodówce, wyjmując je na ok 15 min przed podaniem, żeby polewa czekoladowa

Rozwiązanie konkursu Delecta

: babeczki czekoladowe nadziane budyniem o smaku waniliowym - Delecta krem do ciast smak śmietankowy - Delecta polewa smak mlecznej czekolady instant - Delecta posypka smak owocowy - Delecta 100 mleka do budyniu 75 ml mleka do ciasta 75 ml oleju do ciasta   2 jajka do ciasta 250 ml mleka do kremu

Faubourg Pavé

koniec: polewa. Można ją pominąć i gotowe ciasto posypać gorzkim kakao. Ozdobiłam je podobnie jak Pierre bardzo minimalistycznie - tak wygląda najpiękniej. Z ręką na sercu: napisanie dzisiejszej notki i zrobienie zdjęć zajęło mi nie wiele więcej czasu niż samo ciasta wykonanie. Faubourg Pavé to

Czekoladowy tort z kremem malinowym

wierzchniej polewy malinowej u mnie polewa czekoladowa. Przepis podaję z moimi zmianami. Po oryginał odsyłam do autorki . Składniki: Ciasto forma w kształcie serca o średnicy 26 cm : 7 jajek 340 ml mleka 250 ml oleju rzepakowego 2,5 szklanki brązowego cukru 340 g mąki pszennej 120 g kakao następnym razem

PRZEPISY KULINARNE NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE

     Tort wiosenny         DODATKI  DO CIAST :          Polewa czekoladowa z żelatyną     Skórka pomarańczowa kandyzowana        DESERY :        Deser exotic .....na dzień dobry !    Deser grejpfrutowy      Słoneczny deser z mango          POTRAWY Z RYB , ŚLEDZIE,   SAŁATKI ŚLEDZIOWE

Tort czekoladowy z porto

 Jedne z lepszych ciast, jakie ostatnio jadłam, a na pewno najlepsze z czekoladowych. Na początku miała to być babka, potem okazało się, że ciasta było za dużo do foremki, w której zamierzałam piec,  więc upiekłam w kwadratowej, a skoro już był taki, a nie inny kształt, to aż się prosiło dodać do

ciasto budapeszt

łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 80 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki rumu lub jakiegoś aromatycznego alkoholu ja dałam śliwowicę   polewa czekoladowa: najlepiej z tego przepisu: http: zkotlababylucy.blox.pl 2012 12 polewa-czekoladowa

Devil food cake

. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą 175 ml . Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę. Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 22 cm wysmarowanych masłem i oprószonych

Tort piernikowy z kremem pomarańczowym i powidłami

docisnąć, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Wyjąć tort z tortownicy. Pozostałym kremem obsmarować boki i górę tortu. Włożyć do lodówki na 30 minut. Polewa czekoladowa: 125g margaryny lub masła 1 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 3 łyżki wrzątku 1 łyżeczka

Tort czekoladowo-malinowy

zmieniać coś, co już jest doskonałe?     Tort czekoladowo-malinowy Ciasto czekoladowe:  4 duże jajka 200 ml mleka 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1,5 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 80 g kakao pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1 4

Meksykańskie ciasto czekoladowe

termoobiegu w temp. 170 st. C przez około 45 do 50 min. U mnie 55 i to było trochę za długo, ciasto  wyszło nieco przesuszone.  Po wystudzeniu polewamy polewą. U mnie z braku czekolady na polewę wypróbowałam przepis na lśniącą polewę kakaową z Kotlet TV. I powiem wam warto było, polewa jest mocno lśniąca i

Czekoladowy tort pralinowy

Jeśli lubicie wilgotne, intensywnie czekoladowe i obłędnie wręcz pachnące ciasta, to moja dzisiejsza propozycja jest dla stworzona właśnie dla Was : Przepyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem kawy i sporą dawką kakao z lekką masą na bazie kremówki, mascarpone i gorzkiej czekolady. Całość zwieńczona

TORT NA 5!

ciasto czekoladowe 8 warstwa - genaż czyli polewa czekoladowa 9 warstwa - dekoracja z mini bezików i kolorowych draży   Biszkopt: - 4 jajka - 9 łyżek cukru - 9 łyżek maki pszennej tortowej - 9 łyżek oleju - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu pomarańczowego Ciasto

