Wszystko o:

bułki drożdże

bułki drożdże

i położyć na blachę. Każdą kulkę wygładzić ręką zwilżoną wodą i posyp makiem, sezamem, słonecznikiem lub płatkami owsianymi. Pic w temp. 180°C, ok. 25-30 minut. Bułki owsiane 25g drożdży łyżka miodu 2 szklankami mleka 200g mąki owsianej 0,5kg mąki pszennej sól Drożdże wymieszać z łyżką miodu i

Bułki do hamburgerów lub hot dogów

lepszy i jednocześnie nie faszerować się ulepszaczami i konserwantami. Wystarczy kanapkę przyrządzić samodzielnie : Wcale nie jest to trudne, choć wymaga trochę czasu. Ale frajda i satysfakcja z własnego, zdrowego hamburgera jest warta pracy. Dziś przedstawiam zatem przepis na bułki, które idealne

Bułka wrocławska

Wiele czasu musiało upłynąć nim się skusiłam na upieczenie znanej z dzieciństwa bułki według receptury Liski z Pracowni wypieków . Może to, dlatego że chleby i bułki wolę cięższe, razowe a może, dlatego, że najprościej mówiąc zabrakło mi motywacji. Teraz wiem, co straciłam i bardzo żałuję, że tak

Idealna kanapka z kurczakiem - w świeżo wypiekanej bułce

             Idealna kanapka z kurczakiem. To chyba wszystko co chcę Wam o niej powiedzieć. Własnoręcznie upieczone bułki trochę zmodyfikowane z przepisu pracowni wypieków  + najlepsze dodatki.   Przepis na bułki - zrobiłam z połowy porcji podanych w przepisie głównym i takie też proporcję

W końcu się odważyłam...

. Postanowiłam oszczędzić jedynie bloga, którego swoją drogą, stosunkowo niedawno zaczęłam prowadzić... No i tyle w tym temacie. Od dawien dawna marzyło mi się, aby upiec domowy chleb, ewentualnie jakieś bułki... swego czasu robiliśmy taki w maszynie do chleba, ale to tylko polegało na wsypaniu gotowej

Conchas

klik, klik ochoczo wzięłyśmy się do pracy. Jajo, woda drożdże, mąka i starter gotowy.  Zakładamy hak do wyrabiania ciasta, wsypujemy składniki i mieszamy do połączenia się ciasta. Odstawiamy do lodówki i możemy zając się ploteczkami, poznawaniem siebie. Przedsięwzięcie było bardzo ambitne i nie

bułki drożdże

Pyszna! Pyszna! Pyszna! Taki smak bułki wrocławskiej pamiętam z dzieciństwa. Myślałam, że nie da się go odtworzyć w domu, a tu proszę! spotkała mnie przemiła niespodzianka. Buła jest idealna, mięciutka i puszysta, długo zachowująca świeżość.             Z podanych składników wyszły mi dwie naprawdę

Gotujemy po polsku - Bułka wrocławska kielecka

  Bułki wrocławskie w moich stronach kieleckie   to jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Najlepsze można było kupić w piekarni  przy ul. Buczka dzisiaj Reformackiej . Najczęściej kupowaliśmy je w sobotę i jeszcze po drodze do domu zjadaliśmy po kawałeczku... Wieczorem robiliśmy

bułki drożdże

Bułka domowa 1 kg mąki, 20 dag drożdży, 1 l przegotowanego mleka, po 1 łyżeczce soli i cukru, 1 jajko, czarnuszka lub kminek do posypania, masło do foremek. Drożdże rozrobić w szklance letniego mleka. Z połowy mąki i drożdży zrobić rozczyn i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Dodać

Bułki hamburgerowe

 TO jest blog archiwalny zapraszam na  http: domekzpiernika.blogspot.com 65279   Po co robić bułki hamburgerowe, skoro można je kupić. Powąchajcie te ze sklepu, wtedy poczujecie, że coś z nimi nie tak. Poza tym, mają długi termin ważności to też źle wróży. Bułki takie powinny być na mleku

Coś innego czyli kuchnia Sebastiana

: Bułki mleczne 1 litr mleka , 2 łyżki cukru , 10 dag drożdży , mąka , szczypta soli , 3 jajka Drożdże rozrabiamy z cukrem w połowie szklanki lekko podgrzanego mleka i odstawiamy do momentu, aż zaczną garować. Z tak przygotowanych drożdży, soli, pozostałego mleka, 2 całych jajek i 1 białka oraz mąki

Bułeczki drożdżowe z jagodami

  składniki: 3 szklanki mąki 1 4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 3 jajka 3 dag drożdży 1 2 kostki masła 1 cukier waniliowy 1 słoik dżemu jagodowego własnej roboty mak do posypki Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia

Żeby było jak kiedyś...

niekłamaną radością na domowników obudzonych najwspanialszym zapachem prawdziwego domowego pieczywa. Chyba jutro trzeba będzie upiec kolejne dwa tuziny bułek...   Nocne bułeczki   Przepis na te cudne bułki cytuję za Atinką , pogrubione moje zmiany : . Składniki na około 12 dużych bułeczek: 3 szklanki

KAJZERKI

wyszły takie jak chciałam, to smakowo wypadły świetnie. Bułki są wegańskie, bez dodatku cukru, z cudownie mięciutkim miąższem, pochwalone przez córę: mamo! od dzisiaj to moje ulubione bułeczki, najlepsze na świecie :D  i dalej: co zjesz na śniadanie? - bułeczki! , co robimy na obiad? - bułeczki

Jeszcze jedna semla i przepis

dl 190 łyżeczki soli 2 łyżeczki kardamonu mielonego 8,4 kubków mąki 2 liters 1 jajko do polakierowania bułki Nadzienie 150 g mielonych migdałów 3 sztuki gorzkich migdałów 1 kubek cukru 2 189 dl 0,6 kubka tłustej śmietany 1 189 dl cukier puder ubita śmierana Pokrusz

Bułka wrocławska

Znaleziona w Zachciało mi się gotować wreszcie doczekała się swojej premiery : Chrupiąca skórka, miękki miąższ, synek zachwala :     Składniki na 2 bułki: 600 g mąki pszennej dowolnego typu 160 ml mleka 200 - 220 ml wody 15 g świeżych drożdży u mnie 2 łyżeczki drożdzy suszonych + 2

Pieczone pierogi z cukinią, fetą i słonecznikiem

starta z wyszorowanej cytryny i 2 łyżki soku zmielony czarny pieprz dałam cytrynowy sól 1 2 szklanki ziaren słonecznika sporo bułki tartej do zagęszczenia farszu olej do smażenia Ciasto: Drożdże wymieszać ze śmietaną, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Twaróg rozetrzeć na gładką masę

Drożdżowe bułki

Składniki 1 kg mąki3 4 kostki margaryny5 łyżek cukru10 dag drożdży1 łyżka olejumleko ok szklanki6 żółtek Przygotowanie Margarynę rozgrzać. Mąkę przesiać. Cukier, żółtka i drożdże wymieszać razem tak żeby drożdże się rozpuściły.Do mąki wlać gorącą margarynę, wymieszać. Dołożyć drożdże

Nocne buleczki o wielu ksztaltach

Zainspirowana przez Majankę popędziłam wieczorem do kuchni. I są! :  Moje bułeczki - trochę oszukane, bo miałam w domu tylko drożdże instant. Mimo to wyszły lepiej niż się spodziewałam. A i inwencja twórcza mnie o 5 nad ranem nie opuszczała. Przepis pochodzi od Atiny.   3 szklanki mąki

Bułeczki śniadaniowe

Te bułki długo czekały w kolejce do opublikowania, ale szczęśliwie doczekały się :D Przepis oczywiście od Doroty . Robiłam je już 3 razy i zawsze wychodziły doskonale. Raz nawet zaszalałam z mąką razową, a efekt był imponujący. Dlatego mogę szczerze polecić! Składniki: 1 i 1 4 szklanki mleka 7

Marraquetas

                                                       Po raz pierwszy upiekłam coś po godzinach... Oczywiście w ramach Piekarni po godzinach ... Margot zaproponowała pyszne bułki Zorry więc grzechem byłoby nie skorzystać prawda? W tygodniu nastawiłam zakwas pszenny i w weekend upiekłam bułeczki

Bułki ze szczypiorkiem

  Składniki na 16 bułek lub 2 podłużne bułki:  250 g maki pszennej chlebowej 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 330 g ciepłego mleka 1 szklanka pociętego szczypiorku 3 łyżki oleju 2 łyżeczki soli sezam do posypania Drożdże mieszamy z cukrem i połową ilości mleka, odstawiamy na

Bułki razowe z płatkami owsianymi

Są czasem takie dni, kiedy nie chce mi się iść do sklepu, ale pójść musiałabym po pieczywo na śniadanie lub kolację. Wtedy wyciągam drożdże z zamrażalnika, wyszukuję przepis na bułki i kiedy tylko drożdże się rozmrożą zabieram się za wyrabianie ciasta. W ten sposób na kolację i kolejne śniadanie

Drożdżówki szwedzkie - kardamonowo-cynamonowe

  drożdżówki szwedzkie - kardamonowo-cynamonowe składniki ciasto: 300ml mleka drożdże: świeże 50g z braku świeżych dałam suszone, 2 opakowania 2 jajka 1 łyżka kardamonu 150g masła 150g cukru ja dałam brązowy 1 2 łyżeczki soli 850g mąki pszennej masa-nadzienie: 100g masła 100g

Strucla drożdżowa z marmoladą

Osobiście mam słabość do ciast drożdżowych. Dziś prezentuję ciasto na świeżych drożdżach. I szczerze mówiąc, choć dawno nie piekłem na świeżych drożdżach, ciasto jest o niebo lepsze od tego na suchych drożdżach. Przepis z starej książki kucharskiej na bułki z nadzieniem, świetnie sprawdza się w tej

Bułki grahamki

jednostce gram płaska łyżeczka kminku całego opcjonalnie patyczek od szaszłyka Przygotowanie Niewiele trzeba zaczynu na te bułki, dlatego piekę je przy okazji pieczenia chleba graham. Dla tych, co mają już starter na zaczyn, nie będzie problemu rozmnożyć go w odpowiednich proporcjach

bułki drożdże

Bułeczki kaszubskie Składniki: - 5 dag drożdży - 50 dag mąki pszennej tortowej - nieco mąki krupczatki - 2-3 jajka zależy od wielkości - 6-8 dag masła - 1 szklanka mleka - 3-7 łyżek cukru więcej cukru jeśli bułki mają być słodkie - szczypta soli - do posmarowania: roztrzepane jajko lub masło

Nocne bułeczki

ziemniaczaną przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą jeżeli nie mogą quot ruszyć quot , to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką . Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko

Bułka wrocławska paryska

wspomnienie smaki z dzieciństwa : Idealna na śniadanie. Na pewno jeszcze nie raz ją zrobię! Składniki na 2 bułki:   - 600g pszennej mąki dowolnego typu - 160ml mleka - 220ml wody - 15g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru - 12g soli to ok. 1,5 łyżeczki - 30g oleju słonecznikowego Wykonanie: 1 Drożdże

Orzechowo- Jabłkowe

-3 łyżki gęstej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę

Zaproszenie do Weekendowej Piekarni 96

stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy

Bułki a la wrocławskie

jest listopad. Poszłam więc do kuchni, zagniotłam ciasto. Rośnie. Jutro uraczę Was chlebem polskim, a dzisiaj zapraszam na wspaniałe, bezproblemowe bułki. To narazie mój ideał. Zwykłe, pszenne, takie, jakie powinny być sprzedawane w piekarniach. Zupełnie nie przypominają nadmuchanej kajzerki

Bułki z ziarnami

W orginale te bułki były tylko  ze słonecznkiem. Ale ja dodałam również ziarna dyni oraz siemienia lnianego dlatego nazwałam je bułkami z ziarnami. Są bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Potrzeba tylko 30 minut na wyrastanie a 15  na pieczenie żeby  można było  cieszyć się pysznymi, chrupiącymi

Świątecznie - Babka amsterdamska

szczypta soli Składniki na nadzienie - serowe: 125 g zmielonego białego sera 1 łyżka cukru można trochę więcej 1 żółtko 2 łyżki rodzynek 2 łyżki soku cytrynowego - makowe którego ja w swojej babce nie dałam w ogóle : 100 g mielonego maku 1 łyżka cukru można nieco więcej 2 łyżki tartej bułki szczypta

Bulka wroclawska

Przepis stad . Bułka wrocławska 2 bułki 600 g pszennej mąki dowolnego typu 160 ml mleka 200-220 ml wody 15 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru 12 g soli to ok. 1,5 łyżeczki 30 g oleju słonecznikowego używam eko lub kujawskiego w szklanej butelce Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Składniki Ciasto jabłkowe: 1 kg. jabłek 4 ż oacute łtka 15 dag margaryny 30 dag mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 4 dag drożdży 3 łyżki śmietany 18 2 łyzeczki cynamonu 2 łyzki bułki tartej szcypta soli Biszkopt orzechowy: 8 jajek 8 łyzek zmielonych orzech oacute w włoskich 6 łyżek bułki tartej 8

Paszteciki wyborne II

-zeszklić na oliwie Dowolne warzywa wg.upodobań ale nie jest to konieczne. Przyprwy:sól,pieprz ziołowy,co kto lubi. nbsp 1 całe jajko sparzyć wrzątkiem przed rozbiciem 2 łyżki bułki tartej oliwa lub olej Dodatkowo ale nie jest to nbsp konieczne kminek ,sezam lub ziarno lnu do posypania pasztecików

Bułeczki cynamonowe.