Tort malinowo-czekoladowy

czubata łyżeczka żelatyny  Mus malinowy:  ok. 400 g malin u mnie mrożone sok z połowy cytryny  pół szklanki cukru Polewa czekoladowa robiłam z 1,5 porcji : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 3 4 szklanki mocnej kawy kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie

torcik orzechowy na specjalną okazję

jednej strony kawą, tą stroną przykładamy do kremu i nasączamy górę ciasta. Zostawiamy najlepiej na noc. Rano ciasto polewamy polewą czekoladową np z tego przepisu: http: zkotlababylucy.blox.pl 2012 12 polewa-czekoladowa-do-piernika-i-pierniczkow.html 65279   przepis na ciasto pochodzi ze zbiorku

ROLADA JABŁKOWA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Rolady biszkoptowe robię z różnymi nadzieniami, najczęściej z jabłkowym. Wierzch powlekam   polewą czekoladową .  W wersji beztłuszczowej posypuję powierzchnię rolady jedynie cukrem pudrem. Jak już pisałam wcześniej jest to jedno z prostszych i szybkich do wykonania ciast, pod warunkiem, że

Ultimate chocolate cake - tort mocno czekoladowy

Po pierwsze przepraszam, za przerwe ale wlasnie sie przeprowadzam spowrotem do niemiec i dlatego nie ma mnie codziennie na blogu! Ale to juz sie niedlugo zmieni : Dzis chce Wam zaproponowac ciasto czekoladowe przelozone i polane polewa czekoladowa. Bardzo intensywne w smaku takie mocno

Ciasto cynamonowe z kremem karpatka

wyłożyć krem, lekko docisnąć drugim blatem ciasta, nasączyć. Do rondelka wlać gorącą wodę i cukier, podgrzewać chwilkę aż składniki połączą się. Dodać masło pokrojone w kostkę i mieszać. Zestawić z ognia. Dodać kakao i mieszać trzepaczką aż powstanie gładka polewa czekoladowa. Gdy polewa zacznie tężeć

Brownies karmelowe z kremem mascarpone

Intensywnie czekoladowe brownies, krem z mascarpone, karmelu,orzeszków ziemnych i mleka w proszku, a zamiast wisienki na torcie - orzeszki pokryte polewą karmelową. 65279 Jedno z ciast, które po zobaczeniu odznaczam w myślach - ZROBIĆ. Ale potem jest, jak jest. Czasem trudno znaleźć czas na

Tort truskawkowo - czekoladowy z mascarpone

wystygnie, przekrawamy na dwa blaty. Masa mascarpone: 500g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 200 ml śmietany 12 1 śnieżka do ubijania Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy ze śnieżką według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z utartym serkiem. Polewa czekoladowa: 6 łyżek śmietany

Czekoladowy Napoleon

65 g wody 1 łyżka likieru użyłam Amaretto polewa 100 g nutelli ok.2 łyżek 50 ml śmietanki 30 1 łyżka masła     Sposób wykonania : Ciasto Masło utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać śmietanę a następnie kakao i jajko. Cały czas miksując dodać przesianą mąkę z

Czekoladowe CakePopsy

masła polewa czekoladowa biała polewa czekoladowa mleczna posypki, cukiereczki... według własnej inwencji patyczki do szaszłyków lub do lizaków styropian lub pianka florystyczna do wstawiania cakepopsów Wykonanie: Biszkopty zmielić w malakserze, lub rozkruszyć. Dodać czekoladę w proszku, serek i

Roczek blogu i czekoladowy tort Alicji

..................................................................... Pozostałą polewą czekoladową polać całą powierzchnię marcepanu i wygładzić łopatką. Nakładanie czekolady na marcepan................................ Gdy polewa jest jeszcze miękka udekorować ją migdałami nałożonymi na porcje czekolady ioraz kształtami powycinanymi z marcepanu, a następnie odkładamy tort

Seromakowiec

wszystko razem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wylać na niego masę serową. Sernik piec w temperaturze 180 o C przez 50 minut. Po upieczeniu odstawić sernik do całkowitego ostygnięcia. Polewa czekoladowa: Składniki polewy oprócz skórki pomarańczowej wkładamy do garnka 8211 doprowadzamy do