Miałam drożdże i ochotę, żeby je zużyć. Wrzuciłam więc w Google hasło bułki i znalazłam przepis na bułeczki cynamonowe. Zawsze chciałam się nauczyć piec takie bułki. Sprawdziłam więc, czy mam w domu potrzebne składniki i po stwierdzeniu, że brakuje mi jedynie cukru waniliowego ochoczo zabrałam

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Składniki Ciasto jabłkowe: 1 kg. jabłek 4 ż oacute łtka 15 dag margaryny 30 dag mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 4 dag drożdży 3 łyżki śmietany 18 2 łyzeczki cynamonu 2 łyzki bułki tartej szcypta soli Biszkopt orzechowy: 8 jajek 8 łyzek zmielonych orzech oacute w włoskich 6 łyżek bułki tartej 8

Hot Cross Buns

Bułki świąteczne - to pewne. Co do tego, na jakie Święta je przygotować - to już inna, znacznie trudniejsza sprawa... Obecność w składzie przyprawy do piernika, cynamonu i mieszanki keksowej sugerują, że to przepis bożonarodzeniowy. Podanie go w kwietniowej wielkanocnej Kuchni skłania ku

Bułeczki, które rosną kiedy Ty śpisz :

  Coś cudownego : My słodko śpimy a one odwalają kawał dobrej roboty, byśmy mogli zjeść pyszne śniadanko : Bo któż oprze się z rana cieplutkim bułeczkom i filiżance kawy? Ciasto zagniata się wieczorem trwa to dosłownie moment , formuje bułki, wkłada do lodówki i idzie spać : A rano tylko

UFO z nadzieniem wiśniowo-różanym

temperatura osiągnie 32-35 stopni C. W 50 stopniach właściwości drożdży ulegają zniszczeniu. Odważyć i przygotować składniki. Powoli rozpuścić masło. Można też przygotować mleczko drożdżowe łącząc ze sobą suszone drożdże i lekko ocukrzoną wodę o temeraturze30 -35 stopni C, odstawiając miksturę na 15 minut

Polski piknik vol.2

jajko Masło rozpuszczamy, studzimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże i sól i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy masło i zaczynamy urabiać ciasto, powoli dolewając mleka. Następnie wyrabiamy dokładnie przez kilka minut, tak, by było elastyczne i się nie kleiło

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Składniki Ciasto jabłkowe: 1 kg. jabłek 4 ż oacute łtka 15 dag margaryny 30 dag mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 4 dag drożdży 3 łyżki śmietany 18 2 łyzeczki cynamonu 2 łyzki bułki tartej szcypta soli Biszkopt orzechowy: 8 jajek 8 łyzek zmielonych orzech oacute w włoskich 6 łyżek bułki tartej 8

Bułeczki orkiszowe z anyżem

Moja kuchnia pachnie dziś anyżem : Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w ostatnim numerze Zwierciadła. Są to chyba najlepsze bułki, jakie kiedykolwiek upiekłam. Składniki: 0,5 l ciepłej wody łyżeczka soli 50 g drożdży 1 2 łyżeczki kakao łyżeczka miodu 40 g masła  ja

Bułeczki drożdżowe z jagodami

szczypta soli 1 łyżeczka esencji waniliowej NADZIENIE: 30 dag jagód 2 łyżki bułki tartej 1 4 szklanki cukru LUKIER: 1 2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny można zastąpić sokiem owocowym, rumem lub wódką Drożdże z łyżką cukru rozetrzeć na wodę, zalać 1 2 szklanki letniego

Czosnkowe bułeczki

Dough został włączony, po 8 minutach dodano masło. Ciasto było dalej zagniatane przez 20 minut, a po krótkiej przerwie dalsze 10 minut. Ja nie posiadam jak na razie maszyny do chleba, więc zagniotłam ciasto ręcznie w następujący sposób: wymieszałam drożdże z cukrem i rozpuściłam w ciepłym mleku

Bułeczki orkiszowe

lubi. Ponadto polecam dodanie podsmażonej na 1-2 łyżkach oleju średniej wielkości cebulki, cząstki papryki, kilku plasterków wędliny najlepiej wędzonej . Dodanie ich spowoduje, że bułki będą miały śliczny zapach i będzie można tak na prawdę jeść je bez jakichkolwiek dodatków. Sposób przyrządzenia: W

BUŁKI POZNAŃSKIE

Od bardzo dawna poszukiwałam przepisu na bułki poznańskie. U mnie jest to dość popularne pieczywo jednak ciężko je znaleźć idealnie świeże lub jeszcze ciepłe. A ja takie pieczywo lubię najbardziej. Poszukiwania zostały zwieńczone sukcesem ten przepis oddaje ich smak w 100 . Lekko chrupiące od razu

Bolillos - meksykańskie bułeczki

mi nie wyszło ale smaku to nie psuje więc polecam: Bułki zgłaszam do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk . Składniki: 100 g mąki pszennej białej chlebowej   1 łyżeczka drożdży instant   335 g letniej wody   1 łyżka miodu Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko

JAGODZIANKI

kruszymy drożdże, zalewamy mlekiem i dodajemy łyżkę cukru-czekamy az zakipią .Wszysto delikatnie łączymy. Powinno powstać delikatne ciasto i odstawiamy zakryte folią w misce do wyrośnięcia.Po około 1 2 h ciasto powiększy swoją objetość. Z tej ilości ciasta wyjdzie około 18 bułek.Na każdy placuszek

Bułeczki gwiazdki

itp Sposób przyrządzenia Mąkę wsypać do miski, dodać masło i rozrobić z mąką do czasu, aż masa zamieni się w grudki. Dodać sól, drożdże i cukier i tyle ciepłej wody, by powstało miękkie ciasto. Zagniatać przez 5 minut. Ciasto powino być gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto z powrotem do

Konkurencja dla Mac a

mąki - sól, pieprz, papryka - dowolne warzywa - ketchup, majonez   Wykonanie: Zaczynamy od bułek. Mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niego masło, miód i wodę. Powinno być dość ciepłe. Do głębokiej miski wsypujemy 1 szklankę mąki, drożdże, cukier i sól. Mieszamy wszystkie składniki

Śniadanie na świeżym powietrzu.

zależności od tego kto co lubi. Ponadto polecam dodanie podsmażonej na 1-2 łyżkach oleju średniej wielkości cebulki, cząstki papryki, kilku plasterków wędliny najlepiej wędzonej . D odanie ich spowoduje, że bułki będą miały śliczny zapach i będzie można tak na prawdę jeść je bez jakichkolwiek dodatków

Miodowe Buchty

  Z powodu permanentnego braku czasu rzadko zdarza mi się piec chleby czy bułki. Zwłaszcza te drożdżowe, wymagające długiego wyrastania nie często goszczą na moim stole. Kiedy wczorajsza śnieżyca przesądziła o tym, że zostałam w domu stwierdziłam, że kolejna taka okazja może się szybko nie

Serowe bułki z sokiem pomidorowym i bazylią

  A może macie ochotę na takie bułeczki? Pełne pyszności! Ser, sok pomidorowy, bazylia... A ten zapach... ach! Nie oderwiecie się od nich! Wiem coś o tym : i proszę, nie pytajcie ile ja sama ich zjadłam... :P  Bułki na stałe weszły do mojego kulinarnego repertuaru. I powiem Wam szczerze, że

Bułki z siemieniem lnianym

czas. A ja nawet nie zauważam, kiedy minęły 2 tygodnie bez żadnego wpisu. Nadszedł czas na zmiany. Postaram się być tu częściej i przede wszystkim więcej w kuchni. Więcej gotować już zaczęłam, staram się robić zdjęcia za każdym razem. Tak więc dziś zapraszam na bułki z siemieniem lnianym. Smaczne

Ziołowe bułeczki z chrzanem

  Czas świąt Wielkanocy kojarzy mi się z chrzanem, z którym uwielbiam jeść kanapki, więc dlaczego nie dodać go do składników na bułki? To jest myśl! Bułeczki wychodzą bardzo delikatne, puszyste, pięknie wyrastają, są wilgotne dzięki dodatkowi sera białego. Ciasto bardzo ładnie rośnie, a

Ciasto drożdżowe - Świnki drożdżynki :

Zdjęcie niezapiękne , ale jest już ciemno i lepszego nie zrobię bo bułki już prawie zjedzone : Bułki to nic szczególnego, ciasto drożdżowe nadziewane marmoladą. Najważniejszy jest śmieszny wygląd : Do ich zrobienia potrzeba tylko dwie szklanki dużą, małą i kieliszek, w celu wycinania kółek

Bułka wrocławska

słonecznikowego Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Kiedy się roztopią, dodać do ciepłego nie gorącego mleka i odstawić na chwilę by ruszyły . Następnie do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wlać drożdże, następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie miękkie i niezbyt

Bułki- kajzerki

..-ale i tak wszystko było ok . Przepis podany przez Mirabbelkę na Cinie: Bułki- kajzerki ilość: 24 sztuki przepis znaleziony na www.petras-brotkasten.de zaczyn 250g mąka typ 550 300g woda 10g drożdże świeże drożdże rozpuścić w odrobinie wody, dodać do maki razem z reszta wody i dobrze wymieszać

Lipowe bułeczki z jabłkiem

Kiedy zakomunikowałam w domu, że będę piec lipowe bułeczki, popatrzono na mnie z malutkim niedowierzaniem. Lipowe? A to nie ma innych bułek? Zobaczysz wyjdzie ci z tego lipa nie bułki 8230 8230 . Pomyślałam sobie 8230 . No nie, to ja się staram, dogadzam a tu zupełny brak wsparcia i zaufania

Skąd się bierze chleb?