Podsumowanie konkursu z E.Wadel

z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce. Masa Budyniowa: Ugotować dwa budynie waniliowe z mniejszą ilością mleka. Polewa: -1 szkl. cukru -2 3 kostki masła -4 łyżki kakao E.Wedel -4 łyżki wody. Sposób przyrządzania: Składniki polewy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu

Lebkuchen

15g skórki pomarańczowej 1 małe jajo lub 189 dużego wcześniej roztrzepanego jajo lub białko do glazury opcjonalnie migdały lub orzechy do dekoracji Polewa czekoladowa opcjonalnie *: 75g dobrej ciemnej czekolady lub kuwertury ok. 70 kakao 75g śmietanki kremówki 189

Murzynek z sernikiem

kremu czekoladowo-rumowego. Na to wykładamy sernik, który smarujemy pozostałym kremem. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i lekko ją dociskamy. Na wierzch ciasta dajemy polewę czekoladową. Wykonanie polewy czekoladowej : Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4

Murzynek z jabłkami i czekoladowo-truflową polewą

... Standardowy murzynek, tym razem robiony bez margaryny z murzynkiem , ale z oliwą, a polewa wzbogacona olejem truflowym, który moim zdaniem wspaniale pasuje do czekolady. Wspaniałe, aromatyczne i fajnie wyglądające ciasto, w sam raz do kawy... Aromat trufli jest wyczuwalny w polewie, ale skoro nie

Tort Sachera

Najbardziej chyba znany, sztandarowy smakołyk kuchni wiedeńskiej. Tort Sachera to czekoladowe ciasto przełożone marmoladą morelową, w kawiarni podawany jest zwykle z bitą śmietaną na wierzchu. Zrobił karierę dzięki dobrej reklamie - m.in. Franz Josef go lubił, i to zupełnie wystarczyło żeby

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

miseczce razem ze śmietanką i wstawiamy je do naczynia z wrzątkiem. Polewę mieszamy do czasu aż będzie jednolita i gładka. Polewamy ciasto.  Smacznego! 

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym

używać alkoholu, ja do likieru dodałam jeszcze 2 łyżki spirytusu Polewa: 300g gorzkiej czekolady 250ml śmietanki 30 Wierzch: 4 łyżki śmietanki 30 100g białej czekolady czekoladowa posypka i groszki czekoladowe Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą

Czekoladowy sernik z podwójnie czekoladową polewą

Ten sernik upiekłam już dość dawno temu, ale w końcu znajduję chwilę aby wrzucić go również na bloga. Delikatny, czekoladowy smak w połączeniu z dwukolorowa polewą na wierzchu. Nie tylko cieszy podniebienie, ale też oczy. Idealny pomysł na ciasto również dla dzieci, wystarczy udekorować ciasto

Biszkopt z masą serową

zmielić samemu , 1 szklanka cukru, 6 żółtek, 200 g masła, 1 op. budyniu śmietankowego, 1 2 szklanki mleka, opcjonalnie sok z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g masła, 8 łyżek cukru, 8 łyżek wody, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka żelatyny płaska 65279 Formę wyłożyć papierem do pieczenia

MAZUREK PIASKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

. cukru pudru, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 tabliczki białej czekolady 50 ml. śmietanki kremówki, 5 dkg. siekanych orzechów włoskich lub laskowych, 5 dkg. płatków migdałowych, 1 2 polewy czekoladowej Dr.Oetkera, motylki czekoladowe Dr.Oetkera, 5 - 6 łyżek marmolady. 65279 CIASTO

Ciasto korzenne z dynią

Mój drugi raz z dynią. Pierwszy był bardzo udany, drugi nie może być gorszy . Ciasto jeszcze paruje, polewa schnie, za 10 min. będzie można próbować. Co z tego, że lato w pełni, za oknem słońce w zenicie, w kuchni temperatura ok. 28 stopni, a ja piekę ciasto korzenne, w całym domu pachnie

Ciasto batonik bounty

kokosu 1 2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła Polewa czekoladowa : 125 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Wykonanie: Ciasto: Biała oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, następnie dodać kakao, utrzeć. Mąkę

Świateczne ciasteczka czekoladowe

łyżki kakao w proszku 175 g cukru pudru 60 ml wrzątku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego posypka Wszystkie składniki umieścić i podgrzać w rondelku, mieszając najlepiej trzepaczka do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 min. Polewać wierzch kilku ciasteczek polewa nie