W sklepie. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych rodzajów pieczywa. Są tam chleby pszenne i żytnie, białe i razowe, pieczywo tostowe, pieczywo Grahama, a także bułki, rogaliki i bagietki. Niektóre posypane są też różnymi smacznymi nasionkami - makiem, sezamem czy słonecznikiem. Do

bułki drożdże

Bułeczki ze słonecznikiem 5 dag ziaren słonecznika 2 szklanki mąki pszennej 2 dag drożdży 1 4 kostki masła 3 łyżki śmietany 18 1 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 2 szklanki ciepłej wody Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 4 łyżki mąki, wymieszać, odstawić na 30 minut do

bułki drożdże

wody, sn - 1 łyżeczka soli. Do naczynia wsypać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż będzie przypominało kruszonkę. Następnie dodać sól, cukier, drożdże, a na końcu wlać ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok.5min, aż stanie się gładkie i elastyczne. przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na

Ślimaki Chelsea

dużej misce mieszamy mąkę z solą. W drugim naczyniu mieszamy mleko z wodą, dodając miód, jaja i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lekkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, przykrywając miskę ściereczką. Po tym czasie wykładamy ciasto na

Puszyste bułeczki z ziemniakiem

łyżeczka soli 250 ml wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków można zastąpić zwykłą, letnią wodą do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżeczką wody Wykonanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto - można to zrobić mikserem

Babka Wielkanocna Wykwintana

łyżki i zaparzyć nim połowę mąki, dobrze rozetrzeć, aby nie było grudek, zostawić do wystygnięcia. Drożdże rozmieszać z mlekiem i wlać do zaparzonej mąki, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli

Wiejskie bułeczki z cebulką

Cebulowe bułki robiłam już w zeszłym tygodniu, były dobre, ale jednak czegoś mi w nich brakowało, więc przepis nie został opublikowany. Dzisiaj kolejny raz podjęłam próbę, zmieniłam kilka składników i tym razem jestem zadowolona z efektów  swojej pracy: Bardzo mi zależało aby, udoskonalić ten

Cebulowe bułki

Pyszne bułki kryjące w sobie mnóstwo przepysznej cebulki. Świetnie smakują jako dodatek do zupy kremu, jedzone z sałatką lub po prostu z masłem. Samodzielnie zresztą też potrafią zachwycić. Są niezwykle miękkie i puchate, pięknie pachną cebulką, masłem i mlekiem. Ja je uwielbiam za wszystko. Za

Słodka bułka z czekoladą

Wykonanie: Do ciepłego mleka dodać przesianą mąkę, cukier,  jajka lub żółtka, drożdże, cukier waniliowy i sól, wyrobić elastyczne ciasto, pod koniec dodać roztopione masło, wyrabiać do połączenia się składników. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte

Bułki ze słonecznikiem

. Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru. Wszystkie składniki wymieszać zostawić połowę ziaren słonecznika na posypkę i zostawić na godzine do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto odgazować i na następnaągodzine zostawić.  Formowac bułki podsypując sobie ręce mąka. Bułki posmarować pędzlem

Jagodzianki kwietniowe

już,że nie wyjdą mi poprostu.Bo przecież miało być ich 15..wyszło tylko 10.. nie chciały mi rosnąć to zapewne sprawka suchych drożdży ,zrezygnowana wstawiłam do piekarnika swoje bułki.Widział to mój brat,który także nie wykazywał zbytniego entuzjazmu.Oczekiwaliśmy więc co z nich będzie.Oczywiście nie

Drożdżówki jabłuszkowe

Składniki ROZCZYN nbsp 4 dag drożdży szczypta cukru 250 ml mleka CIASTO rozczyn 0,5 kg mąki 1 ż oacute łtko 8 dag margaryny 10 dag cukru NADZIENIE 1 nbsp kg jabłek 1-2 płaskie nbsp łyżeczki cynamonu 5-6 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej DODATEK 1 jajko Przygotowanie ROZCZYN Drożdże

BUŁKI NA KOLACJĘ...

naszą kuchnie ,aż leci ślinka! BUŁKI: 3 szklanki mąki niepełna szklanka letniej wody pół paczki drożdży 1.5 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 jajko całe 2 duże łyżki masła Mąkę, sól, cukier i jajko delikatnie łączymy, dodajemy pokruszone drożdże i powoli dolewamy wodę dodając kawałeczki masła

Bułeczki z makiem i domowe tortille, czyli co kto lubi :

od razu ale oprzeć się nie mogłam : Jeśli chodzi o tortille to na blogu są już przepisy na te placki, ale ten dzisiejszy jest zdecydowanie najlepszy i najsmaczniejszy. Wypróbujcie sami :   Bułeczki z makiem przepis zapożyczyłam od Dorotus, więc od początku było wiadomo, że bułki będą genialne