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

.   2 Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.   3 Masa serowa: Składniki na masę powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

pszenną, ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej formy 30x35 cm. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min. Po wyjęciu i ostudzeniu podzielić biszkopt na dwa blaty przekrajając w połowie wysokości. 2 Polewa

Tort z polewą czekoladową

Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 4 szkl. cukru 3 4 szkl. mąki przennej 1 4 szkl. mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżku cukru pudru 120 gr. masła Krem : 330 ml. śmietanki 0,5 szkl. cukru 2 garście drażetek

Ciasta z czasów PRL-u. Tak się piekło

pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy 8211 najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.   Ciasto upiekłam z jedną istotną modyfikacją: zamiast masła

Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

serka waniliowego homogenizowanego 5 łyżeczek żelatyny 2 jajka 0,5 szklanki mleka  0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 100g masła   Polewa czekoladowa : 100 ml śmietanki kremówki 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka żelatyny    Dodatkowo

Czekoladowe ciasto z Coca Colą

Pzepis na to genialne ciasto pochodzi z blogu Przy kuchennym Stole , i zgadzam się z 100 z Edysią, to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Jest mocno czekoladowe, wilgotne.. a polewa stanowi wspaniałe dopełnienie. Cola jest w nim tak naprawę zupełnie niewyczuwalna, ale spełnia tutaj ważną rolę

Ciasto Katarzynka

Lubimy takie ciasta, oj bardzo Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami. Niebo w buzi : W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków

Czekoladowo-mleczna kostka jak Kinder Pingui Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

      ciasto: 2 jaja 1 4 szklanki cukru trzcinowego 1 3 szklanki mąki pszennej 1 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao gorzkiego 1,5 łyżki oleju 1 łyżka mleka masa: 200 ml mleka 2 300 g mleka w proszku pełnego 100 g masła 50 g cukru trzcinowego polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej

Czekoladowo miętowe brownies

dając mniej cukru, a więcej jogurtu lub masła Czekoladowa polewa 8211 Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tak jak na ciasto. Rozłożyć na ostudzonej miętowej masie i włożyć do lodówki na 30 minut lub do czasu stwardnienia czekolady. Podawanie 8211 Schłodzone ciasto wyciągnąć z

Stefanka

migdałowego Nasączenie: 250 ml gorzkiej herbaty z cytryną Polewa: 150 g ciemnej lub mlecznej czekolady 50 g miękkiego masła Dodatkowo: niekoniecznie : wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm ja robiłam w formie 30x40

Ciasto Ambasador

masę z brzoskwiniami. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Wierzch ciasta cienko posmarować odłożoną na początku masą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Polewa Składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać. Ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki, by polewa nieco

Mazurek z budyniem i powidłem

nbsp Okres Wielkanocy to idealny czas nbsp na wypróbowanie przepisu na mazurka, no bo dlaczego niby nie, ale nbsp ja mazurka piekłam tydzień temu na Niedzielę Palmową. Ciasto w smaku nbsp kruche, mało słodkie, lekko kwaskowate. Słodyczy jedynie dodaje polewa czekoladowa. nbsp Składniki

Tort Oreo

cienko boki i wierzch tortu tak, by nie było prześwitów ciasta. Wyrównać całość i wstawić do lodówki do stężenia. 5. Polewa czekoladowa: W garnuszku umieścić margarynę, cukier, kakao i śmietanę. Całość podgrzać do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji. Odstawić z ognia. W szklance rozpuścić

Tort lodowy snickers

cukier. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i znów mieszamy do połączenia składników. Polewa czekoladowa: Do mieseczki wlewamy kremówkę wraz z połamaną czekoladą. Podgrzewamy np. w mikrofalówce , aż śmietanka będzie gorąca. Następnie energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiej

Ciasto Bounty

polewę. Składniki: piekłam w blaszce o wymiarach 30x26cm biszkopt upiekłam z 6 jaj, zwiększając odpowiednio pozostałe składniki, ilość kremu pozostała bez zmian Ciasto: 5 jajek 3 4 szklanki mąki pszennej 1 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka

Mazurek z orzechami i polewą czekoladową

120 g masła skórka starta z jednej pomarańczy  polewa czekoladowa:   2 łyżki mleka 2-3 łyżki gorzkiego kakao olejek rumowy pare kropel 1 jajko 2 łyżki masła    Ciasto: Miód, sodę, mleko, szczyptę soli i aromat waniliowy rozpuścić razem w rondelku. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać

Najprostsze ciasto czekoladowe

się gotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 4 minuty, cały czas mieszając aby polewa się nie przypaliła. Garnek z polewą zestawić z ognia i nakryć talerzykiem, aby nie powstał kożuch. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut. Po czym wylać na wierzch polewę czekoladową

Mazurek czekoladowo-kawowy z truskawkami

Babeczki. Ja długo nie wiedziałam, jaki mazurek powstanie w mojej kuchni. Tak naprawdę ten to taka mieszanina dwóch przepisów, spód z jednego, polewa z drugiego. Wyszło smacznie, spód bardzo kruchy, ale taki delikatny i naprawdę pyszny. Polewa czekoladowo-kawowa, truskawki z frużeliny choć miały być

Biszkopt z jabłkami i czekoladową polewą

jabłkami i czekoladową polewą Biszkopt: 4 jajka osobno białka i żółtka 10 dag cukru pudru 2 małe cukry waniliowe 12,5 dag mąki Budyń: 1 budyń śmietankowy w proszku 400 ml soku jabłkowego z kartonu 4 - 5 jabłek Polewa: 20 dag cukru pudru 1 budyń czekoladowy 12 dag masła

Ciasto Pijak

kokosowo-makowy przełożone rozpływającym się w ustach kremem budyniowym, na górze z warstwą biszkoptów i wieńczącą wszystko polewą czekoladową. Czemu ciasto pijak? Nazwa oczywiście dlatego taka, że biszkopty, które stanowią górną warstwę ciasta moczone  na sekundę w alkoholu wersji bez alko możemy użyć

Tort Czekoladowo-Karmelowa Chrupka

. Do tego chrupiące płatki i karmelowa dekoracja ... Nie trzeba nic więcej dodawać, tort broni się sam. Gorąco polecam!   Tort Czekoladowo-Karmelowa Chrupka Przepis autorski. Ciasto czekoladowe tortownica 23 cm , przepis z MW klik : 6 jajek 300 ml mleka 250 ml oleju o neutralnym smaku 2

Kinder Pingui

połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna. Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1 2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1 2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła

Ciasto śliwka w czekoladzie

kremem, przykryć drugim blatem. W małym rondelku zagotować krótko powidła, mieszając. Gorącymi powidłami posmarować wierzch ciasta. Następnie przygotować polewę czekoladową zgodnie z opisem na opakowaniu i polać nią ciasto. Zanim polewa zastygnie, wierzch ciasta posypać pozostawionymi do dekoracji

Czekoladowo - kokosowe ciasto na kaszy mannej z kremem budyniowym

waniliowe Winiary z cukrem 1 litr mleka 1 kostka masła 6 łyżek mąki pszennej PONADTO: polewa czekoladowa z tego przepisu: klik, klik wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: CIASTO: Suche składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie razem zmiksować. Ciasto

Seromakowiec

Wspaniałe połączenie, które uwielbiam najbardziej, czyli ser i mak. Dlaczego ?, ponieważ jestem mega fanką serników i makowców, tych drugich nie prezentuje licznie na blogu, ale postaram się poprawić . Ciasto jest z tych ciężkich, zarazem wilgotnych, z polewą czekoladową smakuje wyborowo, u

Lamingtony czyli kokosowe kostki

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut lub do suchego patyczka . Upieczone ciasto studzimy. Ostudzone kroimy w równą kostkę. POLEWA: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao i cukier, mieszamy razem, aż całość się dokładnie połączy. Zestawiamy z gazu. CAŁOŚĆ

Czekoladowa babka z pieczonym burakiem

niedopieczone. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z foremki i pozwalamy mu ostygnąć. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietanką. Jak zgęstnieje nieco polewamy nią wystudzone ciasto.       Smacznego :-   * buraki

Kokosanki

mamy.           Składniki: ciasto: 3 łyżki miodu 5 dag 1 5 kostki margaryny Palma z Murzynkiem 30 dag 1,5szkl cukru 2 jajka 1 2 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 dag 2,5szkl mąki polewa: pozostałe 200g margaryny Palma z Murzynkiem 25dag 1szkl cukru 8 łyżek mleka 3