Jagodzianki

Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i mąką, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiać mąkę do miski, dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek w mące i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, żółtka i jajka. Wyrabiać ciasto ręką lub łyżką, podlewać

Waniliowe bułki z cynamonem

   szczypta soli Dodatkowo: 1 małe jajko 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 2 szklanki ciepłego mleka sojowego, łyżkę cukru, łyżkę mąki 630 , wymieszać i pozostawić na około 10 minut do wyrośnięcia. W dużym naczyniu maszynowcy w dzierży

Ziołowe bułeczki z chrzanem

Moją drugą propozycją w Weekednowej Piekarni były ziołowe bułeczki z chrzanem znalezione na blogu Liski . Ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się wyrabia a chrzan  jest prawie  niewyczuwalny. Ja dodałam zielonego wasabi więc moje bułki są o lekko zielonkawej barwie. Składniki: 20 g świeżych

Drożdżówki z truskawkami

.5 łyżeczki bułki tartej truskawki żółtko do posmarowania   Mąkę mieszamy z cukrem, solą. W mleku rozrabiamy drożdże, dodajemy do mąki, wlewamy masło, wbijamy jajko, żółtko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie znów je krótko zagniatamy i

Miały być żuliki

Od kilku dni przymierzam się do zrobienia żulików tzw. bułki tureckiej. W mojej rodzinnej miejscowości jest piekarnia, w której wyrabia się te przysmaki. Dziś, kiedy zaczęłam swoje dzieło okazało się,że zabrakło mi mąki. I zamiast zwykłej użyłam żytniej razowej. Z żulików wyszły raczej zbożowe

Hoagie rolls

chlebowej - 2, 5 łyżeczki drożdży suszonych Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody , połączyć z resztą składników. Ciasto wyrabiać do momentu , aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na 6 kulek i zostawić na 20 - 30 minut przykryte lekko naoliwioną folią. Następnie każdą kulkę dość cienko

Kolejna weekendowa piekarnia

1 łyżeczka soli 1 2 szklanki wiórków kokosowych 2 rządki czekolady 6-8 kostek z braku czekolady w domu zagospodarowałam do przepisu czekoladowe literki do ozdabiania tortów plus jajko do smarowania Drożdże rozpuszczam w mleku z dodatkiem cukru. Odstawiam. Czekoladę siekam w drobne kawałki

Bułeczki z czekoladą i kokosem

bułeczki- chociaż  w orginale były owalne- i ułożyłam je na blaszce do ponownego wyrośnięcia. I jak to przy sobocie bywa zajęłam się kilkoma innymi rzeczami. Kiedy znowu zajrzałam do moich bułek wyglądały tak  jakby miały wyskoczyć z blaszki no i niestety to nie były już bułki ale kwadraty: Oczywiście

Bułki pszenne

Uff, jestem spowrotem. Strasznie mi przykro, ostatnio byłam zabiegana, próbne egzaminy, konkursy, a koniec semestru za pasem, w dodatku wiele wypieków niestety nie uwieczniłam. Bułki to nic innego jak przepis na mój ulubiony chleb , tyle tylko, że pieczony krócej i w trochę niższej temperaturze

Bułeczki śniadaniowe

  Był chleb , są bułki...  Prawdziwe domostwo : Pomijając wspaniały zapach, znowu unoszący się w kuchni, zachwyciło mnie to, że bułeczki są tak cudnie chrupiące. Nie wiem, czy to kwestia składników, czy po prostu tak mi sie szczęśliwie upiekły, ale jestem zachwycona. To takie prawdziwe, dawne

Bułki na maślance

Kulinarny aforyzm : Kto się sparzył mlekiem ten dmucha na twaróg. Przysłowie japońskie Pyszne bułeczki ze strony Twoje amp Moje . W oryginalnym przepisie bułki były posypane ziarnami maku oraz sezamu, u mnie są bez ziaren. Bułki smakują wyśmienicie ze wszystkim, u mnie z twarożkiem własnej

TOFU w skorupce z panko i mini KROKIETY z RYŻU

szklanki panko albo bułki tartej 189 łyżeczki kurkumy 8539 łyżeczki cayenne sos 1 szklanka soku jabłkowego 189 szklanki wody 1 łyżka pasty z tamaryndowca 2 łyżki dżemu malinowego 189 łyżeczka kminu 8539 łyżeczki cayenne 188 łyżeczki soli 188 łyżeczki soli 189 łyżeczki

Pełnoziarniste bułki pszenno-orkiszowe

Te pyszne pszenno-orkiszowe bułki upiekłam z przepisu na chleb orkiszowy , korzystając ze składników podanych przez Dorotę . Zamieniłam część mąki orkiszowej na zwykłą pszenną. Ciasto po wyrośnięciu podzieliłam na 12 rulonów, z których zrobiłam pętelki. Wierzch po drugim wyrastaniu posmarowałam

Bolillos - meksykańskie bułeczki

Pyszne bułki, Kochanie powiedział mój R. zajadając się Bolillos na śniadanie.  To rzeczywiście bardzo dobre pieczywo - delikatne, puchate, mięciutkie. Bardzo  proste, łatwe w formowaniu i szybkie do zrobienia. Polecam!   Źródło przepisu: Atina z bloga  Tak sobie pichcę 65279 Składniki

Miłego dnia początek...

Miło jest zacząć dzień od słodkiej bułki do kawy z mlekiem. Zaczynam powoli czuć wiosne... I nabieram ochoty na owocowe wypieki... Co prawda zanim zacznie się sezon na truskawki i wiśnie, minie jeszcze troche czasu... Jednak ja jestem niecierpliwa, zatem w ruch idą mrożonki i owoce z kompotu

Hot cross buns - bułeczki

posmarowania bułeczek Glazura cukier puder sok lub aromat pomarańczowy i woda Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól, skórkę cytrynową pomarańczową i przyprawy. Na środku zrobić wgłębienie. W drugiej misce połączyć wodę, mleko, drożdże, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na

Bułki z Suszonymi Pomidorami

Mięciutkie bułki z delikatną skórką. Wilgotne i ciężkie jak na bułki . Zawdzięczają to sporej ilości pomidorów, które nadają im również wspaniały kolor. Najlepiej smakują na ciepło z masłem i ziołami. Pomysł zaczerpnęłam od znajomych, a przepis z tej strony . Składniki 350 ml wody 2 łyżki

Bułki drożdżowe z cebulowym farszem

Składniki 2-3 szklanki mąki 4-5 dkg świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru olej rzepakowy cebula 4-6 sztuk majeranek tymianek sól pieprz Sposób przyrządzenia Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jedno jajko i kilka łyżek oleju. Drożdże rozpuszczamy w

Dutch crunch buns

i dlatego skórka nie popękała w taki piękny sposób, jak powinna. Przepis pochodzi stąd .     Dutch crunch buns przepis na 6 bułek lub 2 małe bochenki   ciasto na bułki 1 łyżka suchych drożdży 1 4 szklanki ciepłej wody 1 szklanka ciepłego mleka 1 1 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju

bułki drożdże

szklanki tartej bułki 1 2 łyżeczki papryki w proszku ostrej 1 1 2 szklanki oleju Co musisz zrobić: Kurczaka podzielić, umyć, włożyć do miski, zalać mlekiem z dodatkiem czosnku, tymianku bazylii i soli, odstawić na kilka godzin najlepiej 12 godz. . Tartą bułkę, sól, pieprz i paprykę wymieszać kurczaka

Bułeczki bardzo puszyste

W domu zabrakło pieczywa... ale zawsze w lodówce są drożdże, mleko i masło, a w szafce mąka. Przepis, który znalazłam u Doroty jest prosty. Ciasto świetnie się wyrabia, ale nie udało mi się uformować tak gładkich i równych bułek, jakie możecie zobaczyć na blogu Doroty. Najważniejszy jest jednak

Prezenty, święta z Gorenje

żółtka 100 g miękkiego masła 100 g cukru 2 łyżki ciemnego, aromatycznego rumu starta skórka z 1 cytryny szczypta soli tłuszcz i tarta bułka do formy cukier waniliowy do posypania gorącego ciasta NADZIENIE: 300 g zmielonych orzechów włoskich 1 2 szklanki gorącego mleka 0,125 ml 150 g cukru 2 łyżki bułki

Jagodzianki Teściowej

cukru, rozpuść w nim drożdże i poczekaj, aż trochę wyrośnie. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Do miski z mąką wlej drożdże z mlekiem i żółtka, dolej oliwy i wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Rozwałkuj ciasto i wycinaj dowolne kształty - nasze

Paluchy z makiem i sezamem

sezamem. Po namyśle, umieszczam ten przepis w kategorii Chleb i bułki , bo wyszły takie bułkowate, pulchniutkie. Składniki: 60 dag mąki razowej graham typ 1850 50 g drożdży 3 łyżki fruktozy szklanka chudego mleka ewentualnie jajko szczypta soli mak, sezam Drożdże rozetrzyj z łyżeczką fruktozy

Miejsca:

Lisków (11)
Pasto (8)
Warta (6)
Wiśniowa (4)
Tłuszcz (3)
Góra (2)
Wilno (1)
Przemyśl (1)
Poznań (1)