Deser ciasteczkowo 8211 owocowy

mrożenia lody 8211 mrozimy. Ciastko ambasadorka : Ciasto : 3 białka, 2 jajka, osobno białka i żółtka, 300 g mąki jasnej orkiszowej można użyć pszennej , 200 g cukru, 3 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 200 g masła ,250 g cukru ,2-3 łyżki wody ,4

Nowy Rok. I pyszny tort Orzechowo-Migdałowa Malaga.

makaronikowy z mielonych migdałów. Przekładane przepysznymi kremami maślanymi: waniliowym malaga z rodzynkami w rumie i mocno czekoladowym z prażonymi orzechami włoskimi . Na wierzch - czekoladowa polewa, wiórki z mlecznej czekolady i sterta prażonych migdałów w karmelu . To było coś. Polecam gorąco!   Tort

Sernik brownie

temperaturze ok.165-170 stopni.   Polewa : 1. Ostudzone ciasto - polecam zrobienie polewy na następny dzień, po nocnym leżakowaniu w lodówce, oczywiście jeżeli jest wtedy jeszcze co polewać... 2. Jeszcze raz...ostudzone ciasto pokrywamy równomiernie polewą, której wykonanie jest banalnie proste. Jest tak

NAJWSPANIALSZE PĄCZKI POD SŁOŃCEM od Margarytki !

do pączków mąkę luksusową bo taką miałam pod ręką. Dodatkowo dla części pączków zrobiłam polewę czekoladową a dla części lukier i posypałam kokosem i posypką kolorową. Ciasto na pączki idealnie wyrasta, jest puszyste i delikatne. To jak na razie najlepsze pączki jakie do tej pory jadłam i pierwszy

Tort czekoladowy reaktywacja :

ekstrakt z wanilii.  Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 150 g kremówki 1 łyżka cukru pudru Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszać do połączenia się składników, na koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru i dobrze zamieszać

Makowiec sypany

. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 200 C. Gdyby wierzch bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można też przygotować polewę czekoladową. Polewa: Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do napęcznienia

Czekoladowo-orzechowo i tortowo :-

śmietanki 30 UHT, latem 375 ml śmietanki 30 UHT ew. wiśniówka, spirytus Na parze rozpuszczam czekoladę ze śmietanką. Chłodzę w misie z zimną wodą albo odstawiam w chłodne miejsce, żeby masa ostygła. Wtedy dodaję alkohol i miksuję. Im dłużej miksuję, tym masa będzie bardziej gęsta. Polewa czekoladowa: 6

Akcja domowy wyrób - podsumowanie cz.2

niebo Idealna polewa czekoladowa do ciast -  z bloga Grunt to przepis ! 65279 Kandyzowana skórka cytrusowa 8211 pomarańczowa, cytrynowa, mandarynkowa   65279 - z bloga Chaotyczna kuchnia 65279 Kandyzowana skórka pomarańczowa - z bloga Pełny talerz Kandyzowany imbir - z bloga Brunetka w

Mazurek czekoladowy.

dzieciństwa? Robi się go najczęściej z bakaliami i dodaje herbatniki. Całość wylewa się na blachę, po schłodzeniu kroi w paseczki lub kostkę. To ciasto ma podobny smak, tylko wykonanie jest inne. Polewa czekoladowa jest na kruchym spodzie, a pod polewą spora warstwa bakalii. Ciasto jest pyszne i warte

Mazurek czekoladowo-kawowy z liczi

, można wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód dziurkuję widelcem i wstawiam ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 160 stopni bez termoobiegu. Wstawiam ciasto i piekę ok 30-35 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika spód jest kruchy, więc trzeba uważać . Polewa kawowa : do rondelka

Sernik kajmakowy

podpieczony spód. Ciasto piec przez 70-90 minut w temp. 175°C. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się zrumieni, można przykryć folią aluminiową. Polewa kajmakowa: 1 4 puszki masy kajmakowej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła Polewa czekoladowa: 12 kostek gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka, 1 łyżka

Miejsca:

Wiśniowa (126)
Warta (40)
Pasto (32)
Maków (31)
Warszawa (18)
Góra (16)
Tłuszcz (13)
Wiedeń (10)